Terminál hromadné dopravy Hradec Králové (7): S trolejbusy!

15.10.2008 10:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Terminál hromadné dopravy Hradec Králové (7): S trolejbusy!

V minulém pokračování této "telenovely" jsme se 3.7.2008 zúčastnili slavnostního otevření vlastního terminálu, 5.7.2008 zaznamenali jeho uvedení do provozu a těšili se, že o tři měsíce později bude zprovozněno celé komplexní řešení včetně návaznosti na železniční dopravu. Nestalo se tak a hned tak bohužel nestane. Včera bylo dosaženo alespoň částečného úspěchu: na stanoviště THD dorazily konečně i královéhradecké trolejbusy.

 

 

Ale vezměme to po pořádku. Už relativně krátce po slavnostním otevření THD se začaly objevovat informace o tom, že s dalším postupem prací na dokončení celého propojení městské hromadné, autobusové a železniční dopravy, tedy včetně rekonstrukce Riegrova náměstí před budovou královéhradeckého hlavního nádraží a přivedení trolejbusových linek do terminálu, není vše v pořádku. Ostatně sice horečný, ale ve výsledku velice pomalý stavební ruch mohli pozorovat všichni, kdo do těch končin zavítali. S postupem času bylo všem zřejmé, že se ani posunutý termín dokončení stihnout nedá. Pokračovaly také spory mezi investorem a dodavatelem stavby. 

K čemuž dne 30.9.2008 napsal Hradecký deník: Stavební firma Strabag, která stavěla autobusový terminál a buduje Riegrovo náměstí, zažalovala hradecký dopravní podnik. Požaduje vrácení garance ve výši 80 milionů korun, kterou dopravce společnosti sebral po překročení termínu dokončení. „Soudní spor je krajním řešením, kterého využíváme pouze výjimečně a pokud byly vyčerpány všechny možnosti dohody s investorem. K celé věci se vyjádříme až po skončení soudního řízení,„ uvedla mluvčí firmy Strabag Miroslava Köhlerová.

13.01.2008 - Hradec Králové: stavba terminálu hromadné dopravy, tabule s už dávno prošvihnutým termínem dokončení © PhDr. Zbyněk Zlinský

Stavba terminálu za zhruba 400 milionů korun měla skončit už v srpnu loňského roku. Firma však nestihla ani definitivní prosincový termín. „Postupovali jsme podle smlouvy. Garance byla na pevně stanovené datum. Z jejich strany tedy došlo k evidentnímu nesplnění závazku,„ sdělil ředitel dopravního podniku Miloslav Kulich. Soudní spor by měl u krajského soudu začít 27. října. „Podle selského rozumu a názoru právníků bychom to neměli prohrát,„ míní náměstek primátora Josef Malíř.

Problémy s dokončením má Strabag také při přestavbě Riegrova náměstí před hlavním vlakovým nádražím, která měla být dnes hotová. Firma však tvrdí, že za skluz může město. „Investor nepředal staveniště v termínu. Jedná se o část, kde město nemělo vyřešeny majetkové vztahy k pozemkům s majitelem hotelu Černigov,„ řekla Köhlerová. Radnice částečnou vinu přiznává. Tvrdí však, že hlavním problémem bylo zpoždění terminálu. „Za zpoždění ze strany města nebudeme požadovat sankce. Ale za tu jejich část ano. Podle smlouvy je to více než sto tisíc denně. Budeme o tom jednat,„ dodal Malíř.

26.10.2007 - Hradec Králové: terminál hromadné dopravy - Riegrovo náměstí, označení stavby s tehdy ještě možná reálným termínem dokončení © PhDr. Zbyněk Zlinský

A cestující mezi tím dál putovali po provizorních komunikacích mezi nádražní budovou a jednotlivými stanovišti MHD. Náhodní návštěvníci Salónu republiky pochopitelně zmateně. Ale nejen oni, i domorodci často tápali, když po návratu z cesty našli před nádražím situaci radikálně změněnou. Jen ti mazanější železniční cestující ignorovali rozptýlená stanoviště autobusových linek zastávky „Hlavní nádraží“ a našli si zkratku z THD rovnou na první nástupiště. Což ovšem nefungovalo v případě, že byli odkázáni na linky trolejbusové, které ještě pořád měly svou konečnou u Koruny.

Až dne 4.10.2008 se objevila v Hradeckém deníku mírně potěšující zpráva: Od pondělí se městská hromadná doprava začne postupně vracet ke stavu před rekonstrukcí Riegrova náměstí. Na prostranství před vlakovým nádražím se v pondělí vrátí autobusy a od příští soboty i trolejbusy. To začne platit nový jízdní řád. Za dva dny se na Riegrovo náměstí sice vrátí autobusy městské dopravy, ale prostranstvím pouze projedou. Zastavovat zde ještě nebudou, protože náměstí bude zřejmě až do konce října staveništěm, kam veřejnost nemá přístup.

