Tlačové správy

Inžinierske centrum v Žiline pracuje na projekte metra bez vodiča vo Viedni

     Žilina, 08. 04. 2022

  • Siemens Mobility dodá 34 plne automatizovaných súprav metra pre Viedeň
  • Nový informačný systém pre cestujúcich pre vyšší komfort cestovania
  • Na projekte sa podieľa inžiniersky tím Siemens Mobility zo Žiliny

Spoločnosť Wiener Linien poverila spoločnosť Siemens dodávkou 34 plne automatizovaných súprav metra. Súčasťou zmluvy je aj údržba vlakov na obdobie 24 rokov a opcia na ďalších jedenásť vlakov. Vlaky sú treťou generáciou mestského metra, ktoré dodáva Siemens a nesú názov „X Wagen“. „X Wagen“ budú na novo zavedenej linke U5 vo Viedni od roku 2024 prevádzkované plne automatizovane. Súpravy budú môcť jazdiť aj poloautomaticky alebo manuálne na už existujúcich tratiach.

Na projekte vo Viedni sa podieľa inžiniersky tím zo Siemens Mobility v Žiline, ktorý má na starosti konfiguráciu softvéru AFF (Applikation Fahrerloses Fahren), ďalej projektovanie a testovanie softvéru slúžiaceho na riadenie hromadnej mestskej koľajovej dopravy vrátane monitoringu a nákladovej optimalizácie prevádzky súprav. Softvér AFF je potrebný na zabezpečenie prevádzky vlaku bez vodiča, pričom sa dbá na konfiguráciu parametrov ako sklon a zakrivenie trate, optimálnosť brzdnej dráhy a pod. Sieťovo prepojené dopravné a informačné systémy sú potrebné na zabezpečenie mobility.

„Inžinierske centrum v Žiline sa podieľa na projektoch svetového charakteru, kde je možné spomenúť aj projekt metra bez strojvodcu vo Viedni. Náš tím sa primárne zameriava na konfiguráciu softvéru, ktorý je nutnou súčasťou pre spustenie prevádzky metra bez vodiča. Automatizácia v doprave je trendom v súčasnej dobe a preto sa snažíme byť jeho súčasťou a držať krok s vývojom riadenia dopravy.“ uviedol Rastislav Kušpál, vedúci Inžinierskeho centra v Žiline.

Jedná sa o prvé súpravy metra na svete, ktoré budú vybavené novým digitálnym informačným systémom pre cestujúcich. Systém ponúka cestujúcim plánovanie trasy vrátane informácií o spojení ešte pred príchodom na stanicu. Pokyny sú zobrazené nad každými dverami. Cestujúci vedia pred vystúpením na stanici, ako by mali postupovať, keď sa tam dostanú: optimalizuje to toky cestujúcich a pohodlie pri cestovaní.

Vlaky majú ľahkú konštrukciu a viac ako 90 percent použitých materiálov je možné recyklovať. Použitie LED osvetlenia a vysoko účinných vykurovacích a klimatizačných systémov zaisťuje nízku spotrebu energie pre vlaky. Počas prevádzky sa brzdná energia vlaku optimálne vracia späť do napájacej sústavy.

Český železniční trh čelí existenčním problémům

11.4.2022

Výrazný nárůst cen nejen energií a pohonných hmot, ale také železné rudy či mědi, nedostatek další surovin a materiálů. K tomu navíc omezené možnosti státního rozpočtu a komplikovaná možnost promítnout dramaticky rostoucí náklady do již uzavřených smluv. To vše jsou problémy, které momentálně řeší firmy českého železničního průmyslu sdružené v ACRI (Asociaci podniků českého železničního průmyslu). Některé z nich jsou už na samé hranici další existence a Ministerstvo dopravy se proto snaží najít řešení. Aktuální situace na trhu byla hlavním tématem tradičního kolokvia o budoucnosti českého železničního průmyslu, které se konalo 7. dubna v Praze.

Ministr dopravy Martin Kupka na začátku svého vystoupení připomněl, že se podařilo zachovat objem finančních prostředků určených pro investice do železnice na loňské úrovni. Ministerstvo dopravy momentálně pracuje na výhledu rozpočtu pro příští roky tak, aby všechny subjekty na trhu měly alespoň na příští roky představu o výši dostupných prostředků. Podle jeho slov je možné využívat dotace z EU, z Národního programu obnovy železnice. Hledají se možnosti financování nejen vysokorychlostních tratí, ale uvažuje se také o využití spolupráce se soukromým kapitálem v rámci projektů PPP.

Nicméně hlavní problém podniků v železničním průmyslu ČR je ještě na trochu jiném místě. „Velkým problémem, který momentálně trápí všechny subjekty na železničním trhu, je výrazný nárůst nákladů. Pro řadu firem to znamená doslova existenční problémy, máme uzavřené smlouvy s danými cenami, které ale není možné nyní dodržet. Náklady přesahují zasmluvněné částky. Ceny suroviny rostou o desítky procent a náklady na energie se podnikům klidně i ztrojnásobily,“ uvedla generální ředitelka asociace ACRI Marie Vopálenská.

Pokud jsou navíc smlouvy uzavřené v rámci zákona o zadávání veřejných zakázek, pak je jasně dané, o kolik je možné překročit dohodnuté ceny, současná realita je ale úplně někde jinde. Podle ministra dopravy Martina Kupky je poměrně jednoduché řešení, pokud je součástí smlouvy inflační doložka. Pokud není, je to problém. Zástupci podniků však argumentují tím, že ani inflační doložka nepokryje navýšené náklady, protože spotřební koš nemyslí na to, že cena mědi vyhoupne o 50 % nahoru. Vhodnějším řešením tak může být oficiální materiálové indexy, které se přesně vztahují k zasmluvněným výrobkům.

Prioritou Správy železnic jsou velké stavby a modernizace přejezdů

Na kolokviu ACRI se nemluvilo pouze o současné krizi některých podniků, ale byly zmíněny i plány, které železniční průmysl čekají. Správa železnic pracuje v letošním roce s prakticky stejně vysokým rozpočtem, s jakým začínala i v loňském roce. „Máme k dispozici přibližně 53 miliard korun. Byli bychom rádi, abychom to navýšili na loňských 60 miliard korun, ale víme, jaká je situace,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Podle jeho slov je prioritou správce železniční infrastruktury především zvládnout všechny velké stavby na hlavních koridorech. Mezi další priority patří investice do zvýšení bezpečnosti české železnice, což souvisí zejména s modernizací přejezdů. Velkým problémem je zavádění systému ETCS na české železnice. „Je to řešitelné, pokud se všichni semkneme a budeme postupovat společně,“ zdůraznil Jiří Svoboda s tím, že podobné problémy jako u nás řeší celá západní Evropa. Dalším problémem jsou již jednou zmiňované rostoucí ceny energií. Podle Jiřího Svobody je na místě řešit, kdo zvýšené náklady zaplatí – zda pouze dopravce, nebo se zvýší jízdné, nebo se zavede nějaký dotační titul. Správa železnic připravuje seznam 123 tratí, u kterých by do budoucna mohla proběhnout jejich elektrifikace, plánuje také využívání obnovitelných zdrojů. Velmi dobré zkušenosti jsou prý s provozem fotovoltaické elektrárny v Děčíně-východ, plánuje se instalace solárních panelů na další budovy.

Investice do nových vozidel si žádají úpravu dotací

Místopředseda představenstva Českých drah Michal Kraus informoval o investicích do vozového parku národního dopravce. „Máme zasmluvněný nákup 245 nových vozidel, kupujeme nové elektrické lokomotivy, máme objednávku na nové motorové vozy, hledáme náhradu za 471. Máme podepsané smlouvy na nové vozy pro rychlost 230 km/h, snažíme se v maximální míře obnovovat vozový pak,“ informoval. Podle jeho slov se díky modernizaci starších vozidel podařilo snížit průměrné stáří vozového parku ČD na zhruba 30 let. České dráhy však musí s objednavateli osobní dopravy řešit náklady na obnovu vozového parku, budou se muset promítnout do výše poplatků od objednavatelů. Velkým problémem, který momentálně trápí ČD je nutnost vybavit vozidla mobilní jednotkou ETCS. Vybavení potřebného množství starších vozidel by mělo stát zhruba 7,3 miliardy korun, další více než jedna miliarda pak půjde ze stejného důvodu do nových vozidel. Podle Michala Krause je těžko představitelné, že by se podařilo vybavit mobilními jednotkami ETCS do roku 2025, kdy by měl začít výhradní provoz na hlavních koridorech. České dráhy plánují v budoucnu investice do vozidel na alternativní pohony, zejména vodík, čekají ale hlavně na první zkušenosti z komerčního provozu, který momentálně probíhá v Německu a v Nizozemí. „Více nás ale momentálně trápí nedostatek dieselových vozidel na trhu, výrobci tento segment trhu už nenabízejí kvůli Green Dealu,“ upozornil.

ZSSK vypraví počas Veľkej noci o 17 vlakov viac

11.4.2022

  • Národný dopravca zvyšuje počet vlakov počas veľkonočných sviatkov
  • Od 10. 4. 2022 jazdia na trase Bratislava – Košice a späť znova aj vlaky IC 52x
  • Obsadenosť IC vlakov a tzv. „šesťstovkových“ rýchlikov R6xx ku dňu 11. 4. 2022 je v priemere 68 %

 

BRATISLAVA – Najväčší kresťanský sviatok je každoročne spojený so zvýšeným pohybom cestujúcich. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) preto počas Veľkej noci opäť posilňuje osobnú dopravu. Počas sviatočných dní môžu cestujúci využiť o 17 vlakov viac.

Na Zelený štvrtok vypraví národný dopravca 6 rýchlikov (vlak SuperCity, regionálny expres a 4 regionálne rýchliky), na Veľký piatok 1 medzištátny vlak SuperCity a na Veľkonočný pondelok, kedy sa očakáva najväčší záujem o prepravu, 10 mimoriadnych rýchlikov (8 regionálnych rýchlikov a 2 regionálne expresy). Už tradične ide o posilnenie spojenia medzi hlavným mestom a metropolou východu.

