WWW.VLAKY.NET
Fórum o vašich názoroch, nápadoch a pripomienkach na stránku VLAKY.NET, o tom čo by ste na našich stránkach radi privítali, čo by ste zmenili, a čo naopak vypustili.
Demo: kedysi dávno, v roku 1987 ( to si tuším ešte len plienky nosil , alebo ani to nie ) komunisti zaviedli tzv. nový systém označovania hnacích vozidiel - vraj kvôli vtedajšej výpočtovej technike a numerickému spracovaniu dát. Ďalším dôvodom bolo to, že staré "kryšpínovo" značenie už nevyhovovalo, pretože všetku moderné vozidlá by mai za písmenom trakcie číslo 499 alebo 479 atď a rozlišovali by sa konštrukčnou skupinou. A tak písmenko E nahradila 1-ka, písmeno S 2-ka, písmená ES 3-ka ... ale to poznáš.
Takže prvá číslica je druh vozidla, druhá číslica určuje zdruba výkonovú skupinu, ale nešpecifikuje ju presne 0 najmenší výkon, 9 najvyšší - u nás zatiaľ nepoužitý. Tretia číslica je konštrukčná skupina no a 4, 5 a 6 sú inventárne čísla a posledná siedma je tzv. kontrolná číslica.
Môžeš namietať, že to celkom tak nepasuje, pretože gotila a banán majú číslicu 5 a sú výkonnejšie, než peršingy so 6-kou a bastard so sedmičkou ( 163, 263, 363, 162, 362, 371, 372 = 3460 kW = a 3060 kW ~ ) proti 4000 kW u 150/151/350 - nuž ale to je direktívne administratívne rozhodnutie pánov v kravatách a s červenými členskými preukazmi kedysi za komouša.
Ak vie niekto presnejšie vysvetlenie, konkretizujúce túto číselnú anomáliu, rád si doplním svoje vedomosti.
Takže prvá číslica je druh vozidla, druhá číslica určuje zdruba výkonovú skupinu, ale nešpecifikuje ju presne 0 najmenší výkon, 9 najvyšší - u nás zatiaľ nepoužitý. Tretia číslica je konštrukčná skupina no a 4, 5 a 6 sú inventárne čísla a posledná siedma je tzv. kontrolná číslica.
Môžeš namietať, že to celkom tak nepasuje, pretože gotila a banán majú číslicu 5 a sú výkonnejšie, než peršingy so 6-kou a bastard so sedmičkou ( 163, 263, 363, 162, 362, 371, 372 = 3460 kW = a 3060 kW ~ ) proti 4000 kW u 150/151/350 - nuž ale to je direktívne administratívne rozhodnutie pánov v kravatách a s červenými členskými preukazmi kedysi za komouša.
Ak vie niekto presnejšie vysvetlenie, konkretizujúce túto číselnú anomáliu, rád si doplním svoje vedomosti.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/91301/
Este mam taku otazku, neviem ci to mozem dat sem, ale skusime. Chcel by som sa spytat, ci by mi niekto nevedel poradit, kde by som sa mohol dostat k informaciam a sposobe cislovania HDV. Pri parnych masinkach mi to bolo vysvetlene, ale chcel by som sa spytat, preco ma napriklad gorila ciselne oznacenie 350.xxx .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/91296/
K tej debate o bezpecne-nebezpecnych miestach. Moja skusenost je taka, ze som raz na D1 kdesi za Cervenikom stal na odpocivadle a spokojne som aj s kamaratom polieval okolne kricky a pobafkaval cigaretu ked zrazu zozadu prisiel tmavy spoluobcan a chcel predat kameru. Obchod sme odmietli na co po chvili vybehol s krikov dalsi cigan. Po asi 5 minutovej diskusii ich uz bolo okolo nas asi 7 a to som uz radsej tlacil kamarata do auta, pretoze ma skutocne nezaujimalo kolko tam tych ciganov bolo. A dalsia vec je, ze tatko mi hovoril ze ked bol na sluzobke na vychode, tak v niektorych castiach Spisa radsej ani z auta nevystupovali.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/91292/
Páni kolegovia ! Zaznamenali ste výpadok od 21.00h v So 5.5.06 do 10.h v Ne 6.8.06. Nenaskočil mi Google.sk, ani záložný IE na stránke centrum.sk to nenapravil. Rýchlosť som mal 11 MB/s, signál dobrý. Neviem, či to bolo na trase, alebo len u môjho providera.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/90969/
Nick:
Jen si posluž. Já nadávky opětovat nebudu. P.S: a nezapomeň o tom zase napsat někam dopis. I když, náklady na cestování jsem si platil sám, dokonce jsem si koupil dálniční známku za 130 CZK na jízdu po dálnici v celkové délce 60 km, takže argumenty o doplácení všech na můj výlet (viz akce albi) jsou tentokrát passé. Přeji ti hodně dalších nadávek, jestli ti to udělá dobře.
