Tlačové správy

OSTRAVSKÁ EKOVA ELECTRIC ZMĚNILA VLASTNÍKA A MĚNÍ I NÁZEV

9. 8. 2021

Strojírenská firma se stala součástí skupiny Škoda Transportation a nově ponese název Škoda Ekova

Společnost Ekova Electric se stala členem skupiny Škoda Transportation a mění název na Škoda Ekova. Stala se tak členem skupiny, která je předním evropským výrobcem vozidel pro hromadnou dopravu. K převodu 100 % akcií společnosti, které držel Dopravní podnik Ostrava, došlo v pondělí 2. srpna. Nový název ponese od 10. srpna. V rámci skupiny se bude Škoda Ekova zaměřovat na servis, modernizaci a opravy vozidel hromadné dopravy, a také se zde začnou vyrábět tramvaje pro Ostravu.

„Ostrava je pro nás velmi důležitým regionem a jsem velmi rád, že se povedlo rozšířit naše místní působení. Připojením Škody Ekova k naší ostravské rodině společností Škoda Vagonka a Škoda Digital se rozšiřuje naše technologické centrum i výrobní kapacity. Škoda Ekova si vedle tradičního zaměření na opravy a modernizace pro dopravní podniky své kompetence nově rozšíří. Díky odbornosti a dlouholetým zkušenostem zaměstnanců zde budeme vyrábět i nové tramvaje a další produkty pro současné i budoucí zákazníky naší skupiny,“ popisuje Petr Brzezina, Prezident a předseda představenstva skupiny Škoda Transportation.

„Manželství, tak bych označil další společnou kapitolu, kterou teď bude DPO spolu se Škoda Ekova       psát. Jsme přesvědčeni, že nás čeká společná budoucnost, ve které bude Škoda Ekova silným a spolehlivým partnerem například pro servis a údržbu našich vozů. Spolupráce bude probíhat standardně transparentně formou veřejných zakázek, jako doposud. Věříme, že Škodu Ekova čeká stabilní budoucnost, která jí přinese nejen udržení na trhu, ale i možnost dále se rozvíjet, zakázkovou obsazenost na další roky a s tím související udržení zaměstnanosti a zavedení vícesměnného provozu,“ uvádí generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys. 

Společnost Škoda Ekova se stává další důležitou součástí rozvoje celé skupiny Škoda Transportation, kterou čeká v dalších letech významný růst objemu produkce. Aktuálně má skupina zásobu práce na čtyři roky v hodnotě 80 miliard korun. „Při rozvoji společnosti Škoda Ekova maximálně využijeme zkušenosti a znalosti současných zaměstnanců. V plánu máme nejen rozšiřování samotné výroby, ale budeme vytvářet nová kvalifikovaná pracovní místa s vysokou přidanou hodnotou. Společně se tak naše ostravská základna stává ještě důležitějším zaměstnavatelem a bude se  významně podílet na rozvoji celého regionu,“ říká Martin Bednarz, místopředseda představenstva Škoda Ekova.

Skupina Škoda Transportation, člen Skupiny PPF, působí v Moravskoslezském kraji dlouhodobě. Do Ostravy se například koncentruje technologické know-how v oblasti řídicích, multimediálních a diagnostických systémů v rámci dceřiné společnosti Škoda Digital. Přímo v Ostravě působí významná dceřiná firma Škoda Vagonka, zaměřená na oblast vývoje a výroby kolejových vozidel. Ta prošla výraznou etapou růstu, kdy do rozšíření a modernizace svého zázemí investovala jednu miliardu korun, vybudovala například největší obráběcí centrum v Evropě, novou lakovnu a vytvořila stovky nových pracovních míst.

Z ostravské části skupiny se stává centrum pro komplexní řešení moderních dopravních systémů. Nevznikají zde totiž pouze samotná vozidla, ale také technologická centra budoucnosti. „V oblasti dopravy jsme jedním z lídrů proměny a přinášíme sofistikovanou výrobu podpořenou vlastním výzkumem a vývojem,“ dodává Petr Brzezina.

Škoda Ekova

  • Založena v lednu 2011 s názvem Ekova Electric jako dceřiná společnost Dopravního podniku Ostrava
  • V červenci 2020 podepsala skupina Škoda Transportation smlouvu o koupi 100 % akcií Ekova Electric
  • Dne 2. srpna došlo k převodu 100 % akcií na společnost Škoda Transportation
  • Od 10. srpna ponese firma nový název Škoda Ekova
  • Aktuálně má Škoda Ekova bezmála 200 zaměstnanců

Za svoji historii se ostravská společnost zaměřovala zejména na výrobu, modernizaci či rekonstrukci tramvají, trolejbusů či elektrobusů. A to nejen pro české zákazníky, ale také pro zahraniční dopravní podniky.

Představenstvo Škoda Ekova

Předsedou představenstva Škoda Ekova je Miroslav Mareš, který tak ve společnosti zůstává na stejné pozici. Novými členy představenstva jsou pak Martin Bednarz, generální ředitel Škoda Vagonka, který bude ve Škodě Ekova zastávat pozici místopředsedy představenstva, a Marek Herbst, který působí ve skupině Škoda Transportation jako Viceprezident pro Servis.

Cestující v Roudnici nad Labem získají bezbariérový přístup na nástupiště

ROUDNICE NAD LABEM, 10, srpna 2021

Správa železnic vybrala zhotovitele rekonstrukce nástupišť ve stanici Roudnice nad Labem a zajištění bezbariérového přístupu na ně pomocí výtahů. Budou jimi společnosti Chládek & Tintěra, Litoměřice, a Monzas, které předložily nabídku ve výši 344,6 milionu korun. Stavba přinese výrazné zlepšení bezpečnosti železniční dopravy. Začne v srpnu, konec prací je naplánován na listopad příštího roku.

Železniční stanice Roudnice nad Labem leží na hlavní koridorové trati Praha – Ústí nad Labem. Pro nástup a výstup cestujících zde v současné době slouží jedno ostrovní, jedno vnější a dvě úrovňová nástupiště, která mají výšku 200 až 300 mm nad kolejí. Přístup na ně je pouze po schodištích z podchodu, respektive z odbavovacích prostor výpravní budovy.

V rámci stavby se současná vnější a ostrovní nástupiště zvýší a bude na ně doplněn bezbariérový přístup pomocí výtahů. Doplní je jednostranné ostrovní nástupiště s přístupem nově zbudovaným schodištěm a výtahem ze stávajícího podchodu. Jeho zastřešení bude ve stejném stylu, jako je na současném ostrovním nástupišti.

Současný podchod projde během realizace projektu zásadní obnovou, vedle vestavby výtahových šachet se také částečně nahradí jeho původní konstrukce. Nutné stavební úpravy proběhnou rovněž ve výpravní budově, opraví se i schodiště a doplní nový orientační systém. Nástupiště a podchod dostanou moderní osvětlení, v celé stanici pak bude zřízen nový kamerový systém. Z důvodu kolejových úprav souvisejících zejména s výstavbou nového nástupiště se upraví i trakční vedení a stávající zabezpečovací zařízení.