 

Štvrtok 14. 4. 2022 (Zelený štvrtok)

  • SC 243 PENDOLINO KOŠIČAN (Praha hl. n. 15:25 – Košice 23:11)
  • RR 15711 ŠARIŠAN (Bratislava hl. st. 15:13 – Humenné 23:03)
  • RR 15713 TATRAN (Bratislava hl. st. 17:13 – Košice 23:05)
  • RR 15715 POVAŽAN (Bratislava hl. st. 19:13 – Žilina 21:33)
  • REX 15917 (Košice 23:15 – Humenné 00:47 dňa 15. 4. 2022)
  • RR 15843 URPÍN (Bratislava 16:55 – Banská Bystrica 20:30)

 

Piatok 15. 4. 2022 (Veľký piatok)

  • SC 242 PENDOLINO KOŠIČAN (Košice 04:48 – Praha hl. n. 12:32)

 

Pondelok 18. 4. 2022 (Veľkonočný pondelok)

  • RR 17610 TATRAN (Košice 13:44 – Bratislava hl. st. 19:32)
  • RR 17612 ŠARIŠAN (Humenné 14:06 – Bratislava hl. st. 20:55)
  • RR 17715 POVAŽAN (Bratislava 19:13 – Žilina 21:33)
  • RR 17716 POVAŽAN (Žilina 16:20 – Bratislava hl. st. 19:11)
  • RR 17718 POVAŽAN (Žilina 18:01 – Bratislava hl. st. 20:50)
  • RR 17720 POVAŽAN (Žilina 20:24 – Bratislava hl. st. 22:41)
  • REX 17722 (Prievidza 16:28 – Bratislava hl. st. 19:27)
  • REX 17725 (Bratislava hl. st. 20:33 – Prievidza 23:28)
  • RR 17764 TATRAN (Košice 17:57 – Bratislava hl. st. 23:49)
  • RR 17840 URPÍN (Banská Bystrica 15:32 – Bratislava hl. st. 18:58)

 

Zároveň dávame do pozornosti, že od 10. 4. a 11. 4. 2022 sú cestujúcim opäť k dispozícii aj komerčné vlaky kategórie InterCity (IC 52x). Konkrétne 10. 4. 2022 sa na trať Bratislava – Žilina – Košice a späť vrátili vlaky IC 52x a 11. 4. 2022 vlak IC 521. Naďalej platí nezmenené cestovné podľa Prepravného poriadku ZSSK pre IC vlaky. Preprava je pre všetkých cestujúcich spoplatnená a možná iba s platným IC cestovným dokladom obsahujúcim miesto.

Vzhľadom na zvýšený záujem o cestovanie v tomto období odporúčame cestujúcim, aby si cestovné doklady zaobstarali v dostatočnom časovom predstihu. Cestovné lístky a rezervácie miesta si môžu zakúpiť nielen v pokladniciach ZSSK, ale pohodlne aj prostredníctvom e-shopu či mobilnej aplikácie Ideme vlakom. V záujme osobného komfortu odporúčame cestujúcim aj zabezpečenie miesteniek, hoci väčšina vlakov ZSSK nie je povinne miestenková.

Obsadenosť vybraných vlakov počas veľkonočného obdobia (údaje aktuálne k 11. 4. 2022, uvádzame obsadenosť nad 50 a viac %):

Příští pátek se otevře pro cestující nová zastávka na Slovanech

PLZEŇ, 8. dubna 2022

Správa železnic zprovozní v pátek 15. dubna novou zastávku Plzeň-Slovany. Ta nahradí nedalekou stanici v Koterově, která přestane sloužit osobní dopravě. Tomuto dopravnímu opatření bude předcházet nepřetržitá výluka, která se uskuteční v termínu od 11. do 14. dubna. První ranní vlak zastaví o den později už u nového nástupiště na Slovanech.

Výstavba nové zastávky na Slovanech je součástí další etapy modernizace plzeňského uzlu, která probíhá v úseku Lobzy – Koterov a byla zahájena v listopadu 2020. Příští pátek začnou vlaky využívat zrekonstruovanou 2. traťovou kolej mezi hlavním a koterovským nádražím, a to včetně nového nástupiště poblíž Lobezské ulice. Tím se rozšíří cestujícím možnosti přestupu na MHD. Prvním spojem, který zde zastaví, bude osobní vlak na trase Horažďovice předměstí – Plzeň-Jižní Předměstí s příjezdem na Slovany ve 4.44 hodin. Cestujícím bude dispozici zatím jen jedna nástupní hrana, druhé nástupiště se začne využívat až po dokončení rekonstrukce 1. traťové koleje na jaře příštího roku. 

Posledním spojem, který obslouží před zahájením výluky stanici Plzeň-Koterov, bude v pondělí 11. dubna v 7.42 hodin osobní vlak 8906 z Nepomuka do Plzně-Jižního Předměstí. V budoucnu bude sloužit pouze nákladní dopravě, proto dělníci začnou prakticky okamžitě s demontáží nástupišť. Výpravčí budou v Koterově sloužit do odpoledních hodin 14. dubna, ještě během Velikonoc přejde stanice na dálkové řízení z pracoviště na plzeňském hlavním nádraží.        

Průběh stavebních prací
Modernizace kolejiště v Plzni-Koterově a v přilehlých úsecích postupuje po etapách, aby se minimalizovala omezení železničního provozu. Prvním viditelným výsledkem jsou nové koleje a výhybky v jižní části stanice s přípravou na částečné zdvoukolejnění trati směrem ke Starému Plzenci, zprovozněné loni v srpnu. Současně s otevřením nové zastávky na Slovanech bude v Koterově definitivně opuštěno původní kolejiště včetně 1. traťové koleje do Plzně. Provoz bude převeden na část nově vybudovaných staničních kolejí, u kterých již nebudou nástupiště, a 2. traťovou kolej ve směru do Plzně s novou zastávkou.

V dalších měsících bude pokračovat výstavba zbylé části kolejiště v Plzni-Koterově a 1. traťové koleje do Plzně s předpokládaným dokončením v červnu příštího roku. Na zastávce Plzeň-Slovany přibude ještě jedno nástupiště, lávka přes koleje a výtah pro bezbariérový přístup. Stanici Plzeň-Koterov budou tvořit dvě hlavní a dvě předjízdné koleje, které umožní potřebné křižování, předjíždění nebo krátkodobé odstavení vlaků.

Historie stanice Plzeň-Koterov
Vlaky začaly jezdit přes Koterov 1. září 1868, kdy byla zprovozněna železniční trať České Budějovice – Plzeň, která byla součástí tehdejší Dráhy císaře Františka Josefa z Vídně do Chebu. Pro cestující zde byla 20. února 1898 otevřena nejprve zastávka, která se nacházela poblíž ulice Na Lipce vedle bývalého přejezdu a dnešní lávky pro pěší. Místem procházela jedna traťová kolej, ze které odbočovala vlečka do plzeňské plynárny a pivovaru Světovar.

Hospodářská konjunktura na konci 30. let 20. století s nárůstem nákladní železniční dopravy vyvolala myšlenku vybudovat na polích mezi železniční tratí a řekou Úslavou velké seřaďovací nádraží, výhodně napojené na všechny tratě vedoucí z plzeňského uzlu. Až na přelomu 40. a 50. let 20. století vznikla v Koterově, od roku 1942 součásti Plzně, nová železniční stanice. Původní plány byly realizovány jen částečně. Dokončené nádraží zahrnovalo 3 tranzitní koleje a 11 kolejí pro seřaďování nákladních vlaků. Součástí byla výpravní budova na konci Velenické ulice a dvě věžová stavědla. Cestujícím nadále sloužila zastávka u koterovského přejezdu.

V letech 1962–1968 byla trať Plzeň – České Budějovice elektrifikována. Změnou jízdního řádu, platnou od 23. května 1982, byla zrušena zastávka u koterovského přejezdu. Náhradou začaly osobní vlaky zastavovat přímo ve stanici, kde byla proti výpravní budově vybudována dvě nová nástupiště.

V 90. letech začala klesat intenzita nákladní dopravy na železnici a využití koterovského seřaďovacího nádraží se snižovalo. Proto bylo rozhodnuto od září 1995 soustředit sestavu nákladních vlaků opět na seřaďovacím nádraží v Doubravce. V září 1998 byly rekonstruovány výhybky ve směru na plzeňské hlavní nádraží a ve stanici přibylo třetí bezbariérově přístupné nástupiště.

Po roce 2005 začala projektová příprava modernizace plzeňského železničního uzlu, která měla zahrnout i stanici Plzeň-Koterov. Ve spolupráci s městem Plzní se hledala cesta, jak zlepšit přestupy cestujících mezi vlaky a MHD. Vznikla studie na prodloužení tramvaje od Světovaru přímo před koterovské nádraží, uvažovalo se i o zavedení vlakotramvají přejíždějících mezi tramvajovou a železniční sítí. Nakonec bylo rozhodnuto přenést zastavování osobních vlaků z Plzně-Koterova opět na zastávku, nikoliv do původních míst, ale na opačnou stranu směrem ke křižovatce Sušické, Lobezské a Částkovy ulice pod novým názvem Plzeň-Slovany.

Správa železnic vybrala zhotovitele druhé etapy elektrizace trati z Brna do Zastávky

BRNO, 8. dubna 2022

Už v letošním roce se rozběhnou první přípravné práce na elektrizaci trati ze Střelic do Zastávky u Brna, která bude spojena rovněž s výstavbou druhé koleje. Správa železnic vybrala zhotovitele stavby; vítěznou společnost ZASTŘEL tvoří Subterra, OHLA ŽS a Elektrizace železnic Praha. Dokončení modernizace zmíněného úseku umožní zavedení elektrických příměstských vlaků na frekventované relaci mezi Brnem a Zastávkou. Hlavní stavební práce by měly začít na jaře příštího roku, dokončení akce se plánuje v závěru roku 2024. Předpokládané celkové investiční náklady dosahují 3,1 miliardy korun.

