Našlo sa v archíve - nostalgia

4.1.2014 8:00 Peter Bado

Našlo sa v archíve - nostalgia

Každá fotka vylovená v archíve vracia v čase a vyvoláva spomienky. Nad iné však čnejú tie, ktoré už v čase svojho vzniku zachytávali okamihy spojené s pripomienkou časov minulých. V tomto prípade sú to bezpochyby tie s parnými mašinkami či z osláv. Skúsme sa teda vrátiť v čase späť a zaspomínať ...

 

 

 

 


V 80. rokoch, kedy som železnicu začal intenzívnejšie vnímať, bola pravidelná parná prevádzka u nás už ta tam, a tak prvý parný vlak som mal možnosť vidieť na živo pravdepodobne až v roku 1988, kedy sa konala mimoriadna jazda pri príležitosti 35 rokov VŠDS. A našťastie sa nejednalo o nič menšie, ako o vlak zo Žiliny do Popradu (a späť) ťahaný albatrosom 498.022. Ďalšie stretnutie s „veľkou parou“ sa konalo pri príležitosti osláv 150 rokov železnice na území Československa.


475.179 pri obiehaní súpravy zvláštneho vlaku v rámci osláv 150 rokov železnice
v Československu, 25.6.1989, Slavkov u Brna © PhDr. Peter Bado

Vtedy sa v rámci sprievodných akcií konali i jazdy zvláštnych parných vlakov. Avšak už o niekoľko dní skôr, pri čakaní na náš vlak, na zastávke Popice, bol pre nás nečakaným prekvapením návoz papagája. Z tohto obdobia stojí za spomienku aj unikátna úzkorozchodná železnička na Vychylovke a pamätníky zašlých čias v Trnave a Ružomberku. Tieto akcie boli plne v réžii otca, ktorý je i autorom fotiek z tejto doby.


Ružomberský pamätník, 5.6.1988 © PhDr. Peter Bado

V 90. rokoch, kedy som pomaly ale isto začal cestovať a fotiť sám, a potom i neskôr, sa konala nejedná podobná akcia. Nakoľko však naháňanie vlakov okolo tratí, a fotenie mašiniek všeobecne, nepatrí medzi moje vášne, a stretnutia s „parou“ boli viac-menej náhodné, je ohliadnutie sa za touto dobou pomerne chudobné. Rád som sa ale vrátil na Kysuce do skanzenu a zavítal na Čierny Balog.


150 rokov železníc na Slovensku, 22.8.1998, Bratislava-Petržalka © Peter Bado

A ako vtedajší „blavák“ som nemal problém navštíviť oslavy 145. a 150. výročia železnice na Slovensku a 150. výročia „koňky“ v Seredi. Skôr ako zaujímavosť, než ako nostalgiu, som priložil i dve fotky z druhej polovice 90. rokov z exkurzií k vtedy budovaným prieskumným štôlňam pri Ovčiarsku a Dubnej skale, kde boli použité pomocné drážky. S vedomím, že nepredkladám oslňujúcu kvalitu i tak verím, že je možné dopriať si trochu tej nostalgie ...

Úvodná snímka: 145 rokov železníc na Slovensku, asi 11.9.1993, depo Bratislava hlavné © Peter Bado

Galéria

Súvisiace odkazy