Krokodýl se zaběhl do Hevlína

8.3.2011 8:00 Milan Vojtek

Krokodýl se zaběhl do Hevlína

Že ve Velkém Karlově na Znojemsku, jen pár kilometrů od Hevlína, chovají krokodýly, není až tak neznámá informace. MOžná i někdo z návštěvníků našeho webu se tam již podíval na exkurzi. Ale že se krokodýl zatoulal do Hevlína a nemuseli tam jet na lov policisté ani hasiči a veterinář, to se ví jen mezi lidmi od kolejí. Zkusím se poohlédnout alespoň za částí neobvyklé akce, která na opuštěnou trať opět vrátila (byť jen na chvíli) provoz.

Avizovali jsme i na našem webu mimořádnou jízdu motorového vozu M 286.1032 po jižní Moravě, jejímž cílem byly prioritně dvě opuštěné tratě. Jak Moravské Budějovice - Jemnice, tak i mě přeci jen bližší dráha Hrušovany nad Jevišovkou - Hevlín.

Bohužel, jak je vlastně mým zvykem, jsem prošvihl termin na registraci na akci. Ostatně, hlavně proto, že jsem netušil, zda mi pracovní a jiné povinnosti účast povolí. A když už jsem věděl, že to volno bude reálné, bylo pozdě. Sice mě pořadatel Jiří Marek vedl jako hypotetického náhradníka, ale nestačilo to. Takže následovala rychlá dohoda a zásluhou vstřícnosti jsem měl před sebou rozpis jízdy s tím, že jsem avizoval menší fotopronásledování. V zájmu oboustranné korektnosti, jen pro část programu, pro jízdu do Hevlína. Ta mě také zajímala i pracovně, neboť se jedná o železnici na území, které mediálně "obhospodařuji".

Než se ale pustím do popisu soboty, něco málo o aktuální situaci v osudu tratii, kde poslední pravidelný osobní vlak jel 30. června loňského roku. A abych necpal na web jen svoje písmenka, podívejme se, jak o trati psal kolega Martin Moštěk ze Znojemského deníku:

Hevlínská trať dostala šanci

Hevlín – Ministerští úředníci přerušili řízení o likvidaci lokální dráhy z Hrušovan do Hevlína. O převzetí trati má zájem obec. Ministerstvo kultury posoudí žádost o památkovou ochranu nádraží.
Zrovna znovu píšu na drážní úřad další žádost, aby řízení o likvidaci tratě ukončil. Odešlu také žádost Správě železniční dopravní cesty, aby nám trať převedla. Oslovili jsme totiž nejprve ministerstvo dopravy a to nás odkázalo právě na správu,“ sdělil starosta Hevlína Drahomír Nosek.
Starosta zdůraznil, že zachování trati je nezbytné i k tomu, aby úplně nezanikl plán na obnovení zničeného úseku do sousedního Laa an der Thaya.
Ministerstvo dopravy přerušení řízení na půl roku odůvodnilo žádostí Správy železniční dopravní cesty, která jednání o zrušení dráhy iniciovala. „Správa uvádí, že zejména Hevlín s navrženým postupem zásadně nesouhlasí a zmiňuje také žádost starosty Hevlína o převedení regionální dráhy do vlastnictví obce,“ napsal do vyhlášky zveřejněné na webu ministerstva ředitel příslušného odboru Jindřich Kušnír.
Poslední vývoj kolem lokálky uvítal starosta Hrušovan Miroslav Miloš. „O iniciativách Hevlína vím, se starostou Noskem o nich jistě ještě budeme mluvit, abych se seznámil s podrobnostmi,“ konstatoval starosta Miloš.

No,  ale teď již zpět do chladného rána oboty 19. února. kdy jsem se za nepšíliš lákavého počasí dokopal k tomu, abych vylezl z postele. Jak již zaznělo, slíbil jsem, že jako neplatící divák projevím zájem jen o tu hevlínskou část putování. Proto jsem ráno uháněl až k vjezdu do Hrušovan nad Jevišovkou, abych vyčkal na příjezd krokodýlího stroje. Dočkal jsem se a v oblouku od Miroslavi se objevil  krokodýl M 286.1032 s bělavou stopou sněhu, který se mu cestou z Brna usadil na čele.

