Tlačové správy

Májová nabídka Českých drah: Skupinová víkendová jízdenka za poloviční počet ČD Bodů

26.4.2022 - 10:47

České dráhy připravily atraktivní nabídku pro zákazníky, kteří využívají věrnostní program ČD Body. O víkendu 30. dubna a 1. května budou mít možnost pořídit si Skupinovou víkendovou jízdenku za poloviční počet bodů a vyrazit s ní na pálení čarodějnic nebo na romantický prvomájový výlet. Národní dopravce tak symbolicky otevře letošní cestovní sezónu.

Skupinová víkendová jízdenka umožňuje společné celodenní cestování až pěti osob, z nich nejvýše tři mohou být starší než 15 let. Platí v sobotu, neděli či svátek ve 2. třídě všech vlaků Českých drah (ve vlacích SC Pendolino ve spojení s povinnou místenkou). Celostátní variantu jízdenky je za běžných podmínek možné získat za 300 ČD Bodů v rámci věrnostního programu. Pro cesty o víkendu 30. dubna a 1. května 2022 si je však cestující pořídí za poloviční počet bodů. Místo 300 bodů jim tak bude stačit jen 150 ČD Bodů.

Jízdenku je možné pořídit na těchto stránkách. Platba věrnostními body se zadává v posledním kroku objednávky.

Program ČD Body

Věrnostní program ČD Body je určen zákazníkům, kteří si pořizují běžné typy vnitrostátních a mezinárodních jízdenek a rezervací Českých drah elektronickou cestou (v e-shopu Českých drah). Členství v programu je potřeba aktivovat ve svém zákaznickém účtu.

Nasbírané body je možné vyměnit za různé slevy a výhody – vedle volných jízdenek a jiných nabídek Českých drah mohou zákazníci využít další benefity v oblasti kultury, cestování, zábavy a nakupování. K oblíbeným výhodám patří např. možnost bezplatného pořízení roční aplikace IN 25 nebo vyzvednutí poukázek na vypůjčení kola v půjčovnách ČD Bike či na zlevněný vstup do pražské a vídeňské pobočky Království železnic. Detaily jsou na těchto stránkách.

Cestovní tipy v portálu a aplikaci Vlakem na výlet

Inspiraci k plánování cest po celé republice i těsně za její hranice nabízí cestovatelský portál a mobilní aplikace Českých drah s příznačným názvem Vlakem na výlet. Portál obsahuje přes 800 tipů na výlety po všech regionech České republiky, které jsou členěny do mnoha praktických kategorií – pro rodiny s dětmi, pro mladé, pro turisty nebo třeba pro fanoušky železnice či gurmány. Velkým bonusem využití mobilní aplikace Vlakem na výlet je získávání ČD Bodů jako odměny za absolvování jednotlivých výletů. Ty je pak možné vyměnit za zákaznické výhody.

Aplikace Vlakem na výlet se průběžně rozšiřuje a doplňuje o zajímavé akce, kam se dá vždy dobře dojet vlaky Českých drah. Cestovatelský portál je dostupný v praktické interaktivní mobilní aplikaci (pro Android a iOS) nebo na internetových stránkách www.cd.cz/vlakemnavylet.

Správa železnic hledá zhotovitele výstavby nové výpravní budovy v Chodově

CHODOV, 25. dubna 2022

Správa železnic vypsala výběrové řízení na zhotovitele novostavby výpravní budovy ve stanici Chodov na Karlovarsku. Bude situována nedaleko vstupu do nového podchodu, vybudovaného v rámci výstavby moderních nástupišť. Na místě současné budovy vznikne točna a stání pro autobusy. Plánovaná výše investice je 41 milionů korun bez DPH.

Současný objekt ve stanici Chodov je ve špatném stavebně-technickém stavu, provozní náklady jsou příliš vysoké. Realizací investice dojde k racionalizaci provozu, objem stavby se přizpůsobí skutečným potřebám, současně se zjednoduší a zpřehlední pohyb cestujících.

Stavba naváže na již dokončenou výstavbu bezbariérových nástupišť, na která je přístup podchodem. V budoucnu se počítá s jeho prodloužením do severní části města, kde se očekává investiční výstavba.

Díky nové výpravní budově dojde k výraznému zvýšení bezpečnosti a úrovně kultury cestování, Tu zajistí nejen bezbariérový přístup do budovy a nové WC pro imobilní osoby, ale také výraznější propojení s navazujícími druhy dopravy. Veřejně přístupné prostory budou náležitě osvětleny a vybaveny prvky pro zvýšení informovanosti i bezpečnosti.

Nová výpravní budova bude jednopodlažní a bude se skládat z veřejné a neveřejné části. Z haly bude přístup na WC pro cestující a do obslužných prostor a dále samostatným vstupem do pokladny se zázemím. Nová odbavovací hala bude prostorná, světlá, převýšená a tím bude pro příchozí cestující jasně rozpoznatelná a identifikovatelná. Hlavní vstup se předpokládá od dnešní pěší komunikace, další možnost přístupu bude od Nádražní ulice.

S vybudováním nové výpravní budovy souvisí i úprava přednádražního prostoru, která bude spočívat ve vybudování parkoviště P+R včetně stání pro motocykly a stání typu K+R u technologického objektu. Stání na kola včetně dvou boxů budou umístěna při pěší komunikaci před vstupem do nádražní budovy. Na místě dnešní výpravní budovy vznikne zastávka náhradní autobusové dopravy a točna autobusů.

Do Lednice oblíbeným motoráčkem i parní lokomotivou

25.4.2022 - 13:08

Na trati z Břeclavi do Lednice začne o tomto víkendu další sezóna oblíbených nostalgických vlaků Českých drah. Každou sobotu, neděli a ve státní svátky od konce dubna do začátku září se tu milovníci železniční historie svezou motorovým vláčkem Hurvínkem. V plánu jsou tradičně také jízdy parních vlaků, kdy motoráček ve dvou termínech nahradí parní lokomotiva Skaličák s historickými vozy. Díky historickým vlakům si můžou cestující naplánovat výlet po malebném Lednicko-valtickém areálu nebo návštěvu muzeí či impozantního zámku v Lednici.

Motorový vlak Hurvínek bude jezdit o víkendech a svátcích od 30. dubna do 4. září. Ve dvou termínech, o sobotách 21. května a 10. září, pojede místo motoráčku parní lokomotiva Skaličák, která potáhne historické vozy Rybáky a historický restaurační vůz. České dráhy vypraví vždy čtyři vlaky z Břeclavi do Lednice a zpět.

Motorový vůz Hurvínek M 131.1 (foto Josef Vendolský)

Vedle zážitku z jízdy historickým vlakem čeká na návštěvníky spousta dalších atrakcí. Navštívit mohou např. Lednicko-valtický areál, lednická muzea nebo mohou podniknout vyhlídkovou jízdu historickým „busíkem“ Praga RND po Lednici. Ten pojede v době jízdy parního vlaku a bude odjíždět od lednického nádraží v 9:55, 11:55 a 13:45.

