Tlačové správy

Na trať mezi Šternberk a Uničov se po půl roce vrátí vlaky

8.9.2021

Elektrizace a zkapacitnění trati z Olomouce do Uničova se chýlí ke konci. Stavbaři se po zprovoznění části mezi Olomoucí a Šternberkem zaměřili především na téměř patnáctikilometrový navazující úsek do Uničova. Během letošní půlroční výluky provedli rekonstrukci železničního svršku i spodku a elektrizační práce. Cestujícím zde začnou sloužit čtyři revitalizované zastávky. Vlaky se na trať vrátí ve čtvrtek 9. září.

V rámci požadavku na zvýšení traťové rychlosti došlo k celkové rekonstrukci železničního svršku a spodku, odvodnění i zabezpečení trati. Práce zahrnovaly také výstavbu trakčních stožárů a trolejového vedení pro stejnosměrnou napájecí soustavu, která bude zároveň již připravena na budoucí přechod na střídavou trakci.

Ve všech zastávkách vznikla nová nástupiště s výškou hrany 550 mm nad kolejí, která umožní pohodlný nástup do nízkopodlažních elektrických souprav. Na zastávce v Uničově má nástupiště stejně jako ve stanicích délku 110 m, v ostatních zastávkách měří 90 m. V Újezdě u Uničova se cestující dostanou na vnější nástupiště u koleje číslo 3 po přilehlém přejezdu. Všechna nádraží jsou bezbariérová, v rámci úprav se zřídily přístřešky pro cestující, nový orientační a informační systém a osvětlení stanic, zastávek i přístupových cest. Nástupiště budou monitorována kamerovým systémem, stejně jako vybrané frekventované přejezdy.

Mezi stanicemi Šternberk a Uničov je nyní celkem 10 přejezdů zabezpečených výstražnými světly a závorami. Před modernizací byl závorami osazen pouze jeden, 7 chránilo světelné zabezpečovací zařízení a 3 byly zabezpečeny výstražnými kříži. Jeden z přejezdů s výstražnými kříži byl zrušen bez náhrady.

V úseku budou ještě do prosince v menším rozsahu probíhat práce na trakčním vedení a dokončovací stavební práce. Na příští rok jsou potom naplánovány činnosti spojené se zprovozňováním zabezpečovacího systému ETCS. Modernizace celého třicetikilometrového úseku z Olomouce do Uničova začala v srpnu 2019. Rychlost vlaků se na něm jako na první regionální trati zvýší až na 160 km/h. Vyšší bezpečnost provozu zajistí instalace evropského zabezpečovače ETCS. Z celkových investičních nákladů, které přesahují 4 miliardy korun, bude stavba podpořena Evropskou unií prostřednictvím Operačního programu Doprava částkou převyšující 1,5 miliardy korun.

Do Beskyd budou jezdit moderní vlaky typu push-pull

8.9.2021 - 16:39

Lidé, kteří pendlují vlakem na trase mezi Ostravou a Frenštátem pod Radhoštěm, se dočkají vyššího komfortu cestování. Staré vozy, které na této trati číslo 323 jezdí, budou s novými jízdními řády od 12. prosince nahrazeny moderními vlakovými soupravami typu push-pull. Jednu z pěti souprav, které budou na tuto trať nasazeny, dnes v Ostravě představili zástupci Moravskoslezského kraje, Českých drah a Škody Transportation.

„Máme eminentní zájem obnovit a modernizovat vlaky, očekáváme vyšší komfort cestování na železnici, rozvoj chytrých služeb a rychlý, ekologický provoz. To vše samozřejmě stojí velké peníze. I proto jsme uzavírali smlouvy s Českými drahami o zajišťování regionální železniční dopravy tak, aby to umožnovalo národnímu dopravci dosáhnout na evropské peníze. S jejich pomocí pak mohl nakoupit i tyto nové vlakové soupravy,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Osobní vozy a motoráky, které po trati 323 do Beskyd jezdí, nahradí nové dvoupodlažní soupravy vyrobené v ostravském závodě skupiny Škoda Transportation. V soupravách typu push-pull bude instalováno nové samoobslužné zařízení pro nákup jízdenek přes čipovou kartu ODISku. Od prosincových změn jízdních řádů dojde také ke změně organizace provozu. 

„Staré vlakové soupravy, které tu po kolejích Moravskoslezského kraje pořád ještě jezdí, jsou nepohodlné a pomalé. Byli bychom rádi, kdyby moderní soupravy, ve kterých je samozřejmostí wi-fi, klimatizace, bezbariérový přístup, vybavení pro invalidní cestující, prostory pro převoz kočárků, jízdních kol, lyží a objemných zavazadel, co nejdříve jezdily i na dalších regionálních tratích,“ řekl první náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka. Dodal, že nové push-pully zatím potáhne dieselová lokomotiva, poté, co bude trať elektrifikovaná, elektrická.

„V následujících letech bychom chtěli všechny vozy na elektřinu a ideálně i na baterky a vodík, kterému já osobně věřím ze všech alternativních technologií nejvíce,“ prohlásil náměstek hejtmana Jakub Unucka.

„Vlaky typu push-pull jsou na území České republiky novinkou. V základní sestavě budou složené z jednoho řídícího a dvou vložených vozů. Díky tomu mohou v cílové stanici rychle změnit směr jízdy bez dlouhého přesunu lokomotivy. To přispěje ke zrychlení dopravy a zkrácení jízdních dob. Navíc je díky tomu můžeme bez komplikací provozovat na elektrifikovaných i neelektrifikovaných tratích.  V případě těch druhých při elektrifikaci stačí rychle vyměnit jen lokomotivu a nemusíme nakupovat po pár letech celé nové soupravy. V provozu tak vlaky push-pull doplní nejprve upravené lokomotivy řady 750 z flotily Českých drah a po modernizaci a elektrifikaci podbeskydské magistrály je nahradí elektrické stroje,“ řekl Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu a doplnil: Celkem pět souprav bude jezdit na trati z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm. Vlaky s celkovou kapacitou až 356 míst k sezení nabídnou cestujícím komfortní interiér, bezbariérový přístup a moderní prvky výbavy. Zároveň v nich bude dostatek místa pro dětské kočárky, jízdní kola a nechybí ani speciální držáky na lyže. Velká okna v horním podlaží patrových vlaků pak nabídnou výletníkům jedinečné panoramatické pohledy na Beskydy.“

Nové vlaky budou vybaveny i palubní částí evropského vlakového zabezpečovače ETCS a mají i elektronicky ovládané dveře s tlačítkem a bezpečnostním systémem, který zaručí jejich blokování proti otevření již před rozjezdem vlaku. Díky tomu se také podstatně zvýší bezpečnost cestování. Kontrakt na pořízení nových vlaků v hodnotě asi 1 miliardy korun uzavřely České dráhy v březnu 2019.

„Nová generace dvoupatrových souprav, které jsme představili, plně odpovídá standardům v západní Evropě. Cestující budou jezdit v moderních pohodlných vozech, které mají ve standardní výbavě klimatizaci i zásuvky pro nabíjení drobné elektroniky. Ocení jistě i nová okna, která jsou vyrobena tak, aby lépe propouštěla mobilní signál. Již při navrhování souprav jsme mysleli i na cestující s aktivním životním stylem a v soupravě je tak dostatek prostoru pro jízdní kola a lyže,“ popsal Petr Brzezina, prezident a předseda představenstva ve skupině Škoda Transportation.

„Velkou výhodou soupravy je také její flexibilita a modularita. Může být totiž spojena a vedena jak s elektrickou lokomotivou, nebo s jakýmkoliv jiným pohonem např. bateriovým, dieselovým, vodíkovým apod. Soupravu je tedy možné provozovat na elektrifikovaných i neelektrifikovaných tratích. Další výhodou je možnost modulárně měnit kapacitu soupravy přidáním více vložených vozů a měnit takto efektivně kapacitu soupravy dle aktuálních potřeb dopravce,“ dodal Petr Brzezina.

Moravskoslezský kraj ročně dotuje veřejnou dopravu v regionu stamiliony korun. V rozpočtu na rok 2021 je vyčleněno 950 milionů korun na linkovou autobusovou dopravu a 700 milionů na drážní dopravu, na kterou ještě přispívá také stát zhruba 300 miliony korun.

Správa železnic vybaví první nádraží novým mobiliářem

PRAHA, 8. září 2021

Správa železnic začne od září instalovat nový mobiliář, který jí bude na základě uzavřené rámcové dohody dodávat společnost egoé plus. Jako nejvhodnější lokalita pro pilotní osazení byla vybrána stanice Horažďovice, kde byla před nedávnem dokončena oprava výpravní budovy. Od října bude následovat dalších jedenáct nádraží po celé České republice.

Nový mobiliář představuje posun v pohledu na vybavení našich nádraží. Jeho jednotlivé prvky splňují nejen vysokou kvalitu technického i estetického zpracování, ale také požadavky na designovou příbuznost,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Uzavřená rámcová dohoda na mobiliář pro železniční stanice a zastávky zahrnuje dodávky nových lavic, nádob na odpadky, vývěsek, informačních panelů a stojanů na kola. Do letošního listopadu jimi budou mimo jiné vybavena také některá nedávno rekonstruovaná nádraží.

