Našlo sa v archíve - z rokov osemdesiatych

16.7.2013 8:00 Peter Bado

Našlo sa v archíve - z rokov osemdesiatych

80. roky som vnímal ako dieťa „cez žuvačky PEDRO za 1 Kčs“, napriek tomu sa už v tejto dobe u mňa začala prejavovať „diagnóza“ – budúci železničiar. A keďže pre moju počínajúcu závislosť mali pochopenie aj rodičia, z maminej strany sme mali „reži“ a tatko bol ochotný so mnou „labzovať“ po republike, bolo mi dopriate už ako malému chlapčisku začať plniť si svoj sen, o ktorom bola reč v prvej časti.

 

 

 


Hoci na konci 80. rokov som už začínal experimentovať na čiernobielom filme a železnica bola najčastejšie cieľom mojej „Vilie“, predkladám radšej fotky, pri ktorých som síce „asistoval“, avšak fotil ich môj otec. Dnes už ťažko povedať, kedy, prípadne kde presne vznikli. Ide o oskenované diapozitívy, na ktorých sa podpísal čas a niektoré nie sú najkvalitnejšie, napriek tomu verím, že i tie svoju dokumentačnú hodnotu majú a svojich priaznivcov si nájdu.


„Asynchron“ na brnianskom výstavisku © PhDr. Peter Bado

Všetky vznikli pri cestách až na jednu výnimku, ktorou bola snaha zachytiť dianie na trati medzi Žilinou a Kysuckým Novým Mestom. Vybrali sme sa teda k Brodnu, kde sme číhali na vlaky, o ktoré nebola núdza. Vzniklo viacero fotiek, bohužiaľ vo veľmi nízkej kvalite a tak som vybral aspoň pár ako-tak použiteľných. Banán na Košičanovi alebo zdvojený pantograf na osobáku ostávajú v spomienkach.


„Sergeje“ na manipulákoch sú už minulosťou, Brodno - Žilina © PhDr. Peter Bado

Zvláštnu príchuť mali cesty cez Břeclav. Vždy, keď sme sa blížili k tejto stanici, nasledovalo číhanie na rakúske rušne, ktoré mali pre mňa nádych určitej exotiky, keďže som ich nemal možnosť vidieť nikde inde. Najčastejšie to bola žehlička 1063, ale vyskytli sa aj iné. Vtedy som ešte mašiny posudzoval hlavne podľa tvaru, no i tak to bolo jedinečné porovnanie československej a rakúskej „školy“.


1146 002 ÖBB v Břeclavi © PhDr. Peter Bado

Toľko krátke ohliadnutie do predpubertálnych rokov, kam sa zrejme zatúlala i fotka zo začiatku 90. rokov. Ak by sa niekto nádejal, že v ďalších častiach pôjdem do dávnejších čias, bude sklamaný. Nie je kam. Ale v archíve sa ešte čo – to skrýva...

Úvodná snímka: Na vlečke v Bořím Lese (predpokladám) © PhDr. Peter Bado

Galéria

Súvisiace odkazy