Tlačové správy

Na historickou trať Vindobony přijíždí Lužnice, od prosince nové přímé spojení Prahy a Vídně

Na historickou trať Vindobony přijíždí Lužnice, od prosince nové přímé spojení Prahy a Vídně přes jižní Čechy

18.5.2022 - 13:35

České dráhy ve spolupráci s rakouským dopravcem ÖBB obnoví přímé vlakové spojení mezi Prahou a Vídní po historické trati Františka Josefa přes Tábor. Jeden pár vlaků v pracovní dny a dva páry o víkendech propojí turistické regiony Čech a Dolních Rakous. Vlaky vyjedou s novým jízdním řádem od 11. prosince 2022.  

„Obnovené spojení Prahy a Vídně přes Benešov u Prahy, Tábor a Třeboň nabídne nové možnosti pro turismus na obou stranách česko-rakouské hranice, sblíží obyvatele a nabídne další příležitosti pro rozvoj kontaktů mezi Čechy a Rakušany. Nové spojení není jen doprava mezi Prahou a Vídní, ale především jde o propojení regionů mezi Prahou a Českými Velenicemi na naší straně a krajů Waldviertel a Weinviertel v Rakousku,“ říká Jiří Ješeta,  náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu, a prezentuje také rozsah připravovaného spojení.

„Ve spolupráci s našimi partnery v Rakousku jsme připravili jeden pár rychlíků, který bude každý den dopoledne odjíždět z Vídně do Prahy a odpoledne bude jezdit v opačném směru. Druhý pár bude jezdit o sobotách a nedělích ráno z Prahy a z Vídně se bude vracet odpoledne. Na vlaky nasadíme naše moderní klimatizované soupravy. Ve vlaku bude také bezbariérový vůz upravený pro cestování osob na vozíku nebo vozy s místy pro uložení jízdních kol a cestující budou mít k dispozici i další služby, které v našich moderních rychlících nabízíme,“ uvádí Jiří Ješeta.

Cesta mezi Prahou a Vídní po dráze Františka Josefa bude trvat něco málo přes 5 hodin. Vlaky zastaví v mnoha regionálních centrech v Česku a v Dolních Rakousích, např. v Benešově u Prahy, Olbramovicích, Táboře, Soběslavi, Veselí nad Lužnicí, Třeboni, Suchdole nad Lužnicí, Majdaleně, Třeboni a Českých Velenicích. V Rakousku budou pokračovat do Gmündu (NÖ), Schwarzenau, Sigmundsherbergu a dalších míst a svou jízdu ukončí na nádraží Františka Josefa ve Vídni. Kvůli neelektrifikovanému úseku mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Velenicemi jsou na trase plánované dvě výměny lokomotiv.

Předpokládá se, že v další fázi dojde k rozšíření provozu na dva páry vlaků denně. Uvedení tohoto provozního modelu do života bude závislé například na zájmu veřejnosti o tyto spoje a na dalším rozvoji infrastruktury.

ČD posílí dopravu na sobotní Pochod Praha – Prčice, dopravu ale omezí výluka na trati

18.5.2022 - 11:44

Po dvouleté odmlce způsobené pandemií COVID-19 se bude v sobotu 21. května 2022 konat 55. ročník oblíbeného Pochodu Praha – Prčice. České dráhy podobně jako v předchozích letech posílí vlaky mířící do míst startů a odpoledne další vlaky pro návrat pochodníků. Organizace dopravy však bude kvůli tříměsíční výluce v úseku Olbramovice – Chotoviny odlišná než v předchozích ročnících. České dráhy proto žádají účastníky akce, aby věnovali plánování akce zvýšenou pozornost a pokud možno si už při povinné registraci na pochod vybírali taková startovní místa, kam dojedou vlaky bez nutnosti přesedat na náhradní autobusovou dopravu. České dráhy nabídnou k cestě na pochod a zpět výhodnou Celodenní jízdenku region Středočeský / Prčice za 199 Kč.

V rámci výstavby a zdvoukolejňování železničního koridoru Praha – České Budějovice probíhá až do konce června výluka Správy železnic, při které České dráhy nahrazují dálkové vlaky (rychlíky a spoje IC a EC) mezi stanicemi Olbramovice a Chotoviny autobusy. V den pochodu bude u většiny dálkových vlaků platit z tohoto opatření odchylka. Náhradní autobusy pojedou v úseku Benešov – Chotoviny, vlaky však pojedou z Prahy až do Olbramovic a zpět. U osobních vlaků jsou náhradní autobusy zajišťovány v úseku mezi Benešovem u Prahy a Táborem. Pro pochodníky zvyklé použít železniční dopravu na starty ve Voticích, Střezimíři či v Táboře to znamená poměrně značnou komplikaci při cestě na start. Doporučujeme proto letos vybrat starty, kam se dá dojet vlakem bez nutnosti použití náhradní autobusové dopravy.

Pochodníkům přijíždějícím od severu proto České dráhy s pořadatelem jednoznačně doporučují starty v Benešově, Bystřici, Olbramovicích či Sedlčanech. Pro účastníky, kteří se vydají do Prčice od jihu, bude z hlediska dopravy praktičtější a pohodlnější start v Táboře. Vyhnou se tak přetíženému úseku v modernizovaném úseku s náhradní autobusovou dopravou.

Účastníky současně upozorňujeme, že v souvislosti s výlukami na trase Praha – České Budějovice přijal pořadatel regulační opatření (počet registrovaných účastníků je omezen) a na pochod je letos potřeba předchozí registrace na webu pořadatele. Registrace na startovních místech v den startu již nebude možná!

Účastníkům pochodu děkujeme, že výběrem vhodné trasy sami pomohou zjednodušit organizaci a průběh této oblíbené akce.

Mimořádné spěšné vlaky na pochod Praha – Prčice

Během pochodu vypraví České dráhy mimořádné spěšné vlaky, které zajistí výraznou posilu spojení v úseku mezi Prahou, Benešovem u Prahy a Olbramovicemi.

První mimořádný spěšný vlak (Sp 11992) bude odjíždět z Prahy hl.n. již v 5:29, pojede přes Benešov u Prahy do Olbramovic a odtud dále jako pravidelný vlak Os 26106 přímo až do Sedlčan (příj. v 6:57). Vlak zajistí souprava s lokomotivou, řídicím vozem a třemi přípojnými vozy s celkovou kapacitou přes 300 míst k sezení.

Další dva posilové vlaky budou zajištěné mezi Prahou, Benešovem u Prahy a Olbramovicemi. Z Prahy hl.n. pojedou v 7:00 (souprava z deseti vozů klasické stavby, kapacita cca 850 míst k sezení) a v 8:00 (dvě spojené třívozové jednotky InterPanter ř. 660.0, kapacita cca 400 míst k sezení). Zastavovat budou v Benešově u Prahy a Bystřici u Benešova a jejich cílovou stanicí budou Olbramovice.

Dvě spojené jednotky InterPanter zajistí během sobotního odpoledne a večera další mimořádné osobní vlaky z Olbramovic do Benešova u Prahy, kde bude přestup na příměstské vlaky linky S9. Ty pochodníky odvezou třeba do Říčan či do nedávno otevřených stanic Praha-Zahradní Město a Praha-Eden. České dráhy vypraví InterPantery celkem šestkrát, v hodinových intervalech mezi 15:07 a 20:07. Následně pak budou nasazené také na mimořádném spěšném vlaku, který pojede ve 21:00 z Olbramovic až do Prahy hl.n. (příj. ve 21:55).

Jízdní řád mimořádných spěšných vlaků

na Pochod Praha – Prčice (platí 21. května 2022)

Sp 11992 / Os 26106

Sp 11871

Sp 11934

stanice

Sp 11972

05:29

07:00

08:00

Praha hl.n.

21:55

06:14

07:40

08:40

Benešov u Prahy

21:13

I

07:55

08:54

Bystřice u Benešova

21:08

06:26

08:01

08:59

Olbramovice

21:00

06:57

Sedlčany

 

Souhrnný jízdní řád platný 21. května na trase Praha –Olbramovice (– Sedlčany) je k dispozici zde.

Posilové vozy v pravidelných vlacích

České dráhy očekávají, že na pochod pojede vlakem velké množství účastníků. Proto zařadí do  rychlíků mezi Prahou a Olbramovicemi mimořádné posilové vozy. Některé vlaky dopravce posílí až o 5 vagonů a soupravy tak pojedou s celkem až deseti vozy. Větší posílení již z technologických důvodů není možné.

Kapacitnější soupravy budou řazeny také na regionálních vlacích z Prahy do Benešova u Prahy (některé ranní a odpolední vlaky budou posíleny o jednu soupravu CityElefant), z Olbramovic do Sedlčan i z Tábora do Milevska.

