Paromilové se sejdou v Hradci Králové už posedmnácté

3.8.2019 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: Nábřeží paromilů

Paromilové se sejdou v Hradci Králové už posedmnácté

Královéhradecké mezinárodní Nábřeží paromilů se za léta své existence stalo známým pojmem mezi tvůrci, majiteli i obdivovateli všelikých, ponejvíce starobylých mašin a mašinek s (nejen) parním pohonem a je každoročním vyvrcholením letního prázdninového období (nejen) pro děti. A že je internetový magazín VLAKY.NET dlouhodobým mediálním partnerem této pozoruhodné a široko daleko ojedinělé akce, také letos přispívá k její propagaci už tradiční pozvánkou.

17. mezinárodní Nábřeží paromilů se uskuteční v sobotu 31. srpna na Smetanově a Eliščině nábřeží a také v parčíku na náměstí 5. května, na obou březích řeky Labe v Hradci Králové, v době od 10:00 do 16:00 hodin. Jde o svým zaměřením a rozsahem ojedinělou letní evropskou akci, určenou vlastníkům parních strojů či jejich replik jako vystavovatelům, i široké veřejnosti, kterou historie páry zajímá. Návštěvníci tu uvidí parní válec, lokomobily, hasičské stříkačky, lokomotivy, modely parních strojů – také pak stabilní stroje a auto i moto veterány. Akce je každoročně zpestřena flotilou parníčků i dětskou železnicí, které mohou využít návštěvníci k projížďkám. Těmito slovy letošní ročník prezentuje město na své stránce o cyklu Královéhradecká nábřeží. Pod nimi najdete navíc odkaz na videoreportáž z loňska a malou fotogalerii.


Leták akce (kliknutí do náhledu jej otevře ve formátu PDF)

Na propagačním letáku, jehož tištěná podoba je k dispozici v městských informačních centrech, se sice o tom, jaké zajímavé exponáty návštěvníci letošního paromilného nábřeží konkrétně uvidí, nic nepíše, ale leccos napoví seznam vystavovatelů. V něm bohužel nenajdeme žádné jméno prokazatelně potvrzující „mezinárodnost“ akce, ale tu nepochybně obhájí přítomnost stánku Turistického informačního centra města Kłodzko, uvedená na jiném místě letáku. Mezi vystavovateli nechybí „známé firmy“ tuzemské: Muzeum starých strojů Žamberk, tradiční „dodavatel“ největších pohyblivých parostrojů, či Antonín Pavelka, jehož repliky silničních klenotů jsou každoročním lákadlem, stejně jako prodejní stánek firmy Merkur Toys s.r.o.. Velkou železnici budou prezentovat jaroměřští muzejníci, tu malou pak třeba známý Petr Vidner.


Jednotlivé sekce „Nábřeží paromilů“ na plánu města; zdroj: OpenStreetMap.cz

Nejen jeho vozidla obohatí provoz na Dětské železnici se splítkou rozchodů 5 a 7,25 palce, která je jednou ze dvou stálých atrakcí mezinárodního Nábřeží paromilů, nabízejících své služby hlavně mimo jeho rámec. Tou druhou jsou výletní plavby po Labi s přidruženou půjčovnou veslic i motorových člunů pod hlavičkou Hradecké paroplavební společnosti. A komu by se výše nastíněný program na Smetanově nábřeží omrzel, může přejít po Tyršově mostě na nábřeží Eliščino, kde na něj čeká nejen sekce historické hasičské techniky, ale také dvě možnosti zábavy a poučení neparomilné: vyhlídková jízda turistickým vláčkem DPMHK a návštěva informačního centra ČEZ o obnovitelných zdrojích, popřípadě jen vnější obhlídka historické malé vodní elektrárny Hučák, od níž je to kousek parkemsoutoku Labe s Orlicí,


Přístupová trasa a hlavní zájmové body „Nábřeží paromilů“ na mapě; zdroj: mapy.cz

Na předchozí mapce najdete nejen všechny výše zmíněné body zájmu (s výjimkou onoho soutoku, který je od Hučáku téměř na dohled), ale také trasu pěšího přesunu od hlavního nádraží na paromilné nábřeží. Přespolním a místně neorientovaným návštěvníkům, pro něž by oněch 1,2 kilometru chůze představovalo neúměrnou zátěž, může posloužit MHD. Z příslušného stanoviště zastávky Hlavní nádraží na zastávku Muzeum se mohou bez přestupu přemístit linkami číslo 3, 7, 11, 13 a 16, jejichž spoje mezi 9. a 10. hodinou jsme pro pohodlí obecenstva stáhli a uložili. Takže už nic nebrání tomu, aby se na tradiční akci vypravili i ti, kdož tak zatím neučinili. Inspirací pro zcela neznalé může být množství našich reportáží z minulých ročníků, dostupných níže v sekci Súvisiace odkazy. Nashledanou na Nábřeží paromilů!


Nepřehlédnutelný exponát (25.8.2018) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Odkazy:

  1. Nábřeží paromilů
  2. Dětská železnice
  3. Hradecká paroplavební společnost
  4. Hradec Králové – oficiální stránky města
  5. Královéhradecký kraj – oficiální stránky
  6. Královéhradecká nábřeží, Hradec Králové - přehled akcí na nábřežích
  7. Hradec Králové - Smetanovo nábřeží – turistická informace
  8. Hradec Králové - Eliščino nábřeží – turistická informace
  9. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní ilustrační snímek: Jedním z největších lákadel tradiční akce je Dětská železnice (25.8.2018)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy