770/771
Diskusia o motorových rušňoch rady 770 a 771.
Robo: Mozno neraz prototyp uplne nereprezentuje celu radu, lebo sa dost odlisuje. Mne to je v zasade jedno, ktory cmeliak bude v muzeu, hlavne aby sa nejaky ten kusok dochoval a neuznavam nejaku dogmu ze to musi byt prototyp a este v prevedeni v akom opustil fabriku.
771.001 je byvala T669.0082 , vyr.cislo 0686/1968. T669.1 pre CSD sa zacali robit az v roku 1969. O tej rekonstrukcii bolo v niektorej Drahe, musim to vykutrat.
Peto, je to prototyp, to či už pôjde do Vrútok alebo do BA, to je jedno, hlavne že ho bude mať MDC
juro, nie je síce napísané, čo prototyp, to múzeum, viď napr. 753 002. A prečo hovorím, že práve prototyp? - pretože je to prvý "predstaviteľ" svojej rady. Si si istý, že je to bývalý T669.0082? Predošlé podvozky som videl.
Robo: Preco by mal ist do muzea vzdy prototyp? A pokial ide o 771.001, v zasade nejde ani tak o prototyp, je to byvala T669.0082 (ak ma pamat neklame) z inymi podvozkami.
Pekne nech ide do Blavy a hlavne nech jazdi v Devinskej pretahy do Marcheggu. V pripade nasadenia na vychodnom navrhujem sedy alebo cierny lak prip. rovno nater hrdze, kedze by ho tu aj tak cca. do roka ziskala.
Ad Robo: Práve na takýchto horských tratiach by pomohla elektrická trakcia. Do Čremošného, ak sa nemýlim, je to okolo 15 prom. Na štrbskej rampe max. 19. Jeden šesťkolák utiahne do Štrby 1500 t, a určite neide 40 km/h, s postrkom na konci utiahnu 2200 t.
ad Passion: Bolo tiež super, keď išiel ťažký náklad od Vrútok do Diviak a musel prekonať stúpanie. V Diviakoch býva blízko trate môj dedo, takže vždy keď niečo išlo, momente som pálil k oknu alebo von.
Raz bola v Diviakoch zaujímavá situácia. Od Vrútok išiel asi Pn, možno NEx ( to je jedno). Na čele bol čmeliak, asi 30 plných Falls a na postrku čmeliak. Bolo jasné, že nevyjde ťažké stúpanie od Diviak tak čakal na "posilu". Asi o polhodinu prišiel z Vrútok ďalší čmeliak, takže na postrku boli už dva. Potom po 3. čmeliaku prišiel do Diviak ďalší(4.) čmeliak zo smeru Turč. Teplice. Takže na konci a čele boli po dva čmeliaky. Zachvíľu sa to celé dalo do pohybu, proste niečo úžasné.
A teraz je čo? Minule pozerám a náklad bol v radení 2x736 + 13 vozňov
+ a postrk (!?!) 751, ktorý zaberal.
Ad Robo:
Klasika bola paráda. Keď som ešte chodil do školy, "drncali" sa sergeje poväčšine spolu s cenulami (775,776), tak pomaly s Pn vlakmi, že keď som začal bežať, tak som utekal zároveň s nimi a niekedy aj rýchlejšie. Čmeliaky chodili veľmi veľmi zriedka. Najčastejší prípad bol vpredu 781, na postrku 781+775(6).
Ad mr.lenin:
Dnes možno vidieť 770(1) na K.Bane veľmi vzácne - pri odstavení väčšieho počtu 773, ako ich náhradu.