Přehled stanic, které získají nový mobiliář:

  • Praha-Veleslavín
  • Horažďovice (pilotní osazení v září)
  • Karlovy Vary dolní nádraží
  • Ústí nad Labem hlavní nádraží
  • Jablonné v Podještědí
  • Trutnov
  • Březová nad Svitavou
  • Skalice nad Svitavou
  • Rájec-Jestřebí
  • Zaječí
  • Ostrava-Kunčice
  • Frýdek-Místek

Správa železnic uzavřela smlouvu na dokumentaci pro VRT Jižní Morava

PRAHA, 7. září 2021

Více než 30kilometrový úsek vysokorychlostní železnice mezi Modřicemi a Šakvicemi zná svého projektanta. Ve výběrovém řízení uspělo sdružení firem vedené společností Valbek. VRT Jižní Morava by měla být jednou z prvních realizovaných vysokorychlostních tratí v České republice.

Správa železnic pokračuje v přípravách nových vysokorychlostních tratí (VRT). Po úspěšné soutěži na projektanta VRT Polabí uzavřela smlouvu na další úsek mezi Modřicemi a Šakvicemi na jižní Moravě. Dokumentace pro územní rozhodnutí a proces EIA připraví mezinárodní sdružení v čele se společností Valbek. Součástí smlouvy je také příprava žádosti o vydání územního rozhodnutí pro novou vysokorychlostní trať.

Dokumentace pro územní rozhodnutí identifikuje pozemky potřebné pro VRT, stanoví podmínky výstavby či opatření pro ochranu obyvatel a životního prostředí. Ukončení územního řízení předpokládá Správa železnic v roce 2023.

Nový úsek vysokorychlostní železnice na jižní Moravě odlehčí regionální dopravou vytížené trati z Brna do Břeclavi. Právě na VRT přejde v prvních letech provozu část dálkových spojů. V budoucnu se ale tento úsek vysokorychlostní železnice stane zásadní spojnicí České republiky s okolními státy, kdy vlaky s rychlostí až 320 km/h propojí Prahu, Brno nebo Ostravu s Vídní, Budapeští a Bratislavou. Správa železnic předpokládá, že stavební práce na tomto úseku zahájí v roce 2025. O čtyři roky později by pak měl začít sloužit osobní dopravě.

Pražský železniční den v sobotu 11. září nabídne jízdy historickými i moderními vlaky

8.9.2021 - 10:35

Na sobotu 11. září připravil národní dopravce České dráhy ve spolupráci se Správou železnic, Pražskou integrovanou dopravou, hlavním městem Prahou, Středočeským krajem a dalšími partnery atraktivní program u příležitosti oslav Regionálního dne železnice. Hlavním dějištěm oslav se od 9 do 17 hodin stane pražské Masarykovo nádraží, odkud budou vypravené zvláštní historické i moderní vlaky po Praze a jejím okolí. Návštěvníci si na tomto centrálním pražském nádraží budou moci prohlédnout historický Masarykův salonek či výstavu kolejových vozidel. Připravené budou také jízdy historickými autobusy a tramvajemi a další doprovodný program.

K největším atrakcím během Pražského železničního dne budou patřit jízdy historickými vlaky. „Návštěvníci se budou moci svézt parním vlakem v čele s lokomotivou ‚Šlechtična‘, který během dne postupně pojede do Hostivice, Neratovic a Českého Brodu. Další historická souprava, tentokrát tažená parní lokomotivou ‚Heligon‘, pojede celkem čtyřikrát z Masarykova nádraží do Dejvic a zpět. Tento stroj nedávno prošel nákladnou opravou a přímo v hlavním městě se představí vůbec poprvé,“ říká Jakub Goliáš, ředitel Oblastního centra obchodu Střed Českých drah. Na dejvickém nádraží bude v sobotu souběžně probíhat Rodinný den se Správou železnic.

Historický vlak s parní lokomotivou

V provozu budou také další historická vozidla. Na vybraných pravidelných vlacích mezi Masarykovým nádražím a Českým Brodem bude nasazena ikonická pantografová jednotka řady 451 Žabotlam“, která dlouhá desetiletí zajišťovala velkou část regionálních vlaků v pražské aglomeraci. Historická souprava sestavená z motorového vozu řady M240, přípojného vozu Bix a vozu řady M262 přijede ráno z Lužné u Rakovníka, poté bude střídavě jezdit z Masarykova nádraží do Dejvic a přes Negrelliho viadukt také do Prahy-Buben. Na tomto nádraží budou zájemci moci navštívit Legiovlak.

Historický motorový vlak na Negrelliho viaduktu

Letošní novinkou budou jízdy historické patrové soupravy řady Bpjo tažené motorovými lokomotivami „Brejlovec“ a „Zamračená“. „Tento vlak pojede celkem čtyřikrát po okružní trase z Masarykova nádraží přes stanice Běchovice, Malešice, Zahradní Město, Vršovice, Vyšehrad, hlavní nádraží a Libeň zpět na Masarykovo nádraží. Jízda po pražských spojkách bude trvat zhruba 70 minut,“ doplňuje Jakub Goliáš.

Moderní vozidla budou zastoupená elektrickou jednotkou řady 660 „InterPanter“, určenou pro rychlou meziregionální dopravu. Ta bude nasazena na vybraných pravidelných spojích mezi Masarykovým nádražím a Kralupy nad Vltavou jako ukázka plánovaného nasazení tohoto typu vozidel. Cestující je mohou využít např. k cestě do Roztok u Prahy, kde bude v prostorách stanice vystavené modelové kolejiště zdejšího Klubu železničních modelářů.

Souprava

Přímo na Masarykově nádraží bude otevřen historický Masarykův salonek a návštěvníci si tu prohlédnou také výstavu kolejových vozidel. K vidění budou mimo jiné dva poštovní vozy (jeden z 1. pol. 40. let 20. století a druhý z roku 1985). V obou je instalována expozice věnovaná konkrétnímu vagonu a historii vlakové pošty, doplněná dobovými listovními a balíkovými zásilkami. Chybět nebude ani doprovodný program pro děti pořádaný DDM Praha 5 a prezentace partnerů akce.

Během sobotních oslav si přijdou na své také příznivci vozidel městské hromadné dopravy. Po hlavním městě budou jezdit historické autobusy i tramvaje. Zvláštní autobusová linka „PID“ pojede v polookružní trase Masarykovo nádraží – Florenc – Hradčanská – Vozovna Střešovice – Hradčanská – Náměstí Republiky – Masarykovo nádraží. Návštěvníky akce zde zdarma svezou autobusy Karosa ŠD 11, Škoda 706 RTO LUX nebo kloubový Ikarus 280, přičemž s autobusy bude možné navštívit například Rodinný den se Správou železnic na nádraží Praha-Dejvice nebo Muzeum MHD ve Střešovicích. Centrem metropole včetně Masarykova nádraží pak bude projíždět i pravidelná linka 42, která nabízí tradiční vyhlídkové jízdy Prahou historickými tramvajemi. Cestující si zde mohou zakoupit celodenní jízdné ve výši 200 Kč (základní) nebo 100 Kč (zlevněné).

Jízdní řády zvláštních vlaků a historických autobusů během Pražského železničního dne 11.9.2021 (410 kB)

Jízdné během Pražského železničního dne 11. září 2021

  • Parní vlaky tažené lokomotivou „Šlechtična“ do Hostivice, Neratovic a Českého Brodu: Zvláštní jízdné za jednosměrnou cestu 100 Kč, snížené jízdné *) 60 Kč. Předprodej ve všech pokladnách a v e-shopu ČD, doprodej u vlakového personálu.
  • Vlak s historickou patrovou soupravou ř. Bpjo: Zvláštní jízdné za okružní trasu 80 Kč, snížené jízdné *) 50 Kč. Předprodej ve všech pokladnách a v e-shopu ČD, doprodej u vlakového personálu.
  • Parní vlaky tažené lokomotivou „Heligon“ do Dejvic: Zvláštní jízdné za jednosměrnou cestu 50 Kč. Prodej v den akce v pokladnách ČD a u vlakového personálu.
  • Motorové vlaky ve složení M240 + Bix + M262 do Dejvic nebo Buben: Zvláštní jízdné za jednosměrnou cestu do Dejvic 50 Kč, zpáteční jízdné přes Negrelliho viadukt do Buben za 50 Kč. Prodej v den akce v pokladnách ČD a u vlakového personálu.
  • Vlaky zajištěné pantografovou jednotkou „Žabotlam“ do Českého Brodu a elektrickou soupravou „InterPanter“ do Kralup nad Vltavou: Platí tarif Českých drah a Pražské integrované dopravy.
  • Zvláštní spěšný vlak z Lužné u Rakovníka na Masarykovo nádraží a zpět: Platí tarif Českých drah a Pražské integrované dopravy.
  • Historické autobusy: Přeprava zdarma.
  • Historické tramvaje na lince 42: Celodenní jízdné za 200 Kč, snížené (děti od 4 do 15 let, studenti do 26 let, ZTP, senioři od 65 let) za 100 Kč.

*) Snížené jízdné v parním vlaku s lokomotivou „Šlechtična“ a v historické patrové soupravě ř. Bpjo platí pro děti od 6 do 18, let a cestující s průkazy ZTP a ZTP/P. Děti do 6 let cestují vlaky bezplatně bez nároku na místo k sezení.

Podrobnosti o akci včetně jízdních řádů a ceníku jízdného jsou na portálu Vlakem na výlet. Oslavy Dne železnice jsou v průběhu září plánované na řadě dalších míst v České republice. Hlavní akci ČD společně s partnery připravují na 18. a 19. září 2021 v Lužné u Rakovníka. Detaily jsou na webu www.denzeleznice.cz.

