Tlačové správy

Zájem o jízdenky do Chorvatska rychle roste. Prodáno je už téměř 20 tisíc rezervací, ...

Zájem o jízdenky do Chorvatska rychle roste. Prodáno je už téměř 20 tisíc rezervací, denně se prodají stovky nových jízdenek

Kolem 400 nových jízdenek aktuálně každý den prodává RegioJet na své letní vlakové spoje do chorvatského Splitu a Rijeky. První spoj vyrazí v pátek 28. 5. – nyní je prodáno už téměř 20 tisíc jízdenek.  

„S blížícím se létem a s tím, jak Chorvatsko stanovilo jasné podmínky pro příjezd, kdy dovolenkářům bude stačit jenom antigenní test, prodej jízdenek ve druhé polovině dubna výrazně zrychlil,“ říká Ivana Sachsová, ředitelka vlakové a autobusové dopravy RegioJet a dodává: „Denně prodáme stovky jízdenek a některé spoje už jsou zcela vyprodány. Je vidět, že Češi i letos pojedou na dovolenou do Chorvatska vlakem.“

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Správa železnic rekonstruuje čtyři mosty na trati z Lužné u Rakovníka do Žatce

Správa železnic zahájila rekonstrukci čtyř kamenných klenbových mostů na trati 124 mezi zastávkami Deštnice a Želeč na Lounsku. Všechny pocházejí ze 70. let 19. století, tedy z doby výstavby někdejší Buštěhradské dráhy v úseku z Lužné u Rakovníka do Žatce. Zhotovitelem stavby je STRABAG Rail, hodnota celé zakázky dosahuje 62,5 milionu korun. Už zítra začne nepřetržitá výluka, která potrvá do 6. června. Dokončení prací se plánuje v závěru příštího roku.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Od května se otevírají půjčovny kol ČD Bike

Po delší zimní přestávce vyvolané koronavirovou pandemií se od soboty 1. května 2021 znovu otevřou půjčovny kol ČD Bike. V letošní turistické sezóně bude tato oblíbená služba fungovat v celkem 70 železničních stanicích napříč všemi kraji České republiky. K letošním novinkám patří otevření nové půjčovny v Jeseníku, znovuotevření pobočky v Třebíči a rozšíření možností zapůjčení kol ve stanicích Ústí nad Orlicí město a Jihlava. České dráhy také reagují na rostoucí zájem o vypůjčení elektrokol. Tuto možnost budou mít zákazníci už ve 22 stanicích. Sezóna většiny půjčoven je plánovaná do 31. října, šest poboček bude mít v případě dobré epidemické situace otevřeno i po tomto datu.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Unikátní železniční most přes plavební kanál na Vltavě se poprvé zkušebně zdvihl

24. dubna v dopoledních hodinách provedl tým zhotovitele první zkušební zdvih nového železničního mostu přes Vraňansko - hořínský plavební kanál v Lužci nad Vltavou. Jedná se o první pohyblivý železniční most v České republice. Zdvih mostu byl plně automaticky řízen počítačem a ovládání se uskutečnilo provizorně z mostu. Po kompletaci zbývajících dvou zdvižných silničních mostů bude zprovozněn dálkový řídící systém a všechny mosty budou ovládány z dispečerského stanoviště ve velíně plavební komory Hořín. Ředitelství vodních cest ČR tak dokončením série nových mostů umožní během června letošního roku proplutí prvních vysokých lodí z Mělníka do Prahy.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Pandemická situácia sa zlepšuje. ZSSK s partnermi obnovujú ďalšie spoje

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje cestujúcej verejnosti, že sa s partnerskými dopravcami dohodla na postupnom obnovení prevádzky vybraných medzištátnych spojov. Dôvodom je zlepšujúca sa pandemická situácia na Slovensku i v okolitých štátoch a očakávanie postupného zvyšovania dopytu po medzištátnej doprave.