Historický vlak v čele s parní lokomotivou 433.001 Skaličák (foto Milan Vojtek)

Obec Lednice, která bývá právem nazývána perlou jižní Moravy, návštěvníkům nabízí spoustou přírodních i kulturních památek, kolonády, rybníky a řadu drobných romantických staveb. V okolí zámku se nachází nejrozsáhlejší parkově upravená krajina na světě, která je zapsána na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Lednický zámek je pak jedním z nejkrásnějších komplexů anglické novogotiky v Evropě.

K návštěvě zve také muzeum Lednice dávná s výstavou věnovanou období první republiky nebo Muzeum hraček Lednice, pyšnící se mimo jiné svým nejstarším exponátem, kterým je puzzle z roku 1790.

Jízdní řád historických vlaků Břeclav – Lednice a zpět

(platí o sobotách, nedělích a svátcích od 30. dubna do 10. září 2022)

tam

stanice

zpět

9:23

11:23

13:11

15:11

Břeclav

10:47

12:47

14:37

16:38

9:30

11:30

13:18

15:18

Boří les

10:43

12:43

14:33

16:33

9:35

11:35

13:23

15:23

Poštorná

10:36

12:36

14:26

16:26

9:38

11:38

13:26

15:26

Charvátská Nová Ves

10:32

12:32

14:22

16:22

9:46

11:46

13:34

15:34

Lednice rybníky

10:25

12:25

14:15

16:15

9:50

11:50

13:38

15:38

Lednice

10:20

12:20

14:10

16:10

Před plánovanou návštěvou, danou akcí nebo jízdou doporučujeme ověřit si aktuální informace na internetových stránkách www.cdnostalgie.cz.

Jízdné v nostalgických vlacích do Lednice

Motoráček Hurvínek

  • Jednosměrné jízdné: 40 Kč
  • Přeprava jízdního kola: 40 Kč
  • Přeprava psa: 20 Kč

Parní vlak

  • Jednosměrné jízdné: 100 Kč
  • Zpáteční jízdné: 180 Kč
  • Přeprava psa jednosměrná: 20 Kč

Děti od 6 do 18 let, žáci a studenti od 18 do 26 let, cestující nad 65 let a osoby pobírající invalidní důchod 3. stupně cestují se slevou 50 %. Pro držitele průkazů ZTP, ZTP/P je sleva 75 %. V parních vlacích nelze přepravovat jízdní kola.

Motorový vůz M 131.1 „Hurvínek“ (M 131.1)

Poválečný motorový vůz pro lokálky, který získal svou přezdívku zřejmě podle dřevěného interiéru, ovládání pomocí lanek nebo velkých návěstních světel. V letech 1948 – 1956 bylo vyrobeno 549 kusů těchto vozů. V provozu byly velmi oblíbené pro svou jednoduchost a spolehlivost. Využívány byly ještě začátkem 90. let. Mnoho strojů se dochovalo na vlečkách jako posunovací lokomotivy, jiné byly přestavěny na prohlídkové vozy trakčního vedení.

Parní lokomotiva Skaličak (433.0)

Tyto univerzální lokomotivy byly určené pro místní dráhy. Celá série byla vyrobena v roce 1948 jako pokračování nejmodernější verze jejich předchůdkyň, lokomotiv řady 423.0. Na rovině utáhly vlak těžký 1 500 tun rychlostí 41 km/h. Jezdily na Moravě i na Slovensku a závěr provozu prožily na bývalé Moravské západní dráze. Odtud pochází jejich krajová přezdívka Skaličák (podle deponie ve Skalici nad Svitavou). Poslední byly zrušeny v roce 1980.

Správa železnic navrhla v Odolene Vodě kompenzační opatření kvůli vedení VRT

ODOLENA VODA, 22. dubna 2022

Správa železnic a město Odolena Voda pravidelně projednávají přípravu vysokorychlostní tratě (VRT) Podřipsko, která spojí Prahu s Lovosicemi. Na posledním jednání představil tým přípravy VRT možnost přímých kompenzačních opatření, které by přispěly k efektivnějšímu zasazení nových tratí do krajiny a také k ochraně obyvatel a životního prostředí.

Ředitel odboru přípravy vysokorychlostních tratí Martin Švehlík ocenil aktivní přístup města při realizaci projektu: „Dlouhodobě deklarujeme naši snahu o minimalizaci negativních dopadů nových železnic na své okolí. Aktivním přístupem samosprávy je možné navrhnout taková řešení, která mohou život v obcích naopak zkvalitnit. Úpravy veřejných prostranství přiléhajících k VRT jsme díky intenzivní spolupráci s municipalitou mohli navrhnout například v pražských Běchovicích.“

Město Odolena Voda na jednání zpřesnilo své požadavky ohledně vedení VRT v blízkosti přírodní rezervace Vršky pod Špičákem a vrchu Na Skalech. Požaduje například tunelové vedení tratě v těchto lokalitách, které bude rozpracováno ve třech variantách pro zajištění celistvosti rezervace a průchodnosti krajinou. Právě tyto body považuje starostka Odoleny Vody Hana Plecitá za klíčové: „Vítám, že se Správa železnic snaží v rámci přípravy dokumentace pro územní rozhodnutí (DÚR) a EIA zapracovat požadavky samospráv, a stojí o spolupráci v rámci celého územního řízení.“ Připomínkami města k vedení tratě se budou věnovat mimo jiné projektanti, kteří vzejdou z aktuálně probíhajícího zadávacího řízení na DÚR.

Bezmála 60kilometrový úsek VRT Podřipsko je součástí mezinárodního spojení Prahy s Drážďany. Vznikne na něm také terminál VRT u Roudnice nad Labem, který zvýší dostupnost rychlé dopravy v regionu. Úsek budou využívat vlaky s rychlostí až 320 km/h. Správa železnic předpokládá zahájení prací na podrobné dokumentaci v průběhu letošního roku. Stavba by podle harmonogramu měla začít v roce 2027.

Trať pro nákladní vlaky v Děčíně prochází kompletní rekonstrukcí

DĚČÍN, 22. dubna 2022

Modernizace trati mezi stanicemi Děčín východ a Děčín-Prostřední Žleb, která je součástí nákladního koridoru Transevropské dopravní sítě (TEN-T), je v plném proudu. Kompletní renovací prochází elektrifikovaný úsek o délce přibližně 1,4 kilometru, jeho součástí je kromě Děčínského tunelu také most přes řeku Labe. Vlaky se na zrekonstruovanou trať vrátí letos v listopadu, celá stavba bude dokončena v polovině roku 2023.

V hlavní výluce, která začala 1. března a skončí 15. listopadu, dochází k výměně více než sto let staré ocelové konstrukce přes Labe. Celkem 265 metrů dlouhý nový most bude tvořit konstrukce s podélnými a příčnými výztuhami a průběžným kolejovým ložem. Její jednotlivé části se svařují v blízkém areálu Česko-saských přístavů. Svým uspořádáním nový most respektuje původní vzhled, zároveň splní všechny současné normy a provozní požadavky železniční dopravy. Rychlost vlaků na něm se zvýší ze současných 30 na 50 km/h.

