Dopravné správy

Karlovy Vary budou mít nové nádraží

Vizualizaci nové výpravní budovy ve stanici Karlovy Vary (tzv. horní nádraží) dnes představily na tiskové konferenci České dráhy. Autorem projektu je Ing. arch. Petr Franta. Nový dvoupodlažní objekt nahradí stávající výpravní budovu. Stavební práce začnou v příštím roce a cestujícím se nádražní budova otevře v roce 2012. Předpokládaná cena stavby je 46,5 milionů korun. Více informací najdete v tiskové zprávě.

Tragická zrážka autobusu s vlakom na Ukrajine

Plne obsadený autobus zdemoloval na železničnom priecestí vlak. Šofér sa pokúšal prejsť cez priecestie aj napriek signalizácii blížiaceho sa vlaku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo hospodařilo špatně

Bývalé vedení společnosti ČD Cargo se dopustilo významných manažerských chyb a poškodilo tím firmu. Podnik pod vedením Josefa Bazaly jezdil například se zápornou marží, která od loňského září dosáhla výše dvou miliard korun, nevýhodný pronájem uhelných vagonů připravil cargo o dalších 320 milionů. Ukázal to mimořádný audit, s jehož výsledky dnes novináře seznámil nový šéf ČD Cargo Jiří Vodička.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako bez Železničnej polície?

Železničnú políciu chcú začleniť do radov Policajného zboru SR a stanú sa z nich štatisti, ktorí budú prijímať oznámenia o narastajúcej trestnej činnosti vo vlakoch! Súčasný európsky trend je posilňovať bezpečnosť (kamerovým systémom, bezpečnostnými zložkami...) v staniciach veľkých metropol, v metrách, na letiskách, teda tam, kde je reálne možná hrozba teroristického útoku pomerne vysoká. Ako je to u nás, na Slovensku?

Názor odborníka nájdete na tejto stránke.

Zarostlé tratě

Česká železnice má další velký bezpečnostní problém. Jde o zarostlé tratě. Strojvedoucí si jednak stěžují na to, že musejí několikrát do týdne sami odstraňovat spadané větve z kolejí, a za druhé, že přes hustou vegetaci nevidí návěstidla. Přitom přehlédnutí důležitého znamení může mít fatální následky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Konec Kolešovky?

Na dvou ze čtyř tratí, které ministerstvo dopravy hodlá v kraji zrušit, provozují občanská sdružení historické jízdy. Provozovatelé nostalgických jízd třeba na trati Krupá - Kolešovice na Rakovnicku nemají peníze na to, aby trať sami udržovali. A s tratěmi se už nepočítá ani pro nákladní dopravu. "Zdá se nám, že ministerstvo, potažmo Správa železniční dopravní cesty, nemá zájem o to, abychom na tratích dál tradici jízd udržovali. Pro ně je jediným partnerem kraj, ale ten tady žádné vlaky neobjedná," uvedl Jaroslav Křenek ze sdružení. Jízdy parních vlaků dělají už čtyři roky. Tehdy kraj na nevyužívané trati přestal spoje objednávat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovenské Cargo (opäť ) na predaj

Pravicová vláda spúšťa privatizáciu, majiteľa majú zmeniť štátne teplárne, nákladné železničné Cargo či bratislavské letisko. Zadanie už pripravil minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ). Úlohu pripraviť predaj spoločností s majetkovou účasťou štátu dostanú minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) a šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky vyšších kategorií ČD na jejich podnikatelské riziko

Stát už možná nebude dotovat Českým drahám provoz vlaků EuroCity a InterCity. Podle ministra dopravy Víta Bárty jde o ziskové spoje, které by si na sebe měly vydělat samy. Šéf Českých drah Petr Žaluda v Otázkách Václava Moravce řekl, že firma s možným ukončením dotací počítá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo, a.s. byla vedena špatně

Šetření auditorů KPMG ve společnosti ČD Cargo prokázalo "závažné skutečnosti ekonomicky poškozující ČD Cargo". V pozvánce na úterní tiskovou konferenci to napsal mluvčí firmy Roman Jandík. Podrobnosti zveřejní vedení firmy na konferenci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet, České dráhy, JHMD a budoucnost našich tratí

Železniční dopravce Regiojet loni usiloval o přidělení zakázek od krajů na zajištění regionální dopravy. Nakonec ale všechny kraje přidělily dlouhodobé zakázky Českým drahám. Nyní chystá dálkové spoje z Prahy do Ostravy, kterými bude konkurovat pendolinům a také vlakům Intercity Českých drah, na rozdíl od nich ale nebude soukromý dopravce dostávat příspěvek na provoz od státu. V souvislosti s plánovaným rušením lokálek se ale začalo hovořit také o spolupráci obou společností, které by ještě společně s Jindřichohradeckými místními drahami místní trati udržovaly a jezdily po nich.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy ušetří

