Tlačové správy

Podchody na hlavním nádraží v Praze změní vzhled a projdou komplexní rekonstrukcí

PRAHA, 31. května 2021

Podchody na hlavním nádraží v Praze změní vzhled a projdou komplexní rekonstrukcí

 
Trojice podchodů propojujících na pražském hlavním nádraží odbavovací halu s nástupišti získá nový vzhled, který vychází z vítězného návrhu soutěže na jejich architektonické a designové řešení. Stavba by měla odstartovat na začátku příštího roku a potrvá dvanáct měsíců.

Architektonické soutěže na nové designové pojetí podchodů se účastnilo pět týmů, vítězný návrh předložil Atelier bod architekti zastoupený Vojtěchem Sosnou, Jakubem Strakou a Jáchymem Svobodou. V navrhovaném řešení podchodů používají identické materiály, jako jsou v odbavovací hale, motivem navíc je podsvícená stěna, kterou tvoří bezpečnostní mléčné sklo vsazené do svařovaných ocelových rámů. Řešení umožňuje snadný servis a eventuální výměnu poškozených prvků, výhodou je také snadné odstranění graffiti. Na zemi bude použita žulová dlažba kladená do tmavých a světlých pásů, čímž se podpoří linearita pohybu cestujících.

Nyní dojde k dopracování vítězného návrhu na základě připomínek a požadavků Správy železnic. Kromě rekonstrukce podchodů dojde současně ve stanici také k přestavbě informačního a orientačního systému.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

HYPEX INTEGRUJE PALUBNÍ SYSTÉMY A JEDNOTKY KOLEJOVÝCH VOZIDEL DO JEDNOHO CELKU

Softwaroví a hardwaroví vývojáři společnosti Škoda Digital vyvinuli unikátní, modulární a vysoce výkonnou platformu pro dopravní prostředky: HYPEX propojuje systémy řízení, komunikace, diagnostiky, autonomního řízení a multimédií do jediného celku. To usnadňuje správu, zvyšuje spolehlivost i efektivitu provozu digitálních technologií kolejových a městských dopravních prostředků. Vývoj této platformy byl velice intenzivní a trval zhruba 2 roky. Systémy na platformě HYPEX jsou v současné době dodávány do projektů elektrických jednotek v Lotyšsku, metro Varšava a tramvají pro Mannheim apod.

V současných kolejových vozidlech je nainstalováno mnoho moderních a inteligentních digitálních technologií. Každá z nich je vybavena vlastním řídicím systémem či jednotkou. Nepracují však izolovaně, své funkce realizují ve spolupráci se systémem nadřazeného řízení, tzv. TCMS (Train Control & Management System). TCMS zajišťuje integrovanou funkci a spolupráci všech subsystémů na úrovni vozidla jako celku, i na úrovni celé soupravy. Bývá proto často označován „mozkem“ celé soupravy. 

Aby byla zajištěna integrace výše zmíněných a unifikace systémových vývojových prostředků, vyvinuli konstruktéři a vývojoví pracovníci Škoda Digital vlastní produkt s názvem HYPEX. Jedná se o efektivní a vysoce výkonné výpočetní a komunikační palubní zařízení postavené na vlastní distribuci operačního systému Linux, které umožňuje spojit veškeré systémy a řídící jednotky do jediného fyzického celku. Jedná se o modulární box se sloty kompatibilními s rozměrem 3U, do kterých lze podle potřeby vkládat jednotlivé moduly od primárních po ty volitelné, čímž definujeme výsledný typ výrobku.

„Dnešní zákazník přichází s celou řadou nových požadavků v oblasti hi-tech vybavení dopravních prostředků jako jsou komunikační zařízení, automatické vedení vlaku, kamerové systémy, palubní informační systémy, palubní audio systémy, automatické počítání cestujících, WI-FI či precizní diagnostika vozidel, která umožňuje provádět prediktivní diagnostiku a preventivní údržbu. Veškeré digitální systémy musí splňovat nejen funkční kritéria, ale i nároky na spolehlivost, dostupnost, snadnou a efektivní správu i případnou budoucí rozšiřitelnost. My jsme nyní připraveni toto vše zákazníkovi dodat v podobě platformy HYPEX jako jeden kompaktní celek,“ popisuje Jiří Liberda, ředitel společnosti Škoda Digital

Proces celého vývoje a testování platformy HYPEX byl velice intenzivní a podařilo se jej dokončit za 2 roky. Výsledný produkt disponuje těmito vlastnostmi:

  • Umožňuje sdílet HW a SW systémové prostředky, což zvyšuje dostupnost, bezpečnost, udržitelnost a výrazně zlepšuje ekonomickou stránku z hlediska nákladů na pořízení a provoz.
  • Je univerzální a použitelná pro všechny typy kolejových vozidel.
  • Díky svému modulárnímu designu umožňuje snadnou rozšiřitelnost o nové systémy a jednotky.
  • Výrazně snižuje náklady svázané s údržbou a redesignem systému v budoucnosti, šetří servisní náklady, snižuje objem potřebných náhradních dílů.

„V současné době instalujeme zařízení do dopravních prostředků z dílen podniků skupiny Škoda Transportation. Vyrobili jsme a dodali již první série produktů pro projekty v Polsku, Lotyšsku a další zahraniční zakázky. Díky vývoji tohoto produktu naplňujeme strategii skupiny ŠKODA stát se nezávislou a soběstačnou v oblasti vývoje a výroby digitálních palubních systémů. Díky standardizovanému designu dokážeme řešení nabídnout i obchodním partnerům, kteří vyvíjejí nový, nebo provozují a modernizují starší modely kolejových vozidel jiných výrobců,“ doplňuje na závěr Jiří Liberda.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Správa železnic a ČMZRB budou spolupracovat na propojení letiště s centrem Prahy

Správa železnic a Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) uzavřely Memorandum o spolupráci při identifikaci a přípravě projektů v oblasti železniční infrastruktury. Pilotním projektem bude propojení Letiště Václava Havla s centrem Prahy železnicí.

