Tlačové správy

Siemens Mobility digitalizuje infraštruktúru nórskych železníc

Žilina, 29. 06. 2022

Siemens vybaví celú nórsku železničnú sieť s dĺžkou približne 4 200 kilometrov tratí európskym zabezpečovacím systémom (ETCS) Trainguard Level 2 kombinovaný so stavadlom Simis W a riešením sieťovej komunikácie Sinet. Objednávku zadala Bane NOR SF, štátna spoločnosť zodpovedná za nórsku národnú železničnú infraštruktúru zodpovedná za vlastníctvo, údržbu, prevádzku a rozvoj nórskej železničnej siete.

Hnacou silou zavedenia ERTMS bola potreba obnovy a modernizácie existujúcich signalizačných systémov. Väčšina dosluhujúcich systémov založených na relé dosiahne koniec svojho navrhnutého životného cyklu práve počas riešenia modernizácie nórskych železníc. Ako signalizačné zariadenie starne, jeho údržba je čoraz náročnejšia a spoľahlivosť sa zhoršuje.

S novou technológiou ETCS bude signalizačný systém nórskeho železničného systému digitalizovaný. Rozsah dodávky projektu zahŕňa kompletný zabezpečovací systém so zabezpečovacími komponentami, systém ETCS Level 2, výhybkové automaty, systémy detekcie vlakov, železničné priecestia a súvisiacu infraštruktúru pozdĺž tratí. Nový digitálny signalizačný systém zvyšuje bezpečnosť, presnosť a kapacitu železničného systému a bude dokončený v roku 2034. Zmluva zahŕňa aj služby údržby na 25 rokov.

Distribuovaný inteligentný bezpečnostný systém Sinet je založený na priemyselných štandardných komunikačných rozhraniach a zahŕňa funkcie pre cloudové služby. S celoeurópskym zabezpečovacím systémom ETCS ako signalizačným systémom v kabíne už nie sú potrebné hlavné návestidlá pozdĺž tratí, pretože návestné znaky sa z návestidiel prenášajú priamo do kabíny rušňovodiča, čím sa zefektívni železničná prevádzka, ale aj zvýši bezpečnosť na trati.

Systém je súčasťou európskej normy, ktorá nahradí dnešných viac ako 20 rôznych národných systémov riadenia vlakov po celej Európe. S interoperabilitou vlakov ETCS je možné dosiahnuť cestovanie po celej Európe. Napríklad nákladný vlak môže jazdiť z Talianska až do Nórska bez toho, aby bolo potrebné meniť lokomotívu na hraniciach. Vďaka tomu bude preprava tovaru a cestujúcich rýchlejšia a s nižšími nákladmi, ako je tomu dnes.

Prvou traťou v Nórsku, ktorá bude vybavená novým zabezpečovacím systémom, bude Nordlandsbanen a jej prevádzka je naplánovaná už v roku 2022. Zavedenie ETCS v oblasti Osla je plánované na rok 2026. Dokončenie nového zabezpečovacieho a vlakového riadiaceho systému je plánované do roku 2034.

Nórsky program je súbor viacerých rozsiahlych projektov. Doposiaľ sa jedna o najväčší technologický kontrakt v krajine. Pôvodná reléová technológia z roku 1950 je zastaralá a náročná na svoju údržbu, preto sa krajina rozhodla o jej modernizáciu. 15 rozličných systémov nahradí jeden ERTMS, ktorý sa celý zmestí do dátového centra v jednej miestnosti daného projektu. Ak si predstavím, že aktuálne máme 334 staníc (v rámci množstva projektov) je to unikátne riešenie,” uviedol Dušan Matej, vedúci tímu inžinierov zo Siemens Mobility Žilina.

Na projekte digitalizácie nórskych železníc pracuje aj tím z Inžinierskeho centra v Žiline, ktorý sa skladá z 39 členov. Pokrývajú niekoľko oblastí projektu ako BIM (Building Information Modeling), SSP/SDLTL, softvérový a hardvérový inžiniering. Kolegovia pracujúci na BIM spracovávajú point cloud dáta, kde vytvárajú virtuálnu kópiu 4 200 km železničnej siete, ktorá je následne modernizovaná na systém ETCS Level 2. V dôsledku toho je možné merať a osádzať zabezpečovaciu techniku bez nutnosti prítomnosti našich kolegov na trati.  SSP/SDLTL predstavujú traťové schémy a traťové plány v mierke, kde sú vo výkresoch osadené komponenty zabezpečovacích systémov kompletne pripravené na inštaláciu. Úlohou hardvérových inžinierov je zapojenie elektrických schém vonkajšej a vnútornej časti celého stavadla, ktoré zahŕňajú všetky jeho elementy vrátane železničných priecestí. Softvéroví inžinieri parametrizujú prvky stavadla v rámci logických funkcií a závislostí, podľa ktorých sa musia správať pri prejazdoch vlaku.

Celý projekt je priateľský k životnému prostrediu, pretože sa zamedzilo tlačeniu výkresov vo fyzickej podobe. Všetko je v elektronickej forme dokonca aj na trati, kde sa používajú namiesto výkresov tablety.

“Projekt Nórsko spája viaceré tímy ľudí naprieč Európskou úniou a taktiež aj Siemens Mobility v Žiline je jeho súčasťou. Tím pozostávajúci z 39 ľudí  každodenne prispieva svojou prácou ku kompletizácii tohto veľkého projektu. Svojou vytrvalosťou, zmyslom pre detail a poznávaním nových technológii sa stávajú najlepšími vo svojom obore. Za mňa osobne boli ľudia vždy ten najdôležitejší artikel v pracovnom prostredí.  Mojim cieľom je poskytnúť im tie najlepšie pracovné podmienky pre náš spoločný úspech. Za ich nasadenie a prácu som nesmierne vďačný,” uviedol Dušan Matej, vedúci tímu inžinierov, podieľajúceho sa na nórskom projekte zo Siemens Mobility Žilina.

O Inžinierskom centre Siemens Mobility v Žiline

Inžinierske centrum Siemens Mobility v Žiline, ktoré vzniklo v roku 2003 a v roku 2010 malo na palube 25  ľudí, dnes zamestnáva už viac ako 550 zamestnancov a je plánovaný ďalší výrazný rast. Poskytuje služby v oblasti softvérového a hardvérového inžinieringu riadiacich a zabezpečovacích systémov železničnej dopravy, ako aj vývoja nástrojov na inžiniering a automatizáciu testovania. Netreba opomínať podporné aktivity pre riadenie kvality a dokumentácie, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou projektov. V Inžinierskom centre sa projektujú, testujú a zavádzajú do praxe moderné riešenia v riadení diaľkovej, prímestskej i mestskej koľajovej dopravy nielen na Slovensku, ale predovšetkým pre zahraničných zákazníkov. Medzi významné projekty Inžinierskeho centra patrí projekcia riadiacich systémov vo Viedni, Istanbule, Buenos Aires, Švajčiarsku či Malajzii.

 

Na púť do Levoče vlakmi národného dopravcu

29.6.2022

  • Levočská púť sa uskutoční 2. – 3. júla 2022
  • ZSSK celkovo vypraví 28 mimoriadnych vlakov na trati Spišská Nová Ves – Levoča

 

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví počas Levočskej púte na trati Spišská Nová Ves – Levoča v sobotu 2. júla a v nedeľu 3. júla 2022 celkovo 28 vlakov, ktoré sú zapracované v aktuálne platnom cestovnom poriadku.

