Tlačové správy

Modernizace koridoru mezi Brnem a Blanskem běží na plné obrátky

ADAMOV, 14. března 2022

V obří staveniště se proměnila část tranzitního koridoru mezi stanicemi Brno-Maloměřice a Blansko. Ačkoliv se práce na modernizaci dvou mezistaničních úseků a stanice v Adamově částečně rozběhly už na podzim, jejich hlavní část musí stavbaři zvládnout během ročního zastavení provozu. Intenzivní stavební činnost proto probíhá po celé délce dotčené trati. O aktuální postup prací na trojici investičních staveb Správy železnic se přímo na staveništi v Adamově zajímal také ministr dopravy Martin Kupka.

Změny ve stanici Adamov jsou už v současné době nepřehlédnutelné. Koleje byly kompletně sneseny a odtěžilo se kolejové lože. Demontováno bylo trakční vedení, zcela odstraněna byla také původní nástupiště. V současné době probíhají práce na zakládání protihlukových, opěrných a zárubních stěn a na základech pro nové trakční vedení. Probíhá rovněž zakládání nové technologické budovy. Z původního nádraží zůstane zachovaná jen výpravní budova, kterou dočasně nahrazují provizorní pokladny. V interiérech se pracuje na odstraňování podlah, otloukání omítek či izolacích a připravují se práce na vnějším plášti budovy a zateplení fasády.

Obyvatelům Adamova zatím slouží původní lávka přes stanici. V místě bývalé restaurace se už ale začíná budovat schodiště a rampa pro lávku novou, která obě části Adamova bezbariérově propojí také s novými ostrovními nástupišti. Stavební práce provádí Společnost Adamov (Swietelsky Rail CZ + Elektrizace železnic Praha) za 834 milionů korun bez DPH.

Intenzivní stavební ruch panuje také na obou přilehlých traťových úsecích. Mezi Brnem-Maloměřicemi a Adamovem práce zajišťuje Společnost MALADA (Subterra, STRABAG Rail a Elektrizace železnic Praha). Zakázku realizuje za 2,4 miliardy korun bez DPH. Práce mezi Adamovem a Blanskem provádí Společnost AdaBla (OHL ŽS + Firesta-Fišer, rekonstrukce, stavby + TRAMO RAIL). Vysoutěžená cena za rekonstrukci tohoto úseku činí 2,62 miliardy korun bez DPH. Obě stavby jsou spolufinancované z úvěru od Evropské investiční banky.

Demontované je původní trakční vedení a zároveň už se betonují základy pro nové stožáry. Pracuje se na přeložkách sdělovacího a zabezpečovacího zařízení a sanaci skalních svahů. Prakticky z celé trati už byl odstraněný železniční svršek a stavbaři mohou pracovat na jednotlivých stavebních objektech, propustcích a demontáži stávajících mostních konstrukcí. Pokračují rovněž práce na sanaci tunelů. Například v Blanenském tunelu č. 8/2 se nyní buduje nové ostění.

Na zastávkách v Adamově, Bílovicích nad Svitavou i Babicích nad Svitavou byla odstraněna dosavadní nástupiště, která nahradí bezbariérová nástupiště se standardizovanou výškou. V Bílovicích už také v polovině března začne zemními pracemi budování podchodu pro snazší přístup k vlakům ve směru na Brno. „Rozsah prací je skutečně obrovský, díky úplnému zastavení provozu je ale možné zrealizovat je v poměrně krátkém čase. Při částečném zachování dopravy by výrazná omezení pro cestující trvala mnohonásobně déle,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Vlaky se na koleje mezi Brno a Blansko vrátí v polovině prosince. S celkovým dokončením rekonstrukce trati a souvisejících prací se počítá během prvního pololetí příštího roku. Do podzimu pak bude kompletně v novém i stanice Adamov.

Ministr Kupka: Dopravní pomoc Ukrajině musí být koordinovaná

12.3.2022

Evropská spolupráce při dodávkách humanitární pomoci na Ukrajinu a další pomoc prchajícím před ruskou agresí. To byla hlavní témata pátečního a sobotního jednání ministrů dopravy evropských zemí, které se uskutečnilo na pozvání polského ministra infrastruktury Andrzeje Adamczyka v Krakově. Ministři také v průběhu soboty navštívili polsko-ukrajinskou hranici, polské přijímací centrum pro uprchlíky a hlavní nádraží v blízkém Přemyšlu.

Ministr Kupka: Dopravní pomoc Ukrajině musí být koordinovaná

„Česká republika pomáhá Ukrajině a Ukrajincům od prvního dne ruské invaze. Do Přemyšlu jsme vypravili vlak pro evakuaci uprchlíků už 25. února. Společně s evropskými kolegy jsme se shodli, že se musíme zaměřit na vytvoření rychlých dopravních koridorů pro humanitární vlaky po vzoru takzvaných zelených pásů v době Covidu a na lepší systém umisťování uprchlíků tak, aby nedocházelo k přehlcování přijímacích míst ve velkých městech, které jsou logickým prvním cílem většiny nově příchozích,“ uvedl po jednání ministr dopravy Martin Kupka.

Už v pátek večer se na pracovní schůzce v Krakově sešel ministr Kupka a jeho polský protějšek Andrzej Adamczyk, německý šéf resortu dopravy Volker Wissing, rakouská ministryně Leonore Gewessler, šéf francouzského ministerstva dopravy Jean-Baptiste Djebbari a eurokomisařka pro dopravu Adina Valean. Na dálku se k nim přes videokonferenci připojil i jejich ukrajinský kolega Oleksandr Kubrakov, který evropským partnerům poděkoval nejen za pomoc, kterou poskytují Ukrajině, ale také za rychlé sankce proti Rusku v oblasti dopravy. 

Ministři zde také projednávali možnosti vytvoření tzv. humanitárních koridorů. „Měly by umožnit fungování efektivního systému svozu materiálů do skladových prostor, následnou konsolidaci a vypravení ucelených nákladních vlaků přes Polsko do Lvova. Jde nyní o to, dojednat, aby v dalších týdnech či měsících tyto vlaky dostaly přednost při přidělování dopravní cesty. Pomoc pak může dorazit co nejdřív tam, kde to bude třeba. Z logistického hlediska bude důležité, že půjde o ucelené vlaky pro tento účel, které budou díky užití kontejnerů snáz přeložitelné na rozchod ukrajinské železnice. Takovéto aktivity je nutné koordinovat s našimi evropskými partnery,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

IMG_20220312_102849.jpg

"Ze Slovenska a Polska dorazilo do České republiky vlaky Českých drah za posledních 14 dní více než 30 000 ukrajinských cestujících. Dále posilujeme pravidelné spoje z obou zemí a jsme v kontaktu s partnery u našich sousedů, kterým pomáháme lidsky i materiálně,“ dodává člen představenstva ČD a náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Jiří Ješeta, který se jednání v Polsku také zúčastnil.

V sobotu pak ministři a eurokomisařka, na pozvání ministra Adamczyka, společně vyrazili na hranici Polska a Ukrajiny, která se aktuálně potýká s přílivem uprchlíků. Navštívili také přijímací centrum pro migranty v obci Młyny a hlavní nádraží v Přemyšlu, které je důležitou křižovatkou pro cestu Ukrajinců do bezpečí i distribuci humanitární pomoci.

Česká republika pomáhá lidem zasaženým válkou na Ukrajině už od vypuknutí ruské agrese. Pro ukrajinské občany zavedlo ministerstvo dopravy jízdné zdarma ve vlacích, osobní i nákladní vozidla a autobusy pro humanitární účely pak osvobodilo od dálničních poplatků a mýta. Posíleny byly také pravidelné spoje Českých drah ze slovenských Košic. Do pomoci se zapojili i další dopravci, konkrétně Regiojet, ČD Cargo, GepardExpress a Arriva. RegioJet, ve spolupráci s ČD Cargo a Člověkem v tísni, spustil vlakové spojení Praha – Ostravsko – Přemyšl a zpět s kapacitou 400 cestujících a nákladními vozy pro hmotnou pomoc. Tento spoj jezdí denně.

