Provizórna železničná zastávka Praha – Gymnasijní

12.8.2009 8:00 Miroslav Sekela

Provizórna železničná zastávka Praha – Gymnasijní

Provizórna železničná zastávka Praha – Gymnasijní bola zriadená na trati SŽDC č. 120 Praha - Masarykovo nádraží – Kladno - Rakovník, medzi stanicami Praha – Dejvice a Praha – Veleslavín. Dôvodom jej vybudovania bola rozsiahla výluka na trati, kvôli výstavbe tunelového komplexu Blanka, ktorý je súčasťou pražského cestného Mestského okruhu. Výluka, rozdelená na 2 etapy, trvala od 18.mája do konca júla 2009.

 


Počas prvej etapy výluky boli vlaky od Kladna a Rakovníka ukončované v žst. Prahe – Dejvice. V dňoch 14.6 – 31.7.2009 vlaky končili svoju jazdu v provizórne postavenej zastávke Praha – Gymnasijní.

Zastávka sa nachádzala cca 500 m od stanice metra Dejvická. Cestujúcich k nej navigovalo niekoľko informačných panelov a počas prvých dvoch dní aj hostesky. K zastávke sa cestujúci dostali dreveným schodiskom a po prejdení dreveného prechodu cez koľaje sa ocitli na drevenom vyvýšenom peróne, z ktorého mohli bezbariérovo nastúpiť do vlaku. Prístupová cesta a zastávka samotná boli postavené z dreva. Drevo, spolu s historicky pôsobiacimi lavičkami a okolitými stromami, dodávali zastávke osobité čaro.

Pred dreveným prechodom cez koľaj bol vybudovaný provizórny šturc. Súpravy vlakov po príchode do zastávky Praha – Gymnasijní, sa po cca 10 – 15 min pobyte vracali na svoju spiatočnú cestu. Protismerné vlaky sa následne križovali v stanici Praha – Veleslavín.

Od 1. augusta je zastávka neaktívna, vlaky v nej už nezastavujú a pokračujú cez Dejvice na Masarykovo nádraží. Zastávka Praha – Gymnasijní nebola celá demontovaná, odstránil sa len drevený prechod cez koľaj a provizórny šturc. Znovu ožiť, kedy opäť bude konečnou pre vlaky z Kladna a Rakovníka, by mala počas ďalších plánovaných výluk – jednej na jeseň tohto roku, druhej na jar budúceho roka.

Galéria