Tlačové správy

Desítky historických kolejových vozidel ČD přechází do sbírek Národního technického muzea

9.6.2021 - 10:27

Další část historických železničních vozidel Českých drah přejde do sbírek Národního technického muzea. Završí se tak několikaleté společné úsilí při záchraně technických památek zachycujících vývoj drážní dopravy a železničního průmyslu v bývalém Československu, které jsou neodmyslitelnou součástí našeho kulturně-technického dědictví.

Smlouvu, která stvrdila prodej historických vozidel do sbírek muzea, dnes podepsali předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik a generální ředitel Národního technického muzea (NTM) Karel Ksandr. Slavnostní akt proběhl v jídelním voze císařského vlaku Františka Josefa I., který je součástí expozice muzea

„Jedná se o vozidla, která zastupují významné řady lokomotiv a typy vozů, charakteristických pro naši železnici. V našem vozidlovém parku a sbírce Centra historických vozidel v Lužné u Rakovníka se zachovala v několika exemplářích nebo nezapadají do naší sbírkové koncepce, proto je můžeme předat do péče Národnímu technickému muzeu, aby tu zůstala pro budoucí generace,“ říká generální ředitel ČD Ivan Bednárik a dodává: „Není to poprvé, kdy Národnímu technickému muzeu zbytná vozidla prodáváme, zatím ale nikdy nešlo o tak početnou skupinu.“

„Pro Národní technické muzeum se jedná o završení dlouhodobého plánu na doplnění sbírky kolejových vozidel, který má počátek již v roce 2006. Vážím si toho, že se nyní podařilo dlouhodobá jednání podpisem smlouvy úspěšně zakončit. Řada vozidel byla už mnoho let deponována v Železničním depozitáři NTM v Chomutově z důvodu jejich fyzické ochrany a budou zde pro veřejnost v letní sezóně přístupná i nadále,“ uvádí generální ředitel NTM Karel Ksandr.

Uzavřená smlouva zahrnuje celkem 66 položek, z toho se jedná o 18 hnacích vozidel, 17 osobních vozů, 27 služebních, poštovních a nákladních vozů, několik vozidel pro údržbu železniční infrastruktury a také o dva úzkorozchodné podvalníky. Na seznamu jsou legendární lokomotivy, vozy a jednotky, známé pod přezdívkami Čmelák, Brejlovec, Singrovka či Kredenc, dále jeden z prototypů šestikoláku, třívozová jednotka Žabotlam a další. Mezi technikou jsou i unikáty, jako například železniční kolejový jeřáb EDK 1000 nebo východoněmecký motorový vůz pro údržbu trakčního vedení.    

Všechna vozidla již byla Národnímu technickému muzeu předána a umístěna do jeho depozitárních prostor. Muzeum za 66 vozidel a dva podvalníky zaplatí po zdanění přes 21 milionů korun, které České dráhy využijí při další péči o historická vozidla ve svém majetku.

Druhá cesta do praveku odhalí tajomstvo kovu, ktorý zmenil svet

Tlačová správa                                                                                                                   Košice, 9.6.2021

Druhá cesta do praveku odhalí tajomstvo kovu, ktorý zmenil svet

Historický vláčik Detskej železnice v Košiciach vráti výletníkov v čase - zamieri do praveku. Pôjde o Veľký vlakový výlet s podtitulom „Kov, ktorý zmenil svet“. Cestujúcich už túto sobotu 12. júna zavedie do obce Nižná Myšľa, kde na nich čaká bohatá zbierka historických nálezov svetového významu. Tešiť sa môžu na ukážku odlievania bronzu, prácu drotára i na otvorenie náučného chodníka.

Zo železničnej stanice v Košiciach zapíska píšťalka na odchod vlaku o 8:30. „Po príchode do Nižnej Myšle začneme prehliadkou Myšľanského obecného múzea a katakomb. Pokračujeme návštevou rímskokatolíckeho kostola sv. Mikuláša z obdobia končiaceho baroka. V archeoskanzene si prezrieme artefakty jedného z najbohatších pravekých nálezísk na Slovensku. Občianske združenie Collegium Myssle si tentoraz pre návštevníkov pripravilo ukážky odlievania bronzu, drotárstva a kováčstva. Návštevníkov tiež pozývame aj na otvorenie náučného chodníka Ekomúzeum Hornád-Milič. Pochutnáme si na tradičnom archeologickom guláši a so sprievodcom absolvujeme aj krátku prechádzku na neďaleký Koscelek,“ opisuje históriou nabitý program riaditeľ Detskej železnice v Košiciach Ľubomír Lehotský. Podujatie sa uskutoční aj vďaka Košickému samosprávnu kraji, ktorý ho podporil cez svoju grantovú schému Terra Incognita a OZ Collegium Myssle.

„Archeologická lokalita Nižná Myšľa si zaslúži našu pozornosť - so svojimi početnými nálezmi má európsky význam. Objavili tu napríklad i najstaršiu hračku v strednej Európe. Okrem samotnej prehliadky nálezísk sa môžu návštevníci prejsť náučným chodníkom a dozvedieť sa viac o lokalite a jej histórii. Vďaka dotácii z nášho župného programu Terra Incognita sme v Nižnej Myšli už vlani sprístupnili repliku obetnej jamy, ktorá je posledným významným objavom v Nižnej Myšli. Spolu s ďalšími existujúcimi replikami pravekých domov, pecí či obranného valu v archeoskanzene nám prezradí viac o histórii a predošlom živote v našom kraji,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Lístok si môžete zakúpiť v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej 48 v Košiciach, alebo v pokladni Detskej železnice v Čermeli. Bližšie informácie o podujatí sú k dispozícii na www.archeoskanzen.skwww.detskazeleznica.sk, kde je možný aj ONLINE PREDAJ LÍSTKOV. V cene výletu je zahrnutá jazda vlakom, vstupy do expozícií a sprievodca.

 

Víkend plný zážitků v ČD Muzeu si nesmíte nechat ujít!

8.6.2021 - 10:31

Na sobotu a neděli 12. a 13. června připravily České dráhy pro fanoušky železnice zážitkový víkend v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka. Návštěvu si mohou zájemci zpestřit například jízdou parním vlakem do Kolešovic. V sobotu navíc ČD vypraví z pražského Masarykova nádraží do Lužné historický vlak a na místě proběhne také prezentace pamětní stříbrné mince ČNB s hologramem parní lokomotivy Albatros. Právě tento stroj bude v areálu také fyzicky vystaven.

„Zážitkový víkend je doslova nabitý doprovodným programem. Na oba víkendové dny jsou připraveny speciální jízdy do okolí vedené parní lokomotivou 534.0323. V sobotu se mohou návštěvníci těšit na komentované přehlídky lokomotiv na točně a vyjede také speciální historický vlak z Prahy do Lužné a zpět. Dopoledne pak v areálu muzea guvernér ČNB Jiří Rusnok slavnostně představí pamětní stříbrnou minci s hologramem parní lokomotivy Albatros. Tento stroj s označením 498.022 si návštěvníci mohou na místě prohlédnout i v reálné podobě,“ říká Marek Plochý, ředitel ČD Muzea v Lužné u Rakovníka.

