Naše téma: Lokálky aneb Co s nimi

3.4.2017 8:00 Dominik Havel

Naše téma: Lokálky aneb Co s nimi

Před nedávnou dobou se na Vlaky.net objevila reportáž ze křtu knihy Role regionální železnice ve 21. století, vydané Svazem cestujících ve veřejné dopravě. Tato publikace podle autorů polemizuje s prohlášením ministra dopravy o rušení neperspektivních tratí. Myslíte si, že by se takové železnice měly zrušit, nechat chátrat nebo na nich zachovat provoz?

Se zrušením trati bývá často spojena výstavba cyklostezky v její stopě, a rozhodně nejde jen o českou specialitu. Asfaltový povrch dostaly například nepoužívané tratě Viechtach – Blaibach v Bavorsku nebo Slavonice – Waidhofen an der Thaya v Rakousku. K výhodám takových stezek patří především příznivé sklonové poměry a velké poloměry oblouků, což jsou atributy, které nepřilákají jen cyklisty, ale také in-line bruslaře. Zrekonstruovaná komunikace tak má hlavně rekreační a volnočasový účel, na denní dojížďku na kole do zaměstnání nebo do škol vedou tyto tratě často nevýhodně daleko od zástavby nebo centra obce. Zároveň je nezbytné si uvědomit, že zalití tělesa trati asfaltem je většinou už nevratné.

Nechat trať být sice teoreticky umožňuje budoucí provoz, ale, jak víme, se zloději kovů se zkrátka musí počítat. Jsou známy příklady, kdy během několika dnů zmizel celý most, jako první se však obvykle vypaří cenné měděné kabely, což je i případ části Kozí dráhy, která je od Telnice do Oldřichova stále neprovozní. Zachování tratě se vyplatilo i mezi Harrachovem a Szklarskou Porębou, která dnes plní důležitou roli v dopravě turistů od pěších přes cyklisty až po běžkaře. V exponovaných dnech musí být dokonce nasazovány trojice vozů RS1, což svědčí o tom, že rekonstrukce a obnova provozu se vyplatily.


Kromě polohy zastávky vlaku může cestující odrazovat i stav přístupové cesty k ní. Takto vypadá chodník k zastávce Tuněchody (mapa) v Pardubickém kraji, která leží 750 m od okraje vesnice. O víkendu je tato obec odkázána jen na tangenciální vlaky Chrudim - Moravany, autobusy jezdí pouze v pracovní dny. © Dominik Havel

S politikou zachovávání provozu na lokálních tratích se setkáváme v Pardubickém kraji, kde ji donedávna vedl Jaromír Dušek, jehož pohled na věc si můžete přečíst v online rozhovoru na Deník.cz. Pro nezájem okolních krajů financovat lokálky platí Pardubický kraj provoz místních tratí i za svojí hranicí. Ve vydané metodice dokonce nalezneme, že pro výrazný odpor Olomouckého kraje šlo na trati Dolní Lipka – Hanušovice objednat pouze víkendový provoz. Všechna tato „záchranářská“ opatření však stojí cenné peníze, a tak se škrtají autobusové spoje v celém kraji. Pardubický kraj opustil čtyřhodinový víkendový takt a nahradil jej 2 – 3 páry spojů, pokud vůbec nějaké jedou. Omezeny byly i večerní spoje v pracovní dny, nezřídka odjíždí poslední z krajského města kolem půl sedmé večerní.

Jak by se podle vás mělo zacházet s lokálními tratěmi, které momentálně trpí nedostatkem cestujících?

Lze cestující přilákat novými vozidly nebo službami na palubě vlaku?

Žije vůbec v okolí místních tratí potřebný počet obyvatel, kteří mají potřebu se pravidelně někam dopravovat? Naplnily by se vlaky, i kdyby téměř nikdo nejezdil autem?

Úvodní snímek: Lípa nad Orlicí © Dominik Havel

Súvisiace odkazy