Tlačové správy

Letošní program ČD NOSTALGIE nabídne po celé republice přes stovku akcí

27.5.2022 - 11:50

Více než sto různých nostalgických jízd v různých koutech České republiky je připraveno v rámci nabídky ČD NOSTALGIE. Množství z akcí patří již k pravidelným opakovaným událostem sezóny. V čele historických vlaků se objeví parní lokomotivy i vozidla mladší elektrické a motorové trakce. Kdo nechce čekat na některou z jízd a touží si prohlédnout historické vlaky,  ten může zamířit do muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka, které je v letní sezóně otevřeno každý den.    

„Ve spolupráci s našimi partnery v krajích jsme letos, po covidových omezeních, znovu připravili bohatý program nostalgických jízd pod hlavičkou Českých drah. V letošním roce půjde o více než 100 akcí. Podstatná část z nich se odehrává v letní turistické sezóně, kdy nabídnou atraktivní a neobvyklý zážitek z letní dovolené. Namátkou lze zmínit třeba Šumavské léto s párou na Volarsku, kde bude jezdit ‚Kafemlejnek‘ 310.093 z roku 1901, Bezdružické parní léto s ještě o dva roky starší lokomotivou stejné řady, Léto na Bechyňce s historickými elektrickými vozidly na u nás jediné trati napájené soustavou 1,5 kV DC, Rožnovské parní léto s téměř stoletým ‚Velkým bejčkem‘, nostalgické jízdy Párou Prahou a Párou Posázavím konané v našem hlavním městě nebo pravidelné jízdy motoráčkem ‚Hurvínek‘ z Břeclavi do pohádkového Lednicko-valtického areálu,“ vyjmenovává jen několik akcí Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Letošní program ČD NOSTALGIE bude atraktivní nejen množstvím jízd, ale také nasazením vozidel.

„Kvůli opravě točny v depozitáři muzea Českých drah v Olomouci jsme přesunuli poslední typ u nás vyrobené parní lokomotivy do Čech. Zelená lokomotiva s číslem 464.202 má přezdívku ‚Rosnička‘ a běžně jezdí na Moravě. Letos však bude jezdit v Čechách a návštěvníci nostalgických akcí ji uvidí na místech, kam se jinak jen těžko podívá,“ říká Marek Plochý, ředitel Centra historických vozidel českých drah, a doplňuje: „Dalším unikátem, který by se měl na koleje vrátit po několikaleté pauze je Křižíkův motorový vůz EM 400.001 familiérně přezdívaný jako ‚Elinka‘. Je z roku 1903, dnes je v majetku Národního technického muzea a musí projít větší opravu pohonu. Věříme, že se oprava stihne tak, aby mohl vozit zájemce už toto léto.“  

České dráhy spolupracují s Národním technickým muzeem i na dalších akcích, a tak lze třeba během jediného dne navštívit hned dvě železniční expozice v Lužné u Rakovníka a depozitář Národního technického muzea v Chomutově a mezi muzei cestovat historickým motorákem M 262.0 z 50. let minulého století.

V letošní sezóně plánují České dráhy nasadit parní lokomotivy 310.072, 310.093, 354.195, 414.096, 423.041, 433.001, 434.2186, 464.202 a 534.0323. Z motorových vozů se nostalgických jízd zapojí řady M 131.1, M 240.0 a M 262.0 a motorové lokomotivy T 478.1001, 1004 a 1008, T 444.162 nebo T 458.1091 a dalších. Mezi vrcholy letošní muzejní a nostalgické sezóny pak bude patřit v červnu oslava 25 let muzejnictví s několika zatopenými parními lokomotivami a v říjnu setkání šestinápravových dieselových lokomotiv v Lužné u Rakovníka pod názvem Setkání Sergejů, kde se představí například lokomotiva T 679.1600. Na trati Tábor – Bechyně pak budou jezdit historické elektrické vlaky s vozem EM 400.001 a lokomotivou E 422.0.

Organizátoři nostalgických jízd Českých drah jsou připraveni i na nepřízeň počasí, která se již projevila na začátku roku a v případě extrémního sucha a zákazu provozu parních lokomotivou nabídnou alternativní program s historickými dieselovými lokomotivami. ČD NOSTALGIE nabízí také jízdy historických vlaků na objednávku.

Zájemci naleznou další informace na stránkách www.cdmuzeum.cz nebo na Facebooku ČD Nostalgie.  

Ministerstvo dopravy podpoří nákladní železniční dopravce jezdící na elektřinu 230 miliony korun

26.5.2022

Ministerstvo dopravy vyhlašuje výzvu pro podporu nákladních železničních dopravců v elektrické trakci za rok 2021. V dotačním programu ROCET je připraveno 230 milionů korun, které budou sloužit na kompenzaci plateb za obnovitelné zdroje energie uhrazené dopravci v loňském roce.

Poskytování finanční podpory pro nákladní železniční dopravu v elektrické trakci vnímám jako jedno z důležitých opatření, kterým lze podpořit konkurenceschopnost tohoto ekologického dopravního módu oproti jiným druhům dopravy,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka s tím, že s takovou finanční podporou nákladní železniční dopravě minulá Babišova vláda vůbec nepočítala. „Na uvolnění prostředků jsem se domluvil s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou. V této kritické době je taková pomoc nanejvýš potřebná,“ dodává ministr.
 

Krok ministerstva vítá také výkonný ředitel sdružení ŽESNAD.CZ Oldřich Sládek. „Oceňuji, že i přes složitou rozpočtovou situaci byla tato podpora železniční nákladní dopravy ze strany státu uznána jako potřebná. Naplňování politiky snižování emisí z dopravy je společným úkolem jak soukromých společností, tak státu,“ uvedl Sládek. 
 

Cílem programu je přispět k většímu zapojení železniční nákladní dopravy v elektrické trakci do přepravy zboží. Podpora spočívá v kompenzaci poplatku za obnovitelné zdroje energie, který dopravci zaplatili v částce za odebranou elektrickou energii provozovateli železniční sítě. Toto opatření má také přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti železniční nákladní dopravy.

Další pomoc bude následovat

Na program ROCET naváže trvalé osvobození dopravců využívajících elektřinu k pohánění vozidel od poplatků za obnovitelné zdroje elektřiny. Týkat se to má jak železnice či lanovek, tak dopravních podniků provozujících metro, tramvaje nebo trolejbusy. Toto opatření platí od začátku roku, Evropská komise ještě musí potvrdit, že odpuštění poplatku nepředstavuje nedovolenou veřejnou podporu.
 

Výzvu k podávání žádostí o podporu uveřejní Ministerstvo dopravy na svých stránkách během příštího týdne. Podmínky čerpání zůstávají obdobné jako v loňském roce.

Výluka na trati Šurany – Levice zasiahne rýchliky i osobné vlaky, trvať má približne štyri mesiace

26.5.2022

  • Cestujúci z Bratislavy do Banskej Bystrice prestúpia na NAD už v Šali a odvezú sa ňou do Novej Bane, kde budú vo svojej ceste do Banskej Bystrice pokračovať vlakom
  • NAD v úseku Šurany – Levice a späť bude premávať každú hodinu

 

BRATISLAVAŽelezničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje, že sa v období od 1. 6. 2022 do 18. 10. 2022 bude konať nepretržitá výluka na trati Šurany – Levice, ktorá si vyžiada rozsiahle zmeny vo vedení vlakov diaľkovej aj regionálnej dopravy a zavedení samostatnej náhradnej autobusovej dopravy (NAD) na úseku Nová Baňa – Šaľa (náhrada vlakov kategórie R) a Šurany – Levice (náhrada vlakov kategórie Os a R). Výluka na trati Šurany – Levice sa bude konať z dôvodu rekonštrukcie železničnej trate (realizovať sa bude komplexná rekonštrukcia železničného zvršku na dosiahnutie plynulej a bezpečnej prevádzky) manažérom železničnej infraštruktúry, Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR).

„Realizáciou stavby odstránime poruchy na infraštruktúre, ktoré vznikajú z dôvodu nestability svahu. Opravíme 4 106,87 m koľajového zvršku a celkovo vymeníme takmer 800 m kompletne zosunutých úsekov, ktoré v niektorých miestach dosahujú až 10 metrov do výšky. Železničná trať Hul – Úľany nad Žitavou v dotknutom území preklenuje pôvodné nivy vodných tokov Žitava, Liska a Chrenovka, ktoré tu meandrovali a preplietali sa. Po ich regulácii v roku 1959 a premiestnení do umelých kanálov trať križuje vodný tok zregulovanej Žitavy oceľovým priehradovým mostom. Pôvodný most bol prestavaný na most s priebežným štrkovým lôžkom, nové podvalové podložie a nadvýšenie násypu v upravovaných úsekoch nevyhovuje súčasným podmienkam a dochádza k jeho deformácii. Rekonštrukciou odstránime neslávne POTR-e (prechodné obmedzenie traťovej rýchlosti),“ uviedla hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Aktuálne sa na plánovanom rekonštruovanom úseku trate, ktorý má 7,8 km (úsek Úľany nad Žitavou – Hul, úsek Beša – Horný Pial), jazdí dlhodobo obmedzenou traťovou rýchlosťou, maximálne však do 50 km/hod. Ukončením rekonštrukcie trate Šurany – Levice nastane vítaná zmena v podobe skvalitnenia infraštruktúry na tomto úseku, ktorá pomôže k plynulejšej vlakovej doprave na južnej trase. Cestujúcim sa za vzniknuté nepríjemnosti úprimne ospravedlňujeme a prosíme ich o trpezlivosť.

