Dopravné správy

Z Děčína do Rumburku se bude zřejmě jezdit až v létě

Oprava železniční tratě z Děčína do Rumburka se protáhne možná až do konce června. Trať je mimo provoz už od začátku srpna, kdy její část zničily povodně. Na nejhůře postiženém úseku v okolí Kytlice ale opravy ani po dvou měsících nezačaly. Správa železniční cesty (SŽDC) stále vybírá dodavatele a hlavní práce začnou až v březnu...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR dostane viac peňazí

Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR by malo v budúcom roku hospodáriť s celkovými prostriedkami vo výške 1,891 mld. eur vrátane zdrojov z Európskej únie a ich spolufinancovania. V porovnaní s tohtoročným schváleným rozpočtom rezortu to predstavuje medziročný nárast o 32,7 %. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2011 a 2013, ktorý vláda schválila na stredajšom zasadnutí.

Celá správa je na tejto stránke.

Na trati mezi Plzní a Žatcem už budou jezdit jenom rychlíky a nákladní vlaky

Před třemi lety přestaly jezdit osobní vlaky mezi Žatcem a Podbořany, od prosince je nahradí autobusy také mezi Podbořany, Blatnem a Žihlí.

Celou zprávu najdete tady.

Mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem zítra za kačku

Ve čtvrtek 7. října mohou všichni zájemci využít mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem mimořádnou akční nabídku Českých drah a vyzkoušet vlaková spojení mezi těmito městy za 1 korunu. České dráhy stejně jako v ostatních regionech republiky chtějí umožnit lidem snadno a rychle vyzkoušet železniční dopravu tam, kde nabízejí kvalitní spojení vlakem. V letošním roce pořádají České dráhy tyto akce na celkem 14 místech. Cílem této speciální jednodenní nabídky je propagovat regionální železniční dopravu a motivovat nové zákazníky k cestě vlakem.

Celou zprávu najdete tady.

Číňané chtějí koupit řecké železnice

Čína pomáhá zadluženému Řecku, především formou nákupu řeckých dluhopisů. Ale má i jiný program, mimo jiné ovládnout část řeckých železnic. Je o tom letmá zmínka v této zprávě.

Falešný bombový poplach na opavském nádraží

Osm desítek lidí evakuovali v úterý večer hasiči a policisté z nádraží Opava - východ. Důvodem byl podezřelý kufřík, který někdo nechal stát na chodníku u vchodu na nástupiště. Informoval o tom mluvčí opavské policie René Černohorský.

Celou zprávu najdete tady.

České dráhy chtějí snižovat mzdy

Vedení Českých drah letos zahájilo kolektivní vyjednávání dříve nevídaným návrhem, když ve své verzi kolektivní smlouvy žádá snížení tarifní mzdy o deset procent. (...) Odbory se snížením mezd nesouhlasí.

Celá zpráva je dispozici na této stránce.

SŽDC bude propuštět

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) propustí k letošnímu 1. prosinci 950 zaměstnanců, což představuje zhruba desetinu současného počtu pracovníků firmy. (...) Odbory se k situaci chtějí vyjádřit za 14 dnů po jednání podnikového výboru.

Celou zprávu najdete tady.

Mezi vinohrady s posilou

V sobotu 9. října se již tradičně koná Pochod slováckými vinohrady a České dráhy i na základě poznatků z minulého ročníku výrazně posílí vlakovou dopravu mezi Hodonínem a Mutěnicemi. Posilové soupravy vyjedou tento den i na osobních vlacích z Hodonína do Zaječí. V Rohatci také mimořádně zastaví vybrané rychlíky.

Celá tisková zpráva je k dispozici tady.

Rychlíky Praha – Ústí nad Labem – Děčín budou kvůli výluce 5 dní jezdit z Masarykova nádraží

Od 9. do 13. října budou rychlíky z Prahy přes Ústí nad Labem do Děčína a zpět kvůli opravě výhybek na pražském hlavním nádraží začínat, resp. končit na Masarykově nádraží. Změnu by neměli přehlédnout cestující, kteří jsou zvyklí jezdit těmito vlaky ze stanice Praha hlavní nádraží. Dílčí úpravy čekají také na cestující z Prahy-Radotína, Vraného nad Vltavou, Čerčan a Dobříše. Opravu výhybek zajišťuje státní organizace Správa železniční dopravní cesty.

Celou tiskovou zrávu najdete na této stránce.

