Dopravné správy

Kdo stojí v čele SŽDC?

Státní organizaci Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) opustil generální ředitel Jan Komárek, který jí šéfoval od jejího vzniku v roce 2003. Rozhodl se odejít sám poté, co v zákulisí zesílily informace o jeho možném odvolání.
Řízením SŽDC byl dočasně pověřen Pavel Habarta (45), který byl od srpna Komárkovým náměstkem pro audit. Výběr Habarty není asi velkým překvapením. Je totiž vnímán jako člověk, kterého si přivedl ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kde hrozí zastavení osobní dopravy na tratích SŽDC?

Z původního seznamu prodělečných tratí určených k likvidaci zbyla polovina, i tak se ušetří. Obce oslovují soukromé dopravce.

Celou zprávu s ikonografickým přehledem najdete na této stránce.

Nejdelší železniční tunel světa obrazem

Raziči postupujicí ze dvou stran se potkali uprostřed nejdelšího železničního tunelu na světě. Povede pod průsmykem svatého Gotharda a bude měřit 57 kilometrů. Plně funkční bude nicméně až v roce 2017.

Fotogalerii najdete na této stránce.

Méně cestujících na železnici, více tržeb

Čeští železniční dopravci přepravili za prvních šest měsíců roku 82,6 milionu cestujících, což je o 1,6 procenta méně než před rokem. Absolutně je to úbytek 1,3 milionu pasažérů. Vyplývá to z aktuální statistiky ministerstva dopravy. Podle Českých drah ale není statistika zcela vypovídající, tržby podniku z jízdenek v pololetí vzrostly o dvě procenta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Doprava bez peňazí z EU

Šoféri na cestách a cestujúci vo vlakoch doplatia na pochybné tendre minulých vlád. Európska komisia za ne trestá nového ministra dopravy Jána Figeľa (...) krátením eurofondov v celkovej hodnote 13,8 milióna eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mezi Libercem a Rybništěm budou jezdit spoje Trilex

Německý železniční dopravce Vogtlandbahn, který bude od prosince zajišťovat dopravu na trati z Liberce přes německou Žitavu do Rybniště, jež prochází i polským územím, dal novému spojení název Trilex. V Německu je zvykem dávat významným regionálním železničním linkám jména, svá spojení pojmenovávají i soukromí dopravci. Vogtlandbahn, který je členem skupiny Arriva, požádal o pomoc s hledáním vhodného názvu i cestující, od kterých dostal 250 návrhů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z tratí vlečky

Možnou cestou, jak zachránit alespoň část z několika desítek železničních tratí určených ke zrušení, je jejich přeměna na vlečky. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) a dopravce ČD Cargo o tom v těchto dnech jednaly, konečné rozhodnutí zatím nepadlo, informaci potvrdili mluvčí obou organizací Pavel Halla a Roman Jandík.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Eurostar kupuje nové soupravy

Společnost Eurostar, která provozuje rychlovlaky jezdící tunelem pod kanálem La Manche z Londýna do Paříže a Bruselu, nakoupí deset nových souprav od Siemensu. Dosud se přitom nadnárodní dopravce spoléhal na jednotky vyráběné konkurenčním Alstomem. Vlaky typu Velaro D, které Siemens představil na konci září, nahradí nejstarší soupravy. Eurostar chce v příštích letech svoji flotilu čítající 28 rychlovlaků postupně obměnit a také rozšířit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo má nového obchodního ředitele

Představenstvo ČD Cargo na svém zasedání dne 6. 10. 2010 jmenovalo do funkce obchodního ředitele Ing. Jana Procházku, Ph.D., který přichází do ČD Cargo ze společnosti Škoda Auto, kde pracoval na pozici vedoucího tuzemského prodeje automobilů.
Ing. Jan Procházka, Ph. D. je absolventem strojní fakulty ČVUT v Praze a studium zakončil v roce 2000. Titul Ph.D. získal v roce 2005 na téže fakultě. Je mu 33 let. Ve Škodě Auto působil od roku 1997 a pracoval nejdříve na pozici referenta, později jako vedoucí prodeje pro Rusko. Hlavním úkolem obchodního ředitele je nastavení nových pravidel obchodní politiky s klíčovými zákazníky. Zkušenosti z předešlých funkcí, které nový obchodní ředitel přináší do naší společnosti, jsou dobrým příslibem pro ještě větší zkvalitnění služeb v železniční nákladní dopravě, které ČD Cargo stávajícím i novým zákazníkům v současné době nabízí.
Společnost ČD Cargo vznikla 1. 12. 2007 vyčleněním železniční nákladní dopravy z Českých drah a patří k pěti největším železničním dopravcům v rámci Evropské unie.