České dráhy organizují sbírku materiální pomoci pro občany Ukrajiny a polské straně byly zapůjčeny dvě vlakové soupravy ČD, které jsou využívány pro přesun uprchlíků v rámci Polska. Správa železnic pak připravila na nádražích zázemí pro ukrajinské uprchlíky a ČD Cargo pomáhá na Ukrajinu převážet potřebný materiál. Důležitá je také informovanost cestujících z Ukrajiny. Na nádražích jsou navigační pokyny a hlášení v ukrajinštině, zároveň ministerstvo dopravy distribuuje mezi cestující speciální leták s důležitými informacemi a dopisem ukrajinského velvyslance v ČR, který byl vytvořen ve spolupráci s ukrajinskou ambasádou.
 

Nové infocentrum v Ústí nad Labem lidem přiblíží vysokorychlostní trať do Drážďan

11.3.2022

Ministr dopravy Martin Kupka spolu se zástupci Správy železnic slavnostně otevřel infocentrum k výstavbě vysokorychlostní trati Praha – Drážďany. Zájemci ho najdou v podchodu na hlavním nádraží v Ústí nad Labem. Na dotazy zde zájemcům odpoví vyškolený personál a k dispozici jsou i informační panely, které ukáží přípravu této přeshraniční vysokorychlostní tratě ze všech úhlů.

Nové infocentrum v Ústí nad Labem lidem přiblíží vysokorychlostní trať do Drážďan

„Vybudování sítě vysokorychlostních tratí je jedním z největších dopravních projektů následujících desetiletí. Proto je potřeba ho srozumitelně vysvětlovali občanům i zástupcům měst a obcí, kterých se stavba týká a která jim zároveň přinese rychlejší možnost dopravy a otevře jim i nové příležitosti,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.  
 
Návštěvníci v novém centru najdou kromě informačních panelů také 3D model Krušnohoří a díky intenzivní spolupráci Správy železnic s německými kolegy i ukázky odvrtané horniny, kterou geologové získali při průzkumu podloží budoucího Krušnohorského tunelu. 
 
V infocentru jsou umístěny panely zaměřené na různé oblasti výstavby vysokorychlostních tratí. Zájemci se dozví nejen detaily o přípravě jednotlivých úseků VRT, ale také o jejich vlivu na životní prostředí a ekonomiku. Rozšíří si rovněž své znalosti o umělých stavbách, zejména o mostech a tunelech nebo o principech trasování zcela nových železnic.
 

Centrum bude zpočátku otevřeno některé dny v týdnu, následně pak každý pracovní den. Podobné kontaktní centrum pak zřídí na saské straně hranice německý správce železniční infrastruktury.

20220311_112327.jpg

Lepší doprava do Ústí i Karlovarského kraje

Plánovaná vysokorychlostní trať zkrátí cestu mezi Prahou a Ústím nad Labem podle kategorie vlaku až na třicet minut. Předpokládaná cestovní doba do Drážďan pak bude méně než šedesát minut. Po vybudování odbočné větve na Most se dočká výrazného zlepšení dopravní obslužnosti nejen západní část Ústeckého kraje, ale i Karlovarský kraj.
 
Součástí stavby jsou také dva terminály osobní dopravy umožňující přestup jak mezi dálkovými a regionálními vlaky, tak i mezi ostatními prostředky veřejné a individuální dopravy. Na jihu Ústeckého kraje se jedná o terminál Roudnice nad Labem VRT a v lokalitě stávajícího nádraží Ústí nad Labem západ o terminál Ústí nad Labem centrum.
 
Příprava dílčích úseků vysokorychlostní železnice v Česku navíc postoupila do další fáze, ve které už Správa železnic vytváří společně s projektanty podrobné dokumentace pro územní rozhodnutí. V případě trati Praha – Ústí nad Labem – Drážďany jsou v této fázi dva úseky. Jde o VRT Podřipsko mezi Prahou a Lovosicemi a přeshraniční Krušnohorský tunel, který Správa železnic připravuje společně s německými železnicemi.
 
Více informací o vysokorychlostních tratích najdete zde.

20220311_114905.jpg

20220311_112109-(1).jpg

20220311_115356.jpg

20220311_111159.jpg

20220311_112713.jpg

20220311_123346.jpg

20220311_112020.jpg

Před nádražím v Soběslavi vznikne přestupní terminál

SOBĚSLAV, 11. března 2022

Správa železnic získala pravomocné stavební povolení na výstavbu přestupního terminálu v Soběslavi. Důležitým krokem k samotné realizaci stavby je vypsání tendru na zhotovitele, ke kterému došlo v těchto dnech. Na místě stávajícího autobusového nádraží vznikne parkoviště P+R s více než pěti desítkami míst. Nový terminál se bude nacházet v těsné blízkosti kolejí, jeho součástí budou kromě autobusových stání také přístřešky pro cestující. Hotovo by mělo být letos na podzim.

Cílem projektu je výstavba nového záchytného parkoviště systému P+R a dopravního terminálu. Autobusová stání se budou nacházet v těsné blízkosti výstupu z podchodu, který zajišťuje přístup na moderní nástupiště stanice Soběslav. Tím dojde k těsnému propojení obou druhů veřejné dopravy. Informace o aktuálních odjezdech vlaků i autobusů se cestující dozví z elektronických panelů.

Součástí prací budou také úpravy povrchů a přeložky sítí a kabelů. Namísto nevyužívaného skladiště vznikne protihluková stěna, o kterou se prodlouží délka stávající zdi chránící okolí před nadměrnou hlukovou zátěží.

Předpokládané celkové náklady stavby jsou ve výši 29,9 milionu korun. Veřejnost by měla začít využívat nový terminál na podzim letošního roku.

https://www.spravazeleznic.cz/documents/50004227/145814114/Sob%C4%9Bslav1.jpg/04dec8f0-cfa0-4a50-93ae-de6d9dae4db8?t=1646999769202

https://www.spravazeleznic.cz/documents/50004227/145814114/Sob%C4%9Bslav2.jpg/8bcde7ba-5489-4ab0-8db2-1ed25b46fd61?t=1646999769356

Připravovaná stavba mezi Otrokovicemi a Zlínem získala platné územní rozhodnutí

OTROKOVICE, 10. března 2022

Významného posunu v přípravě dosáhla chystaná modernizace a elektrifikace trati mezi Otrokovicemi a Vizovicemi. Pro úsek Otrokovice - Zlín bylo vydáno pravomocné územní rozhodnutí. U druhé části do Vizovic nyní probíhá aktualizace dokladové části dokumentace, žádost o územní řízení chce Správa železnic podat v polovině letošního roku. Současně pro celou trať běží zpracování dokumentace pro stavební povolení.

Připravovaná modernizace zahrnuje 25 kilometrů dlouhý úsek, v jehož části mezi stanicemi Zlín-střed a Otrokovice dojde ke zdvoukolejnění trati. Obě uvedená nádraží projdou kompletní rekonstrukcí, získají nová nástupiště, podchod a novou nádražní budovu. Obdobné stavební práce proběhnou také ve stanicích Vizovice a Lípa nad Dřevnicí. Dopravní kapacitu mezi Zlínem a Vizovicemi pomůže zvýšit nová výhybna Zlín-Příluky. V rámci stavby se zároveň zruší zastávky Otrokovice-Trávníky, Zlín-U mlýna, Zlín-Malenovice a Zlín-Louky. Tato místa mají být v budoucnu obsloužena MHD. Nově naopak vznikne zastávka Zlín-Malenovice obec.

Významnou částí stavby je také náhrada tří přejezdů mimoúrovňovým křížením. Přejezd v části Otrokovice-Kvítkovice nahradí železniční tunel, dva nadjezdy vzniknou v části Prštné a v části Podvesná. Po stavbě zůstane v rekonstruovaném úseku 21 přejezdů zabezpečených závorami.

Díky modernizaci trati se rychlost vlaků v úseku zvýší na 100 km/h, což přinese zkrácení jízdních dob, zvýšenou kapacitu přepravy a komfortnější cestování. Elektrizací mimo jiné dojde ke snížení hlukové zátěže. Realizace stavby by měla odstartovat v polovině roku 2024.

Správa železnic posílila spolupráci s ekology při přípravě vysokorychlostních tratí

PRAHA, 10. března 2022

Aktuální stav příprav vysokorychlostních tratí (VRT) byl tématem další schůzky zástupců Správy železnic a Asociace ekologických organizací Zelený kruh. Prioritou obou stran je minimální dopad nových tratí do současných ekosystémů a posílení vzájemné spolupráce. Výsledkem jednání je společné komuniké, které po dohodě zveřejňujeme.

