Tlačové správy

Třicátá lokomotiva řady 742.71 převzata

4.10.2021

V pátek 1. října 2021 převzali zástupci ČD Cargo v areálu společnosti CZ Loko v Jihlavě již třicátou modernizovanou lokomotivu řady 742.71. Při její modernizaci byl využitý rám a další komponenty z lokomotivy 742.199.

U řady 742.71 byly sníženy kapoty a ze stanoviště strojvedoucího umístěného nahoře mezi nimi je nyní mnohem lepší výhled. Hnací agregát je tvořen spalovacím motorem Caterpillar 3508C a trakčním alternátorem Siemens 1FC2 560-6. Motor splňuje emisní limity EU Stage IIIA. Lokomotivy jsou vybaveny pneumatickou, elektrodynamickou a ruční zajišťovací brzdou. Zdrojem stlačeného vzduchu pro pneumatickou výzbroj je lamelový kompresor Mattei M 86J. Řídicí systém lokomotiv je od firmy MSV Elektronika.

Modernizované stroje jsou postupně nasazovány na manipulační vlaky a posun v obvodu PJ Praha, České Budějovice, Ústí nad Labem a Ostrava. Celkem by na základě uzavřeného kontraktu mělo ČD Cargo převzít 50 těchto modernizovaných lokomotiv.

 

Správa železnic rozšiřuje park speciálních vozidel pro diagnostiku

PRAHA, 1. října 2021

Na hlavním nádraží v Praze představila Správa železnic dvě nová vozidla pro diagnostiku železniční sítě. Konkrétně se jedná o měřicí vůz pro železniční svršek MVŽSv2 a měřicí drezínu EM100. Jejich nákup je součástí strategie obnovy speciálních vozidel určených k diagnostice, údržbě a opravám železniční dopravní cesty. Do roku 2030 chce Správa železnic do této obnovy investovat 8,7 miliardy korun.

Jedním ze základních úkolů Správy železnic je zajistit maximální bezpečnost provozu vlaků na naší železniční síti. Proto je nutné investovat i do nových diagnostických vozidel, která důkladně posoudí úroveň bezpečnosti a provozuschopnosti železniční dopravní cesty i kvalitu používaných technologií a materiálů,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Měřicí vůz pro železniční svršek MVŽSv2 nahradí již dosluhující typ MVŽSv. Je určený pro kontinuální diagnostiku železničního svršku na celostátních drahách pro rychlost až 200 km/h. Jeho dodavatelem je společnost NDCon LOGIC společně se subdodavateli z ČR, Rakouska a USA, cena vozu je 303 milionů korun. Vůz měří například geometrické parametry koleje, příčný profil a ojetí kolejnic, profil štěrkového lože a osové vzdálenosti vedlejších kolejí s kontrolou průjezdného průřezu, čímž nahradí zastaralé manuální měření.

Měřicí drezína EM 100 je určena pro kontinuální diagnostiku železničního svršku na regionálních drahách pro rychlost až 100 km/h. Jedná se o speciální hnací vozidlo s taženým servisním vozem, které umožní nahradit dosluhující drezínu MD1. Dodavatel je stejný jako v prvním případě, cena je 267 milionů korun. Vozidlo je určeno k měření geometrických parametrů koleje a příčného profilu i ojetí kolejnic. Obě vozidla budou provozována v Centru telematiky a diagnostiky Správy železnic. Jejich plné provozní nasazení se předpokládá od příštího roku.

Správa železnic park diagnostických vozidel rozšíří ještě o vícesystémovou lokomotivu Siemens Vectron, která bude dodána letos na podzim. Správce drážní infrastruktury ji bude využívat pro diagnostiku tuzemské i zahraniční železniční sítě včetně traťové části ETCS. Lokomotiva Vectron bude ihned po dodání současně využívána pro tažení vlastních diagnostických vozů Správy železnic, například měřicích vozů na železniční svršek, radiové sítě či stávajícího vozu na měření trakčního vedení. Částečně také nahradí výkony dopravců, které si Správa železnic musí pronajímat.

