Tlačové správy

Vlaky kategórie EC budú od pondelka (20. 6.) premávať po pôvodnej trase cez Nové Zámky a Štúrovo

15.6.2022

  • V aktuálnom týždni (do 19. 6.) budú v úseku Bratislava hl. st. – Nové Zámky – Štúrovo posilňované vlaky R a REX
  • Pre vybrané EC vlaky sa v úseku Szob – Nagymaros a späť zavedie NAD
  • Predpokladaný termín obnovy vlakovej dopravy v úseku Szob – Nagymaros je august 2022

 

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informuje, že na základe dohody s dopravcom MÁV START ohľadom odklonovej vozby vlakov kategórie EC bolo v súvislosti s prerušenou dopravou cez pohraničnú priechodovú stanicu (PPS) Štúrovo dohodnuté, že od pondelka 20. 6. 2022 príde k obnoveniu vedenia prevažnej väčšiny vlakov EC.

Vlaky EC 270/271, 272/273, 274/275, 276/277, 278/279 a 286/287 pôjdu:

  • cez PPS Štúrovo v trase Praha – Bratislava hl. st. – Szob s následným prestupom v ŽST Szob do autobusov náhradnej autobusovej dopravy (NAD), ktorá bude zavedená v úseku Szob – Nagymaros, a v ŽST Nagymaros bude možný prestup na vlak do cieľovej stanice Budapest Nyugati,
  • tento režim bude platiť obojsmerne s tým, že vlaky v smere zo ŽST Budapest Nyugati budú mať posunuté časové polohy odchodu z nepárnej hodiny a 40. minúty na nepárnu hodinu a 7. minútu v trase vlaku REX smer Szob.

Vlaky EC 130/131, 280/281 a 476/477:

  • zostanú naďalej vedené odklonom cez PPS Rusovce – Rajka bez obsluhy úseku Bratislava – Štúrovo, až do obnovenia železničnej prevádzky v postihnutom úseku,
  • pri uvedených vlakoch bude časová poloha odchodu z Budapešti a následná trasa na území Maďarska upravená tak, aby pri odchode z Bratislavy hl. st. smer Česká republika odchádzali uvedené vlaky včas a bez meškania.

V aktuálne prebiehajúcom týždni do 19. 6. 2022 budú pre cestujúcich v úseku Bratislava hl. st. – Nové Zámky – Štúrovo za absentujúce EC vlaky posilnené súpravy vybraných vlakov kategórie R a REX v úseku Bratislava – Šurany/Nové Zámky.

Zároveň dávame cestujúcim do pozornosti odklonové vlaky z Bratislavy hl. st. smer Zvolen (R 800/801, 15 843, 17 840), ktoré počas odklonovej vozby zabezpečujú mimoriadne obsluhu staníc Nové Zámky a Štúrovo.

Nezjazdnosť trate v úseku Szob – Nagymaros potrvá pravdepodobne podľa vyjadrenia maďarského dopravcu MÁV START až do augusta 2022. Cestujúcim sa za komplikácie v súvislosti s touto situáciou ospravedlňujeme.

Správa železnic spustila portál GIS pro VRT Polabí

15.6.2022

Správa železnic zpřístupnila veřejnosti geografický informační systém (GIS) pro připravovanou VRT Polabí rozšířený o funkcionalitu komunikace s veřejností. Máte námět či připomínku k vysokorychlostní trati v úseku Praha-Běchovice – Poříčany? Napište nám.

Portál GIS nabízí nejen možnost nahlížet do územních plánů a zobrazovat podrobnější technická řešení vedení VRT v dané lokalitě, ale také modul umožňující komunikaci s veřejností. Díky tomu může kdokoli ke konkrétnímu bodu na mapě sepsat poznámku, námět, připomínku či popsat příležitost, kterou oblast nabízí. Uložené poznámky budou po zapnutí dané vrstvy anonymně viditelné všem, mohou se jimi tedy inspirovat i další návštěvníci portálu.

Zpětná vazba obyvatel dotčených oblastí i široké veřejnosti je pro tým přípravy VRT velmi důležitá. Všemi získanými podněty i komentáři se Správa železnic spolu s projektanty úseku proto bude při dalších přípravách intenzivně zabývat.

Portál GIS pro VRT Polabí je dostupný zde: GObec: Projekt VRT Běchovice Poříčany.

SWIETELSKY Rail staví na nádraží v Adamově lávku pro pěší. Celá konstrukce váží 150 tun

Novou dominantou modernizované železniční stanice v Adamově se stane lávka pro pěší, která cestujícím umožní bezpečný přechod nad tratí k městu. Z nástupišť na ni povedou schodiště a výtahy. Celá konstrukce váží 150 tun a společnost SWIETELSKY Rail CZ ji na betonové podpěry plánuje usazovat v pondělí 20. června od 7 hodin. Její montáž v dílnách začala v lednu a přímo na staveništi pak v květnu.

„Stavba se musela založit do přilehlého svahu a vysoko nad úrovní terénu vytvoří místní dominantu. Pro nás to byla hezká stavařská výzva,“ říká Jan Parchanski, projektový manažer SWIETELSKY Rail CZ.

Jednotlivé části nejsou zrovna malé. Těleso lávky váží 46 tun, přístupová rampa 54 tun a schodiště od 18 do 30 tun. Při usazení bude padesátimetrová lávka provizorně podepřena. „Po aktivaci ložisek ji usadíme do definitivní polohy. Pak se dokončí pochozí povrchy, betonáž a podle návrhu architekta povrchová úprava. Vše doplní osvětlení, kamerový systém, informační panely a ochranné mříže,“ uvedl Parchanski.

Jeřáb s nosností 120 tun a další technika bude na staveništi již od neděle, aby jejich přesun co nejméně ovlivnil silniční dopravu.

Lidé novou lávku, která je součástí rekonstrukce adamovského nádraží, budou moci využívat od poloviny srpna jako přechod nad tratí. Od 12. prosince, kdy se na trať vrátí vlaky, bude sloužit už jako přístup na dvě nová nástupiště.

„Stavební práce i přes mírné komplikace probíhají podle plánu. Podařilo se nám již z větší části dokončit umělé stavby a začínáme s pracemi na nástupištích a železničním spodku,“ říká k dosavadnímu průběhu Jan Parchanski.

Společnost SWIETELSKY Rail CZ rozsáhlou rekonstrukci železniční stanice Adamov za 834 milionů korun zahájila loni v říjnu. Vedle vybudování lávky a dvou ostrovních nástupišť zahrnuje obnovu kolejiště, vybudování a rozšíření opěrné a protihlukové stěny, modernizaci vnitřních prostor výpravní budovy a stavbu parkoviště pro 30 aut.

Stavba je součástí souboru staveb Správy železnic, zahrnujících ještě rekonstrukci traťových kolejí v úsecích Maloměřice st. 6 – Adamov a Adamov – Blansko. Tím se už od nového prosincového grafikonu v místě zkvalitní železniční doprava a zvýší komfort při cestování.

Neriskuj život. Drž se dál od kolejí!

14.6.2022

Chvíle nepozornosti, špatné rozhodnutí nebo hazard. To jsou nejčastější důvody střetů na železničních přejezdech. V drtivé většině případů za nimi stojí řidiči, chybují ale i chodci nebo cyklisté. Ve snaze upozornit na často tragické následky těchto zbytečných nehod se Správa železnic tradičně připojila k Mezinárodnímu dni bezpečnosti na železničních přejezdech ILCAD 2022. Poselstvím 14. ročníku bezpečnostně preventivní akce je Neriskuj život, drž se dál od kolejí.

„Železniční přejezdy jsou bezpečné, pokud se na nich jejich uživatelé chovají správně. Ke střetům vlaků s hazardujícími řidiči však stále dochází, v průměru každý druhý den. Správa železnic proto využívá jakékoli možnosti, jak na nutnou obezřetnost a dodržování pravidel upozornit. Kdyby se nám díky této kampani podařilo zachránit byť jediný život, bude to mít smysl,uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

ILCAD (International Level Crossing Awareness Day) vznikl v roce 2009 z iniciativy Mezinárodní železniční unie UIC. Smyslem celé akce je minimalizovat nehody s často fatálními důsledky. Střetu vlaku s autem nebo jinou překážkou na přejezdu lze totiž jen těžko zabránit. Například rychlík jedoucí na koridoru rychlostí 160 km/h ujede po spuštění všech brzdových systémů až do úplného zastavení více než kilometrovou vzdálenost. Pokud se tedy řidič rozhodne nerespektovat výstražné zařízení přejezdu a pokusí se projet těsně před přijíždějícím vlakem, nedává strojvedoucímu prakticky žádnou možnost srážku odvrátit.

Správa železnic investuje do modernizace a zvýšení zabezpečení železničních přejezdů jednotky miliard korun ročně, což se projevuje i v počtu nehod na přejezdech. Vzorovým byl rok 2020, kdy došlo k nejméně střetům vlaků a silničních vozidel od roku 2003, tedy od vzniku dnešní Správy železnic. Loni se počet nehod sice nepatrně zvýšil, zemřelo ale při nich téměř o třetinu méně lidí než v předešlém roce. V žebříčku viníků stojí na první příčce řidiči osobních automobilů. Z 62 střetů, které letos prozatím evidujeme, stáli za 44 nehodami.

V letošním roce Správa železnic plánuje opravit a zmodernizovat celkem 150 přejezdů. Závorami by se přitom mělo vybavit 125 z nich. Aktuálně je na tyto účely vyčleněná částka 2,4 miliardy korun. Na seznamu přejezdů určených k modernizaci jsou úrovňová křížení se všemi typy pozemních komunikací. V loňském roce prošlo úpravou celkem 186 přejezdů.

Letní jízdní řád rozšířil nabídku mezistátního cestování ...

Letní jízdní řád rozšířil nabídku mezistátního cestování, nové přímé spojení do Flensburgu a jízdenka na vídeňské letiště Schwechat

14.6.2022 - 10:48

Každoroční letní změna jízdního řádu přinesla novinky v mezistátním cestování. České dráhy v kooperaci s Deutsche Bahn spustily od 12. června pravidelné spojení Prahy a Flensburgu na německo-dánské hranici. Ve spolupráci s ÖBB pak zavádějí novou zpáteční jízdenku na vídeňské letiště Schwechat určenou pro cestující směřující k odletům z Vídně.

„Díky naší spolupráci s Deutsche Bahn nabízíme našim cestujícím od 12. června nové cílové destinace v severním Německu, kam míří přímé vlaky Berliner z Prahy. Jsou to města Neumünster, Rendsburg a především pak zajímavé turistické destinace Schleswig a Flensburg. Ten leží na hranicích Německa a Dánska u pobřeží Baltského moře a je vyhlášený například svou regatou,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Českých drah.

Spoj odjíždí z Prahy v 10:25 hod. a do Flensburgu přijíždí večer v 19:07 hod.. Opačným směrem má plánovaný odjezd z Flensburgu v 8:31 hod. a do Prahy přijíždí v 17:35 hod. Cestujícím nabízí standard vlaků EuroCity Berliner, který zahrnuje vedle klimatizované soupravy také palubní Wi-Fi síť, elektrické zásuvky 230 V a USB konektory pro napájení elektroniky, restaurační vůz a Servis am Platz v 1. třídě s kompletní nabídnou jídelního vozu servírovanou ve voze 1. třídy, ve 2. třídě pak službu minibaru s drobným občerstvením, oddíl pro cestující s dětmi, místa pro cestující na vozíku a také prostor pro přepravu jízdních kol.

Pro cestu na sever Německa je možné využít Včasnou jízdenku Evropa. Včasná jízdenka Evropa z Prahy do Berlína je dostupná za ceny již od 353 Kč, do Hamburku od 479 Kč a do Flensburgu od  932 Kč. Nabídka Včasných jízdenek Evropa umožňuje cestovat do velké části Evropy za atraktivní ceny. Příkladem dalších podobných destinací, jako je Flensburg, jsou na pobřeží Severního moře, např. nizozemský Zandvoort nebo belgické Oostende. Cena jízdenky ve 2. vozové třídě z Prahy do Zandvoortu začíná na 1487 Kč a do Oostende na 1578 Kč.

Od letní změny jízdního řádu je v nabídce Českých drah také nová zpáteční jízdenka s prodlouženou platností na vídeňské letiště Schwechat. „Začátek léta je ideální příležitostí rozšířit dostupnost letišť, ze kterých odlétají naši občané nejen do přímořských letovisek. Ke speciálním jízdenkám Vlak+letiště Praha a Vlak+letiště Mošnov jsme ve spolupráci s naším rakouským partnerem ÖBB přidali také vídeňské letiště Schwechat. Nová zpáteční jízdenka je v nabídce od 24 Euro, tedy aktuálně 605 korun, a je určena pro cesty z Brna na letiště a zpět, má prodlouženou platnost až 30 dní a platí také ve vlacích railjet a EuroCity s přestupem na vídeňském hlavním nádraží. Cestující se tak dostane pohodlně komfortními vlaky až přímo na jedno z největších středoevropských letišť," upozorňuje Jiří Ješeta 

České dráhy nabízejí mezi Brnem a vídeňským hlavním nádražím denně 8 párů přímých vlaků v kvalitě railjet s jízdní dobou 1 h. 27 min. Z Břeclavi je doplňují další 4 páry vlaků EuroCity. Z nádraží Wien Hauptbahnhof mohou cestující na letiště využít navazující rychlovlaky railjet, které odjíždějí každou půlhodinu a cesta na letiště jim trvá zhruba čtvrt hodiny. Celá cesta z centra Brna na vídeňské letiště tak trvá přibližně 2 hodiny. 

Jízdenky jsou určené pro 2. třídu. Pro cestu na nádraží Flughafen Wien jsou vázané na konkrétní spoj, pro zpáteční cestu lze využít jakýkoliv vlak ve vybraný den. Zpět lze cestovat nejdříve den po cestě tam. Pro děti od 6 let, studenty a seniory jsou zlevněné varianty jízdenky. Děti do 6 let jsou přepravovány bezplatně. Základní zpáteční jízdenka z Břeclavi na vídeňské letiště pak stojí od 22 Euro, tedy 554 Kč.  

Západ Čech křižují nejmodernější vlaky v České republice: Vectrony, InterJety a RegioPantery

13.6.2022 - 13:00

Nejmodernější lokomotivy a vlakové soupravy v České republice a ve střední Evropě obsluhují západočeské tratě. Od neděle je na Západních expresech a Krušnohorech spolu s komfortními jednotkami InterJet nasazeno také více nejmodernějších elektrických lokomotiv Siemens Vectron. Spěšné vlaky Karlovy Vary – Cheb – Plzeň pak obsluhuje čtveřice bezbariérových jednotek RegioPanter.

„V Karlovarském, Plzeňském a také Ústeckém kraji se můžeme pochlubit provozem souprav InterJet, což jsou nejmodernější expresní soupravy, a také nejmodernějších elektrických lokomotiv v Evropě Siemens Vectron,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu, a dodává: „Od neděle rozšiřujeme provoz Vectronů na Západních expresech a Krušnohorech a během června jich tam nasadíme celkem sedm. Dopraví vlaky z Chebu přes Plzeň do Prahy a z Chebu po Podkrušnohorské magistrále do Ústí nad Labem. Cestujícím v západočeských regionech tak nabízíme jízdu v nejnovějších a nejlépe vybavených soupravách, které v České republice jezdí.“

České dráhy nyní provozují 23 lokomotiv Siemens Vectron a skoro třetina z nich jezdí na západ od Prahy. Jedná se o stroje, které mohou jezdit rychlostí 200 km/h, mají výkon skoro 9 000 koní a jsou konstruované podle přísných evropských bezpečnostních norem. Vybaveny jsou digitální mobilní komunikací GSM-R a evropským zabezpečovacím systémem ETCS. V provozu jsou spojeny se soupravami InterJet, které nabízejí na své palubě vysoký komfort a množství služeb pro cestující.

„InterJety nabízejí všechno, co cestující očekává od moderního vlaku. Pohodlný interiér, klimatizaci, zásuvky na dobíjení mobilů nebo palubní Wi-Fi síť. Naše vlaky však mají i něco navíc, například dětské kino, palubní informačně-zábavní portál, speciální okna, která lépe propouští signál mobilních telefonů, anebo v 1. třídě bezdrátové nabíjení mobilů. Představují tak ideální způsob cestování s využitím času na práci nebo odpočinek, a to jak na koridoru z Prahy přes Plzeň do Chebu, tak na Podkrušnohorské magistrále mezi více než desítkou zdejších měst a dál do Prahy,“ říká Jiří Ješeta.