Příprava vysokorychlostních tratí v České republice postoupila do další fáze. Probíhají práce na dokumentacích pro územní rozhodnutí (DÚR), které mimo jiné zpracují rozsah ochrany obyvatel a životního prostředí. Začlenění tratí do krajiny, jejich ohleduplnost k okolí nebo zajištění běžného fungování místních ekosystémů jsou dlouhodobé priority Správy železnic při přípravě VRT. Všechny tyto aspekty byly znovu předmětem jednání se zástupci Zeleného kruhu, se kterými byly projednány parametry budoucí spolupráce.

Správa železnic spolu s projektanty nyní navrhuje účinná opatření proti hluku z provozu nových tratí, řeší problematiku náhradní výsadby vegetace nebo ochrany vodních zdrojů. Podle ředitele odboru přípravy vysokorychlostních tratí Správy železnic Martina Švehlíka mohou připomínky ekologů přispět k dalšímu zkvalitnění projektu: „Životním prostředím jsme se zabývali již ve studiích proveditelnosti. Teď máme možnost jeho ochranu detailně rozpracovat tak, aby byla opravdu účinná a efektivní.“ Dílčí výstupy z DÚR Správa železnic nadále projednává také s dalšími partnery přípravy VRT, jako jsou samosprávy, spolky nebo profesní organizace.

Zelený kruh sdružuje 90 celostátních i místních ekologických organizací, z nichž některé se zabývají dopady výstavby jako celku a některé sledují projekty přípravy konkrétní trasy VRT ve svých regionech. Některé environmentální organizace přitom upozorňují, že stavba VRT je s ochranou krajiny těžko slučitelná a efektivnější variantou by byla urychlená rozsáhlá modernizace stávajících železničních tratí. K rozsáhlé výstavbě VRT se ovšem patrně nezávisle vyjádří stovky či tisíce dalších místních aktérů.

Ředitel Zeleného kruhu Daniel Vondrouš potvrzuje zájem ekologických organizací o projekt výstavby VRT: „Roli organizací Zeleného kruhu spatřujeme především v posouzení celkových dopadů projektu, ve sledování férovosti rozhodovacích procesů a správné metodologie prováděných biologických hodnocení, v upozorňování na konflikty s ochranou chráněných území a zvláště chráněných druhů, v hledání preventivních řešení střetů s migračními koridory velkých savců a kolizí s ostatními druhy živočichů.“

Výstavba a nezbytné kompletní oplocení VRT z pohledu Zeleného kruhu představují možné dopady do území, které je nutné pečlivě vyhodnotit a ověřit, zda a nakolik je lze řešit. „Zelený kruh oceňuje, že Správa železnic včas zahájila konzultace s vlastníky a správci území, obcemi či místními spolky. Přestože jsou VRT zatím v přípravné fázi, jde o otevřenější přístup, než jakého jsme bývali svědky při přípravě jiných infrastrukturních staveb v České republice,“ dodal Daniel Vondrouš.

Zelený kruh dále shromažďuje, posuzuje a Správě železnic k využití předá náměty, které by mohly omezit negativní dopady či v některých případech vést k vedlejším ekologickým přínosům v souvislosti s výstavbou VRT. Nové terminály by měly umožňovat pohodlné multimodální přestupy bez vystavování cestujících povětrnostním vlivům, zahrnovat nabíjecí stanice pro elektromobilitu, úschovny kol atp. Vhodně orientované části střech terminálů mohou pokrýt solární panely. Odvrácené strany protihlukových valů je možné osázet bylinami a keři sloužícími jako potrava pro hmyz a ptáky a mohou částečně bránit nežádoucímu pronikání větší zvěře blíže kolejišti. Důležitá budou také pravidla následného provozu a údržby, například otázka plošného používání herbicidů a biologicky odbouratelných maziv.

Národný dopravca pridáva ďalší humanitárny vlak na pomoc utečencom z Ukrajiny

10.3.2022

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vzhľadom na neutíchajúci vojnový konflikt na Ukrajine a narastajúci prílev utečencov z tejto krajiny pridáva od 11. 3. 2022 ďalší humanitárny vlak Ex 30028 (Košice 2:30 – Žilina 5:31 – Bratislava hl. st. 7:52), ktorý bude jazdiť predbežne až do 31. 3. 2022.

ZSSK zároveň oznamuje, že v ŽST Žilina je možný prestup na vlak Ex 144 smer Praha s odchodom o 6:27 hod a v ŽST Bratislava hl. st. je možný prestup na EC 280 smer Praha s odchodom o 8:06 hod.

Upozorňujeme cestujúcich, že časy sú informatívne. Vlak môže stáť z dopravných dôvodov a preto cestujúcich prosíme, aby z vlaku nevystupovali a riadili sa pokynmi zamestnancov železníc, prípadne pracovníkmi, ktorí zabezpečujú humanitárnu pomoc, a príslušníkmi polície.

Vlak je určený primárne pre občanov z Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom. Pre bezplatnú prepravu je potrebné „vyzdvihnúť“ si podľa stanovených podmienok bezplatný cestovný doklad v pokladnici, v krajnom prípadne u sprevádzajúceho personálu vo vlaku na základe predloženia platného ukrajinského cestovného pasu alebo identifikačného dokladu. Ostatní zahraniční cestujúci, ako napríklad študenti iných krajín utekajúci z Ukrajiny, si musia cestovný lístok zakúpiť.

Všetky potrebné informácie o preprave vlakmi ZSSK nájdu ukrajinskí občania rýchlo a prehľadne vo svojom rodnom jazyku na špeciálnej podstránke ZSSK → https://www.zssk.sk/ukrajina/.

Словацька залізнична компанія (ZSSK) додає ще один гуманітарний потяг Ex 30028 (Кошице 2:30 – Жиліна 5:31 – Братислава гл. 7:52) у зв’язку з невпинним військовим конфліктом в Україні та напливом українських біженців з 11 березня. 2022 року, який попередньо триватиме до 31 березня 2022 року.

ZSSK також повідомляє, що на залізничному вокзалі Жиліна можна пересісти на потяг Ex 144 напрямок Прага з відправленням о 6:27 ранку, а на головному вокзалі Братислави можна пересісти на EC 280 напрямок Прага з відправленням о 8:06 ранку.

Пасажирам нагадуємо, що розклад руху поїздів є інформативним. Поїзд може зупинитися з причин руху, тому просимо пасажирів не виходити з поїзда і виконувати вказівки працівників залізниці або гуманітарних працівників та поліцейських.

Потяг призначений в першу чергу для громадян України, які втікають від війни. Для безкоштовного проїзду необхідно «забрати» безкоштовний проїзний документ у касі, виключно для супроводжуючих працівників у поїзді за пред’явленням дійсного паспорта України або документа, що посвідчує особу. Інші іноземні пасажири, наприклад студенти з інших країн, які тікають з України, повинні придбати квиток на потяг.

Громадяни України швидко та зрозуміло отримають всю необхідну інформацію про транспорт потягами ZSSK рідною мовою на спеціальному сайті ZSSK → https://www.zssk.sk/ukrajina/.

Na susedoch nám záleží. ZSSK zavádza mimoriadne evakuačné vlaky z Čopu, premávať budú denne.

9.3.2022

Na susedoch nám záleží. ZSSK zavádza mimoriadne evakuačné vlaky z Čopu, premávať budú denne. 🇺🇦Ми дбаємо про наших сусідів. ZSSK запроваджує позачергові евакуаційні потяги з Чопа, вони курсуватимуть щодня

 Od 9. 3. sa z Čopu zavádzajú na dennej báze dva mimoriadne vlaky
 З 9. березня щодня вводяться два спеціальні поїзди з Чопа
 ZSSK pripravila špeciálnu podstránku s najdôležitejšími informáciami pre ukrajinských občanov
 ZSSK підготував спеціальний сайт з найважливішою інформацією для громадян України

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chce aj naďalej pomáhať ukrajinským občanom utekajúcim z krajiny pred vojnovým konfliktom, a preto pripravila špeciálnu podstránku, na ktorej ukrajinskí občania nájdu rýchlo a prehľadne všetky potrebné informácie o preprave vlakmi ZSSK vo svojom rodnom jazyku → https://www.zssk.sk/ukrajina/.

