Výlet za železnicami 3 - Košice 2008

11.5.2009 8:00 Lacino.h

Výlet za železnicami 3  - Košice 2008

Už je tomu pár dní, čo sa v metropole východného Slovenska konal IX. ročník Prebúdzania Katky. Dovoľte mi aby som pár vetami zaspomínal na ten ročník minulý, ktorý bol spojený aj s oslavami 160.výročia železníc na Slovensku, a ktorý po prvý raz trval celý víkend. Zároveň by som rád navnadil na návštevu Košíc všetkých nerozhodnutých. Každému stačí raz vidieť rozžiarené očí detí – aj tých skôr narodených – pri pohľade na 125. ročnú jubilantku a viac nerozmýšľa.




Ani ja som dlho neuvažoval a vybral som sa zo Žiliny rýchlikom R 421 Excelsior do Košíc. V Košiciach bolo nádherné počasie, ktoré sľubovalo krásny zážitok.

Deň prvý – sobota
Po vystúpení z rýchlika a urobení pár fotiek na železničnej stanici som sa vybral do rušňového depa. Zo železničnej stanice do depa síce premávala bageta 813.012 + 913.012, ktorá odvážala návštevníkov, ale ja som išiel do depa pešo. Hneď na hranici depa som našiel rakúsky salónny vlak a vedľa Hektora 212.

Obišiel som točňu, na ktorej sa pripravovalo slávnostné prebúdzanie Katky a vybral som sa do útrob depa. V košickom depe som chcel pohľadať ešte zvyšky Hektorov, ktorých sa tu nachádza asi najviac na celom Slovensku.
Pri hale opravovne vozňov som sa zastavil pri vozňoch, ktoré patria na Detskú železnicu v Čermeli, ale po požiari boli prevezené sem. Je veľká škoda, že pre niekoľko vandalov musia takto postávať a nemôžu voziť návštevníkov.

Po prehliadke depa som sa vrátil späť k točni. Síce som nestihol oficiálny ceremoniál, ale Katka už vozila deti po depe a to bolo to najhlavnejšie. Po prezentácii vozidiel na točni, ktorá sa uskutočnila popoludní som sa vybral späť na Košickú stanicu sledovať odchod Zeleného Antona do Prešova. Po jeho odchode som ukončil prvý deň akcie aj ja a vybral som sa domov.


Deň druhý – nedeľa
Hneď po príchode do Košíc som sa vybral na vchodové zhlavie od Kysaku, kde som plánoval na vyhliadnutom mieste očakávať súbežnú jazdu Antona 486.007 a poľskej mašinky Tr 12.25. Po ceste som nafotil zopár traťováckych vozíkov a strojov a v areáli TSS som našiel dokonca aj Hektora.

Po príchode parných vlakov som sa vrátil späť na stanicu a potom do depa, kde som ešte raz zašiel k vozňovému depu k úzkorozchodným vozňom a neskôr aj na prezentáciu vozidiel na točni. Na rozdiel od soboty sa vozidlá aj otáčali na točni a s nimi aj Katka.

Plný dojmov z krásneho zážitku som sa vybral domov a už som sa tešil, ako sa opäť stretnem s Katkou a ľuďmi okolo nej a aj s ostatnými nadšencami, ktorý sa o tieto stroje s láskou starajú.
Dovidenia v Košiciach!

Galéria

Súvisiace odkazy