Do ČD Muzea Lužná u Rakovníka se můžou zájemci v sobotu 12. června svézt z Prahy zvláštním vlakem vedeným motorovou lokomotivou T478.1008 "Zamračená" se soupravou historických rychlíkových vozů ze 70. let. Jízdenky je již nyní možné zakoupit v pokladně ČD na Masarykově nádraží v Praze. Cena jednotného jednosměrného jízdného je 100 Kč.

Jízdní řád historického vlaku z Prahy do Lužné a zpět

(sobota 12. června 2021)

tam

stanice

zpět

8:15

Praha Masarykovo n.

13:33

9:04

Kladno

12:43

9:50

Lužná u Rakovníka

12:05

 

„V polovině května jsme znovu otevřeli brány muzea návštěvníkům, a to po zhruba sedmiměsíční pauze vyvolené pandemií koronaviru. Tu jsme využili například pro úpravu vstupní části areálu a součástí expozice je nově interaktivní exponát parní lokomotivy 310.127 s přezdívkou Kafemlejnek. Ten si totiž na rozdíl od většiny ostatních vystavených kousků mohou lidé dokonce osahat, a to včetně kabiny s řadou ovládacích prvků. Ty nejmenší opět rádi svezeme na takzvané ‘úzkokolejce‘. Jde o skutečnou mašinku s opravdovými vagónky, jen v menším provedení. Jezdí malou rychlostí a na její provoz dohlíží odborný personál,“ doplňuje Plochý.

V ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka čeká na dospělé i děti největší sbírka parních lokomotiv na našem území, z nichž některé pamatují ještě období Rakouska-Uherska. Kromě parních lokomotiv zde návštěvníci mohou vidět také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spoustu dalších zajímavých exponátů ze železničního provozu.

Podrobnosti o zážitkovém víkendu a jízdách do okolí jsou k dispozici také v aplikaci Vlakem na výlet. Informace o ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka, aktuální otevírací době a nostalgických jízdách parních či motorových vlaků jsou na stránkách www.cdnostalgie.cz.

ZSSK obnovuje služby v reštauračných vozňoch a prevádzku autovozňa

09. 06. 2021

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na základe zlepšujúcej sa pandemickej situácie a  uvoľňovania opatrení postupne obnovuje možnosť využiť služby reštauračných vozňov a autovozňa, ktoré neboli radené vo vlakoch od 23. 12. 2020, takto:

  •     vo vnútroštátnych vlakoch R 6xx a vlakoch RR 700, 702, 704, 717, 719, 764, 767, 17764, REX 1763 budú reštauračné vozne radené od 13. 6. 2021; obdobne budú reštauračné vozne prevádzkované aj vo vlakoch IC 44/45 Košice – Viedeň od ich opätovného zavedenia, t.j. od 13. 6. 2021;
  •     od 12./13. 6. 2021 obnovujeme prevádzku autovozňa s možnosťou nakládky aj vyšších automobilov na hornú plošinu na relácii Humenné – Bratislava hl. st. a  od 13./14. 6. 2021 na relácii Bratislava hl. st. – Humenné. Maximálna výška prepravovaných vozidiel tak môže byť až do 200 cm (v závislosti od typu vozidla a voľného miesta na hornej plošine);
  •     v medzištátnych vlakoch rjx 160/167 Bratislava – Zürich sú poskytované reštauračné služby už od 3. 6. 2021.


Cestujúci sa môžu tešiť na osvieženú ponuku jedál, keďže letné počasie je už tu. WAGON SLOVAKIA KOŠICE sa po dlhých mesiacoch odstávky vracia na trate s ponukou obohatenou o čerstvé a studené šaláty, letné osviežujúce limonády a trendové snack menu s novými dresingami a omáčkami inšpirovanými svetovou gastronómiou. Do ponuky bolo zaradené taktiež grass-fedové mäso a plánujú sa ďalšie chutné vegánske novinky, ktoré mali pred pandémiou obrovský úspech (https://wgske.sk/restauracne-sluzby/). Jednoducho, vlaky a ekológia k sebe patria aj v reštauračných vozňoch.

Zároveň upozorňujeme cestujúcich, že služby v reštauračných vozňoch budú poskytované v zmysle platných pandemických opatrení. Riadia sa COVID automatom, ktorý má každý okres iný a zároveň sa mení a prispôsobuje pravidelne každý pondelok, preto pred cestou odporúčame overiť si aktuálne opatrenia v sekcii „Reštaurácie“ na https://korona.gov.sk/prevadzky-sluzby-a-hromadne-podujatia/.

Miniburger s grass-fedovým mäsom a slaninovým dresingom.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Tri rušne, štyridsať kilometrov a dvetisíc ton vápencového kameniva na Gemeri

7.6.2021

Belgická ťažobná spoločnosť Carmeuse je významným svetovým dodávateľom vápna, vápenca a vápencového kameniva. Tie sú nevyhnutnými prídavnými surovinami pri výrobe ocele, chemikálií, skla, papiera, či stavebnín. Tieto výrobky nachádzajú svoje uplatnenie v poľnohospodárstve, umožňujú stabilizáciu pôd pri výstavbe ciest, pri odsírení spalín v energetike, aj pri úprave pitnej vody aj odpadových vôd. Bez vápna a vápenca by mnohé iné kľúčové odvetvia nielen slovenského priemyslu zostali stáť.

S jeden a pol storočným fungovaním má Carmeuse svoje podniky aj na Slovensku a to v troch závodoch, pričom každý z nich je zameraný na iný segment výroby. Nachádzajú sa v oblasti Gemera a Košíc a vzájomnou spoluprácou umožňujú, aby všetci zákazníci v pestrom využití produkcie našli svoj dopyt uspokojený. A v tejto spolupráci už dlhoročne napomáha aj ZSSK CARGO. 

Vápenec pre turistov, aj priemysel

Vápencové podložie Slovenského krasu dalo vzniknúť nielen krásnym prírodným výjavom, ktoré do regiónu Gemera lákajú čoraz viac turistov. Vďaka tejto nerastnej surovine má Slovensko bohaté zásoby vápenca, tak potrebného pre chod celého priemyslu a ľudí. Hoci región patrí medzi špičku v nezamestnanosti, vďaka nerastným surovinám tu spoločnosť Carmeuse zamestnáva 250 ľudí. A časť z nich pracuje aj v Lome Včeláre, na protiľahlom kopci oproti známej Zádieľskej tiesňave.

Rušný život v lome

Po dôslednom plánovaní odstrelu sa pravidelne na chvíľu všetka činnosť v lome a okolí zastaví, zaznejú výstražné signály a dochádza k odpalu. Presne kontrolovaný zosuv nahromadí hrubé kusy vápenca, do ktorých sa zahryznú nakladače a ruch znova ožíva s príchodom veľkých výsypných vozidiel. Tie, plne naložené, absolvujú trasu nadol k spracovaniu nespočetnekrát denne. Kým rozdrvené kamenivo putuje k spracovaniu priamo aj do susediacej cementárne spoločnosti CRH v Turni nad Bodvou, časť sa akumuluje v zásobníkoch priamo pod lomom, kam je vyústená aj železničná vlečka.

Netradične krátka vzdialenosť pre vlak

Jeden z najkvalitnejších vápencov na Slovensku zo Včelár, so zásobami na niekoľko sto ďalších rokov, potrebuje spoločnosť Carmeuse vo svojej vápenke v Slavci pri Rožňave. Vápenec má totiž po rozdrvení niekoľko frakcií a slavecká vápenka potrebuje jeho pravidelný prísun z tohto lomu, ktorý patrí medzi top 5 v Európe. Čo stojí v jeho ceste? Jablonovské sedlo.