Proč se slaví Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

V Olomouci se bude slavit 180 let železnice, nebudou chybět historické vlaky

7.9.2021 - 15:19

Na sobotu 11. září 2021 připravily České dráhy společně se svými partnery Regionální den železnice v Olomouci. Na místo oslav se návštěvníci svezou historickým vlakem v čele s motorovou lokomotivou „Bardotkou“ z Veselí nad Moravou. Z Olomouce pak bude vypraveno několik zvláštních vlaků, vyjede i souprava s parní lokomotivou „Rosničkou“. Oslavy se ponesou ve znamení výročí 180 let od příjezdu prvního vlaku do Olomouce.

Jedenáctý zářijový den se v prostorách depozitáře ČD Muzea v Olomouci uskuteční Regionální den železnice. Budou tu připravené komentované prohlídky, přehlídka nostalgických vozidel na točně a moderovaný doprovodný program.

Hlavní atrakcí oslav budou nostalgické jízdy. Z Veselí nad Lužnicí pojede do Olomouce vlak v čele s historickou motorovou lokomotivou „Bardotkou“ (T478.1002). Mezi olomouckým hlavním nádražím a zastávkou Olomouc-Řepčín pak pojedou historické motoráky „Hurvínek“ (M131.101) a „Věžák“ (M120.417). Parní vlak vedený lokomotivou „Rosničkou“ (464.202) pojede v průběhu dne postupně z olomouckého hlavního nádraží do Šternberka, Přerova, Hluboček a Olomouce-Řepčína. Návštěvníci se mohou těšit i na zvláštní jízdy s motorovou lokomotivou „Bertou“ (749.250-7) do Hluboček a lokomotivou „Pilštyk“ (T466.0007) do Prostějova.

Letošní Regionální den železnice v Olomouci se nese ve znamení výročí 180 let od příjezdu prvního vlaku do Olomouce, a to od Přerova po Severní dráze císaře Ferdinanda v roce 1841.

Podrobný jízdní řád zvláštních vlaků naleznete v příloze.

Harmonogram Regionálního dne v Olomouci

  • 09:00 hod. – otevření areálu depozitáře ČD Muzea,
  • 10:00 hod. – oficiální zahájení akce,
  • 10:30 hod. – první prezentace nostalgických vozidel na točně,
  • 12:00 hod. – první komentovaná prostorů depozitáře,
  • 14:00 hod. – druhá komentovaná prohlídka prostorů depozitáře,
  • 15:30 hod. – druhá prezentace nostalgických vozidel na točně,
  • 17:00 hod. – oficiální ukončení akce.

Podrobnosti včetně jízdních řádů a ceníku jízdného jsou na portálu Vlakem na výlet. Oslavy Dne železnice jsou v průběhu září plánované na řadě dalších míst v České republice. Hlavní akci ČD společně s partnery připravují na 18. a 19. září v Lužné u Rakovníka. Detaily jsou na webu www.denzeleznice.cz.

Přeprava odpadů na sever Čech

Vykládkou 24vozové soupravy vozů Sgns na vlečce Podkrušnohorského technického muzea v Litvínově byla 7. září 2021 završena první přeprava odpadů z jihomoravských obcí postižených v závěru června ničivým tornádem.

Nakládka odpadů probíhala 6. září na vlečce bývalého Dolu Mír v Mikulčicích, odkud byla souprava přes noc dopravena do Mostu a v ranních hodinách na již zmíněnou vlečku.

Železniční doprava byla zvolena jako jednoznačně nejvýhodnější a také nejekologičtější. Vlaky ČD Cargo by tak v uvedené relaci mělo být přepraveno minimálně 35 tisíc tun odpadu k dalšímu vytřídění a zpracování na severu Čech.

Pro přepravy odpadů byla využita, podobně jako již v minulosti technologie Innofreight. A pokud chcete vidět, jak vykládka probíhala, podívejte se.

Na hostivařské trati SWIETELSKY Rail CZ nasadí největší stavební stroj RUS 1000 S

Na pražském traťovém úseku mezi Hostivaří a Malešicemi se 8. a 9. září objeví jeden z největších železničních stavebních strojů. Společnost SWIETELSKY Rail CZ zde mezi prvním a třetím kilometrem nasadí pro Správu železnic evropský unikát RUS 1000 S. Obří stroj měří 278 metrů a váží 674 tun. V jednom průjezdu zvládá tři komplexní činnosti - čištění štěrkového lože, obnovu kolejového roštu a podbití trati. Ta je tak hned sjízdná pro rychlost 60 km/hod.

„Stroj zvládne vyměnit až 10 pražců za minutu a za hodinu pročistit až 1000 m3 štěrku. Jeho potenciál je mimořádný. Proto se nasazuje na železničních stavbách, kde je potřeba minimalizovat čas výluky či zachovat nepřetržitý provoz,“ říká Lukáš Vostrý, ředitel závodu Stroje a mechanizace SWIETELSKY Rail CZ.

V úseku dlouhém 2140 metrů tedy vymění pražce, kolejnice, kolejové lože. Po jeho odjezdu bude ještě následovat doplnění kolejového lože, směrová a výšková úprava koleje, svařování a zřízení bezstykové koleje a úprava stezek.

Souprava RUS 1000 S, která i s vozy pro logistiku měří úctyhodných 900 metrů, se v Česku představí teprve podruhé. Loni v říjnu se podílela na rekonstrukci kolejí zkušebního okruhu ve Velimi.

„Když se v roce 2006 objevila strojní technologie RU 800 S, mluvilo se o revoluci ve strojní rekonstrukci kolejí, protože při jedné výluce stroj zvládl dva kompletní pracovní postupy. Teď ještě jeden přibyl. Efektivita práce RUS 1000 S je pořádná a nebude zcela jistě hned tak překonána,“ dodal Lukáš Vostrý.

Údržbu kolejí při nepřetržité výuce vypsalo Oblastní ředitelství Praha Správy železnic. Úsek navazuje na dokončovanou optimalizaci metropolitní železnice ze stanice v Hostivaři až po hlavní nádraží, kde vzniká železniční čtyřkolejná „dálnice“.

***

RUS 1000 S

R – Reinigung – čištění štěrku // U – Umbau – obnova kolejového roštu // S – Stopfen – podbíjení směrová a výšková úprava koleje // 1000 – 1000 m3/hod. pročištění až 1.000 m3 štěrku/hod. // SSwietelsky

Den železnice v České Třebové

6.9.2021

V sobotu 4. září 2021 se v České Třebové uskutečnil Regionální Den železnice a ČD Cargo samozřejmě nesmělo chybět. Ačkoliv největším lákadlem byly asi jízdy parních vlaků do Borové u Poličky a známého „pantografu“ do Jablonného nad Orlicí, ani naše společnost se neměla za co stydět.

Zaslouženou pozornost budily jak starší lokomotivy ve slušivém retro nátěru, konkrétně stroje 130.027 a 122. 001, tak nejmodernější stroje ČD Cargo. Ty byly zastoupeny především lokomotivami Vectron 383.006, TRAXX MS3 388.005 ve slušivém diamantovém polepu a pak také dieselovými stroji řady 744 a 742.71.

Svoji veřejnou premiéru si v České Třebové odbyl prezentační vůz ČD Cargo. Ten byl po celý den v obležení malých i velkých návštěvníků. A není divu. Součástí zajímavě zařízeného interiéru jsou různé hry, poznávačky, lze zde shlédnout i poutavé video o ČD Cargo.

INFORMÁCIA O NEHODÁCH A MIMORIADNOSTIACH NA TRATIACH ŽSR AUGUST

07.09.2021

V tomto období evidujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) sedem smrteľných zrážok vlaku s osobou a taktiež šesť zrážok vlaku s motorovým vozidlom.

Dňa 13. augusta osobný vlak v Slovenskom Novom Meste narazil na priecestí s jedinečným identifikačným číslom (JIČ) SP1303 do motorového vozidla. Následkom zrážky došlo k usmrteniu dvoch osôb v motorovom vozidle, k poškodeniu rušňa a motorového vozidla. Dňa 14. augusta osobný vlak v úseku Lietavská Lúčka – Rajec na priecestí svetelnom bez závor s JIČ SP1953 narazil do motorového vozidla, pričom došlo k zraneniu dvoch ľudí v motorovom vozidle s následkom smrti. Toho istého dňa operačný pracovník záchranného systému ohlásil, že v Sládkovičove následkom dopravnej nehody ostal prevrátený osobný automobil v priechodnom priereze 1. a 2. koľaje na priecestí s JIČ SP1997. Dňa 16. augusta počas jazdy vlaku v úseku Štrba – Východná došlo ku zrážke s motorovým vozidlom nachádzajúcim sa v priechodnom priereze koľaje, ktoré bolo tlačené cca 171 metrov. V čase vzniku nehody sa vo vozidle nenachádzali žiadne osoby. Udalosť sa zaobišla bez zranenia osôb. Dňa 20. augusta osobný vlak v úseku Vráble – Zlaté Moravce na priecestí s JIČ SP0920 narazil do motorového vozidla. Udalosť sa zaobišla bez zranení cestujúcich a účastníka nehody. Dňa 25. augusta počas jazdy osobného vlaku v úseku Bratislava ÚNS – Bratislava-Nové Mesto došlo na priecestí s JIČ SP2079 k zrážke s motorovým vozidlom. Udalosť sa zaobišla bez zranenia účastníkov. Dňa 26. augusta počas jazdy vlaku v úseku Nové Košariská – Kvetoslavov došlo k zrážke vlaku s motorovým vozidlom zasahujúcim do priechodného prierezu koľaje.

Železnice Slovenskej republiky vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti aj viac ako kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne.