Na palubě InterJetů funguje také minibar s nabídkou drobného občerstvení a nápojů, jako je káva, čaj, nealkoholické nápoje či pivo. Moderní soupravy nabízejí i další služby, např. pro vozíčkáře nebo cykloturisty.

Podobně komfortní cestování je také v RegioPanterech na spěšných vlacích Plzeň – Mariánské Lázně – Cheb – Karlovy Vary nebo na spojích z Plzně do Berouna, Horažďovic nebo Přeštic. Tyto bezbariérové a klimatizované soupravy mohou jezdit až 160 km/h a cestujícím nabízejí např. palubní Wi-Fi síť nebo zásuvky pro nabíjení elektroniky.    

Plánovaná doba jízdy souprav InterJet mezi vybranými městy:

  • Karlovy Vary – Ústí nad Labem: 2 hodiny
  • Karlovy Vary – Cheb: 43 minut
  • Cheb – Plzeň: 1 hod. 12 minut
  • Cheb – Praha: 2 hod. 37 minut 
  • Chomutov – Ústí nad Labem: 1 hod. 6 minut
  • Chomutov – Praha: 2 hod. 17 minut
  • Most – Ústí nad Labem: 49 minut
  • Ústí nad Labem – Praha: 1 hod. 5 minut    

Služby na palubě vlaků Západní expres a Krušnohor operovaných jednotkou InterJet:

  • moderní velkoprostorové vozy s klimatizovaným interiérem;
  • ergonomická polohovatelná sedadla v 1. třídě v uspořádání 2+1 s koženým potahem a ve 2. třídě v uspořádání 2+2 s textilním potahem;
  • možnost volby místa po nebo proti směru jízdy;
  • možnost volby místa v řadě za sebou (letecké upořádání) nebo proti sobě (vis-á-vis)
  • sklopné nebo rozkládací stoly;
  • bezdrátová datová síť Wi-Fi pro internetové připojení;
  • palubní informačně-zábavní portál;
  • zásuvky 230 V a USB konektory pro napájení přenosné elektroniky cestujících;
  • v 1. třídě bezdrátové nabíječky mobilních telefonů;
  • dětské kino;
  • dětská stolní hra u vyhrazených míst pro cestující s dětmi;
  • vyhrazená místa pro uložení kočárků;
  • sklopný pult pro přebalování kojenců;
  • místa pro 3 invalidní vozíky;
  • bezbariérové WC;
  • elektrická plošina pro nástup a výstup osob na vozíku;
  • zásuvky dimenzované pro dobíjení baterií elektrických vozíků a elektrokol;
  • místa pro uložení 8 jízdních kol;
  • velké speciální police pro uložení objemných zavazadel v každém voze;
  • v oknech stahovací rolety proti slunci;
  • okna speciální konstrukce umožňující snazší průchod signálu mobilních telefonů;
  • elektronický audiovizuální informační systém s LCD monitory a elektronický rezervační systém;
  • tlakotěsnost, chránící cestující před tlakovými rázy a tím i zaléháním v uších při průjezdu tunely nebo míjení vlakových souprav, a zároveň napomáhající vytvořit tichý a dlouhodobě čistý interiér;
  • tlakotěsné volně průchozí mezivozové přechody;
  • mezi oddíly a nástupními prostory automatické posuvné dveře ovládané fotobuňkou;
  • nástupní dveře ovládané tlačítky a systém selektivního odblokování nástupních dveří, který umožňuje centrální uzavření a zablokování dveří proti otevření ještě před rozjezdem vlaku a jejich odblokování po zastavení vlaku pouze na straně k nástupišti;  
  • soupravu lze doplňovat klasickými vozy a rozšiřovat tak kapacitu vlaků se silnou poptávkou;    
  • ve vlacích je nabízeno občerstvení na místech cestujících formou minibaru. 

Soupravy typu RegioPanter nabízejí:

  • moderní světlý a přehledný klimatizovaný interiér s ergonomicky řešenými čalouněnými sedačkami v provedení 1. a 2. třídy;
  • bezbariérový nástup s podlahou vozidla ve výši moderních nástupišť bez nutnosti překonávat schody, pro cestující na vozíku jsou vybaveny plošinou pro překlenutí prostoru mezi nástupištěm a podlahou vozu, na zastávkách s nižšími nástupišti usnadní nástup dodatečný výsuvný schod;
  • moderní bezpečné předsuvné dveře ovládané tlačítky, centrálně uzavírané a blokované již před rozjezdem vlaku, navíc pro nevidomé a slabozraké budou čelní dveře jednotky vybavené dálkovým ovládáním dveří obsluhované slepeckou vysílačkou a vybavené akustickým majáčkem;
  • prostorné bezbariérové WC s uzavřeným systémem přístupné také osobám na vozíku a vybavené sklopným stolem pro přebalování kojenců;
  • doplňkové služby, jako jsou elektrické zásuvky pro napájení přenosné elektroniky cestujících, např. mobilní telefony, tablety atp. včetně USB portů, bezplatná palubní Wi-Fi síť,
  • sklopné nebo rozkládací stolky podle rozmístění sedaček a LED čtecí lampičky nad sedadly v rámech na umístění zavazadel;
  • úplnou novinkou v České republice je vybavení vlaků zásuvkou 230 V pro dobíjení baterií elektrických invalidních vozíků;
  • dostatečné velké prostory pro umístění kočárků, až 8 jízdních kol a spoluzavazadel;
  • moderní audiovizuální informační systém poskytující informace o jízdě vlaku a zastávkách všem cestujícím včetně nevidomých, slabozrakých nebo neslyšících osob, pro nevidomé a slabozraké budou uvnitř soupravy k dispozici také informační štítky v Braillově písmu.

Čísla o nových vlacích:

Lokomotiva Siemens Vectron

  • maximální rychlost 200 km/h
  • výkon 6 400 kW
  • 3 napájecí soustavy (3 kV DC, 25 kV 50 Hz AC, 15 kV 16,7 Hz AC)
  • hmotnost 89 tun

Souprava InterJet

  • 333 míst k sezení, z toho 55 v 1. třídě;
  • 3 místa pro invalidní vozíky
  • 8 míst pro jízdní kola
  • 132 metrů délka jednotky
  • 200 km/h maximální rychlost soupravy

Jednotka RegioPanter

  • maximální rychlost 160 km/h;
  • výkon 1320 kW;
  • délka 52,9 m;
  • počet míst k sezení 140, z toho 8 v 1. třídě;
  • hmotnost prázdné soupravy 105 tun;
  • 2 napájecí soustavy 3 kV DC, 25 kV 50 Hz AC;

Správa železnic získala stavební povolení na modernizaci železnice v Kladně

KLADNO, 13. června 2022

Projekt modernizace traťového úseku Kladno – Kladno-Ostrovec se přiblížil realizaci. Správa železnic má pravomocné stavební povolení, zároveň probíhá výběrové řízení na dodavatele stavby. Celý úsek bude zdvoukolejněn a elektrifikován, rekonstrukcí projde kolejiště i výpravní budova ve stanici Kladno. Vznikne také nový přestupní uzel na městskou dopravu v zastávce Kladno město. Stavět by se mělo začít na konci letošního roku.

Modernizace úseku mezi stanicemi Kladno a Kladno-Ostrovec je součástí přestavby trati z Prahy do Kladna. Kompletní rekonstrukcí projde stanice Kladno, oprava čeká i zdejší výpravní budovu. Současná jednokolejná trať se promění na dvoukolejnou, postaví se nová nástupiště, podchody a další objekty. Nejvytíženější železniční přejezdy nahradí mimoúrovňová křížení. Nové zabezpečovací zařízení pomůže zajistit podmínky pro vyšší rychlost vlaků a obecně pro bezpečnější železniční dopravu.

Stanice Kladno bude nově obsahovat šest kolejí určených pro osobní dopravu se třemi mimoúrovňovými nástupišti. Postaví se zde dvě ostrovní a jedno vnější nástupiště o délce 200 až 230 metrů. Výška nástupní hrany bude 550 mm nad úrovní kolejí. Mimoúrovňový přístup na nástupiště bude zajištěn podchodem. Jeho bezbariérovost zajistí kombinace schodišť, výtahů a eskalátorů. Podchod bude protažen pod přednádražím směrem ke kročehlavskému sídlišti, před výpravní budovou bude zajištěn přestup na městské autobusy a pro dojíždějící bude určeno i parkoviště P+R pro zhruba 270 automobilů.

Celý úsek se zdvoukolejní, koncová stanice zůstane rovněž dvoukolejná, čímž se zvýší přepravní kapacita trati. Na zastávce Kladno město a ve stanici Kladno-Ostrovec vzniknou dvě vnější nástupiště s délkou nástupní hrany 230 metrů (Kladno město) a 225 metrů (Kladno – Ostrovec) a výškou 550 mm. Přístup na nástupiště v zastávce Kladno město bude z chodníků na silničním nadjezdu, a to pomocí schodišť a eskalátorů, bezbariérový přístup zajistí výtahy.

Železniční trať v kladenské zástavbě úrovňově kříží několik různě frekventovaných silnic. Ulice Petra Bezruče patří k těm nejfrekventovanějším, zdejší přejezd bude nahrazen silničním podjezdem. Zrušen a nahrazen podchodem bude rovněž přejezd v Havířské ulici. Správa železnic připravuje zároveň náhradu úrovňového křížení ve Wolkerově ulici, kde vznikne podjezd pod tratí. Další přejezdy projdou modernizací zabezpečovacího zařízení. Celá trať bude elektrifikovaná, elektrické vlaky budou jezdit z centra Prahy až do stanice Kladno-Ostrovec.

ZSSK a Ministerstvo dopravy SR podporia domáci turizmus a ekológiu mimoriadnymi letnými vlakmi

10.6.2022

Mimoriadne letné vlaky budú aj tento rok. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) po rokovaní s objednávateľom dopravných výkonov Ministerstvom dopravy a výstavby SR (MDV SR), národným portálom cestovného ruchu Slovenska Slovakia Travel, ako aj Vyššími územnými celkami (VÚC) spustí už po tretíkrát prevádzku letných sezónnych spojov, aby tak podporila domáci cestovný ruch. Pri príprave harmonogramu sme vychádzali zo skúseností z predchádzajúcich rokov, kedy sa po minulé roky letné vlaky tešili obľube najmä do Banskej Štiavnice či Starej Ľubovne.

„Slováci minulý rok znovuobjavili Slovensko a rozcestovali sa po ňom. Od podpory letných vlakov si sľubujeme, že pritiahnu turistov do rôznych domácich destinácií. Cestovné poriadky sme nastavovali tak, aby mali dovolenkári dostatok času na pobyt na kúpalisku, cyklovýlet, plavbu po Dunaji alebo čokoľvek iné, čo daný región ponúka. Slovensko je atraktívna krajina, do ktorej nie je ďaleko odkiaľkoľvek z Európy, a ponúka nevšedné zážitky bez toho, aby museli ľudia podniknúť cestu do exotickej krajiny,“ povedal generálny riaditeľ Slovakia Travel Václav Mika.

Letné vlaky, t. j. spoje so sezónnym obmedzením, budú premávať od 11. 6. do 11. 9. 2022. Tento rok sme si pre našich cestujúcich pripravili novinku v podobe spojenia na juh krajiny – zo Zvolena do Štúrova a späť. Okrem toho ZSSK, ako už tradične, ponúka spojenia do Muráňa, na Červenú Skalu či do obľúbenej Banskej Bystrice. 43 letných vlakov, ktoré podporia turizmus na Slovensku, obohatí aj 8 medzištátnych sezónnych vlakov do Poľska a pravidelný autovlak do Splitu.

To, že sú sezónne letné vlaky u našich cestujúcich obľúbené a čoraz viac vyhľadávané, nasvedčujú aj čísla prepráv. V priebehu minuloročnej letnej turistickej sezóny sme letnými vlakmi ZSSK prepravili bezmála 42 000 spokojných cestujúcich. Rok predtým to bolo viac ako 23 000 cestujúcich.

Objednávateľom dopravných výkonov je MDV SR, ktoré zároveň tieto spojenia finančne zastrešuje. Vo vlakoch platí štandardný cenník ZSSK vrátane všetkých druhov zliav i bezplatnej prepravy. Vo vlakoch je možné využiť cenník REGIONAL v zmysle platného Prepravného poriadku ZSSK (tak ako vo vlakoch Os a REX).

Kompletný prehľad všetkých letných vlakov:

Košice – Prešov – Plaveč – Stará Ľubovňa (5 vlakov):
• REX 1940 (Košice 06:30 – Stará Ľubovňa 09:09),
– kalendárne obmedzenie REX 1940 → ide v sobotu (6) v období 11. VI. – 10. IX. a 5. VII., 1. IX.,
• REX 1942 (Košice 07:06 – Stará Ľubovňa 09:09),
– kalendárne obmedzenie REX 1942 → ide v nedeľu (7) v období 12. VI. – 11. IX. a 29. VIII.,
REX 1941 (Stará Ľubovňa 09:59 – Košice 11:54),
– kalendárne obmedzenie REX 1941 → ide v sobotu (6) a (+) v období 11. VI. – 11. IX.,
REX 1944 (Košice 12:30 – Stará Ľubovňa 15:08),
REX 1943 (Stará Ľubovňa 17:55 – Košice 19:55),
– kalendárne obmedzenie REX 1944, REX 1943 → ide v sobotu (6) a (+) v období 11. VI. – 11. IX.

Prešov – Humenné – Stakčín (4 vlaky):
REX 1951 (Prešov 7:45 – Stakčín 09:42),
REX 1950 (Stakčín 09:54 – Prešov 11:53),
REX 1953 (Prešov 12:33 – Stakčín 14:22),
REX 1954 (Stakčín 15:45 – Prešov 18:04),
– kalendárne obmedzenie všetkých vlakov → ide v sobotu (6) a (+) v období 11. VI. – 11. IX.

Košice – Bardejov (2 vlaky):
REX 1970 (Košice 09:45 – Bardejov 11:23),
• REX 1971 (Bardejov 16:40 – Košice 18:08),
– kalendárne obmedzenie REX 1970, REX 1971 → ide 2., 3., 16., 17., 30., 31. VII., 13., 14., 27., 28., 29. VIII.

Košice – Plešivec – Muráň (2 vlaky):
• REX 1640 (Košice 07:09 – Muráň 9:52),
REX 1641 (Muráň 16:14 – Košice 18:48),
– kalendárne obmedzenie REX 1640, REX 1641 → ide v nedeľu (7) v období 3. VII. – 4. IX.

Košice – Plešivec – Slavošovce (4 vlaky):
REX 1650 (Košice 07:09 – Slavošovce 09:20),
REX 1651 (Slavošovce 11:30 – Plešivec 12:07),
• REX 1652 (Plešivec 12:25 – Slavošovce 13:02),
REX 1653 (Slavošovce 16:40 – Košice 18:48),
– kalendárne obmedzenie všetkých vlakov → ide v sobotu (6) v období 2. VII. – 3. IX.

Košice – Červená Skala – Banská Bystrica (2 vlaky):
REX 826 (Košice 07:23 – Banská Bystrica 12:20),
REX 829 (Banská Bystrica 13:29 – Košice 17:43),
– kalendárne obmedzenie REX 826, REX 829 → ide v sobotu (6) v období 2. VII. – 10. IX.

Prešov – Červená Skala – Banská Bystrica (2 vlaky):
REX 824 (Prešov 07:34 – Banská Bystrica 12:20),
REX 827 (Banská Bystrica 13:29 – Prešov 18:01),
– kalendárne obmedzenie REX 824, REX 827 → ide v nedeľu (7) v období 3. VII. – 11. IX.

Zvolen – Červená Skala – Mlynky (2 vlaky):
• REX 1787 (Zvolen os. st. 06:55 – Mlynky 9:55),
REX 1788 (Mlynky 13:54 – Zvolen os. st. 17:00),
– kalendárne obmedzenie REX 1787, REX 1788 → ide v sobotu (6) a (+) v období 2. VII. – 11. IX.