 

Diaľková doprava:

trasa Bratislava – Banská Bystrica:

  • na uvedené obdobie bude zavedený výlukový grafikon (upravujú sa príchody a odchody, jazdné doby),
  • vlaky kategórie R na trase Bratislava hl. st. – Banská Bystrica (R 831, 833, 835, 837, 839, 841, 845) budú na trase Bratislava hl. st. – Šurany a Levice – Banská Bystrica vedené v nezmenenej časovej polohe,
  • v úseku Šurany – Levice budú vlaky nahradené NAD, ktorá bude zastavovať ako vlaky kategórie Os. NAD v ŽST Levice nie je sprípojovaná s kmeňovým vlakom do Banskej Bystrice,
  • pre cestujúcich do staníc na trase Nová Baňa – Banská Bystrica je NAD vedená už zo ŽST Šaľa do ŽST Nová Baňa, kde je prestup do vlaku,
  • pre cestujúcich zo staníc na trase Bratislava – Šurany, do staníc Podhájska, Levice je NAD vedená v úseku Šurany – Levice. V ŽST Šurany je prestup do autobusov NAD,
  • pre cestujúcich zo staníc Šurany, Podhájska do staníc na trase Levice – Banská Bystrica je NAD vedená v skoršej polohe v úseku Šurany – Levice. V ŽST Levice je prestup do vlaku,
  • cestujúci do Kozároviec môžu z Levíc cestovať vhodným vlakom na trase Levice – Zvolen,
  • v úseku Šurany – Levice sú autobusy NAD vedené v hodinovom intervale.

 

trasa Banská Bystrica – Bratislava:

  • na uvedené obdobie bude zavedený výlukový grafikon,
  • vlaky kategórie R na trase Banská Bystrica – Bratislava hl. st. (R 830, 832, 834, 836, 838, 840, 842, 844) budú na trase Banská Bystrica – Levice a Šurany – Bratislava hl. st. vedené v nezmenenej časovej polohe,
  • v úseku Levice – Šurany budú vlaky nahradené NAD, ktorá bude zastavovať ako vlaky kategórie Os,
  • pre cestujúcich, ktorí pokračujú do staníc Šaľa, Galanta a Bratislava, je NAD vedená už zo ŽST Nová Baňa do ŽST Šaľa, kde je prestup do vlaku,
  • pre cestujúcich zo staníc na trase Banská Bystrica – Levice do staníc Šurany, Podhájska je NAD vedená v úseku Levice – Šurany. V ŽST Levice je prestup do autobusov NAD,
  • pre cestujúcich zo staníc Levice, Podhájska do staníc Šaľa, Galanta a Bratislava je NAD vedená v skoršej polohe v úseku Levice – Šurany. V ŽST Šurany je prestup do vlaku, NAD v ŽST Levice nie je sprípojovaná od kmeňového vlaku z Banskej Bystrice,
  • cestujúci z Kozároviec môžu do Levíc cestovať vhodným vlakom v trase Zvolen – Levice, ktorý má prípoj na NAD s prípojom do Bratislavy v Šuranoch,
  • v úseku Levice – Šurany sú autobusy NAD vedené v hodinovom intervale,
  • u vlakov R 853 a R 855 bude NAD na trase Šurany – Levice, vlak R 853 bude premávať i v piatok,
  • u vlaku RR 850 bude NAD na trase Levice – Šurany s odchodom z Levíc o 4:40,
  • vlak R 800 bude premávať odklonom cez Štúrovo, vlak ukončí jazdu v ŽST Bratislava hl. st. o 5:58, na trase Bratislava hl. st. – Bratislava-N. Mesto zrušený,
  • vlak R 801 bude premávať odklonom cez Štúrovo, na trase Bratislava-N. Mesto – Bratislava hl. st. zrušený, zo stanice Bratislava hl. st. odchod 22:35,
  • vlak RR 15843 bude premávať o 120 minút v skoršej polohe, odklonom cez Štúrovo. Vlak RR 871 nebude vedený, keď pôjde vlak RR 15843,
  • vlak RR 17840 bude premávať odklonom cez Štúrovo,
  • cestovné na vlaky, ktoré budú premávať odklonom cez Štúrovo, bude uznávané po pôvodnej trase (výška cestovného sa nemení).

 

Modelový príklad:

Cestujúci z Bratislavy do Banskej Bystrice rýchlikom R 837 vystúpi na ŽST Šaľa o 12:45 a prestúpi na NAD pristavenú pred budovou železničnej stanice s odchodom o 12:55. Následne sa autobusom za 70 minút po R1 odvezie do Novej Bane pred budovu železničnej stanice s príchodom o 14:05 a prestúpi na rýchlik R 11837 do Banskej Bystrice, ktorého čas odchodu je totožný s rýchlikom R 837 (14:13). Cestujúcemu sa cestovaním NAD nepredĺži jazdná doba a do svojej cieľovej stanice príde v rovnakom čase ako vlak vedený na trase Bratislava – Banská Bystrica bez výluky.

 

Regionálna doprava:

úsek Šurany – Levice:

  • v úseku Šurany – Levice budú vlaky regionálnej linky Nové Zámky – Levice nahradené NAD. Časové polohy vlakov tejto linky v úseku Nové Zámky – Šurany budú zmenené a budú prispôsobené NAD,
  • vlaky linky Nové Zámky – Zlaté Moravce ostávajú zachované,
  • zavedenie hodinového intervalu NAD medzi stanicami Šurany – Levice v oboch smeroch,
  • autobusy budú nadväzovať na rýchliky v Šuranoch z/do Bratislavy a v Leviciach z/do Zvolena/Banskej Bystrice,
  • autobusy budú v Šuranoch nadväzovať v pracovných dňoch v hodinových intervaloch v špičke a v dvojhodinových intervaloch na Os vlaky smer Nové Zámky,
  • v Šuranoch pri vybraných vlakoch prípoj smer Nitra,
  • z dôvodu eliminácie dlhej jazdnej doby NAD a predovšetkým zabezpečenia prestupných nadväzností medzi vlakmi a NAD nie je možné obsluhovať, a teda nebude obsluhovaná zastávka Jesenské údolie,
  • autobusy budú na zastávkach Šurany zastávka, Radava, Pozba, Beša, Horný Pial, Lok zastavovať na znamenie.

 

úsek Levice – Nová Baňa:

  • v úseku Levice – Nová Baňa budú mať vlaky regionálnej dopravy posunuté trasy. Osobné vlaky budú mať odchod z Levíc párna hodina 45. minúta a príchod nepárna hodina 10. minúta,
  • vlaky diaľkovej dopravy na úseku Levice – Banská Bystrica budú jazdiť v pôvodných časoch.

 

úsek Levice – Štúrovo:

  • dva vlaky Os 5900 a Os 5901 budú mať posunuté trasy z dôvodu vedenia odklonových trás vlakov diaľkovej dopravy.

 

úsek Čata – Šahy:

  • dva vlaky Os 6061 a Os 6060 budú mať posunuté trasy z dôvodu vedenia odklonových trás vlakov diaľkovej dopravy na trati 152 Levice – Štúrovo.

 

Modelový príklad:

Pre cestujúcich zo Šurian do Levíc a späť budú premávať v hodinovom intervale autobusy NAD. V ŽST Levice bude možný prestup v dvojhodinovom intervale na rýchliky smer Kozárovce, Zvolen a Banská Bystrica a rovnako v ŽST Šurany bude možný prestup v dvojhodinovom intervale na rýchliky smer Šaľa a Bratislava a osobné vlaky smer Nové Zámky. Jazdná doba NAD sa v úseku Šurany – Levice predĺži oproti rýchlikom o 30 minút a oproti osobným vlakom o 10 minút.

 

NAD bude pristavená pri budovách železničných staníc, aby sme cestujúcim zabezpečili čo najväčší komfort v cestovaní aj počas výlukových prác na trati. Počas výluky nie je možné realizovať prepravu bicyklov. Preprava psov je možná v zmysle Prepravného poriadku ZSSK. Preprava imobilných cestujúcich v náhradnej autobusovej doprave sa uskutoční v zmysle Prepravného poriadku ZSSK, t. z. je potrebné ju vopred objednať v Kontaktom centre, na t. č. 18 188 (+421 244 858 188), alebo na info@slovakrail.sk minimálne 24 hodín pred plánovanou prepravou. O odsúhlasení alebo neodsúhlasení prepravy budú cestujúci informovaní.

Správa železnic plánuje v létě zahájit rekonstrukci budovy v Sokolnicích-Telnici

BRNO, 26. května 2022

Správa železnic vyhlásila veřejnou zakázku na rekonstrukci výpravní budovy ve stanici Sokolnice-Telnice. Zhotovitel vzešlý z tendru by měl provést vlastní stavební práce od letošního července do listopadu příštího roku. Celkové investiční náklady akce se předpokládají ve výši 68 milionů korun.

