Železničné múzeum Peking

29.12.2010 8:00 Ing. František Smatana

Železničné múzeum Peking

Dnes nebudeme ani cestovať vlakom, ani stavať železnicu, ale oddychovať a vzdelávať sa. Pozrieme sa do železničného múzea v Pekingu.

Keď raz budete v Pekingu, urobte si čas a choďte sa pozrieť do železničného múzea. Je kúsok od svetoznámeho námestia TienAnMen, a mne osobne sa páči ďaleko viac; nielen preto, že je železničné.  

 

 

Múzeum je umiestnené v historickej budove starej železničnej stanice. Stanica mala meno ZhengYangMen (čítaj: ženg jang men) a bola súčasťou trate Peking - MukDen, ako je to tiež uvedené na tabuli umiestnenej na jej fasáde. „Ohromne“ pôsobí pútač susedného hotela (viď fotku). Ako vidíte, ľudská hlúposť je prítomná všade na svete, a nedá sa obmedziť politickým zriadením či kontinentom.

K múzeu sa dostanete najjednoduchšie metrom. Nájdite si trasu č. 2 a jej stanicu QianMen (čítaj: čien men), kúsok na juh pod spomínaným námestím. Budova je hneď pri jednom z východov z metra. Samotné múzeum a jeho zbierky sú rozmiestnené na 4 poschodiach. Na prízemí je „história“ staršia i nie tak stará; konkrétne ‚cisárska’ (1876 - 1911)‚ potom ‚prvorepubliková’ éra pomenovaná „ťažké roky“ (1911 - 1949), ako aj desaťročia komunistickej, lepšie myslím maoistickej, éry (1949 - 1978). Inak tie sú nazvané dosť príznačne – china railways in struggling (struggling = trápiť sa s niečím, bojovať s niečím).

Na prvom poschodí nájdete pamiatky na roky po otvorení sa Číny svetu až do súčasnosti; časti rozvoja pomalšieho (1978 - 2002) i raketového (od 2002). Tu nájdete tiež všetko o čínskych VRT. Máte možnosť si vyskúšať aj simulátor CRH3 a „previezť“ sa. Len sa musíte dostaviť v určené časy, a nie ako ja. Takže príďte niekedy medzi 9:30 a 16:00.

Druhé poschodie môžete vynechať. Na stenách zavesené grafy len s čínskym popisom a pár nie veľmi zaujímavých fotiek mi nič nepovedali. Nachádza sa tu ale kino, kde by sa snáď dalo čo-to zaujímavé vidieť. Píšem naschvál „snáď“, pretože premieta sa len v určitých časoch a tie som ja už nestihol. Keď si budete plánovať váš výlet poznačte si: 9:30, 10:10, 10:50, 13:30, 14:10, 14:50 a 15:30. Suterén je plný modelov železničných staníc z VRT tratí a niektorých tratí samotných s premietaním propagačných filmov na pozadí.

A teraz spomeniem exponáty, ktoré ma zaujali najviac:

  1. staré plány stavieb: pekne spracované, prehľadné; musím povedať, že sú použiteľnejšie ako mnoho z tých súčasných, ktoré mám možnosť vidieť na stavbe v týchto dňoch;
  2. staráželezničná škola: už na prelome 19. a 20. storočia vydávala absolventské diplomy;
  3. stroj na výrobu klasických kartičkových cestovných lístkov: pri ňom sa mi páčilo, že ho využívali od roku 1927 až do 1980 (!). čo buď dokazuje prednosti kapitalizmu alebo socializmu, vyberte si.
  4. TV s informáciami o VRT: môžete si sami vybrať, ktoré so základných informácií o nových tratiach chcete vedieť;
  5. čínske železničné vojsko: neviem, či ho Číňania naozaj mali, a ak áno, tak v akej forme, ale jeden z dokumentov má takýto názov.

Vadila mi tam vlastne len jedna skutočnosť: podstatná väčšina vystavených exponátov nemá anglický, ba dokonca ani slovenský popis.

Pri východe je predajňa suvenírov. Aj som sa zastavil, ale nič ma nezaujalo; zopár divných produktov, knihy s obalom železničným a vo vnútri vložených 10 zošitov, z ktorých je len 1 venovaný železnici, niekoľko modelov železničných súprav, a pod. Najlepší bol model historického rušňa, radšej bez ceny, lebo bol zlatý. Bohužial ich fotky neuvidíte, lebo mi došla batéria v kamere.

Lúčim sa s vami s pozdravom Stretneme sa v Číne!

Odkazy:
  1. Beijing Railway Museum - lokalizácia a fotografie na Google
  2. Railways of China - Beijing
  3. Beijing Railway Museum na The China Guide

Titulná snímka: Budova múzea © F.Smatana

Galéria