Dopravné správy

Jančura chce konkurovat i ZSSK?

Vlaky společnosti RegioJet podnikatele Radima Jančury nebudou konkurovat jenom Českým drahám, zostří boj o cestující také na Slovensku. Vlaky totiž budou podle mluvčího společnosti Aleše Ondrůje zajíždět několikrát denně také do slovenské Žiliny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Audit ČD Cargo je hotov

Ministerstvo dopravy už má pohromadě podrobné výsledky mimořádného auditu ve společnosti ČD Cargo, veřejnosti je chce představit v úterý příští týden. Uvedl to mluvčí úřadu Karel Hanzelka. Audit měl státu ukázat, zda a do jaké míry bývalé vedení Josefa Bazaly poškozovalo společnost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

EU proti kamionům

Země Evropské unie jsou blízko dohody, že by kamiony měly platit nad rámec běžného mýta také za hluk či znečišťování životního prostředí. Podle dnešního vydání týdeníku European Voice by státy EU již příští týden v Lucemburku měly po dvou letech neshod dosáhnout v této citlivé věci dohody.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ACRI na veletrhu INNOTRANS 2010

Kulisu největší světové přehlídky železniční techniky, mezinárodního veletrhu Innotrans 2010, si zvolila Asociace podniků českého železničního průmyslu (ACRI) pro představení oborové studie o české železnici i pro předávání svých výročních cen. Důstojné prostředí berlínského výstaviště podtrhlo význam obou akcí ACRI.

Celou zprávu najdete na této stránce..

Tramvaj Škoda 15T ForCity konečně vyjela také s cestujícími.

Po stovkách testů a pěti tisících kilometrech jízdy jen s povolanými v úterý z Florence konečně vyjela do ulic nová tramvaj Škoda 15T ForCity také s cestujícími. Zatím se jedná o zkušební provoz a v Praze bude jezdit jen jeden kus, ale brzy by se měli objevit další.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bárta oprašuje plán na železniční konkurenci

Vstup konkurentů Českých drah do železniční dopravy umožní tendry, jejichž vypsání se resort šéfovaný Vítem Bártou připravuje oznámit do Bruselu. Ministerstvo dopravy se v nejbližších dnech chystá učinit první krok k tomu, aby veřejnou dopravu na hlavních železničních tazích mohli zabezpečovat i jiní dopravci než státem vlastněné České dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z Děčína do Rumburku se bude zřejmě jezdit až v létě

Oprava železniční tratě z Děčína do Rumburka se protáhne možná až do konce června. Trať je mimo provoz už od začátku srpna, kdy její část zničily povodně. Na nejhůře postiženém úseku v okolí Kytlice ale opravy ani po dvou měsících nezačaly. Správa železniční cesty (SŽDC) stále vybírá dodavatele a hlavní práce začnou až v březnu...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR dostane viac peňazí

Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR by malo v budúcom roku hospodáriť s celkovými prostriedkami vo výške 1,891 mld. eur vrátane zdrojov z Európskej únie a ich spolufinancovania. V porovnaní s tohtoročným schváleným rozpočtom rezortu to predstavuje medziročný nárast o 32,7 %. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2011 a 2013, ktorý vláda schválila na stredajšom zasadnutí.

Celá správa je na tejto stránke.

Na trati mezi Plzní a Žatcem už budou jezdit jenom rychlíky a nákladní vlaky

Před třemi lety přestaly jezdit osobní vlaky mezi Žatcem a Podbořany, od prosince je nahradí autobusy také mezi Podbořany, Blatnem a Žihlí.

Celou zprávu najdete tady.

Mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem zítra za kačku

Ve čtvrtek 7. října mohou všichni zájemci využít mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem mimořádnou akční nabídku Českých drah a vyzkoušet vlaková spojení mezi těmito městy za 1 korunu. České dráhy stejně jako v ostatních regionech republiky chtějí umožnit lidem snadno a rychle vyzkoušet železniční dopravu tam, kde nabízejí kvalitní spojení vlakem. V letošním roce pořádají České dráhy tyto akce na celkem 14 místech. Cílem této speciální jednodenní nabídky je propagovat regionální železniční dopravu a motivovat nové zákazníky k cestě vlakem.

Celou zprávu najdete tady.