Banská Štiavnica – Hronská Dúbrava – Zvolen (18 vlakov):
REX 1603 (Zvolen os. st. 05:10 – Banská Štiavnica 05:51),
REX 1604 (Banská Štiavnica 05:58 – Zvolen os. st. 06:44),
REX 1605 (Zvolen os. st. 07:10 – Banská Štiavnica 07:54),
REX 1608 (Banská Štiavnica 08:00 – Zvolen os. st. 08:44),
REX 1611 (Zvolen os. st. 09:10 – Banská Štiavnica 09:51),
REX 1612 (Banská Štiavnica 10:00 – Zvolen os. st. 10:40),
REX 1615 (Zvolen os. st. 11:10 – Banská Štiavnica 11:51),
REX 1616 (Banská Štiavnica 12:00 – Zvolen os. st. 12:44),
REX 1619 (Zvolen os. st. 13:08 – Banská Štiavnica 13:54),
REX 1620 (Banská Štiavnica 14:00 – Zvolen os. st. 14:49),
REX 1623 (Zvolen os. st. 15:10 – Banská Štiavnica 15:54),
REX 1624 (Banská Štiavnica 16:00 – Zvolen os. st. 16:49),
REX 1627 (Zvolen os. st. 17:10 – Banská Štiavnica 17:51),
REX 1628 (Banská Štiavnica 18:00 – Zvolen os. st. 18:44),
REX 1631 (Zvolen os. st. 19:10 – Banská Štiavnica 19:54),
REX 1632 (Banská Štiavnica 20:00 – Zvolen os. st. 20:44),
REX 1635 (Zvolen os. st. 21:05 – Banská Štiavnica 21:45),
REX 1636 (Banská Štiavnica 21:50 – Zvolen os. st. 22:31),
– kalendárne obmedzenie všetkých vlakov → ide v sobotu (6) a nedeľu (7) v období 2. VII. – 4. IX.

Zvolen – Dudince – Štúrovo – Zvolen (2 vlaky):
REX 1670 (Zvolen os. st. 09:15 – Štúrovo 11:42),
REX 1671 (Štúrovo 16:28 – Zvolen os. st. 18:53),
– kalendárne obmedzenie REX 1670, REX 1671 → ide v (+) v období 12. VI. – 4. IX.

ZSSK zároveň počas letnej sezóny sprevádzkuje nasledovné vlaky:

Linka Rzeszów/Lupkow – Medzilaborce:
Os 8984 (Rzeszów/Lupkow 10:00 – Medzilaborce 10:24),
Os 8985 (Medzilaborce 10:31 – Lupkow 10:54/Sanok),
Os 8986 (Sanok/Lupkow 17:12 – Medzilaborce 17:36),
Os 8987 (Medzilaborce 17:48 – Lupkow 18:11/Rzeszów),
Os 8988 (Sanok/Lupkow 20:56 – Medzilaborce 21:20),
Os 8989 (Medzilaborce 22:20 – Lupkow 22:43/Rzeszów),
– kalendárne obmedzenie Os 8984, Os 8985, Os 8986, Os 8987 → ide v sobotu (6), nedeľu (7) v období 25. VI. – 28. VIII.,
– kalendárne obmedzenie Os 8988, Os 8989 → ide 25., 26. VI.
BONUS: Na základe predloženia medzinárodného cestovného dokladu na trase Rzeszów Glówny – Sanok – Medzilaborce získa zákazník počas piatkov a víkendových dní (sobota, nedeľa) v termíne od 26. 6. 2022 do 28. 8. 2022:
zľavu 1 euro na osobu na vyhliadkový mestský vláčik mesta Medzilaborce,
vstup do Miniskanzenu v Medzilaborciach zadarmo,
vstup do „Expozície z 1. svetovej vojny“ v budove MMUAW zadarmo.

2 medzištátne sezónne spojenia do Poľska:
Poprad-Tatry – Plaveč – Muszyna → vlaky premávajú podľa platného cestovného poriadku od 4. 6. 2022 → https://www.zssk.sk/vlakova-linka-poprad-tatry-muszyna/,

Sezónne spojenie do chorvátskeho Splitu:
pravidelné vlakové spojenie so službou prepravy osobných automobilov a motoriek odchádza z Bratislavy od 3. 6. do 24. 9. 2022 vždy v utorky a piatky o 15:51, v opačnom smere zo Splitu do Bratislavy v stredy a v soboty o 17:26 → https://www.zssk.sk/aktuality/chystate-sa-do-chorvatska-vyuzite-vlak-zssk-a-oddychnite-si-spolu-s-vasim-autom-ci-motorkou-uz-pocas-cesty-na-dovolenku/.

Čarovný výhľad na krajinu si cestujúci môžu vychutnať cestou do Slovenského raja

Letné vlaky ZSSK odvezú cestujúcich aj za historickými pamiatkami ako napríklad Ľubovniansky hrad

Okrem letných vlakov po Slovensku ZSSK vypraví aj 8 medzištátnych sezónnych spojov do Poľska

Polská trať Poznań Główny – Wronki je dálkově ovládána technologiemi společnosti AŽD

9.6.2022

Společnost AŽD aktivovala a technicky předala polskému správci infrastruktury PKP PLK dálkové ovládání zabezpečovacího zařízení železniční tratě v úseku Poznań Główny – Wronki. Jde o poslední etapu stavby „Projekt a stavba zařízení pro řízení provozu a signalizace
a zařízení železniční telekomunikační sítě na úseku Poznań Główny – Wronki (LCS Poznań Główny III)“ v celkové hodnotě 650,7 mil. zł
(cca 3,7 mld. Kč).

Do dálkového ovládání LCS Poznań Główny III byly zapojeny celkem tři staniční zabezpečovací zařízení ESA 44-PL v železničních stanicích: Szamotuły; Wronki, z níž je ovládána dopravna Pęckowo; Kiekrz, z které jsou ovládány stanice Rokietnica, Wola a Poznań.

I když společnost PKP PLK zakázku technicky převzala, železniční úsek Poznań Główny – Wronki bude dálkově ovládán až od 16. června 2022. Správce infrastruktury totiž musel zajistit proškolení dostatečného počtu odborného personálu a zřídit nové pracoviště dopravních zaměstnanců.

„Poté, co společnost AŽD dokončí v Polsku další kontrakt, konkrétně jde
o modernizaci zabezpečovacího a sdělovacího zařízení na trati
Wronki – Słonice v hodnotě 255,6 mil zł (cca 1,5 mld. Kč), budou do dálkového ovládání LCS Poznań Główny III zapojena stavědla ESA 44-PL v železničních stanicích Drawski Młyn a Mialy, z níž bude ovládána stanice Mokrz,“ popisuje další technické plány jednatel AZD Polska Jiří Martínek.

Společnost AŽD v Polsku vyhrála už pět tendrů: modernizace zabezpečovacího a sdělovacího zařízení na trati Poznań – Wronki; modernizace zabezpečovacího a sdělovacího zařízení na trati
Słonice – Szczecin Dąbie; modernizace zabezpečovacího a sdělovacího zařízení na trati Wronki – Słonice; dodávka traťového zabezpečovacího zařízení na železniční trati Terespol – Brest mezi Polskem a Běloruskem; dodávka zabezpečovacího a sdělovacího zařízení na železniční trati
Glincz – Kartuzy.

Trať detskej železnice v Košiciach je nezjazdná, zaplavilo ju blato, kamene a drevo

Košice, 9.6.2022

Na Košickej detskej historickej železnici vyhlásili dnes večer po silnej búrke a následnom rozliatí bočných prítokov Čermeľského potoka, mimoriadnu situáciu.  Riaditeľ železnice prerušil prevádzku až do odvolania. Potrebné je odstránenie všetkých prekážok na trati, ktoré bránia premávke vlakov. Rozsah škôd nevedel zatiaľ potvrdiť.


„Po prehliadke trate sme zistili, že minimálne dva rozvodnené potoky naplavili na trať množstvo nečistôt, blata, kameňov či dreva. Zatiaľ sa nám podarilo na ráno  získať prisľúbenú pomoc z Dopravného podniku mesta Košice, na tvári miesta zistíme, ako dlho bude musieť byť prevádzka obľúbenej košickej atrakcie prerušená. Všetci veríme, že už cez víkend budú vlaky, hoc zníženou rýchlosťou, po trati opäť premávať,“ povedal Ľubomír Lehotský, riaditeľ detskej železnice v Košiciach.


Silná búrka, ktorá sa vo  štvrtok podvečer prehnala nad Košicami spôsobila, že na viacerých úsekoch  štvorkilometrovej trate sú popadané stromy, naplavené kamene a koľaje sú pokryté blatom. Trať je v dôsledku silných nánosov na viacerých úsekoch neprejazdná.


Dobrovoľníci sa v priebehu piatka budú snažiť nasadiť všetky sily na odstraňovanie škôd. Nedisponujú však ťažkou technikou, ktorá by im pri odstraňovaní následkov búrky veľmi pomohla. Obracajú sa preto na mestské podniky a spoločnosti, ktoré disponujú vhodnými mechanizmami a žiadajú ich o pomoc a súčinnosť. Cieľom bude sprejazdniť celý úsek trate, aby mohli bezpečne vypraviť vlaky už počas najbližšieho víkendu 11. a 12.6.

ČD Cargo na veletrhu Railway Business Days

9.6.2022

Ve dnech 7. – 9. června 2022 proběhl na brněnském výstavišti mezinárodní železniční veletrh Railway Business Days. Zúčastnilo se ho sedm desítek vystavovatelů, mezi kterými nechybělo ani ČD Cargo.

Akce byla určena především výrobcům kolejových vozidel, provozovatelům železniční osobní i nákladní dopravy, vývojovým a výzkumným subjektům, veřejným dopravním institucím, odborníkům, studentům, médiím a v neposlední řadě i široké veřejnosti. Na venkovní ploše budila zaslouženou pozornost jednotka TGV, ale malými i velkými zájemci byly po všechny dny obklopeny i stroje ČD Cargo – lokomotivy řad 388 a 744.1.

Ve venkovním stánku se uskutečnila řada obchodních jednání, vnitřní stánek v části zvané student lounge nabízel informace o možném uplatnění v ČD Cargo. A nutno dodat, že zájem především studentů byl opravdu velký.

Souběžně s veletrhem probíhala pod taktovkou moderátorky Daniely Písařovicové i odborná konference věnující se aktuálním tématům, například bezpečnosti na železnici. S trendy nákladní dopravy a s plány ČD Cargo do budoucna seznámil přítomné předseda představenstva ČD Cargo Ing. Tomáš Tóth.

Brněnský veletrh se stal důstojným pokračovatelem podobných setkání v Ostravě.

Muzeum v Lužné slaví čtvrtstoletí, vyjedou parní vlaky a představí se pivní speciál Matylda

9.6.2022 - 14:12

Už od roku 1997 slouží někdejší výtopna pro parní lokomotivy jako výstavní prostory, které ukazují historii železnice. ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka je dnes největší železniční muzeum v České republice. O následujícím víkendu od pátku 10. až do neděle 12. června bude toto muzeum slavit čtvrt století své existence a velcí i malí návštěvníci si tak během víkendu mohou užít pestrý program.

V pátek večer, v sobotu a v neděli se bude v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka slavit. Zdejší muzeum totiž oslaví 25 let svého fungování. Příznivci železnice se tak mohou těšit na velkou oslavu. Hlavním bodem bude přehlídka parních lokomotiv. K vidění bude hned pět historických krásek, které jsou v majetku Českých drah a Klubu historie kolejové dopravy. Návštěvníci se tak mohou těšit na zatopené parní lokomotivy 354.195 Všudybylka, 354.7152 Sedma, 414.096 Heligón, 423.094 Velký bejček a 534.0323 Kremák.

„Všechno odstartuje již v pátek večer, kdy se od 20:30 brány muzea otevřou všem milovníkům železnice k nočnímu fotografování parních lokomotiv na osvětlených scénách. Focení bude probíhat mezi devátou a desátou hodinou večerní. V sobotu a v neděli čekají návštěvníky komentované přehlídky lokomotiv na točně depa, ty se uskuteční celkově čtyřikrát. V sobotu i neděli to bude vždy v 11:30 a ve 14:30, popisuje ředitel ČD Muzea v Lužné u Rakovníka Marek Plochý.

Parní lokomotiva Všudybylka (354.195)

Nebudou ale chybět ani nostalgické jízdy po okolí. Během víkendu s cestujícími vyjede všech pět parních lokomotiv, které potáhnou osobní vozy poválečné konstrukce Bai nebo lokálkové vozy s otevřenými nástupními plošinami, takzvané Dřeváky. Historickým vlakem z Lužné se můžou zájemci svézt do Krupé, Rakovníka nebo do Nového Strašecí. Jízdenky na všechny jízdy budou k zakoupení u vlaku.

Na oslavě bude poprvé k dostání i speciální pivo s názvem Matylda. Jde o speciál, který vyrobil plzeňský minipivovar. Pivo bude zatím k dostání v čepované variantě v areálu muzea. Od konce června bude toto pivo k dispozici i v atraktivní plechovce. Výtěžek z prodeje piva bude použit na probíhající opravu parní lokomotivy 313.432 Matylda.

Parní lokomotiva Matylda (313.432)

V areálu muzea bude zajištěno i občerstvení ve dvou historických restauračních vozech.

Historie ČD Muzea v Lužné u Rakovníka

Ve stanici Lužná u Rakovníka nechala společnost Buštěhradské dráhy postavit výtopnu v roce 1871. Ve 20. letech minulého století došlo k jejímu přebudování a přemístění mimo hlavní areál stanice. A právě prostory bývalé výtopny jsou dnes ústřední částí ČD Muzea Lužná u Rakovníka.

V Lužné se parní lokomotivy opravovaly a udržovaly pro řádný provoz až do 70. let minulého století. V roce 1996 pak České dráhy přestaly v souvislosti s omezením provozu na okolních tratích prostory bývalé výtopny využívat zcela. Ladem však výtopna dlouho neležela.

Díky nadšencům se v Lužné hned od roku 1997 začalo s výstavní činností zaměřenou na historii železnice. Nápad vybudovat v Lužné železniční muzeum zaujal natolik, že v roce 1999 na něj navázaly České dráhy založením svého ČD Muzea.

Více informací o akci a jízdní řády vlaků najdete na portálu Vlakem na výlet nebo na stránkách www.cdnostalgie.cz.

Hospodářské výsledky skupiny Škoda Transportation za rok 2021

9.6.2022

Skupina Škoda Transportation, český výrobce řešení pro hromadnou dopravu, zveřejnil své auditované hospodářské výsledky za rok 2021.

Přestože skupina Škoda Transportation v roce 2021 čelila nelehkým výzvám, dosáhla solidních finančních výsledků, dokončila množství důležitých projektů a získala nové zásadní kontrakty. Skupina dosáhla čistého konsolidovaného zisku 580 milionů korun a překonala tak negativní dopady covidové pandemie. Ty se projevily nejvýrazněji v roce 2020. EBITDA vzrostla o 178 % na 1,06 miliardy korun. Meziroční nárůst zaznamenala Škodovka i u tržeb, které se zvýšily o 40,6 % na 15,5 miliardy korun. Na fungování skupiny i dokončování zakázek měla zásadní vliv pandemie nemoci covid-19 i nárůst cen energií a surovin.

Oproti roku 2020 skupina také výrazně zvýšila investice do výroby a také do výzkumu a vývoje. V roce 2021 dosáhly investice do modernizace a rozšiřování výroby 1,4 mld. Kč, což je meziroční nárůst o téměř 70 %. Investice se týkaly nejen českých výrobních závodů v Plzni, Ostravě a Šumperku, ale i finského závodu v Otanmäki. Skupina například rozšiřovala výrobní kapacity, vybudovala novou zkušebnu a lakovnu a investovala i do opravárenství. Skupina Škoda Transportation investovala také do výzkumu a vývoje svých produktů, kde částka přesáhla dvě miliardy korun (2,08 mld Kč). Výrazný nárůst zaznamenala skupina i v počtu zaměstnanců. Celkem vzniklo více než 800 nových pracovních míst a skupina nyní zaměstnává přes 6 500 lidí.

„Vážíme si důvěry a podpory našich zákazníků a nasazení našich zaměstnanců. Bez toho by růst Škodovky v roce poznamenaném covid-19 a problémy s dodavatelským řetězcem nebyl možný. Je důležité, že jsme byli schopni výrazně zlepšovat naše produktové portfolio a dařilo se nám na poli inovací v oblasti nových pohonů, autonomie vozidel a datové analytiky. Škodovka se posouvá mezi zásadní evropské firmy na poli mobility a technologií v hromadné dopravě.  Věřím, že se naší skupině bude dařit i nadále budovat silnou pozici na domácích trzích i v zahraničí,“ komentuje výsledky Stanislav Kuba, předseda Dozorčí rady Škoda Group.