Modernizaci a elektrizaci prvního úseku z Brna-Horních Heršpic do Střelic dokončí Správa železnic letos na jaře. Jejím výsledkem jsou mimo jiné nové zastávky v Brně-Starém Lískovci a v Ostopovicích. Stavební práce se odehrávaly nejen v mezistaničním úseku a v samotné stanici Střelice, ale také několik set metrů za ní ve směru na Tetčice, kde vznikla první část dvoukolejné trati. Výstavba jejího pokračování se naplno rozběhne v příštím roce. Výsledkem obou stavebních etap bude přibližně 20 kilometrů modernizované trati z Brna-Horních Heršpic do Zastávky u Brna.

Náročným úkolem pro stavbaře bude zejména výstavba druhé koleje, která si vyžádá velký objem zemních prací. Kromě obnovy železničního svršku a spodku dojde k výstavbě trakčních stožárů a natažení trolejového vedení. Projekt zahrnuje rovněž rekonstrukci 11 mostů a 5 propustků. K vyšší bezpečnosti provozu přispěje moderní elektronické zabezpečovací zařízení, stejně jako rekonstrukce 8 přejezdů. Stávající traťová rychlost 80 km/h se po instalaci evropského zabezpečovače ETCS zvýší až na 120 km/h.  

Rekonstrukcí projdou zastávky v Omicích a Rosicích u Brna. Stanice Tetčice se přejmenuje na Tetčice-Bobrava, cestující budou využívat navazující zastávku Tetčice, jejíž nástupiště budou končit u stávajícího železničního přejezdu. Největší proměnou ale projde stanice Zastávka u Brna, kde se vybují dvě vnější a jedno ostrovní nástupiště. Bezbariérové propojení nového podchodu a nástupišť zajistí výtahy. Nástupní hrany ve všech stanicích a zastávkách budou ve výšce 550 milimetrů nad kolejí, což umožní pohodlný nástup do vlakových souprav.

Správa železnic představila práce na vysokorychlostní trati Moravská brána I

OLOMOUC, 7. dubna 2022

Úsek mezi Prosenicemi a Hranicemi na Moravě projektuje společnost AFRY s dalšími mezinárodními dodavateli. Dokumentace pro územní rozhodnutí (DÚR) by měla být hotova v příštím roce. Práce budou pravidelně projednávány se všemi partnery přípravy v regionu.

Zástupci Správy železnic společně s projektanty ze společnosti AFRY představili dosavadní stav prací na dokumentaci pro úsek VRT Moravská brána I. Prezentovali také přínosy vysokorychlostních tratí (VRT) pro region a způsob projednání záměru v dotčených obcích v kraji. Ředitel odboru přípravy vysokorychlostních tratí Martin Švehlík považuje spolupráci se samosprávami za klíčovou: „S návštěvou obcí jsme začali ve výrazném předstihu, tedy v době, kdy byl k dispozici pouze základní návrh tratě ze studie proveditelnosti. Nyní postupujeme do další fáze, kdy můžeme diskutovat o konkrétních opatřeních na ochranu obyvatel nebo životního prostředí.“ Na podrobnější dokumentaci pro územní rozhodnutí pracuje Správa železnic s AFRY od počátku letošního roku.

VRT Moravská brána I je prvním úsekem, na kterém Správa železnic zvažuje využití moderních nástrojů k prezentaci prací veřejnosti, jako je například interaktivní 3D model analogický videohernímu světu. Videa vytvořená na základě této technologie mohou efektivně ilustrovat citlivé zasazení tratí do krajiny.

AFRY je mezinárodní společnost působící v oblasti projekčně-inženýrských služeb a architektury. Podle generálního ředitele společnosti pro ČR/SR Iva Šimka využívají projektanti zkušenosti ze zahraničí: „Máme znalosti z projektů rychlých spojení z Německa, Švýcarska a Skandinávie. Pro komunikaci s veřejností chceme využít inovativní a efektivní způsob přenosu informací mezi projektovým týmem, investorem i místními. Půjde o 3D zpracování tratě, GIS portál a transparentní a otevřenou diskuzi s veřejností.“ Investor i dodavatel také klade důraz na udržitelná technická řešení.

„Naším cílem je přinést do ČR to, co nabízíme jinde ve světě. Využíváme technologii založenou na videoherní platformě Unreal Engine, která umožňuje projektová data zobrazit zcela realisticky. Je to nástroj nové generace, který je v projektování infrastrukturních akcí v ČR průlomový. Na rozdíl od předdefinovaných ukázek prací formou vizualizací a animací vytváříme skutečné digitální dvojče celého úseku tratě o rozloze 200 km2,“ doplňuje možnosti 3D modelu Ivo Šimek, generální ředitel AFRY pro ČR/SR.

Zhruba 20kilometrový úsek VRT Moravská brána I je součástí nové vysokorychlostní tratě z Brna do Ostravy. Společně s VRT Moravská brána II tvoří funkční celek, který výrazně navýší kapacitu železniční dopravy v Olomouckém i Moravskoslezském kraji. Ta může být nabídnuta k provozu nákladní či regionální dopravy. Nové tratě ulehčí stávajícímu koridoru mezi Přerovem a Ostravou, který ve velké míře využívá například dálková osobní doprava. Nezanedbatelným benefitem je také zkrácení jízdních dob.

https://www.spravazeleznic.cz/documents/50004227/146695653/VRT_ilustra%C4%8Dn%C3%AD+vizualizace.jpg/4037585c-8060-4552-80d7-51e28b2dc1d2?t=1649328372477

Pátým členem Představenstva Českých drah je Lukáš Svoboda

7.4.2022 - 15:34

Dozorčí rada Českých drah, a.s., dnes zvolila pátým členem Představenstva ČD Lukáše Svobodu, dosavadního ředitele úseku Ekonomiky a sdílených služeb ve společnosti ČD – Telematika. U národního dopravce bude Lukáš Svoboda odpovědný za řízení ekonomických útvarů. Představenstvo ČD je tak kompletní.

„V otázce výběru Lukáše Svobody jsme ve shodě s novým předsedou představenstva. V oblasti podnikových financí se pohybuje více než 12 let. Působil na několika vysokých manažerských pozicích včetně funkce CFO v podniku s dvacetimiliardovým obratem. Nesporná výhoda Lukáše Svobody je, že má zkušenosti se Skupinou ČD. Ve vedení společnosti bude hrát klíčovou roli a pracovat začne hned zítra. Jeho hlavní úkoly jsou stabilizace cash flow, ověření nákladové efektivity, cenotvorby a výnosů,“ říká k volbě předseda Dozorčí rady ČD, a.s., Miroslav Zámečník.

Lukáš Svoboda je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze a Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. V uplynulých letech vedl např. finanční divizi a sekci controllingu ve státním podniku Česká pošta nebo působil jako Senior Consultant v oddělení Fúzí a akvizic ve společnosti PricewaterhouseCoopers. Od roku 2019 do současnosti pracoval pro ČD – Telematiku, dceřinou společnost Českých drah. Vedle standardní agendy finančního ředitele byl zodpovědný také za oblast nákupu, logistiky nebo správy majetku.

Složení Představenstva ČD, a.s.

  • Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel
  • Michal Kraus, místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele
  • Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele
  • Blanka Havelková, členka představenstva a náměstkyně generálního ředitele
  • Lukáš Svoboda, člen představenstva a náměstek generálního ředitele

ZSSK pristupuje k úprave mimoriadnych vlakov z Čopu do Košíc

7.4.2022

ZSSK z dôvodu efektívnejšej koordinácie ľudí utekajúcich z Ukrajiny pred vojnou pristupuje k úprave mimoriadnych vlakov z Čopu do Košíc

Za účelom lepšie organizovať prúdy ľudí utekajúcich z Ukrajiny smerom do veľkokapacitného strediska v Michalovciach pristupujeme od 8. 4. 2022 k úprave vedenia mimoriadnych vlakov z Čopu do Košíc. Po novom budú vlaky slúžiace k preprave obyvateľov z Ukrajiny vypravované iba v úseku zo stanice Čop do stanice Čierna nad Tisou a späť a to nasledovne:

  • vlak Os 8860 (Čierna nad Tisou 7:00 – Čop 7:40),
  • vlak Os 8861 (Čop 10:35 – Čierna nad Tisou 11:46),
  • vlak RR 961 ZAKARPATIA (Čop 15:50 – Čierna nad Tisou 16:49),
  • vlak RR 962 ZAKARPATIA (Čierna nad Tisou 13:14 – Čop 13:51).

 

Pre vojnovú situáciu na Ukrajine ostávajú i naďalej zrušené nasledovné vlaky, a to bez náhrady až do odvolania:

  • vlak RR 960 ZAKARPATIA (Košice 9:08 – Čop 11:00),
  • vlak RR 963 ZAKARPATIA (Čop 19:06 – Košice 21:33),
  • vlak Os 8862 v úseku Čierna nad Tisou – Čop a vlak Os 8863 v úseku Čop – Čierna nad Tisou.

 

ZSSK chce aj naďalej pomáhať ukrajinským občanom utekajúcim z krajiny pred vojnovým konfliktom a preto stále platí, že na svoju bezpečnú prepravu môžu využiť vlaky ZSSK, ak sa preukážu platným cestovným pasom, občianskym preukazom alebo deklaráciou, že ide o občana UA (napr. udelený štatút dočasného odídenca; doklad o prekročení SK-UA hranice). Pre bezplatnú prepravu je potrebné „vyzdvihnúť“ si podľa stanovených podmienok bezplatný cestovný doklad v pokladnici, v krajnom prípade u sprevádzajúceho personálu vo vlaku na základe predloženia platného ukrajinského cestovného pasu, občianskeho preukazu alebo deklarácie, že ide o občana Ukrajiny.

Prosíme všetkých slovenských cestujúcich, aby boli voči ich ukrajinským spolucestujúcim empatickí a v prípade potreby im pomohli či už s orientáciou počas prepravy, hľadaním spojov alebo voľných miest vo vlakoch.

Pre občanov Ukrajiny tiež ZSSK pripravila špeciálnu podstránku, na ktorej nájdu rýchlo a prehľadne všetky potrebné informácie o preprave vlakmi ZSSK vo svojom rodnom jazyku → https://www.zssk.sk/ukrajina/.

Aj naďalej sa budeme snažiť pomôcť, ako to len pôjde. V tejto krízovej situácii sa však rozhodnutia robia za pochodu a veľmi dynamicky, preto odporúčame pre najaktuálnejšie informácie sledovať náš web a Facebook.