Předmětem stavby je kompletní rekonstrukce stávající výpravní budovy v železniční stanici Sokolnice-Telnice se zaměřením na obnovu historického architektonického výrazu objektu. Během prací se provede sanace vlhkého zdiva, výměna oken a dveří, zateplení budovy a obnovení původního vzhledu fasády včetně osazení ozdobných prvků.

V rámci dispozičních úprav dojde k vybudování nového prostoru pro občerstvení a veřejných bezbariérových toalet. K orientaci nevidomých bude sloužit orientační hlasový majáček a hmatové štítky. V celém objektu bude provedena rekonstrukce rozvodů vody, elektroinstalace a vytápění. Dále se vymění části krovů a střešní krytina. Stávajících sedm bytových jednotek se zrekonstruuje a následně nabídne k pronájmu.

Součástí stavby bude vybavení novým mobiliářem ve formě laviček, košů, stojanů na kola a přípojek pro dobíjení elektrokol. Po celou dobu rekonstrukce budou zajištěny služby pro cestující v náhradních prostorách. Pokladna a čekárna se budou nacházet v upraveném původním bytu, veřejné WC pak v mobilních buňkách.

O víkendu se bude konat Aviatická pouť, ČD zajistí vlaky do areálu pardubického letiště

26.5.2022 - 11:43

O víkendu 28. a 29. května se koná na pardubickém letišti jubilejní 30. ročník Aviatické poutě. České dráhy budou po oba dva víkendové dny zajišťovat kyvadlové vlaky ze zastávky Pardubice závodiště do areálu letiště. Do zastávky Pardubice závodiště bude možné dojet pravidelnými vlaky Českých drah nebo posilovými spoji Pardubického spolku historie železniční dopravy, na které bude nasazen historický motorový vůz Hurvínek.

Po příjezdu na pardubické hlavní nádraží doporučujeme návštěvníkům akce pokračovat pravidelnými nebo posilovými spoji až do zastávky Pardubice závodiště. První ranní posilový vlak sestavený ze dvou Regionov vypraví v 8:27 České dráhy, další spoje v průběhu dne zajistí Pardubický spolek historie železniční dopravy motoráčkem M131 „Hurvínek“. Ze zastávky na závodišti bude možné pokračovat až na pardubické letiště „letištním expresem“ Českých drah, na kterém budou nasazené dvě spojené soupravy Regionova.

V pravidelných i mimořádně vypravených posilových vlacích ČD a PSHŽD mezi pardubickým hlavním nádražím a zastávkou Pardubice závodiště bude platit běžný tarif Českých drah. Letištním expresem dále na letiště, resp. z letiště zpět do zastávky Pardubice závodiště mohou návštěvníci akce cestovat bezplatně.

Jízdní řád posilových vlaků na Aviatickou pouť

(28. a 29. května 2022)

tam

stanice

ČD

PSHŽD

ČD

2× 814

M131

M131

M131

M131

M131

M131

814

Pardubice hl.n.

8:27

09:30

10:26

11:27

12:13

15:15*

16:10*

17:15*

P.-Rosice n. L.

8:30

09:34

10:29

11:30

12:16

15:18*

16:13*

17:18*

P.-Rosice n. L.

8:32

09:38

10:31

11:32

12:18

15:20*

16:15*

17:20*

P. závodiště

8:42

09:41

10:35

11:36

12:22

15:24*

16:19*

17:24*

 

Jízdní řád posilových vlaků na Aviatickou pouť

(28. a 29. května 2022)

zpět

stanice

PSHŽD

ČD

ČD

M131

M131

M131

M131

M131

M131

814

2× 814

P. závodiště

09:45

10:39

11:40

12:29

15:28*

16:25*

17:29*

18:10

P.-Rosice n. L.

09:49

10:43

11:44

12:33

15:32*

16:29*

17:33*

18:20

P.-Rosice n. L.

09:51

10:45

11:46

12:35

15:34*

16:31*

17:35*

18:23

Pardubice hl.n.

09:54

10:48

11:49

12:38

15:37*

16:34*

17:38*

18:26

 

814 / 2× 814: Vlak zajišťuje jedna, resp. dvě soupravy Regionova Českých drah.

M131 – vlak je veden historickou soupravou M131 Pardubického spolku historie železniční dopravy („Hurvínek“)

* Posilový spoj bude zajištěn jen v sobotu 28. května 2022.

Odjezdy kyvadlové vlakové dopravy ČD („letištní expres“)

Pardubice závodiště – Pardubice letiště a zpět (28. a 29. května 2022)

Odjezdy z Pardubic závodiště na letiště

8:45, 9:15, 9:45, 10:03, 10:21, 10:40, 11:00, 11:20, 11:40, 12:10, 12:30, 13:00, 13:20, 13:50, 14:20, 14:46, 15:06, 15:26, 15:46, 16:06, 16:26, 16:46, 17:06, 17:26, 17:46

odjezdy z letiště do Pardubic závodiště

8:55, 9:25, 9:54, 10:12, 10:30, 10:50, 11:10, 11:30, 12:00, 12:20, 12:40, 13:10, 13:40, 14:10, 14:36, 14:56, 15:16, 15:36, 15:56, 16:16, 16:36, 16:56, 17:16, 17:36, 17:56

 

Jízdní doba ze závodiště na letiště je 7 minut.

Jízdní řád kyvadlové dopravy závodiště – letiště je pouze orientační. Z provozních a kapacitních důvodů může dojít k jeho změnám, a to zejména k odjezdu vlaku ihned po naplnění kapacity soupravy. V takovém případě žádáme cestující, aby vyčkali na další spoj.

Podrobnosti o Aviatické pouti jsou na webu www.aviatickapout.cz.

První přeshraniční spolupráce na historické trase expresu Vindobona

25.5.2022 - 14:03

Před několika týdny bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi německou společností SVT Görlitz GmbH a českým Centrem historických vozidel, specializovanou složkou Českých drah pro péči o historická vozidla a organizování nostalgických jízd. Memorandum zajišťuje dlouhodobou spolupráci mezi partnery v několika oblastech.

Legendární  byly historické dálkové linky mezi bývalou NDR a ČSSR, které jezdily jako Karlex nebo Karola do Karlových Varů nebo jako Vindobona přes Prahu do Vídně. Tyto linky budou po opravě německé jednotky SVT v roce 2023 nabízeny pro turistickou a charterovou dopravu. Naše deklarovaná spolupráce je založena především na výměně informací o renovaci historických vozidel „Vindobona“. České dráhy budou zajišťovat služby dopravce pro jízdy jednotky SVT na území České republiky. V neposlední řadě budou obě strany vzájemně spolupracovat při realizaci turistických nabídek. Dlouhodobějším záměrem pak je zprovoznění historické Vindobony Českých drah.

Motorová jednotka SVT 18.16 DR je velmi populární také u českých železničních fanoušků. Vlak byl v Československu symbolem elegantních a výjimečných dálkových expresů a díky cestě za železnou oponu měl neobvyklou image. Pro svůj elegantní design si jednotky SVT 18.16 v česku vysloužily přezdívku Delfín.   

Spolupráce na projektu historické linky Vindobona má v budoucnosti přispět k evropskému mezinárodnímu porozumění. Za tímto účelem bude  vypracován další marketingový koncept s názvem „Historie Vindobony“, který se v Evropě stane spojovacím prvkem historických vlaků mezinárodní osobní dopravy. V souladu s evropskou myšlenkou mohou být do konceptu integrováni i další partneři.

V červnu dojde ke změně v představenstvech dvou dceřiných společností

25.5.2022 - 12:22

Dopravní vzdělávací institut bude mít po odchodu Blanky Havelkové do vrcholového vedení mateřské společnosti opět tříčlenné představenstvo. K předsedkyni Radce Drápelové a Aleši Vodákovi přibude do týmu David Voráček, dosavadní výkonný ředitel Czech Publisher Exchange. Pracoval na vysokých manažerských pozicích také například pro vydavatelství Economia a Burda International CZ. Valná hromada DVI ho zvolila na svém zasedání v polovině května. Funkce se ujme příští týden ve středu.

Obměněné představenstvo bude mít od 1. června také ČD Cargo. Do penze odchází Zdeněk Škvařil, který byl pověřený řízením úseku provozu. Jeho kompetence převezme Martin Svojanovský. „Kolegu Svojanovského jsem doporučil a jsem rád, že ho Valná hromada do funkce zvolila. Jsem hrdý na to, že profesně vyrostl uvnitř firmy. V segmentu železniční nákladní dopravy pracuje skoro třicet let a dobře polovinu této doby strávil v řízení provozu. Mohu se tedy spolehnout, že jako dosavadní ředitel Řízení provozu Carga v České Třebové všechny své nové povinnosti bez potíží zvládne. Jeho role je klíčová, bez zajištění všech provozních činností bychom nedokázali zákazníkům nabízet kvalitní služby a operativně reagovat na požadavky trhu a nové obchodní příležitosti,“ okomentoval volbu nového člena představenstva ČD Cargo jeho předseda Tomáš Tóth.

