Dopravné správy

Srážka vlaků v Bulharsku

Srážka dvou vlaků na západě Bulharska si v pondělí vyžádala nejméně 19 zraněných. Informuje o tom portál novinite.com, podle kterého se nehoda stala jen čtyři kilometry od hranic se Srbskem, odkud přijížděl jeden z vlaků.

Celou zprávu s fotografiemi najdtete tady.

RegioJet shání zaměstnance

Firma RegioJet podnikatele Radima Jančury chce v Moravskoslezském kraji nabrat asi 50 nových zaměstnanců pro vlakové spojení Praha-Ostrava, které začne fungovat v první polovině příštího roku. Dceřiná firma Jančurovy společnosti Student Agency chce nabrat nové palubní stevardy především na Ostravsku.

Celá zpráva se nachází tady.

BOHEMIAKOMBI: 5. výročí vlaku Lovosice - Duisburg

Od 5.října 2010 jezdí na lince z Lovosic do Duisburgu už 5.pravidelný vlak týdně. K zavedení 5.vlakového spoje dochází přesně v den 5. výročí provozu této první kontinentální linky v ČR. Je to bezesporu ten nejlepší dárek, se kterým operátoři vlaků kombinované dopravy Bohemiakombi a Kombiverkehr přišli a oslavili tak dnes už pětiletou tradici úspěšné linky.

Celou tiskovou zprávu najdete tady.

České dráhy využívají evropské dotace

Evropské dotace znamenají pro řadu firem, obcí či celých regionů zajímavý zdroj příjmů na investice nebo opravy a uchází se o ně i národní železniční dopravce. Úspěšnost žádostí Českých drah o dotace je zhruba 60 %. Z celkových 67 žádostí podaných od roku 2005 schválil Brusel 40, a České dráhy tak získaly již půl miliardy korun.

Více najdete v přiložené tiskové zprávě.

Praha - Mnichov po železnici o 2 hodiny rychleji než po silnici?

Cesta rychlíkem z Prahy do Mnichova by se mohla od roku 2017 zkrátit na tři hodiny a devět minut a měla by být o dvě hodiny kratší než po silnici. Umožnila by to modernizace trati Plzeň - Domažlice, jejíž investiční záměr předložila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ministerstvu dopravy. Vyšla by na 28 miliard korun.

Celá zpráva je k dispozici na této stránce.

Dobrodružný příběh o ministrovi dopravy

Ministry dopravy jsme už měli všelijaké, ti poslední od médií vesměs sklízeli kritiku. Ještě se ale asi nestalo, aby byli terčem komentátorských žertíků - navíc za něco, co s dopravou vůbec nesouvísí. Nakonec Vít Bárta ministrovat dopravě ani nechtěl - tak nějak na něj tento resort zbyl.

Černo-humorný komentář najdete tady.

Berlin Hauptbahnhof v ohrožení?

V severozápadním Pákistánu se podle všeho desítky radikálních muslimů, kteří jsou občany některých evropských zemí, vycvičují na mise, které mohou zahrnovat teroristické útoky v evropských metropolích.

Celou zprávu najdete tady.

Generální ředitel společnosti AŽD Praha ví, jak na železnici

Zatímco v zahraničí se následky ekonomické krize snaží překonávat mimo jiné i investicemi do dopravní infrastruktury, v České republice se tyto investice naopak výrazně omezují. Generální ředitel společnosti AŽD Praha Zdeněk Chrdle to považuje za cestu špatným směrem. Podle jeho názoru by se stát měl orientovat například na spouštění PPP projektů i v oblasti modernizace dopravní infrastruktury, které mohou vytvořit podmínky například pro úsporu lidských zdrojů.

Celý rozhovor najdete tady.

Hromadná doprava na Slovensku začína pociťovať nedostatok finančných prostriedkov

Hromadná doprava na Slovensku začína pociťovať nedostatok finančných prostriedkov, hoci je to, najmä vo väčších mestách, jediná reálna alternatíva na prepravu obyvateľov v prehustenej automobilovej osobnej doprave. Preto by od ministerstva dopravy a vlády SR mala dostať absolútnu prioritu. Zhodli sa na tom účastníci 5. Medzinárodnej konferencie o problematike mestskej hromadnej dopravy (MHD)...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stuttgart: velký projekt vyvolal velkou demonstraci

Zhruba 100 000 lidí se v pátek večer sešlo v centru Stuttgartu, aby vyslovili nesouhlas se zahájeným projektem železničního nádraží. Rovněž vyzvali premiéra a ministra vnitra Bádenska-Württemberska k rezignaci, informuje v sobotu server FocusOnline.

Celou zprávu si můžete přečíst tady.

Slovenské železnice v nákladnej doprave strácajú konkurencieschopnosť


Slovenské železnice v preprave tovaru strácajú konkurencieschopnosť. Podľa analýzy UniCredit Bank totiž Slovensko zaznamenáva dlhodobejší trend presunu prepravy tovarov zo železnice na cesty, na čom nič nezmenila ani kríza ani zavedenie mýta na diaľniciach a cestách 1. triedy v minulom roku. „Podiel železníc na preprave tovaru na Slovensku sa v priebehu posledných 5 rokov znížil o 14 percentuálnych bodov na 20 %. Naproti tomu v krajinách ako Nemecko či Rakúsko sme mohli pozorovať rastúci sklon k železničnej preprave, ktorý zvrátil až krízou poznačený rok 2009,“ uvádza sa v analýze.

Celú správu nájdete na tomto mieste.

