S kamarády (a Viamontem) do Svobody nad Úpou

2.4.2010 8:00 Jakub Vyskočil

 S kamarády (a Viamontem) do Svobody nad Úpou

Už dlouho jsme plánovali se spolužáky z naší třídy nějaký železniční výlet. Protože se jeden kamarád zanedlouho bude stěhovat z Hořic v Podkrkonoší do Blanska, tak si chtěl projet trať číslo 045 (Trutnov hl.n. - Svoboda nad Úpou a zpět) společnosti Viamont, takže jsme zamířili právě tam.

 

 

 


Pro dva z mých kamarádů cesta začínala ráno už v Hlinsku v Čechách, k nim v Hradci Králové přistoupil další spolužák a společně odjeli do Týniště nad Orlicí, kde přestoupili na spěšný vlak ve směru Náchod, v němž už seděl můj dobrý kamarád Pepa Gargula mladší. Já jsem jel klukům z Hronova naproti do stanice Václavice a protože bych musel na Václavicích půl hodiny čekat, svezl jsem se na otočku do Starkoče v domnění, že si vyfotím brejlovce na rychlíku do Prahy, ale hlásili zpoždění 40 minut, tak jsem jel zpět do Václavic, kde jsem se setkal z ostatními.

810.353 ve Starkoči © Jakub Vyskočil

Jejich vlakem jsme jeli až do Meziměstí. Ale v Náchodě spoj mění číslo ze spěšného vlaku 1840 na osobní vlak 5122, který dále pokračuje do pohraniční stanice Meziměstí. kde jsme přestoupili do osobáku do nedalekého Broumova. V Broumově jsme s Pepou vylezli vyfotit si motorový vůz 810.551 a zase rychle nastoupili a vraceli se zpátky do stanice Meziměstí. Meziměstí je pohraniční stanice s Polskem, dříve zde byla velice bohatá jak osobní, tak nákladní doprava, ale dnes zde projede pár nákladních vlaků denně a osobní doprava tady už pár let není žádná.

Otovické zhlaví stanice Broumov © Jakub Vyskočil

V Meziměstí jsme opět přestoupili na vlak do Náchoda. Tento osobní vlak měl číslo Os 5131/Sp 1843 (který z Náchoda pokračuje do Chocně) a my jsme jím jeli do stanice Václavice, kde jsem ráno přistoupil k přátelům. Ve Václavicích jsme asi 3 minutky čekali na Regionovu, kterou jsme jeli jen do tři kilometry vzdálené stanice Strakoč. Tam nic široko daleko není, jen to nádraží, ale zato leží na celkem důležité trati spojující Trutnov s Prahou. Ve Starkoči jsme čekali na R 853, který má jet v řazení A + BDs + Bp + Bp + B, ale přijela souprava 3x Btn a brejlovec 750.162, a touto soupravou jsme jeli až do Trutnova.

750.162 a náhradní souprava R 853 ve Starkoči © Jakub Vyskočil

V rychlíku jsme si popovídali, co budeme dělat dál. Nakonec jsme se dohodli na tom, že pojedeme do Svobody nad Úpou, což bylo v plánu, a poté navštívíme trutnovské depo, pokud nám to pan strojmistr dovolí. Přijeli jsme do Trutnova a hned jsme si šli vyfotit viamonťácký řídící vůz 010.340. Kluci mi říkali, že jsou nadšení, že nikdy nic takového neviděli, tak jsem byl rád, že se jim v Trutnově líbí. Těšili jsme se, že se do Svobody nad Úpou svezeme motorem 810.205 v nátěru společnosti Viamont, ale bohužel se tak nestalo. Jak jsme se později dozvěděli, byl neschopný na hale v depu. My jsme tedy jeli motorem 810.343, pronajatým od ČD.

810.343 v žst. Trutnov hl.n. © Jakub Vyskočil

Do Svobody nad Úpou jsme jeli po trati soukromého dopravce, už jmenovaného Viamontu. V koncové stanici je udělaný nový autobusový a vlakový terminál, proto jsem vše podrobně fotil, abych to mohl použít do reportáže. Ze Svobody jsme se vrátili zpět do Trutnova, kde, jak už jsme se dohodli, jsme chtěli navštívit depo. Já jsem se šel dohodnout ke strojmistrovi a ten nám prohlídku depa povolil, takže jsme mohli fotit odstavené lokomotivy. Někteří kluci byli v depu poprvé v životě, tak byli ze všeho překvapení. Měli jsme štěstí, v depu jsme chytli všechny stroje, které jsem potřeboval dofotit - například 754.050, 754.051, T 444.1532, 810.205 společnosti Viamont, 854.029 (z depa Praha-Vršovice sem přišel na opravu), T 444.1562 a další podobné stroje.

754.050 v PJ Trutnov © Jakub Vyskočil

Když jsme v depu měli už všechno vyfotografováno, tak jsme zašli do nedaleké prodejny řetězce Billa, kde jsme doplnili své zásoby na cestu domů. Jeli jsme spěšným vlakem číslo 1872, někteří až na jeho konečnou do Kolína, jako třeba Pepa Gargula. Zbytek se rozloučil ve Chlumci nad Cidlinou a rozjel se ke svým domovům.

(Jazykově a stylisticky upravil PhDr. Zbyněk Zlinský)

Titulní snímek: Směrová tabule v žst. Trutnov hl.n. © Jakub Vyskočil

Galéria