 

ZSSK na základe dohody s Ministerstvom dopravy a výstavby SR a Ministerstvom vnútra SR zavádza od 9. 3. 2022 na prepravu utečencov z Ukrajiny nasledovný vlak:

  • mimoriadny Os 8861 (Čop 10:35 – Košice 13:00).
    V úseku Čierna nad Tisou – Košice nebude vlak zastavovať na zastávkach a staniciach. Tento vlak bude vedený denne do odvolania a obdobne vlaky Čierna nad Tisou – Košice budú vedené denne v zmysle platného cestovného poriadku (CP).

 

V prípade, že nebudú vedené mimoriadne humanitárne vlaky z Českej republiky, bude ZSSK zavádzať v úseku Čop – Košice nasledujúci vlak:

  • RR 961 ZAKARPATIA (Čop 15:50 – Košice 18:13),
    Tento vlak je v súčasnosti vedený len v úseku Čierna nad Tisou – Košice.

 

ZSSK dočasne ruší nasledovné vlaky v celej trase bez náhrady až do odvolania:
 RR 960 ZAKARPATIA (Košice 9:08 – Čop 11:00),
 RR 963 ZAKARPATIA (Čop 19:06 – Košice 21:33).
Naďalej budú zrušené vlaky Os 8862 v úseku Čierna nad Tisou – Čop a vlak Os 8863 v úseku Čop – Čierna nad Tisou do odvolania.

Národný dopravca už v priebehu minulého týždňa posilnil aj vybrané spoje, o ktoré prejavili záujem utečenci z Ukrajiny. Ide o vlaky:
• EN 442/443 (Košice – Praha) posilnené o dva vozne 2. triedy,
 R 614/615 (Humenné – Bratislava hl. st.) posilnené o jeden vozeň 2. triedy,
 EN 476/477 (Budapešť – Břeclav) posilnený o jeden vozeň 2. triedy.

Okrem toho sú operatívne podľa situácie posilňované aj vybrané vlaky kategórie REX na linke Humenné – Košice, ako aj rýchliky Košice – Bratislava hl. st.

Aj naďalej sa budeme snažiť pomôcť, ako to len pôjde. V tejto krízovej situácii sa však rozhodnutia robia za pochodu a veľmi dynamicky, preto odporúčame pre najaktuálnejšie informácie sledovať náš web a Facebook.

🇺🇦 Словацька залізнична компанія (ZSSK) хоче й надалі допомагати українським громадянам, які залишають країну через війну, тому підготувала спеціальний веб-сайт, на якому українські громадяни зможуть швидко та наочно знайти всю необхідну інформацію про перевезення поїздами ZSSK рідною мовою. → https://www.zssk.sk/ukrajina/.

На підставі угоди з Міністерством транспорту та будівництва Словацької Республіки з Міністерством внутрішніх справ Словацької Республіки, ZSSK вводить з 9 березня 2022 року наступний потяг для перевезення біженців з України:

  • позачерговий Os 8861 (Чоп 10:35 – Кошице 13:00),
    на ділянці Черна-над-Тісою – Кошице поїзд не зупинятиметься на зупинках і станціях.
    Цей поїзд курсуватиме щодня до подальшого повідомлення, а також потяги Черна-над-Тісою – Кошице курсуватимуть щодня відповідно до чинного розкладу (CP).

 

У випадку, якщо позачергові гуманітарні поїзди з Чеської Республіки не курсуватимуть, ZSSK запровадить наступний поїзд на ділянці Чоп – Кошице:

  • RR 961 ZAKARPATIA (Чоп 15:50 – Кошице 18:13), цей поїзд наразі курсує лише на ділянці Черна-над-Тісою – Кошице.

 

ZSSK тимчасово скасовує такі поїзди на всій лінії без компенсації до подальшого повідомлення:
 RR 960 ZAKARPATIA (Кошице 9:08 – Чоп 11:00),
 RR 963 ZAKARPATIA (Чоп 19:06 – Кошице 21:33).
Поїзди Os 8862 на ділянці Черна-над-Тісою – Чоп і поїзди Os 8863 на ділянці Чоп – Черна-над-Тісою будуть скасовані до подальшого повідомлення.

За минулий тиждень національний перевізник Словаччини запровадив додаткові потяги, якими їздять біженці з України. Це потяги:
• EN 442/443 (Кошице – Прага) посилений двома вагонами 2-го класу,
• R 614/615 (Гуменне – вул. Братислава) посилений одним вагоном 2 класу,
• EN 476/477 (Будапешт – Бржецлав) посилений одним вагоном 2 класу.

Крім того, залежно від розвитку ситуації запроваджуватимуться перевезення поїздами REX на лінії Гуменне – Кошице, а також Кошице – Братислава hl. вул.

Ми й надалі намагатимемося допомагати якнайкраще. Однак у цій кризовій ситуації рішення приймаються в оперативному порядку і дуже динамічно, тому радимо стежити за нашим веб-сайтом та Facebook, щоб отримувати найактуальнішу інформацію.

Podepsáno memorandum o spolupráci při obnově lanovky na Ještěd

7.3.2022 - 14:41

České dráhy, Liberecký kraj, statutární město Liberec a TMR Ještěd uzavřely memorandum k obnově lanové dráhy z Liberce-Horního Hanychova na Ještěd. Cílem všech signatářů memoranda je připravit nejlepší, nejvhodnější a nejefektivnější model spolupráce při obnově a provozu lanovky na Ještěd. 

„Lanová dráha na Ještěd patří do rodinného stříbra naší společnosti. Československé dráhy vybudovaly první lanovku v letech 1932/1933. Lanovku po celá desetiletí provozovaly a v 70. letech i rozsáhle modernizovaly. Proto ji chceme znovu opravit, a to v takové podobě, která nabídne obyvatelům a návštěvníkům Liberce a celého Libereckého kraje co nevíce benefitů,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva Českých drah a náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu, a dodává: „Chceme lanovku, která umožní další turistický rozvoj celého ještědského hřebene při vysoké ochraně životního prostředí a přírody. Proto jsem rád, že jsme se domluvili s Libereckým krajem, statutárním městem Liberec a společností TMR na podpisu memoranda, které by mělo náš cíl naplnit.“

Lanová dráha na Ještěd je od nehody 31. října 2021 mimo provoz. České dráhy společně s partnery připravují plán na její opravu a opětovné uvedení do provozu. Pracovní skupiny pracují se třemi základními možnostmi obnovy. První variantou je oprava původní dráhy, která by byla doplněna o nové bezpečnostní prvky. Druhou možností je stavba nové moderní lanovky v původní stopě. Třetí variantou s největším přínosem pro obyvatele a turisty je stavba nové lanové dráhy s prodlouženou trasou až ke stanici tramvaje v Horním Hanychově. Pracovní skupiny analyzují možná technická řešení, která zahrnují vedle dosavadního kyvadlového systému se dvěma velkými kabinami také variantu oběžného systému s větším počtem menších kabin.

„Pevně věřím, že vybudování nové lanovky nepotrvá příliš dlouho. Rekonstrukcí má projít také samotná Hubáčkova stavba na vrcholu a tak v budoucnu nastane chvíle, kdy se lidé do nového Ještědu svezou novou lanovkou,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Lanovka na Ještěd je spolu s unikátním televizním vysílačem a hotelem architekta Karla Hubáčka jedním z hlavních symbolů Libereckého kraje. Spoluprací se snažíme o to, aby se co nejdříve zase nad svahy Ještědu rozjely nové a bezpečné kabinky s cestujícími,“ prohlásil Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort dopravy.

„Odborníci proces rekonstrukce lanové dráhy odhadují na 3 až 4 roky, u nové lanovky na 4 až 5 let. České dráhy ani město Liberec tento stav netěší. Rozhodně uděláme maximum pro to, aby  byl provoz lanovky obnoven, a to co nejdříve. Je to ikonická stavba Liberce a  v našem zájmu je, aby obnovení provozu bylo maximálně urychleno. Dnešním podpisem memoranda nastavujeme harmonogram kroků a prací a to, za jakou část  bude kdo odpovědný a kdo a na čem bude pracovat,“ komentuje primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

„Lyžařský areál Ještěd má obrovský potenciál unikátního městského areálu a nepochybně ho čeká skvělá budoucnost. Považuji ho jednoznačně za perlu mezi našimi středisky, která má na rozdíl od tradičních zimních areálů celoroční využití. Ještědu i Liberci absolutně věříme. Jedná se o nádherný horský hřeben a unikátní prostředí v blízkosti velkých měst i německých a polských hranic. A ikonická lanová dráha na Ještěd je jeho nedílnou součástí a důležitým prvkem dalšího turistického rozvoje,“ říká Čeněk Jílek, předseda správní rady TMR Ještěd, a doplňuje: „Naše podnikání se na Ještědu neustále posouvá, letošní zima na nové sjezdovce, navíc se zbrusu novým večerním lyžováním, jsou toho důkazem. TMR je zkušená společnost a zároveň respektovaný středoevropský hráč v horském byznysu. Věřím, že při zachování všech přírodních a architektonických unikátů bude naše know-how a cit pro tento druh podnikání pro celý region skutečně velkým přínosem."