Roman Jandík, ziskový mluvčí ČD Cargo

JHMD zachrání trať na Vysočině

Trati mezi Moravskými Budějovicemi a Jemnicí svítá naděje na záchranu. O její údržbu a provoz mají zájem Jindřichohradecké místní dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Světová nádraží obrazem

Všechny životní oblasti směřují ke stále větší a větší kultuře, ať už jde o stolování, oblékání nebo o… ano o cestování. Dopravit se na místo určení už není to hlavní, podstatné je i to, jak se před, během a po své jízdě budeme cítit. A na to pamatuje stále více světových měst. Vznikají tak nádražní budovy rozličných tvarů, stylů, velikostí i jedinečného zákaznického servisu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Francouzští železničáři budou stávkovat

Členové sedmi odborových svazů francouzských železničářů vstoupí příští týden v úterý do časově neomezené stávky. Informuje o tom ve středu agentura Reuters. Odboráři, kteří jsou zaměstnanci státní společnosti SNCF, se tímto způsobem budou snažit zvrátit plánované zvýšení věku pro odchod do důchodu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výpravčí zabránil střetu vlaků

Rudolf Klíma pracuje u dráhy už čtyřiadvacet let. Výpravčího z nádraží ve Zvoleněvsi všichni znají jako usměvavého a sympatického muže, kterého cestující pravidelně vídají s píšťalkou v ústech a zvednutou výpravkou. Nikoho by však nenapadlo, že tento člověk nedávno zabránil možné tragédii a zachránil snad desítky životů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušňovodič poškodil kozmickú loď

Ruská kozmická loď Sojuz sa poškodila počas transportu železnicou na kozmodróm Bajkonur v Kazachstane. Oznámila to dnes ruská vesmírna agentúra Roskosmos. (...) Neoficiálne správy hovoria o nedbalosti rušňovodiča, ktorý viedol vlak so Sojuzom TMA-20 cez kazašské územie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura chce konkurovat i ZSSK?

Vlaky společnosti RegioJet podnikatele Radima Jančury nebudou konkurovat jenom Českým drahám, zostří boj o cestující také na Slovensku. Vlaky totiž budou podle mluvčího společnosti Aleše Ondrůje zajíždět několikrát denně také do slovenské Žiliny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Audit ČD Cargo je hotov

Ministerstvo dopravy už má pohromadě podrobné výsledky mimořádného auditu ve společnosti ČD Cargo, veřejnosti je chce představit v úterý příští týden. Uvedl to mluvčí úřadu Karel Hanzelka. Audit měl státu ukázat, zda a do jaké míry bývalé vedení Josefa Bazaly poškozovalo společnost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

EU proti kamionům

Země Evropské unie jsou blízko dohody, že by kamiony měly platit nad rámec běžného mýta také za hluk či znečišťování životního prostředí. Podle dnešního vydání týdeníku European Voice by státy EU již příští týden v Lucemburku měly po dvou letech neshod dosáhnout v této citlivé věci dohody.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ACRI na veletrhu INNOTRANS 2010

Kulisu největší světové přehlídky železniční techniky, mezinárodního veletrhu Innotrans 2010, si zvolila Asociace podniků českého železničního průmyslu (ACRI) pro představení oborové studie o české železnici i pro předávání svých výročních cen. Důstojné prostředí berlínského výstaviště podtrhlo význam obou akcí ACRI.

Celou zprávu najdete na této stránce..

Tramvaj Škoda 15T ForCity konečně vyjela také s cestujícími.

Po stovkách testů a pěti tisících kilometrech jízdy jen s povolanými v úterý z Florence konečně vyjela do ulic nová tramvaj Škoda 15T ForCity také s cestujícími. Zatím se jedná o zkušební provoz a v Praze bude jezdit jen jeden kus, ale brzy by se měli objevit další.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bárta oprašuje plán na železniční konkurenci

Vstup konkurentů Českých drah do železniční dopravy umožní tendry, jejichž vypsání se resort šéfovaný Vítem Bártou připravuje oznámit do Bruselu. Ministerstvo dopravy se v nejbližších dnech chystá učinit první krok k tomu, aby veřejnou dopravu na hlavních železničních tazích mohli zabezpečovat i jiní dopravci než státem vlastněné České dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.