Rušňové depo Košice v premenách času

14.12.2014 8:00 Ondrej Krajňák

Rušňové depo Košice v premenách času

Prvý diel reportáže o Košiciach som začínal históriou železničnej stanice Košice. V druhom diele tak urobiť nemôžem, nakoľko históriu rušňového depa v Košiciach nepoznám a neviem nájsť žiadne informácie o jeho pôvode. Prvé depo na údržbu a zbrojenie parných rušňov bolo na úrovni prvej historickej stanice naproti prijímacej budovy za nástupišťami. Kedy bolo postavené súčasné depo, neviem zistiť.

 

 

 


Na rušňoparáde hovoril moderátor o točni, že bola postavená v roku 1950. Predpokladám, že vtedy bola postavená pri točni i rotunda. Kde sa otáčali parné rušne predtým, mi nie je známe. Ako je vidieť na samotnej hale depa, bola postupne rozširovaná. Pôvodná, najstaršia časť rotundy má desať koľají. Pristavané časti rotundy majú ďalších jedenásť koľají. Za rotundou, v ďalších priestoroch depa sú haly pre elektrické rušne. Depo sa skladá vlastne z dvoch častí. Oblasť okolo točne a haly pre elektrické rušne a ich údržbu.

Samozrejme, že v areáli depa je ešte viac rôznych objektov. Vodojem, žeriav na nakladanie uhlia do tendrov, betónové ohrady, ktoré zrejme slúžili ako sklady uhlia, rôzne iné sklady a podobne. Pri vchádzaní do depa od stanice je hneď na začiatku výhybkárske stanovište, na ktorom výhybkár prestavuje výmeny podľa toho, či ide rušeň do časti pravej pre elektrické rušne, alebo do časti s točňou. V tej časti depa, ktorá slúži pre elektrické rušne, je ďalšie výhybkárske stanovište. Tu už výhybkár prestavuje výmeny na koľaje smerujúce k jednotlivým bránam haly. Do depa som chodil často. Zo začiatku som nefotil všetko, čo som videl, tak ako teraz fotíme.


13.9.2001 - Košice: 121.023-6 © Ondrej Krajňák

Fotil som len to, čo ma zaujímalo a čo som potreboval. Najviac záberov som urobil v depe vždy pri nejakých akciách. Deň otvoreného depa pri príležitosti Dní Košíc, neskôr to bolo premenované na Prebúdzanie Katky. Fotografovať na točni počas týchto slávnostných akcií nepatrilo k mojim obľúbeným aktivitám. Davy ľudí, zábradlia točne a iné rušivé momenty sa mi nepáčili. Ale niekoľko krát som si to vyskúšal a výsledok uvidíte v galéria. Radšej som chodil po areáli depa a fotil odstavené rušne, alebo som sa postavil za rotundu k výhybkárskemu stanovišťu a tu som si pohodlne fotil elektrické rušne vchádzajúce do depa a opačne.

Toľko na úvod. K niektorým fotkám pridám komentár. Na prvej fotke je rušeň TU 29 2002 fotený 13.11.1998. Teda pred pätnástimi rokmi. Stál pri depe ako pomník. Už zrejme bez motora. Je to úzkorozchodný (1 000 mm) rušeň z Košickej pionierskej železnice. Dnes sa táto železnička v Čermeľskom údolí nazýva Košická detská historická železnica (KDHŽ). Tento rušeň som fotil aj 22.4.2006 už v hale starej rotundy (106). Občianske združenie Detská železnica Košice tento rušeň zachránilo. Aby ho mohli spojazdniť, kúpili podobný rušeň, z ktorého použili náhradné diely. Že sa toto dielo vydarilo, ste mohli vidieť v prvom diele reportáže na snímkach číslo 207 a 208. 


3.11.1998 - Košice: TU 29.2002 „Janka“ ako pomník pri depe © Ondrej Krajňák

Tu ešte musím podotknúť, že kvôli úzkorozchodným koľajovým vozidlám z detskej železnice je v depe urobená koľajová spleť na prvej koľaji v hale, spleť je aj na točni a koľajová spleť je aj na rovnej koľaji za točňou, v dĺžke asi 200 metrov. Na fotkách 002 až 007 sú zábery z 5. mája 2001, kedy sa konal v depe deň otvorených dverí a rušňoparáda pri príležitosti Dní Košíc. Fotil som málo. Potom nasledujú zábery, ktoré vznikli pri náhodných návštevách depa. Na záberoch 029 až 048 sú rušne z rovnakej akcie, ibaže o rok neskôr. Tu som už fotil viac. Bol som aj večer fotiť nočné zábery, ale nejako sa mi nevydarili.

Bol som aj na druhý deň v nedeľu pozrieť v depe. V roku 2002 som si túto akciu vychutnal naplno. Nechodil som do depa na túto jarnú akciu každý rok. V roku 2003 som nebol, v roku 2004 som tam bol, ale vyfotil som si len dva parné rušne, ktoré ma najviac zaujali – štokerzelený anton (061, 062), a krásny rušeň NOHAB z Maďarska (068). Zaujímalo by ma dnes, čo je so zeleným antonom. Odvtedy som ho totiž nevidel. Ostatné stroje som už mal z predošlých akcií. Radšej som chodil po areáli depa a fotil iné rušne (063 - 068). Nasledujú zábery z rovnakej akcie v roku 2005 (069 - 091). 


23.4.2005 - Košice: 840.003-8 © Ondrej Krajňák

Aj v roku 2006 som bol v apríli v depe. Už sa to volalo Prebúdzanie Katky (092 - 109).  Potom nasledovalo niekoľko ročníkov Prebúdzania Katky bez mojej účasti. Akosi mi tá akcia zovšednela. Prišiel rok 2013 a ja som do depa zavítal zas. Najskôr bola brigáda 11.4.2013. Skupina členov klubu KHKV a KDHŽ pripravovala na sezónu parnú Katku (135) a otvorený osobný vagón pre detskú železnicu. Tieto vozidlá boli najskôr v halách opravovne vozňov, ale keďže majú trochu iný rozchod ako sú koľaje v depe, museli byť z haly opráv ku rotunde na koľajovú spleť privezené na klasickom plošiňáku za pomoci žeriavov (121, 134).

Ja som mal za úlohu natierať interiér otvoreného vozňa (120). Potom prišla sobota 20.4.2013 a konala sa opäť akcia Prebúdzanie Katky. Ako vidieť na fotkách, na točni som fotil málo. Radšej som chodil po depe a fotil odstavené rušne. V galérii sú tri fotky (158 - 160), na ktorých je vidno zvláštne, netypické modely rušňov. Tieto krásne hračky vyrába Ján Novák z Vajkoviec pri Košiciach. Tieto zaujímavé mašinky skladá z kovového odpadu. Zbiera rôzne súčiastky zo starých hodín, písacích strojov a iných podobných mašiniek a z týchto rôznych kovových harabúrd vytvorí takéto diela. 


20.4.2013 - Košice: Model Jána Nováka © Ondrej Krajňák

Kto vyrobil krásne zmenšené napodobeniny parného rušňa Katka, motorového rušňa Danka a služobného vozňa z kedysi pionierskej, dnes Košickej detskej historickej železnice, sa mi bohužiaľ nepodarilo zistiť (snáď túto informáciu dakto doplní v diskusii). Ale sú to perfektne vyrobené modely (161 - 163). Z tohoročnej rušňoparády v depe som na tejto stránke pred časom zverejnil samostatnú reportáž, takže fotky z tejto akcie sem už nedávam. Tým sa končí moje virtuálne a svojím spôsobom „časozberné“ putovanie po košickom rušňovom depe a železničných Košiciach.

Úvodná snímka: Rotunda košického depa dňa 28.4.2002 © Ondrej Krajňák 

Galéria

Súvisiace odkazy