Kyvadlová autobusová doprava Prčice – Olbramovice a Sedlec – Tábor

Z cíle pochodu v Prčici zajistí pořadatel kyvadlovou autobusovou dopravu k vlakům Českých drah. Aby se účastníci pochodu vyhnuli úseku s výlukou, budou pro návrat směrem do Prahy zajištěné kyvadlové autobusy k železniční stanici Olbramovice, směrem do Tábora pojedou do cca 19:30 autobusy z náměstí v Sedlci. Více informací je na stránkách www.praha-prcice.cz/pochod.

Přeprava kol na Pochod Praha – Prčice

Pochod Praha – Prčice zahrnuje také několik cyklotras, které vedou do Prčice z Prahy, Milevska a Tábora. S ohledem na omezenou kapacitu náhradní autobusové dopravy v úseku Olbramovice – Chotoviny doporučujeme využít startovní místa v Táboře a Milevsku výhradně cestujícím, kteří pojedou do Prčice od jihu.

Cyklotrasa z Prahy je vedena jako jednosměrná, cyklotrasy z Milevska a z Tábora jsou okružní. Cyklisty upozorňujeme, že ve všech rychlících a vlacích IC a EC mezi Prahou a Olbramovice je povolena přeprava jízdních kol pouze s povinnou rezervací místa pro jízdní kolo. Cestujícím s jízdním kolem doporučujeme, aby při návratu do Prahy dojeli na kole do Benešova a odtud využili pravidelné osobní vlaky linky S9, které jezdí v intervalu 30 minut do 20:52 a pak ještě ve 21:52 a 22:52. Méně zdatní cyklisté mohou využít mimořádné vlaky vedené jednotkami InterPanter z Olbramovic do Benešova u Prahy s přestupem dál na Prahu vlaky linky S9.

Celodenní jízdenka region Středočeský / Prčice

Účastníkům pochodu doporučujeme využít přednostně „Celodenní jízdenku region Středočeský / Prčice“ za 199 Kč pro jednoho cestujícího. Tato jednodenní síťová jízdenka s prvním dnem platnosti v sobotu 21. května 2022 bude platit do 02:00 hod. v neděli 22. května ve 2. vozové třídě všech vlaků ČD ve vymezeném obvodu (shodný s obvodem platnosti Celodenní jízdenky region Středočeský).

Tyto jízdenky je možné zakoupit u pokladních přepážek ČD. Z důvodu velkého zájmu o pochod doporučujeme využít předprodej. V sobotu 21. května budou tyto jízdenky prodávat také průvodčí přímo ve vlacích (po nástupu ve stanici, kde byla otevřena pokladní přepážka, standardně s manipulační přirážkou). Prodej jízdenek bude u pokladních přepážek i ve vlacích u průvodčích ukončen v sobotu ve 12:00 hod. Nárok na slevu se u Celodenní jízdenky region Středočeský / Prčice při zakupování ani kontrole jízdních dokladů nijak neprokazuje.

S touto jízdenkou se účastníci pochodu dostanou na místa startů nejen z Prahy, ale i z ostatních míst Středočeského kraje a blízkého okolí, přičemž jízdenka platí také pro cestu zpět. Cestující z jiných regionů si mohou zakoupit jízdenku ze své nástupní stanice až do svého startovního místa pochodu nebo do první stanice, odkud platí „Celodenní jízdenka region Středočeský / Prčice“, a pro další cestu navázat touto jízdenkou. Možnost využití této speciální jízdenky ukazuje tato mapa.

Praha schválila soutěžní záměr revitalizace Vrchlického sadů, haly hlavního nádraží a ...

Praha schválila soutěžní záměr revitalizace Vrchlického sadů, haly hlavního nádraží a výstavby nové tramvajové trati

16.5.2022

Pod názvem Nový Hlavák dnes schválili členové Rady hlavního města Prahy vypsání soutěžního dialogu pro revitalizaci území kolem hlavního nádraží, která se týká Vrchlického sadů, odbavovací haly nádraží a výstavby nové tramvajové trati. Soutěžní dialog a následné uskutečnění projektu je společnou aktivitou Magistrátu hlavního města Prahy, Správy železnic, Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) a Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Účelem dialogu je výběr architektonického návrhu, který nejlépe naplní komplexní zadání. Vítězný návrh bude vyhlášen v létě příštího roku.

Soutěžní záměr Nový Hlavák počítá s novým konceptem a přeměnou Vrchlického sadů včetně výstavby nové tramvajové trati, která povede z Opletalovy ulice k Národnímu muzeu, a s rozsáhlou rekonstrukcí odbavovací haly pražského hlavního nádraží. Cílem projektu je kultivace a renovace celého území a vytvoření výrazně lepších podmínek jak pro rezidenty, tak pro cestující.

Podmínky soutěžního dialogu Nový Hlavák budou oficiálně vyhlášeny v první polovině června. Pro samotnou účast v soutěžním dialogu a zpracování návrhu bude odbornou porotou vybráno pět multidisciplinárních týmů na základě profesní metodiky přístupu. Vítězný návrh bude znám v červnu příštího roku. Samotné zahájení výstavby je plánováno na rok 2025, s dokončením se počítá o dva roky později.

Dlouhodobě se snažíme o zlepšování kvality veřejného prostoru, aby byl opravdu pro lidi a nebyl pro ostudu. A území kolem hlavního nádraží potřebuje proměnu jako sůl, přeci jen jde o vstupní bránu do města. Park, kterému se nelichotivě přezdívá Sherwood, dostane svěží tvář včetně nové tramvajové trati,“ říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček doplňuje: „Tento soutěžní dialog je krásnou ukázkou toho, jak moc se v posledních letech zlepšuje fungování veřejných institucí a jejich schopnost spolupracovat. Zatímco před pár lety jsme řešili modrá zábradlí, dnes jsme schopni se Správou železnic kooperovat na velkých městotvorných projektech, díky kterým máme šanci společně přivést do města novou architekturu na evropské úrovni. Problémy „Sherwoodu“ nemohou být vyřešeny bez přestavby odbavovací haly a obráceně. Je třeba k nim přistoupit s citem, aby se z vnitřní periferie stala reprezentativní brána do města. I proto chceme dát příležitost kreativním mozkům přijít s myšlenkami, promyšleným urbanismem a návrhy, které by nás v tuto chvíli třeba ani nenapadly.“

Za poslední desítky let se bohužel nepodařilo zbavit nejvýznamnější nádraží v zemi pověsti problematického a nepříliš oblíbeného místa. Tuto situaci chceme změnit také stavbou nové tramvajové trati mezi Muzeem a Bolzanovou ulicí, která umožní umístit zastávku tramvaje přímo před nádražní budovu, podobně jako na blízkém Masarykově nádraží. Společně s rekonstrukcí Vrchlického sadů a historickou i novou budovou hlavního nádraží vznikne v příštích letech důstojný, funkční a reprezentativní vstup do hlavního města,“ říká Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy.

Komplex pražského hlavního nádraží prochází postupnou obnovou a modernizací. Správa železnic si uvědomuje, že největší nádraží v České republice je součástí veřejného prostoru v centru metropole, a proto jsme začali s přípravou a nyní už i realizací projektů, které přinášejí pozitivní změny. Rekonstrukcí prochází např. památkově chráněná Fantova budova. Pražanům, a nejen jim, od loňského podzimu slouží prodloužený severní podchod, díky němuž došlo k podstatnému zkrácení docházkové vzdálenosti mezi městskými částmi. Společným soutěžním dialogem, jehož součástí je rekonstrukce nové odbavovací haly, završíme dokončení změn celého komplexu a navazujícího veřejného prostoru,“ uvádí Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic.

Hlavnímu nádraží v současnosti chybí větší propojení s MHD. Dnes je přímo v odbavovací hale pouze vstup do stanice metra C, nejbližší stávající tramvajové zastávky v Bolzanově ulici jsou vzdálené cca půl kilometru. Díky dnes schválenému soutěžnímu dialogu se zde, doufám v dohledné době, dočkáme dostavby plánované tramvajové trati přes Vrchlického sady k Národnímu muzeu a na Vinohrady, která nabídne nová, přímá spojení a zvýší tím atraktivitu MHD i samotného hlavního nádraží. Jsem rád, že se revitalizace této oblasti bude realizovat komplexně. Architektonický soutěžní dialog je vhodnou cestou, jak najít a vyladit správné řešení, které bude uživatelsky přívětivé a současně i dopravně funkční,“ poznamenává Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy, k projektu dodává: „Naším cílem je tvořit příjemné město pro všechny. Po úpravách okolí Národního muzea a Václavského náměstí jde o další místo v samém centru Prahy, které se snažíme zlepšit. Nový Hlavák je navíc specifický tím, že na něm spolupracuje město a stát, což je velmi slibný začátek pro budoucí kvalitní výsledek.“

Dne 7. června proběhne v 9.30 tisková konference pro novináře v prostorách střešního parkoviště Slovan na hlavním nádraží za účasti zástupců vedení spolupracujících organizací. Téhož dne proběhne v Centru architektury a místního plánování (CAMP) diskuzní večer i pro veřejnost, v rámci kterého bude možné získat detailnější informace o projektu.