Železnice Slovenskej republiky ako manažér infraštruktúry opakovane apelujú na všetkých vodičov, chodcov, cyklistov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčili, či môžu bezpečne prejsť cez železničné priecestie. Na železničných priecestiach označených dopravnou značkou “Stoj, daj prednosť v jazde!“ je vodič povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať, musí dbať však na to, aby vozidlo nezasahovalo do priechodného prierezu koľaje, kde by mohlo byť zachytené prechádzajúcim vlakom. Tieto ustanovenia sa samozrejme vzťahujú aj na chodcov a cyklistov.

V prípade uviaznutia vozidla na železničnom priecestí je potrebné zavolať Integrovaný záchranný systém (IZS) na telefónne číslo 112 a nahlásiť JIČ, umiestnené na zadnej strane výstražníkov alebo dopravného zničenia. Operátori IZS následne vykonajú opatrenia na varovanie rušňovodiča koľajového vozidla.

Ak dôjde k zastaveniu vozidla na priecestí, spustí sa svetelná výstraha a zatvoria sa závory, je potrebné spustené závory bez zaváhania preraziť, pretože za krátku chvíľu vojde na priecestie vlak alebo iné koľajové vozidlo, ktorého hmotnosť býva niekoľko stoviek ton, brzdná dráha stovky metrov a ktorého rušňovodič nemá v drvivej väčšine prípadov žiadnu šancu pred prekážkou zastaviť.

ŽSR evidujú v letnom období zvýšený počet krádeží a vandalizmu a preto opätovne upozorňujú aj na nebezpečné dôsledky vandalizmu, a teda aj úmyselného poškodzovania majetku. Vandali si neuvedomujú, že svojím konaním ohrozujú nielen plynulú prevádzku osobnej a nákladnej dopravy, ale hazardujú aj s ľudskými životmi. ŽSR preto prosia verejnosť, aby bola všímavá k dianiu na železnici, aby pri zistení podozrivého konania či pohybu cudzích osôb na železnici či v blízkosti majetku ŽSR kontaktovala políciu a eliminovala trestnú činnosť.

Dňa 2. augusta v úseku Bartošova Lehôtka – Kremnica rušňovodič osobného vlaku nahlásil cudzie predmety naukladané na koľajniciach. Dňa 7. augusta v úseku Krásna nad Hornádom – Barca boli rušňovodičom vlaku nahlásené civilné osoby kladúce kamene na koľajnice. Dňa 20. augusta vlak v úseku Leopoldov – Siladice  narazil do vriec naukladaných v koľajisku. Toho istého dňa osobný vlak v úseku Dúbrava – Jablonica narazil na priecestí na kovovú tyč, úmyselne položenú v koľaji. Taktiež 20. augusta počas jazdy vlaku v úseku Krásna nad Hornádom – Nižná Myšľa došlo k narazeniu rušňa do autobatérie, nachádzajúcej sa v priechodnom priereze koľaje. Dňa 28. augusta rušňovodič vlaku v Odb. Močiar ohlásil deti kladúce kamene do koľajiska.

Správa železnic vyhlásila další architektonickou soutěž na terminál VRT

PRAHA, 6. září 2021

Správa železnic vypsala již druhou architektonickou soutěž na terminál vysokorychlostní železnice. Přestupní uzel Roudnice nad Labem bude součástí nového železničního spojení Praha – Ústí nad Labem – Drážďany, díky němu se zvýší dostupnost nové vysokorychlostní železnice pro obyvatele regionu. Vítězný architektonicko-urbanistický návrh by měl být představen na začátku příštího roku.

Výsledkem právě vypsané soutěže bude zpracování architektonicko-urbanistického návrhu nového přestupního uzlu u Roudnice nad Labem. Cestujícím kromě rychlého železničního spojení s Prahou, Ústím nad Labem, Brnem nebo Německem nabídne bezproblémové parkování systému P+R, linky návazné hromadné dopravy nebo další služby. Díky dobré poloze mimo městskou zástavbu bude terminál napojen také na regionální trať Roudnice nad Labem – Straškov a přilehlou dálnici D8. Tento koncept pomůže výrazně zvýšit mobilitu obyvatel jihovýchodní části Ústeckého a přilehlých oblastí Středočeského kraje.

Součástí architektonické soutěže je také zpracování urbanistického ideového návrhu. Ten nabídne celou řadu možností pro řešení širšího území. Zkušenosti ze zahraničí dokládají, že okolí terminálů na okrajích měst mohou v případě kvalitního infrastrukturního napojení zaznamenat v následujících letech prudký rozvoj. Další development lokalit v sousedství terminálu ale bude plně v rukou místních samospráv, se kterými zůstane Správa železnic v pravidelném kontaktu.

Správa železnic připravuje na celé síti vysokorychlostních tratí (VRT) tzv. údržbové základny, ze kterých bude zajišťován pravidelný servis jednotlivých úseků. Součástí architektonické soutěže tak bude rovněž návrh základny a dalších souvisejících staveb v Roudnici nad Labem.

Terminál poblíž roudnického letiště je součástí nového železničního spojení z Prahy do Drážďan. Leží na připravovaném úseku VRT Podřipsko mezi hlavním městem a Litoměřicemi. Ten budou využívat nejen expresní vlaky s rychlostí až 320 km/h, ale také další rychlé spoje. Správa železnic předpokládá realizaci tohoto bezmála 60kilometrového úseku v letech 2027 až 2030.

V předchozí soutěži hledali architekti, urbanisté a další odborníci řešení terminálu Praha východ, který je připravován na úseku VRT v Polabí. Zahájení stavebních prací na této části systému vysokorychlostních tratí předpokládá Správa železnic v roce 2025. Výsledky soutěže včetně návrhů naleznete na internetových stránkách www.spravazeleznic.cz/vrt.

Mysli na budúcnosť, Študuj dopravu. ZSSK vo Vrútkach opäť umožní nahliadnuť do svojho zákulisia

06. 09. 2021

  • Vo Vrútkach sa mladým ľuďom 9. 9. 2021 predstavia študijné a učebné odbory v jednej z najperspektívnejších oblastí
  • Návštevníci sa môžu tešiť na rušňový trenažér, 3D okuliare, workshopy i náborové aktivity

 

BRATISLAVA –  Lepšie uplatnenie absolventov na trhu práce, či úspešný a zmysluplný pracovný život. Svet dopravy toho vôbec neponúka málo. Jeho súčasťou sa môžeš stať aj ty. Príď sa pozrieť, ako. Už po štvrtýkrát sa vo Vrútkach pod záštitou Ministerstva dopravy a výstavby SR koná podujatie s názvom Kam po skončení základnej školy – ŠTUDUJ DOPRAVU, tento rok v rámci osláv 150. výročia výstavby Košicko-bohumínskej železnice.

Vo štvrtok 9. septembra od 09:00 do 13:00 sa na parkovisku pri železničnej stanici vo Vrútkach za účasti Jaroslava Kmeťa, štátneho tajomníka Ministerstva dopravy a výstavy SR a Romana Koreňa, predsedu predstavenstva ZSSK uskutoční podujatie, ktoré má žiakom a študentom pomôcť s výberom štúdia a budúceho povolania. Akcia, ktorej spoluorganizátorom je aj Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), má najmä mladým ľuďom poskytnúť kariérne poradenstvo a v rámci neho bližšie predstaviť povolania v dopravnom priemysle, ktorý je presne ako oni – dynamický a perspektívny. Každoročne sa teší ohromnému záujmu návštevníkov, na jar 2019 prilákala do Vrútok tisíce žiakov a študentov.

Mladým ľuďom, ktorých práca v sektore dopravy zaujíma, ZSSK opäť otvorí brány a dovolí im nahliadnuť „do zákulisia“ – budú môcť navštíviť stanovisko rušňovodiča, povoziť sa na modernom Panterovi, či prostredníctvom 3D okuliarov si pozrieť interiér najmodernejšej posily vo flotile ZSSK – rušňa Vectron. Nádejní budúci vlakvedúci si zasa môžu vyskúšať vytlačiť cestovný doklad a zoznámiť sa so zariadením na tlač cestovných dokladov EZ 6 iPOP KVC Vlak. Návštevníkov stánku ZSSK tiež čakajú zaujímavé kvízy a pre najmenších je pripravená kreatívna zábavná aktivita. Čo to bude? Nechajte sa prekvapiť.

„Doprava je jednou z oblastí, ktorá sa vyvíja nesmierne dynamicky, a preto v nej bude permanentný dopyt po pracovnej sile. Absolventi sa teda vôbec nemusia obávať neuplatnenia sa na trhu práce. Radi by sme mladým ľuďom ukázali, že štúdium dopravy im môže otvoriť cestu k zaujímavým príležitostiam, v ktorých dokážu uplatniť nielen svoje schopnosti, ale aj progresívny pohľad,“ hovorí Roman Koreň, predseda predstavenstva ZSSK.

Pre návštevníkov je pripravený bohatý program, ktorý zahŕňa ukážky výkonu povolaní najmä v železničnej a cestnej doprave, riadenie rušňa prostredníctvom ETCS zariadenia, návšteva priestorov autobusu, kamióna, rušňa, diagnostika vozidiel, dopravná výchova s informáciami o bezpečnosti cestnej premávky a cyklistickej doprave, dopravné simulátory, nácvik poskytovania prvej pomoci, návšteva modelovej železnice, pokusy vo „vedeckej cukrárni“, dopravné kvízy a súťaže. Budúcim kolegom sa predstavia študijné a učebné odbory v oblasti dopravy (prípadne dopravných stavieb) a poštových služieb, ktoré je možné študovať na stredných odborných školách.

