Dopravné správy

České dráhy ušetří

Až 150 milionů korun ušetří příští rok centrální nákup materiálu a služeb, který právě teď zavádí České dráhy. Změna systému je jedním z bodů transformačního programu „Vize 2012“. Tento koncepční materiál obsahuje řadu opatření, která mají do konce roku 2012 ušetřit drahám náklady v řádu několika miliard korun. Sama změna systému nákupu má za dva roky přinést celkovou úsporu téměř půl miliardy.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Mezi Chrudimí a Pardubicemi ve středu za kačku

Ve středu 13. října mohou všichni zájemci využít mezi Chrudimí a Pardubicemi mimořádnou akční nabídku Českých drah a vyzkoušet vlaková spojení mezi těmito městy za 1 korunu. České dráhy, po dohodě s Pardubickým krajem, chtějí stejně jako v ostatních regionech republiky umožnit lidem snadno a rychle vyzkoušet železniční dopravu tam, kde nabízejí kvalitní spojení vlakem. V letošním roce pořádají České dráhy tyto akce na celkem 14 místech, poslední z nich právě v Pardubickém kraji. Cílem této speciální jednodenní nabídky je propagovat regionální železniční dopravu a motivovat nové zákazníky k cestě vlakem.

Podrobnosti jsou uvedeny v tiskové zprávě.

RegioJet chce převzít rušené lokálky

Společnost RegioJet ze skupiny Student Agency chce převzít spolu s provozem na ohrožených regionálních tratích i správu a údržbu kolejí. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl majitel firmy Radim Jančura. Firma by podle něj zároveň získala vlaky Českých drah, což ve stejném pořadu připustil generální ředitel ČD Petr Žaluda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky mezi Dolní Poustevnou a Sebnitz hned tak jezdit nebudou

Zprovoznění železnice z Dolní Poustevny do saské Sebnice je ohroženo. Na české straně je trať obnovena už od loňského podzimu. Němci zatím s dostavbou váhají. To se nelíbí tamním zastáncům železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jeďte vlakem do práce jako na výlet

Cestování do Prahy nemusí být nuda. Obyvatelům Kladna připomene jízdu vlakem přes Alpy. Kladenští mohou od prosince volit mezi více variantami cestování do Prahy. Místo už okoukané a relativně nudné autobusové trasy do Dejvic budou mít možnost jet vlakem po jedné z nejkrásnějších železničních tratí známé jako Pražský Semmering.

Celou zprávu najdete na této stránce.

2012: Nová tramvajová trať v Olomouci

Olomoucká sídliště Nové Sady a Povel už za dva roky spojí s centrem nová tramvajová trať. S takovým předsevzetím (...) zástupci města a soukromého investora podepsali smlouvu o spolupráci na její výstavbě. Napojení téměř půldruhého kilometru kolejí na stávající městskou síť přijde na 750 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Najviac peňazí na dopravnú infraštruktúru do Žiliny

Žilinský kraj dostane v budúcom roku najviac peňazí na budovanie dopravnej infraštruktúry spomedzi všetkých slovenských krajov. Povedal to po (...) rokovaní Rady Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v Ružomberku jeho predseda Ján Figeľ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Podzemní železnice v Praze?

Zelení chtějí v Praze podzemní železnici. Zkrátily by se dojezdy. Do silnic už město investovalo dost. Nyní je na čase vlaková dráha, hlásá Strana zelených, která chce oživit staronový projekt městské železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zamyšlení nad návrhem rozpočtu SFDI na rok 2011

Tak nám vláda schválila návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na rok 2011. Kromě ministra financí Kalouska (TOP 09) s ním bude asi málokdo spokojen. Zatímco rozpočet SFDI na rok 2010 bilancoval 96 mld. Kč, na rok 2011 je to už jen 61,3 mld. Kč. Hlavní propad příjmů SFDI se čeká z fondů Evropské unie a z úvěrů od Evropské investiční banky. Jak už řekl poslanec Pavel Hojda (KSČM), takový sešup bude mít vážné negativní dopady nejen na realizaci dopravních staveb, ale zejména na zaměstnanost ve stavebnictví a v navazujících oborech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trakce ČD závislá na E.ONu

Vlaky Českých drah poprvé v historii nepohání elektřina od společnosti ČEZ. V posledním čtvrtletí budou ČD odebírat proud od společnosti E.ON Energie. Ta vyhrála veřejnou soutěž na dodávku silové elektřiny až do konce roku. Dráhy teď hledají dodavatele na příští rok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kdo stojí v čele SŽDC?