Vzdialenosť medzi lomom Včeláre a vápenkou v Slanci je len 40 kilometrov. Na takúto vzdialenosť je pravidlom dopravovať suroviny skôr kamiónmi. Avšak spoločnosť Carmeuse Slovakia sa k týmto prepravám postavila s environmentálnou zodpovednosťou. Aby sa dostali tisíce ton vápenného kameniva cez Jablonovské sedlo, popod hrad Krásna Hôrka, cez Rožňavu, až do Slavca, využíva ekologickú, železničnú dopravu. Zhodnocuje pritom výhodu železničných vlečiek na oboch stranách tejto trasy, čo dokazuje dôležitosť udržiavania a budovania nových železničných vlečiek, ak chce aj Slovensko preniesť na železnice 30% tovaru do roku 2030.

Šetrenie životného prostredia aj ciest vďaka železnici

Aj v Európskom roku železníc 2021 sa tak zostavujú ucelené vlaky s vápenným kamenivom, aby sa vydali na krátku, no ekologicky významnú cestu cez Gemer. Do čela sú už po dlhé desaťročia pravidelne nasadzované stroje radov 751 a 752 z rušňového depa Plešivec. Po vykládke sú samovýsypné vozne radu Faccs zaraďované v pravidelnom manipulačnom vlaku medzi Plešivcom a Košicami tak, aby v Turni nad Bodvou vytvorili nakoniec ucelenú súpravu 26 nákladných vozňov, pre priebežný nákladný vlak Pn 51154. Do čela tohto vlaku sa postavia dva rušne, kým tretí na postrku pomáha v stúpaní do Jablonovského tunela. Tento tunel, na rozdiel od cestného horského priechodu, pretína pohorie a po koľajniciach teda nie je nutné tak prudké stúpanie, ako po asfaltovej ceste. No tak, ako vlaky naložené benzínom a naftou smerujúce zo Stožku neďaleko Zvolena do Kapušian pri Prešove, aj táto 2 000 tonová súprava idúca opačným smerom musí prekonať stúpanie, ktorého vrchol je vnútri tunela. Toto stúpanie teda naplno preverí všetkých 3 300 kW v troch rušňoch zaradených vo vlaku. Následne je to už len klesanie do Rožňavy, aby sa po krátkych 40 kilometroch vozne vyložili v Slavci – jaskyňa vďaka ich rýchlemu samovýsypnému systému. Avšak každý jeden prechod takéhoto vlaku Jablonovským tunelom ušetrí vyše 80 nákladných vozidiel, ktoré by pomaly a namáhavo zdolávali stúpanie na Soroške. Tá sa, nielen v zime, stáva miestom častých dopravných nehôd a zdržaní na tejto vitálne dôležitej spojnici západu s východom na južnom ťahu Slovenska.

Pravidelné a spoľahlivé zásobovanie podnikov surovinami nevyhnutnými pre ich výrobu je špecialitou ZSSK CARGO. Vďaka aj takémuto krátkemu spojeniu miesta ťažby a spracovania, sa vo veľkej miere šetria cesty od kamiónov a doprava cez horský priesmyk na Gemeri je plynulejšia a ekologickejšia. O tom, ako môže ZSSK CARGO pomôcť pri vašom zásobovaní alebo expedícii hotových výrobkov sa neváhajte kedykoľvek porozprávať s našimi regionálnymi, alebo komoditnými obchodnými manažérmi.

Správa železnic hledá projektanta modernizace nádraží v Praze-Krči

PRAHA, 7. června 2021

Správa železnic připravuje modernizaci stanice Praha-Krč, pro kterou aktuálně vypsala zakázku na zhotovitele dokumentace pro společné povolení, a to včetně zpracování dokumentace pro provádění stavby. Vlastní stavební práce se mají uskutečnit v letech 2026 a 2027.

Předmětem stavby je kompletní rekonstrukce železniční stanice Praha-Krč zahrnující mimo jiné výstavbu nových, zastřešených nástupišť o délce 220 metrů. Stavbaři současně vybudují podchod, který propojí obě strany nádraží. Z něj se cestující dostanou jak na jednotlivá nástupiště, tak přes novou výpravní budovu i do budoucí stanice metra Nádraží Krč. Společný objekt sloužící cestujícím z vlaků i MHD projektuje a následně zrealizuje pražský dopravní podnik.

Součástí projektu je také rozšíření mostu přes Sulickou ulici, který bude mít nově šířku 21 metrů. To bude odpovídat významu Sulické ulice jako významného místního propojení v rámci městské části Praha 4. Rozšířením celého mostu se zvýší i komfort pro chodce.

Správa železnic vypsala soutěž na zhotovitele rekonstrukce stanice Vsetín

VSETÍN,4. června 2021

Modernizace stanice Vsetín by měla začít letos v září a dokončení stavby s předpokládanými celkovými náklady ve výši téměř 2,2 miliardy korun se plánuje v závěru roku 2024. Součástí prací budou změny v konfiguraci kolejiště tak, aby zde mohla být zřízena nástupiště s výškou 550 mm nad kolejí a s mimoúrovňovým přístupem pro cestující. Nová výpravní budova, která nahradí současnou, bude současně sloužit jako společný odbavovací terminál pro drážní i pro autobusovou dopravu.

Rekonstruovaná železniční stanice Vsetín se stane součástí společného terminálu železniční a autobusové dopravy. Ve spolupráci s městem dojde k výstavbě parkovacího domu, který bude sloužit pro potřeby cestujících a zároveň bude řešit parkování v centru Vsetína.

V prostoru novostavby budoucího dopravního terminálu se nyní nachází výpravní budova, která je v nevyhovujícím dispozičním a technickém stavu, a proto bude odstraněna. Nová budova bude mít dvě nadzemní podlaží a jedno podzemní, komunikačně propojené s navazujícím podchodem.

Hlavní čekací plochy pro cestující budou umístěny v odjezdové hale v prvním podlaží. Navazovat budou přímo na pokladny. V samostatné části budovy nad pokladnami vznikne zázemí zaměstnanců včetně šaten a denní místnosti. V suterénu objektu pak bude umístěno technické zázemí včetně technologických místností a hygienického zařízení pro cestující. Prostory budou vertikálně propojeny otevřeným schodištěm s výtahem a eskalátory a služebním schodištěm.

V rámci kolejových úprav se změní nejen samotné kolejiště železniční stanice, ale také napojení na trať do Velkých Karlovic. Ve stanici se momentálně nachází osm úrovňových oboustranných sypaných nástupišť s panelovým krytem. Nově je navrženo jedno vnější nástupiště dlouhé 350 metrů s proměnnou šířkou, které se ve směru na Horní Lideč změní na jazykové. Dále je navrženo ostrovní nástupiště o stejné délce, na které bude přístup po schodišti a výtahem.

Během stavby budou zřízeny dva nové podchody. Jeden bude sloužit jako přístup k nástupištím a současně jako propojení centra města s městskou částí Na Lapači. Druhý nahradí dosavadní nebezpečné a nevyhovující úrovňové křížení ulice s kolejovým rozvětvením. Díky tomu bude moci dojít ke zrušení stávajícího přechodu ve Štěpánské ulici a přejezdu v ulici U Křivačkárny.