Právě posílení obchodu ČD Cargo je potom důvodem změny na pozici člena představenstva odpovědného za komunikaci se zákazníky a posilování tržního podílu doma i v zahraničí. Radka Dvořáka nahradí Zbyszek Waclawik, který stál u vzniku dnešní polské dceřiné společnosti ČD Cargo Poland. Jeho zásluhou se kdysi z českého zastoupení v Polsku stala samostatná dopravní firma, která v současnosti patří k významným hráčům na tamním trhu. V čele jejího představenstva byl v letech 2007 až 2013. Následně působil ve vrcholových manažerských pozicích u několika dalších společností jako Rentrans International Spedition, OT Logistics  nebo CargoTrans Europe. „Vybírali jsme z několika možných kandidátů a volba padla na pana Waclawika, protože má v tomto tvrdém byznysu bohaté zkušenosti. Pro mě má ‚obchodnické boty‘ a myslím, že bude pro Cargo v tomto hledu přínosem. Nezapomínejme na to, že i když se ČD Cargo vrátilo po COVIDu do zisku, ani nákladní doprava nemá na růžích ustláno a o každý výdělek je třeba se poprat s konkurencí,“ říká předseda představenstva a generální ředitel ČD Michal Krapinec a dodává: „Rád bych upřímně poděkoval odcházejícím kolegům za všechnu práci, kterou pro Skupinu ČD udělali.“

ŽSR získali ocenenie MOSTY za bezbariérovosť

24.05.2022

Železnice Slovenskej republiky dnes získali v Hradci Králové ocenenie Mosty 2021, ktoré spoločnosti udelila Národná rada osôb so zdravotným postihnutím Českej republiky. Cena sa udeľuje  za aktivity prospievajúce významným spôsobom k zlepšeniu postavenia osôb so zdravotným postihnutím.

 „Železnice Slovenskej republiky pristupujú zodpovedne a vážne k problematike zabezpečenia potrieb osôb so zdravotným postihnutím. Železničná doprava má slúžiť všetkým občanom bez výnimky. ŽSR tiež vytvorili pozíciu manažéra pre bezbariérovosť, ktorého úlohou je systémové odstraňovanie bariér  a prinášanie praktických riešení pre osoby s obmedzenou mobilitou. Toto ocenenie je veľkou pochvalou pre slovenské železnice a potvrdením, že napredujú v mnohých oblastiach tým správnym smerom,“ uviedol štátny tajomník MDV SR Jaroslav Kmeť.

 „V rámci modernizácie postupne rekonštruujeme všetky nástupištia v železničných staniciach a na zastávkach. Všetky prístupy budujeme mimoúrovňové, čím je zabezpečovaná zvýšená bezpečnosť cestujúcich vrátane telesne hendikepovaných. Medzi najzásadnejšie prvky, ktoré zlepšujú prístup osôb s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie, radíme osobné výťahy, nástupištia, podchody, informácie o možnosti a spôsobe prepravy zdravotne postihnutých osôb vo vývesných cestovných poriadkoch, ktoré obsahujú aj kontakt na dopravcu a zavedenie systému Eurokľúč na toaletách,“ povedal námestník generálneho riaditeľa ŽSR Milan Kubiček.

 „ŽSR sa začali venovať problematike bezbariérovosti systémovo  od roku 2016. Výsledky sú nielen deklarované v rôznych opatreniach, ale na mnohých staniciach a zastávkach ich môžu bezpečne využívať cestujúci s obmedzenou mobilitou. V súčasnosti spoločne so ŽSR pripravujeme zverejnenie stavu bezbariérovosti konkrétnych zastávok a staníc osobnej železničnej dopravy, čo má ďalší pozitívny dopad na cestujúcu verejnosť. Vážime si prínos spoločnosti ŽSR k bezbariérovosti v tak špecifickom prostredí, akým osobná železničná doprava je, a preto sme spoločnosť nominovali na ocenenie, v ktorom vidíme nielen prínos pre osoby so zdravotným postihnutím, ale aj pozitívny príklad pre ďalšie inštitúcie, nakoľko potreba bezbariérovosti prostredia je jednou z oblastí, ktorá bola dlhodobo zanedbávaná,“ uviedol Petr Kučera predseda občianskeho združenia Bez bariér.

ŽSR zohľadňujú v rámci investičných projektov aj požiadavky sluchovo hendikepovaných osôb. Využívajú  moderné systémy rozhlasových a informačných zariadení so zvýšenou vyrozumievacou schopnosťou z hľadiska ich akustických vlastností a možností.

Spoločnosť sa zameriava aj na zohľadnenie požiadaviek zrakovo hendikepovaných osôb. Prístupové komunikácie k službám a zariadeniam sú vybavované špeciálnymi materiálmi a povrchovými úpravami, ktoré umožňujú bezpečný pohyb v obvode železničných staníc, vrátane nástupíšť. Prvky ako napr. madlá a zábradlia sú dopĺňané o informáciu v Braillovom písme. V rámci koncepcie budúcich stavebných prác spolupracujú ŽSR aj s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

ŽSR momentálne dokončujú projekt „Spracovanie databázy prístupnosti železničných staníc ŽSR“, ktorého cieľom je pasportizácia majetku ŽSR súvisiaceho so zabezpečením prístupnosti železničného systému osobám s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie. Tieto informácie budú sprístupnené cestujúcim prostredníctvom aplikácie, ktorá umožní osobám so zdravotným znevýhodnením vyhľadať si potrebné informácie prostredníctvom mobilu. Aplikácia im tak umožní omnoho jednoduchšie cestovanie, využívať ju môžu aj osoby so zrakovým znevýhodnením.

Pre účastníkov spomienkového podujatia Memoriál Jozefa Gabčíka ZSSK opäť zabezpečí bezplatnú preprav

25.5.2022

Pre účastníkov spomienkového podujatia Memoriál Jozefa Gabčíka ZSSK opäť zabezpečí bezplatnú prepravu

BRATISLAVA – V sobotu 28. mája sa uskutoční Memoriál Jozefa Gabčíka – generála a hrdinu 2. svetovej vojny. Pri príležitosti 28. ročníka spomienkového podujatia a 80. výročia operácie ANTROPOID sa i tento rok v obci Poluvsie pobeží 11 kilometrov zmiešaným terénom. Behom si tak dobrovoľníci uctia pamiatku významného predstaviteľa protifašistického odboja, rodáka z Poluvsia. Oblastný klub vojenských výsadkárov Jozefa Gabčíka zároveň odhalí novú pamätnú tabuľu na dome, v ktorom Jozef Gabčík vyrastal a žil. Podujatie sa uskutoční za účasti zástupcov ministerstiev SR a člena predstavenstva Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Karola Martinčeka.

ZSSK ako jeden z hlavných partnerov podujatia opäť zabezpečí bezplatnú prepravu účastníkov memoriálu vlakom Os 3510 na trase Žilina 8:43 – Záriečie 8:47 – Poluvsie 9:06. Rovnako zaradí na trase Žilina – Rajec k tomuto osobnému vlaku dva posilové vozne, aby sa zvládol vyšší nápor cestujúcich. Preprava zadarmo bude podmienená preukázaním sa štartovým číslom nášmu personálu.

Člen predstavenstva a riaditeľ úseku obchodu ZSSK, Karol Martinček: „Je nám cťou, že môžeme byť opäť súčasťou spomienkového podujatia v Poluvsí a uctiť si tak pamiatku významnej osobnosti protifašistického odboja. Je dôležité, aby sa verejnosť a predovšetkým súčasná generácia dozvedela o živote a hrdinských činoch Jozefa Gabčíka viac. Účasť na memoriáli, ktorú podporujeme posilnenou a bezplatnou prepravou, je skvelou príležitosťou.“

Preteky sa začnú o 10:10 priamo pred rodným domom Jozefa Gabčíka v Poluvsí, cieľovým bodom bude telovýchovný areál 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Záujemcovia sa môžu prihlásiť na stránke https://www.hrdosport.sk/Entries/Create/575 do 27. 5. 2022 do 24:00. Po tomto termíne je prihlasovanie možné len na mieste od 6:30 do 7:50, no iba v limitovanom množstve.

Pretekári umiestnení na prvých troch víťazných priečkach sa môžu tešiť na pohár, medailu a vecnú cenu. Viac oficiálnych informácií sa dozviete na stránke https://beh.sk/, aj na https://www.hrdosport.sk/Events.

Chystáte sa do Chorvátska? Využite vlak ZSSK a oddýchnite si spolu s vaším autom či motorkou

Chystáte sa do Chorvátska? Využite vlak ZSSK a oddýchnite si spolu s vaším autom či motorkou už počas cesty na dovolenku

  • Priame spojenie do chorvátskeho letoviska bude fungovať od júna do septembra
  • Vlak radený z najmodernejších klimatizovaných vozňov bude premávať dvakrát týždenne
  • Pozrite si príklady cien, cestovný poriadok aj presné podmienky

 

BRATISLAVA –  Slnko, more, zábava a relax. Takto bezstarostne môže vyzerať dovolenka v jednej z najobľúbenejších destinácií Slovákov v Chorvátsku aj vďaka najbezpečnejšej, najekologickejšej a najkomfortnejšej doprave. Už druhý rok po sebe Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s rakúskym dopravcom Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) vypraví vlaky do Splitu. Cestujúci si tak oddýchnu už priamo počas cestovania na dovolenku a nemusia sa starať o premávku na ceste a s tým spojené prípadné nepríjemnosti.