Levoča je najstarším pútnickým miestom východného Slovenska. Korene mariánskeho kultu siahajú až do 13. storočia, kedy bola v Levoči postavená kaplnka, pravdepodobne ako prejav vďaky obyvateľov Spiša za záchranu pred tatárskymi vojskami (1241 – 1242). Na pamiatku tejto udalosti sa tu každoročne konali ďakovné procesie. V roku 1984 bol kostol povýšený na malú baziliku, ktorá nesie názov Bazilika Navštívenia Panny Márie. Tento rok na mieste oslávia 100 rokov od konsekrácie Baziliky na Mariánskej hore. V roku 1995 na Mariánsku horu zavítal aj sv. Ján Pavol II.

Vlaky budú zastavovať iba vo východovej a cieľovej stanici, nebudú stáť v Harichovciach ani v Levočských Lúkach, a zároveň budú vlaky do/z Levoče vedené tak, aby boli vytvorené prípoje v Spišskej Novej Vsi od/na vlaky hlavného ťahu Košice – Žilina – Bratislava.

Pozrite si cestovné poriadky „pútnických“ vlakov:

BORCAD je hrdým dodavatelem ŠKODY TRANSPORTATION

27.6.2022

V současné době běží naplno výroba sedadel pro projekty skupiny ŠKODA pro českou a slovenskou železnici. BORCAD se soustředí na projekty Regiopanterů pro Jihomoravský kraj (celkem 37 jednotek) a pro České dráhy (dvouvozové a třívozové jednotky, celkem 110 jednotek), přičemž některé dvouvozové jednotky pro ČD již jezdí v Plzeňském kraji.

V druhé polovině roku 2021 byly již vydodány sedadla pro pantery v barvách ZSKK (25 jednotek), pro moravskoslezský projekt PUSH-PULL (pět patrových souprav) a 50 vozů první a druhé třídy do dálkové dopravy pro České dráhy (dnes jezdí pod značkou InterJet, dodáno v konsorciu Škoda – Siemens). V přípravě je pokračování slovenského projektu, dodávky budou pokračovat od září 2022 a koncem roku začne BORCAD dodávat zatím svůj největší projekt pro ŠKODU od spolupráce na City Elefantu – následující tři roky bude BORCAD participovat na projektu ČD 182. Kromě sedadel první třídy COMFORT a druhé třídy FLEXIO je tentokrát součástí projektu i bistro oddíl.

BORCAD provedl během roku 2021 řadu organizačních změn k zajištění stability dodávek i v této turbulentní době a navýšil kapacitu výroby pro nejvýznamnějšího českého zákazníka pro následující roky. V loňském finančním roce jsme zvedli tržby o 57 % na 522 mil. Kč a letos plánujeme tržby na úrovni 700 mil. Kč. Problémem je však bezprecedentně stoupající cena vstupů a s tím související značná nejistota ohledně budoucího vývoje celého segmentu výrobců komponentů kolejových vozidel.

Správa železnic vybírá zhotovitele rekonstrukce nástupišť v Semilech

SEMILY, 28. června 2022

Už za několik měsíců plánuje Správa železnic zahájit rekonstrukci nástupišť ve stanici Semily. Nyní vypsala veřejnou zakázku na zhotovení stavby, její předpokládaná hodnota činí 156,7 milionu korun. Výsledkem prací budou dvě nástupiště umožňující pohodlný nástup do moderních souprav. Stavba je připravována v koordinaci s výstavbou autobusového terminálu Semily.

Stavba zahrnuje vybudování dvou vnějších, bezbariérově přístupných nástupišť v normové výšce 550 mm nad kolejí a také rekonstrukci podchodu pro cestující. Ti ocení i nový orientační a informační systém.

Město Semily připravuje v přednádražním prostoru výstavbu autobusového terminálu. Součástí prací tak bude výstavba společného zastřešení a nástupiště pro jeho železniční i autobusovou část. Dojde rovněž k částečné demolici skladiště v severní části kolejiště.

Realizace stavby je plánovaná od letošního listopadu do října příštího roku.

Počas Folklórneho festivalu Východná budú v obci zastavovať aj rýchliky

BRATISLAVA  28. 6. 2022

Prvý júlový víkend patrí už tradične ľudovej kultúre a folklóru v obci Východná. 67. ročník najväčšieho folklórneho festivalu na Slovensku, ktorý sa prvýkrát konal v roku 1953, sa uskutoční od 29. júna do 3. júla. Priaznivci tradičnej kultúry sa môžu tešiť na originálne celovečerné programy, vystúpenia profesionálnych tanečných súborov, prezentácie tradícií a folklórnych prejavov, ale aj bohaté interaktívne a vzdelávacie programy pre deti a dospelých. Dopravu na miesto konania vám zabezpečí Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Národný dopravca vypraví vlaky s mimoriadnou zastávkou v obci Východná.

„Folklór je naše kultúrne dedičstvo, preto je festival vo Východnej jedno z viacerých tradičných podujatí, ktoré ako národný dopravca pravidelne a radi podporujeme. Zastavovaním rýchlikov v obci uľahčíme návštevníkom dopravu na a z festivalu a zároveň poskytneme výhodnejší a ekologickejší spôsob prepravy,“ uviedol člen predstavenstva a riaditeľ úseku obchodu ZSSK, Karol Martinček.

Zoznam vlakov, ktoré budú počas festivalu mimoriadne zastavovať v obci Východná:

štvrtok 30. júna a piatok 1. júla 2022

                   vlak

východová stanica,

odchod

Východná

príchod | odchod

cieľová stanica,

príchod

R 607 TATRAN

Bratislava hl. st. 12:13

16:16 | 16:17

Košice 18:03

R 609 TATRAN

Bratislava hl. st. 14:13

18:16 | 18:17

Košice 20:03

R 611 TATRAN

Bratislava hl. st. 16:13

20:16 | 20:17

Košice 22:03

R 610 TATRAN

Košice 13:57

15:45 | 15:46

Bratislava hl. st. 19:47

R 612 TATRAN

Košice 15:57

17:45 | 17:46

Bratislava hl. st. 21:47

 

sobota 2. júla 2022

                    vlak

východová stanica,

odchod

Východná

príchod | odchod

cieľová stanica,

príchod

R 601 TATRAN

Bratislava hl. st. 06:13

10:16 | 10:17

Košice 12:03

R 603 TATRAN

Bratislava hl. st. 08:13

12:16 | 12:17

Košice 14:03

R 605 TATRAN

Bratislava hl. st. 10:13

14:16 | 14:17

Košice 16:03

R 609 TATRAN

Bratislava hl. st. 14:13

18:16 | 18:17

Košice 20:03

R 611 TATRAN

Bratislava hl. st. 16:13

20:16| 20:17

Košice 22:03

R 613 TATRAN

Bratislava hl. st. 18:13

22:16 | 22:17

Košice 00:03

R 604 TATRAN

Košice 07:57

09:45 | 09:46

Bratislava hl. st. 13:47

R 606 TATRAN

Košice 09:57

11:45 | 11:46

Bratislava hl. st. 15:47

R 608 TATRAN

Košice 11:57

13:45 | 13:46

Bratislava hl. st. 17:47

R 612 TATRAN

Košice 15:57

17:45 | 17:46

Bratislava hl. st. 21:47

RR 764 TATRAN

Košice 17:57

19:45| 19:46

Trenčín 22:30

 

nedeľa 3. júla 2022

                     vlak

východová stanica,

odchod

Východná

príchod | odchod

cieľová stanica,

príchod

R 601 TATRAN

Bratislava hl. st. 06:13

10:16 | 10:17

Košice 12:03

R 607 TATRAN

Bratislava hl. st. 12:13

16:16 | 16:17

Košice 18:03

R 609 TATRAN

Bratislava hl. st. 14:13

18:16 | 18:17

Košice 20:03

R 604 TATRAN

Košice 07:57

09:45 | 09:46

Bratislava hl. st. 13:47

                R 610 TATRAN

Košice 13:57

15:45 | 15:46

Bratislava hl. st. 19:47

R 612 TATRAN

Košice 15:57

17:45 | 17:46

Bratislava hl. st. 21:47

 

Využiť, samozrejme, môžete aj osobné vlaky, ktoré vo Východnej zastavujú pravidelne. Cestovné doklady si pohodlne zakúpite na www.zssk.sk alebo v pokladniciach ZSSK.

So ZSSK ušetríte aj na vstupenkách. Na zľavnené vstupné majú nárok cestujúci s lístkom do stanice Východná, cestujúci s preukazmi MAXI KLASIK, JUNIOR RAILPLUS, KLASIK RAILPLUS, SENIOR RAILPLUS, a tí, ktorí disponujú platným železničným preukazom.

Cenník – zľavnené vstupné na festival Východná 2022

online predpredaj

predaj na mieste

30. jún 2022 (štvrtok)

15 €

15 €

1. júl 2022 (piatok)

15 €

15 €

2. júl 2022 (sobota)

15 €

15 €

3. júl 2022 (nedeľa)

12 €

12 €

permanentka (platí na všetky 4 dni)

38 €

38  €

Vlaky mezi Prahou a Berounem výrazně omezí dvoutýdenní výluka na trati Praha – Dobřichovice

27.6.2022 - 17:29

Kvůli výluce na tratích 170 Praha – Plzeň – Klatovy a 171 Praha – Beroun nepojedou rychlíky Berounka linky R17 Praha – Klatovy / Železná Ruda v úseku Praha – Beroun a dojde k významnému omezení také v provozu příměstských vlaků linky S7 Beroun / Dobřichovice – Praha (– Český Brod). Výluka začne ve čtvrtek 30. června odpoledne a skončí 16. července večer. 

Dálková doprava

Náhradou za rychlíky linky R17 Berounka pojedou mezi Prahou a Berounem autobusy. Jezdit budou dvě náhradní linky, jedna zamíří až do centra Prahy k pražskému hlavnímu nádraží a druhá pojede ke stanicím pražského metra Zličín, Stodůlky a do zastávky Sídliště Stodůlky. V náhradní dopravě je významně omezena přeprava jízdních kol. Pouze poslední dva páry rychlíků Berounka pojedou i nadále přímo bez náhradní dopravy. 

Mimořádně během výluky zastaví ve stanici Beroun vlaky EC/IC Západní expres z / do Mnichova, Plzně a Chebu. Výjimkou budou spoje IC Pendolino, které budou i nadále stanici Beroun projíždět.    

Regionální doprava

Výlukou budou výrazně ovlivněny také spoje příměstské linky S7. Po dobu výluky pojedou zastávkové vlaky podle zvláštního výlukového jízdního řádu. Dochází tak ke změnám odjezdových časů u velké části vlaků. Zrušeny jsou vložené spoje v úseku Praha – Řevnice a zpět a upravený je také interval mezi vlaky Praha – Beroun a zpět. Mezi hlavním nádražím a Radotínem pak budou jezdit vložené posilové spoje. 

Všechny cestující žádáme, aby se včas seznámili s výlukovým jízdním řádem. Podrobnosti o výluce a výlukové jízdní řády jsou zveřejněny například na webu Českých drah www.cd.cz, na vývěskách a v dalších informačních kanálech s jízdními řády.  

3D tisk proniká do údržby vlaků Českých drah

23.6.2022 - 11:26

České dráhy rozšiřují technologii 3D tisku v údržbě vlaků. V provozu je již dvanáct 3D tiskáren v deseti hlavních střediscích údržby, například v Praze, Plzni, Českých Budějovicích, Brně nebo v Bohumíně. Využití 3D tisku má za cíl zlevnit náklady na údržbu a zkrátit čas potřebný na získání některých náhradních dílů.

„Pokračujeme v plánu implementace 3D tisku jako součásti Strategie Českých drah do roku 2030. Naplno fungují pracovní skupiny, které připravují interní normy pro využívání 3D tisku, konstrukci jednotlivých dílů i jejich schvalování, pokud je to nutné. Proběhlo také několik školení zaměřených na práci s 3D tiskem a zpracováním dat. Aktuálně máme vytipováno asi 60 různých položek, které prověřujeme z pohledu možnosti a efektivity vlastní výroby na 3D tiskárnách přímo ve střediscích údržby. Zároveň jsme u necelých dvou desítek dílů, které není nutné schvalovat, zahájili vlastní produkci v 3D tisku. Jde např. o matice, objímky, panty, mřížky nebo kryty,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

„České dráhy se zaměří na tisk dílů s dlouhou dodací lhůtou nebo dílů, které se dodávají pouze jako součást větších celků. Proto jsou spojené s vysokými náklady a musí se kvůli nim vyměňovat celé větší a jinak funkční nepoškozené celky. Naproti tomu 3D tisk dokáže potřebné náhradní díly obstarat doslova v korunových nákladech. Podle analýzy lze u řady prvků dosáhnout zkrácení čekání na náhradní díl řádově až o 50 dní a roční úspora nákladů je jen u 13 vybraných součástek ohodnocena na 800 000 Kč,“ upozorňuje Michal Kraus, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro servis.

K dosažení vyšší efektivity je projekt 3D tisku řešen v rámci Skupiny ČD a zapojeny jsou i dceřiné společnosti ČD Cargo nebo DPOV. Uvnitř Skupiny byla vytvořena platforma pro odborníky, kteří se technologií zabývají a ve stále větší míře jsou zapojeni i specialisté z jednotlivých provozních pracovišť. Pracovní tým vyhledává i další kolegy, kteří se chtějí zapojit do využití moderní technologie 3D tisku a do všech nezbytných procesů při přípravě a schvalování potřebných podkladů. Společnost nyní disponuje také centrálním digitálním skladem datových podkladů jednotlivých komponent určených pro vlastní výrobu, které je dostupné ze všech provozních pracovišť. Všechny využívané díly jsou schváleny konstrukční kanceláří a dalšími specialisty a některé z nich podléhají i posudku, resp. schválení příslušnými akreditovanými osobami.

České dráhy plánují také sdílení zkušeností v oblasti 3D tisku v železniční dopravě s kolegy v Rakousku a v Německu u tamních dopravců ÖBB a DB.

Moderní digitální systémy hrají v údržbě železničních vozidel stále větší roli. Nejedná se přitom jen o 3D tisk. Intenzivně se rozvíjí např. on-line digitální diagnostika železničních vozidel, ve které se postupně uplatní i prvky tzv. umělé inteligence. České dráhy tak nabízejí v oblasti údržby a správy železničních vozidel perspektivní zaměstnání pro mladé odborníky, kteří se zajímají o digitální technologie.

Osoby invalidní ve třetím stupni mohou od července jezdit za polovinu běžného jízdného

22.6.2022

Od 1. července 2022 začne platit pro osoby invalidní ve třetím stupni nová sleva. Ve vlacích ve druhé třídě a v linkové autobusové dopravě (mimo MHD) si budou moci kupovat jízdenky za 50 % z obyčejného jízdného. Stačí mít QR kód vydaný Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) a při nákupu jízdenky vybrat nebo nahlásit příslušný tarif pro osoby invalidní ve třetím stupni.

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) se napravuje dluh minulé vlády, která slevy na jízdném zavedla bez této skupiny osob. „Vymlouvali se na to, že neexistuje průkaz o invaliditě, podle kterého řidič nebo průvodčí pozná, zda cestující má, nebo nemá nárok na slevu,“ říká ministr Kupka a doplňuje: „Ukázalo se, že všechno jde, když se chce. Řešení sice zabralo několik měsíců, nyní ale máme jednoduchý způsob, jak cestující svůj nárok prokáže a dopravce jej ověří.“

Slevu může využít cestující, který se prokáže průkazem totožnosti a platným potvrzením s QR kódem. Ten dostane buď na pobočce OSSZ (Okresní správa sociálního zabezpečení, Pražská správa sociálního zabezpečení, Městská správa sociálního zabezpečení Brno) nebo o něj může požádat elektronicky na ePortálu ČSSZ. Na úřad může jít i osoba zmocněná. Informace k invaliditě a invalidním důchodům jsou na webu ČSSZ.

Jsem rád, že se nám společnými silami daří plnit další důležitý slib. Tento krok pomůže řádově desítkám tisíc lidí. Zároveň celý systém děláme tak, aby byl pro všechny uživatelsky co nejpřívětivější. Je to další pomoc státu, kde jsme přinesli komplexní a moderní řešení. Kus práce odvedla v rekordním čase ČSSZ. Děláme prostě konečně to, co tu dlouho nešlo,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Digitalizaci služeb, které jako úřad poskytujeme, považuji za jednu z klíčových priorit ČSSZ. Naším cílem je umožnit klientům díky ePortálu ČSSZ využívat moderní technologie naplno a netrávit čas docházením na úřad osobně,“ doplňuje František Boháček, ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení.

Papírově nebo elektronicky 

Nárok na slevu je možné prokázat v papírové podobě či nejlépe elektronicky – PDF dokumentem nebo QR kódem uloženým v nově upravené mobilní aplikaci OneTicket„Do aplikace si QR kód získaný od ČSSZ jednoduše načtete, a pak ho už stačí pouze ukázat spolu s průkazem totožnosti řidiči nebo průvodčímu,“ shrnuje Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který vyvinul technologické řešení pro uplatňování nové slevy.

Pro dopravce vytvořil CENDIS odbavovací aplikaci „CheckTicket – Kontrola dokladu“, která je k dispozici volně ke stažení jak v Google Play pro zařízení s operačním systémem Android, tak v AppStore pro mobilní telefony s iOS. 

Pomoc při nesnázích u prokazování slevy i odpovědi na další otázky poskytnou nepřetržitě sedm dní v týdnu pracovníci oddělení zákaznické podpory státního podniku CENDIS. Lidé se na ně mohou obracet telefonicky na čísle +420 222 266 755 nebo mailem na info@oneticket.cz.

Informace pro cestující i pro dopravce jsou také na webových stránkách státního podniku CENDIS - Sleva Osoby invalidní ve třetím stupni.

Vše o OneTicket: www.oneticket.cz

Na rekonstruované trati u Šumperka vzniká nový, výrazně delší most

ŠUMPERK, 21. června 2022

Plným tempem pokračuje rekonstrukce a elektrizace trati z Olomouce do Šumperka v úsecích Uničov – Libina a Libina – Šumperk. S dokončením obou staveb se počítá v závěru letošního roku, rychlost vlaků se v obou úsecích zvýší až na 100 km/h. Kromě modernizovaných stanic a zastávek nyní mění podobu řada dalších míst na trati. U Šumperka dnes stavbaři osadili konstrukci nového mostu, který bude mít oproti svému předchůdci dvojnásobnou délku.

Původní nevyhovující most převáděl trať přes silnici ze Šumperka na Hraběšice a Nový Malín. Průjezd pro automobily byl omezený jeho rozpětím a také výškovým limitem 3,1 metru. V rámci rekonstrukce trati zhotovitelská společnost vybudovala nové železobetonové opěry a těžkým jeřábem na ně postupně umístila dvě části ocelové konstrukce s rozpětím 27 metrů. Nový železniční most bude zároveň širší, jeho štěrkové lože umožní tišší jízdu vlaků i snazší údržbu. Silnice pod ním se díky většímu rozpětí napřímí a zahloubí, nová volná výška podjezdu bude činit 4,5 metru.

Mezi Libinou a Šumperkem byly v celé délce odstraněny koleje a z větší části také odtěženo původní štěrkové lože. Pokračují práce na mostech a propustcích, 6 z celkových 52 na tomto úseku již bylo zcela dokončeno. Stavbaři provedli odvodnění trati, vybudovali trativody a zajistili svah poblíž Libiny. V Hrabišíně a Novém Malíně postavili budovy pro technologie a v Šumperku novou napájecí stanici, trať už také lemují sloupy pro trakční vedení. Probíhá výkop hlavní kabelové trasy sdělovacího a zabezpečovacího zařízení a pokládka kabelů. V následujícím období se budou montovat také technologie zabezpečovacího zařízení a trakčního vedení.

Na úseku blíže k Uničovu se letos hlavní práce soustředí mezi Troubelicemi a Libinou. V obou stanicích se nyní sanuje železniční spodek, byly v nich zřízeny nové trafostanice a upraveny výpravní budovy. V Troubelicích bude sloužit už pouze jako technologický objekt a vlaky budou místo dosavadní stanice obsluhovat novou zastávku blíže středu obce. V úseku vrcholí práce na konstrukcích mostů a propustků, souběžně se sanují skalní zářezy a instalují zajišťovací sítě. Rovněž na stavbě Uničov – Libina jsou už osazené téměř všechny trakční stožáry.

Modernizace regionální trati mezi Uničovem a Šumperkem začala v roce 2021. Cestujícím přinese mimo jiné bezbariérová nástupiště a informační systém na všech zastávkách, na většině zrekonstruovaných železničních přejezdů se zvýší úroveň zabezpečení. Trať bude elektrifikovaná prozatím na stejnosměrnou soustavu, počítá se ale s budoucí konverzí trakčního napájení na střídavou soustavu.

Na Letní slavnost u Labe v Čelákovicích vyrazí historické vlaky

22.6.2022 - 10:33

Poslední červnovou sobotu se bude v Čelákovicích konat předprázdninová Letní slavnost u Labe. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý zábavní a hudební program, nebude chybět občerstvení ani atrakce pro děti. České dráhy vypraví do Čelákovic zvláštní vlaky – historickou motorovou soupravu a tzv. pantograf. Během dne pak budou tyto soupravy pendlovat mezi Čelákovicemi, Lysou nad Labem a Nymburkem.