Visutá lanová dráha Liberec-Horní Hanychov – Ještěd byla uvedena do provozu 27. června 1933. Po lanovce na Černou horu v Krkonoších se jednalo o naši druhou nejstarší lanovku. Jejím dodavatelem byla chrudimská firma František Wiesner, po znárodnění Transporta. V letech 1971 až 1975 provedla chrudimská Transporta rozsáhlou rekonstrukci lanové dráhy. Stávající lanovka má délku téměř 1 200 metrů, převýšení 400 metrů, průměrný sklon 36 % a maximální 56 %. Ročně přepravila kolem čtvrt milionu cestujících.   

50 rokov neobmedzeného cestovania naprieč Európou. Interrail oslavuje okrúhle výročie

7.3.2022

Spoznávať zákutia a krásy európskych destinácií len s jedným vlakovým lístkom? To je príjemnou realitou už 50 rokov s ikonickým sieťovým lístkom Interrail. Od prvého predaného lístka v roku 1972 započal cestovnú revolúciu v slobodnom spoznávaní krajín vlakom, do ktorého sa medzičasom zapojilo 33 krajín Európy a ponuku využilo cez 10 miliónov turistov. Pri príležitosti osláv polstoročnice sa navyše môžu cestujúci tešiť na 10 % zľavu zo všetkých lístkov predaných v marci 2022 v papierovej i online forme.

Na výber sa ponúkajú dva typy Interrail Passov podľa preferencií cestovania – GLOBAL PASS pre cestovanie do 33 európskych krajín a ONE COUNTRY PASS pre cestovanie v rámci jednej krajiny. Spoznajte európske kultúrne dedičstvo vlakom a ušetrite – mládež do 28. roku cestuje so zľavou do 25 %, deti do 12 rokov cestujú v sprievode dospelej osoby zadarmo a seniori od 60. roku sa prepravujú s cca 10 % zľavou. Stačí si na mape Interrail vybrať vysnívané destinácie a zbaliť kufre à https://www.zssk.sk/wp-content/uploads/2020/01/Interrail-Map.pdf.

Na určité vlaky môžu dopravcovia k cestovnému lístku Interrail vyberať aj rôzne príplatky, a to napríklad za povinné miestenky (niekedy zahrňujú aj extra poskytované služby), lôžka a ležadlá, použitie kajút, lôžok v kabínkach a sklápacích sedadiel na lodiach lodných spoločností, sezónne príplatky v mesiacoch jún až september na námorných spojeniach medzi Talianskom a Gréckom, prístavné poplatky a palivové poplatky, občerstvenie, ktoré je zahrnuté v príplatku pri niektorých vlakoch a ďalšie služby poskytované vo vlakoch (telefón, noviny…).

Na výber sa ponúka:

Global Pass

S týmto cestovným lístkom môžete voľne cestovať v 33 krajinách a na vybraných námorných linkách. Platnosť cestovného lístka si môžete zvoliť z nasledujúcich možností:

  • 4 voľne zvolené dni počas 1 mesiaca (FLEXI)
  • 5 voľne zvolených dní počas 1 mesiaca (FLEXI)
  • 7 voľne zvolených dní počas 1 mesiaca (FLEXI)
  • 10 voľne zvolených dní počas 2 mesiacov (FLEXI)
  • 15 voľne zvolených dní počas 2 mesiacov (FLEXI)
  • 15 dní nepretržite (CONTINUOUS)
  • 22 dní nepretržite (CONTINUOUS)
  • 1 mesiac nepretržite (CONTINUOUS)
  • 2 mesiace nepretržite (CONTINUOUS)
  • 3 mesiace nepretržite (CONTINUOUS)

Interrail Global Pass oprávňuje držiteľa jedenkrát v čase platnosti vycestovať a jedenkrát docestovať z a do krajiny svojho trvalého bydliska.

One Country Pass

Platí na tratiach dopravcov v jednej vybranej krajine, ktorá je na lístku uvedená. Platnosť cestovného lístka si môžete zvoliť z nasledujúcich možností:

  • 3 voľne zvolené dni počas 1 mesiaca (FLEXI)
  • 4 voľne zvolené dni počas 1 mesiaca (FLEXI)
  • 5 voľne zvolených dní počas 1 mesiaca (FLEXI)
  • 6 voľne zvolených dní počas 1 mesiaca (FLEXI)
  • 8 voľne zvolených dní počas 1 mesiaca (FLEXI)

Sieťové cestovné lístky Interrail v papierovej forme si môžete zakúpiť v ktorejkoľvek pokladnici ZSSK s Komplexným vybavením cestujúcim (KVC) alebo online na stránke www.interrail.eu vo forme mobilného sieťového lístka mPass.

Keby ste sa potrebovali inšpirovať, všetky základné informácie spolu s tipmi na výlety v rámci Global Passu, aj One Country Passu nájdete tu → https://www.zssk.sk/cestujeme-vyhodne/ceny-zlavy-zahranicie/interrail/, takisto kompletný cenník → https://www.zssk.sk/wp-content/uploads/2022/02/IR-cennik-2022.pdf.

Humanitární vlak pomůže uprchlíkům v Košicích na cestě do bezpečí

6.3.2022

Humanitární vlak do ukrajinského města Čop pomůže v neděli 6. března na cestě do bezpečí uprchlíkům z košického nádraží na Slovensku. Společný projekt Ministerstva dopravy, Českých drah a dalších železničních dopravců pomohl v předchozích dnech tisícům uprchlíků, které převážel z ukrajinského Čopu na české území, na Ukrajinu zároveň směřovala humanitární pomoc. Ukrajinci dále mohou využívat místo humanitárního vlaku bezplatně pravidelné spoje z Košic.

Humanitární vlak pomůže uprchlíkům v Košicích na cestě do bezpečí

„S ohledem na to, že není možné slovenskou stranou zajišťovat kontrolu na vnější schengenské hranici, budou vlaky Českých drah nabízet pomoc lidem na košickém nádraží prostřednictvím pravidelných spojů. Podle potřeby budou tyto vlaky posilovány. Humanitární pomoc sesbíraná na nádražích zamíří do Čopu v nejbližších dnech nákladním vlakem,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

V nočních hodinách dorazil do České republiky již šestý humanitární evakuační vlak Českých drah. Dle koordinace s Ministerstvem vnitra ČR a Národním asistenčním centrem pomoci Ukrajině (NACPU) vlak zastavoval ve stanicích Ostrava hl.n., Olomouc, Pardubice a cílovou stanicí bylo hlavní nádraží v Plzni. Na palubě vlaku bylo 684 žen, dětí a seniorů. Celkem už bylo do ČR evakuačními vlaky Českých drah přepraveno přibližně 3 500 osob.

Revitalizace trati z Lovosic do České Lípy se naplno rozjíždí, začínají nepřetržité výluky

LITOMĚŘICE, 4. března 2022

Správa železnic provádí od konce loňského roku revitalizaci trati Lovosice – Česká Lípa. Už příští týden postoupí práce do další fáze, která si vyžádá nepřetržité výluky. Od pondělí tak utichne vlakový provoz v celé trati mezi Lovosicemi a Českou Lípou. Toto omezení skončí 22. dubna, výluky na různě dlouhých úsecích pak potrvají do začátku srpna.

K předání staveniště zhotoviteli došlo koncem loňského listopadu. Jeho úkolem je provést celkovou revitalizaci trati, práce budou probíhat z velké části na území Ústeckého kraje v úseku Žalhostice – Liběšice (mimo), kde dojde ke zvýšení rychlosti až na 100 km/h. V Libereckém kraji jsou do rekonstrukce zahrnuty vybrané mosty, propustky a přejezdy.

Cílem stavby je zrychlení železniční dopravy a zvýšení bezpečnosti provozu. V úseku mezi Žalhosticemi a Liběšicemi dojde k obnově železničního spodku a výměně kolejového roštu, modernizací projde i sdělovací a zabezpečovací zařízení.