Česká pošta a Správa železnic vybraly provozovatele výdejních boxů na nádražích

PRAHA, 6. září 2021

Správa železnic a Česka pošta uzavřely smlouvu s firmou CONTEG group na instalaci a zajištění bezobslužného výdeje zásilek. Lidé si tak nově budou moci vyzvedávat své balíky v automatizovaných boxech a nebudou vázáni na konkrétního pracovníka, který jim zásilku vydá. Služba bude dostupná na 120 místech České pošty a na 144 nádražích po celém Česku. Nájemní smlouva bude s provozovatelem boxů uzavřena na pět let. Instalace prvních výdejen proběhne během října.

„Rozšiřujeme možnosti, jak dostat balíky přímo k našim zákazníkům. Kromě nejvíce využívaného Balíku Do ruky a stále rostoucí Balíkovny nově nabízíme možnosti převzít si zásilku tam, kde se lidé nejčastěji pohybují. Prostě podle svých potřeb přijdete k chytrému výdejnímu boxu, zadáte kód a ze schránky si vyzvednete svoji objednávku,“ říká generální ředitel České pošty Roman Knap.

„Postupně chceme rozšiřovat portfolio služeb na nádražích, které mohou denně využívat nejenom cestující, ale i kolemjdoucí. Zřízení výdejních boxů je první z těchto kroků, věřím, že si tato služba najde své zákazníky,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Naše firma se v podobných případech specializuje na vývoj a výrobu, jak na hardwaru, tak softwaru celého řešení. Celý vývoj a výroba probíhají v České republice a díky tomu jsme schopni velice rychle reagovat na potřeby klientů. Naše zkušenosti například z datových center, pro které vyrábíme kompletní fyzickou infrastrukturu vč. chladicích jednotek, jsme zúročili i při vývoji, výrobě a správě OX boxů. Do konce prosince budeme mít v provozu více než 100 míst; plný počet, tedy 264 OX boxů, budou zákazníci moci využít během prvních měsíců příštího roku,“ říká předseda představenstva CONTEG group Vít Voláček.

Boxy budou instalované například na hlavních nádražích v Plzni, Praze či Olomouci, dále také v Havlíčkově Brodě nebo Hodoníně.

Connecting Europe Express

U příležitosti Evropského roku železnice 2021 započal svoji cestu Evropskou unií vlak nazvaný Connecting Europe Express. Jde o expres, který svou jízdou spojí Evropu, přičemž bude propagovat a podporovat železnici jako udržitelný a progresivní způsob přepravy lidí i nákladu.

Connecting Europe Express odstartoval 2. září 2021 v Lisabonu a 7. října skončí svoji pouť v Paříži, přičemž zavítá do všech hlavních měst Evropské unie, jimiž prochází evropská železniční síť, a vedle toho zastaví i v několika dalších významných městech. V České republice to bude 23. září Ostrava, 25. září Praha a 26. září krátce také Plzeň. Správa železnic během tříhodinové zastávky vlaku v Praze na hlavním nádraží (od 13:16 hod. do 16:12 hod.) uspořádá ve spolupráci s univerzitami, dopravními a profesními asociacemi a dalšími organizacemi informační akci. Zúčastní se jí také společnost AŽD coby tuzemský a současně světový dodavatel zabezpečovacích a řídicích systémů pro kolejovou dopravu. Společnost AŽD je také významným evropským inovátorem, členem velkého společného podniku pro výzkum, vývoj a inovace na železnici v Evropské unii - Shift2Rail a také kandidát zakládajícího člena nového podniku Europe’s Rail. AŽD během zastávky vlaku Connecting Europe Express v Praze poskytne zájemcům informace a představí své výsledky i vize budoucí efektivní, zejména pak autonomní a téměř bezemisní kolejové dopravy.

Podrobnosti o vlaku Connecting Europe Express najdete -ZDE-

Naše rychlíky zastaví na Kuksu na vinobraní, v soutěži můžete vyhrát vstupenky

V sobotu 11. září zastavují naše rychlíky ve stanici Kuks!

Barokní areál Kuks ožije v sobotu 11. září tradičními slavnostmi vína a burčáku. Abyste se na tuto zajímavou akci, při které odpoledne poteče po kaskádovém schodišti víno, pohodlně dostali, budou naše rychlíky mezi Libercem a Pardubicemi mimořádně zastavovat ve stanici Kuks. Nastoupit a vystoupit tady budete mít možnost po celý den kromě prvního a posledního spoje z výchozích zastávek. Ve směru od Pardubic přijíždí první rychlík už v 7:49 a následně každé dvě hodiny, od Liberce je první příjezd a odjezd v 8:05 a pak vždy po dvou hodinách až do 20:05. Podívejte se na přesný jízdní řád.

Jízdenky je možné si koupit předem v našich jízdenkových přístrojích ve stanicích, případně v e-shopu, kde jsou cenově nejvýhodnější. Při cestě z Pardubic zaplatíte jen 59 korun, z Hradce Králové 37, mezi Dvorem Králové nad Labem a Kuksem je základní jízdenka za 15 korun a z Jaroměře dokonce ještě o dvě koruny levnější. Z opačného směru našich rychlíků Vás třeba z Liberce vyjde nejlevnější cesta na 125 korun, z Turnova na 85. Jízdenku si můžete koupit i při nástupu do vlaku u stevarda na palubě.

Pokud plánujete, že se na vinobraní s bohatým doprovodným programem vypravíte, máme pro Vás kromě zastavování našich rychlíků ještě jednu skvělou zprávu. Když se na Vás usměje štěstí v naší facebookové soutěži, nemusíte si vstupenku kupovat, protože 6. a 7. září budeme soutěžit o čtyři volné vstupy!

Regionální drážní osobní dopravu v Královéhradeckém kraji v dalších deseti letech zajistí ČD

5.9.2021 - 11:38

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček a zástupci Českých drah, generální ředitel Ivan Bednárik a náměstek pro osobní dopravu Jiří Ješeta, dnes podepsali smlouvu na zajištění veřejné drážní osobní dopravy v Královéhradeckém kraji na dalších deset let. Za tu dobu kraj u Českých drah objedná 58 milionů vlakokilometrů za 9,3 miliardy korun, které bude financovat spolu se státem. Nová smlouva začne platit od letošní prosincové změny jízdních řádů.

Po úspěšném autobusovém tendru se nám podařilo smluvně zajistit také železniční dopravu. Díky tomu jsou závazně stanoveny nové podmínky pro celou veřejnou dopravu v našem kraji na dalších deset let. Chceme, aby vlaky na našem území jezdily nadále ve stejném rozsahu a aby cestování po dráze bylo pro cestující komfortnější. V rámci trvání nové smlouvy budou nasazeny čtyři desítky nových nízkopodlažních vlaků. Omlazením tak projde až 70 % všech vlaků nasazených v Královéhradeckém kraji,“ zhodnotil hejtman Martin Červíček.

Nasazení nových vlaků

V roce 2024 dopravce nasadí sedm nových elektrických jednotek, které budou zajišťovat přepravu na trase Chlumec nad Cidlinou – Hradec Králové – Týniště nad Orlicí. V případě dokončení plánované elektrizace tratě do Solnice budou elektrické jednotky zajíždět do Rychnova nad Kněžnou, do té doby budou obsluhovat úsek Týniště nad Orlicí – Choceň. Nové motorové jednotky (16 kusů) dopravce nasadí na spoje jedoucí z Hradce Králové do Svobody nad Úpou a Broumova a na spoje z Trutnova přes Starou Paku, Chlumec nad Cidlinou do Kolína.

Následující rok dráhy nasadí deset motorových jednotek, které zajistí přepravu na trase Hradec Králové – Doudleby nad Orlicí – Letohrad/Rokytnice v Orlických horách. V roce 2026 začne jezdit sedm motorových jednotek na trase Náchod – Týniště nad Orlicí – Choceň a Starkoč – Broumov.

Vyšší komfort pro cestující

V rámci postupného nasazení nových kolejových vozidel dojde ke zlepšení komfortu, který nabídnou moderní elektrické a motorové jednotky splňující požadavky cestujících v 21. století. Samozřejmostí je nízkopodlažnost a doplňkové systémy pro přepravu osob s omezenou schopností pohybu a orientace, vybavení akustickými a informační systémy, wi-fi připojením a zásuvkami.

Kromě modernizace vozového parku přinesou nové smluvní podmínky také vyšší informovanost a bezpečnost cestujících.

Nadále budou České dráhy zapojeny do IDS IREDO a kraj souhlasil i s ponecháním tarifu dopravce, takže cestující bude mít možnost zvolit si tarif podle svého výběru a nadále využívat všechny výhody. Zároveň bude možné využít státní jednotný tarif při cestování drážními dopravci po celé ČR.

Nová pravidla – lepší kontrolovatelnost

Nové smluvní zajištění bude také znamenat stanovení jednoznačných pravidel pro hodnocení plnění veřejné služby, ukazatele kvality, přesnosti a spolehlivosti. Kraj má možnost důsledně kontrolovat požadovanou kvalitu veřejných služeb a v případě jejího nezajištění vystavit dopravci sankce.

Smlouva také umožňuje reagovat na změnu přepravních potřeb v našem kraji v době jejího trvání také navýšením či snížením objednávaného počtu vlakokilometrů až do výše 20 % oproti výchozímu rozsahu dopravnímu výkonu.