Projekt bude navržen ke spolufinancování Evropskou unií z Nástroje pro propojení Evropy (CEF).

Legenda vo Vysokých Tatrách si pripomenula 50. výročie. Vydražte si jedinečnú bankovku

04. 06. 2021

Numizmatici aj milovníci tatranských zubačiek môžu mať doma zberateľský skvost

BRATISLAVA – Už polstoročie prepravujú turistov zo Štrby na Štrbské Pleso ikonické vozidlá Ozubnicovej železnice (OŽ). Legendárne červené zubačky, ako ich ľudovo volajú cestujúci i „štrekári“, sa pri príležitosti vlaňajšieho 50. výročia nasadenia do prevádzky dostanú aj na bankovky. Doma ich môžete mať aj vy.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pripravila k okrúhlemu výročiu limitovanú sériu bankoviek s dizajnom od grafického dizajnéra Pavla Fuksa. Na bankovkách v nominálnej hodnote 0 eur sú vyobrazené tatranské štíty a nové hybridné vozidlá, ktoré po 50 rokoch nahradia tie pôvodné a pre ZSSK ich vyrobila švajčiarska spoločnosť Stadler Bussnang AG.

Unikátny zberateľský kúsok môžete vlastniť aj vy. Spolu 25 ks bankoviek s najnižšími sériovými číslami, ktoré sú medzi zberateľmi tými najvyhľadávanejšími, si môžete vydražiť počas troch dní: 7. 6., 9. 6.
a 11. 6. 2021 na facebookovom profile ZSSK à https://www.facebook.com/ZSSK.sk/. Výťažok z dražby poputuje na podporu Slovenského horolezeckého spolku JAMES (SHS JAMES), ktorý tento rok oslavuje 100 rokov od založenia, združuje horolezcov, športových lezcov, skialpinistov a vysokohorských turistov na Slovensku a jednou z jeho úloh je prispievať k ochrane prírody.

Pravidlá dražby sú jednoduché:
Všetci dražitelia musia pozorne sledovať facebookový profil ZSSK.
Hodnota každej bankovky sa začína vždy na sume 10 €.
Pod fotografiu bankovky, o ktorú má dražiteľ záujem, virtuálne prihadzuje v komentároch najmenej po 1 €.
Dražba všetkých bankoviek prebieha naraz v dátumoch 7. 6, 9. 6. a 11. 6. 2021 so začiatkom o 12:00 až do 12:00 nasledujúceho dňa.
Každá virtuálna dražba teda potrvá 24 hodín.

„Všetci Tatranci aj železničiari vedia, čo znamená Ozubnicová železnica Štrba – Štrbské Pleso pre Vysoké Tatry. Sme radi, že sa nám podarilo úspešne zavŕšiť projekt, vďaka ktorému sa na trať dostanú úplne nové moderné hybridné vozidlá, ktoré spĺňajú požiadavky 21. storočia a zároveň rešpektujú ducha a nadväzujú na dizajn tých pôvodných. Najmä fanúšikom legendárnych zubačiek by suvenírová bankovka nemala chýbať. Taktiež nás teší spolupráca so Slovenským horolezeckým spolkom JAMES, pretože aj v našom záujme je ochrana životného prostredia a ZSSK spája Tatry ekologickou dopravou,“ objasňuje predseda predstavenstva ZSSK Roman Koreň.

Dodáme, že nové hybridné vozidlá sa dostali do výroby v roku 2020, aktuálne sú dodané štyri z piatich ozubnicových elektrických jednotiek spolu s multifunkčným rušňom a do prevádzky sa dostanú hneď po dokončení rekonštrukcie trate. Nesú mená po piatich málo známych tatranských štítoch – Bradavica, Kostolík, Stredohrot, Ganek a Vysoká.

Jedna z unikátnych bankoviek môže byť vaša

Jedna z unikátnych bankoviek môže byť vaša

Výťažok pôjde Slovenskému horolezeckému spolku JAMES

Výťažok pôjde Slovenskému horolezeckému spolku JAMES

Správa železnic uzavřela další smlouvu na vybavení svých vozidel systémem ETCS

Dalších 44 speciálních drážních vozidel v majetku Správy železnic bude vybaveno mobilní částí evropského zabezpečovacího systému ETCS. Konkrétně půjde o motorové univerzální vozíky MUV 75 určené na opravu a údržbu tratí. Montáž provede společnost CZ LOKO, hodnota zakázky je 438 milionů korun bez DPH.

První dvě vozidla vybavená systémem ETCS se objeví v prosinci příštího roku na trati Olomouc – Uničov, dokončení celé zakázky na zbylých 42 vozidel se plánuje v závěru roku 2024. Už v květnu Správa železnic uzavřela smlouvu s AŽD Praha na instalaci mobilní částí systému ETCS do 54 vozidel. Konkrétně půjde o tři vozidla MTW 100 a 51 vozidel MVTV v různých verzích. Všechna jsou určena pro údržbu, kontrolu a opravu trolejového vedení. Hodnota této zakázky je přibližně 553 milionů korun bez DPH, k její realizaci dojde postupně do poloviny roku 2023.

Národní implementační plán ERTMS počítá s instalací systému ETCS na mezinárodní koridory i další hlavní a regionální tratě. Vozidla nevybavená mobilní částí systému nebudou na tyto tratě vpuštěna. Týká se to samozřejmě i speciálních vozidel Správy železnic určených k opravám a údržbě železničních tratí či například k diagnostickým účelům.

Celú tlačovú správu aj s prílohou nájdete na tomto odkaze.

Vedci zo SAV hľadali vo vlakoch ZSSK nový koronavírus. Nenašli nič.

03. 06. 2021

  • Prijaté opatrenia a polymérová dezinfekcia vlakov zjavne fungujú,“ konštatuje predseda predstavenstva ZSSK Roman Koreň.
  • „Dodržiavajte pravidlá R-O-R. Noste respirátor vždy, keď nepijete a nejete, umývajte si ruky a riziko nákazy vo vlaku je minimálne,“ hovoria slovenskí vedci.

 

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a Slovenská akadémia vied (SAV) dnes médiám predstavili závery spoločného výskumu. Vo vlakoch, v pokladniciach a v odpočinkových miestnostiach hľadali vedci koncom apríla a začiatkom mája nový koronavírus. Nenašli ho ani v jednej zo 187 vzoriek, ktoré odobrali. O výsledkoch výskumu bude ZSSK informovať cestujúcich aj v reklamnej kampani s názvom TO SA VIE, ŽE CESTOVAŤ VLAKOM JE BEZPEČNÉ.

Odber biologického materiálu stermi vo vlakoch a v iných priestoroch ZSSK uskutočnili odborníci z Biomedicínskeho centra SAV a zaškolení pracovníci ZSSK. Testami prešli personál prvého kontaktu (pokladníci a sprevádzajúci personál), rušňovodiči a nimi užívané priestory, miesta v osobných  vlakoch,  diaľkové vlaky (rýchliky) a regionálne/prímestské vlaky. Odbery boli vykonané pred a po ceste vlaku s cestujúcimi.