Předprázdninová akce se spoustou zábavy se bude konat v sobotu 25. června od 13:00 do 22:00 hod. na louce u pěší lávky přes Labe. Součástí pestrého programu budou i jízdy historických vlaků. Zájemci se mohou na akci svézt historickou motorovou soupravou, sestavenou z motorového vozu M262 Kredenc, přípojného vozu Bix a druhého motorového vozu M240 Singrovka, ale také elektrickou pantografovou jednotkou EM 475.1, která celá desetiletí zajišťovala vlaky na páteřních tratích v Praze a okolí. Tyto vlaky pojedou ráno z pražského Masarykova nádraží přes Čelákovice do Nymburka, během dne pak budou pendlovat mezi Čelákovicemi a Nymburkem a navečer se vrátí zpět do Prahy. V těchto vlacích bude platit běžný tarif ČD, PID a One Ticket. Do centra dění poblíž lávky přes Labe je možné dojít pohodlnou chůzí od zastávky Čelákovice-Jiřina.

Během slavnosti budou zajištěné také dvě mimořádné autobusové linky, kterými bude možné vyrazit do okolí Čelákovic a Lysé nad Labem. Autobusy Karosa B941 a B952E na zvláštní lince PID1 svezou cestující v hodinovém intervalu do skanzenu v Přerově nad Labem a také do Brandýsa nad Labem, kde bude možné navštívit Oblastní muzeum Praha-východ. Linka PID2, na kterou bude nasazený historický autobus Ikarus 280.70E, sveze zájemce od železniční stanice Lysá nad Labem k Parku Mirakulum v Milovicích. Navazovat bude každou hodinu na historické vlaky od Čelákovic i od Nymburka. Detailní jízdní řády jsou na stránkách Pražské integrované dopravy. Připravené budou také okružní plavby parníkem po Labi mezi oběma lávkami v úseku Čelákovice – Sedlčánky.

V Čelákovicích vystoupí kapely Jelen a Slza, zpěvačka Anna K a také hudební skupiny Druhej dech a Klasickej postup. Hlavně děti si užijí pískování, ukázky psích sportů a malování na obličej. Ty kreativnější se zaměstnají ve tvořivé či výtvarné dílničce. Nebudou chybět stánky s občerstvením a také prezentační stánky Českých drah a Pražské integrované dopravy.

Jízdní řád historické motorové soupravy a vlaku s pantografovou jednotkou

Praha-Masarykovo n. – Čelákovice – Nymburk hl.n. a zpět

(25. června 2022)

tam

stanice

zpět

historická motorová souprava

pantografová jednotka

historická motorová souprava

pantografová jednotka

09:04

10:10

Praha Masarykovo n.

16:55

20:25

09:13

10:17

Praha-Vysočany

16:44

09:41

10:40

Čelákovice

16:18

19:53

09:45

10:42

Čelákovice-Jiřina

16:14

19:49

09:55

10:52

Lysá nad Labem

16:05

19:42

10:11

11:07

Nymburk hl.n.

15:47

19:27

 

Jízdní řád historické motorové soupravy

Nymburk hl.n. – Čelákovice a zpět

(25. června 2022)

tam

stanice

zpět

10:35

12:35

14:35

Nymburk hl.n.

12:11

14:11

15:42

10:53

12:53

14:53

Lysá nad Labem

11:55

13:55

15:26

11:02

13:02

15:02

Čelákovice-Jiřina

11:46

13:45

15:16

11:05

13:05

15:05

Čelákovice

11:41

13:41

15:12

 

Jízdní řád historické pantografové jednotky

Nymburk hl.n. – Čelákovice a zpět

(25. června 2022)

tam

stanice

zpět

11:30

13:30

15:30

17:30

Nymburk hl.n.

13:07

15:07

17:07

19:07

11:45

13:45

15:45

17:45

Lysá nad Labem

12:51

14:51

16:51

18:51

11:52

13:52

15:52

17:52

Čelákovice-Jiřina

12:42

14:42

16:42

18:42

11:55

13:55

15:55

17:55

Čelákovice

12:38

14:38

16:38

18:38

Podrobnosti o akci jsou na stránkách Českých drahPražské integrované dopravy a města Čelákovice.

České dráhy obhájily rating na úrovni Baa2

21.6.2022 - 18:15

Národní dopravce podle hodnocení mezinárodní ratingové agentury Moody´s obhájil rating na úrovni Baa2 se stabilním výhledem. Analytici ve zprávě, která byla zveřejněna dnes, zmiňují silnou pozici Českých drah na trhu, dobrou předvídatelnost tržeb díky uzavřeným dlouhodobým smlouvám s objednateli veřejné dopravy i nastavená opatření firmy, která mají za cíl snížit dopady pandemie koronaviru.

„Je to pro nás, pro naše zákazníky a také pro investory dobrá zpráva ve chvíli, kdy se chystáme vydat naše první zelené bondy a zajišťujeme financování největší obnovy vlaků v České republice za uplynulých 30 let. Je to ocenění naší společnosti za zvládnutí dvou covidových roků i současného dění během války na Ukrajině.  Obhájení ratingu nás zavazuje také k pokračování implementace  změn,  které zefektivní  fungování  a posílí konkurenceschopnost Českých drah," říká předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

Zpráva ratingové agentury Moody's je k dispozici zde.

Začíná výstavba terminálu v Soběslavi

20.6.2022

Se startem letních prázdnin začne v Soběslavi očekávaná výstavba dopravního terminálu, který se bude nacházet v těsné blízkosti tamní stanice. Na místě stávajícího autobusového nádraží vznikne parkoviště P+R s více než pěti desítkami míst. Smlouvu na stavební práce uzavřela Správa železnic se společností STRABAG Rail, která výstavbu provede za 26,38 milionu korun. Veřejnost by měla začít využívat nový terminál letos na podzim.

Cílem projektu je výstavba nového záchytného parkoviště systému P+R a dopravního terminálu. Autobusová stání s přístřešky pro cestující se budou nacházet v těsné blízkosti výstupu z podchodu, který zajišťuje přístup na moderní nástupiště stanice Soběslav. Tím dojde k těsnému propojení obou druhů veřejné dopravy. Informace o aktuálních odjezdech vlaků i autobusů se cestující dozví z elektronických panelů.

Součástí prací budou také úpravy povrchů a přeložky sítí a kabelů. Namísto nevyužívaného skladiště vznikne protihluková stěna, o kterou se prodlouží délka stávající zdi chránící okolí před nadměrnou hlukovou zátěží.

V první etapě prací dojde k realizaci nového terminálu. Poté se na něj převede provoz autobusů, stávající autobusové nádraží se zruší a začne výstavba nového parkoviště. Stavba vyvolá určitá omezení v ulici 28. října a v Kadlecově a Riegrově ulici, které budou na několik týdnů neprůjezdné. Z důvodu bourání budovy skladiště bude také částečně zúžen prostor prvního nástupiště v železniční stanici.

