Dopravné správy

Klasická galerie mu nevyšla, založil ji v „hytlácích“

V Teplicích se otevře originální výstavní prostor, který vznikl ve dvou vyřazených služebních vagonech. Vagony koupil milovník umění František Erbert, výstavní prostor nazval Galerie EP. První výstava se uskuteční v úterý.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pokles nehôd na železničných priecestiach

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zosumarizovali počet vážnych a menších nehôd, ktoré sa stali v I. polroku roku 2014 na železničných priecestiach. V tomto časovom období bolo zaevidovaných 23 prípadov zrážky vlaku s užívateľmi priecestí, čo predstavuje pokles o 2 prípady v porovnaní s I. polrokom 2013.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava podemleté trati trvala pět dní

Těsně před polednem začaly po pěti dnech opět jezdit vlaky na trati mezi Jeseníkem a Mikulovicemi. Provoz zde musel být přerušen v pondělí odpoledne, neboť po silném dešti přívaly vody podemlely koleje a další škody způsobilo také sesunutí zeminy ze svahu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košice nemôžu kúpiť nové trolejbusy

Ministerstvo životného prostredia zamietlo žiadosť Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) o príspevok z eurofondov na zakúpenie štyroch nízkopodlažných trolejbusov za 2,138 milióna eur. [...] Ako uviedla hovorkyňa dopravného podniku Michaela Karaffová, dôvodom zamietnutia žiadosti bolo nesplnenie všetkých všeobecných podmienok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Integrace dopravy na dvojí způsob

V Pardubickém kraji se plány na renovaci integrované dopravy příliš nevydařily. Na firmu, která měla plynulou návaznost vlaků a autobusů zajistit, se postupně snášely hlavně stížnosti starostů i cestujících. Nakonec museli koordinaci jízdních řádů převzít krajští úředníci. Naopak v Jindřichově Hradci si radnice změnu ve veřejné hromadné dopravě nemůže vynachválit.

Celou zprávu najdete na této stránce - a zjistíte, že srovnává nesrovnatelné.

DP Bratislava inovuje svoj park autobusov

Do vozového parku Dopravného podniku Bratislava (DPB) pribudne do konca marca budúceho roku 25 nových kĺbových autobusov. Prvé z nich by DPB mal mať k dispozícii v decembri tohto roka. Nové vozidlá dodá česká spoločnosť SOR Libchavy ako víťaz tendra, v ktorom DPB obstarával nákup trojnápravových autobusov pre najmenej 150 cestujúcich a s dĺžkou najviac 18,75 metra (m).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Brně je největší trolejbusová síť v republice

Už je to 65 let od doby, kdy v Brně vyjel první trolejbus. První cestující se mohli 30. července 1949 svézt z hlavního nádraží na Přemyslovo náměstí. Od té doby se ve městě rozvinula největší trolejbusová síť v tuzemsku. Nejen o ní hovoří odborník na MHD v Brně Tomáš Kocman.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novinky z výstavby petržalskej električky

V auguste 2015 by mali finišovať práce na výstavbe novej električkovej trate cez Starý most do Petržalky. V tomto článku prinášame pohľad na to, v akom stave sa nachádza stavba po 8 mesiacoch výstavby. V uplynulých mesiacoch sa pozornosť médií zameriavala len na rozoberanie Starého mosta, no súčasťou stavby je aj mnoho ďalších objektov. Priblížme si teda, čo sa od začiatku výstavby už zrealizovalo, resp. čo sa práve realizuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky RegioJetu a LEO Expressu se spojí

Českou železnici čeká příští sobotu nezvyklé spojení dvou dopravců. Kvůli velké výluce na hlavní trati mezi Čechami a Moravou budou jeden den jezdit vlaky soukromých dopravců RegioJet a Leo Express společně. Vlaky si kvůli výluce budou spojovat také České dráhy, ty ale odmítly původní nabídku RegioJetu, aby jejich vlaky jezdily jeden den společně. Část vlaků zruší na jeden den úplně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB hľadá firmy na čistenie vozidiel a zastávok

Dopravný podnik Bratislava zverejnil vo Vestníku verejného obstarávania informatívne oznámenia pre zákazky "Čistenie dopravných prostriedkov MHD" a "Letná a zimná údržba areálov, chodníkov, zastávok a plôch v správe DPB".

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Počet nehod na přejezdech klesá, ale ...

