Připravovaná modernizace traťového úseku mezi novou odbočkou Berounka a Karlštejnem získala v minulých dnech kladné stanovisko v procesu EIA, kterým se posuzuje vliv stavby na životní prostředí. Správa železnic tak bude moci v nejbližší době zahájit územní řízení, na jehož konci bude vydání územního rozhodnutí. Mezitím již probíhají práce na projektové dokumentaci pro stavební povolení a pro provádění stavby, která by se měla realizovat v letech 2023 až 2026.

Řešený úsek se nachází na trati Praha-Smíchov – Beroun a měří přibližně 16 kilometrů. Součástí stavby bude také výstavba trvalé odbočky Berounka v prostoru pod nadjezdem ve Slunečné ulici v Černošicích-Mokropsech, jejíž význam bude zejména pro zvýšení propustnosti trati při výlukách a dalších mimořádných situacích.

V rámci realizace projektu proběhne přestavba nejen mezistaničních úseků, ale také železničních stanic Dobřichovice, Řevnice, Zadní Třebaň a Karlštejn a zastávky Všenory, kde se vybudují nová nástupiště s délkou 200 metrů a výškou 550 milimetrů nad kolejí.

Traťová rychlost se po rekonstrukci zvýší na 120 km/h. V jednotlivých dopravnách dojde k vybudování elektronického staničního zabezpečovacího zařízení, které umožní stavění vlakových cest mezi všemi dopravními kolejemi. Provoz se bude v budoucnu řídit z Centrálního dispečerského pracoviště (CDP) Praha. To vše umožní zavedení desetiminutového špičkového intervalu příměstské dopravy do stanice Dobřichovice.