Naše téma: Frajeři nebo magoři?

27.2.2017 8:00 Milan Vojtek

Naše téma: Frajeři nebo magoři?

Dnešním dnem reaguji na podnět z vašich řad vytvořit něco jako je téma týdne. Diskuse vedete v různých fórech, pod příspěvky a tady je první z těch, který přímo nabízí podmínky pro diskusi. Ta by měla být na téma Hazardéři kolem kolejí. Co si myslíte o všech těch rádoby frajerech, promenádujících se po vagonech pod trolejí, holdujících adrenalinu ve sportu přebíhání pod vlakem, zkoušce pevnosti kamenů a dalších? P.S. Přejezdy teď prosím neřešme, k těm se dostaneme jindy

 
 
 
Abych to navodil, přidám na úvod případ z 12. dubna minulého roku, kdy si jeden mladík vylezl na oblouk konstrukce železničního mostu na trati z Hodonína do slovenského Holíče. S popáleninami ho složitě zachraňovali hasiči i s vrtulníkem. Událost se odehrála beze svědků.
Možná si myslel, že když tam nejezdí vlaky, nehrozí mu nebezpečí, mýlil se. Dostal zásah elektrickým proudem. Možná trochu překvapivě nespadl dolů. I tak se před hasiče postavil problém, jak dostat zraněného z úzké ocelové konstrukce. To bylo nakonec úkolem pro hasiče-letecké záchranáře, operující z paluby vrtulníku Letecké služby Policie ČR. „Ještě před jeho příletem poskytli zraněnému předlékařskou pomoc hasiči přímo na mostním oblouku. Umístili jej do záchranného šátku a posádka vrtulníku zajistila jeho transport na zem,“ komentovala tehdy případ mluvčí jihomoravských hasičů Pavla Pražáková. Na břehu řeky pak hasiči zajistili přeložení zraněného do vrtulníku, který jej transportoval do nemocnice.

Most nad Moravou je na trati, který byla před lety elektrifikována jako alternativní trasa pro železniční dopravu mezi ČR a Slovenskem. V současnosti je ale bez pravidelného provozu, pouze z potřeby občasných kontrol napájecího vedení tam projedou „dráteníci“ na kontrolu. Nešťastník možná předpokládal, že když tam obvykle nejezdí žádné vlaky, je i napájecí vedení odpojené. 

 

Co si vy myslíte o podobném hazardu?

 

Myslíte si, že by sa dala situace zlepšit? Pokud ano, jak?

 

Súvisiace odkazy