Dva roky intenzivní práce

Výběr drážních dopravců kraj zahájil v roce 2019, kdy zastupitelé schválili uzavření smlouvy přímým zadáním. Kraj poté oslovil 31 dopravců. Z nich pět předložilo konkrétní nabídky, o kterých kraj s dopravci jednal. Po vyhodnocení předložených nabídek se jednání zúžilo na dvě společnosti. S Českými drahami a společností GW Train Regio následně intenzivně jednal s cílem uzavření smluv.

Po vyhodnocení všech hledisek nakonec veřejné služby na většině území Královéhradeckého kraje budou zajišťovat České dráhy, které nabídly nejvýhodnější nabídku z pohledu kvality poskytovaných služeb.

„Jsme rádi, že jednání, která rozhodně nebyla jednoduchá, zdárně končí dnešním podpisem smlouvy. České dráhy zůstanou v příštích deseti letech hlavním železničním dopravcem v regionu a zajištěny jsou tak pracovní místa pro stovky strojvedoucích, průvodčích, pokladních a dalších zaměstnanců, kteří se starají o provoz Českých drah v Královéhradeckém kraji. Kraj v nás dostal silného partnera, který má jasnou vizi rozvoje a modernizace železniční dopravy,“ říká předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik.

Díky podepsanému kontraktu chystá národní dopravce řadu novinek, které zajistí obyvatelům a návštěvníkům Královéhradeckého kraje komfortní cestování vlakem. „V letech 2024 až 2026 nasadíme čtyři desítky nových moderních elektrických a motorových vlaků. První z nich svezou cestující v roce 2024. Půjde celkem o sedm nových elektrických jednotek RegioPanter, v hodnotě přes 800 milionů korun, jejichž výrobu už máme zajištěnou díky rámcovému kontraktu se Škodou Transportation. Na neelektrifikované tratě pak nasadíme nové jednotky od polské společnosti Pesa. Bude to 33 dvoučlánkových souprav v hodnotě skoro tří miliard korun. Ty navazují na soupravy RegioShark od stejné firmy, které se v našem provozu osvědčily a u cestujících jsou oblíbené. Všechny nové vlaky budou bezbariérové, v létě v nich bude příjemně díky klimatizaci, připojení k internetu umožní palubní wi-fi a nebudou chybět například ani zásuvky pro dobíjení drobné elektroniky,“ doplňuje Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu. Modernizací projde i většina stávajících vozidel, která nabídnou nové služby, např. wi-fi připojení.

Výsledná cena se ukáže v budoucnu

V regionu po dobu deseti let budou České dráhy zajišťovat 58 milionů vlakokilometrů za 9,3 miliardy korun na všech krajem objednávaných tratích. Předpoklad průměrné kompenzace ze strany kraje za období deset let na jeden vlakokilometr činí 158,39 korun. Na financování regionální drážní osobní dopravy kraji v souladu s uzavřenou smlouvou o zajištění stabilního financování mezi státem a kraji přispěje také stát částkou blížící se dvěma miliardám korun.

Od navýšení komfortu cestování a zlepšení stavu železniční dopravní infrastruktury si kraj slibuje navýšení počtu cestujících, které bude mít pozitivní dopad do výše vybraných tržeb. V případě poskytnutí slibované dotace na vybavenost vozidel zabezpečovacím systémem ETCS ze strany státu bude kompenzace odpovídajícím způsobem snížena. 

Smluvená finanční kompenzace zajišťující zvýšení bezpečnosti cestujících díky provozu nových kolejových vozidel vybavených vlakovým zabezpečovačem ETCS odpovídá kvalitativní změně v objednávce veřejných služeb v regionální drážní osobní dopravě.

Skutečná výše kompenzace ze strany kraje se bude v průběhu trvání smlouvy odvíjet od rozsahu objednaného dopravního výkonu, nasazování nových vozidel do provozu, skutečných tržeb z jízdného, indexaci nákladových položek a realizovanými opravami vyšších stupňů.

ZSSK vypraví 95 mimoriadnych vlakov na stretnutie so Sv. Otcom Františkom

4.9.2021

Pri príležitosti návštevy Svätého Otca Františka na Slovensku pripravila Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) mimoriadne opatrenia, ktoré spočívajú v zavedení mimoriadnych vlakov a posilnení prímestskej i diaľkovej dopravy v okolí Prešova, Košíc a Šaštína.

Mimoriadny grafikon vlakovej dopravy platný 14. 9. 2021 na traťovom úseku Košice – Prešov a 15. 9. 2021 na traťovom úseku Trnava – Kúty zavádza celodenné posilové vlaky pre návoz a odvoz cestujúcich na stretnutie s pápežom v Prešove a Šaštíne z okruhu rádovo do 100 kilometrov.

Za oba dni vypraví národný dopravca dovedna 95 spojov, ktoré budú posilou k pravidelným 335 vlakom jazdiacim podľa aktuálne platného grafikonu. Na jedno podujatie (spolu budú 3) tak budeme môcť prepraviť 15 000 – 18 000 cestujúcich.

Vo vlakoch bude platiť štandardné cestovné podľa Prepravného poriadku ZSSK, teda aj bezplatná preprava. Predaj cestovných lístkov na všetkých 95 vlakov bude možný koncom budúceho týždňa cez pokladnice ZSSK, internetový obchod ZSSK (https://ikvc.slovakrail.sk/esales/search), mobilnú aplikáciu Ideme vlakom a v osobných vlakoch budú mať cestujúci možnosť využiť aj SMS lístok. Cestujúci, ktorí majú kreditné konto (pri využívaní bezplatnej prepravy alebo zakúpení kariet KLASIK RAILPLUS, JUNIOR RAILPLUS, SENIOR RAILPLUS či MAXI KLASIK je zákaznícke konto ZSSK ID vytvorené automaticky), navyše ušetria 5 % zo sumy, viac na à https://www.zssk.sk/zssk-id/.

Časové polohy vlakov môžu byť ešte zmenené, preto v priebehu budúceho týždňa budeme informovať o finálnej podobe mimoriadnych vlakov. Nižšie nájdete zoznam mimoriadnych spojov:

 

Utorok 14. 9. 2021

Prímestská doprava

 

Trať 188

Košice – Prešov – Lipany – Plaveč:

Úsek Košice – Prešov:

  • Os (Košice 2:00 – Prešov 2:39);
  • Os (Košice 3:00 – Prešov 3:39);
  • Os (Košice 4:30 – Prešov 5:20);
  • REX (Prešov 12:16 – Košice 12:46);
  • REX (Košice 12:08 – Prešov 12:40);
  • REX (Prešov 13:16 – Košice 13:46);
  • REX (Košice 13:08 – Prešov 13:40);
  • REX (Prešov 15:16 – Košice 15:57);
  • REX (Košice 19:12 – Prešov 19:40);
  • REX (Košice 20:12 – Prešov 20:40).

Počet pravidelných vlakov: 45

Počet mimoriadnych vlakov: 10

 

Úsek Prešov – Lipany – Plaveč:

  • Os (Plaveč 1:30 – Prešov 2:42);
  • Os (Plaveč 2:30 – Prešov 3:42);
  • Os (Prešov 13:53 – Plaveč 15:04);
  • Os (Prešov 14:53 – Lipany 15:30).

 

Úsek Veľký Šariš – Prešov:

  • Os (Veľký Šariš 0:30 – Prešov 0:40);
  • Os (Veľký Šariš 1:00 – Prešov 1:10);
  • Os (Veľký Šariš 1:30 – Prešov 1:40);
  • Os (Veľký Šariš 2:00 – Prešov 2:10);
  • Os (Veľký Šariš 3:00 – Prešov 3:10);
  • Os (Veľký Šariš 4:00 – Prešov 4:10);
  • Os (Veľký Šariš 4:30 – Prešov 4:40).

Počet pravidelných vlakov: 30

Počet mimoriadnych vlakov 11

 

Trať 160

Košice – Moldava nad Bodvou mesto:

  • Os (Moldava nad Bodvou mesto 3:10 – Košice 3:50);
  • Os (Košice 4:00 – Moldava nad Bodvou mesto 4:40);
  • Os (Moldava nad Bodvou mesto 11:00 – Košice 11:40);
  • Os (Košice 12:08 – Moldava nad Bodvou mesto 12:52);
  • Os (Moldava nad Bodvou mesto 19:15 – Košice 19:55);
  • Os (Košice 20:00 – Moldava nad Bodvou mesto 20:40).

Počet pravidelných vlakov: 14

Počet mimoriadnych vlakov: 6

 

Trať 180

Poprad-Tatry – Prešov:

  • REX (Poprad-Tatry 2:40 – Prešov 4:04) /mimo Kysak/
  • REX (Prešov 13:55 – Poprad-Tatry 15:24) /mimo Kysak/

Počet pravidelných vlakov: 35

Počet mimoriadnych vlakov: 2

 

Trať 185

Poprad-Tatry – Plaveč:

  • Os (Poprad-Tatry 1:00 – Plaveč 2:25) /prípoj smer Prešov/;
  • Os (Stará Ľubovňa 1:00 – Plaveč 1:20) /prípoj smer Prešov/;
  • Os (Plaveč 15:20 – Stará Ľubovňa 15:40) /prípoj z Prešov/.

Počet mimoriadnych vlakov: 3

 

Trať 190

Košice – Čierna nad Tisou:

  • Os (Čierna nad Tisou 2:04 – Košice 3:49);
  • Os (Košice 20:13 – Čierna nad Tisou 21:53).

Počet pravidelných vlakov: 27

Počet mimoriadnych vlakov: 2

 

Trať 190/191

Košice – Humenné:

  • REX (Humenné 10:37 – Košice 12:09);
  • REX (Košice 20:01 – Humenné 21:33).