Informace pro veřejnost budou postupně doplňovány a aktualizovány na webu www.novyhlavak.com.

 

ZĽAVA: Kto hľadá prácu na Profesia days 2022, má vlak za polovicu

16.5.2022

• Tento rok sa so svojím budúcim zamestnávateľom môžu záujemcovia stretnúť osobne v Bratislave v Nivy centre
• Zľava 50 % z cestovného je podmienená registráciou v ZSSK ID

BRATISLAVA – Tento rok majú ľudia aktívne hľadajúci prácu konečne možnosť vycestovať do Bratislavy na jeden z najväčších veľtrhov práce na Slovensku, ktorý po ročnej pauze spôsobenej pandémiou COVID-19 organizuje prevádzkovateľ slovenského jobportálu Profesia.sk v termíne od 18. – 19. 5. od 10:00 do 19:00 v Nivy centre. Samozrejme, Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na ňom nebude chýbať.

ZSSK je zároveň aj partnerom podujatia Profesia days 2022 a návštevníkom, ktorí cestujú na bratislavský veľtrh práce v dňoch od 18. do 19. mája vlakom a preukážu sa zakúpeným cestovným lístkom (jednosmerným alebo spiatočným), ponúka preplatenie 50 % zo sumy cestovného lístka vo forme bonusového kreditu do konta ZSSK ID. Zo ZSSK ID konta môžu zákazníci ďalej čerpať kredit pri kúpe cestovných lístkov na vlak. Priamo pri stánku budú naši zamestnanci pomáhať s elektronickým potvrdením zúčastnených na uplatnenie zľavy.

Medzi 70 vystavovateľmi bude aj ZSSK ako národný dopravca. Záujemcovia nás nájdu v stánku s motívom izometrie, náborovým mottom „Nastúpte k nám do ZSSK“ a obrazovkou, na ktorej sa budú premietať aktuálne informácie a kampane ZSSK, ako aj tá náborová.

SSK ako jeden z najväčších zamestnávateľov na Slovensku s takmer 6 000 zamestnancami chce na veľtrhu popularizovať železničnú dopravu a osloviť široké spektrum potenciálnych zamestnancov. Uchádzačom ponúka prácu v stabilnej spoločnosti, zamestnanecké cestovné výhody, rekondičné pobyty, vzdelávanie a školenia vrátane jazykovej prípravy, profesionálny rast a mnoho ďalších benefitov. Výhodou je aj to, že zamestnávateľa môžete stretnúť na jednom mieste, prezentovať sa a získať okamžitú spätnú väzbu.

Spoločnosť v rámci svojej posily hľadá predovšetkým záujemcov o kľúčové pracovné profesie v oblasti prevádzky a opráv, konkrétne rušňovodičov, vlakvedúcich, mechanikov, elektromechanikov, zámočníkov koľajových vozidiel, posunovačov či vedúcich posunu. Všetky aktuálne informácie o voľných pracovných miestach v ZSSK po celom Slovensku nájdete aj na našom webe à https://www.zssk.sk/kariera/.

Hlavne platy rušňovodičov sa od 1. 1. 2022 zvýšili až o 180 eur, a to na základe výsledku kolektívneho vyjednávania s našimi odborovými centrálami (https://www.zssk.sk/aktuality/zssk-ma-novu-kolektivnu-zmluvu-pre-roky-2022-2023-rusnovodici-si-za-tieto-dva-roky-zarobia-o-260-eur-mesacne-180-80-viac/). Od roku 2023 sa rušňovodičom opäť zvýšia mzdy o ďalších 80 eur mesačne. Priemerný plat rušňovodiča bude v roku 2022 viac ako 1 800 eur.

Čo sa týka odmeňovania našich zamestnancov, treba ešte dodať, že pre podporu náboru sme zaviedli náborový príspevok 3 000 eur. Pre podporu mobility v podobe príspevku na ubytovanie do 400 eur mesačne pre tých, ktorí dochádzajú z iných regiónov. Takisto odmeňujeme kolegov, ak nám odporučia nováčika, 500 eurami. Viac informácií o náborovej kampani nájdete tu → https://www.zssk.sk/aktuality/zaujem-o-zeleznicu-zacina-uz-v-mladom-veku-zssk-chce-dualnym-vzdelavanim-vychovat-novu-generaciu-rusnovodicov-elektromechanikov-ci-mechanikov/.

Preventivní vlak bezpečné železnice vyráží do své další sezóny

PRAHA, 13. května 2022

Po dvouleté přestávce zaviněné protiepidemickými opatřeními se na české koleje vrací Preventivní vlak bezpečné železnice, společný projekt Správy železnic, Českých drah a ČD Cargo. Během května ho čekají čtyři zastávky – na hlavním nádraží v Olomouci (17. a 18. 5.), v Brně-Králově Poli (19. a 20. 5.), v Praze-Dejvicích (24. a 25. 5.) a na hlavním plzeňském nádraží (26. a 27. 5.).

Preventivní vlak bezpečné železnice navštěvuje česká a moravská nádraží již od roku 2007, určený je pro žáky vyšších tříd základních škol a studenty středních škol, kterým ukazuje, jak také může skončit zbytečné riskování, hazard či nepozornost v blízkosti kolejí či přímo na nich. Žáci a studenti se během návštěvy vlaku mimo jiné seznámí s nebezpečím zasažení elektrickým proudem z trolejí při nedovoleném výstupu na střechu vagónu, vážnými úrazy při riskantním přecházení přes koleje či naskakování a vyskakování z jedoucího vlaku nebo s následky nerespektování signalizace na železničních přejezdech.

„Správa železnic dlouhodobě podporuje prevenci a osvětu v oblasti bezpečnosti na železnici. V komunikaci s mladými lidmi apelujeme zejména na maximální pozornost a respektování všech pravidel bezpečného pohybu v blízkosti železničních tratí či na přejezdech a přechodech,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Starší děti a mládež mají někdy nebezpečné nápady, pokoušejí štěstí a mají pocit, že se jim nemůže nic stát. Jenže opak je pravdou, alespoň pokud jde o železnici. Například expres rozjetý na 160 km/h ujede každou minutu přes 2,5 kilometru a nezastavíte ho tak snadno jako auto. Nejen na to upozorňuje právě Preventivní vlak,“ poznamenává Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.  

Žáci a studenti procházejí v rámci programu Preventivního vlaku třemi stanovišti. Tím prvním je speciální vůz, kde bude probíhat projekce třetího dílu hraného dokumentu s názvem To nedáš! Ten vychází z reálných mimořádných událostí, které se skutečně staly, a varuje před jejich následky.

Druhý, konferenční vůz je připraven pro diskuzi žáků a studentů s odborníky, kteří šetří nehody na železnici. Vyšetřovatelé s nimi budou rozebírat jednotlivé nebezpečné situace na železnici, v krátkých spotech se zde představí Pravidla bezpečné železnice. Po jejich promítnutí bude vždy následovat diskuse o tom, co udělali figuranti špatně, jaké pravidlo porušili a jaké to mělo následky.

Na třetím stanovišti pak bude probíhat nácvik život zachraňujících úkonů. Záchranáři uvedou žáky a studenty do situace, kdy narazí na nehybného člověka a mají jen sekundy na rozhodnutí, jak se zachovat. Seznámí se s tím, jak mají správně diagnostikovat stav tohoto člověka a jak mají postupovat v záchraně jeho zdraví, či dokonce života.

Kvůli opravě Barrandovského mostu pojede více vlaků ...

Kvůli opravě Barrandovského mostu pojede více vlaků, mezi Zbraslaví a Braníkem budou ve špičce zajištěné každou čtvrthodinu

13.5.2022 - 10:49

České dráhy zavádí na žádost objednavatele veřejné dopravy v pracovní dny od 16. května do 30. června provoz posilových spojů mezi stanicemi Praha-Zbraslav a Praha-Braník. Ve špičce pojedou motorové soupravy mezi Zbraslaví a Braníkem každou čtvrthodinu. Posílení dopravy souvisí s opravami Barrandovského mostu.

Na zastávce v Modřanech a ve stanici Braník je možný přestup na další spoje MHD, především na tramvajové linky do centra Prahy. Linky S8 a S88 na trati Posázavského pacifiku pak jezdí každou půlhodinu až do Vršovic a na hlavní nádraží v centru Prahy. Opačným směrem míří v půlhodinových intervalech do Vraného nad Vltavou a Skochovic a v hodinových intervalech pokračují do Měchenic, Čísovic nebo do Davle a Čerčan. Provoz posilových vlaků bude vyhodnocen během června a podle jejich obsazenosti se rozhodne o dalším provozu.