Na základe dohody prichádza k znovuobnoveniu prevádzky nasledovných medzištátnych vlakov:

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

On-line event ČD Cargo

Ve středu 21. dubna odpoledne uspořádalo ČD Cargo historicky první on-line event pro své zákazníky a obchodní partnery. Děkujeme za účast a především za kladné ohlasy. A snad situace umožní, abychom se brzy sešli i osobně. Záznam z akce naleznete na https://www.vysilame.tv/cargo

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

RegioJet vrací do provozu další vlakové spoje a posiluje autobusy. ...

RegioJet vrací do provozu další vlakové spoje a posiluje autobusy. Od poloviny května připravuje RegioJet plný provoz vlakových spojů

22.04.2021, Vlaky Regiojet CZ, Autobusy CZ

RegioJet se rychle vrací k původnímu rozsahu spojení, která byla v provozu před omezeními spojená s pandemií Covid 19. Už minulý víkend během nedělí špičky opět nabídl například mezi Ostravskem a Prahou až 11 vozové soupravy, vlakové spoje na trase Praha – Košice a zpět vezly 10 vozů.

„Každý týden teď přibývá až 30 % nových cestujících. Rychle na to reagujeme, přidáváme od pondělí 26. 4. další spoje mezi Prahou a Ostravskem a během víkendových špiček nasazujeme maximum vozů. Cestující opět jezdí jak na pracovní cesty, tak i na výlety s rodinou“,  říká Ivana Sachsová, ředitelka společnosti RegioJet a dodává: „Aktuálně jezdí vlaky víc lidí, než před 1. březnem, kdy byla vyhlášená poslední omezení spojená s Covid 19.“ 

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Příprava novostavby trati Praha-Ruzyně – Praha-Letiště Václava Havla vstupuje do finální fáze

Poslední stupeň projektové přípravy, kterým je dokumentace pro stavební povolení, zbývá vytvořit před zahájením novostavby trati Praha-Ruzyně (mimo) – Praha-Letiště Václava Havla (mimo). Právě na zhotovitele této dokumentace nyní Správa železnic vypisuje veřejnou zakázku. Její součástí bude i digitální model stavby (BIM). Samotná realizace traťového úseku by měla začít za tři roky. Součástí stavby je i železniční zastávka Praha-Dlouhá Míle včetně záchytného parkoviště P+R a autobusového terminálu.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Správa železnic vybrala zpracovatele studie proveditelnosti VRT do Polska

Návrh spojení Prahy s polskou Wrocławí novou vysokorychlostní tratí je předmětem studie proveditelnosti RS 5 VRT Praha – Hradec Králové – Wrocław, jejíhož zpracovatele vybrala Správa železnic. Ve výběrovém řízení se jím stala společnost SP + MCO_RS 5 VRT Praha – Wrocław_SP, zastoupená firmami SUDOP PRAHA a MORAVIA CONSULT Olomouc. Celková cena za zpracování studie činí 12,6 milionu korun bez DPH.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Aplikace Můj vlak nově pomůže s nákupem SMS jízdenek na MHD v řadě českých měst

Oblíbená mobilní aplikace Můj vlak nabízí novou funkci, která ještě více usnadní zákazníkům Českých drah cestování po celé republice. Díky poslední aktualizaci, která je již dostupná, si jednoduše zakoupí SMS jízdenky na městskou hromadnou dopravu v šestnácti českých, moravských a slezských městech.

„Naši mobilní aplikaci neustále vyvíjíme a snažíme se tak zákazníkům co nejvíce zjednodušit cestování. Díky nové aktualizací cestujícím usnadníme tzv. první a poslední míli, tedy nejčastěji cestu z domova na nádraží a dále od vlaku do cíle cesty tam, kde je potřeba popojet městskou hromadnou dopravou,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod, a doplňuje: „Řada měst nabízí možnost odbavení při cestách po svém území formou SMS jízdenek. Aplikace nově pomůže cestujícím tyto jízdní doklady zakoupit, aniž by si museli pamatovat přesný tvar zprávy nebo číslo, na které ji mají odeslat. Zákazníci tak ušetří čas, který by jinak strávili sháněním papírových jízdenek na autobus, tramvaj nebo metro. Do budoucna plánujeme mobilní aplikaci dále rozšiřovat a cestujícím nabídnout nové možnosti odbavení ‚městskými‘ jízdenkami.“