V rámci stavby rovněž dochází ke kompletní sanaci Děčínského tunelu o délce 395 metrů. Vyměňuje se železničního svršek a spodek i trakční vedení. Součástí projektu je také rekonstrukce zabezpečovacího a sdělovacího zařízení. Snížení hlukové zátěže v okolí trati přinese kromě obnoveného kolejového svršku také instalace přibližně 700 metrů protihlukových stěn v místech, kde trať prochází městskou zástavbou.

Zhotovitelem investiční akce s názvem Optimalizace traťového úseku Děčín východ – Děčín-Prostřední Žleb je Společnost most Prostřední Žleb. Jejím správcem je STRABAG Rail, společníky DT Mostárna a STRABAG AG. Financování stavby zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury. Stavbu s předpokládanými celkovými investičními náklady ve výši 1 138 717 343 Kč.

Nová zákazka v ŽOS Trnava: Prestavba 281 vozňov Laaers BA 560 pre nemeckú DB Cargo Logistics GmbH

Trnava, 21. apríl 2022

Po úspešnom zvládnutí projektu prestavieb 430 vozňov Sahimms 900 pre DB Cargo AG a jeho ukončení v roku 2020 sa ŽOS Trnava po rozbehnutí projektov revízií štandardných vozňov pre túto spoločnosť od roku 2018 aj naďalej prezentovala dodržiavaním termínov a kvality.


Počas roka 2021 prebiehali rokovania o projekte prestavieb 281 vozňov typu Laaers 560.1 na typ 560.3 pre DB Cargo Logistics GmbH, ktorý sa podarilo po polročných rokovaniach o rozsahu prác a cenách dotiahnuť do ŽOS Trnava do úspešného konca. Koncom marca roka 2022 bola podpísaná zmluva a už apríli sa začali prestavovať prvé vozne. Ukončenie projektu za 3,4 milióna euro je predpokladané v auguste 2023.


Aj vďaka takýmto projektom podiel výkonov pre zahraničných zákazníkov ŽOS Trnava v roku 2022 presiahne 75 %.
Ing. Zdenko Lančarič, výkonný riaditeľ ŽOS Trnava: „Spoločnou úlohou projektového tímu a celej divízie nákladných vozňov, v ktorej sa bude tento výkon realizovať, je dodržanie stanovených zmluvných termínov, a tiež očakávanej vysokej kvality prevedenia, na ktorú je už náš partner za tých pár rokov spolupráce zvyknutý. Verím, že úspešné zvládnutie tohto projektu bude ďalším krokom k upevneniu a rozšíreniu spolupráce so silným a stabilným partnerom, ktorým koncern DB AG určite je.“

Pripnite si malý kvietok narcisu na podporu onkolog. pacientov aj vo vlakoch ZSSK na tratiach TEŽ

21.4.2022

  • Vo štvrtok 28. 4. sa uskutoční verejná zbierka pre onkologických pacientov s názvom Deň narcisov
  • Svoj žltý narcis si budú môcť cestujúci pripnúť a prispieť na dobrú vec aj na tratiach TEŽ

 

BRATISLAVA – Dotýka sa nás to všetkých. A keďže zdravie máme iba jedno, je na každom z nás, aby sme sa oň starali a zároveň pomohli tým, ktorí nemajú to šťastie a o svoje zdravie musia denne bojovať. V tomto jarnom období sa, ako už tradične, koná zbierka, ktorú organizuje Liga proti rakovine. Deň narcisov už po 26-krát chce pomôcť vyzbierať finančné prostriedky pre ľudí bojujúcich s najzákernejšou chorobou – rakovinou.

Ako bude vyzerať dobrovoľník?

Jedinečná verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine dokáže pomôcť onkologickým pacientom a ich blízkym na celom Slovensku. Deň narcisov tento rok pripadne na štvrtok 28. 4. a v tento deň do ulíc vyjdú aj dobrovoľníci v bielych tričkách s textom „JA SOM“, s identifikačným číslom v strede narcisu priamo na tričku, papierovou pokladničkou modrej farby s oranžovo-bielou potlačou a textom „Deň narcisov 28. 4. 2022“, registračným číslom vydaným Ministerstvom vnútra SR a QR kódom pre bankové spojenie.

Prispejte aj na tratiach TEŽ

Vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) bude v rámci tejto zbierky možné rovnako prispieť. Na tratiach tatranských elektrických železníc (TEŽ) (Poprad-Tatry – Starý Smokovec – Štrbské Pleso a Starý Smokovec – Tatranská Lomnica) budú dobrovoľníci z Ligy proti rakovine vykonávať zbierku v čase od 7:00 do 18:00. Cestujúci tak budú môcť dobrovoľne prispieť na dobrú vec.

Čo je DEŇ NARCISOV?

Žltý narcis ako symbol boja proti rakovine sa vo svete po prvýkrát objavil v roku 1987 v Írsku. O tri roky na to vznikla slovenská organizácia Liga proti rakovine, pridala sa k programu Európa proti rakovine a postupne sa začala zapájať do všetkých aktivít na úrovni Európskej únie a stala sa iniciátorom národných a medzinárodných aktivít v oblasti onkológie. Na medzinárodnej úrovni Liga proti rakovine spolupracuje so 40 organizáciami z 28 štátov Európy, s členmi ECL a inými organizáciami vo svete. Liga proti rakovine počas celého roka pripravuje projekty a programy, ktorými pomáha pacientom v ich konkrétnych problémoch súvisiacich s ochorením na Slovensku už vyše 30 rokov. Okrem toho sa stará o prevenciu a informovanosť celej verejnosti.

Pripnite si malý kvietok narcisu na podporu onkologických pacientov v uliciach či vo vlakoch ZSSK. Viac o možnostiach prispenia a o tom, ako pomáha Liga proti rakovine, nájdete na www.dennarcisov.sk. Prispieť do tejto zbierky je možné do 6. 5. 2022.

Pendolina ČD dostanou evropský zabezpečovač ETCS

14.4.2022

Populární elektrické jednotky řady 680 Českých drah, široké veřejnosti známé pod označením „Pendolino“, získají moderní evropský vlakový zabezpečovač ETCS. ČD-Telematika ve spolupráci se společností Alstom vybaví všech sedm souprav řady 680 mobilní částí této špičkové technologie. Rozhodl o tom výsledek výběrového řízení vypsaného Českými drahami. Předpokládaná hodnota zakázky je zhruba 410 milionů Kč. 

„Instalace ETCS do elektrických lokomotiv a elektrických jednotek je naším největším přínosem pro zvyšování bezpečnosti osobní vlakové přepravy na českých i zahraničních tratích,“ zdůrazňuje Tomáš Businský, člen představenstva a ředitel úseku Infastruktura ČD – Telematiky. Jednotky řady 680 Pendolino jsou vlajkovou lodí Českých drah a projekt jejich dovybavení evropským zabezpečovačem bude jistě velmi sledovaný. „V oblasti zpětného vybavování vozidel systémem ETCS jsme významným partnerem ČD a vítězství v tomto výběrovém řízení jen potvrzuje naše postavení na samé špičce segmentu tzv. retrofitu,“ dodává Businský.  