Při cestě do Prahy z jihozápadu lze využít také spoje linky S7 z Berouna, Řevnic a Radotína na Smíchov a hlavní nádraží v centru. Mezi Řevnicemi a centrem Prahy jezdí ve špičce až 4 vlaky za hodinu, v sedle jsou pak na této trati půlhodinové intervaly.   

Pro cesty na území Prahy lze využít i další S linky, které neovlivňuje provoz na pozemních komunikacích. Díky tomu se lze vyhnout cestě přes Barrandovský most i některých silně vytíženým pozemním komunikacím. Například při cestě z oblasti Hostivaře, Zahradního Města nebo Vršovic na Smíchov je možné cestovat kombinací linek S9 a S7 s přestupem na hlavním nádraží. Na obou těchto linkách jezdí ve špičce až 4 spoje za hodinu každým směrem.

První lokomotiva zpětně vybavená ETCS jezdí v ostrém komerčním provozu

12.5.2022 - 15:06

Zástupci sdružení dodavatelů pod vedením ČD - Telematiky spolu s AŽD Praha dnes slavnostně předali Českým drahám první vozidlo zpětně dovybavené palubní jednotkou evropského vlakového zabezpečovače ETCS, které může do ostrého komerčního provozu. Význam tohoto slavnostního předání podtrhl svou účastí i ministr dopravy Martin Kupka. Prototypové vozidlo řady 362 WTB Českých drah získalo od Drážního úřadu konečné povolení typu vozidla a jeho uvedení na trh. Toto povolení znamená, že vozidlo je plně způsobilé k ostrému komerčnímu provozu pod ETCS na tuzemské železniční síti, tedy v tzv. režimu Switch-On.

„Zavádění ETCS je jedním z důležitých kroků pro posílení bezpečnosti na železnici, a to nejen u nás, ale v celé Evropě. Touto jednotnou technologií jsme již vybavili několik stovek kilometrů našich tratí a pokračujeme dál tak, abychom mohli spustit výhradní provoz ETCS na koridorech v roce 2025,“ říká ministr dopravy Martin Kupka. „Jsme si vědomi finanční náročnosti zavádění ETCS, a proto hodláme kromě národních zdrojů využít i nadále finanční pomoci od Evropské unie, která nám umožní implementaci systému lépe zvládnout,“ pokračuje ministr. 

„Dnešní slavnostní akce je svým způsobem symbolickým zhmotněním přelomového okamžiku české železniční dopravy,“ uvádí Tomáš Businský, člen představenstva a ředitel úseku telekomunikačních a infrastrukturních služeb ČD - Telematiky, který vozidlo dnes předával předsedovi představenstva a generálnímu řediteli Českých drah Michalu Krapincovi. „Zpětné vybavení stávajících vozidel zabezpečovačem ETCS, tzv. retrofit, je nejčastější cestou, jak tuzemští dopravci řeší nutnost zavádět tento celoevropský zabezpečovací systém. S blížícím se datem zavedení výhradního provozu pod ETCS na vybraných koridorových tratích 1. 1. 2025 roste poptávka po implementaci tohoto systému do provozovaných vozidel, ale také časový tlak na takové implementace. Nesmírně nás těší, že v segmentu retrofitů jsme na úplné špičce a v posledních několika týdnech jsme vyhráli další dvě významné zakázky pro národního dopravce, a sice zpětné vybavení populárních ‚Pendolin‘ a ‚CityElefantů‘ systémem ETCS,“ dodává Businský.   

„Jsme rádi, že se můžeme vlastními technologiemi podílet na dodávce těchto moderních zabezpečovacích systémů do hnacích vozidel pro českou železnici a ve spolupráci se zahraničním partnerem můžeme komplexní systém ETCS nainstalovat. Věřím, že k rozhodnému datu 1. ledna 2025 bude systémem ETCS vybaven dostatečný počet vozidel tak, aby mohl být zahájen výhradní provoz vlaků podle Národního implementačního plánu, který schválilo Ministerstvo dopravy ČR,“ uvedl k zavádění ETCS generální ředitel společnosti AŽD Praha Zdeněk Chrdle. Za společnost se slavnostního předání zúčastnil obchodní ředitel Petr Faltus.

„Termín výhradního provozu pod dohledem evropského vlakového zabezpečovacího systému ETCS se kvapem blíží a České dráhy se na něj samozřejmě připravují. Důkazem je i dnešní slavnostní převzetí první lokomotivy zpětně vybavené palubní jednotkou ETCS, která je také kompletně schválená a připravená pro rutinní provoz. V současné době máme smluvně zajištěno dodání ETCS na více než 400 současných vozidel, tzv. retrofit, a dále máme uzavřené kontrakty a závazně objednáno 246 zcela nových vozidel, která budou dodána již z výroby s ETCS,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah, a doplňuje: „Zahájili jsme také školení stovek strojvedoucích a ve druhé polovině letošního roku spustíme provoz prvních vlaků pod dohledem ETCS. V Českých drahách tak děláme všechny kroky proto to, abychom 1. ledna 2025 mohli na vybraných koridorech plynule přejít na výhradní provoz pod dohledem ETCS.“

„Jsme rádi, že se povedlo schválit a uvést do provozu první retrofit vozidla, které se může nyní v tuzemské železniční síti pohybovat v tzv. Switch-On režimu,“ říká Radek Šafránek, ředitel provozně-technické sekce Drážního úřadu a dodává: „Jen v letošním roce počítáme s tím, že schvalovacím procesem projde více než 400 vozidel dovybavených ETCS. Hlavním cílem, který sledujeme spolu s Evropskou železniční agenturou, je zvyšování bezpečnosti na železnici. Proto usilujeme i o zavedení povinného školení pro strojvedoucí na simulátorech, které bude zapracováno i do Národního implementačního plánu ERTMS."

Konkrétní prototypové vozidlo 362 165-3 již v polovině roku 2021 prošlo v ČR úspěšně testy kompatibility traťové a palubní části ETCS a poté obdrželo potřebné certifikáty posouzení shody a bezpečnosti. Další sériové lokomotivy řady 362 WTB již je možné schvalovat pro komerční provoz pod ETCS výrazně jednodušším způsobem bez nutnosti doložení celého souboru dokumentace čítajícího více než sto dokumentů.

Sdružení dodavatelů ČD - Telematika a AŽD Praha na základě výsledku veřejné zakázky podepsalo v roce 2019 s Českými drahami rámcovou smlouvu na vybavení až 131 elektrických vozidel systémem ETCS. V intencích rámcové smlouvy byla podepsaná závazná smlouva na vybavení 102 hnacích vozidel národního dopravce řad 162, 162 WTB, 362 a 362 WTB zabezpečovačem ETCS v celkové hodnotě téměř 1,4 miliardy Kč. Úspěšně dokončený retrofit prototypového vozidla řady 362 WTB je významným milníkem plnění této závazné smlouvy. Na dodávkách a instalaci ETCS se podílejí také společnosti ALSTOM Belgium a ČMŽO - elektronika.

Na JUHU vo Vranove nad Topľou pribudne nová zastávka

13.5.2022

V miestnej časti JUH vo Vranove nad Topľou bude vybudovaná nová železničná zastávka. Na slávnostnom akte položenia základného kameňa odhalili polohu zastávky predseda NR SR Boris Kollár, štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť a zástupcovia ŽSR a mesta Vranov nad Topľou. Požiadavka o premiestnení zastávky resp. vybudovaní novej v miestnej časti JUH vznikla od občanov Vranova v roku 2019.

 „Doprava v meste bude opäť o čosi zelenšia. Pre mnohých Vranovčanov sa skráti ich cesta za povinnosťami mimo mesta a rovnako pre obyvateľov okolitých obcí Vranova nad Topľou. Víziou ministerstva aj mojou osobnou víziou je aj vďaka rýchlej dostupnosti presvedčiť ľudí, aby namiesto áut začali využívať hromadnú dopravu,“ uviedol štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť.

“Výstavbou novej železničnej zastávky chceme zatraktívniť a sprístupniť železničnú dopravu obyvateľom tejto časti mesta. Zároveň ju sprístupníme žiakom a študentom, ktorí bývajú v blízkych obciach a v tejto lokalite navštevujú materskú školu, základné, či strednú školu. Aj takýmto krokom chceme zvýšiť kvalitu života obyvateľov mesta a okresu a znížiť dopravnú záťaž mesta,” povedal primátor mesta Ján Ragan.