V současné době má Správa železnic k dispozici 1335 speciálních vozidel pro údržbu tratí, největší část tvoří motorové univerzální vozíky MUV (346 kusů), dále vozidla pro kontrolu a údržbu trakčního vedení MVTV (85 kusů), kolejové sněhové frézy (49 kusů) a stroje na výměnu pražců (47 kusů). Pracovních vozíků je pak 732. Do roku 2030 se má počet vozidel pro tyto účely snížit na 1219. Speciálních vozidel pro diagnostiku má Správa železnic momentálně 12, do roku 2030 je v plánu rozšířit tento park na 16.

U všech nových speciálních hnacích vozidel pro údržbu tratí, s výjimkou strojů na výměnu pražců, bude součástí dodávky palubní část ETCS. Do vybraných provozovaných speciálních hnacích vozidel již byla implementace systému ETCS zahájena, zatím jsou uzavřeny smlouvy na 98 vozidel. Také u diagnostických hnacích vozidel budou součástí dodávky palubní jednotky ETCS.

RegioPanteři v barvách Plzeňského kraje byli slavnostně pokřtěni

30.9.2021 - 16:46

Už od srpna vyjíždějí na linku spěšných vlaků Plzeň – Cheb – Karlovy Vary čtyři nové dvouvozové, bezbariérové a klimatizované jednotky RegioPanter od plzeňské společnosti Škoda Transportation. Nyní byly tyto jednotky slavnostně pokřtěny.

„Soupravy RegioPanter nabízejí na západočeských tratích podobný komfort, jako mají nejmodernější dálkové vlaky. Cestující mají v klimatizovaných oddílech k dispozici Wi-Fi připojení k internetu, elektrické zásuvky a USB porty pro dobíjení cestovní elektroniky, jako jsou mobily, tablety nebo notebooky. Cestující s kojenci mají k dispozici přebalovací pult a lidé na vozíku komfortní bezbariérové cestování. Úplnou novinkou u nás v republice je i speciální zásuvka pro dobíjení elektrických vozíků,“ popisuje náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Jiří Ješeta.

České dráhy už v Plzeňském kraji provozují 9 elektrických jednotek RegioPanter na lince P1 Horažďovice předměstí – Plzeň – Pňovany. Už v prosinci pak přibude dalších 11 nových jednotek RegioPanter na linku P2 Klatovy – Plzeň – Beroun.

Nových vlaků se cestující z Plzeňského kraje dočkají i v dálkové dopravě. Od letošního prosince budou na lince Ex6 Západní expres Praha – Plzeň – Cheb postupně nasazovány soupravy InterJet. Ty nabídnou cestujícím také maximální komfort, včetně klimatizace, Wi-Fi připojení, elektrických zásuvek a USB portů. Tyto vozy budou navíc jako první v centrální Evropě vybaveny speciálními okny, která lépe propouští mobilní signál, aby se v nich dalo lépe telefonovat.

Nové soupravy typu RegioPanter nabízejí

  • moderní světlý a přehledný klimatizovaný interiér s ergonomicky řešenými čalouněnými sedačkami v provedení 1. a 2. třídy;
  • bezbariérový nástup s podlahou vozidla ve výši moderních nástupišť bez nutnosti překonávat schody, pro cestující na vozíku jsou vybaveny plošinou pro překlenutí prostoru mezi nástupištěm a podlahou vozu, na zastávkách s nižšími nástupišti usnadní nástup dodatečný výsuvný schod;
  • moderní bezpečné předsuvné dveře ovládané tlačítky, centrálně uzavírané a blokované již před rozjezdem vlaku, navíc pro nevidomé a slabozraké budou čelní dveře jednotky vybavené dálkovým ovládáním dveří obsluhované slepeckou vysílačkou a vybavené akustickým majáčkem;
  • prostorné bezbariérové WC s uzavřeným systémem přístupné také osobám na vozíku a vybavené sklopným stolem pro přebalování kojenců;
  • doplňkové služby, jako jsou elektrické zásuvky pro napájení přenosné elektroniky cestujících, např. mobilní telefony, tablety atp. včetně USB portů, bezplatná palubní Wi-Fi síť,
  • sklopné nebo rozkládací stolky podle rozmístění sedaček a LED čtecí lampičky nad sedadly v rámech na umístění zavazadel;
  • úplnou novinkou v České republice je vybavení vlaků zásuvkou 230 V pro dobíjení baterií elektrických invalidních vozíků;
  • dostatečné velké prostory pro umístění kočárků, 8 jízdních kol a spoluzavazadel;
  • moderní audiovizuální informační systém poskytující informace o jízdě vlaku a zastávkách všem cestujícím včetně nevidomých, slabozrakých nebo neslyšících osob, pro nevidomé a slabozraké budou uvnitř soupravy k dispozici také informační štítky v Braillově písmu.