Na projektech, jako jsou vysokorychlostní tratě či dopravní uzly, bude Správa železnic nově spolupracovat se skupinou ČMZRB. Obě organizace podepsaly memorandum, které přispěje k rozšíření forem investování do projektů z oblasti železniční infrastruktury.

Naším hlavním úkolem bude identifikace vhodných projektů, které by mohly být financovány jinak než formou dotace,” nastiňuje průběh spolupráce generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda a dodává: „Hlavním úkolem je zavedení nových forem smluvních vztahů vedoucích k dlouhodobé odpovědnosti zhotovitelů za kvalitu, úspoře veřejných rozpočtů a zapojení soukromých finančních prostředků do výstavby a údržby.”

Skupina ČMZRB následně vyhodnotí, pro jakou formu financování jsou projekty vhodné. Poté navrhne optimální způsob financování, například formou PPP, juniorního financování nebo jinou vhodnou formou odpovídající danému projektu.

„Pilotním projektem bude propojení letiště s centrem Prahy železnicí, kdy naše banka bude posuzovat možnost financování formou PPP. Do budoucna je naším cílem se zaměřit na projekty financování infrastruktury pro vysokorychlostní železnice,” popisuje Jiří Jirásek, předseda představenstva a generální ředitel ČMZRB.

Cílem spolupráce je pomoci tomuto veřejnému zadavateli s úvodní fází přípravy a realizace projektů, u kterých se počítá s využitím mimorozpočtového financování. ČMZRB bude zároveň poskytovat poradenství při výběru poradců pro realizaci vhodných projektů.

Celú tlačovú správu aj s prílohou nájdete na tomto odkaze.

První letošní spoj RegioJet otevírá letní sezónu v Chorvatsku. Spojuje Česko se Splitem a Rijekou...

První letošní spoj RegioJet otevírá letní sezónu v Chorvatsku. Spojuje Česko se Splitem a Rijekou a dalšími dovolenkovými destinacemi

28.05.2021, Vlaky Regiojet CZ

Dnes, 28. 5. 2021, v 16.46 hodin odjíždí z Prahy hlavního nádraží a v 19.48 hodin z Brna hlavního nádraží první letošní vlakový spoj RegioJet do Chorvatska. Na palubě cestuje přibližně 400 cestujících, kteří tak symbolicky zahajují letošní letní sezónu v této tradiční dovolenkové destinaci. Cestu prvním spojem RegioJet z Prahy do Splitu využila také velvyslankyně Republiky Chorvatsko, paní Ljiljana Pancirov.

Aktuálně je celkem prodáno více než 35 tisíc jízdenek – denně se prodává přibližně tisícovka dalších a prodeje neustále zrychlují. Chorvatsko současně od dnešního dne dále uvolnilo omezení v souvislosti s Covid 19; problémem a dodatečným nákladem pro cestující RegioJet z ČR nejsou ani testy na odjezdu či příjezdu zpět do ČR.

Ceny jízdenek jsou stejně jako loni výjimečně nízké – za jednosměrnou jízdenku včetně rezervace a všech služeb - pro cestu ve voze se sedačkami zaplatí cestující na trase do Rijeky v červnu akční cenu od 490 Kč; za jízdenku ve spacím voze pak cenu od 790 Kč. Na trase do Splitu pak ceny začínají na 890 Kč za sedačku a na 1090 Kč za cestu ve spacím voze.

V ceně jízdenky je vždy zahrnutá zdarma rezervace místa a veškerý palubní servis, který cestující dostanou během cesty – včetně balené vody Rajec, kávy a drobné snídaně zdarma, připojení k internetu nebo k zábavnímu portálu zdarma a využití dalších palubních služeb. V nabídce jsou také speciální dovolenkové balíčky, které RegioJet prodává ve spolupráci s cestovní kanceláří Čedok.

V červnu a v září, kdy sezóna není tak silná, budou vlakové spoje jezdit 3x týdne s odjezdy z Prahy, Brna a Bratislavy v pátek, v neděli a v úterý a z Chorvatska v sobotu, pondělí a středu; v červenci a srpnu pak budou spoje jezdit v každém směru denně. Vlaková souprava bude sestavena ze spacích vozů a také z vozů se sedačkami.

RegioJet vypravuje letos 15 vozovou soupravu, souprava se v chorvatské stanici Ogulin dělí na dvě části – 8 vozů jede do Rijeky, 7 vozů pak do stanice Split.

Na provozu vlakových spojů RegioJet opět letos spolupracuje s Chorvatskými železnicemi HŽPP, Chorvatským turistickým sdružením HTZ a maďarským dopravcem Continental Railway Solution.

Kompletní pokrytí testování pro zákazníky RegioJet. Startuje testovací místo RegioJet na hlavním nádraží v Praze. Testy cestující finančně ani časově nezatíží

Spolu se zahájením provozu vlakové linky RegioJet do Chorvatska, spustil RegioJet v rámci svého zákaznického servisu také kompletní péči o testování cestujících. Testy na Covid tak cestující RegioJet nezatíží ani finančně ani časově.

1) Testovací místo RegioJet – Praha hlavní nádraží, otevřeno denně od 7.00 do 18.00 hodin

Na prodejním místě RegioJet – v levé části hlavního nádraží je certifikované testovací místo, které i v rozmezí 120 – 60 minut před odjezdem spojů udělá cestujícím se zdravotním pojištěním v ČR zdarma antigenní test certifikovaný v EU, který cestující využijí pro svou cestu do Chorvatska, ale i do dalších destinací. Na místě je možné se nechat otestovat s platnou jízdenkou na vlakové a autobusové spoje RegioJet.

2) Od 1. 6. PCR testy zdarma pro příjezdové cestující

V souvislosti s nařízeními vlády o dostupnosti PCR testů zdarma (2x měsíčně) spustí od 1. 6. testovací místo RegioJet také PCR testování pro příjezdové cestující zdarma. Ihned po příjezdu se mohou nechat otestovat přímo na hlavním nádraží s tím, že výsledek dostanou do několika hodin elektronicky.