Podle Českých drah jednotky Pendolino neztrácí nic na své popularitě a počítá se s jejich provozem i po 1. lednu 2025, kdy začne výhradní provoz pod dohledem ETCS na vybraných tratích, které zahrnují prakticky celou jejich páteřní trasu mezi Prahou a Ostravou. „Díky ETCS budou moci jezdit na vhodných úsecích infrastruktury rychlostí až 200 km/h a přispějí k dalšímu zkracování cestovních časů na naší železnici. Po dokončení modernizace vybraných úseků na 1. a 2. koridoru se vrátí k cestovním časům mezi Prahou a Ostravou pod tři hodiny a nabídnou znovu nejrychlejší spojení obou aglomerací,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva ČD a náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu.  

Veřejnost zná Pendolina především z dálkové osobní dopravy včetně spojení se Slovenskem. Elektrické jednotky řady 680 jsou plně klimatizované a v provozu mohou dosahovat rychlosti až 200 km/h. Vozy jsou vybaveny unikátní technologií, která při průjezdu oblouky vysokou rychlostí zajišťuje automatické naklápění soupravy, což přispívá k vyššímu pohodlí cestujících. I tato funkce spolu s dalšími unikátními vlastnostmi musí být při instalaci ETCS zachována, a proto bude vybavení „Pendolin“ mobilní částí systému jedním z dosud nejnáročnějších projektů společnosti ČD – Telematika.

„Vybavení ‚Pendolin‘ logicky, technicky i časově navazuje na aktuálně realizované projekty instalace mobilních částí technologie ETCS do lokomotiv řady 362, 362 WTB, 162 WTB a řídících vozů 961 Českých drah, na kterých úspěšně pracujeme od roku 2019,“ připomíná Josef Mrázek, ředitel programu ETCS ve společnosti ČD – Telematika.

Ve Velimi začalo testování elektrické jednotky Stadler s alternativním pohonem

14.4.2022

Osmého dubna dorazila do areálu Zkušebního centra VUZ ve Velimi elektrická jednotka Stadler s alternativním pohonem z baterií Flirt3 BEMU2 SH. Technické řešení vozidla od švýcarského výrobce vychází z konceptu 3. generace nízkopodlažních jednotek Flirt3, které se nejčastěji používají pro příměstskou a meziregionální dopravu. BEMU2 je označením dvouvozové bimodální jednotky, která pro svůj pohon – vedle možnosti elektrického pohonu na německém střídavém systému 15kV/16⅔ Hz – využívá baterie.

„V posledních pěti letech postupně narůstal počet projektů s bimodálním pohonem testovaných ve ZC VUZ Velim a ve střednědobém výhledu se připravují další projekty. Je tedy zřejmé, že vývoj bateriových pohonů se dostal do fáze, kdy je pro dopravce ekonomicky a provozně zajímavý. V kontextu celoevropské energetické situace se diskuse na téma alternativních zdrojů překlápí z teoretické do realizační fáze a dostává podobu zcela konkrétních objednávek od dopravců,“ říká Martin Bělčík, předseda představenstva a generální ředitel Výzkumného Ústavu Železničního, a.s.

Ve střednědobém horizontu lze podle jeho slov očekávat hledání řešení duálních pohonů k drtivé většině již schválených konceptů vozidel a silný akcent na vodíkový pohon. „Z hlediska ekonomiky bude klíčovou roli hrát účinnost pohonu a celkový dojezd vozidel,“ prohlásil dále.

Technické řešení Flirt3 BEMU2 SH je specifické umístěním baterií, přičemž jedna sada baterií je nainstalovaná pod podlahou, dvě další pak na střeše jednotky. Baterie jsou umístěny ve speciálních kontejnerech, které je chrání před ohněm a umožňují jejich snadnou výměnu. Dobíjejí se buď z troleje systémem 15kV/16⅔ Hz (během jízdy), z topné spojky 1 kV (například při nočním odstavení v depu) anebo prostřednictvím napájení 3×400 V. Nejrychlejší je dobíjení z troleje, nejdéle trvá poslední uvedená možnost. Maximální rychlost testovaných jednotek je 160 km/h a provozovány mohou být až 4 jednotky ve vícečlenném řízení.

Dopravci budou mít více času na podání nabídky pro provoz rychlíků mezi Prahou a Jihlavou

14.4.2022

Ministerstvo dopravy prodloužilo dopravcům o pět měsíců termín pro předložení nabídek na provoz rychlíků na lince R9 Praha – Jihlava/Brno. Důvodem jsou dopady doznívající pandemie covidu-19 a ruské agrese na Ukrajině. Současná situace může dopravcům komplikovat tvorbu nabídky pro soutěž. Nový nejzazší termín je stanoven na 15. září 2022.

„Jsme přesvědčeni o tom, že prodloužení lhůty vytvoří zájemcům příznivější podmínky pro podání nabídek v takto významné soutěži, která předpokládá nasazení nového vozového parku a plnění zakázky na dobu patnáct let,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Prodloužení může podle ministerstva dopravy pomoci i dodavatelům vozidel pro dopravce v těchto soutěžích, protože i na ně současná situace může dopadat a nemusí pro ně v tuto chvíli být jednoduché garantovat plnění podmínek nabídkového řízení. Veškerá další ustanovení nabídkové dokumentace zůstávají nezměněna.

Státem objednávané rychlíky na lince R9 budou jezdit mezi Prahou, Havlíčkovým Brodem, s větvením na Jihlavu a Brno. Každých 120 minut tak pojede přímý vlak z Prahy přes Havlíčkův Brod do Brna a každých 120 minut pak přímý vlak spojující Prahu a Jihlavu, čímž dojde k výraznému zlepšení dopravního propojení tohoto krajského města.

Spoľahlivý partner pre logistiku automotive

19.4.2022

Logistika hotovej produkcie pre automobilový priemysel je komplexným reťazcom, ktorý začína zídením automobilu z výrobnej linky a jeho naložením na dopravný prostriedok, pokračuje stovky až tisíce kilometrov do distribučných centier či prístavov, aby skončil u zákazníkov po celom svete. Túto neľahkú úlohu excelentne zvládajú len tie najlepšie firmy v odbore. V ZSSK CARGO tieto firmy našli spoľahlivého subkontraktora, ktorý zabezpečuje esenciálne prvé kilometre po železnici na dlhej ceste automobilov k ich novým majiteľom.

Z pohľadu európskeho a svetového logistického trhu v automotive je slovenské ZSSK CARGO len malým ohnivkom v reťazi a preto sa zameriava na to, v čom má dlhoročné skúsenosti: vysokú mieru spoľahlivosti a kvality pri doprave po Slovensku. Zároveň, všade tam, kde sú na to možnosti a pridaná hodnota pre zákazníka, ZSSK CARGO expanduje a zabezpečuje vozbu aj za hranicami krajiny. Aj tí najväčší hráči v priemysle vedia, že v ZSSK CARGO nájdu stabilného partnera.

