Našlo sa v archíve - z rokov deväťdesiatych

11.8.2013 8:00 Peter Bado

Našlo sa v archíve - z rokov deväťdesiatych

Tretia časť tejto fotominisérie je venovaná, s výnimkou dvoch „úletov“, 90. rokom. Toto obdobie bolo charakteristické čerstvo rozdelenými ČSD, unitárnymi nástupnickými správami, tratiami, ktoré dnes už nie sú, pestrou škálou rušňov „Made in ČSSR“ na výkonoch, kde ich dnes už vidieť nemožno, prvými rekonštrukciami rušňov i vozňov, hľadaním vhodných náterov pre vozidlá ...

Do výberu som ale zaradil i niekoľko fotiek s našimi mašinami spoza hraníc.

 

 


Prvý „úlet“ je do roku 1988, kedy sme ako deti boli v tábore na Ružbažskej Míľave. Neďaleko kempu vedie trať Porad – Plaveč so zastávkou Forbasy, odkiaľ sme vlakmi, ak sa dobre pamätám najmä 820-tkami, vyrážali na výlety do okolia. Napriek tomu, že do predchádzajúceho dielu som fotky z tohto obdobia nezaradil, predsa len myslím, že pomaranč a (malý?) hektor na moste ponad Poprad majú s odstupom času čosi do seba ...


„Malý(?) hektor“ na moste cez Poprad pri Forbasoch © Peter Bado

Druhý „úlet“ je do roku 2002, kedy som ešte fotil na „klasiku“ a tak v podstate uzatváram túto kapitolu. Česko vtedy zasiahli rozsiahle povodne a ja som vďaka tomu zažil „superodklonovú“ jazdu rýchliku z Frankfurtu nad Mohanom, ktorý býval obyčajne vedený z Norimberka do Prahy cez Cheb. Niekoľko dní v roku bol však plánovane odklonený cez Domažlice, čo bol i tento prípad. Pretože ale trať z Domažlíc do Plzne bola pre veľkú vodu nepoužiteľná, nasledoval ďalší odklon cez Klatovy. Náznak ďalšieho problému sa objavil, tuším, v Zdiciach, kde nám eso vymenili za dvojicu kocúrov.


Netradičný pohľad na inak frekventovanú stanicu v Beroune © Peter Bado

V Beroune sa to „vysvetlilo“ – celá stanica bez prúdu, ani návestidlá nesvietili. Hlavná trať na Prahu bola pod vodou, a tak sme sa vydali skratkou cez Rudnú u Prahy. Pohľad do údolia Berounky, kde miesto riečky tiekol Dunaj, bol všeoospravedlňujúci. Približne 10 vozňový rýchlik dával 742-kám poriadne zabrať a rýchlosť sa pohybovala okolo 30 km/h. Prvé križovanie nastalo vo Vráži u Berouna, kde už čakal osobák. Keďže sme však boli dlhší ako stanica, museli sme potiahnuť a uvoľniť mu námedzník.


Križovanie odklonových rýchlikov vo Vráži u Berouna © Peter Bado

Potom sme sa vrátili späť a čakali na protiidúci rýchlik. Ten sa našťastie do stanice vošiel, a tak sme v pohode vykrižovali. Zaujímavejšie to bolo pri ďalšom križovaní v Prahe-Řeporyjích, kde oproti idúci rýchlik po zastavení obsadzoval naše odchodové zhlavie. Výpravca bol „nadšený“, ale poradil si – opačný rýchlik nechal zájsť na vtedy ešte existujúcu vlečku a my sme mohli pokračovať. Na „hlavák“ sme dorazili s niekoľkohodinovým meškaním, no vzhľadom k okolnostiam i to bol úspech.


Pohľad z vlaku na Berounku, obyčajne niekoľkonásobne menšiu © Peter Bado

Fotky z 90. rokov, ako už bolo spomenuté i v prvej časti, vznikali najmä vďaka systematickému jazdeniu po celej sieti bývalých ČSD. Okrem labutích piesni viacerých vozidiel a tratí bolo toto obdobie spájané, aspoň z môjho pohľadu, i s určitou nádejou. Ako na ČD, tak i na ŽSR sa začali objavovať prvé modernizácie rušňov i vozňov, pričom na Slovensku bola z tohto pohľadu najzaujímavejšia výstava Žel-Rail, ktorá mala vďaka množstvu noviniek nepomerne vyššiu úroveň ako dnes.


Keď sa ešte verilo, že „Tatranský orol“ vyletí © Peter Bado

Staršia generácia si isto zaspomína, mladšia možno nájde niečo nepoznané, všetci snáď ale prepáčia tradične nižšiu kvalitu archívnych fotografií.

Úvodná snímka: Pred Zwardoňom dňa 30.12.1998 © Peter Bado

Galéria

Súvisiace odkazy