3) On-line antigenní testy v případě potřeby před nástupem na cestu zpět z Chorvatska do ČR

Cestující, kteří jedou z Chorvatska do České republiky a potřebují si zajistit test před nástupem do vlaku v Chorvatsku, nemusí spoléhat na testovací místa v zahraničí. Jednoduše si zakoupí test jako doplňkovou službu od RegioJetu při rezervaci jízdenky nebo cestě vlakem ve směru do Chorvatska a podle přiloženého návodu během jednoduchého telekonferčního hovoru – například z hotelového pokoje – si pod dohledem zdravotníka udělají test pro cestu zpátky. Po provedení testu je jim zaslán certifikát, kterým se případně prokáží. Náklady na tento test jsou 60 Kč.

Díky celému systému jsou tak zákazníci RegioJet kompletně pokryti z hlediska všech požadavků na testování. Informace o tom, jak se snadno a rychle otestovat pro cestu tam i zpět jsou uvedeny také na internetové stránce.

Tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

České dráhy chtějí koupit čtyři lokomotivy Taurus

28.5.2021 - 8:05

České dráhy jednají o koupi čtyř vícesystémových elektrických lokomotiv Siemens Taurus, které v současné době využívá jiný železniční dopravce. Jsou vybavené pro potřeby osobní dopravy, mají evropský zabezpečovač ETCS a schválené jsou pro provoz na území České republiky i v okolních státech. Záměr pořídit tato vozidla schválilo představenstvo a včera také Dozorčí rada společnosti.

Zapadá to do naší strategie obnovy vozidlového parku, kdy nakupujeme nejmodernější osobní vozy pro dálkovou dopravu na rychlost 230 km/h a potřebujeme také odpovídající hnací vozidla. Posilujeme tím svou pozici v mezinárodní dálkové dopravě. Zásadní investice do rozvoje infrastruktury a s tím související zvýšení rychlosti a zavedení jednotného evropského zabezpečovače plánuje i Česká republika. Proto bychom rádi využili možnost výhodně pořídit tato vozidla pro rychlost 230 km/h, která již jsou vybavena palubní částí ETCS,“ vysvětluje předseda představenstva a generální ředitel ČD Ivan Bednárik a dodává: „Taurusy splňují naše budoucí požadavky na lokomotivy pro dálkovou mezistátní dopravu, mohou tak zároveň být záložním řešením pro nové vlaky, které mají jezdit rychlostí 230 km/h například do Německa.“

„S jejich případným nasazením počítáme na dálkové lince Ex4 z Bohumína přes Ostravu a Břeclav až do rakouské Vídně, respektive Grazu. Lokomotivy by tak doplnily na této trase dvě vozidla stejného typu, která jsme pořídili již v srpnu 2019. Jednoznačnou výhodou je, že tato vozidla už mají přechodnost do zahraničí, a u mezistátních spojů proto nebude nutné měnit na hranicích lokomotivu v čele vlaku. Tento fakt z provozního pohledu eliminuje riziko možného prodloužení jízdních dob. Předpokládáme, že v průběhu následujících měsíců by mohlo dojít k podpisu kupní smlouvy a dodání vozidel,“ uzavírá člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Jiří Ješeta.

Všechny čtyři vícesystémové elektrické lokomotivy řady 1216 Taurus (ES64U4) by ČD převzaly schválené pro provoz v České republice, Rakousku, Německu a Maďarsku. Dvě lokomotivy je navíc možné provozovat i na území Slovenska. Vozidla jsou vybavena palubní částí ETCS a připravena na nasazení v osobní dopravě bez nutnosti dalších úprav. Jejich nejvyšší provozní rychlost je 230 km/h.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

V ZÁŘÍ ČEKÁ PRVNÍ STROJVEDOUCÍ VÝMĚNA LICENCÍ

V září tohoto roku skončí platnost prvním licencím strojvedoucích, které byly vydány před deseti lety. O prodloužení platnosti licence musí strojvedoucí požádat Drážní úřad. Ten mu v případě splnění všech podmínek vydá na dalších deset let licenci novou. Jak při žádosti o prodloužení platnosti postupovat, řeší metodický pokyn, který Drážní úřad tento týden vydal. V letošním roce se bude výměna týkat zhruba 1 300 strojvedoucích, což je asi 12% všech doposud vydaných licencí.

Celú tlačovú správu nájdete v tejto prílohe.

Správa železnic podepsala smlouvu na přípravu terminálu vysokorychlostní železnice

26.5.2021

Moderní terminál Praha východ umožní pohodlný přestup mezi jednotlivými linkami systému VRT. Sloužit ale bude také cestujícím ze středních Čech a okolí.

Předmětem smlouvy je dopracování soutěžního návrhu, architektonická studie a dokumentace pro územní řízení. Podpisu kontraktu předcházela mezinárodní architektonická soutěž, ve které uspěl návrh sdružení MP+ov Nehvizdy 2020. Odborná porota ocenila jeho návrh, kterému dominuje trojcípá střecha budovy terminálu. Součástí areálu bude i parkoviště P+R či nástupní místa pro autobusovou dopravu. Z pohledu železnice je terminál projektován jako přestupní uzel, nikoliv jako cílová destinace. Spoje z něj budou dále pokračovat například na hlavní nádraží v Praze.

Zadání soutěže, návrhy architektů a přehled autorských týmů jsou vystaveny na www.spravazeleznic.cz/vrt v sekci Terminál VRT.

Podpis smlouvy je důležitý krok k realizaci celého pilotního úseku VRT Polabí. Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda ocenil tempo příprav nové vysokorychlostní železnice: „Věřím, že se nám tato pilotní trať podaří zprovoznit již v roce 2028. Mimo jiné totiž uleví dopravou velmi zatíženému úseku mezi Poříčany a Prahou. Mám radost, že zároveň s tím budeme moci cestujícím nabídnout moderní a vzdušný terminál, ze kterého se dostanou do řady míst nejen u nás, ale i v zahraničí.“

Dokumentaci pro územní rozhodnutí vypracuje pro Správu železnic sdružení MP+ov Nehvizdy 2020, složené ze společnosti Metroprojekt Praha a architektonické kanceláře ov architekti. Dokumentace na vysokorychlostní terminál bude následně zakomponována do dokumentace pro územní rozhodnutí na traťový úsek VRT Polabí.