Pravidelné vlakové spojenie z Bratislavy do Splitu a späť môžu cestujúci využiť od 3. júna do 24. septembra 2022. Vlak bude vyrážať dvakrát týždenne z bratislavskej hlavnej stanice každý utorok a piatok o 15:51 a zo Splitu zas každú stredu a sobotu o 17:26. Okrem auta či motorky si na dovolenku môžete zobrať aj svojho domáceho miláčika.*

Minulý rok sa autovlakom do/zo Splitu odviezlo celkovo 5 489 cestujúcich, 2 863 z nich využilo lôžkové vozne. Spolu sa do a z Chorvátska naším vlakom prepravilo 331 motoriek a 290 áut, pričom ZSSK takto pomohla aj autu Policajnému zboru Slovenskej republiky slúžiacemu počas leta v Chorvátsku.

Autovlak s kapacitou 20 miest na prepravu osobných automobilov (maximum) bude radený z najmodernejšieho klimatizovaného oddielového vozňa ZSSK na sedenie, z klimatizovaných lôžkových vozňov a ležadlového vozňa. V cestovnom lístku v lôžkovom vozni je zahrnutý aj welcome drink a plnohodnotné raňajky. Počas celej prepravy si cestujúci môžu vo vlaku zakúpiť tiež občerstvenie a nápoje. Železničná stanica i terminál vykládky automobilov sú v Splite lokalizované priamo v centre mesta oproti prístavnému terminálu lodí na jednotlivé chorvátske ostrovy.

Predaj lístkov je už spustený na všetky dátumy jazdy vlaku. V súčasnosti je vypredaných takmer 40 % celkovej kapacity miest pre osoby v autovlaku do Splitu. Ceny za prepravu sa začínajú od nasledovných relácií:

  • miesto na sedenie pre dospelého: od 29,90 €*
  • miesto na sedenie pre dieťa do 15 rokov: 15 €
  • ležadlo v 6-miestnom kupé pre dospelého: od 49,90 €*
  • ležadlo v 6-miestnom kupé pre dieťa do 15 rokov: 35 €
  • ležadlo v 4-miestnom kupé pre dospelého: od 59,90 €*
  • ležadlo v 4-miestnom kupé pre dieťa do 15 rokov: 45 €
  • lôžko Triple pre dospelého: od 69,90 €*
  • lôžko Triple pre dieťa do 15 rokov: 55 €
  • lôžko Double pre dospelého: od 89,90 €*
  • lôžko Double pre dieťa do 15 rokov: 75 €
  • lôžko Single pre dospelého: od 139,90 €*
  • preprava motocykla: od 79,90 €*
  • preprava auta: od 99,90 €*

*limitovaná ponuka Sparschiene

Koľko bude stáť cesta autovlakom do Splitu?

 

Príklad pre trojčlennú rodinu (2 dospelí + 1 dieťa do 15 rokov) s autom:

  • od 174,70 € s miestami na sedenie,
  • od 294,70 € s lôžkami Triple.

 

Príklad pre dvojicu (2 dospelí) s motorkou:

  • od 139,70 € s miestom na sedenie,
  • od 259,70 € s lôžkami Double.

Ceny sú uvedené pre jeden smer.

 

Vo vlaku EN 1153/1152 platia len cestovné lístky s globálnou cenou, ktoré zahŕňajú cestovné a miesto (na sedenie, ležadlo alebo lôžko) podľa výberu cestujúceho.

Cestujúcim zároveň dávame do pozornosti aj nasledovné podmienky:

  • preprava psov
    • do Nightjetu je možné vziať so sebou psa iba v prípade, že si cestujúci rezervuje celé kupé (lôžkové, ležadlové alebo na sedenie),
    • lístok pre psa stojí 29 € a je k dispozícii vo vlaku, telefonicky na zákazníckej linke ÖBB na čísle 0043 5 1717 alebo v pokladniciach ÖBB,
    • psy so špeciálnym výcvikom cestujú bezplatne a nemusia mať náhubok,
  • bicykle
    • ich preprava je vylúčená s výnimkou zložených a zabalených bicyklov (nie väčších ako bežná batožina), ktoré sa prepravujú bezplatne, ak je možné ich uložiť v úložnom priestore určenom pre batožiny a neprekážajú ani neblokujú ostatných cestujúcich a nebránia bezpečnej preprave,
  • nočný pokoj
    • vo vlaku je potrebné dodržiavať pokoj a ticho od 21:00 do 08:00,
  • predaj cestovných dokladov
  • vrátenie cestovných dokladov
    • čiastočne využité cestovné doklady nie je možné vrátiť,
    • ponuku Sparschiene nie je možné vrátiť,
    • nepoužité cestovné doklady je možné vrátiť podľa týchto podmienok:
      • do 15 dní pred dňom odchodu vlaku bez sankcie,
      • 14 dní až 1 deň pred dňom odchodu vlaku so sankciou 50 % z ceny, min.
        15,00 €,
      • v deň odchodu vlaku a neskôr cestovný doklad nie je možné vrátiť,
      • cestujúci má nárok na vrátenie cestovných dokladov v plnej výške za predpokladu, že bude spojenie zrušené,
      • v prípade zrušenia spojenia Bratislava hl. st. – Split z dôvodu pandémie COVID-19 má cestujúci nárok na plnú refundáciu cestovných dokladov. Ak cestujúci kvôli pandemickým pravidlám nebude môcť vycestovať z iných dôvodov, ZSSK je pripravená dané potreby s každým zákazníkom riešiť individuálne,
    • prerušenie cesty nie je povolené.

 

Všetky potrebné informácie k ceste autovlakom do Splitu nájdete aj na našom webe → https://www.zssk.sk/split/.

Výluky:

  • v dňoch 14. – 15. 6. a 17. – 18. 6. 2022 pri ceste z Bratislavy do Splitu a 11. – 12. 6. a 15. – 16. 6. 2022 pri ceste zo Splitu do Bratislavy bude vlak z dôvodu výluky na trati na území Slovinska vedený odklonovou trasou. V uvedené dni predpokladáme zmeškaný príchod vlaku do cieľových staníc cca 120 minút,
  • v období od 25. 6. do 10. 7. 2022 bude vlak na úseku Bratislava – Viedeň vedený odklonom cez ŽST Bratislava-Petržalka a Kittsee. Vlak bude na svojej trase vychádzať a prichádzať na ŽST Bratislava-Nové Mesto bez obsluhy ŽST Bratislava hl. st. V uvedenom období nebude vypravovaný z Bratislavy ani autovozeň, ktorý však zostane vedený v úseku Wien ARZ – Split. Pri uvedenej výluke nepredpokladáme meškanie vlaku.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s rakúskym dopravcom Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) vypraví do Splitu vlak s kapacitou 20 miest na prepravu osobných automobilov.

Predaj lístkov je už spustený na všetky dátumy jazdy vlaku. Počas celej prepravy si cestujúci môžu vo vlaku zakúpiť tiež občerstvenie a nápoje.

 

DPP vybírá nový hlas pro autobusy a tramvaje MHD, o vítězi rozhodnou cestující formou ankety

23.5.2022

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve spolupráci s hl. m. Prahou, ROPIDem a IDSK vybírá nový hlas pro autobusy a tramvaje na městských a příměstských linkách Pražské integrované dopravy. O vítězi rozhodne přímo veřejnost v on-line anketě na webu DPP na www.dpp.cz/novyhlas. V anketě lze hlasovat pouze jednou pro jeden ze čtyř hlasů, které do finále vybrala odborná komise. Anketa poběží měsíc, hlasovat lze do nedělní půlnoci 19. června 2022. Jak nové hlasy zní v běžném provozu, si cestující mohou poslechnout na vybraných spojích tramvajové linky č. 9 Sídliště Řepy – Spojovací a autobusové linky č. 136 Sídliště Čakovice – Jižní Město.

Mezi hlasy, které se dostaly do finále, jsou rovnoměrně po dvou zastoupeny dámy i pánové. Účastníci ankety si budou moct před samotným hlasováním nejdříve vyslechnout ukázky provozních hlášení všech čtyř kandidátů, než se definitivně rozhodnou pro svého favorita. Hlasy jsou anonymní, označeny pouze číslovkou, tj. Hlas 1, Hlas 2 atd. Naživo se cestující s hlasy kandidátů mohou setkat na vybraných spojích tramvajové linky č. 9 a autobusové linky č. 136. Každý hlas je nahrán v jedné tramvaji a jednom autobusu (celkem osm pořadí každý den), přičemž tato vozidla jsou označena speciálním vnějším i vnitřním polepem upozorňujícím na anketu, včetně QR kódu, po jehož načtení se cestující dostane přímo do on-line ankety. Jízdní řády vozidel s kandidáty na nový hlas autobusů a tramvají Pražské integrované dopravy včetně pravidel ankety cestující naleznou na úvodní stránce webu DPP na www.dpp.cz.