Aktualizácia: Vlaky kategórie EC budú od pondelka (20. 6.) premávať po pôvodnej trase cez Nové Zámky

20.6.2022

  • Pre všetky EC vlaky premávajúce cez pohraničný priechod Štúrovo sa v úseku Szob – Nagymaros a späť zavedie NAD
  • Vlaky EC 130/131, 280/281 a EN 476/477 zostávajú premávať naďalej až do odvolania cez pohraničný priechod Rajka a zároveň pri týchto vlakoch dochádza k zmene časových polôh a cieľovej/východzej stanice v Budapešti
  • Predpokladaný termín obnovy vlakovej dopravy v úseku Szob – Nagymaros je august 2022

 

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informuje, že na základe dohody s dopravcom MÁV START ohľadom odklonovej vozby vlakov kategórie EC bolo v súvislosti s prerušenou dopravou cez pohraničnú priechodovú stanicu (PPS) Štúrovo dohodnuté, že od pondelka 20. 6. 2022 príde k obnoveniu vedenia prevažnej väčšiny vlakov EC cez PPS Štúrovo.

 

Vlaky EC 270/271, 272/273, 274/275, 276/277, 278/279 a 286/287 pôjdu:

  • cez PPS Štúrovo v trase Praha – Bratislava hl. st. – Štúrovo – Szob s následným prestupom v ŽST Szob do autobusov náhradnej autobusovej dopravy (NAD), ktorá bude zavedená v úseku Szob – Nagymaros, a v ŽST Nagymaros bude možný prestup na vlak do cieľovej stanice Budapest Nyugati. Predpokladané meškanie pri príchode uvedených vlakov do ŽST Budapest Nyugati bude cca 30 minút,
  • tento režim bude platiť obojsmerne s tým, že vlaky v smere zo ŽST Budapest Nyugati budú mať posunuté časové polohy odchodu z nepárnej hodiny a 40. minúty na nepárnu hodinu a 8. minútu v trase vlaku REX smer Nagymaros s prestupom do NAD v úseku Nagymaros – Szob a následným prestupom v ŽST Szob na kmeňový vlak EC smer Bratislava – Praha (vlak EC 286 ide dňa 20. 6. 2022 ešte odklonom cez PPS Rajka).

 

Vlaky EC 130/131, 280/281 a EN 476/477:

  • zostanú naďalej vedené odklonom cez PPS Rusovce – Rajka bez obsluhy úseku Bratislava – Štúrovo až do obnovenia železničnej prevádzky v postihnutom úseku,
  • uvedené vlaky budú v Budapešti vychádzať a prichádzať do/z ŽST Budapest-Keleti v nasledovných zmenených časových polohách:
    • EC 280 (Budapest-Keleti 04:50 – Bratislava hl. st. príchod 7:54, odchod smer ČR 08:06),
    • EC 130 (Budapest-Keleti 08:01 – Bratislava hl. st. príchod 10:52, odchod smer ČR 10:57),
    • EN 476 (Budapest-Keleti 19:01 – Bratislava hl. st. príchod 22:02, odchod smer ČR 22:06),
    • EC 281 (Bratislava hl. st. 19:57 – Budapest-Keleti 22:58),
    • EC 131 (Bratislava hl. st. 17:19 – Budapest-Keleti 20:58),
    • EN 477 (Bratislava hl. st. 05:57 – Budapest-Keleti 09:14),
  • všetky vlaky budú na odklonových trasách zastavovať v ŽST Rajka, Györ a Budapest-Kelenföld.

 

Zároveň dávame cestujúcim do pozornosti odklonové vlaky z Bratislavy hl. st. smer Zvolen (R 800/801, 15 843, 17 840), ktoré počas odklonovej vozby (ako doplnok k EC vlakom), zabezpečujú mimoriadne obsluhu staníc Nové Zámky a Štúrovo.

Nezjazdnosť trate v úseku Szob – Nagymaros potrvá pravdepodobne podľa vyjadrenia maďarského dopravcu MÁV START až do augusta 2022. Cestujúcim sa za komplikácie v súvislosti s touto situáciou ospravedlňujeme.

Další lokomotivy v Kazachstánu budou jezdit s trakčními motory od české Škodovky

17.6.2022

Škoda Group pokračuje v úspěšně spolupráci se strojírenským gigantem Wabtec a pracuje na výrobě dalších mechanických pohonů pro lokomotivy do Kazachstánu.

Skupina již americké společnosti v uplynulých letech dodala vybavení pro více než 50 lokomotiv. Nový kontrakt počítá s dodávkami pro další 26 lokomotiv a má hodnotu přes 300 milionů Kč. mil. Kč. Dodávka bude uskutečněna během roku 2023. Škoda Group je součástí skupiny PPF.

Lokomotivy musí v zvládnout velmi náročné podmínky, které v Kazachstánu panují. Je zde tedy obrovský důraz na kvalitu a trvanlivost. Jsem rád, že touto zakázkou dokazujeme, že jsme schopni s našimi výrobky uspět v celosvětovém měřítku a u těch nejvýznamnějších světových zákazníků.
Jaromír Šilhánek, Prezident produktové řady Electrical Systems and Components ve Škoda Group

Dodávka pro lokomotivy obsahuje celkem 156 kompletních mechanických trakčních pohonů (šest pro každou lokomotivu), které zahrnují motor, převodovku a dvojkolí. Stroje budou jezdit v náročných podmínkách středoasijského regionu, budou tak muset odolávat extrémnímu rozpětí teplot od minus 55 do plus 55 stupňů Celsia.

Náročné schvalování do náročného prostředí

Všechny pohony před nasazením do provozu projdou systémem testů a zkoušek – lokomotivy jsou sice určeny pro Kazachstán, ale schvalovány jsou podle velmi náročných ruských norem a standardů GOST. Firma tak musí například úspěšně doložit zkoušky životnosti jak jednotlivých dílů, tak i celých setů, což představuje testování kompletního pohonu včetně převodovky a dvojkolí. Nové lokomotivy se kompletují přímo v Kazachstánu.

Přímé vlakové spojení na letiště ve Vídni

16.6.2022

Přímé vlakové spojení Brna a Vysočiny s vídeňským letištěm bude spuštěno 16. června, prozatím 2x denně. Prodej přímého vlakového spojení z Brna na vídeňské letiště byl dnes zahájen.

Od čtvrtka 16.6. dopravce RegioJet prodlouží své stávající spoje RJ 1033 a RJ 1037, tedy spoje, které jsou vedeny z Prahy hl.n. přes Brno, až na vídeňské letiště Schwechat, a spoj RJ 1034 bude svou cestu na letišti začínat. U dalších vlakových spojů (RJ 1031, RJ 1035, RJ 1032 a RJ 1036) dojde k zajištění přestupů na regionální vlakovou dopravu směrem na, či z, letiště Schwechat. Rozšíření vlakových spojů doplní již aktuálně provozované přímé autobusové spoje. Celková obslužnost dopravce na trase Brno – Vídeň letiště vzroste na 10 spojení denně.

