Tlačové správy

Informácia o nehodách a mimoriadnostiach na tratiach ŽSR - apríl

V mesiaci apríl evidujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) tri smrteľné zrážky vlaku s osobou.

ŽSR za uplynulý mesiac evidujú aj zvýšený výskyt vandalizmu mladistvých a detí, ide najmä o hádzanie kameňov do vlakových súprav a pokladanie nebezpečných predmetov a kameňov na koľaje, a preto opätovne upozorňujú aj na nebezpečné dôsledky vandalizmu, a teda aj úmyselného poškodzovania majetku. Vandali si neuvedomujú, že svojím konaním ohrozujú nielen plynulú prevádzku osobnej a nákladnej dopravy, ale hazardujú aj s ľudskými životmi. ŽSR preto prosia verejnosť, aby bola všímavá k dianiu na železnici, aby pri zistení podozrivého konania či pohybu cudzích osôb na železnici či v blízkosti majetku ŽSR kontaktovala políciu a eliminovala trestnú činnosť.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Začne rekonstrukce výpravní budovy na plzeňském hlavním nádraží

Správa železnic vybrala zhotovitele rekonstrukce památkově chráněné výpravní budovy na plzeňském hlavním nádraží. Stala se jím SPOLEČNOST NÁDRAŽÍ PLZEŇ, kterou tvoří Metrostav DIZ jako vedoucí společník, dalšími společníky jsou OHL ŽS a AVERS. Nabídková cena vítězného uchazeče dosáhla 667 930 039 korun bez DPH. Zahájení prací je plánováno v květnu, trvat by měly dva a půl roku.

Tato stavba navazuje na modernizaci nástupišť a dalších částí stanice, která proběhla v minulých letech. Hlavním předmětem prací bude celková rekonstrukce památkově chráněné výpravní budovy z roku 1908. Bude zahrnovat především opravu střešního a obvodového pláště a úpravy vnitřních prostor v přízemí a patře odbavovací haly pro zlepšení služeb pro cestující,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

CityElefanty nabídnou nově Wi-Fi

České dráhy provozují v Praze a Středočeském kraji celkem 70 jednotek CityElefant, které zajišťují příměstskou dopravou v okolí metropole. Jejich modernizace je v plném proudu, ve vylepšených vlacích budou moci cestující nově zdarma využít připojení k internetu přes Wi-Fi, zásuvky pro dobíjení drobné elektroniky a další prvky výbavy.

„Na vylepšení služeb na palubě pražských jednotek CityElefant jsme se dohodli s hlavním městem Prahou a Středočeským krajem, jako objednateli našich služeb v regionu,“ říká ředitel Regionálního obchodního centra ČD v Praze Jakub Goliáš a doplňuje: „Wi-Fi je nyní vybaveno deset souprav a instalace do dalších bude postupně pokračovat v průběhu celého roku, aby nebyla omezena disponibilita těchto velmi intenzivně využívaných jednotek. Do konce roku tak plánujeme vybavit všech 70 pražských souprav.“

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničná poliklinika v Žiline na odpredaj

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vyhlásili ponukové konanie formou elektronickej aukcie na odpredaj nehnuteľností železničnej polikliniky v Žiline.

Dlhodobým zámerom ŽSR v oblasti nakladania s nehnuteľným majetkom je racionalizácia jeho rozsahu a znižovanie nákladov na jeho správu. Zároveň je potrebné efektívne kapitalizovať ostatný  majetok, ktorý nesúvisí s hlavnou činnosťou ŽSR (teda správou a údržbou železničnej infraštruktúry). Takýmto trvalo nepotrebným majetkom sú aj nehnuteľnosti zdravotníckych zariadení ŽSR, ktorých proces postupného odčleňovania sa začal v roku 2005 a to formou prenechania týchto nehnuteľností do prenájmu licencovaným poskytovateľom zdravotníckej starostlivosti.

Celú tlačovú správu  nájdete na tomto odkaze.

Brusel chce autonómne vlaky, ministerstvo dopravy už urobilo prvý krok

6,5 milióna eur, ktoré máme z eurofondov, použijeme na zvýšenie bezpečnosti vo vlakoch aj na koľajniciach. Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal podpísal zmluvu, ktorou zaistil financovanie projektu moderného vlakového zabezpečovacieho systému (European Train Control System- ETCS) do dvanástich koľajových vozidiel z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.