Základní parametry jednotek RegioPanter řady 650.2

  • maximální rychlost 160 km/h;
  • výkon 1320 kW;
  • délka 52,9 m;
  • počet míst k sezení 140, z toho 8 v 1. třídě;
  • hmotnost obsazené soupravy 122 tun, hmotnost prázdné soupravy 105 tun;
  • bezbariérová – nízkopodlažní;
  • napájecí soustava 3 kV DC, 25 kV 50 Hz AC;
  • vlakový zabezpečovací systém ETCS.

Správa železnic otevřela opravenou budovu na zastávce Krnov-Cvilín

KRNOV, 30. září 2021

Na železniční zastávce Krnov-Cvilín se dnes uskutečnilo slavnostní otevření opravené budovy osobního nádraží. Úpravami prošly jak fasáda, tak i vnitřní prostory, které jsou navíc bezbariérově přístupné. Práce probíhaly od loňského června do srpna letošního roku.

Historie dnešní zastávky ve Cvilíně sahá do začátku osmdesátých let 19. století, kdy začala sloužit cestujícím na někdejší na Moravsko-slezské ústřední dráze z Olomouce do Opavy přes Krnov. Oprava a zateplení fasády byly stejně jako výměna oken a dveří s původním členěním realizovány s cílem přiblížit se historickému vzhledu budovy.

Opraveny byly prostory pro cestující a prodej jízdních dokladů i další provozní místnosti. Do hlavní budovy se přesunuly veřejné toalety, které jsou nyní přístupné i pro osoby s pohybovým omezením. K nové výbavě toalet patří také přebalovací pult. V části budovy vznikly komerční prostory vhodné k provozování drobného prodeje, případně rychlého občerstvení. V patře byly zachovány a opraveny dvě bytové jednotky. Přístupy do výpravní budovy jsou řešeny bezbariérově. Stavebními úpravami prošlo i navazující nástupiště a přednádražní prostor.

Oprava výpravní budovy navázala na již dříve dokončenou rekonstrukci části tratě mezi Opavou a Krnovem a byla připravována v souladu se záměrem města Krnov na úpravu přednádražního prostranství. Zhotovitelem prací s celkovými náklady ve výši téměř 20 milionů korun byla společnost STRABAG Rail.

Správa železnic pokračuje v intenzivní obnově nádražních budov v moravskoslezském regionu, kromě Cvilína zahrnuje v letošním roce ještě dalších čtrnáct lokalit. Opravené budovy už slouží cestujícím například v Kunčicích pod Ondřejníkem nebo Loukách nad Olší. Pracuje se v Bohumíně, Třinci či na nádraží Opava západ a oprav se dočkají i výpravní budovy v Kravařích ve Slezsku, Valšově a Ostravě-Svinově. Nejrozsáhlejším projektem v této části republiky je v současnosti jednoznačně rekonstrukce havířovského nádraží za více než 157 milionů korun, kterou Správa železnic v letošním roce dokončuje. Už od loňské první etapy stavby tam mohou cestující využívat nové odbavovací prostory.