Celkovo bolo analyzovaných 187 vzoriek. Tie boli počas transportu udržiavané v cestovných  chladničkách a prevoz vzoriek do Biotechnologických laboratórií BMC SAV bol zabezpečený tak, aby  mohli byť analyzované do 24 hodín po odbere. Vzorky boli skúmané na prítomnosť RNA a antigénov vírusu spôsobujúceho COVID-19. Pre izoláciu vírusovej RNA a na jej detekciu metódou RT-PCR boli použité štandardné validované metódy používané pre diagnostiku SARS-CoV-2 podľa aktuálnych Štandardných operačných postupov (SOP) Biotechnologických laboratórií BMC SAV.

V stručnosti, pre izoláciu RNA bola použitá štandardná súprava PureLink Pro 96 Viral RNA/DNA Kit (Invitrogen) a pre PCR analýzy bol používaný rTEST COVID-19 MultiPlex qPCR Kit (MultiplexDX) podľa odporúčaní výrobcov a podľa SOP. Prítomnosť SARS-CoV-2 RNA sa nepotvrdila ani v jednom zo 187 prípadov.

Roman Koreň, predseda predstavenstva ZSSK: „Výsledky výskumu som očakával trochu s napätím. Počet cestujúcich nám v uplynulých 14 mesiacoch dramaticky klesol, no posledný mesiac sa postupne vraciame do normálu. Spúšťame medzinárodné spoje, vrátane dovolenkového autovlaku do Splitu či obľúbených IC vlakov. Všetky vlaky okrem zvýšenej frekvencie normálneho upratovania dezinfikujeme ozónom a 2x týždenne polymérovou dezinfekciou s účinnosťou 6 – 7 dní. Ak by sa nový vírus našiel vo zvýšenej miere, neviem, čo viac by sme mohli pre bezpečnosť cestujúcich ešte spraviť. To, že sa vysoko citlivou PCR metódou prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 nepotvrdila, vypovedá o zodpovednosti našich zamestnancov i cestujúcich a tiež o precíznom čistení a dezinfekcii priestorov.“

Štandardne sa denne čistia vozne, sanita a dotykové plochy vo vlaku prostriedkami na báze etanolu a chlóru (od vypuknutia pandémie sa po každom prevádzkovom čistení vykonáva dezinfekcia dotykových plôch – kľučky, držadlá, stolíky…). Denne sa kontroluje klimatizácia, mesačne, resp. dvojmesačne a ročne (podľa typu klimatizácie) sa robí výmena filtrov. Minimálne raz za 24 hodín sa vykonáva prevádzkové čistenie osobných vozňov: vyprázdnenie nádob na odpadky, umývanie podlahy, umyvárne a WC, vyprášenie rohoží, vysávanie kobercov, čistenie sedadiel a operadiel, políc, stolíkov, zrkadiel, držadiel. Zároveň, už mimo hygienického čistenia, sa odstraňujú zvyšky nálepiek a interiérové grafity. V zime sa pre väčšiu bezpečnosť cestujúcich a obslužného personálu odstraňuje sneh zo schodíkov, stúpadiel a spojovacích mostíkov.

RNDr. Vladimír Zelník, CSc., vedúci Biotechnologických laboratórií BMC SAV: „To, že sme v nazbieraných vzorkách neidentifikovali vírus, neznamená, že vo vlaku nikdy necestoval infikovaný človek. My sme však potvrdili, že na nami testovaných miestach, ako sú sedačky, koše, často využívané tlačidlá, madlá a kľučky, vírus nezostal. Milo ma to prekvapilo a je to jednoznačne vynikajúca správa, pretože použitou metódou sme schopní identifikovať aj zvyšky už neinfekčného vírusu. Samozrejme, rúška, v ideálnom prípade respirátory, výrazne znižujú možnosť infekcie z kvapôčok, ak sme sa dostali do blízkosti niekoho, kto je nositeľom vírusu. Stále tiež platí, že by sme si mali pravidelne a možno o niečo častejšie ako pred pandémiou umývať či dezinfikovať ruky, najmä pred jedlom a pitím. Už obyčajné mydlo je 100 % ochranou a výborné sú tiež dezinfekčné gély. Za mňa výsledok testovania odzrkadlil úspešnú snahu ZSSK zabezpečiť zodpovedné čistenie a dezinfekciu priestorov vlakov.“

Vo vlakoch ZSSK platia všetky opatrenia, ktoré boli zavedené už na začiatku pandémie, t. j. povinnosť mať prekryté dýchacie cesty – cestujúcim vo vlakoch, ktoré prechádzajú z lepších (zelená, žltá, oranžová) cez horšie okresy (ružová farba a horšie), sa odporúča v záujme ochrany ich zdravia mať na tvári nasadený respirátor počas celej dĺžky cesty. Respirátor si možno zložiť na nevyhnutne potrebný čas počas jedenia a pitia. Je dobre, ak majú cestujúci so sebou dezinfekciu a používajú ju. Povinnosť prekrytia dýchacích ciest platí aj pri kúpe cestovných dokladov v pokladniciach, pričom sa odporúča využívať bezkontaktnú platbu kartou. Vlakvedúci vo vlakoch nekontrolujú testy ani potvrdenia o očkovaní či prekonaní ochorenia COVID-19. Pre vnútroštátne cesty dnes takéto dokumenty ani nie sú potrebné. Cesty do zahraničia sa riadia aktuálnymi predpismi tej-ktorej krajiny. Opäť však platí, že kontrolu týchto predpisov nevykonávajú zamestnanci ZSSK, ale iné zodpovedné a poverené inštitúcie (zväčša polícia).

Kompletné výsledky analýz mikrobiálnych sterov zo vzoriek pred cestou a po ceste nájdete TU.

Celú tlačovú správu aj s fotografickou prílohou nájdete na tomto odkaze.

Správa železnic vybrala zhotovitele nového mostu přes Orlík

ČERVENÁ NAD VLTAVOU,2.června 2021
 
Nové železniční přemostění u Červené nad Vltavou vybuduje společnost Metrostav. Zvítězila v tendru na výstavbu nového a odstranění stávajícího, technicky nevyhovujícího mostu přes Orlickou přehradu. V již třetím výběrovém řízení činila nejvyšší přípustná cena 543,9 milionu korun bez DPH. Vítěz tendru nabídl zhotovení požadovaných prací za 543,6 milionu korun. Realizace začne letos v létě, skončit by měla do října 2024.

Původní ocelová konstrukce z roku 1889 je již v nevyhovujícím stavu a limituje nasazení některých typů vozidel na celé trati Tábor – Písek. Dnes je na mostě významně omezena rychlost a jeho nosnost prakticky vylučuje provoz nákladních vlaků. Provedený statický výpočet a ověřovací statické a dynamické zkoušky potvrdily, že konstrukce železničního mostu má nedostatky dané rokem výstavby a jejich úprava podle dnes platných norem není konstrukčně možná. Nahrazena proto bude zcela novým mostem.

Pro nové řešení mostu byla navržena železobetonová oblouková nosná konstrukce. S rozpětím oblouku 156 metrů a se vzepětím 34,7 metru se nový most po svém dokončení zařadí mezi největší oblouková mostní díla v České republice. Celková délka mostu přitom dosáhne 316,3 metru.

V těsném sousedství stávajícího přemostění bude nejprve postaven nový, železobetonový most, na který se poté převede doprava. Původní konstrukce bude po celou dobu výstavby zachovaná pro provoz. Tím dojde ke snížení potřebných výluk na trati na nezbytné minimum.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Mimořádný Santini expres doveze milovníky baroka do Kralovic u Rakovníka

K poutnímu areálu Mariánská Týnice naším vlakem!

Milovníci baroka se mohou v sobotu 19. června vydat naším mimořádným vlakem z Prahy do Kralovic u Rakovníka na slavnostní otevření dostavěného východního ambitu Mariánské Týnice.

Santini expres vyjede z Prahy Masarykova nádraží v 10:20 a na své stokilometrové trase zastaví třeba v Hostivici nebo na Kladně a přes Rakovník dojede až do Kralovic u Rakovníka. Zpět vyjede ve stejné trase v 16:28. Jde o mimořádné rychlíky, na které si můžete koupit jízdenku v našem eshopu

Kromě rychlíků z Prahy do Kralovic a zpět pojedou také mimořádné osobní vlaky Kralovice u Rakovníka – Rakovník s odjezdem v 13:05 a zpět v 15:21. Přesný jízdní řád.

Těšíme se na vás na palubě Santini expresu!

Prílohy ku tlačovej správe:

Plagát Santini expres

Cestovný poriadok Santini expres

Rozjíždí se historické parní vlaky v Praze a okolí

2.6.2021 - 9:40

České dráhy ve spolupráci s hlavním městem Prahou a Středočeským krajem připravily od června do října několik nostalgických vlaků tažených parními lokomotivami. Půjde o okružní jízdy do oblasti dolního Posázaví nebo malebným Prokopským údolím a Pražským Semmeringem. Poprvé v letošním roce vyjedou o víkendu 12. a 13. června.

„Velmi mě těší, že můžeme i v letošním roce znovu, ve spolupráci s Prahou a Středočeským krajem, nabídnout nejen fanouškům železnice jedinečný a nezapomenutelný zážitek z jízdy historickými vlaky. Vlaky budou taženy parní lokomotivou 434.2186 přezdívanou Čtyřkolák, jejíž výroba započala již na konci 19. století. Soupravu doplní historické osobní vozy a chybět nebude ani restaurační vůz s občerstvením,“ říká ředitel Regionálního obchodního centra ČD v Praze Jakub Goliáš a dodává: „Jízdy jsou naplánovány vždy na jeden víkend v měsíci, a to od června do října. Tradičně se těší obrovskému zájmu, doporučuji tedy všem cestujícím využít možnosti nákupu jízdenek v předprodeji na všech pokladnách a nově také v e-shopu Českých drah.“

„Cestování nostalgickými vlaky krásnou přírodou Středočeského kraje bude jistě nevšedním zážitkem nejen pro nadšence železnice, ale pro všechny, kteří si budou chtít zpestřit léto a užít si pohodový výlet za zajímavými místy ve středních Čechách. Pokud se například rozhodnete pro výlet legendárním Posázavským Pacifikem, můžete mimo jiné navštívit hrad v Týnci nad Sázavou s vyhlídkou ze strážní věže,“ uvedl Petr Borecký, radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy.

„Posázaví bylo vždycky jedním z hlavních cílů pražských výletníků. Prokopské údolí a nejhezčí pražská železniční trať Pražský Semmering znovu nadchne svojí neopakovatelnou atmosférou i úchvatnými výhledy. Proto vítám každou další možnost, jak zpestřit Pražanům cesty do přírody a za zážitky, o to více po dlouhém turistickém půstu způsobeném pandemií koronaviru,“ doplňuje náměstek primátora hlavního města Prahy Adam Scheinherr.

Vlak „Párou Posázavím“ vyjede poprvé v sobotu 12. června na okružní výlet do oblasti dolního Posázaví aLadova kraje s možností navštívit Týnce nad Sázavou. Historická souprava pojede po jedné z našich nejkrásnějších lokálek, romantickým krajem kolem řeky Vltavy a Sázavy, které za první republiky dali trampové název Posázavský Pacifik a ten jí zůstal dodnes. Než se vlak vydá na další cestu, budou mít cestující dostatek času prohlédnout si město Týnec nad Sázavou a jeho památky. Navštívit lze například městské muzeum s expozicí týnecké kameniny, hrad s vyhlídkou ze strážní věže anebo se jen tak projít podél řeky Sázavy.

V neděli 13. června se mohou zájemci prvně vydat „Párou Prahou“. Vlak vyjede z pražského smíchovského nádraží, bude pokračovat přes Zličín do Hostivice a zpět po stejné trase do stanice Praha-Smíchov. Z provozních důvodů půjde tento den o jedinečnou příležitost užít si nevšední výhledy na město z Pražského Semmeringu hned dvakrát. Jde o trať, která si pro svůj profil, okolní přírodní scenérie a dva historické viadukty vysloužila označení odvozené podle známé rakouské horské železnice. Přímo z vlaku je možné obdivovat bájnou vyšehradskou skálu, pankráckou pláň s moderními budovami a při jízdě po železničním mostě přes Vltavu také panorama Pražského hradu a historické Prahy. V následujících termínech již bude trasa tohoto vlaku opět okružní s jízdou Prokopským údolím.

Jízdenky je již nyní možné zakoupit v předprodeji na všech pokladnách i e-shopu Českých drah. Podrobné informace o nostalgických jízdách parních či motorových vlaků jsou na stránkách www.cdnostalgie.cz.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Správa železnic diskutuje o přípravách VRT přímo v regionech

Tým odboru přípravy vysokorychlostních tratí Správy železnic vyrazil letos v květnu do zhruba dvacítky obcí a měst po celém Česku. Jeho zástupci diskutovali nejen s představiteli samospráv, ale také se zájmovými spolky a veřejností.

V květnu se zástupci Správy železnic, po rozvolnění vládních opatření proti šíření koronaviru, vrátili ke svým cestám po České republice. Jejich cílem je představit projekt vysokorychlostní železnice přímo v dotčených oblastech.

Vysokorychlostní tratě (VRT) jsme za uplynulý měsíc prezentovali na jižní Moravě. Setkali jsme se s místními například ve Vranovicích, v Pouzdřanech, Pohořelicích nebo Hrušovanech u Brna. Navštívili jsme také obce v blízkosti plánovaných úseků ve středních Čechách. O aktuálním stavu příprav VRT jsme informovali třeba v Onomyšli, Kutné Hoře nebo ve Vidicích, kde jsme přijali pozvání Sdružení místních samospráv k široké diskuzi. Té se kromě zástupců Středočeského kraje a obcí zúčastnili i poslanci Parlamentu České republiky. Nechyběly ani zájmové spolky či veřejnost.

Příprava VRT ale pokračuje také na trase do německých Drážďan. O této části nové vysokorychlostní železnice jsme již podruhé diskutovali v rámci pracovní skupiny hejtmana Ústeckého kraje. V té kromě zástupců hejtmanství nechybí představitelé krajského města, okolních obcí nebo Ministerstva dopravy.

Zástupci krajů a obcí jsou pro Správu železnic jedineční partneři při přípravě vysokorychlostních tratí u nás, a to především díky dobré znalosti místních poměrů. Aktuální projektová příprava VRT v tuto chvíli umožňuje zapracování jejich připomínek. Další přípravná fáze pak umožní otevřít diskuzi nad tématy, která na setkání s veřejností slýcháváme nejčastěji: ochrana vodních zdrojů, protihluková a další opatření lokálního charakteru. Svou nezastupitelnou roli mají obce, města a kraje také v procesu územního řízení, který probíhá striktně v mantinelech zákona.

