2012 – Svět 1435 milimetrů – Dvaja aneb ve dvou se to lépe táhne

30.3.2013 8:00 Milan Vojtek

2012 – Svět 1435 milimetrů – Dvaja aneb ve dvou se to lépe táhne

I když můj domov v rovinatém kraji vinic není zrovna předurčen k úspěšnému lovu dvojic lokomotiv v aktivní službě, především vstup soukromých dopravců do nákladní dopravy přinesl možnost zachytit objektivem vlaky s více než jedním činným strojem. Že dvojice dunících dieselů v čele nákladu, dunících naprosto nelogicky na koridoru pod dráty je nelogické a nehospodárné je jiná kapitola.

Asi to soukromníci umí s dieselem v double podání stále ještě levněji, než státní dopravce. V každém případě, mám jejich zásluhou co fotit a dokonce se mi tak umí zatoulat před objektiv třeba pro mě jinak celkem exotické berty.



V příspěvku ovšem najdete i snímky, kde se druhý stoj veze, ať již je důvodem cokoliv. V nákladní dopravě ani tak nepředpokládám příčinu "lenosti" dalšího vozidla v poruše, jako spíš ve snaze ušetřit na poplatcích a dostat jej na místo další potřeby. Případně se může jednat o situace, kdy je další stroj připraven zapojit se do výkonu v dalším úseku cesty, což v našem případě povětšině znamená náběh do výkonu na Vysočině.  

Jak už zaznělo v úvodu v největší míře jdou vlaky s více hnacími vozidly na vrub soukromým dopravcům. Z vleček odkoupené, případně remotorizované stroje řady 740 dominují nemálo vlakům. A když zavítám na břeclavské nádraží, kde smutně postávají opuštěné a odstavené ponorky řady 730, či berty, a pak vedle nich zastaví nákladní vlak soukromého dopravce, v jehož čele brumlá stroj stejné řady, nemůžu si nepoložit otázku, kde se stala chyba. Ale to je dotaz, nad kterým by si za normálních okolností lámali hlavu manažeři příslušné firmy. Ti ale asi mají jiné starosti a lokomotivy rezaví a rezaví. No nic, pojďme na doppel traktion. 

 Ke kolejím jsem se zatoulal třeba 12. 2. 2012. Nejprve u Kostické váhy, a protože stál na vjezdu, tak ještě na Vídeňáku jsem chytil nové vozy na autovlaku. Dvojice 230 tentokrát nesloužila k zesílení výkonu, stačil jeden stroj a tak laminátka číslo dvě mohla odpočívat.

 Ve stejný den jsem byl i u Hrušek. Ferdinandka v posledních letech často nabízí dvojici lokomotiv.

17. února bylo zapotřebí dostat lokomotivu do Brna a tak na R 806 dostal mimořádně Hugofén posilu a vznikl tento tandem.  

Když jsem 4. března cvakl na Kostické váze sólo žehličku, netušil jsem, že ji o pár desítek minut později potkám ještě jednou. V Břeclavi dobrala další stroje a uháněla do Brna.  

 16. března jsem opět stepoval u kolejí. Bonusem se stal záběr strojů, které jsem znal už dlouhá léta. Pravda, původně jen z modelu ve velikosti H0.

 20. března jsem neodolal modři tandemu ODOS.

 25. března vyjíždí z hraničního mostu nad řekou Moravou další tandem lokomotiv.

 

 25. dubna jsem měl štěstí hned na dva tandemy. V jednom případě laminátky na odjezdu z Břeclavi, ve druhém průmyslovky, chvátající z Lanžhota do Břeclavi.

Avízo, že v Břeclavi stojí rakouská 2043 v nezvyklém kabátě, mě vyburcovalo ke kolejím 27. dubna. Nemeškal jsem a nejprve na přednádraží, potí i na Vídeňáku, odkud jsou snímky, jsem zvěčnil tuhle sestavu.  

Počasí na míle vzdálené šotoideálu panovalo 12. května. Ze dvou laminátek na nákladu se namáhala jen ta první.

A jen jediný sběrač nahoře napovídal mnohé o rozložení sil v čele vlaku u Podivína 24. května 

Opět potřeba dostat lokomotivu na místo potřeby, tentokráte do Břeclavi, v kombinaci se snahou ušetřit na poplatcích za dopravní cestu, dala 16. června při focení R 811 vzniknout snímku tohoto tandemu. 

Rekonstruovaná i původní řada 740 se objevuje v čele vlaků hodně často. v první z uvedených variant jsem ji chytil u Ladné 13. srpna. 

 A stejný úspěch jsem zaznamenal hned následující den. Jen místo je jiné, Hrušky na Ferdinadce.

V Hruškách jsem čekal na zdechlinovou sestavu dvou kusů řady 362/3 na osobním vlaku do Břeclavi. Bonusem pak byl ještě tandem polských strojů.

 4. října jsem stepoval na vjezdu do Břeclavi, tuším jsem měl spadeno na nějakou tu stíhačku 380. No, dvoujkombinaci z opačného směru jsem vzal taky na milost. Nebo spíš na kartu.

 

 O dva dny později mě zcela nepřipraveného zastihl pohled na tandem 362 a 242 na cestě do Břeclavi.

 A to už je dokumentace posledních dnů levostranného provozu na Ferdinandce. 27. listopad a zastávka Hrušky.

Když velký tahá malou... dá se ušetřit nafta. Aneb v Břeclavi zajíždí polský stroj na odstavení. Podle kalendáře chybí do konce roku tři dny. 28. prosinec.