Hospodářské výsledky Škoda Group

Skupina Škoda Transportation je součástí širší skupiny Škoda Group, která má osm tisíc zaměstnanců a ve které se mimo jiné nachází také výrobce autobusů Temsa i další společnosti. Škoda Group v roce 2021 dosáhla tržeb 614 mil Euro a EBITDA ve výši 45 mil Euro. V případě výsledků celé Škoda Group se jedná o výsledky neauditované.

Startuje Rožnovské parní léto, historický vlak do Rožnova p.Radhoštěm pojede 4x v červnu a červenci

Startuje Rožnovské parní léto, historický vlak do Rožnova pod Radhoštěm pojede čtyřikrát v červnu a červenci

9.6.2022 - 13:39

České dráhy ve spolupráci s městem Rožnov pod Radhoštěm připravily i na letošní sezónu sérii jízd parních vlaků mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm. První jízdy se uskuteční v sobotu 11. června, další pak budou následovat o třech červencových sobotách. V těchto dnech bude zároveň v Rožnově probíhat zajímavý kulturní program.

Souprava zvláštních vlaků bude sestavena z historických vozů bývalé 3. třídy a služebního vozu pro přepravu dětských kočárků. Cestující nebudou ochuzeni ani o možnost občerstvení, v soupravě bude totiž zařazen také historický bufetový vůz. Přichystány budou vždy dvě jízdy z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm a zpět. Odjezdy z Valašského Meziříčí budou vždy v 9:50 a 13:10, zpět z Rožnova pak v 11:12 a 13:37.

Velkou zajímavostí jízd budou v letošní sezóně především parní lokomotivy v čele vlaku. Místní Velký bejček 423.041 z roku 1924 se totiž podrobuje náročné opravě, a tak v čele vlaků musí stanout jiné, na Valašsku netradiční parní lokomotivy. V prvním termínu to bude Skaličák (433.001) z roku 1948, který je domovem v Brně, při dalších jízdách poté o dva roky starší sestra místního Velkého bejčka lokomotiva 423.009 z České Třebové, které její opatrovatelé familiárně říkají „Líza“. Ta byla vyrobena v roce 1922 a letos tak slaví stoleté jubileum.

Jízdenky včetně rezervace místa k sezení je možné zakoupit v předprodeji v kterékoliv pokladně Českých drah do 20 hodin dne, který předchází dni jízd. Jednosměrná jízdenka pro dospělé bude stát 100 Kč, děti od 6 do 15 let zaplatí 50 Kč. Děti do 6 let jedou zdarma bez nároku na místo k sezení. Jiné slevy, zaměstnanecké jízdné, jízdenky IDS nebo OneTicket ve vlaku neplatí.

Parní jízdy se uskuteční o sobotách 11. června, 2., 16. a 30. července 2022. V tyto dny se budou zároveň v Rožnově pod Radhoštěm konat různé kulturní akce:

  • 11. června – Zpívající vlak – folklorní festival Ondrášova Valaška
  • 2. července – pořad s názvem Portášskými chodníčky (305. výročí vzniku portášů na Valašsku)
  • 16. července – Pekařská sobota ve Valašském muzeu v přírodě
  • 30. července – Dny řemesel a setkání kovářů ve Valašském muzeu v přírodě

Jízdní řád parního vlaku Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm

(11. června, 2., 16. a 30. července 2022)

tam

stanice

zpět

09:50

13:10

Valašské Meziříčí

11:40

16:03

09:59

13:20

Zašová

11:31

15:53

10:14

13:30

Zubří

11:18

15:40

10:19

13:37

Rožnov pod Radhoštěm

11:12

15:34

Více informací o akci najdete na portálu Vlakem na výlet nebo na stránkách www.cdnostalgie.cz.

Práce na železniční trati do Radotína pokračují, další stavby navážou

9.6.2022

Optimalizace trati ze stanice Praha-Smíchov do Černošic se blíží ke svému konci. Od 1. července začne fungovat železniční zastávka ve Velké Chuchli v nové poloze, skončí také výluky mezi Radotínem a Smíchovem. V příštím roce začnou práce mezi Karlštejnem a Berounem, v Chuchli se má také začít stavět nadjezd nad železniční tratí.

„Všem cestujícím, kterým stavba komplikuje každodenní dojíždění do práce, do školy a domů, děkuji za jejich trpělivost. Stavba se už přehoupla do finální fáze. Aktuálně probíhá výstavba nástupiště ve Velké Chuchli, který bude otevřen v červenci, dodělává se podchod v Radotíně a chystá se výstavba nové nádražní budovy,“ řekl při kontrolním dni na stavbě ministr dopravy Martin Kupka.

V současné době probíhají práce na železničním svršku na 1. koleji odbočka Barrandov – Praha-Radotín a 3. koleji odbočka Tunel – Praha-Radotín. V podchodu pro pěší do ulice Na Betonce v Praze Radotíně dělníci pokládají obklady, dlažbu a zavádějí elektroinstalaci. Pokračuje výstavba trakční měnírny v Chuchli.

Dále pokračuje budování kabelových tras v rámci celé stavby a výstavba kabelovodu ve stanici Praha-Radotín. Na zastávce Praha-Velká Chuchle probíhá výstavba 1. nástupiště. Ve stanici Praha-Radotín u restaurace Rozmarýn pak pokračují práce na komunikaci. V druhé půlce roku začne stavba nové výpravní budovy s halou pro cestující.

V příštím roce by také měla ve Velké Chuchli začít stavba nového nadjezdu nad železniční tratí. Nahradí tak velmi vytížený železniční přejezd. Stavba za 420 milionů korun je nyní ve fázi výkupu pozemků, v červnu také odejde žádost o stavební povolení. Lze nicméně očekávat napadení stavby ze strany některých občanů Chuchle, kteří si ji nepřejí.

V roce 2023 začne optimalizace trati z Karlštejna do Berouna

Po dokončení optimalizace trati do Černošic začnou v příštím roce práce mezi Karlštejnem a Berounem. Součástí zakázky za 1,6 miliardy korun bude také kompletní rekonstrukce železniční zastávky Srbsko. Stavba potrvá dva roky.

Následovat bude v roce 2024 optimalizace trati odbočka Berounka až Karlštejn. Stavba za osm miliard korun začne mostem přes Berounku v Černošicích, pokračovat bude do Všenor, Dobřichovic, Řevnice, Zadní Třebáně a skončí v Karlštejně. Obsahovat bude několik nových mimoúrovňových křížení a podchodů. 

Tachlovický tunel zkrátí cestou z Prahy do Berouna i do Plzně

Novostavba trati Praha-Smíchov – Beroun má začít v roce 2028, vzniknout má 24,7 kilometru dlouhý Tachlovický tunel, který je navržen jako dvojice jednokolejných tunelů ražených metodou TBM.

Z tunelu je navržena odbočka na Branický most ve směru Praha-Krč a na druhé straně sjezd do stanice Beroun, neboť na přímou trasu tunelu má dále navázat nová vysokorychlostní trať ve směru do Plzně.

Hlavní výhodou nového tunelu do Berouna bude zrychlení a zkvalitnění mezinárodní dopravy na rameni Praha – Plzeň – Nürnberg/München, potenciální využitelnost z hlediska plánované sítě vysokorychlostních tratí, zrychlení a zkvalitnění vnitrostátní (meziregionální) dopravy v úseku Praha – Plzeň, zlepšení regionální dopravy a odlehčení silně zatíženého úseku  Praha – Řevnice. Více informací o Tachlovickém tunelu je na webových stránkách Správy železnic.

Letní změna jízdních řádů regionálních vlaků ČD od neděle 12. června 2022

9.6.2022 - 12:03

V neděli 12. června vstoupí v platnost pravidelná letní změna vlakových jízdních řádů. Ve většině regionů dojde jen k drobným změnám, jejichž smyslem je zlepšit nabídku spojení a přípojové vazby mezi jednotlivými spoji. Změny by cestující neměli přehlédnout zejména v Ústeckém, Jihočeském a Královéhradeckém kraji. Na Děčínsku budou změny souviset s výlukovou činností v německém úseku tratě mezi Děčínem a Bad Schandau. V Jihočeském kraji budou do jízdních řádů zapracovány změny související s nasazením nových jednotek RegioPanter. Na Královéhradecku pak dojde na několika tratích k různým úpravám podle požadavku objednatele dopravy. Upravené jízdní řády budou platit do 10. prosince 2022.

Na základě požadavků krajských samospráv dochází od 12. června 2022 k následujícím změnám u regionálních vlaků Českých drah:

Praha a Středočeský kraj

Trať 061 Nymburk – Jičín: Na základě požadavku Královéhradeckého a Středočeského kraje dochází ke změně v polohách některých večerních vlaků. Ve směru z Nymburka do Jičína bude vlak s odjezdem ve 21:10 z Nymburka hl.n. končit v pracovní dny již v Rožďalovicích a vlak s odjezdem ve 22:10 z Nymburka (který dosud v Rožďalovicích končil) pojede až do Jičína. V opačném směru je zaveden vlak ve 20:40 z Jičína a vlak s odjezdem v 18:40 z Jičína je zrušen. 

Trať 072 Lysá nad Labem – Ústí nad Labem: Na základě požadavku Středočeského kraje budou nově vlaky Os 6400 – 6443 (nově jako Os 16400 – 16443) linky S32 projíždět zastávku Malý Újezd. Ostatní vlaky v zastávce Malý Újezd nadále zastavují beze změny. 

Trať 174 + 161 Beroun – Rakovník a Rakovník – Bečov na nad Teplou: Na základě požadavku Středočeského kraje je zaveden jeden nový pár vlaků v pracovní dny, z Rakovníka západu s odj. v 5:49 přes Rakovník (odj. 5:53) do Berouna s příjezdem v 6:48. V opačném směru bude nový vlak odjíždět z Berouna v 21:54 a do Rakovníka přijede v 22:50. V souvislosti se zavedením nových vlaků dochází k nevýznamným minutovým posunům u dalších tří vlaků na trati 174.

Trať 204 Březnice – Rožmnitál nad Třemšínem: Na základě požadavku Středočeského kraje ve spolupráci s městem Rožmitál pod Třemšínem dochází k obnovení provozu na trati 204 Březnice – Rožmitál pod Třemšínem. Od 12. června jsou zavedeny čtyři páry turistických vlaků, které pojedou o víkendech a svátcích až do 30. října. Odjezdy z Březnice v 8:15, 10:43, 14:15 a 16:15, zpět z Rožmitálu vlaky pojedou v 8:58, 11:24, 15:24 a 16:58. Všechny vlaky budou zastavovat i na všech mezilehlých zastávkách.

Trať 221 Praha – Benešov u Prahy: Letní výletní vlaky Posázaví (Os 9281, Os 9286), Želivka (Sp 1498) a sobotní Sázava (Sp 1513) nově zastaví ve stanici Říčany.

Pardubický kraj

Tratě 018 Choceň – Litomyšl: Na této trati budou zavedené nové vlaky. V pracovní dny bude obnoveno brzké ranní spojení mezi Vysokým Mýtem a Chocní. Nový vlak Os 15075 pojede z Vysokého Mýta ve 3:53 do Chocně (4:04) a zpět ve 4:07 jako Os 15076 do Vysokého Mýta města (4:22).

Trať 021 Letohrad – Doudleby nad Orlicí – Hradec Králové: Od 1. září bude v pracovní dny prodloužen stávající Sp 1837 (nově Sp 1491) z Doudleb nad Orlicí (16:52) do Letohradu (17:29). Párově bude až z Letohradu (16:35) veden stávající vlak Sp 1840 (nově Sp 1492) do Doudleb nad Orlicí (17:08) s pokračováním do Hradce Králové.

Trať 260 Česká Třebová – Svitavy – Brno: Osobní vlak Os 15381 (nově jako Os 15383) pojede mezi Českou Třebovou a Svitavami o 2 minuty dříve.

Zásadní novinkou je pak rozšíření území IDS IREDO, a to na trati 010 z Týnce nad Labem až do Kolína a na trati 236 ze Žlebů do Čáslavi.

Královéhradecký a Liberecký kraj

Na základě požadavku Královéhradeckého kraje dojde od 12. června k následujícím změnám:

Trať 021 Hradec Králové – Častolovice – Letohrad a 026 Choceň – Náchod: Na této trati dochází ke změnám časové polohy nebo úpravám:

  • Současný spěšný vlak s odjezdem z Chocně do Hradce Králové v 5:56 (Sp 1792) bude nahrazen osobním vlakem Os 5600, který bude z Týniště nad Orlicí (příj. v 6:25) spojen s vlakem 1824 (odj. 6:33) do Hradce Králové.
  • Spěšný vlak z Týniště nad Orlicí do Chocně v 5:59 (Sp 1881) bude nově odjíždět z Týniště již v 5:53 a pod novým číslem Sp 1493.
  • Spěšný vlak Sp 1837, který v současnosti jezdí z Týniště nad Orlicí do Doudleb nad Orlicí v 16:31 (Sp 1837), nově pojede v pracovní dny od 1. září až do Letohradu (příj. v 17:27), a to pod novým číslem Sp 1491. V opačném směru bude o úsek z Letohradu do Doudleb nad Orlicí prodloužen v pracovní dny od 1. září současný vlak Sp 1840, který pojede pod novým číslem Sp 1492.  Z Letohradu bude odjíždět v 16:36 a nově zastaví také v Lípě nad Orlicí.
  • Osobní vlak s odjezdem z Doudleb nad Orlicí do Týniště nad Orlicí v 6:30 (Os 5164) pojede v pracovní dny i v červenci a srpnu.

Trať 027 Starkoč – Broumov: V úseku mezi Starkočí a Václavicemi dojde k mírnému omezení nabídky spojů o víkendech. O sobotách, nedělích a svátcích nově nepojedou vlaky s odjezdy ze Starkoče do Václavic v 8:23, 13:23 a 17:23 (Os 15150, 15160 a 15168) a v opačném směru vlaky s odjezdy z Václavic do Starkoče v 8:33, 13:33 a 17:33 (Os 15153, 15163 a 15171). V pracovní dny tyto vlaky pojedou bez omezení. Pár vlaků s odjezdem ze Starkoče v 9:23 a zpět z Václavic v 9:33 (Os 15152 / 15155) bude zrušen.

Trať 041 Hradec Králové – Turnov – Jičín: Vlak s odjezdem z Hradce Králové hl.n. do Turnova ve 14:04 (Os 5514) nově zastaví v pracovní dny na zastávce Jivany. Podobně vlak v opačném směru z Turnova v 15:34 do Hradce Králové hl.n. (Os 5517) nově zastaví v pracovní dny také na zastávce Semínova Lhota. O víkendu zůstává zastavování těchto vlaků beze změn. Vlak s odjezdem z Hradce Králové hl.n. do Turnova v 19:04 (Os 5522) nově pojede v úseku Jičín – Turnov až do 28. září jen o víkendech a svátcích. Vlak s odjezdem z Turnova do Jičína ve 20:45 (Os 5559) pojede jen o víkendech (tj. v letním období nepojede v pracovní dny).

Trať 046 Stará Paka – Lomnice nad Popelkou: V pracovní dny pojede nový pár vlaků s odjezdem ze Staré Paky v 5:30 do Lomnice nad Popelkou (Os 5767) a zpět z Lomnice nad Popelkou do Staré Paky v 6:06 (Os 5766).

Trať 047 Trutnov – Teplice nad Metují: Posilové vlaky z Teplic nad Metují do Adršpachu s odjezdy v 9:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00 a 17:00 (Os 15772, 15778, 15780, 15784, 15786, 15790, 15792 a 15796) nepojedou o víkendech a svátcích od 3. do 28. září. Ve stejném období nepojedou ani vlaky v opačném směru z Adršpachu do Teplic s odjezdy v 9:45, 11:45, 12:45, 13:45, 14:45, 15:45, 16:45 a 17:45 (Os 15773, 15779, 15781, 15785, 15787, 15791, 15793 a 15797). O víkendech a svátcích od 1. do 30. října pojedou o víkendech a svátcích v úseku Teplice nad Metují město –Adršpach navíc také vlaky s odjezdy z Teplic nad Metují v 8:31, 10:31, 12:31, 14:31 a 16:31 (15770, 15776, 15782, 15788 a 15794) a v opačném směru s příjezdem do Teplic nad Metují v 9:26, 11:26, 13:26, 15:26 a 17:26 (Os 15771,  15777,  15783,  15789 a 15795).