Stanice Žalhostice projde kompletní přestavbou a získá dvě nová bezbariérová nástupiště. Nové nástupiště se vybuduje také v zastávce Trnovany. Dále se zvýší zabezpečení vybraných železničních přejezdů, před kterými musí vlaky zpomalovat kvůli špatným rozhledovým poměrům.

V současné době se provádí především kácení dřevin a výstavba nového dispečerského pracoviště na ústředním stavědle v Lovosicích. Od příštího týdne se začne pracovat také na železničním spodku a svršku, což si vyžádá nepřetržité výluky, které zasáhnou různě dlouhé úseky. 
 

Termíny výluk podle dotčených úseků:

  • 7. 3. – 22. 4. 2022       Lovosice – Česká Lípa
  • 23. 4. – 29. 6. 2022     Lovosice – Blíževedly
  • 30. 6. – 4. 8. 2022       Litoměřice horní nádraží – Blíževedly

 

Celkové náklady investiční akce činí 1 135 828 991 Kč, zhotovitelem prací je Společnost pro revitalizaci trati Lovosice – Česká Lípa, kterou tvoří firmy AŽD a EDIKT. Hotovo má být letos v listopadu.

Stavba je navržena k financování z Evropského finančního Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility; RRF) v rámci Národního plánu obnovy. 

Humanitární vlak Českých drah z Čopu do Prahy dnes ráno přivezl 600 uprchlíků

4.3.2022 - 14:17

Dnes ráno dorazil do Prahy už čtvrtý humanitární vlak Českých drah se ženami, dětmi a seniory z ukrajinského Čopu. Vlak přivezl 606 osob, z toho bylo 253 dětí. Mezi uprchlíky jsou také osoby se zdravotním handicapem. Uprchlíci s sebou vzali také 13 psů, 11 koček, dva kanárky a jednoho křečka.

Čtyři humanitární vlaky z Čopu do Ostravy a Prahy už přepravily přibližně 2 200 uprchlíků a desítky domácích zvířat. České dráhy na pomoc uprchlíkům vyčlenily už přibližně 50 osobních vozů různého typu. Mezi Čopem a Prahou nyní jezdí dvě desetivozové soupravy, každá s maximální kapacitou přibližně 700 osob. Vlaky ve směru na Ukrajinu už přepravily desítky tun humanitární pomoci. Tu lze i nadále nosit na 63 železničních stanic a díky tomu se lze zapojit do akce Železnice pomáhá, na které se podílí několik železničních firem. Více ke sbírce a provozu humanitárních vlaků je k dispozici na stránkách www.zeleznicepomaha.cz a v aktualitách na webu Českých drah.

Více než dvacet vozů Českých drah pomáhá s evakuací lidí také v Polsku, kde je využívá společnost PKP Intercity při přepravě uprchlíků z Przemyślu do polského vnitrozemí.

Uprchlíci z Ukrajiny používají také pravidelné linky Českých drah, které národní dopravce provozuje se svými zahraničními partnery. Jejich využití během uplynulých dní stoupl zhruba na čtyřnásobek. V posledních dnech využívá služeb pravidelných vlaků kolem dvou tisíc osob denně. Velké množství uprchlíků využívá pravidelné linky k tranzitu přes Českou republiku. Uprchlíci využívají pravidelné linky z Przemyśle do Česka (dva přímé vlaky každý den), z Košic, z Humenného (spoj byl posílen o 3 vozy s kapacitou cca 200 míst) a z Budapešti, a také množství spojů s přestupem např. v Žilině, Krakově nebo v Katovicích. Uprchlíci využívají pravidelné linky také v trase Maďarsko – Polsko nebo Maďarsko – Německo.

Vlaky na linkách Trnava – BA-Nové Mesto a Senec – BA-Petržalka, premávajú bez plánovaných odriekaní.

4.3.2022

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje cestujúcim, že vlaky na linke S 55 v úseku Trnava – Bratislava-Nové Mesto, ako aj S 65 v úseku Senec – Bratislava-Petržalka v súčasnosti premávajú bez pravidelných odriekaní a v plnom rozsahu podľa platného cestovného poriadku.

Nedávne odriekanie vlakov súviselo najmä s nedostatkom rušňovodičov, pričom sme o týchto zmenách a aktuálnom zozname vlakov každý týždeň informovali prostredníctvom našej stránky. Robíme aj naďalej všetko preto, aby k výpadkom vo forme odrieknutých vlakov na tratiach nedochádzalo, prípadne, ak je to nutné, dochádzalo iba minimálne. Avšak situácia s nedostatkom personálu v radoch rušňovodičov je stále kritická, preto sa vzhľadom na obeh vlakov i turnus rušňovodičov môže zmeniť.

Pre najaktuálnejšie informácie odporúčame sledovať naše komunikačné kanály – webFacebook, či Twitter.

ZSSK sa za spôsobené nepríjemnosti a zníženie komfortu pri cestovaní cestujúcim ospravedlňuje.

Pre informácie o konkrétnych spojeniach, cenách a ponukách je Vám k dispozícii Kontaktné centrum ZSSK.
Dostupné je denne v čase 8:00 – 20:00 prostredníctvom LIVE CHATU na www.zssk.sk (ikona v pravo dole),
alebo NON STOP telefonicky na č.18188 (zo zahraničia +421244858188) prípadne na info@slovakrail.sk.

České dráhy připravily už čtvrtý vlak pro uprchlíky z Ukrajiny, bude jezdit v Polsku

2.3.2022 - 13:23

České dráhy připravily pro uprchlíky čtvrtý vlak o 10 vozech. Ještě dnes odjede do Polska jeho první část, zítra druhá polovina. Vlak bude evakuovat ukrajinské ženy, děti a seniory před válkou na Ukrajině do polského vnitrozemí. České dráhy vyčlenily pro humanitární vlaky už více než 40 osobních vozů.

"Na žádost českého a polského ministra dopravy a ve spolupráci s polskými železnicemi PKP Intercity jsme připravili už čtvrtý vlak pro přepravu uprchlíků z Ukrajiny. Ještě dneska posíláme Polákům první část této soupravy a druhá polovina tam bude dopravena zítra. V současné chvíli tam už jedna naše souprava pomáhá. Vlak, který jsme dopravili v pátek do polského Przemyslu naplno využívají naši kolegové z PKP Intercity. Souprava jezdí hlavně mezi Przemyslem a slezskou Vratislaví  a odvezla už stovky  lidí. Zároveň jsem nařídil přípravu dalších záložních vozů, které bychom mohli využít při sestavení dalších evakuačních vlaků, pokud to bude potřeba. Budou určeny pro nás a v případě potřeby také pro naše kolegy v zahraničí,"
říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu.  

České dráhy vypravily první dva zvláštní vlaky do polského Przemyslu pro uprchlíky z Ukrajiny už v pátek 25. února. Jedna z těchto souprav v polském Przemyslu zůstala a polský partner PKP Intercity ji používá při evakuaci žen, dětí a seniorů na západ Polska. Další dvě soupravy od nedělního večera pendlují mezi Ostravou a ukrajinským Čopem. Tam vlaky odváží hmotnou humanitární pomoc a zpět vozí uprchlíky před válkou. Předpokládá se, že tyto vlaky budou jezdit denně nejméně do 8. března. Každý z evakuačních vlaků Českých drah má nejméně 10 vozů a kapacitu 700 a více osob. Vlaky už přepravily na Ukrajinu nepřeberné množství pomoci, hlavně spacáky, karimatky, dámské hygienické potřeby i hygienické potřeby každodenní potřeby, krmivo pro zvířata a mnoho dalších potřebných věcí. Jedná se o předměty ze sbírky železnice pomáhá, která se koná na mnoha železničních stanicích po celé České republice. Z Čopu pak cestuje 400 až 500 osob: ženy, děti, senioři a také jejich zvířecí doprovod - psi a kočky. Další takový vlak přijede do Ostravy na hlavní nádraží dnes mezi 22 a 23. hodinou a ve stejnou dobu bude z Bohumína odjíždět vlak s pomocí do Čopu.