Celú tlačovú správu aj s vizualizáciami nájdete na tomto odkaze.

Spěšné vlaky Plzeň – Karlovy Vary už obsluhují nové vlaky RegioPanter

10.8.2021 - 11:30

V úterý ráno vyjela do provozu na nedávno zavedenou linku spěšných vlaků Plzeň – Karlovy Vary první ze čtyř zcela nových dvouvozových, bezbariérových a klimatizovaných jednotek RegioPanter z plzeňské společnosti Škoda Transportation. Postupně během tohoto týdne převezmou moderní elektrické soupravy provoz všech spěšných vlaků z Plzně do Karlových Varů. Do zkušebního provozu tak budou uvedeny všechny čtyři jednotky určené pro tuto mezikrajskou linku.   

„Na přání regionů jsme objednali výrobu 50 dvouvozových jednotek a dalších 29 třívozových souprav typu RegioPanter. První čtyři jednotky z těchto kontraktů tento týden uvádíme do provozu na páteřních tratích Plzeňského a Karlovarského kraje. Přibližně ve dvouhodinových intervalech obslouží zrychlenou linku z Plzně do Mariánských Lázní, Chebu a Karlových Varů, kde se nachází množství moderních bezbariérových nádraží. Nové spěšné vlaky zrychlené linky P1 Západ provozujeme od června letošního roku. Cestujícím přinesly četnější a pravidelnější nabídku vlakových spojů mezi oběma krajskými městy, spoje jsou ale výhodné i pro cestující z menších sídel na trase, které tyto spoje obsluhují. Vzniklo například nové přímé spojení Svojšína a Plané u Mariánských Lázní se Sokolovem, Chodovem a Karlovými Vary či naopak Sokolova a Kynšperku nad Ohří s Plzní,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro obchod.

Spěšné vlaky doplňují nabídku dálkových vlaků na trati 178 mezi Plzní a Chebem a díky přípojům na Západní expresy mnichovské větve linky Ex 6 navíc zajišťují nová přestupní spojení dále do Domažlic a Mnichova nebo do Prahy. Trať Plzeň – Cheb ujedou za hodinu a půl, tedy za dobu pouze o 11 minut delší než expresy. Celou trasu mezi krajskými městy Plzní a Karlovými Vary pak urazí za 2 hodiny a 23 minut.

Komfort jako v expresu: klimatizace, Wi-Fi a bezbariérový nástup

Pořízení nových souprav zapadá do Strategie Českých drah do roku 2030, která počítá s rozšiřováním služeb a odstraňováním bariér pro cestování. „Regionální soupravy RegioPanter nabídnou na západočeských tratích podobný komfort, jako mají nejmodernější dálkové vlaky. Cestující mají v klimatizovaných oddílech k dispozici Wi-Fi připojení k internetu, elektrické zásuvky a USB porty pro dobíjení cestovní elektroniky, jako jsou mobily, tablety nebo notebooky. Cestujícím s kojenci nabízejí přebalovací pult a lidem na vozíku komfortní bezbariérové cestování. Úplnou novinkou u nás v republice je i speciální zásuvka pro dobíjení elektrických vozíků,“ doplňuje Jiří Ješeta.

Další soupravy RegioPanter budou dodány ještě v letošním roce pro regionální linku P2 Klatovy – Plzeň – Rokycany – Zdice – Beroun a následovat budou také soupravy pro Jihočeský kraj a Vysočinu. Následně budou dodány třívozové jednotky pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Kvůli pandemii COVID-19 došlo ke zdržení dodávky jednotek oproti původnímu plánu. Nový harmonogram počítal s jejich zprovozněním nejpozději od prosincové změny jízdního řádu. Nakonec jsou jednotky uvedeny do zkušebního provozu s cestujícími již v polovině srpna.

Nové soupravy typu RegioPanter nabízejí

  • moderní světlý a přehledný klimatizovaný interiér s ergonomicky řešenými čalouněnými sedačkami v provedení 1. a 2. třídy;
  • bezbariérový nástup s podlahou vozidla ve výši moderních nástupišť bez nutnosti překonávat schody, pro cestující na vozíku jsou vybaveny plošinou pro překlenutí prostoru mezi nástupištěm a podlahou vozu, na zastávkách s nižšími nástupišti usnadní nástup dodatečný výsuvný schod;
  • moderní bezpečné předsuvné dveře ovládané tlačítky, centrálně uzavírané a blokované již před rozjezdem vlaku, navíc pro nevidomé a slabozraké budou čelní dveře jednotky vybavené dálkovým ovládáním dveří obsluhované slepeckou vysílačkou a vybavené akustickým majáčkem;
  • prostorné bezbariérové WC s uzavřeným systémem přístupné také osobám na vozíku a vybavené sklopným stolem pro přebalování kojenců;
  • doplňkové služby, jako jsou elektrické zásuvky pro napájení přenosné elektroniky cestujících, např. mobilní telefony, tablety atp. včetně USB portů, bezplatná palubní Wi-Fi síť,
  • sklopné nebo rozkládací stolky podle rozmístění sedaček a LED čtecí lampičky nad sedadly v rámech na umístění zavazadel
  • úplnou novinkou v České republice je vybavení vlaků zásuvkou 230 V pro dobíjení baterií elektrických invalidních vozíků;
  • dostatečné velké prostory pro umístění kočárků, 8 jízdních kol a spoluzavazadel;
  • moderní audiovizuální informační systém poskytující informace o jízdě vlaku a zastávkách všem cestujícím včetně nevidomých, slabozrakých nebo neslyšících osob, pro nevidomé a slabozraké budou uvnitř soupravy k dispozici také informační štítky v Braillově písmu.

Základní parametry jednotek RegioPanter řady 650.2

  • maximální rychlost 160 km/h;
  • výkon 1320 kW;
  • délka 52,9 m;
  • počet míst k sezení 140, z toho 8 v 1. třídě;
  • hmotnost obsazené soupravy 122 tun, hmotnost prázdné soupravy 105 tun;
  • bezbariérová – nízkopodlažní;
  • napájecí soustava 3 kV DC, 25 kV 50 Hz AC;
  • vlakový zabezpečovací systém ETCS.

Správa železnic opraví také koridorový úsek mezi Adamovem a Blanskem

BLANSKO, 9. srpna 2021

Kompletní rekonstrukce železničního svršku v celém mezistaničním úseku a sanace železničního spodku ve vybraných úsecích druhé traťové koleje i celková rekonstrukce adamovské zastávky jsou hlavní cíle plánované modernizace infrastruktury mezi Adamovem a Blanskem. Stavební práce začnou letos na podzim a skončí v roce 2023. Správa železnic už vybrala dodavatele stavebních prací, stala se jím Společnost AdaBla (OHL ŽS + Firesta-Fišer, rekonstrukce, stavby + TRAMO RAIL). Vysoutěžená cena je 2,62 miliardy korun bez DPH. Projekt bude spolufinancovaný z nástroje CEF Blending, který kombinuje finanční prostředky z unijního Nástroje pro propojení Evropy (CEF) a úvěr od Evropské investiční banky.

Největší význam pro cestující bude mít výrazná přestavba zastávky v Adamově. Stávající dvě vnější nástupiště, jež jsou situována nevstřícně, budou nahrazena novým oboustranným ostrovním nástupištěm, které bude umístěno v poloze současného nástupiště ve směru na Brno. Zkrátí se tak docházková vzdálenost cestujícím od Brna a současně to přispěje ke snadné organizaci případných výlukových opatření. Hrany nástupiště budou ve výšce 550 mm nad kolejí, délka bude 170 metrů. Bezbariérový přístup zajistí šikmý přístupový chodník.

U celkem pěti tunelů bude provedena sanace ostění pro zamezení průsaků vody. Práce budou zahrnovat také rekonstrukci devíti mostů a devíti propustků. V návaznosti na úpravy železničního svršku a spodku, stejně jako mostů a tunelů, se provede rekonstrukce trakčního vedení.

Bezpečnostní komise MD: Další zabezpečování tratí v ČR běží, vláda bude schvalovat plán zabezpečení

www.mdcr.cz

Česká železnice je průběžně vybavována moderním zabezpečením, postupně se zlepšuje se zabezpečovací zařízení, modernizují se železniční přejezdy. Do oblasti jsou investovány miliardy korun ročně. Před schvalováním vládou je Plán moderního zabezpečení české železnice – implementace ETCS do roku 2040, který stanovuje harmonogram dalšího zavádění evropského automatického zabezpečovače ETCS různých úrovní na všechny tuzemské tratě. Každá úroveň ETCS zastaví vlak.

Akční plán zabezpečení české železnice je výsledkem práce bezpečnostní komise, jejíž činnost obnovil ministr dopravy Karel Havlíček po loňských nehodách v Perninku a u Českého Brodu (nedávno jsme si připomněli rok od obou událostí). „Navázali jsme na práce probíhající od roku 2017 a po nehodě na lokální trati v Perninku jsme si uvědomili, že potřebujeme mít plán zabezpečení i pro méně vytížené tratě. Máme tedy Plán pro celou železniční síť u nás. Potřebnost těchto investic bohužel potvrzuje i střet dvou vlaků na Domažlicku,“ říká ministr Havlíček. 

Plán zabezpečení počítá s modernizací do roku 2040 a předpokládá náklady ve výši 90 miliard Kč. Akční plán připravilo Ministerstvo dopravy a Správa železnic společně s dalšími odborníky, dopravci, odbory i kraji, v září plán projedná vláda. „V aktualizované verzi jsme práce i investice rovnoměrněji rozložili v čase a mimo samotné zabezpečování jsme v naší bezpečnostní komisi dosáhli shody u změny pracovně-právních předpisů strojvůdců, především jejich odpočinků a celkového fondu pracovní doby, kterou vykonávají u různých dopravců. Na druhé straně se v legislativním procesu zákona o dráhách zpřísňuje postih za projetí návěstidel,“ říká k výsledku ministr dopravy Karel Havlíček.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

V Děčíně projde kompletní obnovou propojení tratí na březích Labe

DĚČÍN, 5. srpna 2021

Správa železnic vybrala zhotovitele optimalizace trati mezi stanicemi Děčín východ a Děčín-Prostřední Žleb. Úsek propojuje železniční tratě na pravém a levém břehu Labe a je součástí nákladního koridoru Transevropské dopravní sítě (TEN-T). Kompletní obnovu trati, jejíž součástí jsou nová protihluková opatření, provede za 1 082 500 000 korun Společnost most Prostřední Žleb. Jejím správcem je STRABAG Rail, společníky DT Mostárna a STRABAG AG. Zahájení hlavních stavebních prací je plánováno ještě v letošním roce, dokončení celé stavby pak v listopadu 2023.

Jednou z hlavních částí stavby je rekonstrukce 265 metrů dlouhého mostu přes Labe. Jeho nosná konstrukce z roku 1874 je už na hranici životnosti. Nahradí ji proto nová ocelová konstrukce s dolní mostovkou, vyztuženou podélnými a příčnými výztuhami, a průběžným kolejovým ložem. Svým uspořádáním bude respektovat vzhled původní konstrukce, zároveň splní všechny současné normy a provozní požadavky železniční dopravy.

V rámci stavby dojde rovněž ke kompletní sanaci Děčínského tunelu o délce 395 metrů. Provedena bude výměna železničního svršku a spodku a oprava trakčního vedení. Součástí akce je také obnova zabezpečovacího a sdělovacího zařízení. Trať zůstane i po optimalizaci jednokolejná, odstraněn bude propad rychlosti na mostním objektu.

Díky obnově kolejového svršku a zřízení přibližně 700 metrů protihlukových stěn v místech, kde trať prochází městskou zástavbou, dojde ve zrekonstruovaném úseku ke snížení hlukové zátěže.

RegioJet spouští nový web a prodejní aplikaci.

RegioJet spouští nový web a prodejní aplikaci. K vývoji přispěli samotní uživatelé a analýzy jejich nákupního chování a vyhledávání informací

03.08.2021, Vlaky Regiojet CZ, Autobusy CZ

RegioJet – největší soukromý vlakový a autobusový dopravce ve střední Evropě – spouští dnes nové rezervační webové stránky a také prodejní aplikaci. Zákazníci najdou v novém moderním grafickém a funkčním uspořádání kompletní nabídku všech vlakových a autobusových spojení RegioJet, jednoduchou možnost rezervace jízdenek a další informace a služby dopravce RegioJet.

„Cílem přípravy nového webu a aplikace bylo zpřehlednit a zpřístupnit to, co je z pohledu zákazníka nejdůležitější: vyšší přehlednost spojů v čase, výhody jednotlivých tříd, výběr oblíbeného sedadla, plánování rozsáhlejších cest a notifikace nebo personalizace zákaznického účtu“, říká Petr Beťák, ředitel oddělení Digitálního produktu Holdingu STUDENT AGENCY.

Novou mobilní aplikaci a web spustil RegioJet dnes – v úterý, 3. srpna – v prodeji jsou jízdenky již na celé podzimní období - až do prosince letošního roku. RegioJet počítá na podzim s plným rozsahem provozu svých vnitrostátních a mezinárodních vlakových a také autobusových spojů. Kromě letních spojů si cestující mohou již nyní rezervovat jízdenky také na cesty během nového školního roku – včetně podzimních prázdnin a prodloužených víkendů 28. září a října 2021; případně kolem svátku 17. listopadu.

S designem nového webu a aplikace pomáhali sami uživatelé
Návrh nového webu i mobilní aplikace vycházel z rozsáhlých rozhovorů a analýz zákaznického chování nejen na webu a v mobilní aplikaci, ale i přímo ve vlacích, v autobusech nebo nádražích.

Uživatelé například akcentovali potřebu vylepšit vyhledávání stanic a zastávek, fungování a chování košíku, zapamatování oblíbené platební metody, primárně Apple Pay a Google Pay. Jako zásadní parametr se pak z pohledu uživatelů ukázala přehlednost při použití na mobilních zařízeních.

Zrychlení nákupu jízdenky a růst konverzního poměru
Inovovaný web a mobilní aplikaci vytvářel nový front-end digitální tým RegioJetu, který vznikl v loňském roce jako součást nové strategie holdingu a orientace na oblast digitalizace. Stavěl na existujících systémových řešeních, ale cílem bylo posunout uživatelskou zkušenost blíže evropským standardům a reagovat na širší nabídku destinací dosažitelných spoji RegioJet a s tím spojené potřeby zákazníků.

Testovací provoz se zapojením části uživatelů ukázal, že se podařila zlepšit přehlednost prezentovaných informací, nákup jízdenky je nyní paradoxně rychlejší i když je rozdělen do více kroků a zvýšil se počet dokončených rezervací. Významně se také zlepšila výkonnost webu a  jeho rychlost.

„Čas nákupu jízdenky se v průměru zrychlil o 9 vteřin. Konverzní poměr (podíl nově příchozích zákazníků, kteří se rozhodnou k nákupu) je pak u nových zákazníků dokonce o 7 % lepší“, říká produktový manažer pro digitalizaci, Petr Bednárik a dodává: „Naše evropská i globální konkurence investuje do zlepšení digitální zkušenosti v dopravě. Musíme mít stejnou úroveň digitalizace i s ohledem na naši další expanzi a plány na rozšiřování spojů.“

RegioJet plánuje dále posílit svou pozici na evropském dopravním trhu a vlaky RegioJet by měly v letošním a příštím roce nově zamířit například do Polska, Německa, do Belgie či Nizozemí.

Klíčem pro naše uživatele v budoucnu bude mobilní aplikace, té jsme se věnovali výrazně, cílem je, aby naší aplikaci využívali nejen pravidelní cestující ale také turisté a návštěvníci, kteří zavítají do České republiky nebo do dalších zemí, ve kterých jako dopravce působíme - například do Německa, na Slovensko či do  Rakouska atd.

„Budeme systematicky reagovat na potřeby uživatelů, jejich zpětnou vazbu a přinášet i nové funkcionality, které vycházejí z širokého portfolia služeb celého Holdingu STUDENT AGENCY. Máme strategii dalšího rozvoje našich webů a aplikací na období příštích třech let,“ dodává Petr Beťák, ředitel Oddělení digitálního produktu.

Modernizace trati zajistí plynulejší provoz vlaků mezi Brnem a Adamovem

BRNO, 3. srpna 2021

Kompletní rekonstrukce železničního svršku a částečně i železničního spodku, výstavba nové odbočky Svitava a potřebné úpravy zastávek Bílovice nad Svitavou a Babice nad Svitavou jsou náplní plánované modernizace části prvního koridoru na sever od Brna. Dodavatelem stavby bude Společnost MALADA, kterou tvoří firmy Subterra, STRABAG Rail a Elektrizace železnic Praha. Vysoutěžená cena je 2,4 miliardy korun bez DPH. Práce začnou v letos říjnu, hotovo bude v roce 2023. Projekt bude spolufinancovaný z programu CEF Blending, který je kombinací finančních prostředků z unijního Nástroje pro propojení Evropy (CEF) a úvěru od Evropské investiční banky.

V rámci investiční akce Správy železnic se zrekonstruuje železniční svršek v obou kolejích mezi stanicemi Brno-Maloměřice a Adamov. Do oblouků o malých poloměrech budou použity kolejnice s větší odolností proti opotřebení. Dojde k odstranění několika propadů traťové rychlosti. Přestavbou projdou železniční zastávky tak, aby splňovaly požadavky na pohyb osob s omezenou schopností pohybu a orientace. V Bílovicích nad Svitavou vznikne nový podchod pod tratí, který zkrátí přístup od parkoviště k nástupišti směr Brno. V rámci rekonstrukce nástupišť se opraví přístřešky pro cestující.

Stavební práce se zaměří mimo jiné na rekonstrukci technologické budovy na zastávce Bílovice nad Svitavou. Na odbočce Svitava bude vystavěna technologická budova v místě stávajícího strážního domku. Objekt na zastávce Babice nad Svitavou pak bude sloužit pro uložení technologií silnoproudých a sdělovacích zařízení.

Bude také nutné provést sanaci některých skalních svahů a obnovit povrchové a podpovrchové odvodnění.  Prakticky všechny mosty a propustky projdou přestavbou, a to včetně jednoho podchodu. U čtveřice tunelů se budou sanovat portálové části a ostění.

Informácia o nehodách a mimoriadnostiach na tratiach ŽSR od 06. 07. do 02. 08. 2021

V tomto období evidujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) deväť zrážok vlaku s osobou, z toho osem smrteľných a taktiež sedem zrážok vlaku s motorovým vozidlom.

Dňa 9. júla na priecestí v úseku Čata – Štúrovo s jedinečným identifikačným číslom (JIČ) SP0946 došlo k zrážke vlaku s motorovým vozidlom. Na zastávke Dražovce bol 12. júla hlásený požiar staničnej budovy, založený neznámym páchateľom. Na mieste zasahoval Hasičský a záchranný zbor. Dňa 13. júla vlak na pasívnom priecestí s JIČ SP1757 v úseku Nemšová – Lednické Rovne narazil do motorového vozidla. Zranený vodič bol odvezený do nemocnice. V ten istý deň vedúci posunu ohlásil v Trnave požiar budovy vo vlastníctve ŽSR. Na mieste zasahoval Hasičský a záchranný zbor a budova bola ešte niekoľko hodín monitorovaná. V úseku Hronský Beňadik – Kozárovce došlo 15. júla na priecestí s JIČ SP0770 k zrážke vlaku s motorovým vozidlom. Zranený vodič bol odvezený do nemocnice na ošetrenie, v osobnom vlaku nebol nikto zranený. Dňa 19. júla osobný vlak v úseku Hnúšťa – Rimavská Sobota narazil do padnutého stromu. Rušeň bol mierne poškodený, udalosť sa však zaobišla bez zranení cestujúcich. V ten istý deň osobný vlak v úseku Spišská Belá zastávka – Kežmarok na priecestí s JIČ SP0282 narazil do motorového vozidla. Následkom zrážky došlo k vykoľajeniu vlaku obidvoma nápravami. Tiež 19. júla osobný vlak v úseku Dobrá Niva – Zvolen os. st. narazil do spadnutého stromu, následkom čoho došlo k poškodeniu rušňa. Osobný vlak v úseku Dubová – Medzibrod 19. júla narazil do spadnutého stromu, bez poškodenia rušňa. Dňa 20. júla počas jazdy osobného vlaku v úseku Makov – Turzovka došlo na priecestí s JIČ SP0083 k zrážke s motorovým vozidlom. Ku zraneniu osôb nedošlo. V úseku Holíč nad Moravou – Skalica na Slovensku došlo 27. júla na priecestí s JIČ SP1799 k zrážke osobného vlaku s motorovým vozidlom, následkom čoho došlo k usmrteniu osoby v motorovom vozidle. Príčina udalosti sa vyšetruje. Dňa 29. júla vlak v úseku Harmanec jaskyňa – Uľanka narazil do stromu zasahujúceho do priechodného prierezu koľaje. Dňa 1. augusta v Párnici na priecestí s JIČ SP0192 došlo k zrážke osobného vlaku s motorovým vozidlom. Pri zrážke vodič motorového vozidla utrpel zranenia, ktorým následne pri poskytovaní pomoci podľahol.

Železnice Slovenskej republiky vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti aj viac ako kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne.

Železnice Slovenskej republiky ako manažér infraštruktúry opakovane apelujú na všetkých vodičov, chodcov, cyklistov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčili, či môžu bezpečne prejsť cez železničné priecestie. Na železničných priecestiach označených dopravnou značkou “Stoj, daj prednosť v jazde!“ je vodič povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať, musí dbať však na to, aby vozidlo nezasahovalo do priechodného prierezu koľaje, kde by mohlo byť zachytené prechádzajúcim vlakom. Tieto ustanovenia sa samozrejme vzťahujú aj na chodcov a cyklistov.

V prípade uviaznutia vozidla na železničnom priecestí je potrebné zavolať Integrovaný záchranný systém (IZS) na telefónne číslo 112 a nahlásiť JIČ, umiestnené na zadnej strane výstražníkov alebo dopravného zničenia. Operátori IZS následne vykonajú opatrenia na varovanie rušňovodiča koľajového vozidla.

Ak dôjde k zastaveniu vozidla na priecestí, spustí sa svetelná výstraha a zatvoria sa závory, je potrebné spustené závory bez zaváhania preraziť, pretože za krátku chvíľu vojde na priecestie vlak alebo iné koľajové vozidlo, ktorého hmotnosť býva niekoľko stoviek ton, brzdná dráha stovky metrov a ktorého rušňovodič nemá v drvivej väčšine prípadov žiadnu šancu pred prekážkou zastaviť.

ŽSR evidujú v letnom období zvýšený počet krádeží a vandalizmu a preto opätovne upozorňujú aj na nebezpečné dôsledky vandalizmu, a teda aj úmyselného poškodzovania majetku. Vandali si neuvedomujú, že svojím konaním ohrozujú nielen plynulú prevádzku osobnej a nákladnej dopravy, ale hazardujú aj s ľudskými životmi. ŽSR preto prosia verejnosť, aby bola všímavá k dianiu na železnici, aby pri zistení podozrivého konania či pohybu cudzích osôb na železnici či v blízkosti majetku ŽSR kontaktovala políciu a eliminovala trestnú činnosť.

Dňa 6. júla rušňovodič vlaku v úseku Veľké Leváre – Sekule nahlásil naukladané kamene na temene koľajnice. V úseku Žabokreky nad Nitrou – Veľké Bielice rušňovodič vlaku dňa 15. júla nahlásil deťmi naukladané kamene v koľajisku. Dňa 19. júla počas prechodu vlaku okolo zastávky Richnava v úseku Krompachy – Margecany hádzali neznáme osoby kamene do prechádzajúceho vlaku, následkom čoho došlo k poškodeniu okna na rušni. Dňa 22. júla počas jazdy osobného vlaku v úseku Markušovce – Spišské Vlachy došlo k nárazu do skaly, ktorá bola položená na koľajnicovom páse. Pri tomto náraze došlo k poškodeniu pluhu na rušni. V úseku Sliač kúpele – Zvolen os. st. 26. júla rušňovodič vlaku nahlásil deti, ktoré hádzali kamene do rušňa. Dňa 30. júla rušňovodič vlaku v úseku Piešťany – Nové Mesto nad Váhom ohlásil cudzie predmety v koľaji.

Třetina modernizovaných motoráků už předána, obnova vlaků v Moravskoslezském kraji jde dál

29.7.2021 - 10:50

DPOV, dceřiná společnost Českých drah zaměřená na opravy a modernizace železničních vozidel, tento týden předává již desátý modernizovaný motorový vůz řady 811 pro provoz v Moravskoslezském kraji. Do konce září bude dokončena modernizace všech 14 vozů. Obnova parku Českých drah pak bude pokračovat novými patrovými jednotkami push-pull a soupravami RegioPanter.   

Malé motorové vozy původní řady 810 a přípojné vozy 010 zůstávají díky svému úspornému provozu důležitým vozidlem na lokálních tratích s menší frekvencí cestujících. Díky modernizaci na řadu 811, v případě přípojných vozů 012, pak zajistí vysokou kvalitu cestování na lokálkách. 

„Při modernizaci vozů zůstává původní prakticky jen skříň, rám a podvozek vozů. Všechno ostatní je zcela nové a splňuje současné normy. Dosazen je nový silnější vznětový motor, řídicí systém, okna, kompletně vyměněný je interiér vozu a úplnou novinkou je klimatizace. Podobný rozsah modernizace, kromě klimatizace, se uskutečnil také u desítky přípojných vozů. Jejich úplnou dodávku jsme zajistili do června,“ říká Jiří Jarkovský, předseda představenstva a generální ředitel společnosti DPOV. 

Klimatizace, Wi-Fi a elektrické zásuvky 

Díky kompletní přestavbě vozů čeká cestující na lokálkách v Moravskoslezském kraji pohodlnější cestování a nové služby. „Vedle klimatizovaného interiéru mají zákazníci ve vylepšených vozech k dispozici palubní Wi-Fi síť, která umožňuje během jízdy snazší připojení k internetu, a dosazeny jsou porty USB a zásuvky 230 V pro dobíjení přenosné elektroniky, jako jsou mobily, tablety a notebooky. Všichni cestující určitě přivítají pohodlnější čalouněné sedačky místo původních koženkových lavic a audiovizuální informační systém,“ vyjmenovává přednosti vozů vedoucí obchodního oddělení ČD v Ostravě Kateřina Divišová. Navíc jsou ve vozech instalovány také odbavovacími terminály systému ODISka.         

 

Třetina modernizovaných motoráků už předána, obnova vlaků v Moravskoslezském kraji jde dál

Motorové vozy řady 811 a přípojné vozy 012 prošly rozsáhlými zkouškami na speciálním železničním polygonu VUZ ve Velimi, kde byly testovány např. klimatizace, elektromagnetická kompatibilita, měřena intenzita vnitřního osvětlení, hlučnost nebo prašnost. Prototypy pak musely ve zkušebním provozu najet 80 000 kilometrů. 

Vozy obslouží linky S 33 Suchdol nad Odrou – Budišov nad Budišovkou, S 8 Studénka – Veřovice a S 10 Opava východ – Valšov – Moravský Beroun. 

Další etapa obnovy vlaků v Moravskoslezském kraji zahrnuje dodávku pěti třívozových patrových souprav push-pull pro trať Ostrava – Frenštát pod Radhoštěm a dvojici třívozových jednotek RegioPanter. Ty doplní dva dvouvozové RegioPantery a dvanáct moderních jednotek CityElefant, které obsluhují spoje Opava – Ostrava – Český Těšín, Ostrava – Mosty u Jablunkova a Ostrava – Mošnov / Suchdol nad Odrou.     

Interoperabilita a normy jako základ efektivního a atraktivního železničního systému

Současný stav standardizace železnic není zcela vyhovující. Pro vytvoření jednotného evropského železničního prostoru je nutné odstranit další administrativní a technické překážky. Národní předpisy způsobují zpoždění při schvalování a dodatečné náklady.

Technický pilíř 4. železničního balíčku zahrnuje aktualizace tří důležitých stávajících právních předpisů. Cílem je snížit administrativní náklady pro provozovatele železniční dopravy a usnadnit novým provozovatelům vstup na železniční trh. Jedna z hlavních změn se týká Evropské agentury pro železnice (ERA). V současné době plní ERA klíčovou úlohu při podpoře interoperability a harmonizaci technických norem pro celý trh EU. Vedle technických a bezpečnostních předpisů EU vypracovaných ERA však zůstávají v platnosti i příslušné národní předpisy v této oblasti, což pro provozovatele železniční dopravy vytváří zbytečně složité podmínky. 

Za posledních 30 let bylo nepochybně dosaženo velkého pokroku ve standardizaci železnic, ale současný stav není dostačující. Zásadní je odstranit zbývající administrativní a technické překážky pro vytvoření jednotného evropského železničního prostoru. Národní předpisy pro provozovatele železniční dopravy vytváří zbytečně složité podmínky a způsobují zpoždění při schvalování a dodatečné náklady. Omezení národních předpisů v členských státech není jen otázkou odstranění zastaralých a zapomenutých norem. Jedná se o skutečnou změnu paradigmatu, jejímž cílem je posílit postavení účastníků železnice a zajištění bezpečného provozu. 

Dosažení klimatické neutrality do roku 2050 závisí z velké míry na schopnosti zajistit udržitelnost dopravního systému, založeného na železnici. To bude vyžadovat zlepšení interoperability a konkurenceschopnosti železnice vůči jiným druhům dopravy tak, aby došlo ke změně chování i u koncových uživatelů, jak požaduje ve svých cílech Zelená dohoda – zdvojnásobit jak vysokorychlostní osobní, tak železniční nákladní dopravu do roku 2030 a 2050. 

Správa železnic a DB Netz vybraly projektanta Krušnohorského tunelu

PRAHA/BERLÍN, 29. července 2021

Správa železnic a DB Netz uzavřely smlouvu s dodavatelem na zajištění projektové přípravy přeshraničního úseku vysokorychlostní tratě (VRT) z Prahy do Drážďan. Projektanti tak v nejbližší době zahájí práce na dokumentaci pro připravovaný Krušnohorský tunel.

Klíčovou veřejnou zakázku, která bezmála třicetikilometrový Krušnohorský tunel přiblížila dále k samotné realizaci, vyhlásily Správa železnic a DB Netz jako takzvaný společný zadavatel. Pokračuje tak úspěšná mezinárodní spolupráce, jejímž výsledkem bude dokončení tohoto důležitého přeshraničního úseku vysokorychlostních železnic.

Zadávacího řízení se zúčastnily přední evropské společnosti, zabývající se projektováním dopravních staveb. V soutěži uspělo sdružení firem vedené rakouskou společností ILF Consulting Engineers Austria Gmbh, které zpracuje dokumentaci pro územní rozhodnutí na Krušnohorský tunel spojující Heidenau a Ústí nad Labem novou trasou. Na projektu přeshraničního tunelu budou spolupracovat nejen zahraniční experti se zkušenostmi z podobných evropských staveb, ale také odborníci z České republiky. Projektanti zahájí práce na dokumentaci v následujících dnech. Hotovo by mělo být v roce 2024.

Krušnohorský tunel je součástí nové vysokorychlostní tratě Drážďany – Praha. Studie proveditelnosti počítá s jeho využitím pro osobní i nákladní dopravu, což umožní převedení až 150 vlaků přepravujících zboží z údolí řeky Labe. To přispěje ke snížení hlukové zátěže v okolí stávajících tratí. Zprovozněním tunelu zároveň dojde k radikálnímu zkrácení jízdní doby z Ústí nad Labem do Drážďan. Expresní vlaky přepraví cestující na této trase za méně než půl hodinu.

Připravované železnice budou součástí transevropské sítě TEN-T a připojí Českou republiku na stávající systém vysokorychlostních železnic v západní Evropě, který funguje již několik desetiletí. Nové tratě zároveň uvolní kapacitu stávajících tratí, čímž umožní další rozvoj regionální dopravy.

Nová varianta vedení VRT v Ústeckém kraji

28.7.2021

Správa železnic na Pracovní skupině hejtmana Ústeckého kraje představila nový návrh vedení připravované vysokorychlostní železnice, která spojí Prahu s německými Drážďany. Aktuálně tak existují tři varianty, kudy by VRT mohla v budoucnu vést.

Správa železnic ve snaze o nalezení definitivní trasy pro vysokorychlostní trať navrhla na jednání pracovní skupiny další variantu vedení nové železnice. Trasa reaguje na limity v území, které byly diskutované s účastníky pracovní skupiny. V té jsou kromě zástupců kraje zastoupeny také obce nebo Ministerstvo dopravy.

V současné době existují tři možné trasy budoucí VRT v regionu. Varianty pojmenované jako „Mrchový kopec“ a „Holý vrch“ byly navrženy a prověřeny v rámci studie proveditelnosti, kterou již dříve schválila Centrální komise Ministerstva dopravy.

Česká republika je zemí s hustým osídlením a řadou chráněných ploch. Ani nově navrhovaná varianta tak není zcela bez konfliktů v území. Vychází z již studií prověřené varianty „Holý vrch“. Vedena je na rozhraní obcí Židovice a Hrobce, následně překračuje Labe a obchází obec Chodouny z jihovýchodu tak, aby byla vzdálenější od obydlených oblastí.

Na základě dohody v rámci pracovní skupiny bude v nejbližší době požádáno o aktualizaci Zásad územního rozvoje (ZÚR) Ústeckého kraje. V tomto zákonném procesu budou řádně a komplexně posouzeny všechny tři varianty, přičemž vyjádřit se k nim budou moci místní samosprávy, veřejnost a další dotčené orgány. Na základě výsledku aktualizace ZÚR bude vybrána varianta, kterou bude možné umístit do území s ohledem na jeho limity. Všechny tři návrhy vedení VRT splňují požadavky projektu z pohledu ekonomiky, smysluplnosti i udržitelnosti.

Veškeré informace o připravovaných tratích i nadále zveřejňujeme na internetových stránkách Správy železnic v sekci VRT. Studie proveditelnosti a další materiály jsou k dispozici ke stažení zde.