„Vítěz ankety si převezme pomyslnou štafetu od paní Dagmar Hazdrové, legendární hlasatelky Československého a Českého Rozhlasu, která v roce 1968 během invaze vojsk Varšavské smlouvy vysílala nepřetržitě 52 hodin, a která je dlouholetým hlasem autobusů a tramvají pražské MHD. Provozní hlášení a názvy zastávek pro Prahu nahrává už bezmála 30 let, naplno od roku 1996. Paní Hazdrová si přála už ukončit tuto dlouholetou spolupráci a předat žezlo dál. Proto s DPP, ROPIDem a IDSK hledáme její důstojnou následovnici nebo následovníka, i když víme, že to nebude mít vůbec jednoduché. Na zastupitelstvu jsme na můj návrh odsouhlasili také udělení čestného občanství paní Hazdrové, která si ho za dlouholetou službu hlavnímu městu velmi zaslouží,“ řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

Úkolem vítěze bude znovu namluvit všechna stávající provozní hlášení a názvy zastávek, které cestující znají z běžného provozu na tramvajových a autobusových linkách pražské MHD
i u příměstských autobusů v rámci systému Pražské integrované dopravy. Celkem se jedná
o zhruba deset tisíc nahrávek. Kromě toho bude muset vítěz průběžně nahrávat všechny změny či nové zastávky, které vzniknou např. na tramvajových tratích, které DPP postaví, při trvalých nebo dočasných změnách autobusových linek nebo při zapojení dalších oblastí do Pražské integrované dopravy.

„Každá linka metra samostatně a dohromady autobusy i tramvaje pražské MHD mají svůj vlastní hlas. Na lince A je to Světlana Lavičková, na lince B Eva Jurinová, na lince C Tomáš Černý,
u autobusů a tramvají Dagmar Hazdrová. Jsou to školené, profesionální hlasy, s výbornou výslovností, na jedné straně příjemné, na druhé straně dostatečně rázné, s potřebnou dynamikou a dikcí. Nejdůležitějším faktorem je, aby v běžném provozu MHD bylo provozním hlášením dobře rozumět. A to za každého stavu, tj. ve vozidle plném cestujících, při jeho rozjezdu, brždění či plné rychlosti, při jízdě po různých površích pražských komunikací, kdy ve vozidlech zní řada jiných zvuků či vibrací technologických částí dopravních prostředků. U některých typů hlasů, resp. výslovnosti se stává, že některé slabiky nebo hlásky nejsou v určitých situacích vůbec slyšet, čímž se hlášení stává nesrozumitelné. Výběr hlasů pro provozní hlášení v MHD je proto poměrně složitá záležitost, kdy nerozhoduje jen to, jestli se hlas líbí či nelíbí, ale řada technických faktorů,“
 vysvětluje Jan Barchánek, vedoucí Jednotky Provoz Autobusy DPP.

S výběrem nového hlasu pro autobusy a tramvaje DPP začal na přelomu let 2019 a 2020, nicméně kvůli pandemii covidu-19 byl celý proces odložen na dobu, kdy se MHD vrátí do normálního provozu. DPP oslovil desítky profesionálních moderátorů, herců, žen i mužů, jejichž hlasy by se pro provozní hlášení hodily, a kteří by byli současně ochotni tuto činnost dlouhodobě pro pražskou MHD vykonávat. Jejich nahrávky pak DPP ve spolupráci s ROPIDem a HMP otestoval za simulovaného provozu v běžných dopravních prostředcích. Do semifinále se dostala desítka kandidátek a kandidátů, jejichž hlasy v provozních zkouškách obstály. Z nich pak odborná komise, ve které zasedli např. odborníci z Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, Českého rozhlasu, Kabinetu hlasové a mluvní výchovy DAMU, ale i samotná Dagmar Hazdrová, letos v březnu vybrala kvarteto finalistů splňující požadavky na správnou výslovnost.

„Všechny čtyři hlasy se budou většině cestujícím znát povědomé. Určitě je slyšeli na divadelních představeních nebo v dabingu ve známých filmech či seriálech. Filmoví znalci možná budou rovnou umět identifikovat, kterou postavu, ve kterém filmu či seriálu naši finalisté namluvili. Jejich identitu ale odhalíme až po skončení ankety, aby jména kandidátů neovlivňovala rozhodování hlasujících. Do konce letošního června vyhlásíme výsledky ankety, představíme vítězku nebo vítěze i zbylé finalisty a po podpisu smlouvy začneme s nahráváním. Bude se realizovat v profesionálním studiu, jako první budeme nahrávat všechna provozní hlášení a názvy zastávek na území Prahy, kterých jsou necelé dvě tisícovky. Následovat budou zastávky ze Středočeského kraje, resp. z oblastí integrovaných do PID. Předpokládáme, že první nahrávky nového hlasu bychom mohli nasadit nejdříve v tramvajích na přelomu letošního září a října,“ uzavírá Petr Hloch, vedoucí jednotky Provoz Tramvaje DPP.

Správa železnic zavádí systém kvalifikace

PRAHA, 23. května 2022

Správa železnic zavádí systém kvalifikace, díky kterému dojde k unifikaci požadavků na kvalifikaci dodavatelů a snížení administrativní zátěže spojené s jejich účastí ve výběrových řízeních. Správa železnic si od tohoto systému slibuje také kvalitnější plnění ze strany dodavatelů.

Systém kvalifikace umožní dodavatelům, aby prokázali kvalifikaci nezbytnou pro účast ve výběrových řízeních Správy železnic předem na období 36 měsíců. Dodavatelé zařazení do tohoto systému tak nebudou muset ve výběrových řízeních soutěžených prostřednictvím systému kvalifikace předkládat kvalifikační doklady v každé své nabídce. Výrazně tak klesne administrativní náročnost přípravy nabídek a dodavatelé je budou moci podat do více veřejných zakázek. V důsledku většího zájmu o veřejné zakázky tak Správa železnic získá kvalitnější plnění ze strany dodavatelů.

Systém kvalifikace zvýší i transparentnost zadávání veřejných zakázek vůči dodavatelům a veřejnosti. Potřebná kvalifikace pro plnění jednotlivých veřejných zakázek v systému bude stanovena jednotně bez ohledu na to, která organizační složka Správy železnic zakázku v systému zadává.

Systém kvalifikace Správy železnic je zaváděn v pilotním provozu pro podlimitní sektorové veřejné zakázky, které nejsou zadávány podle zákona o ZVZ. Jedná se zejména o veřejné zakázky na opravu a údržbu železniční infrastruktury, modernizace a rekonstrukce budov či projekční činnost a technický dozor stavebníka na stavbách.

Jelikož podmínky pro zařazení do systému budou veřejně přístupné na portálu systému kvalifikace, mohou další potenciální dodavatelé, kteří nejsou v současné době součástí dodavatelského řetězce Správy železnic, zjistit, jaké podmínky a kvalifikaci si musí doplnit, aby se mohli stát součástí tohoto řetězce. Kvalifikace v jednotlivých kategoriích systému je odstupňována podle náročnosti jednotlivých zakázek v tzv. kvalifikačních stupních, a to zpravidla s ohledem na finanční rozsah. Podmínky pro vyšší kvalifikační stupeň bude vždy možné splnit prostřednictvím referencí, které dodavatel získá splněním zakázky zadané mu v nižším kvalifikačním stupni.

Systém kvalifikace bude provozován na nově vyvinuté softwarové platformě ISKD (Informační systém kvalifikace dodavatelů). Její provoz byl spuštěn na webových stránkách iskd.spravazeleznic.cz. Dodavatelé se budou moci zaregistrovat a podávat žádosti o zařazení do systému kvalifikace od 1. června.

V pondělí 30. května od 14 hodin pořádá Správa železnic online prezentaci s názvem Systém kvalifikace u Správy železnic. Dne 15. června od 9 a od 13 hodin se uskuteční tematické workshopy pro dodavatele stavebních a projekčních prací, kde se bude prezentovat práce se softwarovou platformou a způsob podání žádosti o zařazení do systému kvalifikace. Na online prezentaci a tematické workshopy se lze zaregistrovat na e-mailové adrese iskd@spravazeleznic.cz.

Správa železnic uzavřela smlouvu se SNCF o pronájmu prezentační jednotky TGV

PRAHA/PAŘÍŽ, 23. května 2022

Francouzský rychlovlak se veřejnosti představí poprvé 6. června na pražském hlavním nádraží. V dalších dnech bude k vidění v Brně, Jihlavě a Ústí nad Labem. Příjezd TGV je součástí dosavadní spolupráce Správy železnic a skupiny SNCF na projektu přípravy vysokorychlostních tratí (VRT) v České republice.

Pobyt jednotky TGV v Česku bude spojen s řadou propagačních akcí, které Správa železnic a francouzské státní dráhy SNCF připravily pro veřejnost a samosprávy. Aktivity se týkají především tuzemské přípravy VRT, která již postoupila do projekční fáze. Jak konstatuje generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda, tento výjimečný projekt si popularizaci zaslouží: „Jde o největší infrastrukturní záměr v historii samostatné České republiky s předpokládanými náklady zhruba 700 miliard korun. Příjezd soupravy TGV je symbolem a také prostředkem, jak veřejnosti přiblížit proces přípravy nových tratí a předat podrobnosti, které od nás lidé očekávají.“ Jak dodává, na každé zastávce rychlovlaku budou zájemcům k dispozici experti týmu přípravy VRT.

Smlouva zahrnuje náklady na pronájem soupravy, mzdy personálu a také kompenzační náklady SNCF, její hodnota činí 379 tisíc eur. Poskytnutí soupravy je zcela bez zisku. Generální ředitel Jiří Svoboda navíc podotýká, že finanční podporu akce deklarovala řada firem: „Velmi si vážíme spolupráce s našimi partnery, mezi které patří významné technologické, projektantské nebo stavební firmy z oblasti železnice. Díky jejich podpoře pokryjeme významnou část nákladů na zajištění akce.“

Přepravu jednotky v Německu a Česku zajistí společnost ČD Cargo. Předseda představenstva dopravce Tomáš Tóth říká, že firma je na tuto zvláštní zásilku připravena: „Řídíme se sloganem cokoliv – kamkoliv, proto pro nás není problém zajistit přepravu i jednotky TGV. Tato legendární souprava ovšem naším pravidelným nákladem není, a proto jsme rádi, že se této akce můžeme zúčastnit jako oficiální dopravce samotného vlaku.“

Francouzský partner zajistil nad rámec smlouvy přítomnost několika významných osobností, které se zúčastní doprovodných akcí Správy železnic a SNCF na brněnském výstavišti. Jednou z nich je prezident Shromáždění francouzských departementů (ADF) François Sauvadet. Účast na prezentaci TGV přislíbil také velvyslanec Francouzské republiky v ČR Alexis Dutertre.

České VRT získaly evropskou prioritu díky zařazení jejich hlavních koridorů do transevropské dopravní sítě TEN-T Core. Krok Evropské komise může usnadnit čerpání z programu CEF 2 (Nástroj pro propojení Evropy). Viceprezident Hospodářské komory ČR Michal Štefl upozorňuje, že realizace VRT bude mít pozitivní celospolečenský dopad: „Už teď je jasné, že nové tratě změní demografii naší republiky, protože mobilita obyvatel významně vzroste. Firmy i zaměstnanci budou mít zcela jiné možnosti. Zkvalitnění naší infrastruktury zároveň přitáhne nové investory.“ Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza k tomu dodává, že rozšiřování vysokorychlostních sítí je zásadní příležitostí: „Výrazně zkrátíme vzdálenosti mezi regiony, což bude mít příznivý efekt pro celou ekonomiku. Výzva je to i pro sektor stavebnictví, který přípravu VRT intenzivně sleduje a podporuje.“

Podrobnější harmonogram cesty TGV po Česku zveřejníme v následujících dnech. Další informace sledujte na sociálních sítích Správy železnic pod označením #TGVCESKO. Aktuální stav příprav VRT naleznete na www.spravazeleznic.cz/vrt.

Lanovka na Imperiál v Karlových Varech oslaví půl kulaté narozeniny

Lanovka na Imperiál v Karlových Varech oslaví půl kulaté narozeniny, cestující dostanou památeční jízdenku

19.5.2022

Nejstrmější a druhá nejstarší tunelová lanovka v Evropě oslaví 115. narozeniny. Jedná se o lanovku spojující Divadelní náměstí v lázeňském centru Karlových Varů s hotelem Imperiál. Její provoz byl zahájen 18. května roku 1907. V roce 1954 ji převzal do správy Dopravní podnik Karlovy Vary (DPKV), který ji provozuje dodnes a lanovka je součástí městské hromadné dopravy. Jako platný doklad pro její použití tak platí buď časový kupon na Karlovarské kartě nebo v aplikaci Vary virtuál či jednorázová jízdenka na MHD.

„Jedná se o unikátní lanovou dráhu, která dokáže cestujícím výrazně zkrátit cestu do lázeňského centra. Je totiž k dispozici nejen lázeňským hostům ubytovaným v hotelu Imperiál, ale i obyvatelům Karlových Varů, neboť navazuje na některé autobusové spoje,“ vysvětluje místopředseda DPKV pověřený řízením společnosti Lukáš Siřínek.

Vedení DPKV si k výročí zprovoznění lanové dráhy připravilo bohatý program, který je plánován na 28. května od 10 do 15 hodin. Každou hodinu bude otevřena strojovna lanovky doplněná komentovanou prohlídkou.

„Lanovka bude samozřejmě po celý den jezdit zdarma a každý cestující si odnese památeční jízdenku. Pro děti i dospělé jsme připravili soutěžní kvíz o hodnotné ceny,“ doplňuje předseda představenstva DPKV Jiří Vaněček, který na tento sváteční den srdečně zve všechny obyvatele města i turisty.

Lanová dráha Imperiál je 127 metrů dlouhá a jízda mezi oběma stanicemi trvá zhruba jednu minutu. Lanovka překoná převýšení 57 metrů a jezdí rychlostí dva metry za sekundu. Za hodinu dokáže přepravit téměř osm set osob. Má elektrický pohon, je jednokolejná s výhybnu uprostřed.

Oslávte deň detí netradične vlakovým výletom, odhaľte tajomstvá výroby servítok

Oslávte deň detí netradične vlakovým výletom, odhaľte tajomstvá výroby servítok, rozprávok, tunela a zabavte sa s celou rodinou

Košice, 20.5.2022

Pripravte svojim deťom netradičnú oslavu ich sviatku. Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí vyrazíme v sobotu 28.5. historickým vlakom v naozaj netradičnom zložení (zostáva prekvapením až do samého štartu) z Košíc až do Slavošoviec, kde je pripravený naozaj pestrý program. Pozývajú dobrovoľníci z občianskeho združenia Detská železnica Košice.


 

Azda najväčšou raritou bude možnosť nazrieť v rámci exkurzie do tamojšej slávnej papierenskej fabriky SHP Slavošovce, kde sa kedysi vyrábali zošity a dnes je to najväčší závod na výrobu servítok.

„Už teraz môžem prezradiť, že na každého účastníka čaká malé prekvapenie a pre deti ešte čosi navyše. V rámci turistiky si budú môcť cestujúci zvoliť aj nenáročný výlet do Slavošovského železničného tunela pod Homôlkou, ktorým nikdy žiadny vlak neprešiel, no patrí medzi najväčšie atrakcie regiónu,“ informuje riaditeľ detskej železnice Ľubomír Lehotský.

Pre rodičov a deti, ktorí majú radi dobšinského rozprávky, budú môcť zájsť do jeho rodného domu, kde sa nachádza expozícia najslávnejšieho slovenského rozprávkara Pavla Dobšinského.

Napokon, kto by si chcel Veľký Vlakový Výlet užiť iba tak, lážo - plážo, obec Slavošovce pripravila pre najmenších na tamojšom futbalovom ihrisku aj zábavný program so skákajúcimi atrakciami či súťažnými disciplínami. Pri tejto príležitosti sa bude dať kúpiť guláš, klobáska či iné dobroty.

No a samozrejme, aký by to bol veľký vlakový výlet bez kyvadlových vlakov. „Aj tentoraz sme pripravili niekoľkonásobný prechod dolinou od Paškovej až po Slavošovce tak, aby sa dosýta navozil každý, kto by si chcel vychutnať starú železničnú trať, po ktorej už pravidelné osobné vlaky nejazdia takmer dve desaťročia,“ dodal Ľ. Lehotský.

INFORMÁCIE A LÍSTKY

V Česku se v červnu představí francouzský vysokorychlostní vlak TGV

19. května 2022

Správa železnic představí začátkem června veřejnosti francouzský vysokorychlostní vlak TGV. Průkopník rychlého železničního spojení na evropském kontinentu postupně navštíví Prahu, Brno, Jihlavu a Ústí nad Labem. Nejvíce času stráví v jihomoravské metropoli, kde bude od 7. do 9. června součástí expozice Správy železnic na veletrhu Rail Business Days.

Desetivozová francouzská vysokorychlostní jednotka přijede do Česka přes Německo, nejprve se představí veřejnosti 6. června na pražském hlavním nádraží, kde bude stát od 11 hodin v blízkosti východu z nového podchodu na Žižkov. Večer bude následovat přesun do areálu brněnského výstaviště, kde bude po tři dny součástí venkovní expozice na tamním kolejišti. V průběhu konání akce poslouží také k prezentaci francouzských drah SNCF a projektu Rychlých spojení v naší republice.

Dalšími zastávkami vlaku bude 10. června stanice Jihlava a o den později hlavní nádraží v Ústí nad Labem. Následně se opět přes Německo vrátí do své domovské země. Na přepravě soupravy po českém území bude Správa železnic spolupracovat s dopravcem ČD Cargo.

Prezentovanou jednotku typu TGV PSE s evidenčním číslem 16 dodala v roce 1980 společnost Alstom pro projekt TGV Sud-Est (jihovýchod), který přinesl bezkonkurenční vlakové spojení Paříže s Lyonem. Šlo o součást série 109 jednotek s nepřehlédnutelným oranžovým nátěrem. Vlak tvoří dva hnací a osm vložených vozů o celkové délce 200 metrů, v původní konfiguraci nabízel celkem 368 míst. V roce 1981 dosáhl rychlostního rekordu 380 km/h, na běžných spojích jezdil 300 km/h. V pravidelném provozu sloužil do roku 2018, celkem najel 13 383 189 km.