ZSSK kvôli nálezu bomby z 2. svetovej vojny dočasne pozastavila dopravu

7.4.2022

Dnes v doobedňajších hodinách bola pri výkopových prácach na stavbe strediska technicko-hygienickej údržby (THÚ) v Nových Zámkoch objavená 250-kilogramová americká letecká bomba a 40 ks malých nemeckých protilietadlových bômb, oboje z čias 2. svetovej vojny.

Priestor bol pre bezpečnosť pracovníkov, aj obyvateľov mesta okamžite zabezpečený Políciou SR, ktorá nariadila evakuáciu v okruhu 500 metrov od náleziska. Počas ich práce na zneškodňovaní a odstránení bômb prerušila Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od 12:40 vlakovú dopravu v smere Bánov – Nové Zámky a Palárikovo – Nové Zámky. Z tohto dôvodu boli pozastavené medzištátne vlaky EC 276 (Budapest-Nyugati pu 11:40 – Praha hl. n. 18:42) a EC 275 (Praha hl. n. 7:12 – Budapest-Nyugati pu. 14:20). V úseku Šurany – Nové Zámky a Palárikovo – Nové Zámky sme od 14:20 hod. zabezpečili náhradnú autobusovú dopravu (NAD), ktorá v úsekoch premávala namiesto osobných vlakov.

Po zistení pyrotechnikov, že bomby sú bez rozbušky a teda je možné s nimi manipulovať, ich pracovníci OR PZ presunuli na bezpečné miesto, kde pracujú na ich zneškodnení.

Vlaková doprava je od 14:30 obnovená v plnom rozsahu. Následkom mimoriadnej udalosti meškajú medzištátne vlaky EC 276 (56 minút) a EC 275 (85 minút). Za spôsobené nepríjemnosti sa cestujúcim ospravedlňujeme.

Pomoc uprchlíkům z Ukrajiny nijak nenarušila běžný chod pražského hlavního nádraží

PRAHA, 6. dubna 2022

Pražským hlavním nádraží prošlo od přelomu února a března více než 100 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Díky maximálnímu nasazení zaměstnanců Správy železnic a celé řady dalších institucí i stovkám dobrovolníků z několika neziskových organizací se podařilo zajistit pomoc uprchlíkům tak, že se mimořádná situace prakticky nijak nedotkla běžných cestujících či řízení provozu. V posledních dnech už počet občanů Ukrajiny přijíždějících do Prahy postupně klesá.

Evakuační vlaky s Ukrajinci začaly do Prahy přijíždět před více než měsícem. První pomoc pro ně připravila Správa železnic ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy prostřednictvím stanu v prostorách nové odbavovací haly mezi vstupy do metra. Následně vzniklo improvizované centrum pomoci v jižním křídle Fantovy budovy, kde zájemci dostanou základní informace o možnostech pomoci. „K dispozici máme jižní část Fantovy budovy a celé její přízemí, které sousedí se schodištěm do druhého patra, kde je kulturní sál. Ten nyní slouží jako odpočinková místnost. Dále je v přízemí Fantovy budovy i improvizovaná ošetřovna, kde medici 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ve spolupráci se Záchrannou službou hl. m. Prahy zajišťují prvotní ošetření, případně směřují uprchlíky na služby krizového centra,“ říká za Správu železnic vedoucí správy budovy hlavního nádraží Jan Vágner.

O ukrajinské uprchlíky se každý den stará přibližně 40 až 50 lidí. Jsou mezi nimi drážní i státní hasiči, zaměstnanci Správy železnic, pražského magistrátu, Českých drah, Policie ČR, Městské policie hl. m. Prahy, medici a v neposlední řadě stovky dobrovolníků z neziskových organizací, kteří se střídají v pravidelných směnách. K dispozici jsou 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Snahou všech zúčastněných složek je, aby se ukrajinští uprchlíci zdrželi na hlavním nádraží maximálně v řádu několika hodin a co nejdříve pokračovali v cestě do dalších destinací nebo do krajského kontaktního centra, kde jim je poskytnuta další pomoc.

Vedle toho bylo a je nezbytné zajistit, aby nádraží fungovalo zcela standardně a cestující i dopravci získali komfort, na který jsou zvyklí. V běžný pracovní den nádražím projede téměř 980 vlaků a projde kolem 70 tisíc cestujících. „Řízení provozu muselo řešit požadavek na přistavování vlaků s uprchlíky k prvnímu nástupišti, aby měli co nejkratší cestu k pomoci,“ pokračuje Jan Vágner. „Díky perfektní spolupráci všech zúčastněných společností a firem, dobrovolníků a pražského magistrátu se nám to daří zvládat velice dobře,“ dodává.

Vznikne nové vlakové spojení Prahy se severoněmeckým přístavním městem Flensburg

6.4.2022 - 10:14

Od června se rozšíří přímé vlakové spojení Praha – Hamburg až do Flensburgu na německo-dánské hranici. Provoz vlaku zajišťují České dráhy ve spolupráci s Deutsche Bahn.

„V kooperaci s našimi zahraničními partnery se snažíme průběžně rozšiřovat nabídku atraktivních spojení. Od června tak pojede přímý vlak Českých drah do severoněmeckého Flensburgu, který je vyhledávanou turistickou destinací a představuje bránu pro cesty po železnici do Dánska a Skandinávie,“ říká Petr Vondráček, ředitel odboru obchodu osobní dopravy Českých drah.

Vlak pojede poprvé v neděli 12. června z Prahy v 10:25 hod. a do Flensburgu přijede večer v 19:07 hod.. Opačným směrem bude jezdit od pondělí 13. června. Plánovaný odjezd z Flensburgu je v 8:31 hod. a do Prahy přijede v 17:35 hod. Spoj EC 174 / 175 Berliner nově zastaví na severu Německa také ve městech Schleswig, Rendsburg a Neumünster. Pro toto spojení budou v nabídce cenově výhodné Včasné jízdenky Evropa.

Vlak poskytuje komfortní a ekologické cestování. Klimatizovaná souprava je vybavena palubní Wi-Fi sítí, cestující mají k dispozici elektrické zásuvky 230 V a USB konektory pro napájení elektroniky, ve vlaku je řazený restaurační vůz i oddíly pro cestující s dětmi, pro cestující na ortopedických vozících nebo pro přepravu jízdních kol. Po většinu trasy je vlak napájen elektřinou z 100% obnovitelných zdrojů.

České dráhy nabízejí v jízdním řádu 2022 přímé vlakové spojení do Německa, Polska, na Slovensko, do Maďarska, Rakouska a Švýcarska. Denně zajišťují vlaky Českých drah přímé spojení do více než 130 zahraničních destinací. Do dalších míst lze cestovat s přestupem na spoje zahraničních partnerů. Včasné jízdenky Evropa lze využít i pro cesty na Slovensko, do Chorvatska, Slovinska, Maďarska, Polska, Rakouska, Švýcarska, Lucemburska, Belgie, Nizozemí nebo Dánska.

Flensburg

Historické hospodářské a kulturní centrum na pomezí německé spolkové země Šlésvicko-Holštýnko a Dánska. Vznik je datován do 12 století. Ve městě se nachází množství historických objektů, církevních staveb, Starý přístav a řada muzeí (městské, přírodopisné, rybářské, lodní dopravy, rumu). Město je známé také díky množství kulturních, společenských a sportovních událostí po celý rok (regata). 

Schleswig  

Staré vikingské město a historické sídlo zdejších vládců. Ve městě se nachází katedrála s hrobkou dánského krále Frederika I. Dánského. Na hradě Gottorf je rozsáhlé historické a přírodopisné muzeum s unikátními exponáty, jako je vikingská loď Nydamboot nebo mumie Dívky z Windeby, která vznikla přírodní cestou v močálech na severu Německa. U zámku se nachází rozlehlá barokní zahrada. Ve Schleswigu se nachází také jedinečné Vikingské muzeum Haithabu.  

Rendsburg

Jedinečný ocelový most přes kanál spojující Severní a Baltské moře. Délka ocelové mostní konstrukce o hmotnosti 17 740 tun má délku 2,5 kilometru. Celková délka včetně příjezdových ramp je 7,5 kilometru. Výška mostu nad kanálem je 42 metrů a umožňuje tak proplouvat i velkým námořním lodím. Na mostě je zavěšen neobvyklý transportér, který zajišťuje přepravu osob a silničních vozidel přes kanál.   

Neumünster

První zmínky o osídlení Neumünsteru pocházejí z roku 1127. Vývoj města výrazně ovlivnil textilní průmysl, dnes se v něm nachází textilní muzeum. V okolí řada přírodních rezervací (např. rašeliniště Dosenmoor).

Nepremeškaj príležitosť a získaj cestovný lístok, ktorý ti otvorí dvere do celej Európy

6.4.2022

Ak ste ešte nepočuli o DiscoverEU, je najvyšší čas to zmeniť. Táto iniciatíva ako súčasť programu Erasmus+ pod záštitou Európskej únie totiž ponúka mladým ľuďom na prahu dospelosti nezabudnuteľný zážitok z cestovania po celej Európe a počas apríla plánuje zadarmo rozdať tisícky lístkov. Jedným zo šťastlivcov môžete byť aj vy.

V apríli 2022 sa Európska komisia a Európska výkonná agentúra pre vzdelávanie a kultúru chystajú vybrať najmenej 35 000 odvážlivcov, ktorým poskytnú lístky na mesačné cestovanie po celej Európskej únii vrátane Slovenska. Mladí ľudia vo veku 18 rokov sa môžu prihlásiť na Európskom portáli pre mládež prostredníctvom online formulára. Obdobie podávania žiadostí bude otvorené od štvrtka 7. apríla 2022 od 12:00 (SELČ) do štvrtka 21. apríla 2022 do 12:00 (SELČ).