Z velkých infrastrukturních staveb v kraji pokračuje rekonstrukce trati z Dětmarovic přes Petrovice u Karviné po státní hranici. Kromě odstranění propadu rychlosti je její součástí i rekonstrukce nástupišť ve stanicích Dětmarovice a Petrovice u Karviné včetně doplnění výtahů a také nástupišť v zastávce Závada. Stavba s celkovými investičními náklady přibližně 3 miliardy korun je spolufinancovaná Evropskou unií a částečně financovaná z úvěru EIB v rámci nástroje CEF Blending, dokončení je plánováno na příští rok.

V Táboře se bude slavit 150 let tratě z Vídně do Prahy, vyjede i parní lokomotiva

30.9.2021 - 11:05

Jízdy historických vlaků, výstava o historii železnice, přehlídka lokomotiv nebo osobní vůz prezidenta Edvarda Beneše. Na to vše se mohou těšit návštěvníci sobotní akce „Tábor s párou“. Ta bude oslavou 150. výročí tratě Vídeň – Tábor – Praha.

První říjnová sobota bude v Táboře patřit velkým oslavám. Od 9 do 16 hodin se totiž na místním vlakovém nádraží  bude slavit 150 let železničního spojení Vídeň – Tábor – Praha.  Akce dostala název „Tábor s párou“ a právě jízda s parní lokomotivou bude největším lákadlem.

Parní lokomotivou „Čtyřkolák“ (434.2186) se mohou návštěvníci svézt z Tábora do Chýnova a zpět a také mezi Táborem a Božejovicemi, jízdenky si mohou zájemci zakoupit v e-shopu Českých drah. Kromě parní lokomotivy se mohou návštěvníci svézt historickým motorovým vozem M 240.028 „Kachna“. Tento vůz pojede z Tábora do Milevska a zpět a také na trase Tábor – Chotoviny.

Návštěvníci sobotních oslav se mohou těšit i na bohatý doprovodný program. Čeká je například výstava lokomotiv a vozů, včetně Křižíkova vozu „Elinka“ nebo elektrické lokomotivy „Koloběžka“. Dále tu bude k vidění osobní automobil prezidenta Edvarda Beneše, model parní lokomotivy s flašinetem, výstava Velorexů, historická hasičská stříkačka či výstava o historii železnice a zájemci se mohou podívat také na modelové kolejiště v remíze v Táboře. Nebudou chybět ani hudební vystoupení, o zábavu se tak postará třeba kapela Švejk-band.

"Elinku", "Koloběžku" i prezidentův osobní automobil laskavě zapůjčilo Národní technické muzeum.

150 let trati Vídeň – Tábor – Praha

Z Vídně do Prahy přijel první vlak 14. prosince 1871. Na tehdejší nádraží Františka Josefa v Praze přivezl tento spoj pouhých devět cestujících. Tehdy soukromé zhruba 500 kilometrů dlouhé dráze se přezdívalo „knížecí dráha,“ protože mezi koncesionáři byla řada tehdejších významných šlechticů, mimo jiné i Schwarzenbergů. Celá trať se stavěla pět let.

Další informace o akci včetně jízdních řádů a cen jízdného jsou na portálu Vlakem na výlet.

Českou republikou projel Evropský vlak k Roku železnice

29. září 2021

V minulém týdnu mohli vidět fanoušci dopravy unikátní vlak, který zavítal do České republiky. Jednalo se o speciální vlak Connecting Europe Express. Ten vyjel z iniciativy Evropské komise, která letošní rok vyhlásila Rokem železnice. Klade tím veliký důraz na důležitost řešení mezistátní dopravy po kolejích, ale zároveň i význam tohoto oboru pro zaměstnanost i HDP. Vlak vyrazil 2. září z Lisabon a svou cestu zakončí 7. října v Paříži. V České republice bylo možné vidět vlak v šesti městech – v Petrovicích, Ostravě, Břeclavi, Brně, Praze a Plzni.