Státní organizaci Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) opustil generální ředitel Jan Komárek, který jí šéfoval od jejího vzniku v roce 2003. Rozhodl se odejít sám poté, co v zákulisí zesílily informace o jeho možném odvolání.
Řízením SŽDC byl dočasně pověřen Pavel Habarta (45), který byl od srpna Komárkovým náměstkem pro audit. Výběr Habarty není asi velkým překvapením. Je totiž vnímán jako člověk, kterého si přivedl ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kde hrozí zastavení osobní dopravy na tratích SŽDC?

Z původního seznamu prodělečných tratí určených k likvidaci zbyla polovina, i tak se ušetří. Obce oslovují soukromé dopravce.

Celou zprávu s ikonografickým přehledem najdete na této stránce.

Nejdelší železniční tunel světa obrazem

Raziči postupujicí ze dvou stran se potkali uprostřed nejdelšího železničního tunelu na světě. Povede pod průsmykem svatého Gotharda a bude měřit 57 kilometrů. Plně funkční bude nicméně až v roce 2017.

Fotogalerii najdete na této stránce.

Méně cestujících na železnici, více tržeb

Čeští železniční dopravci přepravili za prvních šest měsíců roku 82,6 milionu cestujících, což je o 1,6 procenta méně než před rokem. Absolutně je to úbytek 1,3 milionu pasažérů. Vyplývá to z aktuální statistiky ministerstva dopravy. Podle Českých drah ale není statistika zcela vypovídající, tržby podniku z jízdenek v pololetí vzrostly o dvě procenta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Doprava bez peňazí z EU

Šoféri na cestách a cestujúci vo vlakoch doplatia na pochybné tendre minulých vlád. Európska komisia za ne trestá nového ministra dopravy Jána Figeľa (...) krátením eurofondov v celkovej hodnote 13,8 milióna eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mezi Libercem a Rybništěm budou jezdit spoje Trilex

Německý železniční dopravce Vogtlandbahn, který bude od prosince zajišťovat dopravu na trati z Liberce přes německou Žitavu do Rybniště, jež prochází i polským územím, dal novému spojení název Trilex. V Německu je zvykem dávat významným regionálním železničním linkám jména, svá spojení pojmenovávají i soukromí dopravci. Vogtlandbahn, který je členem skupiny Arriva, požádal o pomoc s hledáním vhodného názvu i cestující, od kterých dostal 250 návrhů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z tratí vlečky

Možnou cestou, jak zachránit alespoň část z několika desítek železničních tratí určených ke zrušení, je jejich přeměna na vlečky. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) a dopravce ČD Cargo o tom v těchto dnech jednaly, konečné rozhodnutí zatím nepadlo, informaci potvrdili mluvčí obou organizací Pavel Halla a Roman Jandík.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Eurostar kupuje nové soupravy

Společnost Eurostar, která provozuje rychlovlaky jezdící tunelem pod kanálem La Manche z Londýna do Paříže a Bruselu, nakoupí deset nových souprav od Siemensu. Dosud se přitom nadnárodní dopravce spoléhal na jednotky vyráběné konkurenčním Alstomem. Vlaky typu Velaro D, které Siemens představil na konci září, nahradí nejstarší soupravy. Eurostar chce v příštích letech svoji flotilu čítající 28 rychlovlaků postupně obměnit a také rozšířit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo má nového obchodního ředitele

Představenstvo ČD Cargo na svém zasedání dne 6. 10. 2010 jmenovalo do funkce obchodního ředitele Ing. Jana Procházku, Ph.D., který přichází do ČD Cargo ze společnosti Škoda Auto, kde pracoval na pozici vedoucího tuzemského prodeje automobilů.
Ing. Jan Procházka, Ph. D. je absolventem strojní fakulty ČVUT v Praze a studium zakončil v roce 2000. Titul Ph.D. získal v roce 2005 na téže fakultě. Je mu 33 let. Ve Škodě Auto působil od roku 1997 a pracoval nejdříve na pozici referenta, později jako vedoucí prodeje pro Rusko. Hlavním úkolem obchodního ředitele je nastavení nových pravidel obchodní politiky s klíčovými zákazníky. Zkušenosti z předešlých funkcí, které nový obchodní ředitel přináší do naší společnosti, jsou dobrým příslibem pro ještě větší zkvalitnění služeb v železniční nákladní dopravě, které ČD Cargo stávajícím i novým zákazníkům v současné době nabízí.
Společnost ČD Cargo vznikla 1. 12. 2007 vyčleněním železniční nákladní dopravy z Českých drah a patří k pěti největším železničním dopravcům v rámci Evropské unie.

Roman Jandík, ziskový mluvčí ČD Cargo

JHMD zachrání trať na Vysočině

Trati mezi Moravskými Budějovicemi a Jemnicí svítá naděje na záchranu. O její údržbu a provoz mají zájem Jindřichohradecké místní dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.