Vybraní mladí ľudia dostanú medzinárodné sieťové cestovné lístky Interrail na maximálne obdobie jedného mesiaca, ktoré môžu ľubovoľne využiť v čase od 1. júla 2022 do 30. júna 2023. Výhercovia budú spoznávať rozmanitosť a kultúrne dedičstvo Európy prioritne po železnici a ponuka sa týka aj všetkých vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Aby sa však zabezpečil čo najširší prístup, projekt v prípade potreby ponúka alternatívne spôsoby dopravy, ako sú trajekty a autobusy. Vo výnimočných prípadoch bude povolené cestovať lietadlom, čím sa zabezpečí, že aj ľudia žijúci v odľahlých oblastiach a na ostrovoch budú mať možnosť zúčastniť sa DiscoverEU.

Cestovné lístky, ktoré otvárajú brány EÚ, získajú výhercovia zadarmo. Na určité vlaky však môžu dopravcovia k cestovnému lístku vyberať aj rôzne príplatky, a to napríklad za povinné miestenky (niekedy zahrňujú aj extra poskytované služby), lôžka a ležadlá, použitie kajút, lôžok v kabínkach a sklápacích sedadiel na lodiach lodných spoločností, prístavné poplatky, palivové poplatky a ďalšie služby poskytované vo vlakoch (telefón, noviny…).

Budúci cestovatelia získajú spolu s traťovým lístkom aj zľavovú kartu DiscoverEU, ktorej platnosť bude zosúladená s dobou ich cesty. Táto karta im poskytne zľavy na návštevy a aktivity v oblasti kultúry, vzdelávania, prírody, športu, miestnej dopravy, ubytovania, či stravovania.

Kritériom pre udelenie grantu je mať 1. júla 2022 18 rokov (t.j. dátum narodenia od 1. júla 2003 do 30. júna 2004 vrátane) a byť občanom EÚ. Po splnení týchto základných kritérií bude výberový proces pozostávať zo správneho zodpovedania niekoľkých kvízových otázok, následne budú žiadatelia zoskupení a zoradení podľa krajín a správnych odpovedí. Po skončení výberového procesu zasadne komisia, ktorá rozhodne, či práve vy dostanete zelenú na mesačné cestovanie naprieč krajinami Európskej únie. Preto nepremeškajte príležitosť a postarajte sa o celoživotný zážitok.

Všetky informácie s podrobnými pravidlami nájdete na tejto stránke → https://europa.eu/youth/discovereu/rules_sk.

Nepremeškajte príležitosť a postarajte sa o celoživotný zážitok.

Konec bloudění ve městě, Praha bude čitelná

5.4.2022

V září loňského roku vyhlásil ROPID (Regionální organizátor pražské integrované dopravy) mezinárodní soutěž na novou podobu jednotného informačního systému pro veřejnou dopravu a prostranství hlavního města Prahy. Porota v anonymním hlasování rozhodla o vítězném návrhu, jehož autorem je český tým tvořený grafickým studiem Side2, ateliérem A69 architekti a typografickým studiem Superior Type. S novým designem, ale také s úplně novými fyzickými i digitálními prvky se Pražané v ulicích města poprvé setkají letos v létě v rámci pilotního testování, ve kterém budou moci nový systém sami vyzkoušet a komentovat. Testování bude trvat do konce roku, kdy se připomínky vyhodnotí. Postupné nasazení nového systému začne v roce 2023.


Od výsledku soutěže si Praha slibuje sjednocení v současnosti tak trochu roztříštěného systému, zlepšení přehlednosti a srozumitelnosti informací pro obyvatele i návštěvníky. Současně používaný systém byl ve své době velmi nadčasový, podařilo se ho však realizovat jen na lince metra B. Ambicí je, aby se nový navigační systém zároveň stal jedním ze symbolů města.


„Praha má nový, přehledný a uživatelsky přívětivý celoměstský orientační a navigační systém. Chci, aby každý vždy snadno nalezl informace o své cestě a zbytečně nebloudil. To se třeba děje při hledání správného východu z metra na komplikovaných přestupních bodech, zastávkách navazujících spojů i při chůzi městem. Pražané se mohou těšit na prvky s moderním vzhledem a na nové digitální nosiče a informace. Čím více dopravních možností v MHD nabízíme, tím přehlednější musí být. Základ je srozumitelnost, dobrá viditelnost a aktuální informace. Kvalitou informací a designem se Praha konečně může srovnávat se světovými metropolemi, jako je New York nebo Londýn,“ uvedl Adam Scheinherr, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu, a dodává: „Jeden příklad za všechny. Brzy zahájíme hlavní stavbu metra D. Změní se všechna dopravní schémata nad dveřmi ve vozech metra a na nástupištích, a to i na existujících trasách. Praha získá novou linku, nové přestupní uzly, které na ukazatelích nesmí chybět. Současný navigační systém má kořeny v 70. a 80. letech minulého století. Bereme si z něj to nejlepší, ale od jeho vzniku jej systematicky nikdo nerozvíjel. Chystáme velké krásné stavby jako metro D, nové tramvajové tratě, Terminál Smíchov nebo lanovku z Podbaby do Bohnic. Nedovedu si představit, že by tu byl informační systém z minulého století, který by nepracoval s tím, co dnes umí špičkoví designéři, a s množstvím on-line informací, které máme k dispozici. To je jako kdybyste si dali do nového auta místo satelitní navigace kompas.“


Projekt vznikl již v roce 2017, tehdy ještě pod jménem Jednotný informační systém Prahy. Ten měl především sjednotit orientační systém v rámci městského veřejného prostoru i hromadné dopravy a měl také reflektovat na potřebu změny v souvislosti s velkými investičními dopravními projekty v Praze, jako je například nový dopravní Terminál Smíchov nebo stavba metra linky D a další. Velké dopravní projekty, ale i potřeba lepší navigace v neustále se rozvíjejícím městě, ještě více zdůrazňují potřebu nového orientačního systému, který odpovídá požadavkům moderní společnosti v 21. století. „Město by mělo být pro své obyvatele i jeho návštěvníky přehledné. Dobrá orientace v městské hromadné dopravě pak nepochybně usnadňuje také pohyb i život lidí v metropoli. Pilotní projekt informačního a navigačního systému bude propojen také s městskou open source datovou platformou Golemio, takže nehrozí uvrtání města do závislosti na jednom dodavateli,“ říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy, a doplňuje: „Nová podoba a funkčnost systému Čitelná Praha se bude testovat na pilotních projektech, necháme cestující se k němu vyjádřit a teprve poté ji budeme finalizovat. Pražané se tak s novým městským orientačním systémem začnou setkávat od roku 2023. Přitom nemáme v úmyslu všechny současné prvky vyměnit najednou a zbytečně plýtvat prostředky, naopak budeme preferovat jejich postupné nasazení tam, kde plánujeme rekonstrukce, nebo když původní prvky technologicky doslouží,“ dodává Hřib.


Lidé si mohou položit otázku, proč Praha potřebuje systém pro orientaci ve městě, když všichni mají svou vlastní navigaci v kapse v podobě mobilního telefonu. Ukazuje se však, že i v dnešní době má moderní městský navigační systém smysl. „Podle zahraničních zkušeností se potvrzuje, že lidé se ve veřejném prostoru nebo v dopravních prostředcích ujišťují, že jdou správnou cestou, právě pomocí městského orientačního systému, a to i ve chvíli, kdy mají v ruce nejmodernější telefon s mapovými aplikacemi nebo online dopravními informacemi. Naším cílem je to, aby si lidé díky novému jednotnému systému cestování městem užili, mohli se kolem sebe dívat a i z rutinní cesty do práce si udělali zážitek z nového poznání,“ vysvětluje Ondřej Boháč, ředitel IPR hlavního města Prahy.

Obrázek: Modelový příklad. Označení vstupu do stanice metra linky B

Soutěž a vítězný návrh

Do mezinárodní soutěže na podobu nového orientačního systému české metropole se mohli přihlásit zájemci z celého světa. Samotná soutěž byla dvoufázová s anonymním hodnocením. Byl tak zaručen rovný a maximálně férový přístup. O soutěž, kterou administrovala společnost Czechdesign, projevilo zájem hned 16 mezioborových týmů, osm českých a osm zahraničních, mimo jiné z Německa, Švýcarska nebo Nizozemska. „Vážíme si toho, že se Praha společně s organizací ROPID a dalšími zapojenými institucemi do tak rozsáhlého projektu pustila. Zájem o soutěž z řad profesionálů z Česka i zahraničí předčil naše očekávání a byl pro nás velkou odměnou. Mimo jiné dokazuje, že je Praha výjimečné město s velkým potenciálem, které si zaslouží zájem a péči. Podařilo se nám získat pro tento projekt zkušené odborníky z celé Evropy nejen z řad účastníků, ale také pro odbornou porotu. I v tomto projektu se potvrdila naše dlouhodobá zkušenost, že dobře sestavený tým nezávislých porotců je jedním z nejdůležitějších faktorů určujících kvalitu a váženost soutěže, přímo ovlivňuje nejen její proces a výsledky, ale také motivaci k přihlášení potenciálních soutěžících,“ shrnula Jana Vinšová, ředitelka odborné organizace Czechdesign.

Mezinárodní porota byla složena z celkem devíti zástupců a měla svou nezávislou a závislou část v poměru pět ku čtyřem hlasům. Porotě předsedal Mike Rawlinson, spolutvůrce navigačních systémů světových metropolí a zakladatel iniciativy Čitelná města. „Vítězný návrh byl vybrán jednomyslně, panovala na tom jednoznačná shoda. Všechny nás oslovilo, že návrh byl velmi propracovaný, podrobný, promyšlený a uvážený. Bylo zřejmé, že samotné nabídce vítězný tým věnoval spoustu času a úsilí. Zároveň podoba návrhu a všech jeho produktů byla čistá, střídmá a v podstatě jednoduchá v pozitivním smyslu slova. Ve výsledku návrh vytváří velmi dobrý dojem, nesoupeří s městem, ale skvěle do něj může zapadnout a stát se součástí celkové identity města. Další aspekty, jako je grafika, užití barev a celá typografie působí promyšleně. Návrh obsahuje patřičnou úroveň detailů k otázkám mapování, zejména ve vztahu, že jde o systém, který pomáhá chodcům pohybovat se snadno po městě a využívat všechno, co jim město může nabídnout. Celkově se práce vložená do návrhu vyplatila a vznikl tak skutečně vysoce funkční orientační systém pro Prahu,“ vysvětluje Rawlinson. Nezávislí porotci byli osloveni z řad předních domácích i světových odborníků nejen na grafický design nebo architekturu, ale především na informační a navigační design. Závislou část reprezentovali zástupci hlavních aktérů vznikajícího jednotného systému, MHMP, ROPID, DPP a IPR.