Výpravní budovu na pražském hlavním nádraží zdobí historická drezína

26.5.2021

Správa železnic a Národní technické muzeum (NTM) dnes na pražském hlavním nádraží slavnostně představily multifunkční expozici s historickou drezínou Tatra. Exponát ze sbírek NTM najdou zájemci v dolní části nové výpravní budovy mezi výstupy z metra ve směru na Václavské náměstí. Součástí expozice je i multimediální zařízení s informacemi o cenném historickém vozidle.

Dnešní otevření expozice s historickou drezínou navazuje na podpis memoranda o spolupráci, které jsme podepsali s Národním technickým muzeem v loňském roce. Jde o konkrétní příspěvek obou organizací k zachování kulturního dědictví na české železnici,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

V rámci naší vzájemné spolupráce jsme poskytli zápůjčku velmi cenného exponátu drezíny Tatra. Zajistili jsme také odbornou manipulaci a dopravu vozidla z depozitáře NTM v Chomutově na pražské hlavní nádraží,“ sdělil generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

Bližší informace o vystavené historické drezíně Tatra se zájemci dozví z multimediálního zařízení, které bude současně sloužit i jako možnost pro komerční subjekty, aby celý projekt finančně i nefinančně podpořily. Správa železnic navíc hodlá poskytnout část prezentačního času zdarma neziskovým organizacím, nadacím, veřejně prospěšným organizacím či Magistrátu hlavního města Prahy.

Uctite si pamiatku vojenského hrdinu behom, ZSSK vás na štart odvezie zadarmo

25. 05. 2021

BRATISLAVA – K príležitosti 27. ročníka Memoriálu Jozefa Gabčíka – generála a hrdinu 2. svetovej vojny – sa i tento rok, 29. mája, v Poluvsí uskutoční beh 11 kilometrovým terénom. Behom si dobrovoľníci uctia pamiatku významného predstaviteľa protifašistického odboja, rodáka z obce Poluvsie.

Nakoľko Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chce byť súčasťou tohto spomienkového podujatia, participuje ako jeden z hlavných partnerov a rozhodla sa zabezpečiť bezplatnú prepravu účastníkov Memoriálu vlakom Os 3510 na trase Žilina-Záriečie 8:47 – Poluvsie 9:06. Rovnako zaradí na trase Žilina – Rajec k tomuto osobáčiku dva posilové vozne, aby sa zvládol vyšší nápor cestujúcich. Preprava zadarmo bude podmienená preukázaním sa štartovým číslom nášmu personálu.

Preteky začnú o 10:10 priamo pred rodným domom Jozefa Gabčíka v Poluvsí, cieľovým bodom bude telovýchovný areál 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Záujemcovia sa môžu prihlásiť na stránke https://www.hrdosport.sk/Entries/Create/506 do 26. 5. 2021 do 24:00. Po tomto termíne je prihlasovanie možné len na mieste od 6:30 do 7:50, no iba v limitovanom množstve. Vzhľadom na vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva a nové protiepidemiologické opatrenia je každý pretekár povinný preukázať sa na mieste negatívnym antigénovým testom nie starším ako 12 hodín alebo potvrdením o očkovaní proti COVID-19.

Pretekári umiestnení na prvých troch víťazných priečkach sa môžu tešiť na pohár, medailu a vecnú cenu. Viac oficiálnych informácií sa dozviete na stránke https://beh.sk/, aj na https://www.hrdosport.sk/Events.

V PLZNI BUDE JEZDIT PRVNÍ CHYTRÁ TRAMVAJ. DÍKY PŘIPOJENÍ K 5G SÍTI BUDE DOPRAVA VE MĚSTĚ PLYNULEJŠÍ

4. 5. 2021

Dopravní mobilita budoucnosti – to nejsou jen samořiditelná auta, ale celý ekosystém navzájem propojených řešení, která vedou k bezpečnější a plynulejší dopravě ve městech. Právě ten plánují Magistrát města Plzně, Plzeňské městské dopravní podniky a Správa informačních technologií města Plzně společně se svými partnery – společnostmi O2 Czech Republic, INTENS Corporation, Škoda Transportation, Škoda Digital a Západočeskou univerzitou. Jejich zástupci dnes podepsali memorandum o vzájemné spolupráci s cílem vytvořit z Plzně do roku 2027 centrum pro chytrou mobilitu a živou laboratoř pro testování autonomního řízení na území města. Vznikne tak první chytré město tohoto druhu v Česku.

Živá laboratoř díky 5G

Díky programu 5G pro 5 měst, do kterého je Plzeň aktivně zapojená a kde je O2 technologickým partnerem Ministerstva průmyslu a obchodu, začal operátor již v loňském roce pokrývat město sítěmi 5G. „Nejrychlejší 5G síť je nyní dostupná na téměř dvou třetinách území Plzně. Právě její klíčové vlastnosti, jako jsou rychlé stahování a odesílání dat nebo nízká odezva spolu s vysokou bezpečností přenosu dat, jsou nezbytné pro vybudování a funkční provoz infrastruktury, která umožní jednotlivým chytrým prvkům vzájemně komunikovat,“ vysvětluje Jindřich Fremuth, generální ředitel O2 Czech Republic.

Naše 5G strategie není jen o stavbě vysílačů, ale hlavně o reálných aplikacích, které mohou zlepšit život lidem a pomoct průmyslu,“ říká Petr Očko, náměstek ministra průmyslu a obchodu, a dodává: „Česko bylo a je průmyslovou zemí, a klíčové pro nás proto musí být, abychom nezaspali a včas investovali do jeho digitální transformace. Soustředit se přitom musíme nejen na průmysl jako takový, ale i na mobilitu, dopravní systémy nebo řízení dopravy a další prvky chytrých měst a obcí, které dokážou zlepšit kvalitu života lidí, kteří v nich žijí nebo tam denně dojíždí za prací.“

V Plzni by tak měla vzniknout unikátní živá laboratoř, která bude v reálném prostředí testovat nejrůznější modely chytré dopravy. „Obyvatelé a návštěvníci našeho města se tak jako první v Česku budou moct setkat s ojedinělým ekosystémem propojujícím chytré tramvaje, křižovatky, zastávky nebo dokonce celou chytrou ulici. Přidat by se měly i vozy integrovaného záchranného systému,“ vysvětluje Vlastimil Gola, radní pro Smart City z plzeňského magistrátu.

Celú tlačovú správu aj s prílohou nájdete na tomto odkaze.

Železniční stanice Radotín prochází významnou proměnou

Modernizace stanice Radotín je součástí optimalizace trati Praha-Smíchov - Černošice, která začala v roce 2019. Stanice dostane modernizované nástupiště nebo nové výtahy, které zajistí bezbariérový přístup do rekonstruovaného podchodu. Změnou projde i nádraží, Správa železnic bude spolupracovat s městskou částí Praha 16. Přestavbu stanice si na místě prohlédl ministr dopravy Karel Havlíček.

Železniční stanice Radotín prochází významnou proměnou

Realizace této stavby, která potrvá do příštího roku, bude mít značný dopad zejména na zlepšení dopravní situace v okolí velmi vytížené železniční trati na hranicích Prahy. Dojde k navýšení kapacity dráhy a zvýšení traťové rychlosti i bezpečnosti železničního provozu. Klasické soupravy zde budou moci po dobudování dálkového zabezpečovacího zařízení jezdit až 130 km/h, soupravy s naklápěcími skříněmi ještě o 10 km/h rychleji.   

Stavba zahrnuje především rekonstrukci železničního spodku a svršku, mostů, propustků i nástupišť, proběhne také modernizace technologických zařízení v celé délce stavby a dalších částí železniční infrastruktury. Součástí projektu je posun zastávky Praha-Velká Chuchle do polohy blíže k obytné zástavbě a už zmiňovaná komplexní rekonstrukce stanice Praha-Radotín. V Radotíně vzniknou dvě nová vnější nástupiště a po jednom ostrovním a jazykovém. Délka hrany u vnějšího bude 220 m, u ostrovního 200 až 318 m a u jazykového 100 m. Přístup na ně bude zrekonstruovaným podchodem pod celou železniční stanicí a novým podchodem pro pěší v místě zrušeného železničního přejezdu. Bezbariérovost stanice zajistí výtahy a šikmé rampy. 

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

V pátek 28. 5. vyjíždí první vlakový spoj RegioJet do Chorvatska. ...

V pátek 28. 5. vyjíždí první vlakový spoj RegioJet do Chorvatska. Aktuálně je prodáno více než 30 tisíc jízdenek na letošní letní spoje

25.05.2021, Vlaky Regiojet CZ

Tento pátek, 28. 5. 2021 v 16.46 hodin z Prahy hlavního nádraží a v 19.48 hodin z Brna hlavního nádraží vyjede první letošní vlakový spoj RegioJet do Chorvatska. Aktuálně RegioJet již nyní – ještě před výjezdem prvního spoje prodal na všechny své chorvatské vlaky již více než 30 tisíc jízdenek. Každý den se aktuálně prodává více než 1000 nových jízdenek.

Ceny jízdenek jsou stejně jako loni výjimečně nízké – za jednosměrnou jízdenku včetně rezervace a všech služeb -  pro cestu ve voze se sedačkami zaplatí cestující na trase do Rijeky v červnu akční cenu od 490 Kč; za jízdenku ve spacím voze pak cenu od 790 Kč. Na trase do Splitu pak ceny začínají na 890 Kč za sedačku a na 1090 Kč za cestu ve spacím voze.

V ceně jízdenky je vždy zahrnutá zdarma rezervace místa a veškerý palubní servis, který cestující dostanou během cesty – včetně balené vody Rajec, kávy a drobné snídaně zdarma, připojení k internetu nebo k zábavnímu portálu zdarma a využití dalších palubních služeb.

V nabídce jsou kromě míst na sedačkách ve vozech Astra (velkoprostorové vozy s obrazovkami v sedačkách) také kupé ve spacích vozech, kde je možné si rezervovat jak jednotlivá místa v kupé tak vybírat například z tichého kupé, nebo si případně zarezervovat celé kupé pro uzavřenou skupinu cestujících.

Jízdenku je možné si zarezervovat přímo také do dalších míst na chorvatském pobřeží - návazné autobusové spoje pak ze stanic Rijeka, Split, Ogulin a Gračac obslouží všechny významné dovolenkové destinace na chorvatském pobřeží Jadranu.

Novinkou pak budou návazné autobusové spoje do letovisek Kotor v Černé Hoře a Neum v Bosně a Hercegovině.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Optimalizace trati Praha-Smíchov – Černošice vstupuje do poslední třetiny

Zásadní proměnou letos projde stanice Praha-Radotín. Kromě modernizovaných nástupišť s normovou výškou 550 mm nad kolejí získá i nové výtahy, které zajistí bezbariérový přístup do rekonstruovaného podchodu. Modernizace stanice Praha-Radotín je součástí Optimalizace trati Praha-Smíchov – Černošice, která začala v srpnu 2019. Celkové investiční náklady dosahují 3,6 miliardy korun, stavba je spolufinancována Evropskou unií z programu CEF.

Realizace této stavby, která potrvá do příštího roku, bude mít značný dopad zejména na zlepšení dopravní situace v okolí velmi vytížené železniční trati na hranicích Prahy. Dojde k navýšení kapacity dráhy a zvýšení traťové rychlosti i bezpečnosti železničního provozu. Klasické soupravy zde budou moci po dobudování dálkového zabezpečovacího zařízení jezdit až 130 km/h, soupravy s naklápěcími skříněmi ještě o 10 km/h rychleji.