Význam automotive pre slovenskú ekonomiku

Pre pochopenie významu automobilového priemyslu pre slovenskú ekonomiku stačí jediné číslo: podiel automotive priemyslu na celkovej priemyselnej výrobe Slovenska je 47,7%. Čiže takmer polovica všetkej priemyselnej výroby krajiny. Slovensko pritom dlhodobo drží svoje unikátne postavenie vo svete – najviac vyrobených áut na obyvateľa každý rok. V roku 2021 to bolo 184 kusov, pričom v susednej Českej republike to bolo len niečo vyše stovky vozidiel. V januári 2022 bolo na Slovensku vyrobené 15-miliónte vozidlo, pričom každoročne opustí výrobné linky štyroch automobiliek viac než milión nových áut. Percentá predajov na domácom trhu sú zanedbateľné a tak väčšina smeruje na export – a ten by bez železnice znamenal nahradenie každého jedného vlaku až 30 kamiónmi putujúcimi naprieč Európou.

Spletitý logistický reťazec

ZSSK CARGO je len jedným článkom v komplikovanej reťazi automotive logistiky. Pre zjednodušenie sa dá povedať, že logistickí giganti si objednávajú služby u veľkých dopravných spoločností, ktoré si následne zakontrahujú služby u ZSSK CARGO tak, aby aj na slovenskom úseku mali vo svojom dodávateľskom reťazci stabilného dopravcu. Automobilový priemysel je u nás sústredený na západe krajiny. Preto vozebné ramená na slovenskom úseku nie sú dlhé, no sú zaujímavé svojimi objemami. Smerujú k pohraničným priechodovým staniciam Rusovce, Bratislava-Petržalka, Kúty, Lúky pod Makytou a Čadca a následne do prístavov v slovinskom Koperi, v nemeckom trojlístku Emden – Bremerhaven – Cuxhaven, v belgickom duu Zeebruge a Antverpy. Špeciálne plavidlá, označované ako RoRo (roll-on/roll-off), alebo PCC (Pure Car Carriers) križujú svetové moria a distribuujú vozidlá, vyrobené aj na Slovensku, na všetky kontinenty sveta.

Trakcia do zahraničia, aj vlečkové služby doma

Pri vybraných automotive prepravách do nemeckých prístavov, ale aj do destinácií vo francúzsko-nemeckom pohraničí, poskytuje ZSSK CARGO hnacie dráhové vozidlá aj na zahraničné úseky. Viacsystémové rušne Vectron prekonávajú hranice krajín bez nutnosti preprahov na pohraničných priechodových staniciach a pri zmenách napäťových systémov. Tak je dosiahnutá vyššia rýchlosť prepravy a jeden rušeň stojí na čele súpravy na väčšine prepravnej trasy – menia sa len rušňovodiči po ceste.

Pre jednu z automobiliek, resp. komisionára jej vlečky, zabezpečujeme aj kompletné vlečkové služby, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou reťazca. Zvyšné automobilky obsluhujeme od/po odovzdávkové body na ich vlečky, resp. po nakládkové koľaje. Pristavovanie prázdnych autovozňov na nakládku a odsun naložených musí pri všetkých bez rozdielu časovo ladiť s celkovou logistikou.

Pestrý rušňový park

Logistické firmy sa na ZSSK CARGO môžu spoľahnúť aj vďaka pestrému rušňovému parku.

Na čele vlakov automotive nájdete na Slovensku rôzne typy rušňov. Okrem už spomínaných Vectronov sú to najmä rušne radu 363 prezývané „Esá“, ktoré plynule zvládajú prechod medzi obomi napäťovými systémami slovenských tratí. Okrem nich sú to aj rušne radu 240 „laminátky“, ktoré doručujú vlaky plné áut od výrobcov na juhozápade Slovenska k hraniciam, ale aj dieselové lokomotívy. Dieselové rušne slúžia prevažne na prvých kilometroch, najmä pri nutnosti doručiť ucelené vlaky z neelektrifikovanej stanice k hlavnej trati, kde si súpravy preberá elektrická trakcia.

No aby sa milióny áut plynule expedovali, musia sa logistické firmy spoľahnúť, že ich partner dokáže poskytnúť riešenia aj v prípade, že prevoz cez zvyčajné hraničné prechody nie je možná. Tak sa stalo začiatkom roka 2022, kedy zvyčajne využívaný prechod Bratislava-Petržalka zostal takmer neprejazdný a vlaky bolo nutné viesť odklonmi cez Devínsku Novú Ves a Marchegg v dieselovej trakcii. Pri dieselových rušňoch sa najčastejšie na čele vlakov objavujú rušne radu 751 a 742, no aj modernizované rušne radu 756.

Automotive, to nie sú len hotové autá

Keď hovoríme o automotive logistike, ide o viac, než „len“ o prepravy nových hotových automobilov od výrobcov k distribútorom. Pre niektoré destinácie je z colného hľadiska výhodnejšie doručiť vozidlá v rozmontovanom stave, pripravené na finálnu montáž. V takomto stave sa prepravujú zvyčajne v krytých vozňoch.  

A v neposlednom rade ide aj o dovoz komponentov, ktoré si výrobcovia automobilov zabezpečujú nielen zo Slovenska a okolitých krajín, ale aj zo zámoria, najmä z Ázie. Z pohľadu ZSSK CARGO sú najvýznamnejšie kontajnerové toky z prístavu Koper. Vtedy preberie kontajnerový vlak v pohraničnej stanici jeden z našich elektrických rušňov a vedie ho až do finálnej stanice pre danú automobilku.

Pozastavené prepravy na Ukrajinu

Ešte pred vypuknutím konfliktu na Ukrajine prebehli na prelome októbra a novembra 2021 v réžii ZSSK CARGO vozby piatich ucelených vlakov na Ukrajinu, ktoré prepravili nové vozidlá zmontované v dvoch slovenských automobilkách

Rovnako sa ZSSK CARGO podieľala na vozbách rozmontovaných vozidiel   z českej automobilky do ukrajinského pohraničia, konkrétne stanice Solomonovo k finálnej montáži. Tieto vozby, žiaľ, v dôsledku prebiehajúceho konfliktu ustali, avšak ZSSK CARGO, je pripravená okamžite nasadiť svoje kapacity po obnovení dopytu. Konflikt  výrazne ovplyvňuje aj dodávky komponentov ako sú káblové zväzky, ktorých bola Ukrajina významným dodávateľom, čím v tomto roku dochádza popri stále trvajúcej polovodičovej kríze k ďalšiemu obmedzeniu výroby, a to aj napriek vysokému dopytu po nových autách po celom svete.

Správa železnic zřídí novou organizační jednotku pro vysokorychlostní tratě

PRAHA, 14. dubna 2022

Správní rada Správy železnic na svém řádném zasedání schválila záměr zřízení nové organizační jednotky pro přípravu, výstavbu a provoz vysokorychlostních tratí (VRT). Krok souvisí s pokračujícími pracemi na této nové železniční síti.