Zastávka Hlavní nádraží od 11.10.2008 na stránkách DPMHK - ZOBRAZ! Zastávka Hlavní nádraží po dokončení stavby na stránkách DPMHK - ZOBRAZ!
 
Autobusy už na terminál nebudou jezdit Haškovou a Chelčického ulicí, ale v obou směrech ulicí S. K. Neumanna, kde dopravní podnik zřídí dočasné zastávky Hlavní nádraží. V zastávkách I a J před budovou ČEZ už totiž autobusy zastavovat nebudou. Stále platí objížďky vylučující autobusy z Puškinovy ulice u Koruny. K mnohem větším změnám dojde od příští soboty, kdy dopraváci zruší provizorní točnu u Koruny a na terminál začnou zajíždět i trolejbusy. Pro linky jedoucí na terminál Puškinovou ulicí budou v tomto místě zřízeny dočasné zastávky Hlavní nádraží. 
 
Znění zprávy bylo poněkud zavádějící, protože v sobotu dne 11.10.2008 sice začaly trolejbusové linky na terminál hromadné dopravy opravdu jezdit (kromě trojky, která zatím přes THD nevede), ovšem vedeny autobusy. Trolejbusové trakční vedení totiž mělo být zkolaudováno až v pondělí. V onu sobotu také začaly platit nové jízdní řády královéhradecké MHD a došlo k dalším úpravám, jejichž výčet najdete tady. Kdo si přehled otevře, tak zjistí, že obsahuje také změny ve vedení některých linek a zavedení linek nových.
 
Zastávka THD od 11.10.2008 na stránkách DPMHK - ZOBRAZ!
 
Podle článku zveřejněného v Radnici ze dne 13.10.2008 provizorní provoz na (Riegrově) náměstí by měl být spuštěn v druhé polovině listopadu, kolaudace se plánuje v novém roce. Poněkud tragikomicky však zní věta předchozí: Radnice ještě řeší osazení náměstí dopravním značením, pro které se vzhledem k jeho zákonem dané velikosti v mnoha případech jen těžko hledá vhodné místo. To teprve teď, léta po schválení projektů a více než rok po prošvihnutém termínu dokončení někdo objevil, že tam bude také dopravní značení? To je neuvěřitelné snad i v našem podivném státě...
 
A tak se ještě nějakou dobu budou cestující před královéhradeckým hlavním nádražím motat po staveništi, Těm starším a méně pohyblivým pochopitelně vadí chůze po nedokončené dlažbě. Jenže ani dlažba dokončená nedělá všem radost – je zajímavé sledovat dámy na jehličkových podpatcích, kterak se po ní opatrně a nepříliš ladně přesunují. Ona ta dlažba, ostatně poněkud horkou jehlou šitá a neustále už v dokončených částech narušovaná činností jiných firem, může přinést kromě dopadů své problematické kvality i efekty jiné.
 
11.10.2008 - Hradec Králové: rekonstrukce Riegrova náměstí - stav dlažby před nádražím © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
K tomu směřuje má (přiznám se, že poněkud jízlivá) poznámka: Zdá se, že tvůrcům terminálu se podařilo proměnit Hradec Králové v ideální shromaždiště extrémistů všeho druhu. Kromě příhodné polohy v centru republiky a vynikajícího spojení hromadnou dopravou vzniklo v přímé návaznosti na ni mohutné prostranství příhodně opatřené nepřeberným množstvím munice v podobě snadno vyjmutelných dlažebních kostek různé velikosti, tvaru i barev. Dokonce vyzdobené pomníkem obětí totality coby přirozeným bodem setkání.
 
Nezbývá než doufat, že přílišný kvap při dokončování rekonstrukce nebude mít trvalé následky a cestující se tak konečně dočkají toho, co jim bylo od (už opravdu dávného) začátku slibováno: esteticky přitažlivého, sociálně vlídného a hlavně funkčního propojení železniční, městské a autobusové dopravy, dokonce včetně bezplatné jízdy prostředky MHD mezi zastávkami „Hlavní nádraží“ a „Terminál hromadné dopravy“. Takže doufejme – a čekejme. Hodiny na nádražní věži odměřují čas...
 
14.10.2008 - Hradec Králové: trolejbus linky 1 projíždí zatím nefunkční zastávkou Hlavní nádraží © PhDr. Zbyněk Zlinský
Prameny a odkazy:
  1. Hradec Králové (oficiální stránky města)
  2. Patrik Kotas (Atelier designu a architektury)
  3. denní tisk

Titulní snímek: Linka č. 3 na THD nevede, trolejbus 14.10.2008 odbočuje do ul. Puškinovy © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy