Železnice na starých pohľadniciach v knižnej podobe

16.11.2011 6:00Zdroj: Považské múzeum v Žiline

Železnice na starých pohľadniciach v knižnej podobe

Publikácia Železnice na starých pohľadniciach uzrie svetlo sveta budúci týždeň v pondelok. Dovoľujeme si pozvať vás na jej prezentáciu, ktorá sa uskutoční v Múzeu dopravy v Bratislave na Šancovej 1/A v pondelok 21. 11. 2011 o 15.30 hod.

 

 

 

 

V novembri minulého roka pripravilo Považské múzeum v Žiline v Areáli Budatínskeho hradu výstavu pod názvom Železničné stanice Slovenska na historických pohľadniciach. V lete tohto roku bola výstava inštalovaná v Kysuckom múzeu v Čadci a v súčasnosti dopĺňa expozíciu v Múzeu dopravy v Bratislave. Okrem uvedenej výstavy sa po roku od jej zrodu podarilo vydať ucelenú zbierku pohľadníc so železničnou tematikou i knižne. Stalo sa tak vďaka spolupráci vydavateľstva DAJAMA a Považského múzea v Žiline.

Pohľadnice v publikácii pochádzajú zo zbierok Považského múzea a niekoľkých ďalších zberateľov. Autor sprievodného textu je historik dopravy Považského múzea Peter Šimko, ktorý publikáciu zostavil spoločne s riaditeľom vydavateľstva DAJAMA Danielom Kollárom. Odbornú recenziu práce vykonal Jiří Kubáček.

Publikácia obsahuje vyše 150 pohľadníc, zoradených podľa hlavných tratí Slovenska od západu na východ. Je teda sprievodcom po slovenských železniciach od Bratislavy po Medzilaborce v období zlatej éry pohľadníc, teda v období od konca 19. storočia do 30. rokov 20. storočia. Okrem hlavných železničných tratí je v publikácii spomenutá i história lokálnych tratí a texty sú obohatené i o rôzne zaujímavosti z dejín dopravy. Prostredníctvom pohľadníc publikácia zobrazuje železničné objekty tak, ako ich zvečnili doboví fotografi a zachytili vydavatelia pohľadníc. Mnohé z nich sa dodnes zachovali a často ich možno zaradiť medzi skryté krásy Slovenska.

Okrem slávnostnej prezentácie v Bratislave Vás pozývame i do Žiliny, kde sa „zhromaždili suroviny“ a kniha začala „variť“. Slávnostná promócia sa uskutoční v kníhkupectve Artforum na Bottovej ulici 2 dňa 2. 12. 2011 o 18.00 hod. Tu bude publikácia slávnostne vypravená do života.

Súvisiace odkazy