Projektanti v současné době připravují podrobné dokumentace pro územní rozhodnutí (DÚR) pro pět úseků nových vysokorychlostních tratí. Pro další tři úseky Správa železnic aktuálně hledá dodavatele těchto materiálů. Z důvodu potřeby efektivnějšího řízení přípravy VRT rozhodla Správní rada o vzniku nové organizační jednotky, ve které bude centralizována příprava tratí, jejich výstavba i následný provoz a údržba.

Program rozvoje Rychlých spojení předpokládá vznik až 700 km nových vysokorychlostních tratí. Správa železnic předpokládá, že v letošním roce bude ve vyšším stupni příprav až 300 km VRT. Součástí sítě budou také terminály vysokorychlostní železnice, na které Správa železnic vyhlašuje architektonicko-urbanistické soutěže. Svou podobu již získaly terminály Praha východ a Roudnice nad Labem. Provoz na prvních úsecích VRT by měl být zahájen kolem roku 2030.

Národný dopravca pridáva spoje a posilňuje dopravu v Hlohovci

19.4.2022

  • Z dôvodu rekonštrukcie mosta v Hlohovci zavádza ZSSK ďalších 5 osobných vlakov a posilňuje vybrané najvyťaženejšie spoje novými súpravami
  • Cestujte vlakom rýchlejšie ako autom

 

BRATISLAVA – Kvôli uzávierke mosta v Hlohovci, ku ktorému došlo 30. 3. 2022, sa plošne posilňovala ako železničná, tak i autobusová doprava. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) počítala s väčším náporom cestujúcich, preto už v platnom cestovnom poriadku zaviedla medzi mestami Nitra/Hlohovec – Leopoldov/Trnava hodinový systém vlakov kategórie REX a Os, doplnený o dvojhodinový takt vlakov linky Prievidza – Bratislava, ktoré taktiež zastavujú v Leopoldove a v Hlohovci. Jedným vlakom sa počas rannej aj odpoludňajšej dopravnej špičky v pracovný deň zvezie zhruba 240 cestujúcich. Naplnená kapacita má svoje opodstatnenie – zatiaľ čo cesta autom z Hlohovca do Leopoldova cez obchádzku momentálne trvá cca 40 minút, vlakom len 5 až 7 minút.

Na základe sledovania situácie v posledných dňoch a po dohode s naším akcionárom, Ministerstvom dopravy a výstavby SR (MDV SR), ako i Trnavským samosprávnym krajom (TTSK), budeme od stredy 20. 4. 2022 zavádzať ďalšie mimoriadne vlaky a navyšovať kapacitu vybraných vlakov na trati Hlohovec – Leopoldov, nakoľko súčasná kapacita posilových spojov na prúdy cestujúcich nepostačuje.

Počas rannej a poobedňajšej dopravnej špičky budú zavedené nasledovné mimoriadne vlaky:

  • Os 5106 (Hlohovec 6:55 – Leopoldov 7:00). Vlak nestojí na zastávke Leopoldov, dôvodom je konštrukcia GVD, keď chceme zabezpečiť prestup na rýchlik do Bratislavy. Cestujúci môžu prestúpiť na vlak RR 704 do Bratislavy s odchodom o 7:04.
  • Os 5122 (Hlohovec 14:53 – Leopoldov 14:59). K uvedenému vlaku je zabezpečený prestup na vlak R 606 do Bratislavy s odchodom o 15:04.
  • Os 5121 (Leopoldov 14:34 – Hlohovec 14:41). K uvedenému vlaku je zabezpečený prestup v Leopoldove od vlaku REX 1733 z Bratislavy (odchod 13:35) a Trnavy (odchod 14:15).

V neskorých večerných hodinách, po 23. hodine, bude zavedený pár vlakov pre odvoz z poobednej zmeny, ku ktorému bude aj prestup z prímestskej autobusovej dopravy v Leopoldove:

  • Os 5159, predĺženie trasy (Leopoldov 23:06 – Hlohovec 23:13). Tento vlak vychádza z Trnavy o 22:30. Je naň možné prestúpiť aj z vlaku RR 719 z Bratislavy (odchod 22:13) a Trnavy (odchod 22:44).
  • Os 5160 (Hlohovec 23:18 – Leopoldov 23:25)

Uvedené vlaky budú vedené s kalendárnym obmedzením „ide v pracovné dni, nejde 1. 7. – 2. 9. (letné prázdniny)“. Všetky vlaky sú radené z moderných trojčlánkových dieselmotorových jednotiek (DMJ) radu 861, ktoré doplnili flotilu ZSSK v rokoch 2019 až 2021.

Okrem zavedenia nových párov vlakov bude národný dopravca kapacitne posilňovať ranné najvyťaženejšie spoje tak, že budú vedené zdvojenou súpravou DMJ 861 nasledovne:

  • Os 5102 bude v úseku Nitra – Trnava vedený zdvojenou súpravou DMJ 861,
  • Os 5107 bude v úseku Trnava – Hlohovec vedený zdvojenou súpravou DMJ 861.

 

Každý z týchto zdvojených vakov bude ponúkať 342 miest na sedenie a 240 miest na státie namiesto súčasných 171 miest na sedenie a 120 miest na státie.

Cestujúci budú mať pred Veľkou nocou možnosť spovede aj na staniciach

13.4.2022

BRATISLAVA 13. apríla – Železnice Slovenskej republiky podporili možnosť svätej spovede pred obdobím veľkonočných sviatkov v priestoroch železničných staníc v Košiciach a Bratislave. V metropole východu túto duchovnú službu ponúkajú gréckokatolícki kňazi aj v ukrajinskom jazyku pre odídencov z vojnou postihnutej Ukrajiny.

 „V zahraničí je bežné, že stanice, kde sa pohybuje väčšie množstvo ľudí, v rámci služieb ponúkajú aj tie duchovné, prípadne sú ich súčasťou kaplnky. Veľká noc patrí medzi najstaršie a najvýznamnejšie sviatky kresťanského sveta a veriaci, ktorí cestujú vlakom, sa tak môžu na toto obdobie duchovne pripraviť aj na spovedi v priestoroch staníc. Väčšina z nás žije dynamicky a času nie je nazvyš, cestujúci majú teraz možnosť, napríklad pri čakaní na svoj spoj, vybaviť si na staniciach aj duchovné povinnosti. Kňazi chcú byť veriacim a ich spôsobu života bližšie, zároveň ponúkajú pomocnú ruku aj ľuďom z Ukrajiny, ktorí nemôžu tráviť veľkonočné sviatky doma na Ukrajine a niektorí, bohužiaľ, ani v kruhu svojich blízkych,“ povedal štátny tajomník MDV SR Jaroslav Kmeť.

Na železničnej stanici v Košiciach prebiehajú sväté spovede denne na treťom poschodí, gréckokatolícki kňazi spovedajú po slovensky aj ukrajinsky.

„Starostlivosť o človeka zahŕňa aj starostlivosť o jeho duchovné dobro. Preto sme v posledných týždňoch prijali opatrenia na poskytovanie duchovnej služby na miestach prechodu väčších skupín presídlencov z vojnou postihnutej Ukrajiny. V rámci tejto služby fungujú takzvané kaplnky, a to na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom, v utečeneckom centre v Michalovciach a na železničnej stanici v Košiciach. V týchto predsviatočných dňoch chceme rozšíriť túto duchovnú službu zvlášť na železničnej stanici v Košiciach i o možnosť pristúpeniu k sviatosti zmierenia, teda svätej spovedi. Na túto úlohu sú vyčlenení kňazi, ktorí budú podľa pripraveného časového rozvrhu túto službu poskytovať všetkým záujemcom z radov utečencov, ale aj pre cestujúcich“ uviedol košický gréckokatolícky eparcha arcibiskup Cyril Vasiľ.

V Bratislave budú prebiehať sväté spovede vedené rímskokatolíckym pomocným biskupom Bratislavskej arcidiecézy Jozefom Haľkom v priestoroch Salónika na 1. nástupišti vo štvrtok 14.4. od 12:30 hod. do 15:30 hod. a piatok 15.4. od 9:00 hod. do 12:00 hod.

V rámci konferencie biskupov Slovenska je mojou úlohou aj starostlivosť o cestujúcich. A práve tým, ktorí idú domov na Veľkú noc na poslednú chvíľu, ponúkam túto duchovnú službu v podobe rozhovoru, vypočutia, polemiky na akúkoľvek tému, ale aj svätej spovede. Cestujúci tak majú možnosť očistiť svoju dušu a pripraviť sa na zmŕtvychvstanie Ježiša Krista,“ povedal biskup Jozef Haľko.

Ružínsky expres ukáže krásy z výšky, vodnej hladiny i podzemia

Košice, 13.4.2022

Veľký vlakový výlet detskej železnice - Ružínsky expres - ponúkne v sobotu 23. apríla množstvo nových zážitkov pre všetky vekové kategórie. Na svoje si prídu turisti, milovníci vody, cyklisti, deti i dospelí.

Nostalgická vlaková súprava sa tentoraz vyberie z Košíc do Margecian, kde si to cestujúci priamo z vlaku zamieria k starému Bujanovskému tunelu. „Ide o jeden z najdlhších tunelov, ktorý sa momentálne využíva pre autá a peších,“ pozýva na výlet Martina Turoňová z OZ Detská železnica Košice.

Po prehliadke tunela sa účastníci rozdelia do dvoch skupín, na turistov a milovníkov vody. Turisti sa spolu so sprievodcom z OZ Ružínska priehrada vyberú na skalu Mokoš, kde ich pri dobrej viditeľnosti bude čakať nádherný pohľad na okolitú prírodu s výhľadom až na Vysoké Tatry. Druhá skupinka si to zamieri k vodnej priehrade Ružín, kde sa o program postarajú členovia vodáckeho klubu Kamikse. „Po krátkej inštruktáži na suchu si návštevníci budú môcť vyskúšať jazdu v člne, kanoe alebo motorovom člne. Cieľom plavby bude skalnatý Ostrov lásky,“ popisuje program na vode Branislav Bugorčík z vodáckeho klubu Kamikse.

Plavba nie je jediným zážitkom dňa. Dobrovoľníci z Detskej železnice Košice na tento deň ešte pripravili nenáročnú cykloprechádzku na  mestských e-bicykloch, ktoré na túto príležitosť zapožičala spoločnosť ANTIK. Približne 10-km trasa povedie Margecanmi cez cyklolávku až do Jakloviec.

„V závere výletu sa deti môžu tešiť na ukážky záchrany mačky zo stromu, psíka z kanalizácie i človeka po otrave chemikáliou, ktoré si pre ne pripravili najmladší hasiči na Slovensku vo veku 2,5 – 9 rokov zo skupiny Mladý hasič Krtko,“ hovorí Jozef Halcin vedúci skupiny najmladších hasičov pri DHZ Margecany. Odmenou bude pre každé dieťa do 10 rokov Štvorlístok - voucher, ktorý využije do štyroch atrakcií: Košická detská historická železnica, Botanická záhrada v Košiciach, ZOO v Spišskej Novej Vsi a na aktivity občianskeho združenia Ružínska priehrada.
 
Lístky a informácie k Ružínskemu expresu sú dostupné na www.detskazeleznica.sk, na stanici detskej železnice v Čermeli a v RIB na Hlavnej 48 v Košiciach.

Informácie o výlete

Nádražní budova v Krásné Lípě projde rekonstrukcí

KRÁSNÁ LÍPA, 13. dubna 2022

Na Dráze národního parku, která vede chráněnou oblastí Českého Švýcarska, začnou cestující brzy využívat další zrenovované nádraží. Správa železnic může díky pravomocnému stavebnímu povolení pokračovat v přípravě rekonstrukce nádražního objektu v Krásné Lípě na Děčínsku. Kromě kompletní opravy se v něm vzhledem k turistické oblibě počítá i se vznikem ubytovacích prostor.

Budova nádraží rekonstrukcí získá nové zateplení, střechu, fasádu, okna a dveře. Součástí prací bude vybudování bezbariérového přístupu a plochy pro parkování. Úpravou dále projde nástupištní přístřešek, jehož součástí bude nově úschovna kol B+R.

V přízemí objektu se opraví čekárna pro cestující. Větší část interiérů bude po úpravě dispozic nově sloužit jako turistická ubytovna s bistrem, vznikne celkem 10 pokojů. Součástí bistra budou také veřejné toalety. O správu nově vzniklých prostor se postará město Krásná Lípa prostřednictvím nájemní smlouvy.

Aktuálna obsadenosť vlakov počas veľkonočných sviatkov

13.4.2022

  • ný dopravca posilňuje dopravu počas Veľkej noci
  • Obsadenosť IC vlakov a tzv. „šesťstovkových“ rýchlikov R6xx ku dňu 13. 4. 2022 je v priemere 73 %

 

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví počas veľkonočných sviatkov o 17 vlakov viac. Na Zelený štvrtok posilní dopravu 6 pridaných rýchlikov (vlak SuperCity, regionálny expres a 4 regionálne rýchliky), na Veľký piatok 1 medzištátny vlak SuperCity a na Veľkonočný pondelok, kedy sa očakáva najväčší záujem o prepravu, 10 posilových rýchlikov (8 regionálnych rýchlikov a 2 regionálne expresy). Od 10. 4. sú cestujúcim zároveň opäť k dispozícii aj komerčné vlaky kategórie InterCity (IC 52x).

Vzhľadom na zvýšený záujem o cestovanie v tomto období odporúčame cestujúcim, aby si cestovné doklady zaobstarali v dostatočnom časovom predstihu. Cestovné lístky a rezervácie miesta si môžu zakúpiť nielen v pokladniciach ZSSK, ale pohodlne aj prostredníctvom e-shopu či mobilnej aplikácie Ideme vlakom. V záujme osobného komfortu odporúčame cestujúcim aj zabezpečenie miesteniek, hoci väčšina vlakov ZSSK nie je povinne miestenková.