Společnost AŽD podepsala smlouvu na zabezpečení srbské železniční tratě Subotica – Horgoš

Česká společnost AŽD uspěla se svou nabídkou v soutěži na dodávku zabezpečovacího zařízení na železniční trať Subotica – Horgoš (maďarská hranice v Srbsku). Hlavním kontraktorem projektu je konsorcium firem Karin komerc MD Doo Veternik a RZD International, AŽD bude realizovat své dodávky z pozice subdodavatele. Hodnota dodávky AŽD je 11,5 mil. EUR (v přepočtu cca 288 mil. Kč) a realizace potrvá 11 měsíců.

V rámci modernizace zabezpečovacího zařízení bude společnost AŽD v Srbsku instalovat plně elektronické staniční zabezpečovací zařízením ESA 44 do čtyř železničních stanic (Javna Skladišta, Palič, Bački Vinogradi a Horgoš). Součástí dodávky je také zabezpečení 26 výhybek, instalace počítačů náprav a vybavení všech zmíněných železničních stanic moderními návěstidly s LED svítilnami v počtu 44 kusů. Celou trať společnost AŽD zabezpečí evropským vlakovým systémem ETCS úrovně 1.

Srbsko dlouhodobě patří mezi strategická teritoria, kam naše společnost dodává moderní zabezpečovací technologie na železnici. I nadále zde budeme usilovat o zakázky v našem oboru působnosti a prokazovat kvalitu českých systémů,“ řekl generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.

Podpisem smlouvy společnost AŽD potvrdila své významné postavení na Balkáně, kde kromě Srbska v současné době realizuje rozsáhlé projekty v Černé Hoře, Bosně a Hercegovině a Chorvatsku.

Na realizaci zabezpečení tratě Subotica – Horgoš se bude významnou měrou podílet dceřiná společnost AŽD Saobračajni sistemi z Bělehradu.

V Benešově se prodlužuje podchod pod nádražím

BENEŠOV U PRAHY, 27. července 2021

 

Lepší podmínky pro přístup na nástupiště a spojení železničního a autobusového nádraží se západní částí města jsou cílem prodloužení podchodu v Benešově. Stavební práce za 47,3 milionu korun realizuje společnost STRABAG Rail. Hotovo má být do konce letošního roku.

V současné době propojuje podchod ve stanici Benešov u Prahy výpravní budovu a autobusové nádraží s ostrovním nástupištěm č. 2 a 3. V rámci stavby dojde k jeho prodloužení pod celým kolejištěm. Propojí se tak západní předměstí včetně přístupu k zámku Konopiště s východní částí města. Délka nové části podchodu bude 45,5 metru a šířka čtyři metry. Výstup z podchodu bude řešen schodištěm a výtahem pro zajištění bezbariérového přístupu.

Součástí této stavby je i doplnění orientačního a informačního systému v celé stanici. Konkrétně se jedná o hmatové prvky pro osoby se smyslovým postižením zraku včetně akustických majáčků. Také dojde k osazení nových tabulí informačního systému v provedení LED grafických displejů. Stavba je také koordinována s investicí města nazvané Pěší napojení prodloužené části podchodu v ŽST Benešov, která má za úkol zajistit komfortní propojení s ulicí Jana Nohy.

Zemřel František Formánek, generální ředitel společnosti AŽD v letech 1992–2003

S hlubokým zármutkem oznamujeme, že v sobotu 24. července 2021 ve věku 82 let nečekaně zemřel bývalý ředitel společnosti AŽD František Formánek. Českou společnost, která vyvíjí, vyrábí a instaluje zabezpečovací, telekomunikační, informační a automatizační techniku se zaměřením na oblast kolejové a silniční dopravy, řídil v letech 1992 až 2003.

František Formánek zanechal v historii AŽD nesmazatelnou stopu, stál totiž za dynamickým technickým rozvojem společnosti. Na rozdíl od jiných českých firem, které po revoluci v roce 1989 začaly přebírat zahraniční technologie, se František Formánek rozhodl jít složitější cestou vývoje českých technologií. Až po několika letech se ukázalo, že šlo o vizionářské rozhodnutí, a dnes tak AŽD disponuje technologiemi, které směle konkurují zahraničním nadnárodním společnostem. Správným rozhodnutím také bylo zůstat na východních trzích, které drtivá většina českých společností opouštěla.

František Formánek nastoupil do tehdejšího státního podniku Automatizace železniční dopravy v roce 1963 jako elektromechanik závodu Kolín. V následujících letech pak pracoval jako projektant, stavbyvedoucí, vedoucí technik. V roce 1984 se stal náměstkem ředitele Montážního závodu Kolín a v roce 1989 jeho ředitelem. V srpnu roku 1992 byl pak jmenován do funkce generálního ředitele státního podniku Automatizace železniční dopravy, který se později transformoval na soukromou společnost AŽD Praha. Ve funkci generálního ředitele setrval až do července roku 2003, kdy odešel do důchodu. I poté se František Formánek zajímal o směřování společnosti AŽD jako člen dozorčí rady.

Vedení společnosti AŽD vyjadřuje rodině a přátelům Františka Formánka hlubokou soustrast.

SWIETELSKY Rail CZ opraví nádraží v Adamově. Práce začnou v říjnu

ADAMOV (Blanensko), 27. července 2021

O rozsáhlou rekonstrukci železničního nádraží v Adamově na Blanensku se postará společnost SWIETELSKY Rail CZ, která uspěla ve veřejné soutěži vypsané Správou železnic s cenou 834 milionů korun. Podařilo se splnit i náročné kvalifikační požadavky.

„Jde o naši dosud největší zakázku na Moravě. Práce začnou v říjnu a potrvají do prosince 2022, s možností prodloužení do května 2023. To by už ale neměly vliv na cestující veřejnost,“ říká Jan Parchanski, projektový manažer SWIETELSKY Rail CZ.

Projekt zahrnuje obnovu kolejiště stanice, vybudování dvou nových bezbariérových ostrovních nástupišť a lávky, po níž se bude možné nad tratí bezpečně dostat do Hybešovy ulice. Z nástupišť na ni povedou schodiště a výtahy. Součástí stavby je také modernizace vnitřních prostor výpravní budovy se zázemím pro cestující a výstavba parkoviště pro 30 aut. Také se vybudují a rozšíří opěrné a protihlukové stěny.

 „Největší stavbařskou výzvou bude bezesporu nová lávka pro pěší a přístupový chodník. Stavba se musí založit do přilehlého svahu a vysoko nad úrovní terénu vytvoří místní dominantu,“ dodal Jan Parchanski.

Stavba je součástí souborů tří staveb Rekonstrukce traťových kolejí v úseku Maloměřice st. 6 – Adamov, Rekonstrukce traťových kolejí Adamov – Blansko a Rekonstrukce nástupišť v žst. Adamov. Tím se zkvalitní železniční doprava a zvýší komfort při cestování.