Jen si posluž. Já nadávky opětovat nebudu. P.S: a nezapomeň o tom zase napsat někam dopis. I když, náklady na cestování jsem si platil sám, dokonce jsem si koupil dálniční známku za 130 CZK na jízdu po dálnici v celkové délce 60 km, takže argumenty o doplácení všech na můj výlet (viz akce albi) jsou tentokrát passé. Přeji ti hodně dalších nadávek, jestli ti to udělá dobře.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/90803/
Nick, to hladas "vnutorneho nepriatela"?
Mimochodom, Shalomek uz x krat vysvetlil preco mu vadia, ale aby si to pochopil, pretoze ho otravovali, ked niekomu poviem, ze jeho tovar nechcem alebo nepotrebujem tak som obchod ukoncil a ked to nevedia pochopit tak to je uz ich problem. Kde by tie drbnute cucoriedky by asi tak zavaral? V hotelovej kuchyni?
JCM, tu osadu ktoru si spominal som mal na mysli aj, mimochodom nedavno s tamade utekali Nemci, pretoze ked romovia videli, ze im chceli dat nejake veci na oblecenie tak im skoro prevratili auto, to co zachranili potom rozdali tym co sa vedeli slusne spravat, a to uz nehovoril ako im nukali svoje neplnolete deti na zabavu.
V devaetdesiatych rokoch tam bola televizia, Nick Slovenska statna, aby si zase nemal problem, ze niekto niekoho osiera po zahranici, a otec dvanast rocnej devy sa vyjadril na kameru, ze "ked udo stoji ta rozum het, ta co ma z nim robic, sturi ho tam dze se da!" Rozjimaj v pokoji a ked stale nechapes tak potom je to uz jedno.
Mimochodom, Shalomek uz x krat vysvetlil preco mu vadia, ale aby si to pochopil, pretoze ho otravovali, ked niekomu poviem, ze jeho tovar nechcem alebo nepotrebujem tak som obchod ukoncil a ked to nevedia pochopit tak to je uz ich problem. Kde by tie drbnute cucoriedky by asi tak zavaral? V hotelovej kuchyni?
JCM, tu osadu ktoru si spominal som mal na mysli aj, mimochodom nedavno s tamade utekali Nemci, pretoze ked romovia videli, ze im chceli dat nejake veci na oblecenie tak im skoro prevratili auto, to co zachranili potom rozdali tym co sa vedeli slusne spravat, a to uz nehovoril ako im nukali svoje neplnolete deti na zabavu.
V devaetdesiatych rokoch tam bola televizia, Nick Slovenska statna, aby si zase nemal problem, ze niekto niekoho osiera po zahranici, a otec dvanast rocnej devy sa vyjadril na kameru, ze "ked udo stoji ta rozum het, ta co ma z nim robic, sturi ho tam dze se da!" Rozjimaj v pokoji a ked stale nechapes tak potom je to uz jedno.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/90800/
To Nick Slota:
Až budeš mít opravdové zkušenosti ze soužití s Romy, tak dej vědět. Pak se můžeme bavit dál.
Ještě jednou se vracím k dřívější debatě, ve fóru o rendezu, která se zvrtla v diskuzi o parazitování na pořadatelích nostalgických jízd. Nevím, jestli si to pamatuješ i ty, ale snažil jsem se to ukončit smířlivým tónem o společném zájmu o železnici, ten pokus o smír jsi smetl ze stolu způsobem, který zaskočil i ty, kteří tě osobně znají. Je mi líto tebe, protože místo pokusu o příměří jdeš s hrozbami vysazením z vlaku atd. Ale máš pravdu, asi si s tebou nemám co říct.
Až budeš mít opravdové zkušenosti ze soužití s Romy, tak dej vědět. Pak se můžeme bavit dál.
Ještě jednou se vracím k dřívější debatě, ve fóru o rendezu, která se zvrtla v diskuzi o parazitování na pořadatelích nostalgických jízd. Nevím, jestli si to pamatuješ i ty, ale snažil jsem se to ukončit smířlivým tónem o společném zájmu o železnici, ten pokus o smír jsi smetl ze stolu způsobem, který zaskočil i ty, kteří tě osobně znají. Je mi líto tebe, protože místo pokusu o příměří jdeš s hrozbami vysazením z vlaku atd. Ale máš pravdu, asi si s tebou nemám co říct.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/90796/
Nick, predstav si, že po nás títo neškodní dobrí ľudia v jednej malebnej dedinke len tak pre nič, za nič hádzali kamene (boli sme 3 chlapi) a mali sme šťastie, že nás netrafili. O prepadoch v Slovenskom Raji viem tiež svoje, stalo sa to niekoľkým mojim známym. Stačí, keď idú zahraniční turisti cez Letanovský Mlyn, kde ich prenasledujú desiatky žobravých deti aj niekoľko kilometrov (tiež osobná skúsenosť). Myslíš, že sa ešte k nám vrátia?
A to spomínam len "malebné zákutia", nie Lunik IX...
Netreba sa tváriť, že je všetko v poriadku...
A to spomínam len "malebné zákutia", nie Lunik IX...