,,Železničná doprava je moja absolútna priorita, každý projekt na zvýšenie jej bezpečnosti, rýchlosti, či komfortu považujem za mimoriadne prínosný. Vďaka eurofondom dokážeme realizovať kroky, ktoré nás približujú k cieľu – teda aby v roku 2030 jazdili v Európskej únii autonómne vlaky. A to chceme dosiahnuť aj na Slovensku,“ uviedol Andrej Doležal, minister dopravy a výstavby

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

RegioJet od 7. 5. postupně obnoví provoz nočních vlaků Praha – Košice a zpět

RegioJet, největší dopravce na trase Praha – Ostravsko – Košice a zpět obnoví provoz nočního vlakového spoje RJ 1021 / RJ 1020 Praha – Ostrava – Žilina – Košice a zpět.

„Reagujeme na postupné uvolňování opatření spojených s Covidem 19 a rychlý růst zájmu o cestování mezi Českou republikou a východním Slovenskem. Chceme, aby už nyní měli ti, kdo z různých důvodů potřebují cestovat, co největší nabídku spojů,“ říká Ivana Sachsová, ředitelka společnosti RegioJet.

Nejprve vyjede noční spoj RJ 1021 v pátek 7. 5. – v trase Praha – Košice. V neděli 9. 5. pojede spoj RJ 1020 v opačném směru Košice – Praha a od pátku 14. 5., resp. soboty 15. 5. pak budou spoje RJ 1021 / RJ 1020 jezdit opět denně.

RegioJet tak bude nabízet spojení České republiky s východním Slovenskem vlakem 2x denně. Jízdenky již jsou v prodeji. Vedle toho jsou v provozu 3 spoje denně v každém směru na trase Praha – Bratislava a zpět.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Začíná modernizace železniční tratě mezi Pardubicemi a Stéblovou

Rekonstrukce stávající a vybudování nové druhé koleje, zvýšení traťové rychlosti na 160 km/h a realizace nových nástupišť je cílem modernizace železniční tratě mezi Pardubicemi-Rosicemi nad Labem a Stéblovou. Ta začíná právě v těchto dnech a za téměř 2,7 miliardy korun ji bude provádět sdružení firem Skanska a.s. a Elektrizace železnic Praha a.s.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Správa železnic vypisuje architektonickou soutěž na mosty pod Vyšehradem

Novou podobu železničních mostů pod Vyšehradem přinese už brzy architektonická soutěž, kterou Správa železnic zahájí v následujících dnech. Požadované řešení má umožnit převedení tří kolejí přes řeku Vltavu s návrhem nové železniční zastávky na Výtoni. Součástí zadání je také převedení pěší a cyklistické dopravy. Předpokládá se, že řešení vyvolá nové uspořádání oblasti Výtoně. Soutěž proběhne podle pravidel České komory architektů.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Správa železnic zahajuje modernizaci koridoru mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí

Slavnostní zahájení stavby odstartovalo poslední dubnový den rekonstrukci jednoho z posledních dosud nemodernizovaných úseků prvního koridoru mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí. V jejím rámci se výrazně změní současná podoba stanice Brandýs nad Orlicí, zastávku Bezpráví nahradí odbočka. Zhotovitelem prací v hodnotě 3,396 miliardy Kč je sdružení firem EUROVIA CS, Chládek a Tintěra, Pardubice, Elektrizace železnic Praha a GJW Praha. Stavba bude financovaná z programu Blending Call, založeného na kombinaci příspěvku z Nástroje pro propojení Evropy (CEF) a úvěru od Evropské investiční banky.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

České dráhy pokračují s Královehradeckým krajem v jednáních o posledních smluvních detailech

České dráhy pokračují se zástupci Královehradeckého kraje v jednáních o posledních smluvních detailech pro zajištění provozu regionálních spojů podle nové smlouvy od prosince 2021. Uspěli jsme v konkurenci 31 oslovených dopravců. Chceme naplnit náš prvotní cíl, obhájit nejen současný rozsah výkonů ČD v regionu, ale zajistit i nové linky, například přímé vlaky z Pardubic a Hradce Králové do Svobody nad Úpou nebo Broumova. Díky jasné vizi a odpovědnosti Královéhradeckého kraje pro region chystáme v průběhu trvání nové smlouvy v kraji výrazné zvýšení kvality cestování v podobě až 40 zcela nových moderních elektrických a motorových vlaků, prvními by se cestující mohli svézt již od roku 2024. Počítáme také s modernizací většiny stávajících vozidel.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Minister Andrej Doležal vymenoval nové vedenie Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s.