Setkání delegace ČR a Saska proběhlo u příležitosti příjezdu Connecting Europe Expressu do Prahy. Na svém jednání se zástupci Evropské komise v Praze prezentovaly společné priority v oblasti zrychlení mezistátního cestování na železnici. Za společné priority označili ministři Karel Havlíček a Martin Dulig zařazení celé vysokorychlostní trati z Prahy přes Ústí nad Labem do Drážďan do transevropské železniční sítě (TEN-T). Pozornost věnovali i financování železničních dopravních staveb z evropských zdrojů.

Marie Vopálenská, generální ředitelka ACRI toto doplnila: „Projekt evropského vlaku dokazuje to, že železnice se bude dále rozvíjet po celé Evropě a je zde obrovská příležitost pro české společnosti železničního průmyslu. Ten však potřebuje i exportní podporu při expanzi na trhy třetích zemí. Společnosti z těchto zemí snadno pronikají na evropský trh a podílí se na zakázkách. Nicméně pro evropské společnosti je to naopak na těchto trzích velmi obtížné. Některé trhy mají diskriminační podmínky, které nemohou evropské či české společnosti splnit.

Firmy v ACRI v roce 2020

Společnosti sdružené v ACRI v loňském roce zaměstnávaly 20 tisíc zaměstnanců a vytvářely obrat ve výši 76 miliard korun. Na těchto výsledcích se z více než 56 % podílí export. Navíc podle dopadové analýzy zpracované firmou Deloitte železniční průmysl vytváří HDP ve výši 1,4 %.

„Základem stability těchto firem jsou především jejich inovativní a konkurenceschopné výrobky a služby. Zásadní měrou se na tom také odráží nárůst poptávky po příměstské a městské železniční dopravě jak u nás, tak i v zahraničí. Toto je dáno velkým tlakem na dekarbonizaci dopravy. Je třeba si uvědomit, že kolejová doprava je jedním z klíčových druhů dopravy, který je důležitý pro zajištění udržitelné mobility. Což potvrdila i Evropská komise svojí iniciativou k Evropskému roku železnice i Evropským vlakem,“ doplňuje Marie Vopálenská.

Příklady exportních projektů firem ACRI

  • Metro – Varšava
  • Elektrické jednotky – Lotyšsko a Estonsko
  • Tramvaje – Slovensko, Německo, Turecko a Finsko
  • Zabezpečovací a řídící systémy – Slovensko, Litva, Polsko, Balkánské země, Malajsie, Ázerbájdžán a Gruzie
  • Kolejnice – Německo, Polsko a Kanada

Účastníci platformy se opět zabývali odstraňováním bariér na železnici

PRAHA, 29. září 2021

Správa železnic dnes společně s Národní radou osob se zdravotním postižením ČR uspořádala již tradiční setkání platformy, jejímž cílem je odstraňování bariér na železnici. Jednání se zúčastnili i zástupci většiny dopravců provozujících osobní železniční dopravu v České republice.

Po více než roční přestávce způsobené pandemií se u jednoho stolu opět setkali předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása, představitelé Správy železnic v čele s generálním ředitelem Jiřím Svobodou a zástupci osobních dopravců, konkrétně společností České dráhy, RegioJet, Leo Express, Arriva vlaky, GW Train Regio a Die Länderbahn CZ. Dalším účastníkem byl státní podnik Cendis, který provozuje jednotnou železniční jízdenku. Nad platformou převzal záštitu místopředseda vlády a ministr dopravy Karel Havlíček.

Ačkoli jsme se dnes sešli po delší pauze, neznamená to, že bychom i během pandemie nezůstali ve velmi úzkém kontaktu. Pravidelně řešíme konkrétní podněty a starosti našich klientů při cestování vlakem. Upřímně oceňuji, že naše témata berou všichni zúčastnění velmi vážně a že jsme dosáhli viditelných pozitivních změn. Do ideálního stavu je ještě daleko, ale základní cíle a priority jsou nastaveny a to vnímám jako velmi důležité,“ uvedl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása.