Stavba zahrnuje především rekonstrukci železničního spodku a svršku, mostů, propustků i nástupišť, proběhne také modernizace technologických zařízení v celé délce stavby a dalších částí železniční infrastruktury. Součástí projektu je posun zastávky Praha-Velká Chuchle do polohy blíže k obytné zástavbě a už zmiňovaná komplexní rekonstrukce stanice Praha-Radotín. V Radotíně vzniknou dvě nová vnější nástupiště a po jednom ostrovním a jazykovém. Délka hrany u vnějšího bude 220 m, u ostrovního 200 až 318 m a u jazykového 100 m. Přístup na ně bude zrekonstruovaným podchodem pod celou železniční stanicí a novým podchodem pro pěší v místě zrušeného železničního přejezdu. Bezbariérovost stanice zajistí výtahy a šikmé rampy.

Celú tlačovú správu aj s prílohou nájdete na tomto odkaze.

Parním vlakem mezi Českou Lípou a Děčínem

Milovníci železniční nostalgie mohou v sobotu 29. května vyrazit parním vlakem po malebné trati mezi Českou Lípou a Děčínem. Zvláštní vlak se soupravou dobových vozů řady Bai poveze historická parní lokomotiva „Šlechtična“. Další historické stroje si zájemci prohlédnou přímo na českolipském hlavním nádraží. Vystavené tu budou parní lokomotivy „Albatros“ a „Štokr“ a také dieselový „Brejlovec“.

Nostalgický vlak uskuteční jednu dopolední a jednu odpolední jízdu, a to oběma směry. Z českolipského hlavního nádraží bude odjíždět v 8:55 a 13:53 a přes Horní Polici a Benešov nad Ploučnicí dojede v 9:44, resp. 14:44 do Děčína. Na zpáteční jízdu z Děčína se pak po stejné trase vydá v 11:01 a 16:15. Lokomotiva 475.179 „Šlechtična“, která tento vlak poveze, pojede vždy v poloze komínem vpřed.

Na hlavním nádraží v České Lípě si návštěvníci mezi 9. a 16. hodinou můžou také prohlédnout i další železniční skvosty – parní lokomotivu 556.0506 „Štokr“, motorovou lokomotivu T 478.3001 „Brejlovec“ nebo opravovanou parní lokomotivu 498.112 „Albatros“. U ní bude stánek, ve kterém bude možné zakoupit trička s obrázkem této lokomotivy, a podpořit tak její opravu.

Celú tlačovú správu aj s cestovným poriadkom nájdete na tomto odkaze.

Technická konference CZ LOKO se zaměří na „zelenou Evropu“. ...

Technická konference CZ LOKO se zaměří na „zelenou Evropu“. Vystoupí na ní šéf Správy železnice, ČD Cargo i Drážního úřadu

24.05.2021

 

Po loňské úspěšné premiéře se 27. května uskuteční druhá Technická konference CZ LOKO. Vzhledem k epidemiologickým opatření se uskuteční v online přenosu na webu czloko.cz/online-konference-2021 od 9 hodin. Vystoupí na ní Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic, Tomáš Tóth, předseda představenstva ČD Cargo, Jiří Kolář, ředitel Drážního úřadu a Josef Gulyás, místopředseda představenstva a generální ředitel CZ LOKO.

Vedle aktuálních dopadů coronavirové pandemie na českou železnici bude hlavním tématem ekologizace železniční dopravy a budoucnost železnice obecně. CZ LOKO zde navíc představí projekt virtuální reality Virtual depo.

Hovořit se bude o přípravě Správy železnic na „zelenou Evropu,“ o výhled elektrifikace a přepínání stejnosměrné sítě na střídavou nebo o zavádění zabezpečovače ETCS.

Další panely se budou věnovat přípravě dopravců na tyto změny a jejich požadavkům na výrobce kolejových vozidel nebo vztahu Drážního úřadu a Evropského drážní ho úřadu a jeho postavení v celém systému železniční dopravy.

 „Ekologizace železnice a snižování uhlíkové stopy je velké evropské téma. Chceme ukázat současné trendy v konstrukci a „zelených“ technologiích, kde patříme mezi lídry“ říká Josef Gulyás. Právě CZ LOKO investuje miliony korun do vývoje nových druhů pohonů lokomotiv a nedávno podepsalo smlouvu s italským dopravcem Mercitalia Rail na dodávku dvou DualShunterů 2000, jejichž pohon tvoří kombinace elektrické trakce a spalovacího motoru.

Hlavní řečníci odborné konference, jejímž moderátorem je Ondřej Kubala, se sejdou ve vysílacím studiu v Pardubicích. Dotazy jim mohou klást zaregistrovaní účastníci, přenos je přístupný všem zájemcům.

„Přestože koronavirová doba s sebou stále nese řadu omezení, nechtěli jsme loni zahájenou platformu odborné konference přerušit. Život se ani v této složité době nezastavil a i proto se stále díváme se do budoucna,“ dodal Josef Gulyás.

Príloha - Tlačová správa
Príloha - Vizualizácia DualShunter 2000

Nádražní budovu ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí čeká rekonstrukce

Správa železnic vyhlásila výběrové řízení na firmu, která zrekonstruuje nádražní objekt v Plzni-Jižním Předměstí. Nejvyšší přípustná nabídková cena je 95,2 milionu korun. Stavební práce by měly začít letos v říjnu, potrvají dva roky.

Bývalá příjezdová budova na nádraží Plzeň-Jižní Předměstí byla otevřena pro veřejnost v roce 1921. Hlavním důvodem její výstavby byl stále narůstající počet cestujících, především dělníků dojíždějících vlakem za prací v okolních továrnách. Byla postavena v novorenesančním slohu a doplnila starší, secesní objekt z roku 1905, který stál na opačné straně dnešní Koperníkovy ulice a následně sloužil jako odjezdová budova.    

