Naše téma: Cestující s handicapem

26.8.2019 8:00 Mgr. Petr Šťáhlavský Zdroj: České dráhy - tisková zpráva

Naše téma: Cestující s handicapem

Snadný objednávkový systém asistence a míst ve vlaku, jednoduché vyhledávání bezbariérového spojení a především nabídka už 5 066 bezbariérových vlaků po celé České republice i do zahraničí stojí za rostoucím zájmem osob se zdravotním postižením o cestování vlaky Českých drah. V letošním 1. pololetí bylo registrovaných cestujících s handicapem vyžadujících asistenci na cestě o 14 % více než ve stejném období loňského roku.

„Zatímco na začátku 90. let jsme přepravili jen několik málo desítek cestujících na vozíku za celý rok, dnes tento počet přepravujeme denně. Jen za 1. pololetí využilo našich služeb 3 781 předem registrovaných handicapovaných. Díky trvalému odstraňování bariér však přepravíme dalších několik tisíc zákazníků na vozíku, kteří nejsou předem objednaní a naši pomoc nepotřebují,“ upřesňuje Radek Dvořák, místopředseda představenstva Českých drah, a dodává: „Jsme rádi, že jim můžeme pomáhat k návratu do běžného života, i když jejich přeprava vyžaduje řadu zvláštních opatření. Vlaky vybavujeme speciálními nástupními plošinami, navigačními prvky, systémy pro dálkové otevření dveří prostřednictvím slepeckých vysílaček nebo nápisy v Braillově písmu.“


Ukázka nástupní plošiny vozu prezentační soupravy ÖBB railjet
(17.4.2013, Brno hl.n.)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Za posledních 10 let rozšířily České dráhy nabídku bezbariérových spojů z 1 464 na současných 5 066. Náš největší železniční dopravce disponuje 621 bezbariérovými vozidly a jednotkami. V nejbližších letech chce tuto flotilu až o třetinu zvětšit. Nové bezbariérové vlaky jsou přitom určeny pro dálkové i regionální linky.


Použití zvedací plošiny švýcarské firmy Mirolit AG u vozu řady 841 ČD
(28.10.2011, Jihlava) © PhDr. Zbyněk Zlinský

„V současné době se již vyrábí padesátka vagonů pro 10 moderních expresních souprav, z nichž každá bude mít i bezbariérový vůz. Objednali jsme také 5 patrových bezbariérových jednotek pro Ostravsko a 31 elektrických nízkopodlažních jednotek typu RegioPanter. Devatenáct jednotek můžeme v rámci opce ještě doobjednat. Běží výběrové řízení na dalších 120 regionálních elektrických a motorových jednotek plně vybavených pro cestování osob s handicapem a připravujeme pořízení 20 moderních expresních souprav. Díky těmto investicím rozšíříme bezbariérové cestování na většinu našich linek,“ uzavírá Radek Dvořák.


Oddíl pro handicapované v netrakční jednotce pro Ostravsko
(vizualizace Škoda Transportation)

O společnosti České dráhy, a.s.

Akciová společnost České dráhy plní v České republice úlohu národního dopravce a na základě objednávky státu a krajů zajišťuje základní dopravní obslužnost státu. Loni využilo služeb společnosti přes 179 milionů zákazníků. V posledních letech došlo k výraznému omlazení vozidlového parku, a to v regionální i dálkové dopravě. Ve snaze zatraktivnit železniční dopravu a zvýšit konkurenceschopnost na otevřeném trhu investovala firma desítky miliard korun do nákupu a modernizace vozidel.


I šéf redakce VLAKY.NET se dočasně ocitl na vozíku
(26.8.2017, Hradec Králové) © Karel Furiš

Dovětek redakce VLAKY.NET

Ne každý má osobní zkušenost s cestováním na vozíčku, ale každý na něm může jednou skončit. Kdysi (v dobách předinternetových) se mezi lidmi šířila „městská legenda“ o jistém úředníkovi, který zabránil bezbariérové podobě stanic první linky pražského metra – a po čase přišel sám o nohy. A to pochopitelně platí i o dalších handicapech. Dalo by se tedy říci, že o možnosti bezbariérového cestování by se měl zajímat každý, nejen ten, kdo je momentálně potřebuje. Z tohoto pohledu se prosím nad dnešním tématem zamyslete a své myšlenky vtělte do příspěvku v následující diskusi. Ta by se mohla (ale nutně nemusí) točit kupříkladu kolem těchto otázek.

Máte vlastní zkušenosti s úrovní služeb pro handicapované cestující na naší železnici?
Myslíte si, že dopravci (a správci infrastruktury)  jim cestování usnadňují dostatečně?
Co by se podle vás v této oblasti mělo nebo mohlo vylepšit, třeba podle vzorů z ciziny?

Úvodní ilustrační snímek: Použití staniční plošiny pro vozíčkáře u vozu řady 843 ČD
(21.07.2010 - Hradec Králové hl.n.) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy