Železničné múzeum ČD v Lužnej u Rakovníka – modelové koľajisko H0

29.8.2005 18:45 Pio

Železničné múzeum ČD v Lužnej u Rakovníka – modelové koľajisko H0

Súčasťou Železničného múzea ČD v Lužnej u Rakovníka je aj rozsiahle modelové koľajisko v mierke H0. Vstup je v rámci prehliadky. Koľajisko sa nachádza v samostatnej budove a jeho brány sa otvárajú v cca hodinových intervaloch za asistencie obsluhy. Samotná prehliadka sa uskutočňuje vlastne tak, že obsluha povie niekoľko slov a spustí prevádzku.

Miestnosť kde sa koľajisko nachádza je rozdelená na dve časti. V jednej sa nachádzajú sklenené vitríny s modelmi a v druhej je samotné koľajisko.

Koľajisko je pomerne rozsiahle a z pohľadu mňa nemodelára pekne prepracované. Zaujala ma najmä stanica Janov s ropíkom (asi nezapriem svoj záujem o staré vojenské bunkre). Krásne spravené depo s točňou a výhybňa Milotín. V čase mojej prítomnosti behalo dokola niekoľko vláčikov, ale hromada ovládacej techniky naznačovala, že je možné prevádzku zhustiť.

Vitríny sú statočne naplnené modelmi rušňov a vozňov. Škoda, že tam nemajú viac miesta, ocenil by som „Vzdušnejšie“ zahustenie modelov.

Na koľajisku som sa dočítal, že ho prevádzkujú a udržujú: Jan Prchal (17 rokov), Tomáš Kecerovský (17 rokov) a Ondřej Pisařík  (15 rokov). Udržujú ho ozaj dobre. Ostatné povie za mňa zopár fotografii v galérii.

Galéria

Súvisiace odkazy