Správa železnic seznámila účastníky zasedání s dosavadním vývojem zpřístupňování železničních stanic a s výhledem do roku 2026. V rámci tohoto bloku mimo jiné zaznělo, že o nově zavedenou službu asistence ve stanicích, která byla odstartována v roce 2019, je mezi cestujícími velký zájem, o čemž svědčí například 1376 realizovaných asistencí ze strany Správy železnic jen za letošní srpen. „Na transevropské dopravní síti evidujeme již 57 % železničních stanic a zastávek s bezbariérovým nástupištěm. Do roku 2026 chceme v rámci aktuální rozpracovanosti stavební přípravy dosáhnout podílu až 77 %. Vše je samozřejmě podmíněno dosavadním trendem, charakterizovaným růstem finančních zdrojů,“ poznamenal generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. 

Dalším nově představeným nástrojem byla nová interaktivní mapa bezbariérové přístupnosti, která bude spuštěna ještě v letošním roce na webových stránkách Správy železnic. Díky svému grafickému vyjádření velmi komfortně doplní stávající informace o bezbariérových železničních stanicích a zastávkách, a to včetně informací o poskytování pomoci v konkrétní lokalitě.

Účastníci platformy byli taktéž seznámeni s projektem pořízení mobilních zdvihacích plošin pro osoby s omezenou schopností pohybu, který umožní rozšíření služeb vedoucích k navyšování přístupnosti železniční dopravy obecně. „Plánem Správy železnic je pořídit až 90 mobilních plošin, přičemž v první a druhé etapě se počítá s 61 plošinami v 37 lokalitách. Jejich pořízením ze strany Správy železnic k nim získají přístup všichni dopravci a tím se rozšíří i dostupnost pro cestující s omezenou schopností pohybu. Nákup plošin už schválila Centrální komise Ministerstva dopravy, zahájení výběrového řízení se plánuje na letošní čtvrté čtvrtletí,“ dodal k tématu Jiří Svoboda.

Zástupci dopravců a společnosti Cendis poté informovali přítomné o svých aktivitách a záměrech v oblasti zpřístupňování železniční dopravy. Současně byla definována témata, která je třeba v rámci nastavené spolupráce dále rozvíjet, například zkrácení objednávací doby přepravy lidí se zdravotním postižením.

Do medzinárodného vlaku EuroCity nastúpite od októbra už aj v Kútoch

28. 09. 2021

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informuje cestujúcich, že z dôvodu plánovaných výlukových prác bude od 4. 10. 2021 medzinárodný vlak EC 284 Metropolitan Slovenská strela (Bratislava hl. st. 5:15 – Praha hl. n. 9:38) zastavovať aj v železničnej stanici (ŽST) Kúty pre nástup a výstup cestujúcich. Doteraz vlak zastavoval v Kútoch len z dopravných dôvodov.

Cestovný poriadok EC 284 v Kútoch je nasledovný:

  • príchod 5:52 – odchod 5:53

 

Vlak bude v ŽST Kúty zastavovať do konca platného GVD 2020/21 a aj v pripravovanom GVD 2021/22.

Správa železnic vybrala zpracovatele dokumentace pro tunel do Berouna

PRAHA, 27. září 2021

Správa železnic vybrala zhotovitele aktualizace dokumentace pro územní řízení novostavby trati mezi Prahou-Smíchovem a Berounem, vedené z velké části v tunelu. Bude jím společnost SUDOP Praha, která nabídla cenu 90,3 milionu korun. Předpokládaná hodnota zakázky byla 119,9 milionu korun.

Mezi hlavní přínosy nové trati patří zkrácení jízdní doby vlaků v úseku Praha-Smíchov – Beroun na zhruba 12 minut, zrychlení a zkvalitnění regionálního spojení mezi Prahou a Berounem a také celou jihozápadní částí Středočeského kraje a v neposlední řadě zrychlení a zkvalitnění vnitrostátní i mezinárodní dopravy na trase Praha – Plzeň – Norimberk/Mnichov. Odlehčení současné přetížené železnice podél Berounky od dálkové osobní a nákladní dopravy zde umožní zvýšit frekvenci příměstských vlaků.

