Návštěva na muzejních drahách Zbýšov a Kateřina

17.7.2021 8:00 Helmut Böhme

Návštěva na muzejních drahách Zbýšov a Kateřina

Jelikož je opět možné pořádat akce i na železnici, vydal jsem se jako fanoušek úzkorozchodných železnic 5.7. do Zbýšova u Brna a 10.7. na muzejní úzkokolejnou dráhu Kateřina v Novém Drahově nedaleko Chebu.

Chtěl jsem 3.7. navštívit i zahradní železnici v Dačicích, to mi ale nevyšlo, protože rychlík do Havlíčkova Brodu  kvůli nástupu a výstupu dětských skupin nabral 40 min zpoždění. Přípojný spěšný vlak tak nemohl čekat, a kdybych pokračoval později, nestihl bych se vrátit do Drážďan. Fotil jsem alespoň v Havlíčkově Brodu  (viz mé video na https://youtu.be/wYkQPOlZSXg). Na cestě zpět jsem měl navíc tu smůlu, že se u obce Hrobce poškodilo trakční vedení. Do Děčína jsme dorazili se 75minutovým zpožděním v 23:48 h. Ani taxíkem bych to k poslednímu vlaku do Bad Schandau v 0:15 h nestihl, i když mi vlakvedoucí řekl, že by mi ČD tu cestu jako odškodnění zaplatily. Tak jsem raději v Děčíně přenocoval a pokračoval následujícího dne prvním spojem linky U28.

5.7. mi to vyšlo líp, do Brna jsem dorazil včas a NAD do Zastávky u Brna jsem našel.


NAD v Zastávce u Brna

V informačním středisku jsem se dozvěděl, že parní vlak v13:30 h je vyprodaný, tak jsem volil ten s motorovou lokomotivou v 14:00 tam a 17:30 zpět.


Parní vlak v Zastávce u Brna

Šel jsem parnímu vlaku trochu naproti a filmoval ho.


Zbýšov

Po příjezdu jsem ve Zbýšově kroutil hlavu nad tím, proč lidé z celé ČR „museli“ přijet autem, když se mi dokonce z Německa podařilo přicestovat vlakem.


Výhybna Babice

Potom jsem šel zpět až do výhybny Babice a dokumentoval křižování vlaků.


Muzeum ve Zbýšově

Potom jsem se vrátil do muzea, prohlédl si expozice a občerstvil se. Snažil jsem se i prozkoumat, kam ta dráha podle mapy kdysi pokračovala, co se mi ale nepodařilo. Vše je buď zarostlé, nebo oplocené.


Poslední vlak dne se chystá ze Zastávky do Zbýšova

V Zastávce u Brna jsem si prohlédl obec. V nějakém podniku vypukl požár, takže spousta hasičích vozů mířila tam.


Brno hl.n.

NAD jsem se potom vrátil do Brna, kde to trochu haprovalo. Například Regiojet do Splitu přijel s 20minutovým zpožděním a než nastoupili všichni cestující, nabral další zpoždění. Vlak na fotce měl už dávno odjet do Králova Pole, a tak strojvůdce využil pobyt k čistění lokomotivy.

Můj Regiojet do Prahy přijel se zpožděním 20 min a protože mezi Kolínem a Pořičany zase vypukla nějaká katastrofa, odklonili nás přes Nymburk a do Prahy jsme dojeli se zpožděním 40 min. Mně to nevadilo, ale španělsky mluvicí skupina mladíků z toho nebyla zrovna nadšená.

Při čekání na Flixbus na Florenci mě obtěžoval mladík, zdali bych od něj nekoupil nějaké parfémy. Když jsem mu řekl, ať nekecá a zmizne, popřál mi pěkný den a odešel. Podobné postavičky jsem potkal už několikrát.

Flixbus potom dorazil se zpožděním 70 min, tak jsem byl o hodinu později doma, ale pořád lepší než až do rána čekat na první vlak.

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=kescBY2g a video na https://youtu.be/Fbkdw0iM41M


Reichenbach (Vogtland)

10.7. mi vyšla cesta do Chebu časově výhodněji přes německé území. Při čekání na přípoj jsem mohl dokumentovat na nádraží v Reichenbachu hybridní lokomotivu Eurodual řady 159.

Pro jistotu jsem měl se sebou negativní test na COVID a ten podivný přihlašovací formulář, co si vymyslelo ministerstvo zdravotnictví. Ani ve vlaku, ani na nádraží to však nikdo vidět nechtěl.


Cheb

Motorovým vozem uprostřed snímku jsem přijel a Regionovou pokračoval do Nového Drahova.


Nový Drahov

Vystupoval tam slušný počet cestujících a mířil jako já k polní dráze.


Stanice Soos

Tam byla právě nachystaná parní lokomotiva na další jízdu. Protože i následující vlak s motorovou lokomotivou byl plný, šel jsem radši podél trati a fotil.


Stanice Kateřina

Ve stanici Kateřina byla výstava lokomotiv a dala se prohlédnout vozovna, kterou spolek nedáno koupil.


Vlak vracející se z Frankové louky

Jelo se ještě trochu dál, kde je jenom jedna výhybka, a proto tam byla motorová lokomotiva, která pomáhala při posunu, aby se parní lokomotiva zase dostala na začátek vlaku.

4
Konec sjízdné části tratě

Trat’ poznám ještě z časů pravidelného provozu až do lomu Nová Ves (https://www.youtube.com/watch?v=NTyRFBvg2MM). Člen spolku, který právě odstraňoval vegetaci, mi řekl, že se snaží, aby se tam v budoucnosti dalo opět jezdit.

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=jpkP2yca a video na https://youtu.be/Ex-MSePcqtk

Všechny fotografie © Helmut Böhme

Upravil: Jiří Mazal

Úvodní snímek: Parní vlak na muzejní dráze Kateřina, 10.7.2021 © Helmut Böhme

Súvisiace odkazy