Pro postup jednotlivých týmů do druhého kola bylo důležité předložit vhodné reference. Porota pak do první fáze soutěže vybrala pět účastníků. Úkolem pro soutěžící vyzvané do první fáze soutěže bylo zpracovat komplexní zadání k vytvoření celkového konceptu informačně-navigačního systému s praktickým znázorněním typografie, barevnosti a především funkčních principů na různorodých 3D výstupech. Předložená řešení hodnotila porota anonymně a do druhé fáze vyzvala autory tři nejrelevantnějších návrhů. Vítěze však porota vybrala jednomyslně, všech devět porotců v anonymním hlasování zvolilo stejný návrh.

Obrázek: Modelový příklad nového vzhledu stanice metra Můstek na lince A

V elitní konkurenci světových účastníků uspěl český tým, který prokázal nejen nezbytnou odbornost a řemeslnou kvalitu, ale i vášeň pro tento komplexní projekt. Tým tvoří grafické studio Side2, ateliér A69 architekti a typografické studio Superior Type, doplňuje ho UX designérka Dominika Potužáková a historik a filozof docent Petr Hlaváček. Členové vítězného týmu mají za sebou desítky realizací navigačních systémů pro muzea, školy, bankovní domy, hotely, rezidenční projekty i multifunkční prostory pro desetitisíce návštěvníků. „Už delší dobu jsme s kolegy řešili, že Praha nutně potřebuje aktualizovat podobu navigačního systému, zejména s ohledem na připravované nové dopravní stavby. Současný stav navigace, její nekoncepčnost a roztříštěnost, nás dlouhodobě netěšil. Jakmile byla vypsána soutěž, neváhali jsme a přihlásili se. Navigační systémy jsou poměrně specifická disciplína a navigace v městském prostoru je pak disciplínou královskou. Větší a tak komplexní úkol v českém prostředí se nám již nenaskytne,“ vysvětluje Tomáš Machek ze studia Side2 a pokračuje: „Při práci na navigačním systému obecně není prostor pro přehnaná vizuální gesta, musí se při ní především správným způsobem organizovat informace a sdělované obsahy, řešit množství detailů při zachování funkčního celku a dbát na srozumitelnost. Ještě před soutěží jsme si dělali osobní rešerše městských navigačních systémů po celém světě, utvářeli si vlastní knihovnu dobrých příkladů a podrobně studovali veřejně dostupné manuály. Vedle toho jsme si fotili a měřili stávající prvky a nosiče v Praze a poté jsme si namodelovali v měřítku několik stanic a vestibulů metra pro ověření velikostních vztahů a fungování našeho návrhu. Systém je promyšlen a navržen tak, aby mohl Pražanům sloužit dlouhé desítky let a mohl se rozvíjet ruku v ruce s tím, jak se bude dále rozvíjet i Praha.“

Obrázek: Modelový příklad pěší navigace ve veřejném prostoru

Nový systém však nenajde uplatnění jen v hromadné dopravě. Praha si od něj slibuje také sjednocení navigačních prvků ve veřejném prostoru. V současnosti se o orientační systém stará osm subjektů najednou. Některé orientační prvky si dělají městské části, jinak vypadají pro autobusy, metro a další mají tramvaje. Praha tak chce nabídnout nový systém jednotlivým obcím s tím, že se bude o instalované navigační prvky starat skrze své městské organizace. Tím by se obce mohly zbavit jedné ze starostí a ušetřený čas využít jinak.

Pilotní projekty


Po dokončení soutěže je na řadě uživatelské testování. „V létě začneme testovat novou podobu systému v rámci pilotních projektů. Půjde třeba o totemy, obelisky, směrovky pro pěší, novou grafiku tabulí v metru nebo informací na zastávkách včetně zcela nových map okolí. Aktuálně připravujeme seznam míst, kde budou pilotní testy probíhat, a také při nich budeme sbírat názory cestujících. Připravujeme i expozice, aby si mohli lidé nový systém prohlédnout. Třeba v prostorách metra nebo prostřednictvím mobilního kontejnerového výstavního systému od IPR. Zpětná vazba nám pomůže dotáhnout finální podobu a funkčnost zejména nových prvků, které budou pro Pražany úplně nové,“ říká Petr Tomčík, ředitel ROPID.
S postupným rozšiřováním nových prvků nebo nové grafiky na stávající prvky Praha naváže od roku 2023. Nejjednodušší to bude s aplikováním nové grafiky na stávající prvky, déle bude trvat výstavba úplně nových nosičů v metru, na zastávkách povrchové dopravy nebo na pěších trasách. „S novým designem jednotného informačního systému se vlastně vracíme k otcům zakladatelům, v tomto případě Rostislavu Vaňkovi a Jiřímu Rathouskému, autorovi jednotného vizuálního stylu pražského metra i legendárního písma Metron, který si řada cestujících pamatuje z dob před ničivými záplavami v Praze. Líbí se mi myšlenka sjednocení informačního systému pražské MHD s tím, který je v ulicích na celém území Prahy. Protože to bude poměrně velká vizuální změna, považuji za důležité nový design jednotného informačního systému nechat otestovat našimi cestujícími. Testování bude probíhat letos v průběhu léta ve stanicích metra Háje a Palmovka, těšíme se na výsledky a věcné podněty veřejnosti. Celá obměna proběhne v rámci přirozené výměny dožilých prvků novými nebo např. v rámci rekonstrukcí či modernizací stanic. Proto touto cestou obměna informačního systému potrvá několik let. Považovali bychom totiž v současné složité ekonomicko-politické situaci v Evropě za nehospodárné vyměnit celý informační systém najednou,“ uzavřel Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.


Další informace k projektu naleznete na www.pid.cz/citelnapraha
Oficiální účet na Instagramu Čitelná Praha www.instagram.com/legible_prague

 

Finanční podpora historickým železničním vozidlům se zvýší na pět milionů korun

5.4.2022

Ministerstvo dopravy vyhlašuje výzvu v rámci programu na obnovu historických železničních vozidel na období 2021-2023. Ministerstvo financí v uplynulých dnech schválilo a navýšilo roční rozpočet na pět milionů korun.

Finanční podpora historickým železničním vozidlům se zvýší na pět milionů korun

Podpora historických železničních vozidel přispívá k zachování technického a kulturního dědictví České republiky a ministerstvo ji vyhlašuje každý rok. Cílem programu je obnovení provozu historických strojů nebo jejich vystavování.
 
Zájemci o finanční podporu mohou letos předkládat své investiční záměry až do 30. května 2022.
 
Více informací o pravidlech a podmínkách programu naleznete na stránkách Ministerstva dopravy.
 
Schválený program umožňuje spojit finanční podporu s veřejnými prostředky i z jiných zdrojů, a to až do výše 80 % uznatelných nákladů. Správcem programu je Odbor drážní dopravy Ministerstva dopravy.
 
Aktuálně probíhající výzva navazuje na předchozí programy, které fungovaly již od roku 2011. Každoročně dostane podporu obnova zhruba desítky kusů železniční techniky.

Informácia o nehodách a mimoriadnostiach na tratiach ŽSR od 28. 2. do 4. 4. 2022

05.04.2022

V tomto období evidujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) pätnásť zrážok vlaku s osobami z toho dvanásť smrteľných, na priecestí ŽSR evidujú dve zrážky s vlakom z toho jednu smrteľnú zrážku s osobou a jednu zrážku s motorovým vozidlom.

Dňa 18. marca sa na priecestí s jedinečným identifikačným číslom (JIČ) SP1303 v Slovenskom Novom Meste udiala cestná dopravná nehoda osobného motorového vozidla, po ktorej zostalo vozidlo v priechodnom priereze 2. traťovej koľaje Slovenské Nové Mesto – Michaľany. Súčasne došlo k poškodeniu návestného telesa výhybky č.35. Vozidlo bolo odstránené z priechodného prierezu ŽSR odťahovou službou. Dňa 23. marca vodičom nákladného cestného motorového vozidla došlo k prerazeniu závory na stojane „C“ na priecestí s JIČ SP0132 v úseku Vydrník – Poprad-Tatry, ktoré bolo uzatvorené z dôvodu prechodu vlaku po 2. traťovej koľaji. K zrážke vlaku s motorovým vozidlom nedošlo. Dňa 25. marca počas jazdy osobného vlaku v úseku Rybany – Bánovce nad Bebravou došlo k zrážke vlaku s cestným motorovým vozidlom na priecestí zo svetelným zabezpečovacím zariadením v riadnej činnosti s JIČ SP1880. Udalosť sa zaobišla bez zranenia osôb vo vlaku aj v motorovom vozidle, aj bez poškodenia železničnej infraštruktúry. Dňa 1. apríla bolo rušňovodičom osobného vlaku v úseku Drienovská Nová Ves - Prešov nahlásené motorové vozidlo v priechodnom priereze traťovej koľaje. K zrážke vlaku s motorovým vozidlom a k poškodeniu infraštruktúry ŽSR nedošlo.

Železnice Slovenskej republiky vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti aj viac ako kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne.

Železnice Slovenskej republiky ako manažér infraštruktúry opakovane apelujú na všetkých vodičov, chodcov, cyklistov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčili, či môžu bezpečne prejsť cez železničné priecestie. Na železničných priecestiach označených dopravnou značkou “Stoj, daj prednosť v jazde!“ je vodič povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať, musí dbať však na to, aby vozidlo nezasahovalo do priechodného prierezu koľaje, kde by mohlo byť zachytené prechádzajúcim vlakom. Tieto ustanovenia sa samozrejme vzťahujú aj na chodcov a cyklistov.

V prípade uviaznutia vozidla na železničnom priecestí je potrebné zavolať Integrovaný záchranný systém (IZS) na telefónne číslo 112 a nahlásiť JIČ, umiestnené na zadnej strane výstražníkov alebo dopravného zničenia. Operátori IZS následne vykonajú opatrenia na varovanie rušňovodiča koľajového vozidla.