CZ LOKO v centru České Třebové otevřelo školící a ubytovací zázemí

ČESKÁ TŘEBOVÁ, 18. května 2022

Nové školící centrum pro 30 osob a ubytování pro 25 zaměstnanců nabízí zrekonstruovaná budova, kterou společnost CZ LOKO dnes otevřela v historickém centru České Třebové.

„Vyřešili jsme tím hlavně vlastní potřeby, protože dostatečné vzdělávací a ubytovací kapacity nám chyběly. Ale stejně tak mě těší, že jsme pomohli vylepšit vzhled města, s nímž jsme spojeni už od poloviny 19. století, kdy zde začala oprava lokomotiv,“ uvedl Josef Bárta, majoritní akcionář a předseda představenstva CZ LOKO.

Zanedbaný a dlouho nevyužívaný objekt, v němž kdysi byla i banka, firma získala v roce 2020.

Podle Magdalény Peterkové, starostky města, je nové využití objektu velmi dobrým počinem. „Vím, že stavební úpravy nebyly jednoduché, neboť se dům nachází v městské památkové zóně a bylo třeba splnit podmínky památkářů. Plné využití objektu na Starém náměstí velmi vítám a věřím, že napomůže oživení centra města,“ říká starostka.

„Modernizace to byla radikální, ale také velmi ohleduplná k okolí. Výsledkem spolupráce se stavebním úřadem je citlivé začlenění do rázu celého náměstí,“ dodává Jiří Kutálek, správní a personální ředitel CZ LOKO.

Z náměstí jsou dva vchody.  První vede do školicího střediska a bytové části s pěti pokoji a společnou kuchyní. Druhý pak do prostor, o jejichž využití není ještě rozhodnuto. Může v nich být lékárna nebo ordinace lékaře. Z boční ulice je vchod do ubytovny s devíti pokoji ve dvou patrech. K dispozici je šatna, kuchyně, společenská místnost a několik sociálních zařízení. Budova má svého stálého správce a ostrahu.

Starostka města Magdaléna  Peterková s Josefem Bártou, předsedou představenstva CZ LOKO

CZ LOKO tím výrazně rozšířilo možnosti pro vzdělávání zaměstnanců, protože školící zázemí přímo v továrně už naráží na kapacitní limity. Vedle větších školících akcí zde bude pořádat i setkání se zákazníky, konference nebo firemní akce.

„Vlastní ubytovací kapacity jsme dosud neměli žádné. Je to strategická investice, protože nám rozšiřuje možnosti náboru zaměstnanců z celého Česka i zahraničí. Bez toho se neobejdeme. Kapacita se také velmi rychle zaplnila,“ vysvětluje Jiří Kutálek. Firma chce ubytování či bydlení svých zaměstnanců věnovat pozornost i nadále, protože podle demografické křivky za osm až deset let nejsilnější ročníky odejdou do penze a naopak ty početně nejslabší budou v produktivním věku.

„Pak nebude jiná možnost, než chybějící profese jako svářeče nebo elektrikáře přivézt ze zahraničí. Proto i své ubytovací kapacity budeme muset dál rozšiřovat,“ dodal. Vedle České Třebové v úvahu připadá i Jihlava, kde má firma druhý závod, specializovaný na výrobu nových lokomotiv.  

Správa železnic připravuje modernizaci stanice Chrastava a Hrádek nad Nisou

LIBEREC, 19. května 2022

Správa železnic připravuje kompletní rekonstrukci stanic Chrastava a Hrádek nad Nisou, a to včetně modernizace technologického zařízení trati v úseku z Liberce až po polskou hranici. Řešení zpracoval tým železničních expertů spolu s architekty, a propojuje tak funkčnost, bezpečnost, udržitelnost a estetiku.

Správa železnic od realizace stavby očekává zejména zkrácení staničních provozních intervalů, zajištění bezpečnosti a spolehlivosti železnice a zvýšení komfortu pro cestující. „Hlavním přínosem stavby bude úspora času při křižování vlaků, výrazné zlepšení nevyhovujícího stavu trati i stanic a zvýšení kultury cestování,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Projekt je nyní ve fázi zpracování projektové dokumentace pro provádění stavby. Vypsání soutěže na zhotovitele a vlastní realizace se budou odvíjet od rozpočtových možností pro následující období.

Komplexní projekt řešené oblasti zpracovala pro Správu železnic společnost AFRY CZ. Rekonstrukce obou stanic zahrnuje především vybudování nových nástupišť a podchodů s výtahy i výstavbu přístupových komunikací. Budou plně bezbariérové, nádraží i jejich okolí projdou celkovou kultivací. Architektonický návrh celý prostor sjednocuje a zjednodušuje. „Základním motivem bylo navázání na historické nádražní budovy a na okolní prostředí a přírodu. Rekonstrukci výpravní budovy, zastřešení nástupišť i úpravy zázemí jsme navrhli s důrazem na komfort, v duchu moderních designových trendů a v návaznosti na původní historický odkaz,“ sdělil hlavní architekt AFRY CZ Dominik Pleva. Jedná se o oblast Jizerských a Lužických hor, kde má v architektuře tradici dřevo. Z něj bylo i původní zastřešení. „Tento tradiční, a navíc obnovitelný materiál proto v maximální míře vracíme, ale v moderním a atraktivním pojetí. Dřevo reaguje i na okolní přírodu, kterou elegantně doplňuje,“ doplnil Pleva.

V Chrastavě dojde k částečné rekonstrukci interiérů výpravní budovy, v Hrádku nad Nisou ke komplexní obnově historického objektu. Původní vzhled bude zachován, vnitřní zázemí projde modernizací, a to včetně vzniku prostorné čekárny a komerčních prostor.

ŽOS Trnava a Strojnícka fakulta Žilinskej univerzity budú spolupracovať

19.5.2022

Predseda akademického senátu a vedúci Katedry dopravnej a manipulačnej techniky Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity prof. Dr. Ing. Juraj Gerlici a vedúci technologickej prípravy výroby divízie nákladných vozňov Ing. Miroslav Hájiček, vedúci technologickej prípravy výroby divízie osobných vozňov Ing. Marián Karmažín a zástupcovia oddelenia ľudských zdrojov firmy ŽOS Trnava sa na prezentácii pre študentov posledných ročníkov ŽU dohodli na ďalšej spolupráci vysokej školy a železničných opravovní.

Súčasťou dohodnutej dlhodobej spolupráce bude organizácia exkurzií pre študentov v ŽOS Trnava, spolupráca na témach diplomových prác, platená odborná prax študentov  v Trnava i prezentácia možností práce v trnavských železničných opravovniach.

Čím skôr sa mladý človek začne profilovať a zaujímať o konkrétnu oblasť svojho štúdia, tým skôr a ľahšie dosiahne kariérny i platový postup. ŽOS Trnava Group patrí nesporne medzi lídrov slovenského dopravného strojárstva a budúcim vysokoškolsky vzdelaným strojárom máme čo ponúknuť v oblasti odborných výziev i kariérneho rastu,“ skonštatoval výkonný riaditeľ ŽOS Trnava Ing. Zdenko Lančarič.

ŽOS Trnava, a.s. je najväčšou dielňou na opravy železničných vozňov v strednej Európe. Spoločnosť vyrába nové nákladné železničné vozne, vykonáva revízie nákladných a osobných železničných vozňov, ich prestavby a modernizácie, opravy podvozkov, brzdových komponentov, ťahadlového a narážacieho ústrojenstva, výrobu a opravy dvojkolesí. V súčasnosti v ŽOS Trnava a. s. pracuje viac 1300 zamestnancov. ŽOS Trnava a. s. s  obratom viac ako 70 mil. €. V roku 2021 smerovala do zahraničia, resp. pre domácich privátnych zákazníkov 75 % výkonov spoločnosti.

Výpravní budovu ve stanici Ostružná čeká celková rekonstrukce

JESENÍK, 19. května 2022

Celkovou obnovou projde další nádražní objekt v Olomouckém kraji. Správa železnic vyhlásila veřejnou zakázku na rekonstrukci výpravní budovy ve stanici Ostružná na Jesenicku. Předpokládané celkové investiční náklady akce dosahují 18 milionů korun, stavební práce by měly probíhat od letošního července do září příštího roku.

Během rekonstrukce dojde k demolici původních veřejných WC, stavědla a přístavku. V rámci dispozičních změn se vybudují bezbariérová WC přímo ve výpravní budově, místo nevyužívané bytové jednotky v patře vznikne sociální zázemí pro zaměstnance. Vstup do čekárny a prostor pro veřejnost bude po bezbariérové rampě.

Stavbaři dále provedou sanaci zdiva, výměnu oken a dveří a zateplení budovy, navíc vybudují nové zastřešení rampy a přístavby zádveří se vstupem do dopravní kanceláře. Stávající střešní krytina se vymění za novou. V celém objektu dojde k rekonstrukci rozvodů vody, elektroinstalace a vytápění.

Okolí budovy bude vybaveno novým mobiliářem v podobě laviček a košů. Pro ukládání lyží a kol bude vybudován samostatný přístřešek. Po celou dobu rekonstrukce bude cestujícím k dispozici pokladna, čekárna a veřejné WC, které najdou v mobilních buňkách.