Číňané chtějí koupit řecké železnice

Čína pomáhá zadluženému Řecku, především formou nákupu řeckých dluhopisů. Ale má i jiný program, mimo jiné ovládnout část řeckých železnic. Je o tom letmá zmínka v této zprávě.

Falešný bombový poplach na opavském nádraží

Osm desítek lidí evakuovali v úterý večer hasiči a policisté z nádraží Opava - východ. Důvodem byl podezřelý kufřík, který někdo nechal stát na chodníku u vchodu na nástupiště. Informoval o tom mluvčí opavské policie René Černohorský.

Celou zprávu najdete tady.

České dráhy chtějí snižovat mzdy

Vedení Českých drah letos zahájilo kolektivní vyjednávání dříve nevídaným návrhem, když ve své verzi kolektivní smlouvy žádá snížení tarifní mzdy o deset procent. (...) Odbory se snížením mezd nesouhlasí.

Celá zpráva je dispozici na této stránce.

SŽDC bude propuštět

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) propustí k letošnímu 1. prosinci 950 zaměstnanců, což představuje zhruba desetinu současného počtu pracovníků firmy. (...) Odbory se k situaci chtějí vyjádřit za 14 dnů po jednání podnikového výboru.

Celou zprávu najdete tady.

Mezi vinohrady s posilou

V sobotu 9. října se již tradičně koná Pochod slováckými vinohrady a České dráhy i na základě poznatků z minulého ročníku výrazně posílí vlakovou dopravu mezi Hodonínem a Mutěnicemi. Posilové soupravy vyjedou tento den i na osobních vlacích z Hodonína do Zaječí. V Rohatci také mimořádně zastaví vybrané rychlíky.

Celá tisková zpráva je k dispozici tady.

Rychlíky Praha – Ústí nad Labem – Děčín budou kvůli výluce 5 dní jezdit z Masarykova nádraží

Od 9. do 13. října budou rychlíky z Prahy přes Ústí nad Labem do Děčína a zpět kvůli opravě výhybek na pražském hlavním nádraží začínat, resp. končit na Masarykově nádraží. Změnu by neměli přehlédnout cestující, kteří jsou zvyklí jezdit těmito vlaky ze stanice Praha hlavní nádraží. Dílčí úpravy čekají také na cestující z Prahy-Radotína, Vraného nad Vltavou, Čerčan a Dobříše. Opravu výhybek zajišťuje státní organizace Správa železniční dopravní cesty.

Celou tiskovou zrávu najdete na této stránce.

ZSSK: Menej vlakov a za vyššie ceny

Po slovenských koľajniciach má jazdiť menej vlakov a za vyššie ceny. Železničná spoločnosť Slovensko totiž zo štátneho rozpočtu dostane menej peňazí, ako potrebuje na udržanie súčasnej prevádzky. Firma ešte lobuje za prilepšenie, no zatiaľ bez úspechu. "Nie, ministerstvo nepripúšťa takýto nárast. Naopak, očakávalo by skôr predloženie návrhov racionalizačných opatrení,“ povedal hovorca rezortu financií Martin Jaroš.

Celá správa je na tejto stránke.

Srážka vlaků v Bulharsku

Srážka dvou vlaků na západě Bulharska si v pondělí vyžádala nejméně 19 zraněných. Informuje o tom portál novinite.com, podle kterého se nehoda stala jen čtyři kilometry od hranic se Srbskem, odkud přijížděl jeden z vlaků.

Celou zprávu s fotografiemi najdtete tady.

RegioJet shání zaměstnance

Firma RegioJet podnikatele Radima Jančury chce v Moravskoslezském kraji nabrat asi 50 nových zaměstnanců pro vlakové spojení Praha-Ostrava, které začne fungovat v první polovině příštího roku. Dceřiná firma Jančurovy společnosti Student Agency chce nabrat nové palubní stevardy především na Ostravsku.

Celá zpráva se nachází tady.

BOHEMIAKOMBI: 5. výročí vlaku Lovosice - Duisburg

Od 5.října 2010 jezdí na lince z Lovosic do Duisburgu už 5.pravidelný vlak týdně. K zavedení 5.vlakového spoje dochází přesně v den 5. výročí provozu této první kontinentální linky v ČR. Je to bezesporu ten nejlepší dárek, se kterým operátoři vlaků kombinované dopravy Bohemiakombi a Kombiverkehr přišli a oslavili tak dnes už pětiletou tradici úspěšné linky.

Celou tiskovou zprávu najdete tady.