Novým predsedom predstavenstva Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sa stal Ing. Roman Koreň, ktorý zároveň vykonáva aj kompetencie generálneho riaditeľa národného železničného dopravcu. Ďalším novým členom predstavenstva spoločnosti sa stal Ing. Ján Lukáč. Oboch zvolil minister na základe výsledkov výberového konania.

,,Ďakujem doterajšiemu manažmentu ZSSK, ktorý odviedol kvalitnú prácu a pomohol dosiahnuť vyrovnané hospodárenie spoločnosti. Novému vedeniu želám veľa energie do ďalšej práce, ktorej nebude málo, ”  uviedol minister Andrej Doležal.

Do 29.4.2021 bol generálnym riaditeľom, predsedom a členom predstavenstva ZSSK Mgr. Filip Hlubocký. Vo funkcii člena predstavenstva k rovnakému dátumu skončil aj Ing. Radoslav Štefánek.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

ČD Cargo má za sebou nejtěžší rok ve své historii

Společnost ČD Cargo, a. s., největší dceřiná společnost Českých drah, a.s., a člen Skupiny ČD, která se zabývá železniční nákladní dopravou, zakončila své hospodaření v  roce 2020 se ztrátou. Na celkovém konsolidovaném výsledku Skupiny ČD se segment nákladní dopravy podílel výsledkem hospodaření po zdanění ve výši -248 mil. Kč.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Pandemie dostala Skupinu ČD do čtyřmiliardové ztráty

Podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) skončila Skupina České dráhy loňské hospodaření s konsolidovanou ztrátou 4,1 miliardy korun. Největší propad tržeb zasáhl osobní dopravu. Kvůli opatřením proti šíření COVID-19 meziročně klesl počet cestujících o třetinu na necelých 118 milionů. Významné ztráty však utrpěly i další firmy Skupiny – ČD Travel, Dopravní vzdělávací institut a ČD Cargo.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Bezpilotní metro v Jižní Koreji má elektrický pohon z Plzně

Společnost Škoda Electric dokončila významnou dodávku zařízení pro výrobu souprav bezpilotního metra do Jižní Koreje. Vozidla budou sloužit ve dvou a půl milionovém Incheonu, který leží nedaleko hlavního města Soulu. Zakázka je pro Škodovku o to významnější, že jde o velmi pokročilý dopravní koncept - metro v Incheonu je totiž provozováno jako bezpilotní, tedy bez obsluhy řidičem.  Pro finálního dodavatele souprav, firmu Woojin, vyrábí Škodovka „srdce a svaly“ nových vozů, tedy motory a kompletní měničový systém. První cestující by se novým metrem měli svézt v létě letošního roku.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Infocentrum, podchod a oprava Fantovy budovy. Investice Správy železnic na pražském hlavním nádraží

Správa železnic rozšiřuje možnosti komunikace s veřejností. Dalším krokem k naplnění tohoto záměru je zahájení provozu Informačního centra v dolní části nového vestibulu na pražském hlavním nádraží. Otevřeno bude každý den v týdnu. Součástí dnešního programu v nejfrekventovanější stanici v Česku byl i slavnostní podpis smlouvy na rekonstrukci interiérů historické Fantovy budovy.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Do Lednice vyrazí oblíbený motoráček i parní lokomotiva

Na trať Břeclav – Lednice se opět vrací pravidelné nostalgické jízdy Českých drah. Milovníci železniční historie se motorovým vláčkem „Hurvínek“ svezou během jarních a letních měsíců. První jízda je v plánu už tuto sobotu 1. května. Ve dvou termínech motoráček nahradí parní lokomotiva „Šlechtična“.