Trať 062 Chlumec nad Cidlinou – Křinec: Osobní vlak s odjezdem z Chlumce nad Cidlinou do Městce Králové v 6:25 (Os 15654) nově pojede z Chlumce n. C. o 2 minuty dříve, tj. v 6:23, a nově zastaví také na zastávkách Lovčice obec a Běrunice. Pojede pod novým číslem Os 15664. V opačném směru pojede vlak s odjezdem z Městce Králové do Chlumce n. C. v 6:05 (Os 5703) o 2 minuty dříve, tj. už v 6:03 (jako Os 5725).

V Libereckém kraji budou od 12. června pouze změny u některých vlaků na hranici s Královéhradeckým krajem, které jsou zmiňovány výše.

Ústecký kraj

V Ústeckém kraji dochází od 12. června 2022 k následujícím změnám u vlaků Českých drah:

090 (Praha –) Kralupy nad Vltavou – Ústí nad Labem (– Děčín): Současný osobní vlak Os 6941 s odjezdem z Děčína hl.n. do Roudnice nad Labem ve 4:56 nově pojede v úseku z Děčína hl.n. do Ústí nad Labem hl.n. o 3 minuty dříve (tj. z Děčína nově ve 4:53) a pod novým číslem Os 6971. V úseku z Ústí nad Labem hl.n. do Roudnice nad Labem pojede vlak beze změn.

130 Děčín – Kadaň-Prunéřov: Současný osobní vlak Os 6964 s odjezdem z Ústí n. L. hl.n. do Děčína hl.n. v 18:32 pojede v celé trase o 1 minutu později, tj. z Ústí n. L. hl.n. v 18:33. Zároveň pojede pod novým číslem Os 6974.

132 Kadaň-Prunéřov – Hradec u Kadaně: Některé spoje, které doposud jezdily v úseku Kadaň-Prunéřov – Kadaň a zpět, budou nově prodlouženy v pracovní dny až do Kadaně předměstí. Tyto vlaky zároveň pojedou pod novými čísly. Půjde o vlaky s odjezdy z Kadaně-Prunéřova v 5:24, 6:58, 8:39, 13:39 a 16:40 (s novými čísly Os 17732, 17742, 17750, 17760 a 17766). V opačném směru nově pojedou už z Kadaně předměstí vlaky s odjezdy v 5:37, 7:10, 9:10, 14:10 a 17:10 (Os 17737, 17749, 17757, 17765 a 17771). Z důvodu pravidelného vjezdu na obsazenou kolej ve stanici Kadaň-Prunéřov dojde ze strany Správy železnic k přečíslování některých dalších spojů.

083 Děčín – Bad Schandau – Rumburk: V souvislosti s výlukou na německém území budou vlaky linky U28 Děčín – Bad Schandau – Sebnitz – Rumburk a zpět v období od 26. června do 10. prosince 2022 jezdit podle výlukových jízdních řádů. Několika vlakům nebyla v úseku Bad Schandau – Dolní Žleb a zpět přidělena kapacita dráhy a v tomto úseku proto ve vybrané dny nepojedou:

  • Vlak Os 28018 (od 7. listopadu) s odjezdem z Bad Schandau v 5:41 pojede od pondělí do pátku jako Os 21029 jen v úseku  v úseku z Dolního Žlebu (odj. v 6:02 hod.) do Děčína hl.n.
  • Vlak Os 28008 s odjezdem z Bad Schandau ve 14:41 pojede ve středu a v sobotu jako Os 21019 jen v úseku z Dolního Žlebu (odj. 15:03) do Děčína hl.n.
  • Vlak Os 28019 (od 7. listopadu) pojede od pondělí do pátku jako vlak Os 21028 jen v úseku v úseku z Děčína hl.n. (odj. v 5:24) do Dolního Žlebu.
  • Vlak Os 28009 jako vlak Os 21018 jen v úseku z Děčína hl.n. (odj. ve 14:46) do Dolního Žlebu.

Ve dnech, kdy nepojedou tyto vlaky v úseku Dolní Žleb – Bad Schandau a zpět, bude v úseku Děčín – Bad Schandau a zpět zavedena náhradní autobusová doprava.

V období od 27. června 2022 do 31. října 2022 bude každé pondělí v době od 8:50 do 16:40 hod. zcela zastavený provoz v úseku Dolní Žleb – Bad Schandau. Regionální vlaky budou nahrazeny autobusy v úseku Děčín – Bad Schandau. Dopravní obslužnost Dolního Žlebu bude zachována. Po dobu výluky budou vlaky z Dolního Žlebu odjíždět oproti platnému jízdnímu řádu o 8 minut později a pod jinými čísly. Náhradní autobusová doprava bude ve stejné dny zavedena i u některých vlaků EC. Vlakové soupravy budou zajištěny v úseku Praha – Děčín a zpět, náhradní autobusy pojedou v úseku Ústí nad Labem hl.n. – Dresden Hbf a zpět.

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji dochází od 12. června 2022 nově k zastavování na znamení u všech spěšných vlaků společné linky Karlovy Vary – Plzeň a zpět v zastávce Valy u Mar. Lázní (trať 178 Plzeň – Cheb). V souvislosti s tím dojde k přečíslování těchto vlaků. K jiným změnám k termínu letní změny v Karlovarském kraji nedochází.

Plzeňský kraj

V Plzeňském kraji dochází k termínu letní změny jízdního řádu k posunu času odjezdu jednoho vlaku. Vlak Os 7333, který jezdí v úseku Svojšín – Plzeň, bude vyjíždět ze Svojšína z provozních důvodů o dvě minuty dříve, tj. ve 4:28. V posunuté trase pojede do Pňovan, kde má nově pobyt 3 minuty. Z tohoto důvodu se mění jeho číslo na Os 99333. K jiným změnám u vlaků Českých drah v regionu nedochází.

Jihočeský kraj

Změny v jízdním řádu v Jihočeském kraji od 12. června 2022 souvisí zejména s nasazením dalších nových jednotek RegioPanter z celkem desetikusové série na většinu výkonů v elektrické trakci. Ke 12. červnu 2022 bude v jízdním řádu zohledněno nasazení RegioPanterů, ke kterému docházelo postupně během jarních měsíců, a s tím související nabídka nových služeb na palubě (bezbariérovost, Wi-Fi připojení k internetu, zásuvky pro nabíjení cestovní elektroniky a prostory pro přepravu kočárků a kol). V souvislosti s tím pojede řada vlaků pod jiným číslem:

Tratě 220 + 225 České Budějovice – Jindřichův Hradec (spěšné vlaky): Současné vlaky Sp 1730 – 1739 nově pojedou pod čísly Sp 99130 – 99139. Vlaky s odjezdy z Českých Budějovic do Jindřichova Hradce ve 13:01, 15:01 a 17:01 (Sp 99134, 99136 a 99138) budou nově zastavovat na zastávce Děbolín. Večerní vlak Sp 1740 nově pojede v pracovní dny úseku Horní Dvořiště – Jindřichův Hradec jako Sp 99140, v úseku Veselí nad Lužnicí – Jindřichův Hradec pojede o víkendech a svátcích jako Sp 99142.

Tratě 190 + 200 České Budějovice – Písek (spěšné vlaky):  Současné vlaky Sp 1982 – 1999 nově pojedou pod čísly Sp 99982 – 99999.

Trať 225 Veselí nad Lužnicí – Jindřichův Hradec (osobní vlaky): Současné vlaky Os 8300 – 8329 nově pojedou pod čísly Os 99100 – 99129. Pouze vlaky Os 8308 a Os 8313 pojedou v pracovní dny pod svým původním číslem s klasickou soupravou BDs450 + 2 Bdt280. Dosavadní vlak s odjezdem z Českých Budějovic do Jindřichova Hradce ve 21:05 (Os 8322) nově pojede v úseku České Budějovice – Veselí nad Lužnicí jako Os 8240 o 3 minuty dříve. Dále do Jindřichova Hradce na něj bude ve Veselí nad Lužnicí navazovat vlak Os 99120 vedený jednotkou RegioPanter a nově bude také navázán přípoj na vlak Os 8725 ve směru do Českých Velenic.

Trať 190 České Budějovice – Strakonice: I na této trati dojde v jízdním řádu k přečíslování několika spojů a označení doplňkových služeb, které nabízí jednotky RegioPanter. Původní spoje Os 8000, 8005, 8060, 8061, 8062 a 8081 pojedou pod novými čísly Os 8020, 8001, 8064, 8065, 8066 a 8085. Časová poloha ani rozsah provozu se nemění.

Tratě 190 + 200, osobní vlaky České Budějovice – Protivín – Písek a zpět: V souvislosti s nasazením RegioPanterů a s novými službami na palubě dojde k přečíslování vlaků Os 8021 a 8038 z Písku do Českých Budějovic a zpět na Os 8025 a 8028. Podobně budou přečíslované i vlaky mezi Protivínem a Pískem: spoje Os 7972, Os 7973, Os 7975, Os 7977 nově pojedou jako Os 7962, Os 7963, Os 7965 a Os 7967. Osobní vlak Os 8041 z Písku do Protivína v 19:16 nově pojede z Písku v 19:59 jako vlak Os 8027 a po trase přes Heřmaň (tj. po trati 200). V Písku bude navázán přípoj od rychlíku R 1174 dopravce Arriva.

Tratě 196 České Budějovice – Rybník (– Summerau) a 195 Rybník – Lipno nad Vltavou: V souvislosti s nasazením RegioPanterů s novými službami na palubě dojde k přečíslování osobních vlaků spojujících České Budějovice s Rybníkem a Horním Dvořištěm.

  • Vlaky Os 3881, 3882, 3884, 3885, 3889 a 18802 nově pojedou jako Os 3851, 3852, 3854, 3855, 3859 a 18812. Rozsah provozu těchto vlaků se nemění.
  • Osobní vlak z Českých Budějovic do Horního Dvořiště v 15:01 (Os 3883) s klasickou soupravou bude o víkendu a svátcích zajištěn RegioPanterem a pod novým číslem Os 3853. Podobná úprava bude i u vlaků v opačném směru z Horního Dvořiště do Českých Budějovic v 17:51 (Os 3886, o víkendu Os 3856 zajištěný RegioPanterem).
  • Vlak Os 18803 z Rybníku ve 12:05 do Českých Budějovic bude odjíždět z Rybníku o 3 minuty dříve a nově zastaví na zastávkách Pšenice a Výheň. V pracovní dny pojede jako Os 18813 (klasická souprava), o víkendech a svátcích ho zajistí RegioPanter (jako Os 18815). Osobní vlak v opačném směru s odjezdem z Českých Budějovic (současný Os 18804) nově pojede jako Os 18814 a zastaví v zastávkách Pšenice a Výheň.
  • Některé další vlaky budou přečíslované také v souvislosti s odlišnými provozními dny v různých úsecích trasy.
  • Na trati 195 Rybník – Lipno nad Vltavou bude o víkendu 19. – 21. srpna 2022, kdy se bude na Lipně konat raftařský závod Devils Extreme Race, platit speciální jízdní řád. Nabídka spojů bude výrazně navýšena.

V průběhu září proběhne v Jihočeském kraji další změna, a to na trati 220 v úseku České Budějovice – Tábor. Zde dojde ke zprovoznění tratě v nové stopě po modernizaci a také k otevření nové zastávky Myslkovice. To umožní nasazení nových elektrických jednotek RegioPanter i na regionální vlaky v úseku České Budějovce – Veselí nad Lužnicí – Tábor a zpět.

Jihomoravský kraj

Na základě požadavku Jihomoravského kraje dojde v regionu k následujícím změnám:

Trať 255 Zaječí – Hodonín: Od 1. září 2022 bude v pracovní dny a soboty zaveden nový pár vlaků linky S52 mezi Zaječím a Čejčí, který umožní pozdější spojení s Brnem. Nově tak pojedou vlaky z Čejče ve 22:16 do Zaječí (příj. ve 22:45, Os 14536) a ze Zaječí ve 23:05 do Čejče (příj. ve 23:34, Os 14537). Osobní vlak ze Zaječí bude mít přípoj od stávajícího vlaku Sp 833 (linka R13), který odjíždí z Brna hl.n. ve 22:36.

V září a říjnu, kdy v této oblasti vrcholí turistická sezóna, dojde v nepracovní dny k navýšení rozsahu dopravy v úseku Čejč – Hodonín takto: Vlaky s odjezdem ze Zaječí v 11:06 a 15:06 (Os 14523 a 14511) pojedou o víkendech a svátcích v září a říjnu až do Hodonína (nyní končí v  Čejči). Podobně v opačném směru z Hodonína do Zaječí pojedou o víkendech a svátcích v září a říjnu vlaky v 11:50 a 15:43 (Os 14506 a 14512). Ty jsou jinak výchozí z Čejče.

Trať 262 Skalice nad Svitavou – Boskovice – Velké Opatovice: Na základě požadavku objednatele dopravy bude na této trati od 27. srpna 2022 zaveden nový dopravní model s menším rozsahem dopravy. Osobní vlaky od Boskovic budou ve Skalici nad Svitavou vytvářet především přípoje k rychlíkům a spěšným vlakům směr Blansko, méně často pak k osobním vlakům směr Blansko (v opačném směru analogicky). Z Velkých Opatovic ve směru do Boskovic a Skalice nad Svitavou pojedou v pracovní dny jen čtyři vlaky, o sobotách a nedělích pak dva vlaky (shodně i v opačném směru).

Trať 340 Brno – Veselí nad Moravou: Od 1. září 2022 bude v pracovní dny zaveden nový pár osobních vlaků linky S6 mezi Brnem a Šlapanicemi. Nově tak pojedou vlaky z Brna hl.n. do Šlapanic v 6:48 (příj. v 7:09) a zpět ze Šlapanic v 7:29 do Brna hl.n. (příj. v 7:49). V obou směrech tyto vlaky pojedou přes Brno-Židenice. Účelem je navýšení dopravní nabídky v ranní špičce ve směru Brna.

Kraj Vysočina

Regionální vlaky Českých drah v Kraji Vysočina pojedou po 12. červnu 2022 beze změn.

Moravskoslezský kraj

Trať 323 Ostrava – Frýdlant nad Ostravicí – Ostravice / Valašské Meziříčí (linka S6): U většiny osobních vlaků v úseku Ostrava – Frýdlant nad Ostravicí a u některých vlaků v úseku Frýdlant nad Ostravicí – Ostravice dojde k minutovým časovým úpravám a zároveň budou mít tyto vlaky změněno číslo. U některých vlaků dojde k úpravě služeb.

Trať 325 Studénka – Veřovice (linka S8):  Současné vlaky Os 23125 a 23127 pojedou pod novými čísly Os 23131 a 23133, v úseku Veřovice  – Štramberk budou zajištěny o 7 minut dříve, tj. z Veřovic v 18:02 a 20:02. V úseku Veřovice – Štramberk u nich nebude řazen přípojný vůz s prostorem pro přepravu kol. Ze Štramberku již pak pojedou tyto spoje v původních časech a v původním řazení (tj. s přípojným vozem). U některých vlaků dojde k úpravě řazení dle skutečné poptávky cestujících.

Provoz v přeshraničním úseku Český Těšín – Cieszyn (trať 322 Frýdek-Místek – Český Těšín – Cieszyn) je z provozních důvodů i nadále přerušen. Předpokládaný termín obnovení provozu je od začátku srpna. I nadále nejedou ani regionální vlaky v úseku Bohumín – Chałupki (trať 272 Bohumín – Chałupki – Varšava / Wrocław / Przemyśl), v tomto úseku je možné využít vlaky dálkové dopravy.

Vlaky, určené pro odvoz účastníků z festivalů Beats for Love Colours of Ostrava, pojedou ve dnech 2. až 5. července a 14. až 17. července 2022. Půjde o vlaky Os 3140 (Ostrava střed 02:16 – Frýdlant nad Ostravicí 02:58), Os 3498 (Ostrava střed 02:13 – Opava východ 02:59) a Os 2899 (Ostrava střed 02:12 – Návsí 03:09).