Po snímku z vjezdu jsem se přesunul do Hrabětic. Vyčkal jsem na příjezd motoru už po opuštěné trati do Hevlína. O tom, jaké pozdvižení natropil vlak, respektive zvědavec s fotoaparátem na mostě nad kolejemi, se dočtete o kus dále. Nyní se podívejte na snímky motorového vozu v zářezu před zastávkou Hrabětice.  

Snímek nahoře ukazuje motorový vůz v zastávce Hrabětice.

Po krátké zastávce, kterou posádka vlaku využila k fotografování, se jelo dál do Hevlína. Já už jsem čekal na přejezdu před Hevlínem.  

Pózování ve stanici. Kromě focení jsem utíkal za šéfpořadatelem jízdy, abych vyslovil své díky za vstřícnost.

Tady je již vracející se vlak zachycený z lávky na vjezdu do Hrušovan.

A vzápětí i při odjezdu ze stanice.

 Poslední snímek jsem chtěl udělat na trati. Krokodýl křižoval v Hodonicích s protijedoucím pravielným Os vlakem a já měl čas vyjet na trať. Jenže jsem u zastávky Dyje chtěl zvěčnit i ten protijedoucí vlak a při té příležitoti jsem si, jako ne poprvé, zabouchl klíče ve spínací skříňce. Co naplat. k mému štěstí se vracela zrovna paní do domku,  před kkterým jsem stál a byla  tak ochotná, že mi dala kus drátu k vyháčkování dveří, dokonce mi jej přinesla už s nachystaným háčkem na vyháčkování táhla. Odemčení dveří tímto "klíčem" pak bylo otázkou několika málo vteřin, na hledání fotomísta už ale bylo pozdě. Poslední záběr tak pochází ze zastávky Dyje, kde jsem už stačil jen vyběhnout kousek za přejezd. No, ale zpět k pracovním záležitostem.   

 

Do Hevlína se vrátil vlak. Ale jen jako kuriozita
HEVLÍN (miv) – Šok musel zažít v sobotu dopoledne řidič linkového autobusu, přejíždějící most nad tratí do Hevlína. Když jeho oči zamířily směrem, kam fotograf na mostě natočil objektiv, uviděl osobní vlak. Vlak na trati, která lidem přestala sloužit vloni na konci června.
Příčina výskytu vlaku na opuštěné železnici? Parta nadšenců vyrazila na putování po Moravě, jehož cílem byly dráhy, odsouzené k záhubě. Kromě trati Hrušovany nad Jevišovkou – Hevlín měli namířeno na úsek Moravské Budějovice – Jemnice. “Důvod? Jednoduchý. Nestihl jsem si jemnickou trať projet, dokud ještě jezdily vlaky. Tak jsem se rozhodl udělat zvláštní jízdu do Jemnice a do Hevlína,” prozradil organizátor Jiří Marek. Informaci o plánu uspořádat jízdu s motorovým vozem s přezdívkou krokodýl dal na internet a brzy měl dost přihlášek lidí, jímž nebylo zatěžko přispět na akci, která poslala na trať pro dané dráhy netypické vozidlo.
V pohraničním Hevlíně se ani po zastavení provozu nevzdali myšlenky na záchranu železnice a obnovu zrušeného úseku přes hranici do rakouského Laa am der Thaya. Příjezd vlaku, který k nim v sobotu přijel, proto vítá starosta Drahomír Nosek (nez). “Hevlín požádal o bezúplatný převod tratě do majetku obce. Chceme tím zabránit její likvidaci,” řekl starosta. Zatím je ale situace patová. Návrh na zrušení trati, který podala Správy železniční dopravní cesty, zatím ministerstvo dopravy přerušilo. Likvidaci nepřímo začalo rozhodnutí Jihomoravského kraje, který při řešení Integrovaného dopravního systému JMK v případě Hevlína upřednostnil autobusy. Následně ani kraj neintervenoval ve prospěch zachování dráhy. “Mrzí mě, že kraj přehlížel petici starostů a nepostavil se proti zrušení trati,” uvedl jeden z iniciátorů snah o zachování železnice Jiří Kacetl z Jihomoravského muzea ve Znojmě.
Skeptický je k železnici Marek Topič z Hevlína. “Pochybuji, že by obnova železničního provozu byla úspěšná. Jakmile lidi odvykli jezdit vlakem, těžko se do něj vrátí,” tvrdí. Navíc v případě Hevlína bylo odvykání umocněno jízdními řády vlaků v posledních letech. Přípoje v Hrušovanech nad Jevišovkou možná vyhovovaly dopravě ze Znojma, ne ale lidem z obce. Čtyřicetiminutové čekání na vlak v Hrušovanech ve všední den se střídalo s půldruhou hodinou o víkendech. Za tuto dobu se dala cesta do Hevlína zvládnout i pěšky.
“Pro nás je teď důležité zabránit zrušení trati. Pak, pokud ji získáme do majetku, budeme jednat s nějakou soukromou společností o zajištění údržby a provozu, prozatím, řekněme o víkendech,” řekl starosta. Vyloučena není ani varianta obnovy chybějící části mezi Hevlínem a rakouským Laa. V současnosti je ale prioritou záchrana dosud stojící trati.