Vlakem mezi Hronovem a Hradcem Králové za desetikačku

V úterý 5. října můžou obyvatelé a další zájemci z Hronova a Náchoda využít mimořádné akční nabídky Českých drah a vyzkoušet vlaková spojení mezi těmito městy a Hradcem Králové. České dráhy tak chtějí umožnit lidem snadno a levně vyzkoušet železniční dopravu tam, kde je k dispozici široká nabídka spojů a pohodlné cestování.

Celou zprávu najdete tady.

Širokorozchodná a jej financovanie

Na novú širokorozchodnú koľajovú trať od Košíc po Bratislavu zrejme Slovákom prispejú aj Rusi, Ukrajinci a Rakúšania. Včera to povedal šéf Ruských železníc Vladimir Jakunin, ktorý chce spoločným projektom za 5 miliárd eur do roku 2017 zrýchliť prepravu tovarov medzi Áziou a Európou. "Čo sa týka výstavby novej trate na území Rakúska a Slovenska, bude to predmetom spoločného investovania. Veríme, že jednotlivé štáty a ich vlády sa zúčastnia na spolufinancovaní,“ povedal Jakunin, ktorý ráta aj s využitím súkromných investícií.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stavba III. koridoru vázne

Stavba západní části III. železničního koridoru z Prahy do Chebu má na úseku Plzeň - Rokycany problémy s několika majiteli pozemků. Koridor přitom ministr dopravy Vít Bárta před týdnem označil za strategickou stavbu, která musí být bez úseku Praha - Beroun hotová do tří let. V okolí obce Kyšice u Plzně ale nyní majitelé pozemků požadují za ornou půdu výrazně více peněz, než kolik jim stát může ze zákona dát. Investor, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), proto nevylučuje vyvlastnění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jazdy historickým motorovým vozňom M 131.1443 na trati Žilina - Rajec

Konajú sa v dňoch 9. a 10.10.2010 pri príležitosti 111. výročia trate:

ŽOS Trnava zabezpečí pre Švajčiarov prestavbu vozňov

Prestavbu vozňov pre švajčiarske štátne železnice urobí slovenská spoločnosť ŽOS Trnava, a.s. Tá už kvôli tomu od októbra prechádza na sériovú prestavbu 440 vozňov pre švajčiarsku spoločnosť SBB Cargo. Hodnota celého kontraktu je 19 miliónov švajčiarskych frankov (CHF), čo predstavuje zhruba 14 % minuloročných tržieb celej spoločnosti ŽOS Trnava.

Celú správu nájdete na tomto mieste.

Úspěšný manžer jako ministr dopravy své vládě škodí

Aféra s "estébáckými" aktivitami bývalé páně ministrovy firmy se rozrůstá a ČSSD požaduje (nejen) jeho hlavu. Parlamentní sílu na to jistě nemá, ale co předvolební sliby vládních stran, zejména té věcně veřejené? Jeden z mnoha článků na to téma najdete na Novinkách. Bývalé manažery oné bezpečnostní agentury či experty v tomto oboru najdeme i na dalších pozicích Ministerstva dopravy ČR, náměstky ministra nevyjímaje.

České dráhy vypraví v rámci Karlovarského týdne festivalové vlaky do Lokte

České dráhy jsou tradičním účastníkem tzv. Karlovarského týdne – festivalu cestovatelských filmů a lázeňství. Letos České dráhy vypraví festivalové vlaky z Karlových Varů do Lokte, představí se na workshopu v hotelu Richmond a v rámci Tourfilmu přistaví do stanice Karlovy Vary dolní nádraží Kinematovlak, ve kterém se uskuteční dvoudenní projekce filmů. České dráhy vypraví v rámci Karlovarského týdne festivalové vlaky. Pojedou v sobotu 2., v neděli 3. a v sobotu 9. října vždy ze stanice Karlovy Vary dolní nádraží do Lokte. Kinematovlak Českých drah se stane během festivalu TOURFILM jedním z míst projekcí festivalu. Vlak bude stát na dolním nádraží v Karlových Varech. Projekce se uskuteční 6. a 7. října. V době od 10 do 15 hodin je promítání určené pro školy, od 15 do 17 hodin se Kinematovlak otevírá pro veřejnost. Více informací je v přiložené tiskové zprávě.

Pražské Masarykovo nádraží se dočká opravy

Zchátralé Masarykovo nádraží v Praze se po dlouhém čekání dočká stavebních dělníků. Společnost Masaryk Station Development, která má rozvoj nádražního areálu na starosti, vypsala výběrové řízení na opravu vstupní dvorany stanice. Práce by měly začít do konce roku, sdělil ČTK předseda představenstva MSD Jan Hromádka.

Celou mírně potěšující zprávu si můžete přečíst tady.

Mladoboleslavský Den železnice v sobotu 2. října

V sobotu 2. října bude probíhat v Mladé Boleslavi Den železnice. Návštěvníky čeká ve městě i okolí bohatý program, největším lákadlem budou jízdy zvláštních vlaků z hlavního nádraží do areálu automobilky Škoda Auto a jízdy parních vlaků s historickými vozy. Pro zástupce kraje a obcí, médií i veřejnost bude dopoledne vypraven prezentační vlak z Mladé Boleslavi do Sobotky a zpět. Na samotném mladoboleslavském hlavním nádraží bude k vidění výstava vzácných vozidel, jako je salonní vůz T. G. Masaryka, Ferdinanda d’Este. Zájemci si budou moci prohlédnout také lůžkový a jídelní vůz JLV, pro nejmenší bude přistaven Kinematovlak a Vláček Hráček. Program Dne železnice je připraven od 8:30 do 17 hodin. Záštitu nad akcí převzali náměstek středočeského hejtmana Robin Povšík a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a cen naleznete v přiložené
tiskové zprávě.