361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Takže ono to bundašoidné čelo fakt nie je také neaerodynamické, ako by sa mohlo zdať; jeho zásadný problém je ale v tom, že po bokoch kabín vzniká podtlak a spätné prúdenie vzduchu. To znamená, že toto čelo vďaka hranám so sebou strháva vzduch ešte asi tak so 40 cm presahom obrysu čela, inak povedané pri rozrážaní vzduchu je o tých 40 cm na každú stranu akoby väčšia plocha čela a tým je aj odpor väčší oproti oblým hranám. Nuž a podtlak a turbolencie vzduchu za hranou čela spôsobujú navyše infrazvukové vlnenie vzduchu, čo nepriaznivo vplýva na hlavu obsluhy hlavne pri otvorenom okne. Je zaujímavé, že pri otvorených dverách tento efekt sa neprejavuje.
Nuž a teraz aký má vplyv tvar čela na celkovú aerodynamiku vlaku..? No z mojej skúsenosti takmer žiadnu. Trebárs v takom dlhom, kde sa pri 100 km/h predsa len o dačo viac prejavuje aerodynamický odpor, či je v čele rýchlika 350, či 362, durí to v podstate úplne rovnako.
Tu ide o jednu vec, na ktorú takmer každý zabúda..
On ten 13 vozňový rýchlik na vyše 300 metroch svojej dĺžky má nespočet hran, plôch záhybov.. Každý vozeň má členité podvozky, na spodku rôzne agregáty a bedne, ani tá bočnica či strecha nebýva najhladšia.. a extra kapitolou je potom čelo posledného vozňa. To je totiž opäť úplne ploché a nutne za ním vzniká silný podtlak pôsobiaci proti pohybu vlaku. Posledný voz robí presne rovnakú galibu akoby mal rovnaký tvar čela rušeň.
Ešte výraznejšie sa to prejavuje u dlhých nákladných vlakov, obzvlášť kontajnerových, ktoré sa bežne rútia rýchlosťami 100 km/h. Tam je fakt naivné riešiť nejakú aerodynamiku čela mašiny, je zanedbateľná.
Kto neverí, nech sa postaví na nástupišti tesnejšie k prechádzajúcemu rýchliku alebo expresnému nákladnému vlaku a sleduje ten vietor, ktorý narobí súprava. Fakt súprava, nie rušeň.
Pri tých rýchlostiach 160 a viac už je tá aerdynamika čela opodstatnená to beriem ale;
Pozrime si pozorne taký Regiopanter: Moderná ľahká jednotka na 160, relatívne aerodynamické čelo, ale potom tá desná strecha... habadej príšerne krabicoidných bední, sťa by bangladešský autobus. Dovolil by som sa nazdávať, že tá strecha súpravy urobí súhrne väčší odpor ako celé čelo, nech by bolo akokoľvek tvarované.
Ono aj tomu autu, nech má akokoľvek dobrú aerodynamiku predku, stačí keď primontujeme na strechu záhradku, spotreba ide hore.
Práve autá, kde sú tiež prebytky výkonu, nie sú krabicoidné. A asi to nebude iba vecou dizajnéra...
Ale veru aj mňa by zaujímalo, ako to vlastne je
Ked si spomeniem na 381 s 5 beckami resp. 381 + PP + zapnutou EP brzdou tak toto bol brzdiaci "zazrak" . Tak ale, isteze sa tu najdu skusenejsi a ostrielanejsi , ktori povedia, ze klatikova brzda je to to top co moze byt na trhu zeleznicnom, a 100 rokov este bude ... raz ked zdrapi tak brzdi, do bezvedomia... aj celym sklolaminatom...
- znova spomeniem prakticku skusenost ( nie moju), ze tahac kamiona s +-400 konmi ( cca 300kW) po odbokovani obmedzovaca 160 ( tachometrovych) dal. Celna plocha podobna, takze robit vedu z tvaru rusna na 160 ked ma 3MW asi netreba.
ináč, pre zaujímavosť by som chcel vidieť energetický záznam s vlakom napr. 600 ton (rozbeh/zastavenie)
1. 362 - 140 km/h
2. 361 - 160 km/h
3. 350 - 160 km/h
3. 380 - 160 km/h
4. Vectron - 160 km/h
5. Traxx - 160 km/h
tak na porovnanie , čo kde a ako spapá ...
PS: dnes ráno o pol piatej som liezol na úderku z roku 67 s takým odporom, že sa čudujem, že sa to vôbec pohlo.. tak ale, isteže že na čo máme, s tým jazdíme ...
energeticky náročne letiaca krabica ?? ...
Akože každé "pre" má aj svoje "proti" / a naopak. TJ, pri brzdení zo 160 km/h rátame aj so súčiniteľom odporu vzduchu, ktorý zároveň podporuje výkon EDB tj vzniká súčiniteľ zvýšeného brzdiaceho percenta, ktorý by sa mohol zohľadniť v brzdiacich percentách, ktoré nemajú vplyv na zhoršenú adhéziu HKV ....
..a teraz ma môžete kľude poslať na psychotesty
Tvarovo k tým Gorilám snáď tie exrakúske Brennery (sú pekné) a tie exbelgické 16 (tieto asi majú menšiu plochu)...
A výkon rastie kubicky od rýchlosti. (P=F*v, a F=(1/2)*S*c*ró*v^2, kde ró je asi 1,25 kgm^-3 ako hustota vzduchu)
dost bolo citakov a ak ma niekto info o kolko kW ide opica lahsie proti vzduchu oproti persingom v 160 nech to hodi do plena............ naozaj neviem
Gorily sú predsa na 160, nie???
No, a keď sme u Bastardoch, čakám, čo s nimi bude. Vraj, disponibilita nie je nijak slávna...
Rušňom ťahaný klasický vlak:
Po skosenom čele rušňa "vo vlaku" a zvislej ploche čela prvého vozňa, je tu to isté ploché zvislé čelo aj vzadu, kde sa vytvára podtlaková kapsa, ktorá ťahá vlak späť...
Treba sa inšpirovať v prírode:
vtáky, had, ryby, žralok, PADAJÚCA KVAPKA DAŽĎA...