Počet pravidelných vlakov: 16

Počet mimoriadnych vlakov: 2

 

Trať 193/191

Prešov – Humenné – Medzilaborce:

  • Os (Humenné 1:00 – Prešov 2:27);
  • Predĺženie trasy vlaku Os 9140 (Medzilaborce mesto 2:00 – Humenné 3:00/3:05 – Vranov nad Topľou 3:34/3:35), ďalej bez zmeny;
  • Zavedenie a predĺženie vlaku Os 9125 (Prešov 15:44 – Humenné 17:21/17:29 – Medzilaborce mesto 18:30);
  • Os (Prešov 19:44 – Humenné 21:20/21:37 – Medzilaborce mesto 22:40).

Počet pravidelných vlakov: 23

Počet mimoriadnych vlakov: 4

 

Trať 194

Prešov – Bardejov:

  • Os (Bardejov 1:00 – Prešov 2:06);
  • Os (Bardejov 2:00 – Prešov 3:06);
  • Predĺženie trasy vlaku Os 9200 (Kapušany pri Prešove 4:40 – Prešov 4:51);
  • Os (Prešov 15:12 – Bardejov 16:23);
  • Os (Prešov 19:50 – Bardejov 21:04).

Počet pravidelných vlakov: 22

Počet mimoriadnych vlakov: 4

 

Trať 196

Humenné – Stakčín:

  • Os (Stakčín 2:10 – Humenné 3:00);
  • Os (Humenné 21:37 – Stakčín 22:24).

Počet pravidelných vlakov: 29

Počet mimoriadnych vlakov: 2

 

Diaľková doprava

 

  • RR (Trenčín 21:00 /odchod 13. 9. 2021/ – Prešov príchod 1:30), priama súprava od vlaku RR 715 v Trenčíne;
  • R (Zvolen 1:20 – Košice 4:45);
  • R (Žilina 9:40 – Košice 13:00);
  • Predĺženie vlaku R 764 à vedený ako RR 17 764 do Bratislavy s príchodom 23:53 (predĺženie o úsek Trenčín – Bratislava);
  • R (Košice 20:00 – Zvolen 23:25).

 

Streda 15. 9. 2021

Prímestská doprav

Traťový úsek Kúty – Trnava:

  • Os (Trnava 00:11 – Kúty 01:30);
  • Os (Kúty 00:33 – Trnava 02:01);
  • Os (Trnava 01:11 – Kúty 02:30);
  • Os (Kúty 01:33 – Trnava 03:01);
  • Os (Trnava 02:11 – Kúty 03:30);
  • Os (Kúty 02:33 – Trnava 04:01);
  • Os (Trnava 03:11 – Kúty 04:30);
  • Zmena trasy Os 2651 (Senica 03:44 – Trnava 04:38) na à Kúty 03:33 – Trnava 05:01;
  • Zmena trasy Os 2600 (Trnava 03:46 – Kúty 05:07) na à Trnava 04:11 – Kúty 05:30;
  • Zmena trasy Os 2601 (Kúty 04:12 – Trnava 05:33) na à Kúty 04:33 – Trnava 06:01;
  • Os (Trnava 05:11 – Kúty 06:30);
  • Os (Kúty 05:33 – Trnava 07:01);
  • Zmena trasy Os 2606 (Trnava 06:32 – Kúty 07:55) na à Trnava 06:11 – Kúty 07:30;
  • Zmena trasy Os 2607 (Kúty 06:59 – Trnava 08:20) na à Kúty 06:33 – Trnava 08:01;
  • Os (Trnava 07:11 – Kúty 08:30);
  • Os (Kúty 07:33 – Trnava 09:01);
  • Os (Trnava 08:11 – Kúty 09:30);
  • Os (Kúty 08:33 – Trnava 10:01);
  • Os (Trnava 12:11 – Kúty 13:30);
  • Os (Kúty 12:33 – Trnava 14:01);
  • Mimoriadne vedený Os 2620 (Trnava 14:11 – Kúty 15:30);
  • Mimoriadne vedený Os 2623 (Kúty 14:33 – Trnava 16:01);
  • Mimoriadne vedený Os 2624 (Trnava 16:11 – Kúty 17:30);
  • Os (Kúty 16:33 – Trnava 18:01);
  • Os (Trnava 18:11 – Kúty 19:30);
  • Os (Kúty 18:33 – Trnava 20:01).

Počet pravidelných vlakov: 16

Počet mimoriadnych vlakov: 21

Celková kapacita spojení bude 2000 cestujúcich za hodinu.

Traťový úsek Bratislava – Trnava:

  • Os (Bratislava 3:18 – Trnava 4:05);
  • Mimoriadne vedený Os 3003 (Bratislava 5:18 – Trnava 6:05).

Počet pravidelných vlakov: 37

Počet mimoriadnych vlakov: 2

Traťový úsek Bratislava – Nové Zámky:

  • Os (Nové Zámky 2:50 – Bratislava hl. st. 4:10), 4:16 smer Kúty à v železničnej stanici (ŽST) Kúty prestup na Os smer Šaštín-Stráže.

Počet pravidelných vlakov: 20

Počet mimoriadnych vlakov: 1

Traťový úsek Bratislava – Kúty:

  • Os (Bratislava 3:16 – Kúty 4:20);
  • Os (Bratislava 4:16 – Kúty 5:20);
  • Os (Kúty 13:58 – Bratislava 14:43);
  • Mimoriadne vedený Os 3051 (Kúty 15:38 – Bratislava 16:43);
  • Mimoriadne vedený Os 2029 (Kúty 17:38 – Bratislava 18:43) à v ŽST Kúty prestup na/od Os smer Šaštín-Stráže.

Počet pravidelných vlakov: 21

Počet mimoriadnych vlakov: 5

Mimoriadny vlak Nové Zámky –  Nitra – Trnava – Šaštín-Stráže:

  • REX (Nové Zámky 3:00 – Nitra 3:40 – Šaštín-Stráže 6:00 – Kúty 6:15);
  • REX (Kúty 13:45 – Šaštín-Stráže 14:00 – Nitra 16:20 – Nové Zámky 17:00).

Počet mimoriadnych vlakov: 2

Diaľková doprava

  • R (Košice 19:30 /odchod 14. 9. 21/ – Šaštín-Stráže 02:00 – Kúty 02:20);
  • RR (Prievidza 0:30 – Šaštín-Stráže 3:00 – Kúty 03:20);
  • R (Banská Bystrica 1:00 – Šaštín-Stráže 4:00 – Senica 4:20), vlak vedený cez ŽST Kúty;
  • RR (Žilina 2:00 /ako prípoj od EN 442 v Žiline, vlak zastavuje naviac v Bytči, Ilave, Dubnici nad Váhom/ – Šaštín-Stráže 5:00 – Kúty 5:20);
  • RR (Kúty 12:40 – Šaštín-Stráže 13:00 – Prievidza 15:30);
  • R (Kúty 14:40 – Šaštín-Stráže 15:00 – Košice 20:30);
  • R (Senica 15:40 – Šaštín-Stráže 16:00 – Banská Bystrica 18:20), vlak vedený cez ŽST Kúty;
  • R (Kúty cca 16:40 – Šaštín-Stráže cca 17:00 – Trenčín cca 19:00).

Zároveň budú vedené aj vlaky RR 709, 710, 711, 712 a 713.

Na začátku září bude zahájen odvoz odpadu po tornádu z deponie Mikulčice

1.9.2021

6. září 2021 by z jihomoravských Mikulčic měl odjet první vlak ložený odpadem, který byl po tornádu v posledním červnovém týdnu a následném odstraňování jeho následků, soustředěn v areálu dolu Mír v Mikulčicích. Společnost Purum ve spolupráci s ČD Cargo a firmou Thermoservis již zahájila zpracování 35 tisíc tun odpadu, který odtud bude odvážen výhradně po železnici.

Odhadem 210 tisíc tun odpadu se nachází ve třech shromaždištích v Moravské Nové Vsi, Mikulčicích a Hodoníně. Odhadované množství není konečné, odpad po likvidačních a demoličních pracích stále přibývá. Stávajících zhruba 35 tisíc tun odpadu v deponii Mikulčice tvoří směsný objemný a směsný stavební odpad. Momentálně probíhá příprava k odvozu, spočívající v mechanickém třídění odpadu. Separovány jsou zejména železo, dřevo či nebezpečné azbesty. Průběžně probíhá akreditovaný rozbor odpadů, odvoz, dotřídění na koncovém zařízení a následné využití nebo odstranění odpadů. Separovaný směsný objemný a směsný stavební odpad bude nakládán speciální těžkou technikou společnosti Thermoservis do nástaveb Innofreight a společností ČD Cargo odvážen do zařízeních společností Purum a CELIO, a to s důrazem na maximální možné materiálové a energetické využití odpadu.