Netreba sa tváriť, že je všetko v poriadku...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/90795/
To shalomek
Ja som nikdy netvrdil ze to tak nie je.Ja ti to vobec neberiem a to s tymi koloniami mas uplnu pravdu a upne s tebov suhlasim.Ak sa da kolonii vyhnut tak co najvacsiou oklukov lebo ti slohnu koleso aj za jazdy..Takze asi tak,ale vzdy si treba vsimat najme klady..
Ja som nikdy netvrdil ze to tak nie je.Ja ti to vobec neberiem a to s tymi koloniami mas uplnu pravdu a upne s tebov suhlasim.Ak sa da kolonii vyhnut tak co najvacsiou oklukov lebo ti slohnu koleso aj za jazdy..Takze asi tak,ale vzdy si treba vsimat najme klady..
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/90792/
To JCM:
Když jsem plánoval svůj výlet, nejel jsem do Čech, ale na Slovensko. Určitě ne proto, abych získal důvody, proč Slovensko pomlouvat, ale proto, že tu zemi mám rád. Narodil se tam můj otec, často jsem na Slovensku pobýval i já a pro fotografa nabízí naprosto neodolatelná zákoutí.
Ale to neznamená, že se nedívám kolem sebe a nevidím ty zoufalé kolonie cikánů na Spiši, že nevidím tlupu cikánů, kterých mi v Telgártu na 500 metrech lezlo doslova až pod kola auta asi osm a chtěli, abych s nimi obchodoval. Houby a borůvky (alebo kuriaše a čučoriedky, pretože slovenčinu ma otec naučil). Ne, to jsou opravdu místa, kde je lepší moc nezastavovat, jinak se jich člověk nezbaví. Konečně, už se to tu kdysi dávno probíralo, a bez zlostné reakce a obviňování od Nicka.
A aby to bylo naprosto fér, stejně tak bych moc nezastavověl v mostecké čtvrti Chanov (i když - to pro Nicka, jsou tam většinou cikáni původem z východu Slovenska)
Prostě. Slovensko je krásné. I když v některých místech ne zrovna příjemné. A to o méně příjemných místech platí asi pro všechny země.
Když jsem plánoval svůj výlet, nejel jsem do Čech, ale na Slovensko. Určitě ne proto, abych získal důvody, proč Slovensko pomlouvat, ale proto, že tu zemi mám rád. Narodil se tam můj otec, často jsem na Slovensku pobýval i já a pro fotografa nabízí naprosto neodolatelná zákoutí.
Ale to neznamená, že se nedívám kolem sebe a nevidím ty zoufalé kolonie cikánů na Spiši, že nevidím tlupu cikánů, kterých mi v Telgártu na 500 metrech lezlo doslova až pod kola auta asi osm a chtěli, abych s nimi obchodoval. Houby a borůvky (alebo kuriaše a čučoriedky, pretože slovenčinu ma otec naučil). Ne, to jsou opravdu místa, kde je lepší moc nezastavovat, jinak se jich člověk nezbaví. Konečně, už se to tu kdysi dávno probíralo, a bez zlostné reakce a obviňování od Nicka.
A aby to bylo naprosto fér, stejně tak bych moc nezastavověl v mostecké čtvrti Chanov (i když - to pro Nicka, jsou tam většinou cikáni původem z východu Slovenska)
Prostě. Slovensko je krásné. I když v některých místech ne zrovna příjemné. A to o méně příjemných místech platí asi pro všechny země.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/90790/
A k tomu ze chodim po slovensku a nemam problem hocikde zastavit a fotit..Tak neviem skus prist ku nejakej kolonii,napr nedaleko SNV je jedna..Je to sice pekne miesto na fotenie ale fotit by som tam nesiel pretoze ten fotak by som uz nevidel.. Takze so shalomkom v niekotrych vecia suhlasiim..
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/90784/
Demo: označenie vozidiel podľa druhu a trakcie - prvá číslica
1 - elektrické lokomotívy jednosmernej prúdovej sústavy
2 - elektrické lokomotívy striedavej prúdovej sústavy
3 - elektrické lokomotívy viacsystémové
4 - elektrické motorové vozy a jednotky jednosmernej prúdovej sústavy
5 - elektrické motorové vozy a jednotky striedavej prúdovej sústavy
6 - elektrické motorové vozy a jednotky viacsystémové
7 - dieselové lokomotívy
8 - dieselové motorové vozy a jednotky
9 - riadiace vozne
0 - vložené vozne ucelených elektrických alebo motorových jednotiek
2 a 3 číslica - výkonová skupina, konštrukčná skupina
4, 5, 6 číslica - inventárne číslo, ale ak je 4. číslica 8, jedná sa o širokorozchodné vozidlo, ak je 9, tak sa jedná o úzkorozchodné vozidlo, ak je piata číslica v rozsahu 0-4 jedná sa o rozchod 750/760 mm, ak je piata číslica v rozsahu 5 - 9 jední sa o rozchod 1000 mm
7 číslica je kontrolná
Toť vsjo