ŽSR sa dlhodobo snažia o korektnú spoluprácu so samosprávami. Na zlepšenie dostupnosti a zatraktívnenie železničnej dopravy pre obyvateľov je v súčasnosti nutná rýchla dostupnosť. Na základe usmernenia ministerstva dopravy a v súlade so strategickým zámerom ŽSR, ktorým je aj zvyšovanie dopravnej obslužnosti území, začali ŽSR s fázou prípravných prác“, uviedol námestník generálneho riaditeľa ŽSR pre informatizáciu a rozvoj Jozef Veselka.

Nová zastávka bude umiestnená na trati č. 107 D Strážske – Prešov. Železničná trať je jednokoľajná neelektrifikovaná s maximálnou povolenou rýchlosťou 100 km/hod. Dĺžka nástupišťa bude 180 metrov s prístreškom pre cestujúcich. Okrem stavby nástupišťa je teda potrebné vybudovať aj prístupy k zastávke pre chodcov.

CZ LOKO modernizuje pro ČD Cargo dalších 25 lokomotiv řady 742

13.5.2022

Společnost CZ LOKO vyhrála soutěž na modernizaci dalších motorových lokomotiv řady 742 pro největšího tuzemského nákladního dopravce ČD Cargo. Kontrakt počítá s dodávkou 25 lokomotiv a opcí na dalších pět kusů.

Uzavření kontraktu potvrdil v podcastu Cesty Zdopravy.cz předseda představenstva ČD Cargo Tomáš Tóth. „Je to druhý kontrakt v rámci osvědčené modernizace,“ řekl Tóth. První zakázka byla na 50 kusů. Pokud dopravce využije i opci, bude mít celkem 80 modernizovaných strojů řady 742.71X. CZ LOKO tuto řadu nazývá také EffiShunter 1000M. ČD Cargo neuvedlo hodnotu smlouvy, v minulé zakázce vyšla modernizace jedné lokomotivy na necelých 42 milionů korun.

Důvodem modernizace je neudržitelnost stávající řady 742. Stroje přezdívané kocour či bangle patří k základům flotily ČD Cargo. Jde o stroje vyrobené v letech 1977–1986. „Denně jich nasazujeme 140. Jejich záloha je zhruba 40 %, je to kvůli jejich nižší spolehlivosti. Ty lokomotivy jsou už staré, jsou tam komponenty z ČKD. V tuto chvíli je problém najít dostatek náhradních dílů, abychom je udrželi do budoucna,“ dodal Tóth.

ČD Cargo má aktuálně celkem 37 modernizovaných strojů 742.71X. „Už je ta lokomotiva vychytaná a spolehlivější. A dál na tom s CZ LOKO pracujeme, aby to byla kvalitní a velmi spolehlivá lokomotiva pro dalších 35 až 40 let,“ dodal Tóth.

Jde o kompletní modernizaci, kdy z původních vozidel zůstanou jen hlavní rám a podvozky. I ty prochází velkou úpravou. Zbytek je nový. Součástí modernizace je i instalace zabezpečovače ETCS. Lokomotiva má výkon 1000 kW, maximální rychlost 100 km/h. Je schválená pro provoz v Česku a na Slovensku. Přestavba rámu a podvozků bude probíhat v České Třebové, výroba paketů, montáž a zprovoznění vozidla pak v Jihlavě.

Osmdesát tramvají pro švédský Göteborg opraví Škoda Group ve svém ostravském závodě

12.5.2022

Škoda Group získala významnou zakázku na opravu 80 tramvají, které aktuálně slouží ve švédském Göteborgu. Švédský dopravce Västtrafik AB, který tramvaje provozuje, uzavřel se Škodou kontrakt na revizi a opravy tramvají typového označení M31. Práce se budou odehrávat v ostravském výrobním zázemí skupiny Škoda od letošního roku až do roku 2027. Celkový objem zakázky dosahuje 1,95 miliardy korun.

"Úspěch ve Švédsku potvrzuje naši schopnost uspět i na těch nejnáročnějších trzích, ke kterým Skandinávie jistě patří. Věřím, že obnovené tramvaje, které do Göteborgu dodáme, budou sloužit ke spokojenosti cestujících i provozovatele. Jako tradiční podnik zaměřený na opravy a modernizace pro dopravní podniky dokážeme zákazníkům nabídnout vysoký standard kvality. V posledních letech navíc rozšiřujeme své kompetence a vyrábíme i nové tramvaje a další produkty pro současné i budoucí zákazníky skupiny."

Miroslav Mareš, předseda představenstva a CEO společnosti Škoda Ekova

Aktuální kontrakt navazuje na dřívější zakázku, v rámci které pracoval ostravský podnik na stejném typu tramvají. V letech 2011 až 2017 tehdy realizoval ještě jako Ekova Electric pro provozovatele vozů v Göteborgu opravu 79 vozů typu M31, tehdy šlo především o revize článků tramvají a výměnu elektrovýzbroje. Mezi lety 2017 a 2021 pak opravoval podnik mechanické části u 65 kusů tramvají typu M32. V roce 2021 byla firma začleněna do Škoda Group a změnila jméno na Škoda Ekova.

Současná zakázka tak navazuje na úspěšnou spolupráci. Opravy osmi desítek tramvají zahrne širokou škálu úprav, například nový dveřní systém, nájezdovou rampu u jednoho z článků, nový brzdový systém, nebo klimatizační jednotku pro kabinu řidiče. Dalšími úkoly bude lakování vozů, opravy laminátů, údržbu podvozků, renovace elektrického systému, výměny podlah, úpravy interiérů i kabin pro řidiče, doplnění nového osvětlení nebo revize topného systému.

Důležitý krok k bezpečnější železnici: Do provozu může první lokomotiva zpětně vybavená ETCS

12.5.2022

Česká železnice má za sebou další milník v zavádění evropského vlakového zabezpečovače ETCS. Zástupci sdružení dodavatelů slavnostně předali Českým drahám za přítomnosti ministra dopravy Martina Kupky první stroj zpětně dovybavený palubní jednotkou ETCS, který může do ostrého komerčního provozu. Prototypové vozidlo řady 362 WTB Českých drah získalo od Drážního úřadu konečné povolení typu vozidla a jeho uvedení na trh. Toto povolení znamená, že stroj je plně způsobilý k ostrému komerčnímu provozu pod ETCS na tuzemské železniční síti, tedy v takzvaném režimu Switch-On.

„Zavádění ETCS je jedním z důležitých kroků pro posílení bezpečnosti na železnici, a to nejen u nás, ale v celé Evropě. Touto jednotnou technologií jsme již vybavili několik stovek kilometrů našich tratí a pokračujeme dál tak, abychom mohli spustit výhradní provoz ETCS na koridorech v roce 2025,“ říká ministr dopravy Martin Kupka. „Jsme si vědomi finanční náročnosti zavádění ETCS, a proto hodláme kromě národních zdrojů využít i nadále finanční pomoci od Evropské unie, která nám umožní implementaci systému lépe zvládnout,“ pokračuje ministr. 

Konkrétně se jedná o prototypové vozidlo 362 165-3, které již v polovině roku 2021 prošlo v Česku úspěšně testy kompatibility traťové a palubní části ETCS a poté obdrželo potřebné certifikáty posouzení shody a bezpečnosti. Další sériové lokomotivy řady 362 WTB již je možné schvalovat pro komerční provoz pod ETCS výrazně jednodušším způsobem bez nutnosti doložení celého souboru dokumentace čítajícího více než sto dokumentů.

Sdružení dodavatelů ČD - Telematika a AŽD Praha na základě výsledku veřejné zakázky podepsalo v roce 2019 s Českými drahami rámcovou smlouvu na vybavení až 131 elektrických vozidel systémem ETCS. Podepsána byla také závazná smlouva na vybavení 102 hnacích vozidel národního dopravce řad 162, 162 WTB, 362 a 362 WTB zabezpečovačem ETCS v celkové hodnotě téměř 1,4 miliardy korun. Úspěšně dokončený retrofit (přidání nové technologie nebo funkcí do starších systémů) prototypového vozidla řady 362 WTB je významným milníkem plnění této závazné smlouvy. Na dodávkách a instalaci ETCS se podílejí také společnosti ALSTOM Belgium a ČMŽO - elektronika.

Siemens Mobility dodá Dánsku první bateriově napájené jednotky Mireo Plus B

10. května 2022

Společnost Siemens Mobility získala zakázku na dodávku sedmi dvouzdrojových regionálních elektrických trakčních jednotek trolej/akumulátor Mireo Plus B pro dánskou společnost Midtjyske Jernbaner. Jedná se o první zakázku na tento typ vozidel v Dánsku a je součástí pilotního projektu k záměru, který má za cíl nahradit všechna naftou poháněná kolejová vozidla na dánském území.

Jednotka Mireo Plus B v sobě spojuje všechny výhody platformy Mireo s vysoce výkonným akumulátorovým systémem, který umožňuje provoz na elektrifikovaných i neelektrifikovaných tratích, a to díky kombinovanému napájení trolej/akumulátor. Sedm dvouvozových regionálních elektrických jednotek bude dodáno do konce roku 2024 a budou provozovány na dvou tratích v dánském regionu Midtjylland.