Od 16. června dojde k prodloužení spojů RJ 1033, RJ 1034 a RJ 1037 na/z vídeňské letiště Schwechat. Tyto spoje původně ukončovaly svou cestu ve stanici Wien Hauptbahnhof, nyní cestující dovezou až k příletové hale. U spojů RJ 1031, RJ 1035, RJ 1032 a RJ 1036, které ve Vídni zastavují na své cestě do/z Budapešti, bude cestujícím umožněn přestup na regionální vlakovou dopravu. Prodej byl spuštěn dnes, ve čtvrtek 2.června. Přímé i přestupní vlakové spojení tedy rozšíří aktuálně provozované autobusové spoje. Z Brna na letiště Schwechat tedy pojedeme celkem 10x denně. Toto spojení samozřejmě není určeno jen pro Brno, ale mohou ho využít cestující z Břeclavi a okolí, z Vysočiny i z Prahy.

Cena za přímé vlakové spojení Brno – letiště Vídeň začíná na 279 Kč, v přepočtu 10.9 EUR. Jízdní doba Brno hl.n. až letiště Schwechat vychází na 2h 18 minut. Ze Žďáru nad Sázavou bude cesta trvat 3h 20 minut. Z Břeclavi pak hodinu a 46 minut. Cestující si mohou vybrat například místa v moderních velkoprostorových vozech Astra, kde jsou v jednotlivých sedačkách zabudovány displeje se zábavním portálem. Dále budou k dispozici i kupé třídy business. Třída business poskytuje dostatek prostoru jak pro cestující, tak i pro zavazadla, jelikož jsou v jednotlivých kupé místa jen pro 4 osoby. V neposlední řadě bude možné rezervovat místo ve třídě Relax, kde jsou také pohodlné kožené sedačky i dostatek prostoru.

  • Provoz přímých vlakových spojení na/z letiště Vídeň startuje ve čtvrtek 16. 6.
  • Ceny jízdenek začínají na 279 Kč (10.9 EUR).
  • Nové přímé vlakové spojení bude poskytovat obrovskou výhodu a zjednodušení pro cestující hlavně z Brna, Břeclavi a okolí, ale zároveň jej budou moci využít cestující z Prahy, Kolína, Žďáru nad Sázavou či Havlíčkova Brodu, a jejich okolí.
  • Na cestující čeká servis a služby, které jsou u dopravce již standardem (Wi-Fi, klimatizované vozy, zábavní portál, elektrické zásuvky, káva Illy zdarma).

Prodloužení provozu nočního provozu

16.6.2022

RegioJet navazuje na humanitární spojení Praha – Přemyšl, které bylo spuštěno na výzvu města Kyjeva a vedení Ukrajinských železnic. První vlak vyjel z Prahy 1. března, jízdné pro občany Ukrajiny bylo a je, na území Česka a Polska, stále zdarma. RegioJet převezl více než 30 tisíc ukrajinských občanů, především matek s dětmi, a dále také ve spolupráci s Člověkem v Tísni více než 5 tisíc tun humanitární pomoci.

RegioJet reaguje na velkou poptávku ukrajinských rodin, které se chtějí vracet na Ukrajinu za svými příbuznými a přáteli. Proto od neděle 12.6. dopravce RegioJet prodlužuje provoz nočních vlaků z Česka přes Polsko až do Lvova, Ternopilu, Chmelnyckyj, Vinnycja a Kyjeva, a to ve spolupráci s Ukrajinskými železnicemi. Navazuje tak na současné humanitární spoje a přidává další, provoz tedy bude každodenní. Souprava bude složená z lůžkových vozů. Pohodlné spojení budou moci využívat nejen ukrajinští cestující. Cena za jízdenku pro držitele ukrajinského pasu je shodná s cenou úseku Ukrajinských železnic, Praha - Lvov tak bude za 229 Kč (287 UAH) a za jízdenku Praha - Kyjev pak 639 Kč (826 UAH), RegioJet navíc přidává teplou večeři v ceně.

Spoj RJ 1019 bude z Prahy hl.n. vyjíždět po osmé hodině večerní, bude pokračovat přes Pardubice, Olomouc, Ostravu, Bohumín, Krakov a Řešov do Přemyšlu. V Přemyšlu je zajištěn přestup na spoj Ukrajinských železnic, ten je nutný kvůli jinému rozchodu kolejí. Hraniční kontrola bude výhledově probíhat již pouze ve vlakové soupravě, a tedy nebude docházet ke zdržení. Do Lvova cestující dojedou v 13:10 a do Kyjeva ve 22:34. V opačném směru budou vlaky z Kyjeva vyjíždět v 8:30, ze Lvova v 17:10. Večer si cestující v Přemyšlu přestoupí na spoj RJ 1000 s pravidelným příjezdem do Prahy v 8:55. Věříme, že tato spolupráce RJ a Ukrajinských železnic přinese cestujícím pohodlné pravidelné spojení v současné době a pomůže tak obyvatelům Ukrajiny v lepším kontaktu s rodinou a přáteli, pomůže tak s návratem domů nebo naopak dojížděním za prací.

Jízdenku bude možné zakoupit do lůžkových vozů. Rezervaci celé trasy lze provést v rezervačním systému RegioJet, a také u Ukrajinských železnic. Radim Jančura, majitel RegioJetu říká: „Cestující doposud jezdili převážně autobusy, které do Lvova stojí 1000 až 1200 Kč/osoba. Hlavní nevýhodou autobusů je čas strávený v kolonách na hranicích, což bývá obvykle 5 až 8 hodin. Před válkou pasová kontrola probíhala vždy ve vlaku, nyní je její polská část prováděna před vstupem do vlaku, trvá však maximálně 2 hodiny, což je i doba garantovaného přestupu.“ Cestující díky zvýšenému komfortu cestování, oproti současné nabídce tvořené primárně autobusy, přijedou do své destinace mnohem více odpočatí. Zároveň si po celou dobu jízdy kromě večeře zdarma mohou zakoupit další catering a využít i ostatních služeb, které jsou na vlaku poskytovány (např. Wi-Fi zdarma, snídaně v ceně jízdenky, elektrické zásuvky).

  • Provoz nočních vlaků z Prahy, přes Přemyšl do Lvova a Kyjeva, a zpět, startuje od neděle 12.6., resp. první spoj z Prahy vyjíždí večer v sobotu 11. 6.
  • Cena jízdenky za Praha – Lvov je 229 Kč (287 UAH), Praha – Kyjev stojí 639 Kč (826 UAH).
  • Každodenní vlakové spojení bude poskytovat maximální pohodlí a zjednodušení pro cestující mezi Prahou, Pardubicemi, Ostravou, Bohumínem, Krakovem a Řešovem se Lvovem, Ternopilem, Chmelnyckyj, Vinnycja a Kyjevem, tedy centrálním územím Ukrajiny.
  • Souprava bude složená z lůžkových vozů.
  • Na cestující čeká servis a služby, které jsou u dopravce již standardem (Wi-Fi, zábavní portál, elektrické zásuvky, snídaně v ceně jízdenky zdarma, možnost objednávky občerstvení). Mimo to dostanu cestující také teplou večeři zdarma.

Výpravní budova ve Veselí nad Lužnicí prošla kompletní rekonstrukcí

17.6.2022

Cestujícím ve stanici Veselí nad Lužnicí začala sloužit nová nádražní budova, která doplnila nedávno dostavěný autobusový terminál v investici města. Správa železnic dokončila rok trvající přestavbu, která zahrnovala změnu uspořádání interiéru, přesunutí kotelny do suterénu, vybudování toalet přístupných z haly a nových komerčních prostor. Stavební práce zrealizovala společnost AVERS, předpokládané investiční náklady dosahují 61,8 milionu korun.