Zlínský kraj

Na žádost objednatele dopravy dojde od 12. června ve Zlínském kraji k doplnění jednoho páru osobních vlaků Českých drah v úseku Hulín – Holešov a zpět na trati 303 Kojetín – Valašské Meziříčí. Půjde o pár vlaků Os 3969 (Hulín 14:25 – Holešov 14:34) a Os 3976 (Holešov 14:45 – Hulín 14:54), které pojedou vždy v pátek a také 27. října a 16. listopadu a naopak nebudou zajištěné v pátek 28. října. Ve směru z Hulína bude vlak navazovat na spoj Os 14263 z Kroměříže (odj. ve 14:11), v opačném směru bude vlak pokračovat z Hulína jako stávající vlak Os 3978 až do Kroměříže.

Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji nedochází od 12. června 2022 k žádným plánovaným změnám.

Rekonštrukcia žilinského uzla prinesie zmenu vedenia priamych vlakov R 34x. Pozrite si prehľad zmien

Rekonštrukcia žilinského uzla prinesie zmenu vedenia priamych vlakov R 34x. Pozrite si prehľad zmien cestovného poriadku vlakov osobnej dopravy od 12. 6. 2022 v kocke

8.6.2022

  • Diaľkovú a regionálnu vlakovú dopravu čaká niekoľko zmien
  • Z dôvodu zefektívnenia železničnej dopravy dôjde k víkendovému, resp. sezónnemu, obmedzeniu 8 regionálnych rýchlikov
  • Od 1. 7. 2022 bude zavedený samoobslužný výpravný systém (SVS) na linkách Humenné – Medzilaborce mesto (trať 191), Prešov – Bardejov (trať 194), Humenné – Stakčín (trať 196), Košice – Moldava nad Bodvou mesto (trať 160)

 

BRATISLAVA – V nedeľu 12. 6. 2022 vstúpi do platnosti pravidelná 2. zmena Cestovného poriadku 2021/2022. Pozrite si zmeny, ktoré sa udejú v železničnej doprave v rámci diaľkových vnútroštátnych, ako aj regionálnych a prímestských vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK):

 

DIAĽKOVÁ DOPRAVA

 

Zmena systémovej polohy vlakov:

  • vlak R 614 bude v úseku Humenné – Košice vedený v skoršej časovej polohe: Humenné 21:51, Strážske 22:00 – 22:00, Michalovce 22:12 – 22:13, Bánovce nad Ondavou 22:22 – 22:23, Trebišov 22:34 – 22:47, Košice 23:30 – 23:45, ostatné bez zmeny,
  • vlak R 615 bude v úseku Margecany – Humenné vedený v skoršej časovej polohe: Margecany 4:14 – 4:15, Kysak 4:28 – 4:30, Košice 4:42 – 4:52, Trebišov 5:34 – 5:49, Bánovce nad Ondavou 5:59 – 5:59, Michalovce 6:08 – 6:09, Strážske 6:22 – 6:23, Humenné 6:33, ostatné bez zmeny,
  • vlak REX 1780 bude v úseku Margecany – Červená Skala vedený v skoršej časovej polohe, Margecany 8:06, Jaklovce 8:11 – 8:11, Žakarovce 8:14 – 8:14, Gelnica 8:17 – 8:17, Gelnica mesto 8:19 – 8:20, Gelnica zastávka 8:24 – 8:25, Prakovce zastávka 8:27 – 8:28, Prakovce 8:29 – 8:30, Helcmanovce 8:33 – 8:33, Mníšek nad Hnilcom 8:38 – 8:38, Švedlár zastávka 8:43 – 8:44, Švedlár 8:47 – 8:48, Stará Voda 8:52 – 8:53, Nálepkovo 8:57 – 8:58, Hnilec 9:10 – 9:11, Mlynky 9:21 – 9:22, Dedinky 9:25 – 9:26, Stratená 9:30 – 9:31, Dobšinská ľadová jaskyňa 9:36 – 9:37, Telgárt penzión 9:49 – 9:50, Červená Skala 9:57 – 10:00, ostatné bez zmeny.

 

Z dôvodu pokračujúcej rekonštrukcie uzla Žilina a s tým súvisiacimi kapacitnými obmedzeniami dochádza:

  • k zmene vedenia priamych vlakov R 34x Zvolen/Banská Bystrica – Ostrava-Svinov,
  • priame vlaky R 34x budú v úseku Zvolen/Banská Bystrica – Vrútky zrušené a nahradené vlakmi R 9xx, a v úseku Vrútky – Žilina zrušené (okrem vlakov R 342 a R 345) a naši cestujúci môžu využiť vlaky R 6xx.

 

Vlaky vedené v úseku Žilina – Ostrava-Svinov:

  • R 340 (Banská Bystrica 17:34 – Ostrava-Svinov 21:08) bude vedený len v úseku Žilina 19:27 – Ostrava-Svinov 21:08. V trase Banská Bystrica – Vrútky nahradený vlakom R 954 (Banská Bystrica 17:34 – Vrútky 18:46). V trase Vrútky – Žilina zrušený, náhrada vlak R 612,
  • R 341 (Ostrava-Svinov 06:50 – Banská Bystrica 10:26) bude vedený len v úseku Ostrava-Svinov 06:50 – Žilina 08:33. V trase Žilina – Vrútky zrušený, náhrada vlak R 601. V trase Vrútky – Banská Bystrica nahradený vlakom R 947 (Vrútky 09:13 – Banská Bystrica 10:26),
  • R 342 (Banská Bystrica 13:34 – Ostrava-Svinov 17:09) bude vedený len v úseku Vrútky 15:01 – Ostrava-Svinov 17:09. V trase Banská Bystrica – Vrútky nahradený vlakom R 948 (Banská Bystrica 13:34 – Vrútky 14:46),
  • R 343 (Ostrava-Svinov 08:50 – Banská Bystrica 12:26) bude vedený len v úseku Ostrava-Svinov 08:50 – Žilina 10:33. V trase Žilina – Vrútky zrušený, náhrada vlak R 603. V trase Vrútky – Banská Bystrica nahradený vlakom R 949 (Vrútky 11:13 – Banská Bystrica 12:26),
  • R 344 (Banská Bystrica 09:34 – Ostrava-Svinov 13:09) bude vedený len v úseku Žilina 11:27 – Ostrava-Svinov 13:09. V trase Banská Bystrica – Vrútky nahradený vlakom R 944 (Banská Bystrica 09:34 – Vrútky 10:46). V trase Vrútky – Žilina zrušený, náhrada vlak R 604,
  • R 345 (Ostrava-Svinov 14:50 – Banská Bystrica 18:26) bude vedený len v úseku Ostrava-Svinov 14:50 – Vrútky 16:59. V trase Vrútky – Banská Bystrica nahradený vlakom R 955 (Vrútky 17:13 – Banská Bystrica 18:26),
  • R 346 (Zvolen os. st. 05:02 – Ostrava-Svinov 09:09) bude vedený len v úseku Žilina 07:27 – Ostrava-Svinov 09:09. V trase Zvolen os. st. – Vrútky nahradený vlakom R 940 (Zvolen os. st. 05:02 – Vrútky 06:46). V trase Vrútky – Žilina zrušený, náhrada vlak R 600,
  • R 347 (Ostrava-Svinov 16:50 – Zvolen os. st. 20:56) bude vedený len v úseku Ostrava-Svinov 16:50 – Žilina 18:33. V trase Žilina – Vrútky zrušený, náhrada vlak R 611. V trase Vrútky – Banská Bystrica nahradený vlakom R 957 (Vrútky 19:13 – Zvolen os. st. 20:56).

 

Vlaky vedené v úseku Zvolen/Banská Bystrica – Vrútky:

  • R 940 zavedený nový vlak (Zvolen os. st. 05:02 – Vrútky 06:46), náhrada za vlak R 346,
  • R 944 zavedený nový vlak (Banská Bystrica 09:34 – Vrútky 10:46), náhrada za vlak R 344,
  • R 947 zavedený nový vlak (Vrútky 09:13 – Banská Bystrica 10:26), náhrada za vlak R 341,
  • R 948 zavedený nový vlak (Banská Bystrica 13:34 – Vrútky 14:46), náhrada za vlak R 342,
  • R 949 zavedený nový vlak (Vrútky 11:13 – Banská Bystrica 12:26), náhrada za vlak R 343,
  • R 954 zavedený nový vlak (Banská Bystrica 17:34 – Vrútky 18:46), náhrada za vlak R 340,
  • R 955 zavedený nový vlak (Vrútky 17:13 – Banská Bystrica 18:26), náhrada za vlak R 345,
  • R 957 zavedený nový vlak (Vrútky 19:13 – Zvolen os. st. 20:56), náhrada za vlak R 347.

 

Zmeny obmedzenia vlakov:

Z dôvodu zefektívnenia železničnej dopravy a objednávky Ministerstva dopravy a výstavby SR (MDV SR) dochádza k obmedzeniam nasledovných vlakov:

  • vlak RR 705 (Bratislava hl. st. 9:13 – Žilina 11:36) bude vedený s obmedzením „ide v pracovných dňoch (X)“, v súčasnosti ide denne,
  • vlak RR 706 (Žilina 6:24 – Bratislava hl. st. 8:47) bude vedený s obmedzením „ide v pracovných dňoch (X)“, v súčasnosti vedený v pondelok (1) – sobotu (6),
  • vlak RR 712 (Žilina 12:24 – Bratislava hl. st. 14:47) bude vedený s obmedzením „ide v pracovných dňoch (X)“, v súčasnosti vedený v pondelok (1) – piatok (5) a nedeľu (7),
  • vlak RR 870 (Nové Zámky 16:06 – Bratislava hl. st. 17:08) bude obmedzený aj v dobe 1. VII. – 2. IX., nové obmedzenie: „ide v pracovných dňoch (X), nejde 1. VII. – 2. IX“, v súčasnosti vedený v „pracovných dňoch (X)“,
  • vlak RR 910 (Košice 5:23 – Zvolen os. st. 8:48) bude mať nové obmedzenie „nejde v nedeľu (7)“, v súčasnosti vedený denne,
  • vlak RR 923 (Zvolen os. st. 19:13 – Košice 22:38) bude mať nové obmedzenie „nejde v sobotu (6)“, v súčasnosti vedený denne,
  • vlak RR 940 (Zvolen os. st. 5:02 – Vrútky 6:46) bude mať nové obmedzenie „nejde v nedeľu (7)“, v súčasnosti vlak R 346 premávajúci bez obmedzenia,
  • vlak RR 941 (Vrútky 5:13 – Banská Bystrica 6:26) bude mať nové obmedzenie „nejde v nedeľu (7)“, v súčasnosti vedený denne,
  • vlak RR 942 (Zvolen os. st. 7:02 – Banská Bystrica 7:29/7:34 – Vrútky 8:46) bude v nedeľu (7) vedený aj v trase Zvolen – Banská Bystrica, v trase Banská Bystrica – Vrútky stále premáva denne, v súčasnosti je vedený len z Banskej Bystrice.

 

Zmeny radenia vlakov:

  • z dôvodu zjednotenia radenia vlakov R 6xx dôjde od 12. 6. 2022 k radeniu dvoch vozňov 1. triedy vo všetkých vlakoch R 6xx (okrem 614/615),
  • vozne 1. triedy budú naďalej povinne miestenkové,
  • vo vlakoch R 600, 602, 604, 606, 607, 609, 611 a 613 bude aj naďalej radený vozeň s prémiovým kupé 1plus,
  • vlaky RR 910 – 923 linky Zvolen os. st. – Košice a vlaky R 940 – 957 linky Zvolen os. st. – Vrútky budú radené len z vozňov 2. triedy.

 

REGIONÁLNA A PRÍMESTSKÁ DOPRAVA

 

Bratislavský samosprávny kraj:

 

Linka Bratislava – Pezinok – Trnava – Leopoldov (trať 120), linka S 50/S 55 IDS BK:

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Bratislava – Leopoldov dochádza vo vedení vlakov k nasledovným zmenám:
  • Os 3062 (Galanta 21:59 – Trnava 22:25/22:27 – Bratislava hl. st. 23:13), zmena kalendárneho obmedzenia, vlak bude vedený len počas „pracovných dní (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • nový vlak Os 3082 (Galanta 22:05 – Trnava 22:32/22:34 – Bratislava hl. st. 23:20), kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok.

 

Linka Bratislava – Galanta – (Nové Zámky) (trať 130):

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Bratislava – Nové Zámky dochádza vo vedení vlakov k nasledovným zmenám:
  • REX 1851 (Bratislava hl. st. 14:30 – Šurany 15:46), zmena čísla vlaku na REX 1871, zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X), nejde 1. VII. – 2. IX.“ (dnes obmedzenie „ide v pracovné dni (X)“), zmena cieľovej stanice na Nové Zámky 15:46 (dnes Šurany), zmena trasovania na Palárikovo – Nové Zámky (dnes Palárikovo – Šurany),
  • REX 1874 (Nové Zámky 5:53 – Bratislava hl. st. 7:08), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X), nejde 1. VII. – 2. IX.“ (dnes obmedzenie „ide v pracovné dni (X)“),
  • REX 1877 (Bratislava hl. st. 17:30 – Nové Zámky 18:42), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X), nejde 1. VII. – 2. IX.“ (dnes obmedzenie „ide v pracovné dni (X)“),
  • Os 4602 (Nové Zámky 5:30 – Bratislava hl. st. 6:59), zmena kalendárneho obmedzenia, vlak bude vedený len počas „pracovných dní (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • nový vlak Os 4680 (Nové Zámky 5:22 – Bratislava hl. st. 6:52), kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok.

 

Trnavský samosprávny kraj

 

Linka Bratislava – Pezinok – Trnava – Leopoldov (trať 120), linka S 50/S 55 IDS BK:

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Bratislava – Leopoldov dochádza vo vedení vlakov k nasledovným zmenám:
  • Os 3062 (Galanta 21:59 – Trnava 22:25/22:27 – Bratislava hl. st. 23:13), zmena kalendárneho obmedzenia, vlak bude vedený len počas „pracovných dní (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • nový vlak Os 3082 (Galanta 22:05 – Trnava 22:32/22:34 – Bratislava hl. st. 23:20), kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok.

 

Linka Bratislava – Galanta – (Nové Zámky) (trať 130):

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Nové Zámky – Bratislava dochádza vo vedení vlakov k nasledovným zmenám:
  • REX 1851 (Bratislava hl. st. 14:30 – Šurany 15:46), zmena čísla vlaku na REX 1871, zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X), nejde 1. VII. – 2. IX.“ (dnes obmedzenie „ide v pracovné dni (X)“), zmena cieľovej stanice na Nové Zámky 15:46 (dnes Šurany), zmena trasovania na Palárikovo – Nové Zámky (dnes Palárikovo – Šurany),
  • REX 1874 (Nové Zámky 5:53 – Bratislava hl. st. 7:08), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X), nejde 1. VII. – 2. IX.“ (dnes obmedzenie „ide v pracovné dni“),
  • REX 1877 (Bratislava hl. st. 17:30 – Nové Zámky 18:42), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X), nejde 1. VII. – 2. IX.“ (dnes obmedzenie „ide v pracovné dni (X)“),
  • Os 4602 (Nové Zámky 5:30 – Bratislava hl. st. 6:59), zmena kalendárneho obmedzenia, vlak bude vedený len počas „pracovných dní (X)“, (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • nový vlak Os 4680 (Nové Zámky 5:22 – Bratislava hl. st. 6:52), kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok.