„Jedna vlaková souprava se 72 nástavbami Innofreight pojme asi 1 200 tun odpadu, což odpovídá jízdě sedmdesáti plně naložených vozidel s odpadem,“ říká Tomáš Tóth, předseda představenstva ČD Cargo, a.s. „To při stávajícím objemu odpadu znamená odklonění více než 2 000 nákladních vozidel a úsporu téměř 1 000 tun CO2,“ doplňuje Tomáš Tóth. „Pracovníci společnosti Purum v obcích zasažených tornádem pomáhají od samotného počátku. V postižených Mikulčicích máme naši provozovnu. V areálu dolu Mír Mikulčice zajišťujeme deponii pro třídění a využití stavebních sutí a dalších odpadů, které po sobě živel zanechal. Jsme rádi, že pomůžeme odstranit následky tornáda do úspěšného konce,“ říká jednatel společnosti Daniel Kraft a upřesňuje: „Odpad, k jehož zpracování a odvozu jsme se smluvně zavázali, bude odvezen do konce ledna příštího roku. Zpracování odpadů v jihomoravských obcích na základě výsledků výběrového řízení zajišťuje společnost AVE CZ odpadové hospodářství spolu se svými subdodavateli, mezi kterými je také česká odpadová společnost Purum.“

Naše společná mise: Nulové emise

2.9.2021 - 14:13

Cestovat a chránit přírodu může každý, stačí se rozhodnout

Málokdo už dnes pochybuje o změnách klimatu a pochybnosti už nejsou ani o tom, že ke změnám přispívá člověk svojí činností. Důsledky změn sledujeme velmi často v podobě bouří s přívalovými dešti a extrémně silným větrem, s bleskovými povodněmi a dokonce tornády, či naopak dlouhotrvajícím suchem a horkem. Jedním z největších současných producentů skleníkových plynů je doprava. I to lze změnit a může o tom rozhodnout každý z nás. Řešením může být náhrada auta vlakem, který spotřebuje mnohem méně energie a vyprodukuje také podstatně méně emisí. České dráhy se rozhodly na tyto skutečnosti upozornit v nové kampani #vlakemEKO.

Silniční doprava v současnosti produkuje 72 % všech emisí v dopravě, z toho plných 60 % připadá na osobní silniční dopravu. Automobily jenom v České republice vyprodukují 20 milionů tun CO2 za rok. Na každého obyvatele tak připadají každoročně 2 tuny emisí. „Naproti tomu ve využití ekologické železniční dopravy máme určitě rezervy a máme co dohánět. Před pandemií koronaviru připadalo na každého Čecha v průměru 18 cest vlakem a po železnici ujel tisíc kilometrů. V evropském srovnání to nejsou špatná čísla, ale proti našim jižním sousedům v Rakousku je to málo. Tam to bylo 30 cest a 1 400 kilometrů a ve Švýcarsku dokonce 61 cest a 2 300 kilometrů na obyvatele,“ upozorňuje předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik.

Česká železnice přitom přepravuje podstatnou část cestujících a nákladů v elektrické trakci, která může využívat obnovitelné zdroje. Navíc moderní elektrické lokomotivy a jednotky dokáží rekuperovat a při brzdění nebo jízdě po spádu tak vyrábí čistou energii, kterou vracejí do trakční sítě a mohou ji odebírat jiné vlaky. Tím se ještě více snižuje energetická náročnost a produkce emisí. Přestože je u nás elektrifikována zhruba jen třetina tratí, v elektrickém módu je zajištěno 85 % dopravního výkonu v nákladní a 80 % v osobní dopravě.

Ke snížení energetické náročnosti a podstatně menší produkci skleníkových plynů, např. CO2, oxidů dusíku, ale také prachu, může přispět každý z obyvatel Česka, který nahradí alespoň na některých cestách automobil za vlak. Ten má několikrát menší spotřebu energie a přibližně 4× menší uhlíkovou stopu.

Srovnání uhlíkové stopy a emisí u železniční a silniční dopravy

na trase Praha – Brno *)

trasa Praha – Brno

vzdálenost

uhlíková stopa osoba / km

emise

osoba / trasa

vlak Railjet

254,2 km

38,17 g CO2

9,7 kg CO2

běžný osobní automobil

206,8 km

159 g CO2

32,88 kg CO2

 

Srovnání uhlíkové stopy a emisí u železniční a silniční dopravy

na trase Praha – Ostrava *)

trasa Praha – Ostrava

vzdálenost

uhlíková stopa osoba / km

emise

osoba / trasa

vlak SC Pendolino

352,7 km

42,1 g CO2

14,85 kg CO2

běžný osobní automobil

374,4 km

159 g CO2

59,53 kg CO2

*) Pozn. Srovnání uhlíkové stopy podle výpočtu obecně prospěšné společnosti CI2*.

Člověk, který každý týden alespoň jednou cestuje mezi Prahou a Brnem, sníží při přesednutí z běžného auta do vlaku produkci CO2 o neuvěřitelné 2,5 tuny za rok. 

Vlak nabízí i další výhody. Člověk se nemusí věnovat řízení, nestojí v kolonách, odpadá starost a ztráta času při hledání místa na parkování. Naopak lze ve vlaku číst, psát, sledovat filmy a podnikat další aktivity, na které v běžném pracovním shonu nezbývá čas. Pokud se na cestu vydáte s celou rodinou, můžete se naplno věnovat svým dětem. To v autě při nutné koncentraci na provoz nepřipadá v úvahu. Navíc množství rodičů si v současnosti stěžuje, že kvůli pracovnímu vytížení nemá na své děti dost volného času. Cestování vlakem takový prostor nabízí.

České dráhy se rozhodly aktivně přispět ke snížení emisí a uhlíkové stopy produkované na území naší republiky. Proto připravily reklamní a osvětovou kampaň, která upozorňuje, že každý z nás může svým chováním, přitom bez jakýchkoliv investic, významně snížit produkci emisí a svou uhlíkovou stopu. Informace o uhlíkové stopě se v budoucnosti budou objevovat také při vyhledávání spojení. České dráhy pak investují miliardy korun do nových úsporných vlaků, které umí rekuperovat a vracet vyrobenou „zelenou“ elektřinu zpět do sítě. Další investice směřují do úsporných systémů LED osvětlení nebo moderních pro životní prostředí šetrných opravárenských hal. 

Další informace naleznete na webových stránkách www.cd.cz/vlakemEKO

Na Den železnice pojede do Trutnova historický vlak s parní lokomotivou „Rosničkou“

2.9.2021 - 11:42

Na neděli 5. září 2021 připravily České dráhy společně se svými partnery Regionální den železnice v Trutnově. Na místo oslav se návštěvníci mohou svézt z Hradce Králové zvláštním vlakem v čele s parní lokomotivou 464.202 „Rosničkou“. Tento vlak zároveň uskuteční během dne další vyhlídkové jízdy. Zájemci si na trutnovském hlavním nádraží prohlédnou výstavu kolejových vozidel a modelové kolejiště, nejmenší návštěvníci se můžou těšit na Vláček hráček a dětskou železnici. Během oslav Dne železnice bude zároveň podepsána dlouhodobá smlouva mezi Českými drahami a Královéhradeckým krajem na zajištění regionální vlakové dopravy.

Parní vlak v čele s lokomotivou 464.202 „Rosničkou“ bude odjíždět z královéhradeckého hlavního nádraží v 7:35 a na trutnovské hlavní nádraží přijede v 9:34. Historická souprava zajistí během dne dvě vyhlídkové jízdy, a to do Vrchlabí (odjezd z Trutnova hl.n. v 9:55) a do Svobody nad Úpou (odjezd z Trutnova hl.n. ve 14:30). V 16:00 se pak vydá zpět do krajského města, kam přijede v 18:14.

Jízdní řád parního vlaku s lokomotivou „Rosnička“

Hradec Králové – Trutnov hl.n. a zpět

(neděle 5. září 2021)

tam

stanice

zpět

07:35

Hradec Králové hl.n.

 

18:14

07:49

Smiřice

I

07:59

Jaroměř

17:54

08:15

Česká Skalice

17:37

08:25

Starkoč

17:05

08:38

Červený Kostelec

16:52

09:15

Malé Svatoňovice

16:27

09:34

Trutnov hl.n.

16:00

 

Jízdní řád parního vlaku s lokomotivou „Rosnička“

Trutnov hl.n. – Vrchlabí a zpět

(neděle 5. září 2021)

tam

stanice

zpět

09:55

Trutnov hl.n.

12:37

10:22

Hostinné město

12:02

10:35

Kunčice nad Labem

11:48

10:42

Vrchlabí

11:35

 

Jízdní řád parního vlaku s lokomotivou „Rosnička“

Trutnov hl.n. – Svoboda nad Úpou a zpět

(neděle 5. září 2021)

tam

stanice

zpět

14:30

Trutnov hl.n.

15:23

14:36

Trutnov-Zelená Louka

15:19

14:45

Mladé Buky

15:11

14:50

Svoboda nad Úpou

15:05

Jízdné

Ve vlacích budou platit jízdní doklady podle tarifů TR10 Českých drah a IDS IREDO, a to ve spojení s příplatkem na zvláštní vlak ve výši 50 Kč. Jízdní doklady jsou v prodeji na všech pokladnách Českých drah, doprodej jízdních dokladů bude zajišťovat vlakový personál.

Doprovodný program na trutnovském hlavním nádraží

  • výstava kolejových vozidel včetně jídelního vozů s obsluhou JLV pro veřejnost,
  • řídicí vůz přestavěný na Vláček hráček,
  • propagační stánky ČD a Královéhradeckého kraje,
  • modelové kolejiště (ve vestibulu),
  • dětská železnice (na parkovišti vedle výpravní budovy),
  • výstava dětské tvorby, soutěže pro děti,
  • občerstvení.

Regionální den železnice v Trutnově je realizován ve spolupráci s Královéhradeckým krajem, městem Trutnov a Správou železnic.

Proč slavíme Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Oslavy dne železnice jsou v průběhu září plánované na řadě míst České republiky. Hlavní akci ČD společně s partnery připravují na 18. a 19. září v Lužné u Rakovníka. Podrobnosti budou průběžně doplňovány na portál Vlakem na Výlet.