V intenzivní komunikaci budeme pokračovat i v následujícím období. V příštím týdnu vyrazí tým přípravy vysokorychlostních tratí například do Kraje Vysočina.

Tlačovú správu aj s prílohou nájdete na tomto odkaze.

České dráhy obhájily rating na úrovni Baa2

1.6.2021 - 15:50

Národní dopravce podle hodnocení mezinárodní ratingové agentury Moody´s obhájil rating na úrovni Baa2 se stabilním výhledem. Analytici ve zprávě, která byla zveřejněna dnes, zmiňují silnou pozici Českých drah na trhu, dobrou předvídatelnost tržeb díky uzavřeným dlouhodobým smlouvám s objednateli veřejné dopravy i nastavená opatření firmy, která mají za cíl snížit dopady pandemie koronaviru.

„Je to dobrá zpráva. I přes složitou situaci, způsobenou pandemií, jsme obhájili rating. To je jasný signál pro investory a zároveň zpětná vazba pro management společnosti. Je to potvrzení mandátu ze strany věřitelů, mandátu na implementaci nevyhnutelných změn pro budoucnost národního dopravce,” říká předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik.

Analytickú správu agentúry Moody´s nájdete na tomto odkaze.

Modernizace Pačejova je téměř hotová, dnes se otevřel podchod s kresbami místních dětí

Rekonstrukce stanice Pačejov na Klatovsku je téměř u konce. Stavba, která začala v červnu 2019, zahrnovala optimalizaci celkem 4,6 kilometru trati, kompletní rekonstrukci zastávky Kovčín a stanice Pačejov. Ta je díky novému podchodu bezbariérová. Podchod ode dneška zdobí kresby dětí z místní základní a mateřské školy.

Kresby, které jsou k vidění v podchodu, Správa železnic společně se zhotovitelem vybírala z více než 100 návrhů dětí z pačejovských škol. Výtvarník je pak během dvou dní „přenesl“ na stěny podchodu a šikmých přístupových chodníků.

V rámci stavby došlo v Pačejově k nahrazení stávajících úrovňových nástupišť novými s normovou výškou nástupní hrany 550 mm nad temenem kolejnice. Stanice má jedno vnější a jedno jednostranné nástupiště o délce 120 metrů. Před realizací stavby zde musely rychlíky zpomalovat až na 65 km/h, nyní můžou jet až 100 km/h. Odstranění propadu rychlosti přinese zkrácení jízdních dob vlaků na důležité spojnici Českých Budějovic a Plzně. Kromě samotné stanice Pačejov se renovovaly také části obou navazujících dvoukolejných úseků do Horažďovic předměstí a do Nepomuku.

Součástí projektu byla i výstavba dvou nástupišť a přístřešku na zastávce Kovčín. V celém úseku proběhla rekonstrukce trakčního vedení, 4 mostů, 10 propustků a stavba opěrné zdi. Po demolici původního silničního nadjezdu v blízkosti zastávky Kovčín se začíná stavět nový. Rekonstrukcí prochází také výpravní budova, stavební práce budou hotové do konce letošního roku.

Celkové investiční náklady akce s názvem Peronizace v žst. Pačejov a zvýšení rychlosti v km 299,650–304,009 činí 1,29 miliardy Kč. Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava 2014–2020. Příspěvek EU může dosáhnout až 809 372 073 korun. Národní financování zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury. Zhotovitelem stavby je Společnost ŽST PAČEJOV tvořená firmami BERGER BOHEMIA (správce společnosti), PORR, COLAS CZ a AŽD Praha. 

Talčovú správu aj s prílohou nájdete na tomto odkaze.

Projekt DISAF (DIgital SAfety First) úspěšně pokračuje

Od března letošního roku probíhá intenzivní testovací provoz nové aplikace pro strojvedoucí. Ta je prostřednictvím tabletu informuje o aktuálních traťových poměrech v místech jízdy jejich vlaku. Strojvedoucí tak brzy dostanou dlouho očekávaný nástroj, který spojí informace z tabelárních jízdních řádů a digitalizovaných tabulek traťových poměrů, jež vydává Správa železnic.

Více informací o projektu DISAF a konkrétně aplikaci ELTRIS (ELektronický TRaťový Informační Systém) naleznete na youtube.com:

Link na video na YouTube: https://youtu.be/jD6ZO5AykdM

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Informácia o nehodách a mimoriadnostiach na tratiach ŽSR - máj

V mesiaci máj evidujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dve zrážky vlaku s cyklistom, dve zrážky vlaku s osobou, z toho jednu smrteľnú a taktiež dve zrážky vlaku s motorovým vozidlom.

Dňa 04. mája na priecestí pre peších a cyklistov s jedinečným identifikačným číslom (JIČ) SP0153 v Ružomberku došlo nerešpektovaním výstražných znamení cyklistkou k jej zrážke s vlakom, pričom utrpela zranenie a bola odvezená RZS do nemocnice. Dňa 06. mája rušňovodič vlaku v úseku Šaľa – Trnovec nad Váhom ohlásil, že zrazil cyklistu, neoprávnene sa pohybujúceho v priechodnom priereze koľaje. Dňa 07. mája počas jazdy osobného vlaku v úseku Bánovce nad Bebravou – Mníchova Lehota došlo na priecestí s JIČ SP1886 k zrážke s motorovým vozidlom. Nehoda sa zaobišla bez zranení.  Dňa 10. mája počas jazdy osobného vlaku v úseku Prešov – Drienovská Nová Ves došlo na priecestí s JIČ SP1611 k zrážke s motorovým vozidlom. Jedna osoba (vodič motorového vozidla) sa ťažko zranila a bola odvezená do nemocnice.

Železnice Slovenskej republiky vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti aj viac ako kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne.

Železnice Slovenskej republiky ako manažér infraštruktúry opakovane apelujú na všetkých vodičov, chodcov, cyklistov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčili, či môžu bezpečne prejsť cez železničné priecestie. Na železničných priecestiach označených dopravnou značkou “Stoj, daj prednosť v jazde!“ je vodič povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať, musí dbať však na to, aby vozidlo nezasahovalo do priechodného prierezu koľaje, kde by mohlo byť zachytené prechádzajúcim vlakom. Tieto ustanovenia sa samozrejme vzťahujú aj na chodcov a cyklistov.

V prípade uviaznutia vozidla na železničnom priecestí je potrebné zavolať Integrovaný záchranný systém (IZS) na telefónne číslo 112 a nahlásiť JIČ, umiestnené na zadnej strane výstražníkov alebo dopravného zničenia. Operátori IZS následne vykonajú opatrenia na varovanie rušňovodiča koľajového vozidla.

Ak dôjde k zastaveniu vozidla na priecestí, spustí sa svetelná výstraha a zatvoria sa závory, je potrebné spustené závory bez zaváhania preraziť, pretože za krátku chvíľu vojde na priecestie vlak alebo iné koľajové vozidlo, ktorého hmotnosť býva niekoľko stoviek ton, brzdná dráha stovky metrov a ktorého rušňovodič nemá v drvivej väčšine prípadov žiadnu šancu pred prekážkou zastaviť.