"V současné době potřebujeme pomoci hlavně s drobným občerstvením na cestu do vlaku. Ti lidé jsou desítky hodin na cestě za velmi složitých podmínek, náš vlak je první místo, kde si mohou trochu odpočinout a občerstvit se. Uvítali bychom, kdyby mohli dobrovolníci přinést do stanice Bohumín, odkud náš vlak každý večer mezi 22 a 23 hodinou odjíždí, potraviny vhodné na cestu, např. menší balení juice pro děti, trvanlivé potraviny jako jsou balené croissanty, energetické tyčinky, balené trvanlivé uzeniny a sýry, trvanlivé pečivo nebo pečivo, které vydrží alespoň 24 hodin na zpáteční cestu, vhodné ovoce, zelenina a tak podobně. Potřebujeme také jednorázové příbory, malé lžičky, talíře, kelímky a ubrousky," říká Radovan Šindlář, regionální manažer zákaznického personálu Českých drah, který koordinuje jízdy vlaků z Bohumína.
 

České dráhy přijaly také řadu dalších opatření pro snadnou cestu ukrajinských uprchlíků. Od pátku 25. února mohou zdarma cestovat pravidelnými spoji národního dopravce na území celé České republiky. Informace o pomoci a cestování za této mimořádné situace jsou uvedeny na webových stránkách Českých drah také v ukrajinštině. České dráhy ve spolupráci se slovenskou ZSSK posílily také pravidelnou linku Humenné - Praha z východního Slovenska o tři vozy s kapacitou asi 200 osob. Uprchlíci mohou využít také další pravidelné linky z Košic a z polského Przemyslu, odkud do Česka míří dva přímé vaky denně s kapacitou několik set míst k sezení.

Do Čopu přijel druhý humanitární vlak ČD, dvě soupravy budou vozit ukrajinské uprchlíky ...

Do Čopu přijel druhý humanitární vlak ČD, dvě soupravy budou vozit ukrajinské uprchlíky předběžně do 8. března

1.3.2022 - 12:59

Do ukrajinského Čopu dorazil druhý humanitární vlak Českých drah. Právě probíhá vykládání humanitární pomoci připravené našimi občany a organizované železničáři z různých železničních firem v Česku v rámci akce Železnice pomáhá. Materiální humanitární pomoc je možné přinášet také na 63 vybraných železničních stanic po celé České republice. Vlak je připraven ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR, slovenskými a ukrajinskými železnicemi a dalšími důležitými partnery.

Odpoledne vlak odveze další ženy, děti, seniory a také jejich domácí mazlíčky do bezpečí v České republice. Vlak má 10 vozů a může přepravit až 700 osob, s ohledem na přepravu také osobních věcí a zavazadel uprchlíků však v současné chvíli nejsou vlaky obsazované do posledního místa. Včera podobný vlak přepravil přes 400 žen, dětí a seniorů a také asi desítku psů. Mezi Ostravou a Čopem nyní pendlují dvě desetivozové soupravy.

V současné chvíli se předpokládá, že humanitární vlaky do Čopu budou České dráhy společně se svými partnery (Červený kříž, Policie ČR, Ministerstvo dopravy ČR, Ministerstvo vnitra ČR, železnice slovenska a ukrajiny ZSSK a UŽ a další), kteří se na jízdě vlaků podílejí, vypravovat každý den nejméně do 8. března. Dnes večer vypraví České dráhy další vlak s humanitární pomocí a zítra přepraví z Ukrajiny další uprchlíky.

Více naleznete zde a také na Twitterovém účtu Českých drah.

Stavba mezi Karlštejnem a Berounem získala pravomocné územní rozhodnutí

BEROUN, 1. března 2022

Připravovaná modernizace trati mezi stanicemi Karlštejn a Beroun dosáhla dalšího důležitého milníku. Územní rozhodnutí pro dotčený úsek nabylo právní moci. Zároveň pokračuje příprava navazující projektové dokumentace. Správa železnic chce o stavební povolení požádat ještě letos, samotná realizace by se měla naplno rozběhnout v příštím roce. V rámci stavby dojde v mezistaničním úseku dlouhém 7,1 km k rekonstrukci trati ve stávající stopě, což povede ke zvýšení rychlosti, spolehlivosti a bezpečnosti provozu.

Práce budou zahrnovat kompletní rekonstrukci železničního svršku a spodku, mostů a propustků, zabezpečovacího a sdělovacího zařízení, trakčního vedení a všech ostatních technologií. Na zastávce Srbsko se vybudují nová, bezbariérová nástupiště a podchod, rekonstrukcí projde také přilehlý přejezd. Pro zajištění větší kapacity trati a tím i spolehlivosti dopravy dojde zhruba v polovině úseku k vybudování nové odbočky Lom, která umožní vlakům přejíždět z jedné koleje na druhou. Pro zvýšení bezpečnosti provozu dojde k sanaci a zajištění skalních masivů nad tratí.

Realizací stavby se rychlost vlaků zvýší nejprve na 100 km/h, po aktivaci ETCS pak na 120 km/h. Práce budou probíhat za jednokolejného provozu, s omezením výluk na nutné minimum. Celkové investiční náklady stavby jsou vyčísleny na 1,7 miliardy Kč.

RegioJet reaguje na přímou žádost hlavního města Kyjev a vedení Ukrajinských železnic. ...

28.2.2022

RegioJet reaguje na přímou žádost hlavního města Kyjev a vedení Ukrajinských železnic. Zajistí evakuaci osob i přepravu humanitární pomoci

Na zavedení vlakového mostu pro Ukrajinu spolupracuje RegioJet s humanitární organizací Člověk v tísni a společnostmi ČD Cargo a Rail Cargo Group

Největší soukromý vlakový dopravce ve střední Evropě, RegioJet, reaguje na žádost Ukrajinských železnic a hlavního města Kyjev a od úterý - 1. března 2022 chystá velkokapacitní humanitární vlakový most, který bude denně v obou směrech spojovat Prahu a další města v České republice s Ukrajinou.

„Vlak bude určen pro humanitární přepravu osob zdarma. Zároveň ve směru na Ukrajinu bude vozit potraviny, léky, hygienické potřeby, spacáky a další vyžádanou pomoc. Ve vlaku budou jak lůžkové vozy s celkovou kapacitou až 400 míst (s dostatečnou kapacitou pro přepravu zavazadel), tak i nákladní paletové vozy pro přepravu humanitárního nákladu až do výše 600 palet denně dle aktuálních možností. Celkem počítáme až s dvacetivozovými vlaky – zajistíme pro Ukrajinu denně velkou kapacitu pro přepravu osob a humanitární pomoci“, uvedl Radim Jančura, majitel společnosti RegioJet.

Provoz spojů pokryje na své náklady dopravce RegioJet. Vlakové spoje pojedou jako noční vlaky z Prahy přes Polsko do pohraniční stanice Přemyšl (PL) a následně ve spolupráci s Ukrajinskými železnicemi bude náklad pokračovat přes Lvov až do Kyjeva. V opačném směru vlak IC Ukrajinských železnic ze Lvova do Přemyšle s přestupem na lůžkový vlak RegioJet do Ostravy, Olomouce, Pardubic a Prahy.

“Logistické a bezpečnostní problémy nám doposud bránily do země dopravovat více humanitární pomoci, potřeby jsou obrovské. Společný projekt využití vlaků s přeložením na Ukrajinské železnice a rozvoz do různých míst v napadené zemi je skvělý, a pokud se rozjede naplno, bude znamenat stovky a stovky tun, a to už je skutečně významná pomoc”, říká Šimon Pánek, ředitel Člověka v tísni.

Přeprava humanitární pomoci na Ukrajinu společně s Člověkem v tísni, ČD Cargo a Rail Cargo Group

RegioJet na humanitárním vlakovém mostu pro Ukrajinu spolupracuje s Člověkem v tísni, ČD Cargo a Rail Cargo Group (člen skupiny ÖBB). Člověk v tísni zajišťuje logistiku shromažďování humanitární pomoci pro přepravu vlaky RegioJet na Ukrajinu; ČD Cargo a Rail Cargo Group poskytnou nákladní vozy. Každý den bude do vlaků z Prahy naloženo několik kamionů s paletami potřebné humanitární pomoci financované z veřejné sbírky SOS Ukrajina Člověka v tísni.