„Pořízením jednotek Mireo Plus B nahrazuje společnost Midtjyske Jernbaner konvenční dieselová vozidla nejmodernějšími a lokálně zcela bezemisními vozidly. To významně přispěje k rozvoji místní oblasti tím, že nabídne udržitelný a ekologický způsob dopravy. Jsme potěšeni, že si společnost Midtjyske Jernbaner vybrala energeticky úsporné dvouzdrojové elektrické jednotky Mireo Plus B od společnosti Siemens Mobility, které zároveň nabídnou vysokou úroveň jízdního komfortu a lepší zážitek pro cestující,“ řekl Albrecht Neumann, generální ředitel pro kolejová vozidla společnosti Siemens Mobility.

Dvouvozová regionální elektrická trakční jednotka Mireo Plus B nabízí 120 míst k sezení a disponuje nejvyšší provozní rychlostí 140 km/h, dojezd při napájení z akumulátorů činí zhruba 80 kilometrů. Trakční akumulátory mohou být nabíjeny z trakčního vedení 25 kV za jízdy i za stání na elektrifikovaných úsecích a rekuperací brzdné energie vlaku.  Akumulátorový systém je umístěn pod podlahou a je nainstalován ve dvou kontejnerech. Použity jsou lithium-iontové akumulátory s dlouhou životností.

Jedná se o třetí objednávku jednotek Mireo Plus B, kterou společnost Siemens Mobility obdržela, a první mimo území Německa. Společnost Landesanstalt Schienenfahrzeuge Baden-Württemberg (SFBW) si objednala 20 jednotek Mireo Plus B v roce 2020 a společnost Niederbarnimer Eisenbahn (NEB) 31 jednotek v roce 2021. Tato akumulátorová technologie byla více než rok intenzivně testována prostřednictvím předběžné verze na prototypové elektrické jednotce Desiro ML ÖBB Cityjet eco v běžném provozu s cestujícími v Rakousku.

Sanace nestabilního náspu mezi Březovou a Svitavami si vyžádá v létě nepřetržitou výluku

SVITAVY, 12. května 2022

Správa železnic zahájila přípravnými pracemi sanaci nestabilního náspu v části trati Brno – Česká Třebová mezi stanicemi Březová nad Svitavou a Svitavy. V uvedeném úseku dále dojde k výměně železničního svršku a sanaci železničního mostu a propustku. To vše umožní zrušit stávající snížení traťové rychlosti. Největší dopad stavby na provoz vlaků bude mít téměř tříměsíční nepřetržitá výluka, která začne 1. června.

K poruchám stability železničního náspu v zástavbě obce Hradec nad Svitavou dochází od roku 2010. K vyřešení problému nepomohly ani úpravy druhé traťové koleje v roce 2016. Proto se Správa železnic rozhodla pro výměnu celého tělesa náspu v nejpostiženějším úseku o délce 147 metrů. Díky provedeným úpravám zde budou vlaky moci opět využívat traťovou rychlost 140 km/h, navrhované stavebně-technické řešení umožní její budoucí zvýšení až na 160 km/h.       

Náplní prací bude kompletní náhrada stávajícího náspu. Pro zaručení dlouhodobé stability je navrženo vyztužení zeminy pomocí geomříží, jež budou ukotveny do štěrku. Násep bude opatřen ochrannou vrstvou, která bude pokryta separační geotextilií a biodegradační rohoží s ornicí. Současně se bude řešit odvodnění v dotčené oblasti.

Stavbaři dále provedou výměnu železničního svršku a sanaci železničního mostu přes polní cestu a nedalekého propustku. Dojde také k úpravě trakčního vedení a zajistí se ochrana kabelů.

Celkové investiční náklady stavby dosahují 86 milionů korun. Práce začaly v tomto měsíci a potrvají do letošního října, jejich zhotovitelem je sdružení firem M – Silnice; SART – stavby a rekonstrukce; REMEX CZ.

Největší vliv na provoz vlaků mezi Březovou nad Svitavou a Svitavami bude mít nepřetržitá výluka, která potrvá od 1. června do 26. srpna. Kvůli souběhu s dalšími výlukami na trati Brno – Česká Třebová se v uvedeném termínu předpokládá zavedení náhradní autobusové dopravy v úseku mezi Brnem a Svitavami.

Parní vlak vyrazí v sobotu na zahájení lázeňské sezony v Jeseníku

12.5.2022 - 8:11

V sobotu 14. května vypraví České dráhy historický vlak z olomouckého hlavního nádraží do Jeseníku, kde bude slavnostně zahájena lázeňská sezona v Priessnitzových léčebných lázních. Vlak poveze v úseku z hanácké metropole do Zábřehu na Moravě motorová lokomotiva Bardotka, dále přes Hanušovice a po trati tzv. Slezského Semmeringu ji vystřídá parní lokomotiva Velký Bejček. Jízdenky je možné zakoupit ve všech pokladnách Českých drah.

Nostalgický vlak bude odjíždět z Olomouce hl.n. v 8:25 a do Jeseníku přijede ve 12:25. Zpět do Olomouce se odtud bude vracet v 15:30. Než se parní vlak vydá na zpáteční cestu do Olomouce (odj. z Jeseníku v 15:30), uskuteční ještě jízdu z Jeseníku (odj. 13:10 hod.) do stanice Lipová Lázně a zpět.

Zvláštní vlak bude doprovázen historickými postavami Vincence Priessnitze s chotí v dobových kostýmech. Po krátkém přivítání na nádraží v Jeseníku se můžou návštěvníci vypravit do léčebných lázní, kde bude připraven bohatý program. Oficiální zahájení lázeňské sezony spojené s oslavami 200. výročí Priessnitzových léčebných lázní je naplánováno na 14. hodinu.

Jízdné v historickém vlaku

V prodeji jsou pouze jednosměrné jízdenky (dospělí / děti 6 až 15 let):

  • nad 100 km: 250 Kč / 150 Kč
  • 51–100 km: 200 Kč / 120 Kč
  • 31–50 km: 150 Kč / 90 Kč
  • 11–30 km: 100 Kč / 60 Kč
  • 1–10 km: 60 Kč / 40 Kč

Jízdenky se prodávají ve všech pokladnách Českých drah. Nástup do vlaku bude možný pouze s předem zakoupenou jízdenkou. Ve zvláštním vlaku neplatí žádné jiné jízdní doklady, nároky na slevu a ani tarif IDSOK. Přeprava kočárků zdarma do vyčerpání kapacity, přeprava jízdních kol není možná.

Po předložení jízdenky do historického vlaku obdrží zájemci od vlakového doprovodu nebo na stánku ČD v Jeseníku pamětní jízdenku a k dispozici bude také pamětní razítko.

Jízdní řád historického vlaku Olomouc – Jeseník a zpět

(sobota 14. května 2022)

tam

stanice

zpět

08:25

 

Olomouc hl.n.

 

19:19

09:20

 

Zábřeh na Moravě

 

18::43

09:48

 

Bludov

 

18:24

10:22

 

Ruda nad Moravou

 

17:48

10:55

 

Hanušovice

 

17:15

11:40

 

Branná

 

16:22

11:50

 

Ostružná

 

16:11

11:57

 

Ramzová

 

16:02

12:17

13:40

Lipová Lázně

13:18

15:41

12:25

13:48

Jeseník

13:10

15:30

 

Lokomotivy řady 423.0 (Velký Bejček)

Lokomotivy pro osobní i nákladní vlaky a lehký posun na vedlejších tratích se vyráběly v mnoha sériích v celkovém počtu 231 kusů. Jednotlivé série se lišily modernějšími prvky v konstrukci, ale i vzhledem, zvláště uspořádáním horní části kotle. Vyvíjely se průběžně až do nové řady 433.0. Za své jméno vděčí houževnatosti a síle, kterou dokázaly vyvinout.

Podrobnosti o jízdě parního vlaku jsou na portálu Vlakem na výlet a na stránkách ČD Nostalgie. Informace o doprovodném programu jsou k dispozici zde.

Na úseku Trnava – Smolenice bude v dôsledku výlukových prác zavedená náhradná autobusová doprava

12.5.2022

  • Rekonštrukcia trate medzi ŽST Boleráz a ŽST Smolenice zvýši traťovú rýchlosť

 

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informuje cestujúcich, že v období od 16. 5. 2022 do 20. 11. 2022 dôjde k výlukovým prácam na úseku Trnava – Smolenice. Dôvodom je rekonštrukcia železničnej trate medzi ŽST Boleráz a ŽST Smolenice, ktorú realizuje manažér železničnej infraštruktúry, Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Cieľom je bezpečnejšia a plynulejšia prevádzka, zvýšenie traťovej rýchlosti a zníženie prevádzkových nákladov.