Rekonstrukce výpravní budovy odstartovala loni v květnu. Pro zachování historického rázu objektu došlo v rámci opravy fasády z režného zdiva i k obnovení původní podoby poškozených štukatérských prvků a k osazení dřevěných špaletových oken. Kompletní výměnou prošly také všechny dveře a střecha včetně krovu.

Dispoziční uspořádání se změnilo ve všech patrech objektu. V prvním podlaží se vybudovaly nové toalety, které jsou přístupné i z haly. Vznikly zde nové komerční jednotky, kotelna se naopak přesunula do suterénu. Ve druhém podlaží se zrekonstruovaly kancelářské prostory pro potřeby zaměstnanců Správy železnic a budoucích nájemníků, třetí podlaží je stavebně připraveno pro další komerční využití. V celé budově se dále obnovily rozvody kanalizace, vody, topení, vzduchotechniky, klimatizace a elektroinstalace.

Šumperská Škodovka zve na Den otevřených dveří

16.6.2022

Rádi byste poznali zákulisí areálu, kde se modernizují a opravují lokomotivy a vlaky pro zákazníky doma i v zahraničí? Pak právě pro vás je určen Den otevřených dveří, který se uskuteční v sobotu 18. června od 9 do 14 hodin v šumperském závodě Škoda Group. Program se neponese jen v duchu samotných prohlídek výrobního zázemí, ale návštěvníci se mohou těšit i na koncert Olgy Lounové či autogramiádu místních hokejistů Draci Pars Šumperk. Organizátoři samozřejmě nezapomněli ani na děti, pro které připravili tvůrčí hry a zábavný doprovodný program.

„Do rozšíření a modernizace závodu v Šumperku se v posledních letech investovaly stovky milionů korun, před návštěvníky se tak můžeme pochlubit řadou novinek. Díky bohaté náplni je však naše akce určena nejen pro fanoušky železnice a dopravního strojírenství, či pro odbornou veřejnost, ale hlavně pro rodiny s dětmi,“ zve generální ředitel šumperského škodováckého závodu Aleš Měrka. Při prohlídce výrobních prostor návštěvníci uvidí například obrobnu, lakovací boxy, stolárnu, pracoviště pro testování nárazníků nebo opravy sběračů, opravnu převodovek a novou linku oprav podvozků. Příchozím se představí i řada vozidel, která v Šumperku opravují či modernizují. Atraktivní ukázku takových prací například nabídne představení vlaku Regionova před a po opravě po násilném poškození.

Součástí hlavního programu Dne otevřených dveří je i jízda čtyřvozovou historickou elektrickou jednotkou 451 „Žabotlam“. Vlak odjíždí v 8 hodin z nádraží Šumperk směr Kouty nad Desnou, odkud v 9.30 přijede do areálu šumperské Škody. Program sobotní akce je připraven pro děti, například vystoupení kouzelníka a mentalisty Davida Strašila. Během dne zahraje v několika blocích kapela Fleksible, zajímavým momentem programu bude jistě vystoupení zpěvačky Olgy Lounové v 11 hodin, nebo autogramiáda hokejistů Draci Pars Šumperk.

Na akci budou k vidění také další vozidla jako například elektrické lokomotivy z dílen plzeňské Škodovky (381, 230 a 363), elektrická jednotka RegioPanter řady 640, eElektrická jednotka CityElefant řady 471, osobní vůz Bpee, motorový vůz řady 854 či motorová jednotka řady 845. Vstup do areálu je z ulice Žerotínova – Škoda Pars, Žerotínova 1833/56, 787 01 Šumperk.

Začne celková rekonstrukce výpravní budovy ve stanici Kravaře ve Slezsku

KRAVAŘE, 16. června 2022

Správa železnic vyhlásila veřejnou zakázku na zhotovitele rekonstrukce výpravní budovy v železniční stanici Kravaře ve Slezsku. Po provedené přestavbě bude odpovídat současným požadavkům, a to jak z hlediska služeb pro cestující, tak i ekonomiky provozu. Dokončení akce s předpokládanými investičními náklady ve výši 32,5 milionu korun se plánuje na podzim příštího roku.

V rámci rekonstrukce provedou dělníci zateplení budovy a výměnu oken, dveří a střešní krytiny. Zachováno zůstane historické členění fasády i jejích prvků. V celém objektu dojde k rekonstrukci rozvodů vody, elektroinstalace a vytápění. Díky novému dispozičnímu uspořádání získá vestavěná bezbariérová WC, zrekonstruují se veřejně přístupné prostory a místnosti pro dopravce i provozovatele dráhy. Současně se ubourá nevyužívaná část budovy.

V rámci venkovních úprav se vybudují bezbariérové vstupy z ulice a z nástupiště. Dále vzniknou krytá stání pro jízdní kola včetně nabíjecích stojanů pro elektrokola, doplní se informační systém a osadí nový mobiliář (lavičky a odpadkové koše).

Po celou dobu rekonstrukce bude cestujícím k dispozici pokladna, čekárna a veřejné WC, které se přesunou do náhradních prostor.

Nadační fond ŽELEZNICE SRDCEM dnes rozdělil další finanční prostředky

15.6.2022 - 14:26

Správní rada Nadačního fondu Skupiny ČD – ŽELEZNICE SRDCEM se dnes sešla ke svému pravidelnému jednání. V čele fondu zasedl poprvé jeho nový předseda Michal Krapinec, generální ředitel Českých drah.

Správní rada posuzovala celkem 12 žádostí o poskytnutí finančního příspěvku. Peníze pomohou například zaměstnancům, kteří utrpěli vážné pracovní úrazy, mladé ženě, která je po pádu na schodech odkázaná ve velmi mladém věku na lůžko, nebo železničářům, kteří přišli o blízkého člena rodiny. Celkem bude mezi žadatele rozděleno 2 500 000 Kč.

„Nadační fond Železnice srdcem má moji velkou podporu. Železničáři stáli  vždy při sobě a cílem fondu je právě podpora lidí, kteří pracují nebo pracovali u dráhy a ocitli se z nějakého důvodu v tíživé životní situaci. Stejně tak se podpora týká jejich rodin. Důkazem, že Nadační fond ŽELEZNICE SRDCEM se již zapsal do povědomí lidí, je i to, že na jeho transparentní účet přispívají jak zaměstnanci napříč celou Skupinou, tak široká veřejnost. A nesmím zapomenout ani na příspěvky z jednotlivých dceřiných společností. Za to bych chtěl všem moc poděkovat,“ říká Michal Krapinec, předseda správní rady Nadačního fondu Skupiny ČD – ŽELEZNICE SRDCEM. Celkem už Nadační fond ŽELEZNICE SRDCEM rozdělil pomoc přesahující šest milionů korun.

Nadační fond Skupiny ČD – ŽELEZNICE SRDCEM byl založen v polovině roku 2020 s cílem podporovat železničáře, kteří při výkonu svého zaměstnání utrpěli úraz anebo se nikoli vlastní vinou oni sami a jejich rodiny ocitli v těžké životní situaci. Základem nadačního fondu jsou vklady a dary zakládajících společností i jednotlivců.  Do fondu přispěly například i dceřiné společnosti Výzkumný Ústav Železniční, ČD – Informační Systémy, DPOV, DVI a ČD Telematika.