Naše téma: konec pokladen u Švédských drah

26.4.2021 8:00 Mgr. Jiří Mazal

Naše téma: konec pokladen u Švédských drah

Švédské státní dráhy (SJ) 19. února oznámily, že ukončily prodej jízdních dokladů na pokladně. Nově si tak jízdenku koupíte pouze v automatech nebo online. Firma redukci pokladen vysvětluje úsporou nákladů i změnou chování zákazníků.

Švédsko je země známá masivním uplatňováním digitalizace a dokonce zde uvažují o zrušení hotovosti. Nepřekvapí tedy, že již před zavedením opatření se v pokladnách prodávalo jen malé množství lístků. Po už dříve provedené redukci pokladen mimo velká města firma oznámila konec těchto služeb na nádražích ve Stockholmu, Göteborgu a Malmö.

Úplně bez možnosti osobní koupě jízdenky ale cestující nejsou. Jízdenky si lze stále koupit u pokladen jiných dopravců, u nichž si pokladny objednavatelé vymínili. Fyzický prodej také zajišťují prodejny Pressbyrån a 7-eleven.

V zásadě nelze proti tomuto kroku nic namítat a jedná se o jistý přirozený vývoj. Je však třeba (a to bráno obecně), aby technika dokázala nahradit lidský faktor ve všech ohledech a zákazníky dokázala uspokojit na 100 % (má se jednat o posun k lepšímu, ne horšímu). Zádrhel nastává typicky u koupě místenek, kdy např. v e-shopu SJ musíte nejprve vybrat možnost Interrailu a zadat jeho číslo, pak se teprve zobrazí místenky, které tak jsou navázány na konkrétní Interrail. E-shop tak nesvede to, co česká mezinárodní pokladna. Zajímavá by také byla informace, jakým způsobem si Švédové mohou pořídit zahraniční jízdenky, zejm. síťové (nejspíše to nepůjde jinak než poštou).

V česko-slovenských luzích zatím podobný krok nehrozí. České dráhy na automaty rezignovaly po různých pokusech prakticky úplně, na úrovni jsou však e-shop a aplikace „Můj vlak“. Pokladny mají stále svou nezastupitelnou roli.

Do diskuse předestíráme následující otázky:

Myslíte, že se Švédské železnice vydaly správným směrem?

Co by vám nejvíce vadilo u případného výhradního on-line prodeje, nebo by vám to bylo jedno?

Umíte si totéž představit v podmínkách ČD/ZSSK?

Doporučené odkazy

Úvodní snímek: ilustrační snímek nablýskaných pokladen nového hlavního nádraží v Ankaře @ Jiří Mazal

Súvisiace odkazy