LEGO a vláčiky

25.1.2017 8:00 Peter Bado

LEGO a vláčiky

Na konci minulého roka zavítali z Poľska na Výstavisko v Prahe-Holešoviciach modely z LEGO kociek. Dominuje im loď TITANIC s dĺžkou 11 metrov, ale neprehliadnuteľná je napríklad aj postava Martiny Navrátilovej v životnej veľkosti, postava najvyššieho človeka na svete alebo kozmická loď STAR Destroyer z Hviezdnych vojen. Autori však nezabudli ani na modely železnice.

 

 

 

 

Výstava je koncipovaná prevažne ako ukážka jednotlivých plexisklových boxov, v ktorých sú znázornené rôzne motívy. Pri viacerých sú uvedené i doprevádzajúce texty, z ktorých sa môžeme dozvedieť, že napr. na stavbu modelu Titanicu sa použilo 500 000 kociek, alebo že stavba kozmickej lode z Hviezdnych vojen trvala osem mesiacov. Bohužiaľ, pri siedmych boxoch (okrem zostavy Lego Duplo) so železničnou tematikou sa ich popisy, až na jedinú výnimku, nenachádzajú.

Amerika alebo Nemecko?

Modulové „koľajiská“ sú venované Divokému západu a Hornosliezskym úzkokoľajkám. Statický je i veľký a malý okruh okolo kozmodrómu. V ostatných boxoch už môžu vláčiky spúšťať deti pomocou tlačidiel. Najjednoduchší okruh s jednou súpravou vedie popri letisku. Krajine pôvodu modelov je venované koľajisko so stanicou Klocki-Zdrój a dvoma rušňovými depami. Odhadnúc podľa rušňov, Severnú Ameriku alebo Nemecko zobrazuje ďalší model a u posledného napokon autori našli inšpiráciu vo vysokorýchlostných tratiach.

Vysokorýchlostná trať

Jediná maketa, u ktorej bol pripojený i jej popis, je venovaná Hornosliezskym úzkorozchodným železniciam, ktorých sieť s rozchodom 785 mm spájala od roku 1855 stovky baní, železiarní, tovární a elektrární. Na module je najväčší a najvýkonnejší rušeň poľských úzkokoľajok Lxd2. Ten je spojený s osobným vozňom Bxhpi2, ktorý jazdil na trase Ruda - Gliwice. Ďalej sú na makete zachytené modely menších rušňov prevádzkovaných v priemyslových závodoch a lesných železniciach.

Hornosliezske železnice

Okrem vystavovaných modelov je pre deti určená i zóna, kde môžu z lega stavať vlastné stavby. Droboť sa teda určite nudiť nebude, ale i nejeden „dospelák“ ostane stáť pri maketách s nostalgickou spomienkou na detstvo a uznaním nad prácou autorov. Výstava potrvá do 1. februára 2017 a viac informácií o nej nájdete na tejto stránke.

Poľsko

Galéria