ŽSR evidujú zvýšený počet krádeží a vandalizmu a preto opätovne upozorňujú aj na nebezpečné dôsledky vandalizmu, a teda aj úmyselného poškodzovania majetku. Vandali si neuvedomujú, že svojím konaním ohrozujú nielen plynulú prevádzku osobnej a nákladnej dopravy, ale hazardujú aj s ľudskými životmi. ŽSR preto prosia verejnosť, aby bola všímavá k dianiu na železnici, aby pri zistení podozrivého konania či pohybu cudzích osôb na železnici či v blízkosti majetku ŽSR kontaktovala políciu a eliminovala trestnú činnosť.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

České dráhy nabídnou výhodné letní jízdenky

31.5.2021 - 14:32

Pandemie koronaviru změnila cestovatelské preference. České dráhy počítají s tím, že řada lidí odsune plány na zahraniční dovolenou a stráví nejpříjemnější dny roku v českých luzích a hájích. Už od 1. června proto nabídnou Letní skupinovou jízdenku, se kterou budou moci libovolný den v týdnu výhodně cestovat skupiny až 5 cestujících, z nichž dva můžou být starší 15 let. Výhodný rodinný výlet třeba na Křivoklát, k jihočeským rybníkům nebo do lázeňského města Jeseník tak bude možné uskutečnit vlakem denně až do 31. srpna, do kdy budou tyto jízdenky v prodeji. Kromě toho ČD v červenci a srpnu opět nabídnou pro jednotlivce síťové Jízdenky na léto s platností 7 nebo 14 dní. Inspiraci na řadu pěkných výletů po republice nabízí mobilní aplikace Vlakem na výlet.

Letní skupinovou jízdenku bude možné zakoupit pro období od 1. června do 31. srpna 2021, přičemž její prodej zahajujeme 1. června. „Touto novou časově omezenou nabídkou chceme oslovit všechny, kteří plánují v letním období cestovat za krásami naší země. Ti, kteří s námi jezdí pravidelně, už určitě znají naši Skupinovou víkendovou jízdenku. Letní skupinová jízdenka je vlastně takovým jejím rozšířením. Aby mohly rodiny s dětmi či skupiny dvou přátel podnikat výlety nejen o víkendech, kdy bude na řadě památek nepochybně velmi rušno, rozhodli jsme se v sezóně nabídnout podobnou jízdenku s platností libovolný den v týdnu,“ říká člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro obchod Jiří Ješeta.

Podobně jako v případě Skupinové víkendové jízdenky bude i u Letní skupinové jízdenky v prodeji široká škála variant s různou územní platností. Jiří Ješeta vysvětluje podrobnosti: „Cestující si budou moci vybrat mezi celosíťovou jízdenkou a regionálními variantami, platnými ve vybraných krajích. Pokud si například pětičlenná rodina se dvěma dospělými a třemi dětmi naplánuje jednodenní výlet z Prahy do Třeboně, kam jezdí přímé rychlíky, zaplatí za  celosíťovou jízdenku umožňující cestu tam i zpět celkem 699 korun, tedy sedmdesát korun na osobu a jeden směr. A navíc můžou během dne popojet jakýmkoliv dalším naším spojem nebo např. cestou zpět přibrzdit v Táboře a osvěžit se v nádrži Jordán. Kratší výlet třeba z Prahy na Křivoklát nebo do zmiňovaného Tábora, kam stačí středočeská varianta jízdenky, vyjde stejnou rodinu na 329 korun, tedy 33 korun na osobu a za jeden směr. V obou případech tak cestující ušetří několik set korun.“

Letní skupinová jízdenka bude v prodeji u všech pokladních přepážek ČD, u vlakového personálu, v e-shopu ČD i v aplikaci Můj vlak. Nabídku může současně použít maximálně 5 spolucestujících, přičemž nejvýše dva cestující mohou být starší 15 let. Jízdenka umožní neomezený počet jízd 2. třídou všech vlaků Českých drah v rámci zvolené územní platnosti, a to jakýkoliv vybraný den v týdnu do 24:00 hod. příslušného dne platnosti. V případě použití povinně místenkových vlaků (SC Pendolino aj.) je potřeba dokoupit rezervaci.

Celú tlačovú správu aj s cenníkmi nájdete na tomto odkaze.

EC vlakom sa zmenia východové a koncové stanice. Maďarský dopravca rekonštruuje stanicu v Budapešti

31. 05. 2021

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) s maďarským partnerom MÁV START oznamujú cestujúcej verejnosti, že v dňoch 19. 6. – 17. 7. 2021 bude pre rekonštrukciu úplne uzavretá maďarská železničná stanica Budapest-Nyugati PU. Z tohto dôvodu sa zmení východová a koncová stanica všetkých vlakov EuroCity (EC) linky Budapešť – Štúrovo – Bratislava – Praha/Terespol nasledovne:

  • Vlaky vychádzajúce zo železničnej stanice Budapest-Keleti:
    • EC 172 Hungaria (Budapest-Keleti – Štúrovo – Hamburg-Altona),
    • EC 280 Metropolitan (Budapest-Keleti – Štúrovo – Praha hl. n).

 

  • Vlaky vychádzajúce zo železničnej stanice Rákospalota-Újpest:
    • EC 130 Bathory (Rákospalota-Újpest – Štúrovo – Terespol),
    • EC 278 Metropolitan (Rákospalota-Újpest – Štúrovo – Praha hl. n.),
    • EC 276 Metropolitan (Rákospalota-Újpest – Štúrovo – Praha hl. n.),
    • EC 274 Metropolitan (Rákospalota-Újpest – Štúrovo – Praha hl. n.),
    • EC 272 Metropolitan (Rákospalota-Újpest – Štúrovo – Praha hl. n.),
    • EC 270 Metropolitan (Rákospalota-Újpest – Štúrovo – Praha hl. n.).

 

  • Vlaky končiace v železničnej stanici Budapest-Keleti:
    • EC 173 Hungaria (Hamburg-Altona – Štúrovo – Budapest-Keleti),
    • EC 281 Metropolitan (Praha hl. n – Štúrovo – Budapest-Keleti).

 

  • Vlaky končiace v železničnej stanici Rákospalota-Újpest:
    • EC 131 Bathory (Terespol – Štúrovo – Rákospalota-Újpest),
    • EC 271 Metropolitan (Praha hl. n. – Štúrovo – Rákospalota-Újpest),
    • EC 273 Metropolitan (Praha hl. n. – Štúrovo – Rákospalota-Újpest),
    • EC 275 Metropolitan (Praha hl. n. – Štúrovo – Rákospalota-Újpest),
    • EC 277 Metropolitan (Praha hl. n. – Štúrovo – Rákospalota-Újpest),
    • EC 279 Metropolitan (Praha hl. n. – Štúrovo – Rákospalota-Újpest).

Železničná stanica Budapest-Nyugati PU nebude počas obdobia uzávery obsluhovaná žiadnymi vlakmi (t. j. ani vnútroštátnymi spojmi maďarského dopravcu MÁV START).

Prístup/odchod na/zo stanice Rákospalota-Újpest je možný prostredníctvom MHD v Budapešti (električka č. 14 + metro), vlakové cestovné lístky do/zo stanice Budapest-Nyugati platia počas obdobia výluky aj v prostriedkoch MHD v Budapešti (spoločnosť BKK).

Vlaky EN 476/477 Metropol premávajú bez zmeny trasy do/zo stanice Budapest-Keleti.

MÁV START a ZSSK ako partner sa za problémy spôsobené obmedzeniami v železničnej doprave ospravedlňujú.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.