Železniční dopravě dnes slouží pouze bývalá příjezdová budova. Památkově chráněný objekt projde celkovou rekonstrukcí, která bude zahrnovat opravu střechy, fasády, výměnu oken a dveří, technického zázemí včetně náhrady zastaralých rozvodů a úpravu veřejně přístupných prostor. Vybuduje se výtah, který propojí odbavovací halu s nástupišti, v jejichž úrovni vzniknou také nová veřejná WC. Instaluje se nový informační a orientační systém.

Celú tlačovú správu aj s prílohou nájdete na tomto odkaze.

HOSPODÁŘSKÉ VÝSLEDKY SKUPINY ŠKODA TRANSPORTATION ZA ROK 2020

Od doby, kdy spadá do Skupiny PPF, se zásoba práce zvýšila na rekordních 68,7 mld. Kč

Největší středoevropský výrobce kolejových vozidel, skupina Škoda Transportation, již zná své auditované hospodářské výsledky za rok 2020. Díky novým zakázkám nejen na kolejová či kolová vozidla, ale i na samostatné elektrické výzbroje či modernizace a opravy vozidel se Škodovce zvýšila zásoba práce na cca 3 roky a v celkové hodnotě dosahuje 68,7 mld. Kč. Rok 2020 byl pro skupinu významný i s ohledem na nové investice do výzkumu a vývoje, které dosáhly celkově téměř dvou miliard korun a také do výroby, kde investice dosáhly 0,85 mld. Kč. To vedlo i k vytvoření více jak 600 nových pracovních míst. Provozní výsledek skupiny před odpisy a mimořádnými jednorázovými nepeněžními vlivy (upravená EBITDA) dosáhl 0,38 mld. Kč, což představuje meziroční růst o 18,6 %. Tržby meziročně vzrostly o 11,3 % na 11,03 mld. Kč. Zároveň v roce 2020 skupina splatila dluhopisy ve výši 2,3 mld. Kč.

„Každému jednomu škodovákovi chci poděkovat za minulý rok, který byl nesmírně náročný. Bohužel současná pandemie covid-19 a s ní související opatření měly negativní dopad na realizaci našich zakázek a investic. Byl například ovlivněn průběh technické a materiálové přípravy projektů, některé dodávky od subdodavatelů nebo z důvodu onemocnění se snížila použitelná kapacita ve výrobě, zkoušení a homologaci. U zahraničních zakázek hrála významnou roli zásadní omezení cestování a restrikce v jiných státech. Situace s mnoha omezeními také ovlivnila naše plány v oblasti náboru nových zaměstnanců. Celou dobu jsme se však snažili o to, aby tyto dopady byly minimalizovány. Naše ambice byly v roce 2020 s ohledem na kapacitní plán a souběh mnoha projektů vyšší, dosažený výsledek přesto považuji s ohledem na okolnosti za velmi dobrý,“ říká Petr Brzezina, Prezident a předseda představenstva skupiny Škoda Transportation.

Celú tlačovú správu, aj s prílohou, nájdete na tomto odkaze.

O dalším osudu výpravní budovy v Převýšově bude jednat pracovní skupina

Správa železnic představila na středečním jednání se zástupci obce Převýšov aktuální stav přípravy záměru modernizace zdejší tratě a možnosti zachování výpravní budovy v obci, pro kterou se v minulosti vyjádřila část veřejnosti. Z jednání vyplynulo, že tyto možnosti blíže prozkoumá pracovní skupina složená ze zástupců zainteresovaných stran. Konečný výsledek jednání by měl být znám do konce letošního července.

Převýšov se nachází na trati Velký Osek – Hradec Králové – Choceň, která bude v příštích letech procházet modernizací a zdvoukolejněním. Modernizace uleví přetíženému 1. tranzitnímu koridoru v úseku Kolín – Pardubice a zároveň umožní zavedení expresů z Prahy do Hradce Králové. Díky maximální traťové rychlosti 160 km/h se zkrátí jízdní doba mezi oběma centry pod jednu hodinu.

V rámci modernizace úseku odbočka Kanín – Chlumec nad Cidlinou (včetně) posuzovala Správa železnic v okolí Převýšova celkem sedm možných vedení trasy. „Krajina kolem obce je bohatá na chráněné přírodní celky, což výrazně omezuje naše možnosti vedení trasy. Naší prioritou bylo vyhnout se chráněným územím a současně zachovat maximální možnou traťovou rychlost. Důležitým hlediskem bylo také snížení podélného sklonu tratě, který umožní nákladním vlakům průjezd tratí v okolí Převýšova bez nutnosti postrkové lokomotivy,“ vysvětluje Michal Froněk, vedoucí oddělení přípravy staveb ze Správy železnic, který má úsek na starosti. Trasa, která je z komplexního pohledu nejvhodnější, vede přes místní výpravní budovu, pro kterou Správa železnic nebude mít v budoucnu využití a kterou plánuje opustit.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Cestujte do zahraničných destinácií ešte výhodnejšie s ponukou EUROPA EXPRES

20. 05. 2021

  • Čím skôr si zakúpite lístok, tým lacnejšie vás vyjde

 

BRATISLAVA  – Cestujúci, ktorí sa rozhodnú ísť cez leto do zahraničia, sa už teraz môžu tešiť na príjemné zľavy. Čakajú na nich zmeny v portfóliu ponuky EUROPA EXPRES, ktoré pripravila Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v rámci postupného zlepšovania sa pandemickej situácie.

EUROPA EXPRES predstavuje ponuku cenovo výhodných jednosmerných cestovných lístkov s limitovaným počtom, ktoré môžete využiť na cestovanie do zahraničia. Cena závisí od počtu predaných lístkov, teda čím skôr si cestovný lístok z ponuky EUROPA EXPRES zakúpite, tým lacnejší ho dostanete. Ponuku je možné zakúpiť do 2. aj 1. vozňovej triedy na cesty zo Slovenska do Českej republiky, Rakúska, Švajčiarska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Slovinska a Chorvátska alebo opačne.

Pre lepšiu predstavu uvádzame príklady cien medzi hlavnými mestami:

 

  • Bratislava – Praha od 13 €
  • Bratislava – Wien od 9 €
  • Bratislava – Bern (cez Rakúsko) od 49 €
  • Bratislava – Budapešť od 10 €
  • Bratislava – Berlín (cez Česko) od 34 €
  • Bratislava – Varšava (cez Česko) od 29 €
  • Bratislava – Ľubľana (cez Rakúsko) od 37 €
  • Bratislava – Záhreb (cez Rakúsko a Slovinsko) od 44 €

 

Ponuku EUROPA EXPRES je možné zakúpiť v pokladniciach so systémom Komplexného vybavenia cestujúcich (KVC), zoznam všetkých miest nájdete tu https://www.zssk.sk/zoznam-pokladnic-s-kvc/.  Ponuka sa dá zakúpiť medzi Slovenskom a Rakúskom, Českom, Nemeckom, Švajčiarskom, čoskoro aj Poľskom a dokonca aj v e-shope ZSSK (zatiaľ nie je k dispozícii v mobilnej aplikácii Ideme vlakom).

V rámci zmien ponuky EUROPA EXPRES do Čiech dochádza k zjednoteniu podmienok tejto ponuky s ponukami EUROPA EXPRES do ostatných krajín. Odteraz je možné využiť túto zvýhodnenú ponuku lacnejších cestovných lístkov z ktorejkoľvek stanice ZSSK s medzinárodným oprávnením (teda zo stanice, ktorá je v zozname staníc s medzinárodným oprávnením a dajú sa z nej vydávať medzinárodné lístky) do ktorejkoľvek stanice ČD s medzinárodným oprávnením a naopak, a to aj na prestupné spojenie. Doteraz bola ponuka dostupná len pri priamych vlakoch medzi SR a ČR, odteraz je možné ju využiť aj na prestupné spojenia.

V prípade ciest do Nemecka sa ruší predaj ponuky BERLIN SPECIAL, ktorú nahrádza ponuka EUROPA EXPRES.

K ponuke EUROPA EXPRES do Českej republiky, Rakúska, Švajčiarska, Maďarska, Nemecka, Slovinska a Chorvátska je možné vziať so sebou 2 deti do 16 rokov za cenu 5 € pre 2. vozňovú triedu alebo 10 € pre 1. vozňovú triedu za jedno dieťa, bez ohľadu na trasu. Cestovný lístok EUROPA EXPRES pre deti je dostupný v pokladniciach ZSSK.

Cestovný lístok z ponuky EUROPA EXPRES neobsahuje miesto na sedenie či spanie. Ponuka neplatí na sezónne vlaky EN 1252/1253 na trase Bratislava – Split, vo vlakoch SC Pendolino Košičan 240, 241, 242, 243, vo vlakoch Nightjet a v nočných vlakoch na území Rakúska. Výnimkou zo zjednocovania a zmien sú spomínané vlaky SC Pendolino Košičan 240, 241, 242 a 243, na tieto vlaky je EUROPA EXPRES ponúkaná spoločne s miestom na sedenie tak, ako tomu bolo doteraz, podmienky sa nemenia.

 

Všetky presné podmienky ponuky EUROPA EXPRES, vrátane možností vrátenia cestovných lístkov, nájdete na stránke https://www.zssk.sk/ceny-zlavy-zahranicie/europa-expres/.

Správa železnic pokračuje v posilování komunikace s cestujícími

Správa železnic spustila na začátku května informační linku pro veřejnost na čísle 800 21 00 21. Společně s nově otevřeným Informačním centrem na hlavním nádraží v Praze je infolinka dalším komunikačním kanálem, kde cestující dostanou odpovědi na výluky, opravy nebo jim operátoři pomohou s vyhledáním spojení. Infocentrem na Hlavním nádraží v Praze prošlo za tři týdny již 1 200 lidí.

Spuštění informační linky je dalším krokem k efektivnější komunikaci Správy železnic s veřejností včetně podávání podrobností o mimořádnostech na železnici. Kontaktní centrum poskytuje konkrétní sdělení k problematice organizování provozu na dráze, o modernizacích a opravách, zodpovídá dotazy týkající se staveb v ochranném pásmu dráhy a podává další informace. Je zde také možné nahlásit závady a poruchy nebo nepořádek na nádraží. Operátoři Kontaktního centra Správy železnic dále podávají všeobecné informace o společnosti a o výlukách, případně nabídnou pomoc s vyhledáním spojení. Komplikované nebo vysoce odborné dotazy zaznamenají prostřednictvím kontaktního formuláře a následnou odpověď mohou zaslat buď e-mailem, klasickou poštou, datovou schránkou, nebo ji podat formou zpětného telefonátu. Kontaktní centrum poskytuje své služby v pracovní dny od 6 do 22 hodin.

Souběžně s touto službou otevřela Správa železnic 28. dubna Informační centrum na hlavním nádraží v Praze. Za první tři týdny jím prošlo 1200 návštěvníků. Veřejnost se zde může prostřednictvím velkoplošných interaktivních panelů seznámit s profilem společnosti, vyhledat si aktuální polohu vlaků v aplikaci Grapp nebo získat informace o připravovaných i realizovaných stavbách v aplikaci Interaktivní mapa.

Centrum je otevřeno každý den v týdnu od 10 do 20 hodin. Součástí práce jeho zaměstnanců jsou i asistenční služby pro nevidomé spoluobčany. Asistenci lze objednat prostřednictvím jednotné jízdenky One Ticket od společnosti CENDIS. Zaměstnanec Informačního centra se následně telefonicky spojí s objednatelem služby a zajistí doprovod nevidomého až na jeho místo ve vlaku.

Informační centrum bude Správa železnic, jakmile to pandemické podmínky dovolí, využívat také pro prezentaci aktuálních staveb prostřednictvím veřejných setkání a debat nebo k pořádání tiskových konferencí.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.