ZSSK: Menej vlakov a za vyššie ceny

Po slovenských koľajniciach má jazdiť menej vlakov a za vyššie ceny. Železničná spoločnosť Slovensko totiž zo štátneho rozpočtu dostane menej peňazí, ako potrebuje na udržanie súčasnej prevádzky. Firma ešte lobuje za prilepšenie, no zatiaľ bez úspechu. "Nie, ministerstvo nepripúšťa takýto nárast. Naopak, očakávalo by skôr predloženie návrhov racionalizačných opatrení,“ povedal hovorca rezortu financií Martin Jaroš.

Celá správa je na tejto stránke.

Srážka vlaků v Bulharsku

Srážka dvou vlaků na západě Bulharska si v pondělí vyžádala nejméně 19 zraněných. Informuje o tom portál novinite.com, podle kterého se nehoda stala jen čtyři kilometry od hranic se Srbskem, odkud přijížděl jeden z vlaků.

Celou zprávu s fotografiemi najdtete tady.

RegioJet shání zaměstnance

Firma RegioJet podnikatele Radima Jančury chce v Moravskoslezském kraji nabrat asi 50 nových zaměstnanců pro vlakové spojení Praha-Ostrava, které začne fungovat v první polovině příštího roku. Dceřiná firma Jančurovy společnosti Student Agency chce nabrat nové palubní stevardy především na Ostravsku.

Celá zpráva se nachází tady.

BOHEMIAKOMBI: 5. výročí vlaku Lovosice - Duisburg

Od 5.října 2010 jezdí na lince z Lovosic do Duisburgu už 5.pravidelný vlak týdně. K zavedení 5.vlakového spoje dochází přesně v den 5. výročí provozu této první kontinentální linky v ČR. Je to bezesporu ten nejlepší dárek, se kterým operátoři vlaků kombinované dopravy Bohemiakombi a Kombiverkehr přišli a oslavili tak dnes už pětiletou tradici úspěšné linky.

Celou tiskovou zprávu najdete tady.

České dráhy využívají evropské dotace

Evropské dotace znamenají pro řadu firem, obcí či celých regionů zajímavý zdroj příjmů na investice nebo opravy a uchází se o ně i národní železniční dopravce. Úspěšnost žádostí Českých drah o dotace je zhruba 60 %. Z celkových 67 žádostí podaných od roku 2005 schválil Brusel 40, a České dráhy tak získaly již půl miliardy korun.

Více najdete v přiložené tiskové zprávě.

Praha - Mnichov po železnici o 2 hodiny rychleji než po silnici?

Cesta rychlíkem z Prahy do Mnichova by se mohla od roku 2017 zkrátit na tři hodiny a devět minut a měla by být o dvě hodiny kratší než po silnici. Umožnila by to modernizace trati Plzeň - Domažlice, jejíž investiční záměr předložila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ministerstvu dopravy. Vyšla by na 28 miliard korun.

Celá zpráva je k dispozici na této stránce.

Dobrodružný příběh o ministrovi dopravy

Ministry dopravy jsme už měli všelijaké, ti poslední od médií vesměs sklízeli kritiku. Ještě se ale asi nestalo, aby byli terčem komentátorských žertíků - navíc za něco, co s dopravou vůbec nesouvísí. Nakonec Vít Bárta ministrovat dopravě ani nechtěl - tak nějak na něj tento resort zbyl.

Černo-humorný komentář najdete tady.

Berlin Hauptbahnhof v ohrožení?

V severozápadním Pákistánu se podle všeho desítky radikálních muslimů, kteří jsou občany některých evropských zemí, vycvičují na mise, které mohou zahrnovat teroristické útoky v evropských metropolích.

Celou zprávu najdete tady.

Generální ředitel společnosti AŽD Praha ví, jak na železnici

Zatímco v zahraničí se následky ekonomické krize snaží překonávat mimo jiné i investicemi do dopravní infrastruktury, v České republice se tyto investice naopak výrazně omezují. Generální ředitel společnosti AŽD Praha Zdeněk Chrdle to považuje za cestu špatným směrem. Podle jeho názoru by se stát měl orientovat například na spouštění PPP projektů i v oblasti modernizace dopravní infrastruktury, které mohou vytvořit podmínky například pro úsporu lidských zdrojů.

Celý rozhovor najdete tady.

Hromadná doprava na Slovensku začína pociťovať nedostatok finančných prostriedkov

Hromadná doprava na Slovensku začína pociťovať nedostatok finančných prostriedkov, hoci je to, najmä vo väčších mestách, jediná reálna alternatíva na prepravu obyvateľov v prehustenej automobilovej osobnej doprave. Preto by od ministerstva dopravy a vlády SR mala dostať absolútnu prioritu. Zhodli sa na tom účastníci 5. Medzinárodnej konferencie o problematike mestskej hromadnej dopravy (MHD)...

Celú správu nájdete na tejto stránke.