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Prvomájové parní jízdy na Švestkové dráze

První máj je nejenom lásky čas, ale na Švestkové dráze (Linka U10: Litoměřice horní nádraží – Lovosice – Most) bude i časem pro nostalgické parní jízdy. Společnost AŽD totiž vypraví jako posilový spoj historickou soupravu taženou parní lokomotivou 431.032, které se přezdívá Ventilovka.

První vlak bude vypraven z Litoměřic horního nádraží v 7:55 hodin a z Mostu se bude vracet v 11:10 hodin. Druhý spoj vyjede z Litoměřic horního nádraží ve 14:25 hodin a z Mostu vyrazí zpět v 17:10 hodin. Ve vlaku bude řazen také bufetový vůz s občerstvením.

Celú tlačovú správu aj s cestovným poriadkom nájdete na tomto odkaze.

Dovolenka 2021: V lete sa so ZSSK dostanete do Splitu z Bratislavy vlakom. ...

Príjemnú novinku pre všetkých fanúšikov dovolenky v Chorvátsku pripravila Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s rakúskym dopravcom Österreichische Bundesbahnen (ÖBB). Už počas tohtoročnej letnej sezóny sa dostanú vlakom z Bratislavy priamo do Splitu. A vziať si so sebou môžu aj svoje auto či motorku.

Pravidelné vlakové spojenie so službou prepravy osobných automobilov bude fungovať od júna 2021. Z nášho hlavného mesta do chorvátskeho letoviska bude vlak odchádzať od 18. 6. do 10. 9. 2021 vždy v utorky a piatky o 15:51, v opačnom smere zo Splitu do Bratislavy od 19. 6. do 11. 9. 2021 v stredy a v soboty o 16:48.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Správa železnic hledá zpracovatele dokumentace pro nový tunel do Berouna

Správa železnic vyhlásila opakované výběrové řízení na zhotovení aktualizace dokumentace pro územní řízení stavby nové trati mezi Prahou-Smíchovem a Berounem. Její součástí bude přibližně 24 kilometrů dlouhý tunel.

Nová dvoukolejná koridorová trať začne úpravou výjezdu ze stanice Praha-Smíchov, kde ke dvěma stávajícím kolejím přibudou další dvě. Trasa nové tratě povede převážně v tunelu o délce 24,7 kilometru, který začne pod Barrandovem a vyústí u Berouna. Dále bude nový koridor pokračovat estakádou přes údolí Berounky. Na pražské straně tunelu bude vybudována odbočka na Branický most ve směru Praha-Krč a na berounské straně pak bude připravena odbočka pro navazující novou vysokorychlostní trať ve směru Hořovice/Plzeň. Nový tunel bude navržený na maximální rychlost 200 km/h.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Leo Express už vypravuje 75 % svých řádných spojů, ...

Leo Express už vypravuje 75 % svých řádných spojů, zákazníci si nově mohou nechat úročit nabité kredity ve věrnostním programu

Leo Express začal navyšovat počet komerčních spojů mezi Prahou a Ostravskem a Starým Městem u Uherského Hradiště. Vzhledem k pozvolnému návratu cestujících po konci lockdownu jich v tomto týdnu vyjede 75 % oproti plnému provozu. V dalších týdnech je dopravce připraven v případě pokračujícího růstu zájmu spoje dále posilovat. Stále přitom cestujícím nabízí 14denní garanci odjezdu a vrácení 150 % z ceny jízdného při zrušení spoje z provozních důvodů. Leo Express pro své zákazníky navíc přichystal výprodej leo kreditů. V rámci akce mohou cestující dostat bonus až 30 % leo kreditů navíc. Dopravce navíc zákazníky, kteří nakoupí minimálně 2500 leo kreditů, odmění úročením. Po dobu šesti měsíců jim na konci každého měsíce připíše navíc 5 % z aktuálního zůstatku. 