 

Linka Galanta – Trnava (trať 133):

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Galanta – Trnava dochádza vo vedení vlakov k nasledovným zmenám:
  • Os 3062 (Galanta 21:59 – Trnava 22:25/22:27 – Bratislava hl. st. 23:13), zmena kalendárneho obmedzenia, vlak bude vedený len počas „pracovných dní (X)“, (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • nový vlak Os 3082 (Galanta 22:05 – Trnava 22:32/22:34 – Bratislava hl. st. 23:20), kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok,
  • Os 4531 (Trnava 19:28 – Galanta 19:55), zmena obmedzenia vlaku na „ide denne“ (dnes obmedzenie „ide v pracovné dni (X)“),
  • nový vlak Os 4570 (Galanta 6:05 – Trnava 6:32), vedený poschodovou ucelenou elektrickou jednotkou ŽKV 671, kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok,
  • nový vlak Os 4581 (Trnava 5:28 – Galanta 5:55), vedený poschodovou ucelenou elektrickou jednotkou ŽKV 671, kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok,
  • nový vlak Os 4572 (Galanta 8:05 – Trnava 8:32), vedený poschodovou ucelenou elektrickou jednotkou ŽKV 671, kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok,
  • nový vlak Os 4583 (Trnava 7:28 – Galanta 7:55), vedený poschodovou ucelenou elektrickou jednotkou ŽKV 671, kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok,
  • nový vlak Os 4574 (Galanta 10:05 – Trnava 10:32), vedený poschodovou ucelenou elektrickou jednotkou ŽKV 671, kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok,
  • nový vlak Os 4585 (Trnava 9:28 – Galanta 9:55), vedený poschodovou ucelenou elektrickou jednotkou ŽKV 671, kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok,
  • nový vlak Os 4576 (Galanta 12:05 – Trnava 12:32), vedený poschodovou ucelenou elektrickou jednotkou ŽKV 671, kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok,
  • nový vlak Os 4587 (Trnava 21:28 – Galanta 21:55), vedený poschodovou ucelenou elektrickou jednotkou ŽKV 671, kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok,
  • nový vlak Os 4578 (Galanta 14:05 – Trnava 14:32), vedený poschodovou ucelenou elektrickou jednotkou ŽKV 671, kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok,
  • nový vlak Os 4580 (Galanta 16:05 – Trnava 16:32), vedený poschodovou ucelenou elektrickou jednotkou ŽKV 671, kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok,
  • nový vlak Os 4582 (Galanta 18:05 – Trnava 18:32), vedený poschodovou ucelenou elektrickou jednotkou ŽKV 671, kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok,
  • nový vlak Os 4584 (Galanta 20:05 – Trnava 20:32), vedený poschodovou ucelenou elektrickou jednotkou ŽKV 671, kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok,
  • Os 4504 (Galanta 5:50 – Trnava 6:17), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4505 (Trnava 5:47 – Galanta 6:15), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4506 (Galanta 6:55 – Trnava 7:22), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4507 (Trnava 6:48 – Galanta 7:15), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4508 (Galanta 7:35 – Trnava 8:02), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4509 (Trnava 8:28 – Galanta 8:55), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4512 (Galanta 9:35 – Trnava 10:02), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4513 (Trnava 10:28 – Galanta 10:55), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4516 (Galanta 11:35 – Trnava 12:02), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4517 (Trnava 12:28 – Galanta 12:55), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4518 (Galanta 12:39 – Trnava 13:05), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4520 (Galanta 13:35 – Trnava 14:02), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4521 (Trnava 14:28 – Galanta 14:55), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4522 (Galanta 14:39 – Trnava 15:05), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4524 (Galanta 15:35 – Trnava 16:02), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4525 (Trnava 16:28 – Galanta 16:55), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4526 (Galanta 16:39 – Trnava 17:05), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4528 (Galanta 17:39 – Trnava 18:06), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4529 (Trnava 18:28 – Galanta 18:55), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4532 (Galanta 19:35 – Trnava 20:02), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 4535 (Trnava 20:48 – Galanta 21:15), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“).

 

Nitriansky samosprávny kraj

 

Linka Bratislava – Galanta – (Nové Zámky) (trať 130):

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Nové Zámky – Bratislava dochádza vo vedení vlakov k nasledovným zmenám:
  • REX 1851 (Bratislava hl. st. 14:30 – Šurany 15:46), zmena čísla vlaku na REX 1871, zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X), nejde 1. VII. – 2. IX.“ (dnes obmedzenie „ide v pracovné dni (X)“), zmena cieľovej stanice na Nové Zámky 15:46 (dnes Šurany), zmena trasovania na Palárikovo – Nové Zámky (dnes Palárikovo – Šurany),
  • REX 1874 (Nové Zámky 5:53 – Bratislava hl. st. 7:08), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X), nejde 1. VII. – 2. IX.“ (dnes obmedzenie „ide v pracovné dni (X)“),
  • REX 1877 (Bratislava hl. st. 17:30 – Nové Zámky 18:42), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X), nejde 1. VII. – 2. IX.“ (dnes obmedzenie „ide v pracovné dni (X)“),
  • Os 4602 (Nové Zámky 5:30 – Bratislava hl. st. 6:59), zmena kalendárneho obmedzenia, vlak bude vedený len počas „pracovných dní (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • nový vlak Os 4680 (Nové Zámky 5:22 – Bratislava hl. st. 6:52), kalendárne obmedzenie ide v sobotu (5), nedeľu (7) a vo sviatok.

 

Linka Nové Zámky – Štúrovo (trať 130):

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Nové Zámky – Štúrovo dochádza vo vedení vlakov k nasledovným zmenám:
  • Os 4902 (Štúrovo 5:12 – Nové Zámky 5:50), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“).

 

Linka Nové Zámky – Nitra – Topoľčany – Prievidza (trať 140):

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Nové Zámky – Prievidza dochádza vo vedení vlakov k nasledovným zmenám:
  • Os 5041 (Nitra 4:13 – Topoľčany 5:05), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ v pôvodnej trase (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • Os 5503 (Topoľčany 4:49 – Prievidza 6:09), zmena kalendárneho obmedzenie na „ide v pracovné dni (X)“ (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • nový vlak Os 5085 (Nitra 4:11 – Topoľčany 4:56/4:57 – Prievidza 6:19), kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok,
  • Os 5004 (Topoľčany 4:19 – Nové Zámky 6:14), zmena kalendárneho obmedzenia vlaku na „ide v pracovné dni (X)“ v pôvodnej trase (dnes obmedzenie „ide denne“),
  • nový Os 5082 (Topoľčany 4:13 – Nové Zámky 6:14), kalendárne obmedzenie ide v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok, úprava trasy Koniarovce príchod o 4:34.

 

Trenčiansky samosprávny kraj

 

Linka Žilina – Trenčín-Zlatovce (trať 120):

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Žilina – Trenčín-Zlatovce dochádza vo vedení vlakov k nasledovným zmenám:
  • Os 3322 (Žilina 14:52 – Trenčín-Zlatovce 16:23), bude vedený denne v celej trase (predtým v úseku Trenčín – Trenčín-Zlatovce premával v sobotu (6), nedeľu (7) a sviatok),
  • Os 3327 bude vychádzať už zo ŽST Trenčín-Zlatovce 16:36 (predtým z Trenčína) – Žilina príchod 18:18. Z Trenčína bude odchádzať o 16:40, čím bude zabezpečený požadovaný prípoj od rýchlika z Bratislavy,
  • dôvodom zmien je ukončenie výlukových obmedzení v úseku Púchov – Považská Bystrica.

 

Linka Prievidza – Topoľčany – Nové Zámky (trať 140):

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Prievidza – Nové Zámky dochádza vo vedení vlakov k nasledovným zmenám:
  • Os 5503 (Topoľčany 4:49 – Prievidza 6:09), bude vedený len počas „pracovných dní (X)“ (dnes premáva denne),
  • nový vlak Os 5085 (Nitra 4:11 – Topoľčany 4:56/4:57 – Prievidza 6:19), bude premávať v sobotu (6), nedeľu (7) a vo sviatok,
  • dôvodom zmeny je optimalizácia nasadenia vlakových náležitostí.

 

Žilinský samosprávny kraj

 

Linka Čadca – Skalité – Zwardoň (PL) (trate 127/129):

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Čadca – Zwardoň (PL) dochádza vo vedení vlakov k nasledovným zmenám:
    • Os 4470 pôjde o 9 minút skôr: Žilina 4:46 – Čadca 5:25 – 5:37 – Zwardoň 6:23, dôvodom je optimalizácia taktového systému (zjednotenie odchodovej minúty s ostatnými vlakmi),
  • z dôvodu pokračovania výlukových prác v železničnej stanici Zwardoň a požiadavky poľskej strany dôjde k nasledovným zmenám:
    • Os 4482 bude odchádzať zo zastávky Skalité-Serafínov o 6 minút neskôr, teda o 15:32, v úseku Čadca – Skalité sa časová poloha nemení,
    • Os 4479 pôjde zo Zwardoňa o 10 minút neskôr, teda o 19:52 a bude premávať denne až do Žiliny s príchodom o 21:13, v úseku Skalité – Žilina sa časová poloha nemení.
  •  

Linka Žilina – Trenčín-Zlatovce (trať 120):

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Žilina – Trenčín-Zlatovce dochádza vo vedení vlakov k nasledovným zmenám:
  • Os 3327 bude vychádzať už zo ŽST Trenčín-Zlatovce (predtým Trenčín) a do Žiliny príde o 10 minút neskôr: Trenčín-Zlatovce 16:36 – Žilina 18:18,
  • Os 3382 pôjde po Púchov o 5 minút neskôr: Žilina 16:31 – Púchov 17:19/17:23 – Trenčín-Zlatovce 18:17,
  • dôvodom zmien je ukončenie výlukových obmedzení v úseku Púchov – Považská Bystrica.

 

Banskobystrický samosprávny kraj

 

Linka Nové Zámky – Kozárovce – Zvolen (trať 150):

  • zmeny v polohách vlakov budú od 1. júna do 18. októbra 2022, kedy bude prebiehať rekonštrukcia trate spojená s nepretržitou výlukou na úseku trate 150 Beša – Horný Pial:
  • v úseku Levice – Nová Baňa budú mať vlaky regionálnej dopravy posunuté trasy. Osobné vlaky budú mať odchod z Levíc spravidla v párnu hodinu 45. minútu (4:45, 6:45, 12:57, 14:45, 16:45, 18:45 a 22:33) a príchod nepárnu hodina 10. minútu (5:10, 7:10, 9:10, 15:10, 17:10, 19:10 a 21:10),
  • vlaky diaľkovej dopravy na úseku Levice – Banská Bystrica budú jazdiť v pôvodných časoch.

 

Linka Fiľakovo – Jesenské (trať 160):

  • v regionálnej železničnej doprave nastanú na úseku Fiľakovo – Jesenské nasledovné zmeny:
    • Os 6251 (Fiľakovo 16:05 – Jesenské 16:41) zmena kalendárneho obmedzenia na „ide v pracovné dni (X)“,
    • Os 6250 (Jesenské 13:34 – Fiľakovo 14:08) zmena kalendárneho obmedzenia na „ide v pracovné dni (X)“.

 

Linka Utekáč – Lučenec (trať 162):

  • v regionálnej železničnej doprave nastane na úseku Poltár – Lučenec nasledovná zmena:
    • Os 6642 (Poltár 7:48 – Lučenec 8:18) bude mať z dôvodu vytvorenia prípoja v Lučenci na RR 910 posunutú trasu do skoršej polohy o 24 minút, teda Poltár 7:24 – Lučenec 7:54.

 

Linka Rimavská Sobota – Jesenské (trať 174):

  • v regionálnej železničnej doprave nastanú na úseku Rimavská Sobota – Jesenské nasledovné zmeny:
    • Os 6717 (Rimavská Sobota 13:01 – Jesenské 13:15) zmena kalendárneho obmedzenia na „ide v pracovné dni (X)“,
    • Os 6726 (Jesenské 16:44 – Rimavská Sobota 16:58) zmena kalendárneho obmedzenia na „ide v pracovné dni (X)“.

 

Košický samosprávny kraj

 

Linka Košice – Moldava nad Bodvou mesto (trať 160):

  • od 1. 7. 2022 bude zavedený samoobslužný výpravný systém:
  • SVS sa zavádza na tratiach, na ktorých je vo väčšine vlakov nízka frekvencia cestujúcich, resp. vysoké percento cestujúcich s nárokom na bezplatnú prepravu (BP),
  • cestujúci okrem nákupu cestovných dokladov v miestach, kde je „okienko“, majú k dispozícii SMS lístky, e-shop ZSSK i mobilnú aplikáciu Ideme vlakom. V krajnom prípade si lístok môžu zakúpiť aj priamo u rušňovodiča pred nástupom do vlaku na zastávke (cez okienko vlaku), obdobne ako to je nastavené pri medzimestských autobusoch, kde je z personálu prítomný tiež iba šofér. Všetci rušňovodiči na tratiach so SVS prešli potrebným školením a sú na predaj lístkov vybavení (odporúčame mať primeranú hotovosť, veľmi nám tým pomôžete),
  • slovenským špecifickým dôvodom pre zavádzanie SVS systému na menej frekventovaných tratiach je vysoký podiel cestujúcich s nárokom na BP. Tým postačuje na tratiach SVS iba preukaz na BP (nemusia si kupovať lístok, ani sa nikde registrovať), a teda tu nie je potrebné kontrolovať cestovné doklady značnej časti cestujúcich na regionálnych tratiach,
  • SVS sa bežne využíva v zahraničí (napríklad v Rakúsku, Čechách, Maďarsku, Švajčiarsku i Nemecku), v ZSSK je dlhé roky bezproblémovou súčasťou Tatranskej elektrickej železnice i zubačky,
  • všeobecné podmienky cestovania na tratiach so SVS nájdete tu à https://www.zssk.sk/samoobsluzny-vypravny-system-svs/.

 

Linka Margecany – Dobšinská ľadová jaskyňa (trať 173):

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Margecany – Dobšinská ľadová jaskyňa dochádza vplyvom systémovej úpravy vo vedení vlakov k nasledovným zmenám:
    • Os 7406 bude vedený v novej časovej polohe Margecany 6:56 – Nálepkovo 7:53,
    • Os 7411 bude vedený v novej časovej polohe Nálepkovo 9:01 – Margecany 9:53,
    • Os 7412 bude vedený v novej časovej polohe Margecany 10:07 – Nálepkovo 10:56,
    • Os 7415 bude vedený v novej časovej polohe Nálepkovo 11:01 – Margecany 11:53,
    • Os 7450 bude vedený v novej časovej polohe Margecany 12:07 – Mlynky 14:05,
    • Os 7418 bude vedený v novej časovej polohe Margecany 13:07 – Nálepkovo 13:56,
    • Os 7421 bude vedený v novej časovej polohe Nálepkovo 14:01 – Margecany 14:53,
    • Os 7422 bude vedený v novej časovej polohe Margecany 15:07 – Nálepkovo 15:56,
    • Os 7423 bude vedený v novej časovej polohe s predlženou trasou Mlynky 14:19 – Nálepkovo 15:01 – Margecany 15:53, v úseku Mlynky – Nálepkovo obmedzenie „ide v pracovné dni (X)“ a v úseku Nálepkovo – Margecany „ide denne“,
    • Os 7452 bude vedený v novej časovej polohe Margecany 16:07 – Dobšinská ľadová jaskyňa 17:40,
    • Os 7426 bude vedený v novej časovej polohe Margecany 17:07 – Nálepkovo 17:56,
    • Os 7427 bude vedený v novej časovej polohe so skrátenou trasou Nálepkovo 17:01 – Margecany 17:53,
    • Os 7428 bude vedený v novej časovej polohe Margecany 18:07 – Nálepkovo 18:56,
    • Os 7454 bude vedený v novej časovej polohe Margecany 20:07 – Dobšinská ľadová jaskyňa 21:43,
    • Os 7455 bude vedený v novej časovej polohe Dobšinská ľadová jaskyňa 20:01 – Margecany 21:53,
    • nový vlak Os 7425 (Nálepkovo 16:01 – Margecany 16:53), obmedzenie „ide v pracovné dni (X)“,
    • nový vlak Os 7429 (Nálepkovo 18:01 – Margecany 18:53), obmedzenie „ide v pracovné dni (X)“,
    • Os 7405 (Nálepkovo 6:00 – Margecany 7:11) – zrušený bez náhrady,
    • Os 7440 (Margecany 21:38 – Prakovce 22:03) – zrušený bez náhrady,
    • Os 7441 (Prakovce 22:16 – Margecany 22:40) – zrušený bez náhrady.

 

Linka Košice – Poprad-Tatry (trať 180):

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Košice – Poprad-Tatry dochádza vo vedení vlakov k nasledovným zmenám:
    • RR 765 bude vedený ako REX 1765 len v úseku Poprad-Tatry 6:23 – Košice 7:41, obmedzenie „ide v pracovných dňoch (X) a sobotu (6)“,
    • RR 766 bude vedený ako REX 1764 len v úseku Košice 20:32 – Poprad-Tatry 21:52, obmedzenie „ide v pracovných dňoch (X) a sobotu (6)“,
    • Os 7817 bude vedený v novej časovej polohe Poprad-Tatry 10:54 – Košice 12:41,
    • Os 7825 bude vedený v novej časovej polohe Poprad-Tatry 14:54 – Margecany 16:04 – 16:17 – Košice 16:53,
    • Os 7829 bude vedený v novej časovej polohe Poprad-Tatry 16:54 – Margecany 18:04 – 18:11 – Košice 18:51,
    • Os 7833 bude vedený v novej časovej polohe Poprad-Tatry 18:54 – Košice 20:41.

