361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Za onoho casu roku 1955, ked SNCF atakovali rychlost 331km/h, snazili sa spravit tej trojvozovej suprave na konci aerodynamicky nastavec. Napriek tomu tie turbulencie za vlakom "vytrhavali" strk z kolaj. lozka.
Pridaj, pridaj.... 574 km/h......
Raz som tu dal aj fotku toho cuda na Gare d' Est. S tym rekordnym napisom to asi beha po Francuzsku doteraz....
Takze za obdobie, odkedy mame Morozmrdy, tak bol meneny jeden TM (ak sa dobre pamatam, tak na 003) .
Z toho vychadza, ze najzakladnejsi problem casteho vyvazovania TM sa celkom uspesne vyriesil....
Co sa tyka cela HKV, podla mna primarne hra ulohu ochrana rusnovodica a obtekanie vzduchu (tj pohlcovac kinetickej energie a odpor vzduchu).
cielene by som chcel vediet spotrebu el. energie na dosiahnutie max. konstrukcnej rychlosti , nakolko niekde som sa davno dostal k informacii, ze napr. pri nakladnych voznoch a pri istom type konstrukcie nakladneho vozna vznika vysoky odpor vzduchu medzi rychlostami 100 a 120 km/h a rychlost 120 km/h je dost neefektivna z hladiska udrziavania danej rychlosti. Kedze v Rakusku a Nemecku sa hrame aj na realnu spotrebu daneho vlaku, tak je to podstatny argument dopravcu
Co sa tyka aerodynamiky suprav, tak pri dokumente o TGv co si to prdkalo 515 km/h riesili dodatocnu kapotaz voznov , takze aky taky vplyv to asi bude mat ....
A ďalšia otázka je zmysel investovania do tých mašín. Nepoznám ich cenu, za ktorú ZSSK ich kupuje. Ale nie je lepšie radšej nové, a pokiaľ možno jednotné vozidlá kupovať?
Zjavne sa to neda exaktne vypocitat.
To all:
bastard a moros su masiny rovnakej vykonovej kategorie, rovnaka krabica, po mech. stranke znacne unifikovane, takze neocakavam, ze by 361 bola lepsia ako 371. Teda vhodnost tych masin na vozbu EC je otazna.... Vozit tak 3-5 vozove osobaky, REXy, to asi este hej....
Ked sa to tak vezme, masiny vykonovej a rychlostnej kategorie nasej krysy (ergo gorily) vozia na zapad od nas prave tie REXy, osobaky....
EC/IC/RJ su pracou pre vykonovu kategoriu 5-6MW.
Aj ked ta 5MW rada 1144 OBB vozi lasice po Moravskom poli a sem-tam nejaky rychlik Graz - Innsbruck.... (No, aby som jej nekrivdil, vozi vela nakladov, casto v tandeme s 1144 alebo 1016, 1116, 1216, 1142.....)
-porovnavat morosa a nieco nove cco ma 6MW asi ani netreba.........morosik a 380-ka s firom na palube.
- ale to ze tam dali prevod na 160 nevidim za neaku vyslovenu blbost. aj ked nove 200-kove masiny ZSSK bude treba (minimalne na vyrovnavky km).
(((- osobne som zvedavy ci sa neplanuje aj 351 (ktora ma adkvatne motory na rozbeh 0-160 aj s rezervou) uz by to malo aj ETCS (ktore bude k novemu RS treba prekopat.)??????)))
To si tam tú ironiu nevycítil?
(http://www.vlaky.net/online/diskusia/tema.asp?id=410715&kat=6&najdi=792244&n#792244)
Stačilo predsa trochu zaobliť, nie hneď skosovať
Ale pravda, ten tvar je asi to najnepodstatnejšie pri všetkých tých super vlastnostiach, ktoré tie mašiny majú...
Inak tiež by ma zaujímalo, koľko km morošík potrebuje na to, aby sa s EC na tých 160 rozbehol. A koľko km na to potrebuje Vektron abo 380.
Bo u Bastardov to vraj nie je žiadna hitparáda...
ale debata zacala o skosenom morosovy (alla 350) s vagonami za sebou...........o kolko by to skosenemu morosikovi s 9-13 vagonmi pri 160-ke (az raz sa dozije ETCS, ale tak snad hej) islo lahsie, respektive o kolko amperov by papal menej (usetril by za elektriku, aj prevodovku troska)??????
- ma-nema zmysel v slovenskej realite vobec len debatovat na temu: novy predok na morosovy?????? a vobec aky by to malo prakticky vyznam: kolko by to usetrilo?????kolko by to stalo?????fucalo-hucalo by v prvych 10 masinach viac ci menej ako teraz????? ja realne zeby to vo vrutkach najpr vyskusali na jednej, potom merali realitu, vychytavali muchy a az potom "tunigovali" predok na dalsich morosoch(pre mna - ani vo sne na vianocne rano)?????