 A na závěr, jako potvrzení výše uvedeného, část dokumentu mluuvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Hally.

 

Optimalizace rozsahu železniční sítě České republiky - aktuální stav

Praha, 25. února 2011 – Státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) pro vyjasnění situace a zabránění možných nejasností uvádí aktuální stav v oblasti optimalizace rozsahu železniční sítěČeské republiky.

Vláda České republiky přijala v loňském roce kroky ke snížení schodku státního rozpočtu. Tyto kroky mají významný ekonomický dopad i do oblasti provozování drah ve vlastnictví státu. Jednou z možností ke snížení nákladů na provozování drah je využití institutu zastavení drážní dopravy podle § 38 zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů a zrušení dráhy podle § 5 odst. 4 zákona č.266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů. Aktuální stav seznam nevyužívaných nebo málo využívaných drah, u kterých se projednává jejich zrušení, převod vlastnictví nebo změna kategorie dráhy:

a) dráhy, kde není objednávka závazku veřejné služby, kde není provozována nákladní doprava a kde bylo zahájeno správní řízení vedoucí ke zrušení dráhy

Hrušovany nad Jeviškou – Hevlín (Jihomoravský kraj) . rozsah dopravy v roce 2009: osobní – 7 604 vlaků, nákladní – 2 vlaky,

v roce 2010: osobní – 2 434 vlaků, nákladní – 2 vlaky,
. objednávka dopravy v GVD 2010/2011: osobní – 0, nákladní – 0,
. v rámci správního řízení nikdo nepředložil nesouhlasné stanovisko se zrušením dráhy,
. v rámci správního řízení projevil zájem o převod vlastnictví dráhy na obec Hevlín starosta obce,
. bylo požádáno o přerušení správní řízení o zrušení dráhy. 

A když už zaznělo, že jeli i do Jemnice, tak něco málo od mluvčího SŽDC k této trati:

Moravské Budějovice – Jemnice (Kraj Vysočina) . rozsah dopravy v roce 2009: osobní – 4 165 vlaků, nákladní – 162 vlaků,
. v roce 2010: osobní – 3 371 vlaků, nákladní – 149 vlaků,
. objednávka dopravy v GVD 2010/2011: osobní – 0, nákladní – 122 vlaků, z toho 120vlaků do 31. 12. 2010,
. o převod vlastnictví dráhy nikdo nepředložil písemný zájem,
. o převod vlastnictví dráhy projevila zájem obec Jemnice. Podklady, nebo písemnou žádost SŽDC neobdrželo,
. občan Vladimír Hrbka předložil písemný nesouhlas se zrušením tratě,
. 14. 2. 2011 vyjádřilo ČD Cargo, a.s. nesouhlas se zrušením tratě s ohledem na reálné

možnosti přepravy nákladu (v roce 2011 cca 200 čtyřnápravových vozů, v dalších letech
detto – komoditou bude kulaté dříví).

 

Súvisiace odkazy