Obsadenosť IC vlakov a tzv. „šesťstovkových“ rýchlikov R6xx ku dňu 13. 4. 2022 je v priemere 73 %. Záujem o cestovanie je predovšetkým 13. 4. a 14. 4. Pre cestujúcich je ešte dostatok voľných miest, predpokladáme však, že obsadenosť začne výraznejšie stúpať s blížiacim sa termínom Veľkej noci. Medzi najviac obsadené vlaky patria R 609 TATRAN, R 611 TATRAN, 603 TATRAN, 605 TATRAN, 607 TATRAN smerujúce z Bratislavy do Košíc. Priebežne sa plnia aj spoje z Košíc do Bratislavy, ktoré posilňujú dopravu v pondelok 18. 4. 2022 a v utorok 19. 4. 2022.

 

Obsadenosť vybraných vlakov počas sviatočného obdobia (údaje aktuálne k 13. 4. 2022, uvádzame obsadenosť nad 50 % a viac): 

 

České dráhy posílí dopravu o Velikonocích

12.4.2022 - 11:59

České dráhy v souvislosti s prodlouženým víkendem a volným dnem ve školách o nadcházejícím velikonočním víkendu posílí své spoje. Národní dopravce doplní pravidelné spoje až o několik tisíc míst k sezení navíc. Přesto dopravce doporučuje cestujícím včasný nákup jízdenek a rezervací.

Vedle plánovaných posilových vozů na páteřních tratích např. z Prahy do Ostravy, Vsetína, Starého Města u Uherského Hradiště, Chebu nebo Hradce Králové budou připraveny zhruba dvě desítky vozů pro operativní posílení nejvytíženějších vlaků. Operativní posila probíhá podle počtu rezervovaných míst, proto doporučujeme včasnou rezervaci míst na začátku a konci velikonočních svátků.

V pátek a v pondělí na výlet se Skupinovou víkendovou jízdenkou

Ve sváteční dny, tedy navíc také v pátek a v pondělí, bude platit Skupinová víkendová jízdenka. Také v těchto dnech bude možné podniknout víkendový výlet. Kupříkladu rodina (2 dospělí a až 3 děti do 15 let) zaplatí za jednodenní výlet z Brna nebo z Ostravy do Prahy a zpět při použití Skupinové víkendové jízdenky 699 Kč a včetně veškeré městské dopravy v Praze pak 879 Kč. K výletům lze využít také levnější regionální verzi jízdenek.

ŽOS Trnava má nový kontrakt s ÖBB. Opraví nákladné vozne za skoro 20 miliónov.

Trnava, 12. apríl 2022

ŽOS Trnava, ktorá svoje aktivity zameriava primárne na opravu nákladných a osobných železničných vozňov, uspela v ďalšom významnom európskom tendri.

Tento mesiac podpísala dvojročný kontrakt na opravu nákladných vozňov pre rakúsku ÖBB-Technische Services-Gesellschsaft mbH v hodnote 15- 20 miliónov euro. Súčasťou kontraktu je opcia na ďalšie 3 roky v celkovom finančnom objeme do ďalších 30 miliónov euro.

Riaditeľ divízie nákladných vozňov ŽOS Trnava Ing. Rastislav Bráblik: „Týmto kontraktom sme potvrdili našu rolu primárneho opravcu nákladných vozňov pre rakúske štátne železnice. Vagóny, ktoré každoročne prechádzajú bránami trnavskej žosky dnes jazdia, okrem farieb rakúskej ÖBB, aj vo farbách nemeckej DB, českých ČD, francúzskej Ermewa, tradičnej slovenskej Cargo Wagon, či iných významných európskych hráčov. Naši žoskári majú byť načo pyšní.“

ŽOS Trnava v tendri využila dlhoročné skúsenosti pri revíziách a opravách nákladných vozňov pre zahraničných obchodných partnerov a potvrdila rolu dominantného hráča v oblasti opráv železničných vozňov v európskom priestore. 

Kontakt pre médiá: Ľudovít Tóth, event2all, 0907 982 221, toth@event2all.sk

ŽOS Trnava, a. s. je najväčšou dielňou na opravy železničných vozňov v strednej Európe. Korene ŽOS Trnava siahajú k prvej opravovni železničných vozňov na území Slovenska. Už v auguste 1925 bola vo Vozovke Trnava vykonaná prvá revízia na nákladnom vozni. V októbri 1994 vznikla akciová spoločnosť ŽOS Trnava, a. s. Spoločnosť vyrába nové nákladné železničné vozne, vykonáva revízie nákladných a osobných železničných vozňov, ich prestavby a modernizácie, opravy podvozkov, brzdových komponentov, ťahadlového a narážacieho ústrojenstva, výrobu a opravy dvojkolesí. Výrobný program spoločnosti zahŕňa taktiež výrobu zváraných konštrukcií nákladných a osobných vozňov, električiek, ako aj zvarencov všeobecnej potreby. Do skupiny ŽOS Trnava patrí aj ŽOS Zvolen, a. s., ktorá sa zaoberá opravami a modernizáciami lokomotív. Viac informácií nájdete na www.zostt.sk.

ZSSK CARGO prepravila na Ukrajinu už 26 vozňov s humanitárnou pomocou

11.4.2022

Od polovice marca, odkedy vláda SR zriadila v Haniske pri Košiciach centrálny sklad, z ktorého sa posiela humanitárna pomoc na Ukrajinu, bolo ZSSK CARGO celkovo vypravených 26 nákladných vozňov. Po Poľsku a Rumunsku je slovenský sklad s humanitárnou pomocou pre Ukrajinu tretím v EÚ a je prístupný aj pre iné krajiny. Sklad je zriadený v prekladisku Haniska pri Košiciach, kde končí širokorozchodná trať.

V týždni od 4. apríla prepravila ZSSK CARGO jedenásť vozňov s humanitárnou pomocou po širokom rozchode do Maťoviec, odkiaľ pokračovali do Užhorodu: jeden bol určený priamo do Kyjeva, do stanice Darnica. V piatok 8. apríla to bolo sedem vozňov s humanitárnou pomocou a v stredu štyri. Už predtým, v sobotu 2. apríla, odišlo smerom na Ukrajinu, tiež do Užhorodu, päť vozňov.

V marci sme vypravili 10 vozňov s humanitárnou pomocou: 15. marca prvých sedem vozňov do stanice Charkov a 22. marca ďalšie tri do stanice Darnica v Kyjeve. Vo vozňoch sa väčšinou nachádzalo oblečenie, spacie vaky, deky, karimatky, trvanlivé jedlo, drogéria, zdravotnícky materiál. Prvá zásielka v polovici marca mala pôvodne smerovať iba za hranicu, kde mal byť tovar preložený do skladov, napokon však boli vozne odoslané až do Charkova.