Počas celej doby rekonštrukcie bude v úseku Trnava – Smolenice zavedená náhradná autobusová doprava (NAD). Keďže cestná komunikácia kopíruje 22 km železničnú trať, vzdialenosť prepravy sa nemení. Cestovná doba, ktorá je vlakom 25 minút, sa náhradnou dopravou predĺži len o 5 minút.  Pri vlakoch Os 2601 (Kúty 3:47 – Smolenice 4:49) a Os 2651 (Senica 3:25 – Smolenice 3:50) dôjde k zmene časovej polohy aj v úseku Kúty – Senica – Smolenice.

Cestujúcich upozorňujeme, že v NAD nie je možná preprava imobilných cestujúcich a bicyklov. Príručné batožiny sú prepravované bez obmedzenia.

Všetky aktuálne informácie s podrobným zoznamom konkrétnych vlakov a NAD sú dostupné na výveskách vo vestibuloch železničných staníc, na výveskách vo vlakoch, aj na webe ZSSK → https://www.zssk.sk/vyluky/.

Podrobnejšie informácie o rekonštrukčných prácach počas výluky poskytne manažér železničnej infraštruktúry Železnice Slovenskej republiky → hovorca@zsr.sk.

 

Cestujúcim sa ospravedlňujeme za prípadné komplikácie a zníženie komfortu pri cestovaní počas najbližších mesiacov.

Mimoriadna zmena GVD 2021/2022 sa dotkne dvoch rýchlikov

11.5.2022

  • TATRANY v úseku Poprad – Košice a späť nahradia od 16. 5. regionálne expresy

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje, že na základe objednávky Ministerstva dopravy a výstavby SR vstúpi od 16. 5. 2022 do platnosti mimoriadna zmena grafikonu vlakovej dopravy GVD 2021/2022, ktorá potrvá do konca tohto GVD, teda do 10. 12. 2022. Zmena vyplýva z potreby šetrenia nákladov v rámci plánu dopravnej obslužnosti.

Mimoriadna zmena sa dotkne nasledovných vlakov:

  • RR 765 TATRAN (Žilina 4:11 – Košice 7:41) bude zrušený,
  • RR 766 TATRAN (Košice 20:32 – Žilina 23:55) bude zrušený,
  • REX 1765 (Poprad-Tatry 6:23 – Košice 7:41) pôjde v X a (6), teda v pracovné dni a nedeľu – vedený bude v trase zrušeného vlaku RR 765 len v úseku Poprad – Košice,
  • REX 1764 (Košice 20:32 – Poprad-Tatry 21:52) pôjde v X a (6), teda v pracovné dni a nedeľu – vedený bude v trase zrušeného vlaku RR 766 len v úseku Košice – Poprad.

Parní vlak připomene 125. výročí tratě Protivec – Bochov

10.5.2022 - 11:33

České dráhy vypraví v sobotu 14. května parní vlak z Lužné u Rakovníka  přes Blatno u Jesenice do Bochova. Nostalgická jízda na úpatí Doupovských hor připomene 125. výročí tratě Protivec – Bochov, která je v současnosti bez pravidelného drážního provozu. Parní vlak poveze lokomotiva 354.195 Všudybylka, v soupravě budou řazené historické vozy k sezení, otevřený vyhlídkový vagon a chybět nebude ani bufetový vůz. Jízdenky budou v prodeji přímo u vlakového personálu.

Foto: Jan Šnábl

Historický vlak, který poveze parní lokomotiva Všudybylka, bude odjíždět z Lužné u Rakovníka v 10:40 a přes Rakovník, Senomaty, Pšovlky, Jesenici, Blatno u Jesenice, Lubenec, Chyši a Protivec dojede ve 13:33 do Bochova. Na zpáteční jízdu se pak parní vlak vydá z Bochova ve 14:28 a po stejné trase dojede do Lužné u Rakovníka v 17:22.

Historická souprava vlaku bude sestavena z osobních vozů řady Ci, otevřeného vyhlídkového vozu a občerstvení bude po celou dobu jízdy zajištěno v historickém bufetovém voze.

Jízdné

  • Lužná až Pšovlky – Bochov nebo zpět: 260 Kč (děti 6 – 15 let 220 Kč)
  • Jesenice až Chyše – Bochov nebo zpět: 200 Kč (děti 6 – 15 let 180 Kč)
  • Chyše – Bochov nebo zpět: 180 Kč (děti 6 – 15 let 160 Kč)

Ve vlaku neplatí žádné slevy ani jízdní výhody. V parním vlaku nelze přepravovat kočárky a jízdní kola.

Jízdní řád parního vlaku Lužná u R. – Protivec – Bochov a zpět

 (sobota 14. května 2022)

tam

stanice

zpět

10:40

Lužná u Rakovníka

17:22

11:00

Rakovník

17:10

11:14

Senomaty

16:50

11:25

Pšovlky

16:40

11:45

Jesenice

16:26

12:18

Blatno u Jesenice

16:09

12:26

Lubenec

15:38

12:47

Chyše

15:14

13:03

Protivec

15:03

13:33

Bochov

14:28

 

Parní lokomotiva Všudybylka (řada 354)

Oblíbená lokomotiva osobních vlaků a lehkých rychlíků, zejména pro svoji snadnou obsluhu a dobrou přechodnost. Vyráběly se v několika sériích a modifikacích. Původní rakouská konstrukce byla ve Škodových závodech postupně upravována. Několik lokomotiv bylo vybaveno unikátním ventilovým rozvodem páry. Poslední dojezdily v pravidelném provozu v roce 1978.

Železniční trať Protivec – Bochov

Provoz na trati Protivec – Bochov, která byla vybudovaná jako odbočka místní dráhy Rakovník – Bečov nad Teplou, byl zahájen 27. června 1897. Vzhledem ke spádovosti Bochova do Karlových Varů, tedy na opačnou stranu, než tato trať směřuje, byl provoz na trati poprvé přerušen už během hospodářské krize ve 30. letech 20. století a obnoven až po Mnichovské dohodě, kdy se trať ocitla v Německé říši. Po válce byla osobní doprava opět na několik let zastavena. Kvůli odsunu německého obyvatelstva se zdejší region výrazně vylidnil a provoz na trati byl po svém obnovení malý (4 páry osobních vlaků, později tři páry spojů jen v pracovní dny). Na konci května 1996 byla pravidelná osobní doprava na trati zastavena a v současnosti je Bochov cílovou stanicí mimořádných nostalgických jízd.

Podrobnosti k akci jsou na portálu Vlakem na výlet a také na stránkách www.cdnostalgie.cz.

Výzkumný Ústav Železniční, a.s., dosáhl v roce 2021 excelentní výsledky hospodaření

10.5.2022 - 11:18

Společnost Výzkumný Ústav Železniční, a.s., (VUZ) dnes na webových stránkách www.cdvuz.cz zveřejnila své auditované hospodářské výsledky za rok 2021. Tržby z prodeje výrobků, zboží a služeb dosáhly rekordní výše 692,3 mil. Kč oproti 561,1 mil. Kč v roce 2020. Meziročně se jednalo o nárůst o 23 procent. Zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA) dosáhl za rok 2021 hodnoty 406,6 mil. Kč (311,9 mil. Kč. v roce 2020) a zisk před zdaněním (EBT) hodnoty 346,4 mil. Kč (258,8 mil. Kč v roce 2020). Absolutní výši výnosů a následně hospodářského výsledku příznivě ovlivnila zvýšená poptávka po všech poskytovaných produktech společnosti v důsledku zpoždění projektů způsobených pandemií a opatřeními vůči covid-19.

Na mimořádné hospodářské výsledky měla vliv především změna obchodní politiky společnosti v roce 2019 se zaměřením na produkty s vysokou přidanou hodnotou, mimořádná flexibilita v poskytování služeb VUZ, zvýšená produktivita práce, zracionalizovaný průběh plánovaných oprav na ZCV a v neposlední míře i soubor přijatých úsporných opatření kvůli pandemii covid-19. I v roce 2021 VUZ hospodařil bez dluhu a udržel si své finanční zdraví, což mu umožňuje investovat do dalšího rozvoje a růstu a zároveň vytvářet protiváhu k existujícím provozním rizikům.

Udržení vysoké hospodářské prosperity, finanční stability a stávajícího prestižního postavení ve všech oblastech činnosti firmy budou prioritním a velmi náročným úkolem i pro rok 2022 a rok následující.