Ak dôjde k zastaveniu vozidla na priecestí, spustí sa svetelná výstraha a zatvoria sa závory, je potrebné spustené závory bez zaváhania preraziť, pretože za krátku chvíľu vojde na priecestie vlak alebo iné koľajové vozidlo, ktorého hmotnosť býva niekoľko stoviek ton, brzdná dráha stovky metrov a ktorého rušňovodič nemá v drvivej väčšine prípadov žiadnu šancu pred prekážkou zastaviť.

ŽSR v tomto období evidujú aj prípady vandalizmu a preto opätovne upozorňujú aj na nebezpečné dôsledky vandalizmu, a teda aj úmyselného poškodzovania majetku. Vandali si neuvedomujú, že svojím konaním ohrozujú nielen plynulú prevádzku osobnej a nákladnej dopravy, ale hazardujú aj s ľudskými životmi. ŽSR preto prosia verejnosť, aby bola všímavá k dianiu na železnici, aby pri zistení podozrivého konania či pohybu cudzích osôb na železnici či v blízkosti majetku ŽSR kontaktovala políciu a eliminovala trestnú činnosť.

Dňa 4. marca počas jazdy vlaku v Krompachoch po koľaji č.1 došlo k nárazu rušňa do kameňov, ktoré boli poukladané na staničnej koľaji č. 1 na oboch koľajnicových pásoch – bez poškodenia rušňa. Toho istého dňa počas zastavovania osobného vlaku na zastávke Šarišské Michaľany rušňovodič spozoroval kamene poukladané na oboch koľajnicových pásoch – k nárazu rušňa do kameňov nedošlo. Dňa 5. marca na Odb. Močiar pri odstraňovaní poruchy na výhybke č.87 zistil návestný majster krádež prepojovacieho lana. Na Odb. Močiar bolo 11. marca pri odstraňovaní poruchy udržujúcim pracovníkom zistená krádež prepojovacích lán a poškodený ohrev výhybky a tri LIS. Toho istého dňa bolo v úseku Košice nákl. st. – Barca zistené návestným majstrom rozkradnutie trafostanice. Tiež 11. marca v Šenkviciach rušňovodič vlaku ohlásil, že pri 6. koľaji skupina mladých ľudí a laserom oslepuje rušňovodičov prechádzajúcich vlakov. Dňa 23. marca počas jazdy osobného vlaku v Markušovciach neznámy páchateľ hodil kameň do okna, došlo k rozbitiu vonkajšej sklenenej výplne. Dňa 27. marca v Dobrej bola zistená návestným majstrom krádež 4 kusov napájacích lán. Dňa 28. marca v Krompachoch boli kontrolórom trate SMSÚ ŽTS TO Spišská Nová Ves zistené kamene poukladané na hlavách koľajníc koľají č. 1 a č. 2 a na výhybkách č. 1, č. 2, č. 3 a č. 6 (košické zhlavie).  Kamene boli odstránené kontrolórom trate – páchateľ neznámy. Dňa 1. apríla v úseku Svit – Štrba bola zistená krádež telekomunikačného kábla o dĺžke cca 150 metrov. Dňa 3. apríla v Barci do vlaku hádzali neznáme osoby kamene. K poškodeniu rušňa, vozňov, či zraneniu vlakového personálu, alebo cestujúcich nedošlo.

Bezbariérová nástupiště, tišší provoz tramvají a zmodernizovaný podchod.

Bezbariérová nástupiště, tišší provoz tramvají a zmodernizovaný podchod. V Ostravě začíná rekonstrukce tramvajového mostu

4.4.2022

Tramvajová zastávka Dolní v Ostravě Jihu bude nově bezbariérová. Díky modernizaci tramvajového mostu na ul. Plzeňská (přes ul. Ruskou), jejíž investorem je Dopravní podnik Ostrava (DPO). Cestující se tak dočkají nejen zmodernizovaného nástupiště s novým mobiliářem, modernizace mostu zajistí v lokalitě i tišší provoz tramvají. Na stavbu navíc naváže i rekonstrukce schodišť pro přístup k nástupištím, která jsou součástí tamního podchodu. Ten rekonstruuje město Ostrava.

Celková cena modernizace tramvajového mostu je přes 46 milionů korun bez DPH. Na stavbu bude čerpána dotace z Operačního programu Doprava EU, v přepokládané výši cca 80 %.

„Důvodem modernizace mostu je nevyhovující stav některých jeho konstrukcí a nevyhovující parametry nástupišť tramvajové zastávky „Dolní“. Naším cílem je snížení hlučnosti a vibrací z provozu a pro naše cestující v Ostravě-Jihu chceme více bezpečí a komfortu,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

Rekonstrukcí projde i stávající tramvajový podchod pod ulicí Plzeňská v místě tramvajové zastávky „Tylova“. Stavba mimo rekonstrukci stávajících tramvajových nástupišť zahrnuje též zrušení západního schodišťového koridoru, v jehož místě bude vybudován nový bezbariérový výtah. Zastávka tramvaje bude doplněna o elektronický zastávkový informační systém. Předpokládaná doba trvání rekonstrukčních prací počítá se 30 týdny, náklady jsou ve výši 33,45 milionů korun bez DPH.

„Pro rekonstrukci podchodu se využívá plánovaných uzávěr nezbytných pro rekonstrukci samotné tratě. Koordinace obou staveb tak přináší efektivnější organizaci výstavby. Samotný podchod bude obdobně jako v jiných případech rekonstruován s cílem zvýšení komfortu a bezpečnosti,“ konstatovala Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora. 

Modernizace mostu potrvá od konce března do září 2022. Po celou dobu výstavby bude silniční provoz na ul. Plzeňská v dotčeném úseku sveden do přilehlých jízdních pruhů. Na ul. Výškovická/Ruská dojde k několika krátkodobým omezením silničního provozu pod rekonstruovaným mostem.

Dojde také ke změně organizace dopravy tramvajových linek č. 3, 11, 12, 17 a 18. Od pondělí 4. dubna konce srpna 2022 budou linky č. 12, 17 a 18 odkloněny přes zastávku „SPORT ARÉNA“. Linka č. 3 bude odkloněna do Zábřehu jako náhrada za linku č. 11, která bude provozována pouze nočními spoji. Spoje linky č. 12 nahradí linku č. 3 ve směru na Dubinu. Náhradní doprava bude ve vyloučeném úseku částečně zajištěna spoji autobusových linek č. 26 a 59A a náhradní autobusovou dopravou za noční spoje linky č. 18. Na linkách č. 3, 11, 12, 17, 18, 26, 59A a NAD18 budou platit výlukové jízdní řády vyvěšené na zastávkových označnících.

 

Správa železnic hledá zhotovitele nové výpravní budovy v Radotíně

PRAHA, 4. dubna 2022

Ještě během letošního roku začne výstavba nové výpravní budovy ve stanici Praha-Radotín, která naváže na probíhající rozsáhlou modernizaci zdejšího kolejiště. Správa železnic vypsala výběrové řízení na dodavatele stavby. Cílem projektu je realizace přístavby současné výpravní budovy, která poskytne zázemí pro odbavovací halu, pokladny, veřejné toalety a doplňkové komerční prostory.

Jednopodlažní prosklený objekt naváže na stávající historickou výpravní budovu. Ta v místě zůstane a přemění se ve služebnu městské policie. Hlavním důvodem pro výstavbu nové budovy je zvětšení prostor pro cestující, snížení nákladů na údržbu a minimalizace nevyužívaných prostor. Budova bude energeticky velmi úsporná s téměř nulovou spotřebou energie.

Jádrem nového objektu bude vstupní hala s přístupem do podchodu, do níž budou vsazeny jednotlivé stavební moduly obsahující pokladny, komerční prostory, veřejné WC a provozní zázemí. Z haly povede schodiště do podchodu, dále zde budou čtyři vstupy na ulici a dva na 1. nástupiště. Veřejné toalety vzniknou v západní části objektu. Součástí budovy budou dvě jednotky pro komerční využití.

Modernizace stanice Praha-Radotín začala v srpnu 2019. Kromě zmodernizovaných nástupišť s normovou výškou 550 mm nad kolejí získá i nové výtahy, které zajistí bezbariérový přístup do rekonstruovaného podchodu. V Radotíně již končí výstavba dvou nových vnějších nástupišť a po jednom ostrovním a jazykovém. Přístup na ně bude nejen zrekonstruovaným podchodem pod celou stanicí, ale také novým podchodem pro pěší v místě zrušeného železničního přejezdu. Bezbariérovost stanice zajistí kromě výtahů rovněž šikmé chodníky.

České dráhy koupily autobusového dopravce VYDOS BUS

4.4.2022 - 10:10

Národní dopravce se stal 100% vlastníkem společnosti VYDOS BUS a.s. České dráhy firmu využijí pro zajištění náhradní autobusové dopravy během plánovaných výluk nebo mimořádných událostí. V letošním roce dojde ke změně názvu autobusového dopravce na ČD BUS. Uzavření smlouvy v minulých dnech schválil Řídicí výbor ČD.

„Cílem pořízení vlastního autobusového dopravce je snaha snížit náklady na zajištění náhradní autobusové dopravy. Ročně zaplatí České dráhy za náhradní autobusy až 900 milionů korun. Vzhledem k množství výluk a potřebě zajištění náhradní dopravy pro nás bude rozšíření vozidlového parku o autobusy velkým přínosem, a to nejen z ekonomického, ale i z provozního hlediska. Vstupem do autobusové dopravy totiž snížíme závislost na externích dodavatelích. Transakce je zároveň součástí Strategie 2030 Českých drah,“ říká Michal Kraus, místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro servis.

Původní zakázky společnosti VYDOS BUS budou dokončeny ve stávajícím rozsahu, jedná se o zajištění MHD ve Vyškově a jednoho provozního souboru při výluce Brno – Adamov – Blansko.

„Pod VYDOS BUS spadá aktuálně osm desítek autobusů. Ve firmě zůstávají také stávající zaměstnanci. Dává nám smysl, abychom si vzhledem k vysokým cenám od externích dodavatelů zajišťovali náhradní autobusovou dopravu vlastními silami a snížili tím náklady. Vzhledem k množství výluk, ať už těch plánovaných nebo způsobených mimořádnými událostmi, ale budeme i nadále větší část výlukové dopravy soutěžit,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu.