Viníkem čtvrteční kolize dodávky s osobním vlakem na železničním přejezdu ve Strážnici na Hodonínsku je podle policie pravděpodobně řidič dodávky. Při nehodě zemřeli jeho dva spolujezci, on sám skončil s těžkými zraněními v nemocnici. Zhruba dvacítce cestujících ve vlaku se nic nestalo. Kolize ale na několik hodin zastavila vlakovou dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pokračuje oprava nástupíšť na železničnej stanici Trnava

Na železničnej stanici pokračuje správca železničnej infraštruktúry s obnovou prvého nástupišťa, ktorá potrvá do 23. septembra. Prvé nástupište prejde kompletnou rekonštrukciou, pri ktorej sa zmení konštrukcia zastrešenia, osvetlenie, informačný systém, rozhlas, povrch nástupišťa a pribudne kamerový systém. Náklady na realizáciu prác boli vyčíslené na vyše 6 miliónov eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha získá 125 tramvají s klimatizací a wi-fi

Jízda v parném létě tramvají po Praze není příjemným zážitkem. Již od příštího roku ale čeká Pražany i návštěvníky hlavního města změna. Cestujícím v metropoli začnou totiž sloužit moderní tramvaje, které budou mít zabudovanou klimatizaci a k tomu i připojení na internet přes wi-fi. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poľský vodič poškodil trakčné vedenie ŽSR

Obvineniu z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia čelí 44-ročný Poliak. Ide o vodiča kamióna, ktorý vo štvrtok ráno pri prechádzaní obcou Svrčinovec zišiel z cesty a okrem iného poškodil elektrické trakčné vedenie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tragédie ve Studénce po šesti letech

Tak jako každý den odjížděl 8. srpna 2008 dopoledne z nádraží v ostravském Svinově vlak číslo 108 Comenius. V 11:20 měl přesně desetiminutové zpoždění, za sebou již více než tři hodiny jízdy z Krakova a před sebou téměř čtyři hodiny další cesty do Prahy. O několik okamžiků později se ale přední část soupravy proměnila v hromadu trosek. Od nehody u Studénky, kde vlaku spadl do cesty most, uplynulo šest let. Dodnes se jí zabývají soudy a některé okolnosti zůstávají i po tak dlouhé době nejasné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vďaka celkovej rekonštrukcii stanice Trnava vzniklo aj múzeum

Trnavská železničná stanica je už viac ako rok v rekonštrukcii, no postupne sa dostáva k slovu finalizácia. V tejto súvislosti sa viac zaktivizovali aj členovia Klubu priateľov železníc Trnavy a okolia. Na 4. nástupišti vznikla samostatná koľaj s rušňom a dvomi vozňami, ktoré budú patriť železničnej histórii.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha oslaví zprovoznění trasy metra A

Pražský dopravní podnik (DPP) vypraví v neděli na trasu metra A historickou soupravu 81-71. Stane se tak v rámci oslav 36. výročí od zprovoznění této trasy. [...] Vozy metra budou řídit strojvedoucí v dobových hnědých uniformách a souprava bude vybavena na čelech vlaku s původními tabulemi s konečnou stanicí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zastávka Remata alebo Remäta?

Jeden náš čitateľ nás upozornil, že v cestovných poriadkoch, ale napríklad aj na svetelnej tabuli vo vlakoch je zastávka Remata (na strati Prievidza - Horná Štubňa) uvádzaná ako Remäta. Je to len drobnosť, no predsa sa chcem spýtať, prečo železnice používajú názov Remäta, keď táto oblasť sa volá Remata?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Vláda ví, za co utratí dotace EU na dopravu

Opravy nádraží a nákup nových vlakových souprav pro dálkovou dopravu a také vozidel pro opravy silnic. Do těchto tří oblastí má tento a příští rok směřovat 32 miliard korun, které je třeba dočerpat z Operačního programu doprava I. Dokument, který má Česko zbavit rizika možného vrácení těchto peněz Bruselu, schválila vláda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovenská čašníčka v Glacier Expresse

Železničná stanica v najstaršom švajčiarskom meste Chur nie je žiadny zložitý labyrint. Nájsť na nej práve to svoje nástupisko, sektor, vlak, vagón a rezervované miesto však aj tak nejde ľahko. „Slováci, poďte za mnou…“ dobre vám odrazu padne počuť rodnú reč. Usmievavá mladá žena už ukazuje směr.

Celú správu nájdete na tejto stránke.