Motorový vlak „Hurvínek“ bude jezdit každou sobotu, neděli a ve státní svátky v předpokládaném období od 1. května do 5. září 2021. V rámci Lednického parního léta pojede v sobotu 22. května a 11. září 2021 místo motoráčku parní lokomotiva „Šlechtična“, která potáhne historické vozy „Rybáky“ a historický restaurační vůz.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Otevření Informačního centra Správy železnic na pražském hlavním nádraží

Manažer drážní infrastruktury rozšiřuje možnosti komunikace s veřejností. Dalším krokem k naplnění tohoto záměru je zahájení provozu Informačního centra Správy železnic v dolní části nového vestibulu na pražském hlavním nádraží. Otevřeno bude každý den v týdnu. Součástí dnešního programu v nejfrekventovanější stanici v Česku byl i slavnostní podpis smlouvy na rekonstrukci interiérů historické Fantovy budovy.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

RegioJet nepodal ponuku v súťaži na trase Bratislava – Komárno. ...

RegioJet nepodal ponuku v súťaži na trase Bratislava – Komárno. Štát nemá úprimný záujem liberalizovať železničnú dopravu

28.04.2021, Vlaky Regiojet SK

Najväčší stredoeurópsky súkromný železničný osobný dopravca RegioJet sa rozhodol nepodať ponuku vo výberovom konaní na zabezpečenie železničnej dopravy na trati Bratislava - Komárno a späť od 1. 1. 2023.

Dôvodom je absolútna strata dôvery v úprimný záujem ministerstva dopravy na férovej ​​súťaži, ktorá by priniesla rast kvality služieb a úsporu nákladov, ktoré sú vydávané z vreciek daňových poplatníkov.

Na ministerstve dopravy je stále rovnaký tím úradníkov, ktorí už niekoľko rokov zámerne vyhlasujú pseudosúťaže, ktoré nevedú k žiadnemu výsledku (opakovaná súťaž na trase Žilina – Rajec skončila 2x neúspešne). Chýba harmonogram súťaží tak, ako to požaduje Európska únia a existuje dôvodné podozrenie na prepojenie s podnikateľskými štruktúrami, ktoré majú záujem na udržaní lukratívnych zákaziek na železnici. Súčasný minister dopravy týmto ľuďom stále dôveruje, čím prevzal za ich počínanie plnú zodpovednosť.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

České dráhy od 7. května ještě více posílí spojení na páteřní trase mezi Prahou a Ostravskem

České dráhy od 7. května 2021 ještě více posílí spojení na páteřní trase mezi Prahou, Pardubicemi, Olomoucí, Ostravou a Bohumínem. V době přepravní špičky budou cestující moci nově využít dva obnovené páry vlaků SC Pendolino a celkově tak pojedou v každém směru tři tyto spoje. Společně s dalšími vlaky IC, EC a Ex tak ČD na této významné trase zajistí celkem 11 párů dálkových vlaků. Termín obnovení dalších spojů na této lince bude záviset na vývoji epidemické situace a poptávky cestujících. V současné době vlaky ČD jezdí v rámci České republiky zhruba 45 – 50 % obvyklého počtu cestujících.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Prešovský a Košický kraj zavedú v prímestskej doprave prestupné a predplatné lístky

Nové druhy cestovného v prímestskej autobusovej doprave na východnom Slovensku budú už čoskoro realitou. Prešovský a Košický kraj chystajú zvýhodnené prestupné lístky, predplatné lístky a zjednodušenú štruktúru zliav. Novinky budú viazané výlučne na dopravné karty, vďaka čomu sa skráti nástup cestujúcich a zrýchli doprava.

Prešovský samosprávny kraj (PSK) a Košický samosprávny kraj (KSK) zavedú od leta v prímestskej autobusovej doprave zónovú tarifu a rozšíria ponuku cestovného. K súčasne používaným jednorazovým lístkom pribudnú výhodné prestupné a predplatné lístky, ktoré zatraktívnia cestovanie autobusovou dopravou. Kraje sľubujú zjednodušenú a sprehľadnenú štruktúru poskytovaných zliav.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.