-ak je pobyt v morosovy v 160 prezitelny, da sa dohovorit vysielackou (nech sa ozvu ti co to v CR zazili ) , tak radsej nech tvar reko-bundasa ostava a vo vrutkach spoje obmedzene vyvojove schopnosti vyuziju na doladenie (prekopanie) sklzovky a pracu k ETCS.
PS: som za nove, krajsie, okruhlejsie (pre firu tichsie) masiny , len debatit o tom v pripade 361-ky mi pride ako o aktivnom diferenciali na skodovke 120-ke.
my hľadáme práve tie konštanty, ale tie hodnoty sú z pokusov a z meraní v aerodynamických tuneloch, či kde-to.
Ono vo fyzike existuju dokonca bulharske konstanty (Cx) charakterizujuce jednotlive tvary. Odpor vzduchu ma okrem inych clenov v sucine tuto konstantu a kvadrat rychlosti.
(Cx u aut - skuste si porovnat.)
V povojnovom obdobi boli kde-kade v mode oble tvary. Zdovodnovalo sa to odporom vzduchu pri vyssich rychlostiach, aj ked sa nejako rychlo nejazdilo...
Potom prisli krabice, jazdili vyssimi rychlostami (do cca 160km/h). S rychlostami 200km/h a viac sa opat zacalo prihliadat na oble tvary.
Ale az s rychlostami od 200km/h sa zacali riesit aj zakrytovane prechody medzi vozmi a tlakotesne medzivozove prechody.
a čo keby sme si spravili pokus.
Pružinový silomer, a vysokotlak(ov)ý vzduch s rovnakým tlakom a prietokom nechať prúdiť na rôzne tvary plôch, avšak v priečnom reze rovnakom plošnom obsahu.
a) krabicoidne masiny vysli z mody
b)ano 380-ka alebo vetron maju na odpor vzduchu lepsi tvar koli : b1) spotrebe energie , b2) lepsiemu obtekaniu vzduch=nizsi hluk na stanovisti
c) aj koli deformacnym zonam potrebovali firu so stanovistom dostat dalej
no nic to nemeni na tom, ze na odpore vzduchu celej supravy to (ne-)prinesie usporu par percent
-ALE koli b2) a c) to betem ako spravne a prinosne rozhodnutie konstrukterov
este k b2) k nej by sa mohli realne vyjadrit firovia co osedlali krabicu na 160, 380-ku, pripadne vetrona od zltasov............,dajte vediet poznatky z praxe (aj ked iba subjektivne) rad precitam
- na klasike kedze je "nahodne" poskladana to asi nema zmysel az tak riesit.
Mozno ak by vysla neaka nova EU norma o vonkajsom tvare voznov(nielen obrys za ktory nesmie nic trcat) a prechodovych casti tak by sa dalo nieco riesit.......ale zase v SK realite a 160-ke bezpredmentne ked mame kopec pomalych jazd a ........
PS: zabudol si na: " obavam sa ze"
ono aj pri konštrukcií nových vozidiel sa predsa len volí trošku kompronis medzi účinnosťou danej konštrukcie a finančnou stránkou veci... predsa len všetko je dnes o peniazoch, a darmo budem mať na EMJ ktorá bude jazdiť max 160 super aerodynamické čelo dlhé 10m, keď ma jeho konštrukcia bude stáť viac ako návratnosť tejto investície v praxi...
Tak prečo väčšina mašín na 160 nie je krabicoidná? A nové už vobec? Iba koli bezpečnosti?
Hej, v prípade 361 debata zbytočná. Rovnako ako celé tie mašiny sú na 160 zbytočné. Ale ZSSK to zrejme vidí inak. Do čela vlakov na 160 postaví morozmrdy a na osobáky bagety.
V druhej dekáde 21. storočia...
- aj ked tato debata je zaujimava, vpripade 361 a nahodne pripajanych voznov mi pride v praxi zbytocna. Morosici si pytaju viac ine zmeny a doladovanie aby sa na masinu s velkym M podobali.
- vo vrutkach (a ZSSK ako objednavatel) by mohli porozmyslat nad priemyselnymi tlakotesnymi dverami.....to by snad zvladli zamontovat a zatesnit (vyrabat nie,nie, nie)......k planovanej 160 by to personal urcite potesilo.
V prírode sa nič na "tupo" neženie cez vodu, vzduch, zem. Pravda, zvieratá neřiešia podvozky, strechy, ... ale toto sú konštanty, nezávislé na tom, čo je vpredu.
362.001 - verím tomu, že nebadáš rozdiel medzi 80 a 120. Ale nebadal by si ho medzi 120 a 160? Predsa len kvadrát je kvadrát. Nemci, Angličania, ... nekapotovali svoje pary práve od rýchlosti cca 160 km/h?
P.S:idea tlačenia aerodynamicky priaznivého vzduchového vankúša pred plochým čelom - nie je jednoduchšie to pred sebou netlačiť?
https://dennikn.sk/107766/prekonal-600-kmh-japonsky-vlak-vsak-moze-byt-este-rychlejsi/