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Příprava novostavby stanice Praha-Letiště Václava Havla vstupuje do finální fáze

Poslední stupeň projektové přípravy, kterým je dokumentace pro stavební povolení, zbývá vytvořit před zahájením novostavby stanice Praha-Letiště Václava Havla. Právě na zhotovitele této dokumentace nyní Správa železnic vypisuje veřejnou zakázku. Její součástí bude i digitální model stavby (BIM). Samotná realizace stanice, která bude umístěná v podzemí, by měla odstartovat za tři roky.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Správa železnic zmodernizuje další úsek trati z Prahy do Lysé nad Labem

Železniční trať mezi Čelákovicemi a Mstěticemi projde modernizací. Správa železnic vyhlásila výběrové řízení na zhotovitele stavby s názvem Optimalizace traťového úseku Čelákovice (mimo) – Mstětice (včetně). Součástí vypsané zakázky je podmínka, která stanovuje nejvyšší přípustnou nabídkovou cenu 2 392 680 000 korun. V rámci rekonstrukce železniční infrastruktury dojde k výstavbě nových nástupišť ve stanici Mstětice a vybudování dvou přeložek trati, díky kterým dojde ke zvýšení kapacity a zkrácení jízdních dob dálkových i příměstských spojů.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Všetkých 21 „zvolenských“ DMJ už jazdí pre ZSSK

Na regionálnych, najmä neelektrifikovaných tratiach Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) v okolí Zvolena už jazdí všetkých 21 ks dieselmotorových jednotiek radu 861 (DMJ 861). Vďaka novým DMJ 861 poskytuje železničná doprava cestujúcim moderné, komfortné, kultúrne, bezpečné, spoľahlivé a environmentálne ohľaduplné cestovanie.

„Teší nás, že sa tento projekt podarilo dotiahnuť do úspešného konca, pretože bol trochu problematický. Keď sme ho zdedili po predchádzajúcom vedení, súťaž bolo treba dodatočne prehodnocovať a konzultovať s Európskou komisiou. Tento fakt sa spolu s pandémiou koronavírusu podpísali pod mierne omeškanie dodávky vozidiel, čo nás mrzí. Podstatné je však to, že v tejto chvíli je už cestujúcim troch krajov k dispozícii všetkých 21 moderných vozidiel. Sme presvedčení, že výrazne prispejú k zlepšeniu komfortu cestovania a železničná doprava získa opäť o niečo väčšiu popularitu,“ hovorí Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Mezi Rumburkem a Velkým Šenovem se zvýší rychlost vlaků

Správa železnic opraví přibližně 16 kilometrů dlouhý traťový úsek mezi Rumburkem a Velkým Šenovem na Děčínsku. Hlavním cílem stavebních prací je zvýšení traťové rychlosti až na 90 km/h a odstranění propadů rychlosti. Akce si vyžádá přerušení provozu vlaků, výluka začíná v neděli 18. dubna, skončí v polovině července a definitivně hotovo bude během září. Plánované náklady jsou 347,7 milionu Kč.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

ZSSK obnovuje dopravu takmer do plného GVD

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na základe rozhodnutia objednávateľa dopravných výkonov –Ministerstva dopravy a výstavby SR (MDV SR) – od 18. 4. 2021 v rámci postupného uvoľňovania pandemických opatrení ruší mimoriadny (t. j. sobotňajší) grafikon vlakovej dopravy, ktorý platil od 28. 3. 2021.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Dopravci postupně posilují železniční spoje

České dráhy a další dopravci v koordinaci s Ministerstvem dopravy postupně posilují v spoje ve veřejné železniční dopravě, které byly vlivem protiepidemických opatření omezeny. Posílené jsou například vlaky na západ Čech anebo do Německa.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.