Přeprava cestujících zdarma

RegioJet se naopak postará o organizaci přepravy cestujících. Přeprava bude pro všechny zcela zdarma – kromě občanů Ukrajiny prchajícími před válkou budou moci spojů využít také například humanitární pracovníci a další organizace, které se budou potřebovat dostat v opačném směru na Ukrajinu (pokud o tuto přepravu má jakákoli organizace zájem, prosíme o informaci na email ukrajina@regiojet.cz). Místo si bude možné rezervovat za symbolickou 1 Kč (jedná se o administrativní poplatek, aby bylo možné spoje dát do rezervačního systému) přes rezervační systém RegioJet; přepravu budou ale moci využít i ti, kdo přijdou bez rezervace přímo k vlaku – personál RegioJetu zajistí jejich usazení. Vlak nabídne až 400 míst v lůžkových kupé. Cestující dostanou zdarma teplou večeři, snídani a vodu, vše jako dar od našich partnerů. RegioJet navíc už minulý týden nabídl všem občanům Ukrajiny, kteří se prokáží ukrajinskými doklady, možnost využití k přepravě všech vlakových spojů RegioJet zdarma. V případě vlakového mostu bude přeprava zdarma pro všechny cestující – bez ohledu na národnost, kteří prchají z válkou postižených oblastí.

Přeshraniční vlakový most je nejrychlejší cesta pomoci a evakuace

Vlakový most bude zřízen jako přeshraniční. To znamená, že zajistí přepravu vlakem přímo z Ukrajiny až do Prahy – bez nutnosti cesty po poškozených silnicích a přes ucpané hraniční přechody. V úseku Lvov – Přemyšl budou cestující cestovat IC soupravou Ukrajinských železnic, ve stanici Přemyšl pak bude přímý garantovaný přestup na soupravu vlaku RegioJet (toto opatření je potřebné s ohledem na různé rozchody železniční infrastruktury). Právě přeshraniční vlakové spojení by mělo být nejrychlejší cestou, jak evakuovat ženy a děti z válkou zasaženého území. Ve spolupráci s Ukrajinskými železnicemi a pohraničními orgány by u spojů ze Lvova do Prahy mělo pohraniční odbavení proběhnout již v průběhu jízdy ve vlaku mezi Lvovem a Přemyšlem ve stanici Přemyšl Hl. již cestující pouze rychle přestoupí mezi soupravami Ukrajinských železnic a RegioJet. Díky tomu se vyhnou mnohahodinovému strastiplnému překračování hranice na silničním hraničním přechodu.

Další informace je možné získat přímo od Radima Jančury

RegioJet bude v následujících hodinách upřesňovat další detaily týkající se vlakového mostu pro Ukrajinu s tím, že první spoj bude vyjíždět v úterý 1. 3. 2022 ve večerních hodinách. V pondělí, 28. 2. v odpoledních hodinách je možné informace o celém projektu získat také přímo od majitele společnosti, Radima Jančury, který bude osobně přítomen v Praze. V úterý během nakládky v nákladovém areálu v Praze se uskuteční tisková konference Člověka v tísni a RegioJet. Čas bude upřesněn. Novináři mohou využít jízdy prvního nočního vlaku v úterý večer z Prahy na polské hranice, účasten bude Radim Jančura i zástupce Člověka v tísni. Vlak pojede zpět ve středu večer z Polských hranic, příjezd do Prahy ve čtvrtek brzy ráno. Pro další komunikaci, prosíme, o přímý kontakt na mobilní telefon Radima Jančury: 603 446 680.

Dopravní podnik města Brna připravuje projekt vratné smyčky v Pisárkách

28.2.2022

Dnes naplno začaly přípravné práce na projektu vratné smyčky v uzlu Lipová u brněnského výstaviště. V první fázi musí být odstraněny keře a stromy, které by byly v kolizi se stavbou. Smyčka umožní otáčení tramvají Dopravního podniku města Brna a zároveň snadnější odbavení návštěvníků budoucí Multifunkční haly, jejíž stavba by měla být zahájena ještě letos. 

„Stavba tramvajové smyčky v uzlu Lipová navazuje na předchozí fáze modernizace vozovny v Pisárkách. Z hlediska provozu městské hromadné dopravy pro nás představuje zjednodušení dopravy a úsporu finančních prostředků. Vozy na trase od Bystrce se doposud při příjezdu do vozovny v Pisárkách jezdí otáčet až do smyčky na Mendlově náměstí. Po vybudování vratné smyčky snížíme počet najetých prázdných kilometrů a tím snížíme náklady na energie i čas řidičů,“ vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. 

V oblasti budoucí vratné smyčky Lipová tak dnes začalo kácení stromů a mýcení keřů, které rostou v lokalitě stavby. Práce je nutné provést v době vegetačního klidu, tedy do konce března. Provoz městské hromadné dopravy v lokalitě neovlivní, probíhat budou převážně ze strany areálu BVV. Na podzim Dopravní podnik města Brna ve spolupráci s městskou částí zajistí výsadbu nových dřevin, které budou náhradou za pokácené. 

Předpokládané zahájení samotné stavby vratné smyčky je v květnu 2022, její dokončení na konci roku 2023. Dopravní podnik města Brna v současné době soutěží zhotovitele projektu. Vybudování smyčky a mostní konstrukce, na které bude položena, proběhne převážně za plného provozu tramvajových linek. Na větší omezení se cestující musí připravit jen během jejího napojování na současnou trať, které podnik plánuje na léto 2023.

ČD zavádějí nové traťové jízdenky s platností 10 vybraných dnů během měsíční platnosti

28.2.2022 - 12:02

V důsledku koronavirové pandemie se mění návyky cestujících. Část z nich využívá možnost pracovat z domova a v souvislosti s tím se změnila frekvence jejich dojíždění do zaměstnání. Především těm, kteří částečně využívají tzv. home office, je určena zcela nová nabídka traťových jízdenek Českých drah. Vedle již zaběhlých týdenních, měsíčních a čtvrtletních jízdních dokladů platných každý den nabídnou České dráhy od března také jízdenky platné deset vybraných dnů během měsíční (resp. třicetidenní) platnosti dokladu na zvolené trase do 150 kilometrů. Na „desetidenní“ traťové jízdenky s prvním dnem platnosti během března navíc ČD nabídnou zaváděcí 10% slevu.

„Během několika vln epidemie covid-19 začala řada lidí v různé míře využívat možnost práce z domova a kvůli tomu se snížila četnost jejich jízd do zaměstnání. Protože předpokládáme, že tzv. home office bude řada firem aspoň částečně využívat i nadále, přicházíme s novým typem jízdenky pro opakované cestování ve zvolené relaci. Bude kombinovat výhody traťových jízdenek s benefity flexibilních dokladů,“ říká Jakub Chmelík, ředitel Odboru cenotvorby osobní dopravy Českých drah.

„Cestující, kteří do zaměstnání nedojíždějí každý den, jak to bylo obvyklé před vypuknutím koronavirové pandemie, si mohou od března pořídit nové traťové jízdenky s platností deset vybraných dnů během třicetidenní platnosti. V prodeji budou pouze v mobilní aplikaci Můj vlak, v níž si pak cestující traťovou jízdenku aktivují před cestou, čímž se jízdenka stane aktivní pro celý zvolený den,“ popisuje detaily nové tarifní nabídky Jakub Chmelík.

Prodej „Traťových měsíčních jízdenek – 10 dní“ bude zahájen od 1. března 2022. Jízdenky bude možné koupit v aplikaci Můj vlak do 2. i 1. vozové třídy vlaků Českých drah, a to pro všechny relace a vlaky, kde platí tarif TR10. „Například pro 50 kilometrů dlouhý úsek mezi Českými Velenicemi a Českými Budějovicemi bude stát tento doklad ve 2. třídě 1 496 korun, přičemž standardní traťová měsíční jízdenka pro stejnou vzdálenost stojí 2 464 korun. Oproti jednotlivému flexi základnímu jízdnému tak cestující při celkem deseti jízdách tam a zpět ušetří asi 260 korun. Platební transakci přitom provedou během měsíce pouze jednou a navíc mohou v případě potřeby cestovat na příslušné trase ve zvolený den libovolně často,“ vysvětluje Jakub Chmelík. Cestující s aplikacemi IN 25, IN 50 nebo s nárokem na státem garantované zvýhodnění mají na nový druh traťové jízdenky slevu.

Cestující, kteří si pořídí tuto novou traťovou jízdenku s prvním dnem platnosti v rozmezí od 1. do 31. března 2022, zaplatí zaváděcí cenu se slevou 10 % oproti běžnému ceníku. Mohou si ji tak otestovat a vyzkoušet, zda se jim vyplatí. V uvažovaném příkladu pro vzdálenost 50 kilometrů tak bude tento jízdní doklad stát 1 346 korun.