Nová dvoukolejná trať začne na upraveném výjezdu ze stanice Praha-Smíchov. V oblasti Barrandova se koleje zanoří do 24,7 kilometru dlouhého tunelu a vyústí v Berouně na novou mostní estakádu přes údolí Berounky. Na pražské straně bude vybudována odbočka na Branický most ve směru na Prahu-Krč. Nový tunel bude navržený na maximální rychlost 200 km/h.

Ražba bude z velké části prováděna plnoprofilovými tunelovacími stroji TBM v hloubce až 150 metrů pod povrchem. Zahájení stavebních prací se předpokládá v roce 2028 a dokončení o sedm let později.

Správa železnic pokračuje v přípravách zdvoukolejnění trati z Opatovic nad Labem do Hradce Králové

HRADEC KRÁLOVÉ, 27. září 2021

Příprava rekonstrukce stávající a vybudování nové koleje mezi Opatovicemi nad Labem a Hradcem Králové jde do další fáze. Správa železnic vypsala výběrové řízení na dodavatele záměru projektu. Samotné stavební práce začnou ve druhé polovině roku 2025, hotovo bude přibližně o dva roky později. Plánovaná investice dosahuje výše přes 4,4 miliardy korun.

Projekt naváže na již realizovanou modernizaci a přidání druhé koleje v úseku Stéblová – Opatovice nad Labem. Kromě zdvoukolejnění bude předmětem stavby zejména rekonstrukce stanice Opatovice nad Labem-Pohřebačka, kde budou odstraněna stávající nástupiště. Náhradou za ně dojde k vybudování nové zastávky Březhrad. Ta bude mít dvě nová nástupiště dlouhá 110 metrů s výškou nástupní hrany 550 mm nad kolejí a bezbariérovým přístupem.

Směrové vedení trati bude upraveno na rychlost 160 km/h. Vybrané železniční přejezdy nahradí mimoúrovňová křížení. V Březhradu se vybuduje nový podchod, který nahradí současný přechod pro pěší.

TRAKO 2021

27.9.2021

V dňoch 21. – 24.9.2021 sa na výstavisku AMBEREXPO v poľskom Gdaňsku uskutočnila druhá najvýznamnejšia akcia svojho druhu v Európe a prvá významná európska železničná výstava v „postcovidovom“ období. Na tejto výstave, zameranej predovšetkým na novinky a inovácie v železničnej doprave, sme prezentovali aj služby našej spoločnosti.

ZSSK CARGO sa predstavilo v spoločnom stánku so spolupracujúcimi, dcérskymi a sesterskými spoločnosťami Budamar Group, Inter Cargo, BTS a NH Trans, s ktorými spoločne pôsobíme na poľskom trhu. Naša súčinnosť pri zabezpečovaní prepráv nerastných surovín, najmä koksovateľného uhlia z prístavov v Gdansku a Gdyni, umožňuje expanziu aktivít ZSSK CARGO aj za hranicami Slovenska. V našom stánku, ktorý dominoval pavilónu E, v priebehu tohto týždňa prebiehali významné intenzívne rozhovory: pri našich rokovacích stoloch sa počas výstavy vystriedalo množstvo  existujúcich i potenciálnych zákazníkov a spolupracovníkov. Zvýšený záujem o náš stánok potvrdil, že v tejto zostave spolupracujúcich firiem dokážeme poskytnúť aj na vysoko konkurenčnom poľskom trhu konkurencieschopné dopravné riešenia. Obchodný tím ZSSK CARGO z Košíc využil aj príležitosť navštíviť prístav v Gdyni, kde im predstavitelia HES Gdynia Bulk Terminal priblížili efektívne spôsoby prekládkových procesov: prekládku až 70 000 ton uhlia na vozne ZSSK CARGO, váženie vozňov vážia, prípravu ucelených súprav pred ich takmer tisíc kilometrovou cestou do Hanisky pri Košiciach.