Až 150 milionů korun ušetří příští rok centrální nákup materiálu a služeb, který právě teď zavádí České dráhy. Změna systému je jedním z bodů transformačního programu „Vize 2012“. Tento koncepční materiál obsahuje řadu opatření, která mají do konce roku 2012 ušetřit drahám náklady v řádu několika miliard korun. Sama změna systému nákupu má za dva roky přinést celkovou úsporu téměř půl miliardy.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Mezi Chrudimí a Pardubicemi ve středu za kačku

Ve středu 13. října mohou všichni zájemci využít mezi Chrudimí a Pardubicemi mimořádnou akční nabídku Českých drah a vyzkoušet vlaková spojení mezi těmito městy za 1 korunu. České dráhy, po dohodě s Pardubickým krajem, chtějí stejně jako v ostatních regionech republiky umožnit lidem snadno a rychle vyzkoušet železniční dopravu tam, kde nabízejí kvalitní spojení vlakem. V letošním roce pořádají České dráhy tyto akce na celkem 14 místech, poslední z nich právě v Pardubickém kraji. Cílem této speciální jednodenní nabídky je propagovat regionální železniční dopravu a motivovat nové zákazníky k cestě vlakem.

Podrobnosti jsou uvedeny v tiskové zprávě.

RegioJet chce převzít rušené lokálky

Společnost RegioJet ze skupiny Student Agency chce převzít spolu s provozem na ohrožených regionálních tratích i správu a údržbu kolejí. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl majitel firmy Radim Jančura. Firma by podle něj zároveň získala vlaky Českých drah, což ve stejném pořadu připustil generální ředitel ČD Petr Žaluda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky mezi Dolní Poustevnou a Sebnitz hned tak jezdit nebudou

Zprovoznění železnice z Dolní Poustevny do saské Sebnice je ohroženo. Na české straně je trať obnovena už od loňského podzimu. Němci zatím s dostavbou váhají. To se nelíbí tamním zastáncům železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jeďte vlakem do práce jako na výlet

Cestování do Prahy nemusí být nuda. Obyvatelům Kladna připomene jízdu vlakem přes Alpy. Kladenští mohou od prosince volit mezi více variantami cestování do Prahy. Místo už okoukané a relativně nudné autobusové trasy do Dejvic budou mít možnost jet vlakem po jedné z nejkrásnějších železničních tratí známé jako Pražský Semmering.

Celou zprávu najdete na této stránce.

2012: Nová tramvajová trať v Olomouci

Olomoucká sídliště Nové Sady a Povel už za dva roky spojí s centrem nová tramvajová trať. S takovým předsevzetím (...) zástupci města a soukromého investora podepsali smlouvu o spolupráci na její výstavbě. Napojení téměř půldruhého kilometru kolejí na stávající městskou síť přijde na 750 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Najviac peňazí na dopravnú infraštruktúru do Žiliny

Žilinský kraj dostane v budúcom roku najviac peňazí na budovanie dopravnej infraštruktúry spomedzi všetkých slovenských krajov. Povedal to po (...) rokovaní Rady Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v Ružomberku jeho predseda Ján Figeľ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Podzemní železnice v Praze?

Zelení chtějí v Praze podzemní železnici. Zkrátily by se dojezdy. Do silnic už město investovalo dost. Nyní je na čase vlaková dráha, hlásá Strana zelených, která chce oživit staronový projekt městské železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zamyšlení nad návrhem rozpočtu SFDI na rok 2011

Tak nám vláda schválila návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na rok 2011. Kromě ministra financí Kalouska (TOP 09) s ním bude asi málokdo spokojen. Zatímco rozpočet SFDI na rok 2010 bilancoval 96 mld. Kč, na rok 2011 je to už jen 61,3 mld. Kč. Hlavní propad příjmů SFDI se čeká z fondů Evropské unie a z úvěrů od Evropské investiční banky. Jak už řekl poslanec Pavel Hojda (KSČM), takový sešup bude mít vážné negativní dopady nejen na realizaci dopravních staveb, ale zejména na zaměstnanost ve stavebnictví a v navazujících oborech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trakce ČD závislá na E.ONu

Vlaky Českých drah poprvé v historii nepohání elektřina od společnosti ČEZ. V posledním čtvrtletí budou ČD odebírat proud od společnosti E.ON Energie. Ta vyhrála veřejnou soutěž na dodávku silové elektřiny až do konce roku. Dráhy teď hledají dodavatele na příští rok.

Celou zprávu najdete na této stránce.