Do funkce předsedy představenstva byl jmenován Adam Svojanovský, dlouholetý zaměstnanec Českých drah, který vrcholově zaštiťoval právě oblast náhradní dopravy. Členem představenstva odpovědným za ekonomiku se stala Věra Bugárová, která doposud působila ve funkci ekonomické ředitelky ve společnosti Arriva Morava. Členem představenstva odpovědným za provoz se stal Igor Čeki, dosavadní ředitel společnosti VYDOS BUS.

„Nynějším zaměstnancům nabídneme stabilní pracovní zázemí. Rádi bychom postupně navýšili počet autobusů a samozřejmě i zaměstnanců, tedy především řidičů. Nabídneme tak nové pracovní příležitosti,“ doplňuje Adam Svojanovský, předseda představenstva VYDOS BUS.

Konsolidace VYDOS BUS do Skupiny ČD s úplným začleněním do dceřiné firmy ČD BUS proběhne během letošního roku. Finanční poradenství při akvizici poskytla Česká spořitelna, kompletní due diligence poradenství a právní podporu poskytlo PwC Česká republika a PwC Legal Česká republika.

Vykolejení osobního vlaku v Bavorově

1.4.2022

Dnes 1. 4. 2022 v 5.56 hodin v Bavorově na Strakonicku vykolejil jednou nápravou osobní vlak jedoucí z Číčenic do Volar. V době vzniku mimořádné události cestovalo ve vlaku pět cestujících. Mimořádná událost se obešla bez zranění. Celkově byly škody odhadnuty na 130 000 Kč (100 000 vlak, 30 000 trať). Provoz na trati byl obnoven ve 12.45 hodin. Drážní inspekce na místě provádí šetření příčin a okolností vzniku této mimořádné události.

Bezplatná přeprava pro uprchlíky z Ukrajiny má stanovena od dubna jasná pravidla

1.4.2022

Uprchlíci přijíždějící do České republiky z důvodu ruské agrese na Ukrajině budou v mezinárodních vlacích přepravováni zdarma. Ostatní vlaky budou moci využívat také zdarma po dobu pěti dnů od získání dokladů o dočasné ochraně. Vyplývá to z cenového výměru, který vydalo Ministerstva financí po domluvě s Ministerstvem dopravy, Ministerstvem vnitra a železničními dopravci. Cenový výměr je účinný od 1. dubna 2022.

(інформація українською нижче)


„Smyslem bezplatné přepravy lidí prchajících z Ukrajiny ve vlacích všech železničních dopravců v České republice je usnadnit jejich životní situaci v okamžiku, kdy byli z různých důvodů nuceni opustit své domovy. Na druhé straně je nutné přepravě vtělit určitá pravidla, protože není důvodné, aby zdarma cestovali vlaky na české železnici i občané ukrajinské národnosti, kteří dlouhodobě žijí v České republice, a nastalý stav se jich přímo nedotýká,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Opatření o cestování zdarma pro uprchlíky z Ukrajiny se omezuje na železniční dopravu z důvodu její větší kapacitní vhodnosti pro přepravu rozsáhlých skupin cestujících a plošné pokrytí státu. Bezplatně se ve druhé vozové třídě z důvodu invaze Ruska na Ukrajinu přepravují uprchlíci z Ukrajiny ve vlacích překračujících státní hranici a poskytuje se po dobu pěti dní od získání dokladů o dočasné ochraně i v dalších spojích na území České republiky.
 

Nárok na přepravu v mezinárodních vlacích se dokládá průkazem osvědčujícím občanství Ukrajiny nebo trvalý pobyt na Ukrajině, zejména cestovním dokladem, v případě, že jím cestující nedisponuje, i občanským průkazem, popřípadě dokladem o přechodu vnější hranice EU z Ukrajiny.
 

Nárok na přepravu ve vnitrostátních vlacích se dokládá cestovním dokladem nebo hraniční průvodkou, ve kterých je vyznačena dočasná ochrana formou víza, záznam o udělení tohoto víza anebo razítko osvědčující udělení dočasné ochrany. Bezplatná přeprava se poskytuje též doprovázeným cestujícím mladším 18 let. 
Toto bezplatné cestování se předpokládá poskytovat po dobu vyhlášeného nouzového stavu.
 

Finanční kompenzace této uložené povinnosti proběhne shodně jako u jiných státem nařízených bezplatných přeprav, typicky pro děti do 6 let, tedy na základě vydaných jízdních dokladů s nulovou cenou bude dopravci zaplacena běžná cena jízdného, nejvýše však do výše ceny Systému jednotného tarifu (OneTicket), který je v platném cenovém výměru vyhlášen.

Citace podmínek poskytnutí bezplatné přepravy vyhlášených ve Výměru MF č. 03/2022:

Podmínky uplatňování bezplatné přepravy pro osoby, které opustily Ukrajinu
v souvislosti s probíhající vojenskou invazí Ruské federace na Ukrajinu


1. Bezplatně se ve druhé vozové třídě přepravují
           a) osoby ve vlacích, které překračují státní hranici,
           b) osoby, kterým byla udělena dočasná ochrana Českou republikou, ve všech vlacích na území České republiky.

2. Nárok podle odst. 1 písm. a) se dokládá průkazem osvědčujícím občanství Ukrajiny nebo trvalý pobyt na Ukrajině, zejména cestovním dokladem, v případě, že jím cestující nedisponuje, i občanským průkazem, popřípadě dokladem o přechodu vnější hranice EU z Ukrajiny.

3. Nárok podle odst. 1 písm. b) se dokládá
            a) cestovním dokladem nebo
            b) hraniční průvodkou,
ve kterých je vyznačena dočasná ochrana formou víza s označením D/DO/667 nebo 668 nebo 669, záznam o udělení tohoto víza anebo razítko osvědčující udělení dočasné ochrany.

4. Bezplatná přeprava podle odst. 1 písm. b) se poskytuje po dobu pěti dní, počínaje dnem, ve kterém bylo cestujícímu vyznačeno vízum, záznam nebo razítko dle odst. 3.
     
5. Bezplatná přeprava se poskytuje též cestujícím mladším 18 let, které osoba podle odst. 1 doprovází.

Біженці, які прибули до Чеської республіки через російську агресію в Україні, мають у міжнародних поїздах безкоштовний проїзд. Іншими потягами також можна користуватися безкоштовно протягом 5 днів після отримання підтвердження тимчасового захисту. Це випливає з оцінки цін, яку видає Міністерство фінансів за погодженням з Міністерством транспорту, Міністерством внутрішніх справ та залізничними перевізниками. Цінова оцінка діє з 1 квітня 2022 року.

«Мета безкоштовного перевезення людей, які тікають з України, у потягах усіх залізничних перевізників Чеської республіки – полегшити їх життєву ситуацію у той час, коли вони з різних причин були змушені покинути свої домівки. З іншого боку, необхідно внести певні правила в транспорті, тому що громадянам української національності, які тривалий час проживають у Чехії, їздити безкоштовно чеською залізницею немає жодних підстав, а нинішня ситуація прямо їх не торкається», – каже Міністр транспорту Мартін Купка. 

Міра безкоштовного проїзду для біженців з України обмежується залізничним транспортом через його більшу спроможність перевозити великі групи пасажирів та загальне покриття держави. У зв’язку з вторгненням Росії в Україну біженці з України безкоштовно перевозяться в поїздах 2-го класу, що перетинають державний кордон, і це надається протягом п’яти днів з моменту отримання документів тимчасового захисту і на інших маршрутах Чеської республіки.

Право на перевезення в міжнародних поїздах підтверджується документом, який засвідчує громадянство України або постійне місце проживання в Україні, зокрема закордонним паспортом; у випадку, якщо його у пасажира немає, також і посвідченням особи або документом, що підтверджує перетин зовнішнього кордону ЄС з України. 

Право на перевезення у внутрішніх поїздах підтверджується закордонним паспортом або прикордонним документом із зазначенням тимчасового захисту у вигляді візи, записом про надання такої візи або штампом, що засвідчує надання тимчасової охорони. Також надається безкоштовний проїзд для супроводжуваних пасажирів віком до 18 років.

Очікується, що цей безкоштовний проїзд буде забезпечено під час оголошеного надзвичайного стану. Фінансова компенсація за цим накладеним зобов’язанням відбуватиметься так само, як і для інших безкоштовних проїздів, встановлених державою, як правило, для дітей віком до 6 років, тобто, звичайний тариф буде оплачуватися перевізнику на підставі виданих квитків за нульовою ціною, однак максимально до ціни Системи OneTicket, яка вказана в чинному прайс-листі. 

Посилання на умови надання безоплатного транспорту, оголошені в Наказі Міністерства фінансів № 03/2022:

Умови застосування безкоштовного транспорту для осіб, які виїхали з України у зв'язку з триваючим військовим вторгненням Російської Федерації в Україну 

1. Безкоштовно перевозяться 2-м класом 
а) особи у поїздах, що перетинають державний кордон, 
b) особи, яким Чеська Республіка надала тимчасовий захист, у всіх поїздах на території Чеської республіки. 

2. Право, зазначене у пункті 1 (а) (а) підтверджується документом про громадянство України або про постійне місце проживання в Україні, зокрема закордонним паспортом, у випадку, якщо його у пасажира немає, також і посвідченням особи або документом, що підтверджує перетин зовнішнього кордону ЄС з України. 

3. Право згідно з пунктом 1 б) підтверджується 
(а) закордонним паспортом або 
б) прикордонним документом, в якому вказаний тимчасовий захист у вигляді візи з  позначенням D/DO/667 або 668, або 669, запис про видачу цієї візи або штамп, що засвідчує надання тимчасового захисту. 

4. Безкоштовне перевезення, згідно п. 1 b) надається протягом п'яти днів з дати видачі пасажиру візи, запису або штампа згідно з п. 3. 

5. Безкоштовне перевезення також надається пасажирам віком до 18 років, які супроводжуються особою, зазначеною в п. 1.