EuroNight „Vltava“ přijel poprvé do Prahy

21.12.2013 8:00 Jiří Řechka

EuroNight „Vltava“ přijel poprvé do Prahy

18.12.2013 dopoledne přijel do Prahy poprvé nový vlak EuroNight Vltava z Moskvy a VLAKY.NET se tohoto příjezdu a následné tiskové konference zúčastnily. Tento noční spoj jezdí v celé trase mezi Prahou a Moskvou a nahrazuje přímé vozy. Souprava je sestavená z klimatizovaných lůžkových vozů Ruských železnic. Spoj vypravuje jejich dceřiná společnost, Feděralnaja passažirskaja kompanija (FPK).

 

 

 


V den příjezdu tohoto spoje do Prahy se konala tisková konference, kde za Ruské železnice promluvil 1. náměstek generálního ředitele společnosti FPK Vladimir Kaljapin a za České dráhy náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Michal Štěpán. Vladimir Kaljapin ve svém projevu řekl, že tento první spoj přijel do Prahy za 28 hodin a že pro tento vlak připravili nové vagony, které byly vyrobeny v roce 2012 a 2013 ve Vídni. Nové vagony značně zlepší pohodlí pro cestující.


Dvojmístné kupé 1. třídy vlaku EN „Vltava“; zdroj: České dráhy, a.s.

Byla také vytvořena nová výhodná cenová nabídka pro tento spoj, která začíná na 80 eurech za osobu a končí na 400 eurech za osobu v první třídě na spoji z Moskvy do Prahy. Bylo vytvořeno osm tarifních návrhů, které mohou uspokojit i ty nejnáročnější cestující. Jízdní doba se má ve spolupráci s polskými kolegy zkrátit pod dvacet čtyři hodin, konkrétně na 23 hodin a 50 minut. Doufají, že bude poptávka o tento vlak a že jednali s českými kolegy o zvýšení počtu vagonů na dvanáct.


První EN „Vltava“ Moskva - Praha dorazil do cíle své pouti © Jiří Řechka

Do Karlových Varů bude jezdit jeden vagon a v případě dostatku cestujících budou jezdit vagony dva. Na tento vlak kromě klasické jízdenky je možné si pořídit i elektronickou jízdenku. Bylo dohodnuto zřídit internetovou stránku, kde si bude možné pořídit elektronickou jízdenku na tento vlak. Dalším řečníkem byl Michal Štěpán náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.


Ing. Michal Štěpán hovoří o novém vlaku na jeho pozadí © Jiří Řechka

Ten zejména zdůraznil skutečnost, že po období několika jízdních řádu se Praha stala opět hlavní cílovou destinací vlaku z Moskvy. Že jezdí přímé lůžkové vlaky z Moskvy do Helsinek, Paříže a do Nice a teď tedy i do Prahy. Že cestující nebudou muset hledat vozy do Ruska na jiných vlacích. Dnes se vozí 200 až 240 cestujících a je snaha nastavit tuto kapacitu až na 400 cestujících. Nový vlak je vyprodán do poloviny ledna a prodávají se jízdenky již na únor 2014.


Trojmístné kupé 2. třídy vlaku EN „Vltava“; zdroj: České dráhy, a.s.

Zdůraznil, že v roce 2012 byl v Praze generální ředitel Ruských železnic a že bylo podepsáno memorandum o spolupráci v osobní dopravě a že tento nový vlak je jedním z bodů tohoto memoranda. Také že tarifní a přepravní podmínky byly dojednány za poslední čtyři měsíce. Od března 2014 se chystají další vylepšení a překvapení. Popřál hodně úspěchů tomuto spoji a dalším spojům provozovaným přes naše území.


Označení lůžkového vozu v soupravě vlaku EN „Vltava“ © Jiří Řechka

Po skončení tiskové konference bylo umožněno prohlédnout a nafotit si tento vlak, jak se můžete přesvědčit v připojené galerii snímků. Ta ukazuje také průběh celé prezentace, která proběhla - jak jinak - v tradičním ruském duchu: Nový spoj z Moskvy vítala v Praze řízná Kaťuša, zněl titulek jedné aktuality. Pokud se někomu zdá, že jsou výše uvedené informace nedostatečné, může najít další zejména v příslušné tiskové zprávě či níže uvedených odkazech.  
 

„Kaťuša“ se rozezněla pražským hlavním nádražím © Jiří Řechka
 

Galéria

Súvisiace odkazy