Byl spuštěn Evropský průzkum bezpečnosti železnic

23. červenec 2021

Evropská železniční agentura (ERA) zahájila čtyřměsíční online průzkum vnímání bezpečnosti na
železnici. Je otevřen všem pracovníkům Evropské unie zaměstnaným v kterékoli organizaci, která se
podílí na evropském železničním systému. Cílem projektu s názvem „Evropský průzkum klimatu
bezpečnosti železnic (ERA-SCS)“ je další zlepšení bezpečnosti v evropském železničním systému.
Možnost vyplnit dotazník mají respondenti až do 7. října 2021.
„Jako národní orgán pro bezpečnost drážní dopravy tento průzkum podporujeme a věříme, že se do něho
zapojí co nejvíce subjektů a jejich pracovníků z českého železničního systému,“ říká Jiří Kolář, ředitel
Drážního úřadu a dodává: „Veškeré informace jsou k nalezení také na webových stránkách Drážního
úřadu.“
Průzkum běží na platformě EUSurvey a je přístupný ve 22 evropských jazycích včetně češtiny. Spustit jej
lze na smartphonech, tabletech nebo počítačích. Vyplnění dotazníku je anonymní, zabere maximálně
10 minut.
Dotazník byl vypracován s podporou odborníků ze všech oborů železničního systému a Institutu pro
kulturu průmyslové bezpečnosti. Tvoří jej soubor 48 bezpečnostních prohlášení v souladu s Evropským
modelem kultury bezpečnosti železnic.
Evropská železniční agentura si pro realizaci průzkumu vybrala právě rok 2021, jelikož byl vyhlášen
Evropským rokem železnice. Opakovat by jej chtěla každé 4 roky.
Veškeré výsledky budou analyzovány na evropské úrovni, aby mohly být vyhodnoceny a dále využity pro
zvýšení bezpečnosti evropského železničního systému. První výstupy budou prezentovány již letos
v listopadu.

Informační stránka na webu Drážního úřadu:
https://www.ducr.cz/cs/o-nas/evropsky-pruzkum-bezpecnosti-zeleznic

Přímý přístup do českého dotazníku:
https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/ERA-SCS?surveylanguage=CS

CZ LOKO finišuje s přípravami na získání certifikátu ECM

Společnost CZ LOKO intenzivně pracuje na získání certifikátu ECM (Entity in Charge of Maintenance), který opravňuje stát se tzv. „subjektem odpovědným za údržbu kolejových vozidel“. To v praxi znamená, že tyto firmy odpovídají za řádnou a včasně provedenou údržbu jednotlivých vozidel ve sféře jejich působnosti.

 „Sice je to do jisté míry administrativní komplikace, nicméně jedná se o nutnou legislativní úpravu, která prospěje ke zkvalitnění provozu a zvýšení bezpečnosti na železnici obecně. Situaci zároveň vnímáme jako obrovskou tržní příležitost a přípravě se již několik měsíců plně věnujeme,“ říká Jan Kutálek, obchodní ředitel a člen představenstva CZ LOKO.

Certifikace ECM zasahuje prakticky do všech procesů a systémů fungování firmy. Ta od července otevřela nové oddělení Zákaznického servisu a intenzivně pracuje na přípravě aplikace MyLoko, která od ledna 2022 převede celou problematiku poprodejních služeb do přehledného, intuitivního a moderního online prostředí.

Pilotní verze desktopové aplikace MyLoko bude vybraným zákazníkům k dispozici již od října. Všechny procesy spojené s managementem fleetu tak budou přehledně převedeny do online prostředí.

Klienti pak mohou být v kontaktu s pracovníky našeho zákaznického servisu prakticky nonstop,“ vysvětluje Jan Kutálek. Součástí prostředí bude také on-line monitoring a sledování jednotlivých vozidel pomocí systému dlouhodobého partnera společnosti GX Corpfin, který bude do MyLoko plně implementován.

„Jsem přesvědčen, že tato služba přinese všem uživatelům značnou finanční úsporu, a to nejen v nákladech na plánování a zajišťování pravidelné údržby svých vozidel,“ uzavřel Jan Kutálek.

Novou povinnost požaduje IV. železniční balíček Evropské unie, který do nutné certifikace systému údržby, týkající se dosud jen nákladních vozů, zařadil všechna železniční vozidla. Tedy i lokomotivy, ucelené jednotky, osobní vozy a speciální vozidla. Evropská unie tím chce sjednotit kvalitu prováděné údržby železničních vozidel provozovaných na veřejné železniční síti. Každé pak bude mít od poloviny června 2022 svou registraci a tedy garanci, že je v bezpečném a provozuschopné stavu.

Spolupráce Česka a Saska: Vysokorychlostní železnice, vodíková a autonomní doprava

22.7.2021

Rychlejší cestování vlakem, splavnost Labe a podepsané memorandum o sdílení dat v autonomní mobilitě a digitalizaci dopravy. Taková byla témata jednání českého ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka a saského ministra hospodářství, dopravy a práce Martina Duliga v Ústí nad Labem.

„Pokračujeme na přípravě přeshraničního tunelu mezi Drážďany a Ústí nad Labem, cílem je zkrátit cestovní dobu mezi Prahou a Drážďany na hodinu, ale také propojit Berlín s Prahou a Vídní v rámci projektu Via Vindobona,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

Česko-saští experti obou ministerstev se aktivně účastní na činnosti Evropského uskupení územní spolupráce Nové železniční spojení Drážďany – Praha, jehož páté výročí založení si delegace připomněly spolu s hejtmanem Ústeckého kraje Janem Schillerem a prvním zástupcem zemského rady zemského okresu Saské Švýcarsko – Východní Krušné hory. 

Projekt Via Vindobona zrychluje osobní dopravu mezi Prahou a Drážďanami, ale také přibližuje obyvatele  Brna či Vídně. Česká delegace proto požádala o podporu Saska při revizi dopravní sítě TEN-T a zahrnutí úseku Praha – Brno a Ústí nad Labem - Heidenau do hlavní části této sítě. Karel Havlíček informoval také svého saského kolegu o jednání se spolkovým ministrem Scheuerem a podpisu mezinárodní smlouvy o splavnění Labe. 

Oba ministři zároveň podepsali memorandum o výměně dopravních dat, digitalizaci dopravy a autonomní mobilitě. „Sousední Sasko je skvělým partnerem v oblasti chytrých a ekologických dopravních projektů. Ústecký kraj čekají mimořádné investice do moderních technologií a inspiraci může najít právě v sousedním regionu“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček.

Pro Českou republiku je také zajímavá spolupráce v oblasti vodíku a jeho využití, místopředseda vlády České republiky proto zdůraznil zájem o rozvoj vodíkových technologií a spolu s hejtmanem Ústeckého kraje pozval saského partnera na Podnikatelské Fórum ve dnech 23. a 24. září 2021, jehož program se bude věnovat vodíkové ekonomice. 

Spolupráce Česka a Saska:  Vysokorychlostní železnice, vodíková a autonomní doprava