Brigáda na „Brigádě“ aneb Pára z Pobaltí ožila v Polabí

21.7.2012 8:00 Mixmouses

Brigáda na „Brigádě“ aneb Pára z Pobaltí ožila v Polabí

Jak už tu bylo nedávno prezentováno, proběhly ve dnech 7. - 8.7.2012 na Kolínské řepařské drážce provozní zkoušky parní lokomotivy Henschel („Brigadelok“) z Lotyšska. Tato pára byla vyrobena v roce 1916 pod výrobním číslem 14437. V Lotyšsku jezdila pod označením Ml 611. V Kolíně se mašinka podrobila generální opravě po desítkách let bez provozu.

 

 

 

Opravu provedla kolínská SEA CZ a.s. ve spolupráci s Atlas Union s.r.o. během devíti měsíců. Rozsah opravy byl skutečně úctyhodný – bylo nutno vyměnit část rámu, vyrobit většinu kotlových armatur, zrepasovat parní stroje, rozvody, nápravy, disky, kliky, nové jsou pružnice, táhla, vahadla, ojnice a spojnice, obruče, parní kotel, roštnice, dýmnice, popelník, zásobník vody, kabina, komín a lampy. Oprava byla provedena kvalitně, mašinka po dokompletování v řepném hajcu vyjela na svou první jízdu a druhý i třetí den vozila osobní vlaky bez problémů.


„Brigáda“ se vrací z první jízdy © Mixmouses

Na drážku byla dovezena 5.7. ve 22.10 hod., následovalo složení na koleje, přetah do hajcu a „uložení k spánku“. Druhý den na ní parní odborníci dokončovali nutné práce a již odpoledne byla zatopena. K večeru převzala štafetu na posledním pravidelném vlaku, čehož se zhostila se ctí. Pouze na konečné byla nutná delší pauza na zchladnutí rozvodu, přeci jen vše bylo nové a bylo nutné pozvolné zabíhání.


„Brigáda“ před topírnou © Mixmouses

8.7. byla zatopena i řepácká Káča a následovala jízda obou parniček s osobními vlaky za sebou. První jela Brigadelok, Káča s odstupem za ní. Na Výrovně se oba vlaky postavily vedle sebe, na konečné na Mlýnku taktéž. Zpět se pořadí obou lokomotiv přehodilo, Káča odjela s vlakem první a Brigáda ji následovala. V neděli se Brigáda střídala s Kočkometem a drezínou ve vozbě osobních vlaků. Oba dny bylo okolo trati i na vlacích spousta fotografů a filmařů, lotyšce to na řepařské drážce moc slušelo.


„Káča“ s „Brigádou“ na Výrovně © Mixmouses

Pro ty z vás, kteří jste nestihli tuto mašinku v provozu mám dobrou zprávu, v brzké době by Ml 611 měla na vzkříšení následovat její sestřička. Opět by měla být zkoušena na Kolínské řepařské drážce. O termínech budete včas informováni. Tolik psané slovo, dále se podívejte na fotky, bohužel v sobotu bylo nepříliš vhodné počasí, proto omluvte kvalitu některých snímků, i software na jejich úpravy má své omezené možnosti...


„Brigádničení“ na přejezdu © Mixmouses

Dovětek editora

Pravidelnému návštěvníkovi našeho internetového magazínu určitě neuniklo, že o polabské misi pobaltské mašinky už jednu reportáž přinesl, právě před týdnem. Autor této svůj příspěvek poslal o něco později, takže mu zbylo druhé pořadí, s příslušným časovým odstupem. Bylo to nakonec i výhodné, vzhledem k více teoretickému zaměření statě první - a také proto, že ta druhá mohla být dodatečně doplněna o snímky z jízd brigádnického stroje ze dne 14.7.2012, které najdete na konci připojené galerie. (-zz-)

 
Lotyška na kukuřičném pozadí © Mixmouses

Prameny a odkazy:
  1. HFB Brigadelokomotive – Wikipedia
  2. Brigadelok Dn2t
  3. První světová válka - Wikipedie
  4. Heeresfeldbahn – Wikipedia
  5. Klub pro obnovu Kolínské řepařské drážky
  6. SEA CZ, a.s.
  7. Atlas Union s.r.o.

Úvodní snímek: Právě zatopená Ml 611 čučí z řepného hajcu © Mixmouses

Galéria

Súvisiace odkazy