„Přes všechna úskalí jsme rok 2021 uzavřeli s excelentními výsledky a do roku 2022 vstupujeme s novou vizí stát se evropským centrem excelence v oblasti testování a certifikace železničních vozidel. Naší vizí je být mezinárodní společností s ambicí prosadit se nejenom ve středoevropském regionu a nejenom na železnici. Jsme přesvědčeni, že každá krize je příležitostí a každá příležitost může být současně hrozbou; a také, že problémy existují proto, abychom je překonávali,“ prohlásil Martin Bělčík, předseda představenstva a generální ředitel Výzkumného Ústavu Železničního, a.s.

ČD - Telematika i přes pandemii dosáhla rekordních tržeb i zisku

5.5.2022

Společnost ČD - Telematika zveřejnila své auditované hospodářské výsledky za rok 2021. Tržby z prodeje výrobků, zboží a služeb dosáhly rekordní výše 2 033 mil. Kč oproti 1 676 mil. Kč v roce 2020. Meziročně se jednalo o nárůst ve výši 21 %, a to hlavně zásluhou realizace zakázek na instalaci evropských vlakových zabezpečovacích systémů ETCS. Zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA) dosáhl za rok 2021 hodnoty 205 mil. Kč a zisk před zdaněním (EBT) hodnoty 109,7 mil. Kč (66,9 mil. Kč v roce 2020). Lepšího hospodářského výsledku ČD - Telematika dosáhla vlivem mírně odlišné struktury tržeb a úsporami jak variabilních, tak fixních nákladů. V oblasti fixních nákladů se přitom společnost potýkala i s neplánovanými výdaji. Zejména se jednalo o nájemné za užívání pozemků Českých drah a Správy železnic spojené s časovým posunem zřízení služebností nebo podobně jako v předchozím roce o náklady související s dopadem pandemie koronaviru. Pro ČD - Telematiku byl tedy rok 2021 i přes pokračující pandemii velmi úspěšný.

Z obchodního pohledu je jedním ze stěžejních projektů pro následujících několik let dodávka mobilní části evropského vlakového zabezpečovače ETCS pro České dráhy a ČD Cargo. ČD - Telematika se v průběhu roku 2021 ale i nadále soustředila i na své další prioritní oblasti, kterými jsou poskytování služeb servisu, údržby a výstavby telekomunikačních infrastruktur a velkoobchodní telekomunikační služby. Společnost dále rozvíjela i nové obchodní příležitosti v oblastech IoT a silniční telematiky.

I v roce 2021 ČD - Telematika nadále hospodařila bez dluhu a udržela své finanční zdraví. To jí umožňuje investovat do dalšího rozvoje a růstu a zároveň vytváří protiváhu k existujícím provozním rizikům.

Auditovaná výroční zpráva za rok 2021 bude na www.cdt.cz zveřejněna v průběhu měsíce května.

ČD - Telematika a.s. je významným poskytovatelem v oblasti drážních technologií pro zabezpečení a komunikace a dodavatelem velkoobchodních telekomunikačních služeb a služeb v oblasti správy, údržby i výstavby optických infrastruktur. Provozuje vlastní optickou síť v ČR, která je součástí klíčové infrastruktury státu. Portfolio svých činností doplňuje službami s přidanou hodnotou v oblastech jako je silniční telematika.

Oblíbené nostalgické vlaky jsou zpět. Projet se můžete v okolí Prahy, do Jeseníku či Lednice

6.5.2022

Další sezona oblíbených nostalgických vlaků se naplno rozjíždí. Obdivovatelé železniční historie nebo třeba zájemci o netradiční turistický výlet se mohou v květnu svézt po tratích přezdívaných jako Pražský Semmering či Posázavský pacifik. Vyrazit můžou také do Bochova v západních Čechách, na zahájení lázeňské sezony v Jeseníku nebo do Lednicko-valtického areálu.

edinečné výhledy na hlavní město čekají na milovníky železniční nostalgie v sobotu 7. května, kdy se můžou svézt po takzvaném Pražském Semmeringu.  Vlak v čele s parní lokomotivou Rosničkou (464.202) pojede po své tradiční okružní trase Praha-Smíchov – Rudná u Prahy – Hostivice – Praha-Zličín – Praha-Smíchov.
 
Lidé můžou cestou obdivovat vyšehradskou skálu, pankráckou pláň s moderními budovami a při jízdě po železničním mostě přes Vltavu také panorama Pražského hradu a historické Prahy.
 
Vlak odjíždí ze smíchovského nádraží dvakrát – dopolední jízda v 10:12 a odpolední ve 14:55. Po celou dobu je zajištěno občerstvení v historickém bufetovém voze.
 
Na neděli 8. května je pak přichystána okružní jízda parním vlakem do dolního Posázaví a Ladova kraje s návštěvou Týnce nad Sázavou.  Trati, která vede romantickým krajem kolem řeky Vltavy a Sázavy, dali za první republiky trampové název Posázavský Pacifik a ten jí zůstal dodnes.
 
Parní vlak, který povede lokomotiva Rosnička (464.202), odjíždí v 9:54 z pražského smíchovského nádraží a přes Davli, Jílové u Prahy a Krhanice dojede do Týnce nad Sázavou (příjezd 12:02).
 
Na cestu do metropole po trase přes Čerčany a Senohraby se vlak vydá ve 14:22 a na smíchovské nádraží přijede v 16:20. Také zde se cestující po celou dobu jízdy mohou občerstvit v historickém bufetovém voze.

V půlce května do Bochova i za Priessnitzem  

Další dávku železniční nostalgie si její milovníci můžou dopřát druhou květnovou sobotu, tedy 14. května. Využít mohou jedinečnou příležitost svézt se parním vlakem z Lužné u Rakovníka do Bochova. Nostalgická jízda se koná u příležitosti 125. výročí tratě Protivec – Bochov.  
 
Historický vlak, který poveze parní lokomotiva Všudybylka, odjíždí z Lužné u Rakovníka v 10:40 a přes Rakovník, Senomaty, Pšovlky, Jesenici, Blatno u Jesenice, Lubenec, Chyši a Protivec dojede do Bochova ve 13:33.
 
Na zpáteční jízdu se vydá parní vlak z Bochova ve 14:28. a po stejné trase dojede do Lužné u Rakovníka v 17:22. Historická souprava bude sestavena z osobních vozů řady Ci, otevřeného vyhlídkového vozu a občerstvení bude po celou dobu jízdy zajištěno v historickém bufetovém voze. V Lužné mohou zájemci také navštívit největší železniční muzeum v Česku.  
 
Rovněž druhou květnovou sobotu pak bude vypraven zvláštní historický vlak na tradiční zahájení lázeňské sezony v Jeseníku a Priessnitzových léčebných lázních, kde se v letošním roce konají oslavy dvoustého výročí od jejich založení.
 
Nostalgický vlak odjíždí v 8:25 z olomouckého hlavního nádraží a do Jeseníku přijede ve 12:25. Než se vydá na zpáteční cestu do Olomouce (odjezd z Jeseníku v 15:30) uskuteční ještě jízdu z Jeseníku (13:10) do stanice Lipová Lázně a zpět.
 
Z Olomouce poveze historický vlak motorová lokomotiva Bardotka a ze Zábřehu na Moravě parní lokomotiva Velký bejček. Součástí soupravy bude také bufetový vůz.
 
V historickém vlaku bude cestovat i samotný Vincenc Priessnitz s chotí. Po krátkém přivítání na nádraží v Jeseníku se cestující mohou vypravit do léčebných lázní, kde bude připraven program. Oficiální zahájení lázeňské sezony je v plánu ve čtrnáct hodin.

Každý víkend do Lednice

Nostalgickým vlakem se můžou turisté vydat také do Lednicko-valtického areálu zapsaného na seznamu UNESCO. Každou sobotu, neděli a ve státní svátky se tu milovníci železniční historie až do začátku září svezou motorovým vláčkem Hurvínkem. Díky historickým vlakům si můžou cestující naplánovat výlet po Lednicko-valtickém areálu nebo návštěvu muzeí či zámku v Lednici.
 
Nostalgické vlaky odjíždějí z břeclavského nádraží v 9:23, 11:23, 13:11 a 15:11, z Lednice se vydají na zpáteční jízdu v 10:20, 12:20, 14:10 a 16:10.
 
Ve dvou termínech, o sobotách 21. května a 10. září, pojede místo motoráčku parní lokomotiva Skaličák, která potáhne historické vozy Rybáky a historický restaurační vůz. České dráhy vypraví vždy čtyři vlaky z Břeclavi do Lednice a zpět.
 
Zájemci mohou využít také vyhlídkovou jízdu historickým autobusem Praga RND po Lednici. Ten pojede v době jízdy parního vlaku a bude odjíždět od lednického nádraží v 9:55, 11:55 a 13:45.

 
Kalendář akci a další podrobnosti najdete zde.

Plakáty k železničním jízdám ke stažení:
Historickým vlakem do Lednice
Parním vlakem do Bochova
S párou na zahájení lázeňské sezony v Jeseníku