 

Linka Košice – Humenné (trať 190/191):

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Košice – Humenné dochádza vo vedení vlakov k nasledovným zmenám:
    • REX 1904 (Humenné 6:12 – Košice 7:48) pôjde v „pracovných dňoch (X)“ okrem „1. VII. – 2. IX.“,
    • REX 1909 (Košice 15:37 – Humenné 17:09) pôjde v „pracovných dňoch (X)“ okrem „1. VII. – 2. IX.“.

 

Prešovský samosprávny kraj

 

Linka Humenné – Medzilaborce mesto (trať 191), Prešov – Bardejov (trať 194), Humenné – Stakčín (trať 196): 

  • od 1. 7. 2022 bude zavedený samoobslužný výpravný systém:
  • SVS sa zavádza na tratiach, na ktorých je vo väčšine vlakov nízka frekvencia cestujúcich, resp. vysoké percento cestujúcich s nárokom na bezplatnú prepravu (BP),
  • cestujúci okrem nákupu cestovných dokladov v miestach, kde je „okienko“, majú k dispozícii SMS lístky, e-shop ZSSK i mobilnú aplikáciu Ideme vlakom. V krajnom prípade si lístok môžu zakúpiť aj priamo u rušňovodiča pred nástupom do vlaku na zastávke (cez okienko vlaku), obdobne ako to je nastavené pri medzimestských autobusoch, kde je z personálu prítomný tiež iba šofér. Všetci rušňovodiči na tratiach so SVS prešli potrebným školením a sú na predaj lístkov vybavení (odporúčame mať primeranú hotovosť, veľmi nám tým pomôžete),
  • slovenským špecifickým dôvodom pre zavádzanie SVS systému na menej frekventovaných tratiach je vysoký podiel cestujúcich s nárokom na BP. Tým postačuje na tratiach SVS iba preukaz na BP (nemusia si kupovať lístok, ani sa nikde registrovať), a teda tu nie je potrebné kontrolovať cestovné doklady značnej časti cestujúcich na regionálnych tratiach,
  • SVS sa bežne využíva v zahraničí (napríklad v Rakúsku, Čechách, Maďarsku, Švajčiarsku i Nemecku), v ZSSK je dlhé roky bezproblémovou súčasťou Tatranskej elektrickej železnice i zubačky,
  • všeobecné podmienky cestovania na tratiach so SVS nájdete tu à https://www.zssk.sk/samoobsluzny-vypravny-system-svs/.

 

Linka Košice – Poprad-Tatry (trať 180):

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Košice – Poprad-Tatry dochádza vo vedení vlakov k nasledovným zmenám:
    • RR 765 bude vedený ako REX 1765 len v úseku Poprad-Tatry 6:23 – Košice 7:41, obmedzenie „ide v pracovných dňoch (X) a sobotu (6)“,
    • RR 766 bude vedený ako REX 1764 len v úseku Košice 20:32 – Poprad-Tatry 21:52, obmedzenie „ide v pracovných dňoch (X) a sobotu (6)“,
    • Os 7817 bude vedený v novej časovej polohe Poprad-Tatry 10:54 – Košice 12:41,
    • Os 7825 bude vedený v novej časovej polohe Poprad-Tatry 14:54 – Margecany 16:04 – 16:17 – Košice 16:53,
    • Os 7829 bude vedený v novej časovej polohe Poprad-Tatry 16:54 – Margecany 18:04 – 18:11 – Košice 18:51,
    • Os 7833 bude vedený v novej časovej polohe Poprad-Tatry 18:54 – Košice 20:41.

 

Linka Košice – Humenné (trať 190/191):

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Košice – Humenné dochádza vo vedení vlakov k nasledovným zmenám:
    • REX 1904 (Humenné 6:12 – Košice 7:48) pôjde v „pracovných dňoch (X)“ okrem „1. VII. – 2. IX.“,
    • REX 1909 (Košice 15:37 – Humenné 17:09) pôjde v „pracovných dňoch (X)“ okrem „1. VII. – 2. “.

 

Linka Humenné – Stakčín (trať 196):

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Humenné – Stakčín dochádza vo vedení vlakov k nasledovným zmenám:
    • Os 9408 (Stakčín 7:35 – Humenné 8:24) pôjde v „pracovných dňoch (X)“,
    • Os 9410 (Stakčín 8:35 – Humenné 9:24) pôjde denne.

 

Začne první fáze rekonstrukce výpravní budovy ve stanici Teplice v Čechách

7.6.2022

Rekonstrukce rozsáhlé výpravní budovy ve stanici Teplice v Čechách může začít. Správa železnic vybrala zhotovitele první etapy prací, která zahrnuje opravu fasády a přilehlého nástupiště. Vítězem výběrového řízení se stala společnost Chládek & Tintěra, Litoměřice, která nabídla nejvýhodnější cenu 236,1 milionu korun. Zahájení realizace se předpokládá letos v červenci, dokončení první etapy prací je v plánu za necelé dva roky.

Současná výpravní budova v lázeňském městě pod Krušnými horami pochází z roku 1856. Rozsáhlý objekt byl postaven v novorománském stylu, ve své době byl také sídlem soukromé Ústecko-teplické dráhy. Památkově chráněná stavba již neodpovídá současným požadavkům, proto se Správa železnic rozhodla pro její kompletní rekonstrukci.

V první etapě dojde k obnově střech včetně krovů a celé fasády. Budou vyměněna také všechna okna a dveře. Součástí prací bude i rekonstrukce 1. nástupiště, které bude řešeno bezbariérově se zvednutím nástupní hrany. Rekonstrukcí projde také historické zastřešení nástupiště a přilehlá kolej.  

Nový vzhled budovy byl navržen po důkladném restaurátorském průzkumu a zohledňuje její památkovou ochranu. Objekt se očistí od nekvalitních dobových úprav a budou mu vráceny původní historické prvky. Navrženo je také obnovení původní okrové barevnosti fasády kombinované s detaily v cihlové barvě, oplechování a kovové prvky budou tmavě šedé. Umělý šindel a plech na střeše nahradí šablony imitující původní břidlicovou krytinu.

Po dokončení první etapy rekonstrukce se nádražní budova stane reprezentativním a důstojným prvkem této městské lokality. Intenzivně pokračují také projektové práce na druhé etapě. Její součástí bude kromě kompletní rekonstrukce interiéru výpravní budovy například i vybudování nových parkovacích ploch nebo úprava trafostanice s instalací fotovoltaické elektrárny na její střeše.

Jednotka TGV je v Česku, propaguje přínosy vysokorychlostních tratí

6.6.2022

Do České republiky dorazil francouzský průkopník vysokorychlostního železničního spojení - legendární jednotka TGV. V pondělí se představila na hlavním nádraží v Praze, postupně navštíví Brno, Jihlavu a Ústí nad Labem.

„Není to jen úctyhodný kus techniky, ale také příslib a závazek. Závazek toho, že i my musíme co nejdříve smazat dluh naší železnice a postavit vlastní kilometry vysokorychlostních tratí. Nejsou to vzdušné zámky, ale konkrétní plán, který máme. Vysokorychlostní tratě znamenají velký příslib – pro cestující, města a obce, celou ekonomiku a společnost. Bez velkého přehánění to bude jedna z největších revolucí v cestování u nás, která se kdy stala," říká ministr dopravy Martin Kupka.
 
Přípravy na zahájení první stavby vysokorychlostní železniční tratě (VRT) v ČR už běží. Se začátkem výstavby se počítá na přelomu let 2025 a 2026, a to v úseku Praha-Běchovice – Poříčany. V roce 2027 má podle plánu začít budování úseků ve středních Čechách a v blízkosti Brna. Na rok 2029 je pak naplánovaný začátek stavby tratě přes Vysočinu.  
 
Jak navíc ukázaly studie proveditelnosti schválené Centrální komisí Ministerstva dopravy, vysokorychlostní tratě do Brna a Ostravy mají větší ekonomický přínos, než je výše plánované investice. Konkrétně se to týká VRT Praha - Brno - Břeclav a Brno - Přerov - Ostrava. Společně s již schválenou studií proveditelnosti z konce roku 2020 na trať z Prahy do Drážďan je tak k dispozici ekonomické zdůvodní pro základní kostru systému rychlých železničních spojení v České republice.
 

Zkušenosti z Francie

Pokračuje také spolupráce s německou stranou a s francouzským národním železničním dopravcem SNCF, se kterým Správa železnic podepsala smlouvu o poskytování služeb při přípravě výstavby vysokorychlostních tratí. Experti SNCF jsou schopni předat nejen know-how, ale i své zahraniční zkušenosti s vybudováním systému VRT například v Maroku. Koncept francouzského řešení byl výchozím bodem také při budování vysokorychlostní železniční sítě ve Španělsku, Velké Británii, Nizozemsku, Belgii nebo Turecku.  
 
Česká strana nyní zesiluje komunikaci nejen s odborníky, ale také se zástupci francouzské místní samosprávy, kteří mají zkušenosti s přínosem vysokorychlostní železnice. S budoucí dopravní obslužnost části vlaků na VRT počítá také nedávno schválený Plán dopravní obslužnosti 2022-2026.
 

Rychlostní rekordman

Aktuálně v Česku prezentovaná jednotka TGV PSE, někdy označovaná jako TGV Paris Sud-Est, byla součástí dodávky prvních 109 vysokorychlostních souprav, které sloužily na nově otevřené trase z Paříže do Lyonu. Za svůj provozní život zažila inaugurační jízdu se všemi poctami, natáčení filmu, zkoušku podvozků pro další vývojovou řadu TGV a zvládla také světový rychlostní rekord. V roce 1981 totiž na zatím uzavřeném úseku mezi Paříží a Lyonem dosáhla rychlosti 380 km/h.
 
Jednotka je stále provozní a jde o jedinou prezentační vysokorychlostní soupravu v Evropské unii. Prošla dvakrát výraznou modernizací a disponuje nejmodernější komunikační technikou. V běžném provozu skončila v roce 2018. Její tachometr se tehdy zastavil na úctyhodném číslu - 13 383 189 kilometrů.
 
Souprava má celkem deset vozů, dva hnací a osm vložených. Její celková délka je 200 metrů. Nechybí místa pro zavazadla, pojízdný bar, bistrovůz a také služební oddíl. V současnosti má jednotka celkem 238 míst v druhé a 104 míst v první třídě.

Více informací o prezentaci jednotky TGV v Česku naleznete zde.

Více informací o vysokorychlostních tratích naleznete zde.
 
 
 

Prepravy dreva medzi severom a juhom Slovenska s obojstranným vyťažením

6.6.2022

Pre železnicu je citeľná silná konkurencia kamiónovej dopravy aj v oblasti prepráv ťažkej drevnej guľatiny. O to viac je úspechom, keď sa na železnicu podarí dostať novú prepravu tejto komodity. A tá najnovšia dokonca šikovne využíva vyťaženie vozňov, ktoré by inak išli po železnici prázdne.

Až 41% územia Slovenska pokrývajú lesy. Aj preto je drevospracujúci priemysel jedným z dôležitých trvalo udržateľných odvetví: nie sme závislí na dovoze suroviny zo zahraničia a zároveň sa naše lesy prirodzene obnovujú a dorastajú. V minulosti sa podniky na spracovanie dreva stavali predovšetkým priamo v blízkosti jeho ťažby. Tieto miesta sa však v súčasnosti neustále menia podľa aktuálneho plánu výrubu – tomu sa musí prispôsobovať aj doprava. Okrem toho sa vo vysoko konkurenčnom globalizovanom prostredí presadia len veľmi efektívne spoločnosti, ktoré spracovávajú veľké objemy dreva. Medzi ne sa radia ružomberské celulózky a papierne Mondi SCP, spracúvajúce predovšetkým listnaté vlákninové drevo; v oblasti piliarskeho a stavebného dreva je to Rettenmeier Tatratimber v Liptovskom Hrádku a píla PRP Tomášovce. Tímu ZSSK CARGO sa podarilo šikovne nastaviť obeh vozňov na prepravu dreva medzi nimi tak, aby eliminovali prevoz prázdnych vozňov medzi juhom a severom Slovenska a tak maximalizovali ich využitie pre našich zákazníkov.

Malé skupiny vozňov, ktoré robia veľké veci

Stanica v Liskovej neďaleko Ružomberka má význam nielen ako odovzdávková stanica pre zásielky dreva, chemikálií, či hydroxidu sodného a vyrobenej celulózy v Mondi SCP. Z tejto stanice pravidelne vyrážajú aj manipulačné vlaky obsluhujúce trať na Oravu a horný Liptov. O obsluhu staníc a zákazníkov ZSSK CARGO po tejto trase sa starajú rušne radu 742 a 751. Na horný Liptov, do Liptovského Hrádku, vyráža vždy v pondelok, stredu a piatok ráno pravidelný manipulačný vlak. Jeho záťaž tvoria cisterny smerujúce z Leopoldova do likérky v Liptovskom Mikuláši, či kryté vozne na prepravu stavebného dreva, ktoré pravidelne smerujú z Liptovského Hrádku až do ďalekého Grécka. No hlavnou záťažou je drevo. To sa zbiera v rôznych staniciach Slovenska v jednotlivých vozňových zásielkach (JVZ) a vykladá priamo na vlečke podniku Rettenmeier Tatratimber.

Prázdne vozne z neďalekých prepráv

Na manipulačnom vlaku do Liptovského Hrádku sú však od marca často zavesené aj prázdne klanicové vozne na prepravu dreva. Po tom, čo do Ružomberka dorazili víkendové logistické vlaky s listnatým drevom zo Zemplína, Tekova, aj okolia Bratislavy a Leopoldova, sú prázdne vyložené vozne pristavené do stanice v Liskovej. Kým sa v staniciach opäť nahromadí dostatočné množstvo dreva pre ďalší logistický vlak, tieto vozne sa využijú na iné účely. Po ceste do Liptovského Hrádku je v stanici Liptovský Mikuláš v pondelok odvesených na všeobecnej vykládkovej a nakládkovej koľaji päť vozňov, ktoré v utorok nasleduje ďalšia pätica. Tými sú často aj vozne, ktoré v ten istý deň priviezli drevo do píly v Liptovskom Hrádku a poobede toho istého dňa sú už pristavované na nakládku v Liptovskom Mikuláši.

Z Liptova cez Žilinu až k Lučencu

Stredajší manipulačný vlak má pri svojom poobednom návrate z horného Liptova na starosti vyzdvihnutie desiatich, alebo aj viacerých ložených vozňov a ich dopravu do Liskovej. Ich odberateľom je píla PRP Tomášovce pri Lučenci. Po zaradení týchto vozňov do pravidelného zmiešaného priebežného nákladného vlaku do Žiliny - Tepličky, sú v tejto zoraďovacej stanici presmerované na zmiešaný vlak v smere do Zvolena. Odtiaľ pokračujú ďalej do Tomášoviec na vykládku. Ak je však v Liskovej dostatok záťaže nasmerovanej na Zvolen, tak je vytvorený priamy vlak, ktorý smeruje do Zvolena cez Vrútky, mimo zriaďovaciu stanicu Žilina. Tieto prepravy by mali v pravidelnom týždňovom intervale pokračovať až do konca roka.

Ekologicky po železnici aj na kratšie vzdialenosti

Tomu, že železnica dokáže konkurovať kamiónovej doprave aj pri veľmi krátkych vzdialenostiach, sme sa už viac ráz venovali. V marci sa podarilo „tromfnúť“ kamiónovú dopravu a poskytnúť ekologickejší spôsob prepravy dreva bez ničenia ciest aj na relácii Hronská Dúbrava – Tomášovce, kde ZSSK CARGO v skupine 5 vozňov prepravilo drevnú hmotu v celkovom objeme 1 200 m3. Aj v tomto prípade stoja za úspechom manipulačné vlaky ZSSK CARGO. Vo Zvolene zapriahli rušne radu 736 k prázdnym vozňom na nakládku šrotu aj prázdne vozne na prepravu dreva v Hronskej Dúbrave, aby sa po preradení na vlak do Tomášoviec dostala guľatina až k tomuto významnému a rastúcemu domácemu spracovateľovi drevnej hmoty.