Novinky z TRAKO 2021

Výstava TRAKO sa odohráva každé dva roky a svoje novinky tu predstavujú najmä výrobcovia techniky, dodávatelia rôznych komponentov, ale aj všetci významní poľskí výrobcovia a dopravné spoločnosti. Medzi nimi aj spoločnosti, s ktorými intenzívne spolupracujeme v cezhraničných prepravách. ČD Cargo vo svojom stánku predstavilo moderné riešenie platformy Innofreight, kým zo strany domáceho PKP Cargo zaujal nový, šesťnápravový rušeň z produkcie spoločnosti Newag – Dragon 2. Tento rušeň, s výkonom 5 MW na jednosmernom a až 7,2 MW na striedavom napätí, bol už štvrtým zo série 24 objednaných touto spoločnosťou. Hoci ich dodávky boli odsunuté až na rok 2022, zaujímavosťou je, že prebieha schvaľovanie tohto typu vozidla aj pre prevádzku na Slovensku a v Čechách.

Plejáda nových rušňov a vlakov 

O najväčší rozruch z hľadiska nových objednávok sa postarala rastúca poľská lízingová spoločnosť Cargounit, ktorá si objednala až 30 viacsystémových rušňov Siemens Vectron, pričom potvrdila aj kúpu troch jednosmerných rušňov Alstom TRAXX DC3, z ktorých jeden bol sprístupnený aj priamo v koľajisku výstaviska. Vystavené boli aj súpravy push-pull pre Moravsko-sliezsky kraj od Škoda Transportation, elektrické jednotky od švajčiarskeho výrobcu Stadler, aj domácich výrobcov Newag, či ZPH. Medzi nimi aj jednotka od poľského výrobcu Pesa pre českého operátora Regiojet, ktorý ich čoskoro plánuje nasadiť  v ústeckom kraji.

Alternatívne pohony

Ak by sme mali zhodnotiť tie najinovatívnejšie technológie, ktoré boli predstavené počas TRAKO 2021, v tomto smere musíme spomenúť najčastejšie skloňovaný vodíkový pohon. A to nielen v teoretickej rovine. Spoločnosť Pesa tu uviedla prvý posunovací rušeň na vodíkový pohon na báze bežného poľského posunovacieho rušňa SM42. Jeho unikátny vzhľad jednoznačne zaujal každé oko a o tom, že sa nejedná len o koncept, svedčí aj záujem o jeho kúpu energetickou spoločnosťou PKN Orlen. Vodíkový pohon v reálnej prevádzke predstavila aj spoločnosť Alstom, demonštráciou vodíkovej jednotky iLint priamo na výstavisku. Alternatívne a duálne pohony však naberajú na dôležitosti naprieč celým spektrom európskych výrobcov vlakov. Dôkazom toho bola jednotka Newag Impuls 2 s označením HYBRIDA. Napriek slovu hybrid sa v tomto prípade jednalo o dvojzdrojovú jednotku, schopnú fungovať pod elektrickým napätím, aj v dieselovom režime. Všetky tieto inovácie svedčia o tom, že železničný priemysel zavádza inovácie tak, aby preprava tovaru i osôb po koľajniciach zostala aj naďalej tou najekonomickejšou a predovšetkým najekologickejšou suchozemskou dopravou.

ČR je důležitým článkem v síti plánované rychlé evropské železnici. Chce maximálně využít zdroje EU

25.9.2021

Delegace ČR a Saska dnes na svém jednání se zástupci Evropské komise v Praze prezentovaly společné priority v oblasti zrychlení mezistátního cestování na železnici. Za společné priority označili ministři Karel Havlíček a Martin Dulig zařazení celé vysokorychlostní trati z Prahy přes Ústí nad Labem do Drážďan do transevropské železniční sítě (TEN-T). Pozornost věnovali i financování železničních dopravních staveb z evropských zdrojů. Setkání proběhlo u příležitosti příjezdu Connecting Europe Expressu (CEE, Evropského vlaku propagujícího železniční dopravu) do Prahy.

ČR je důležitým článkem v síti plánované rychlé evropské železnici. Chce maximálně využít zdroje EU

„Jsem rád, že jsme dnes mohli společně se saskými kolegy prezentovat Evropské komisi společný zájem na zařazení vysokorychlostní trati přes Ústí nad Labem do Drážďan do co nejvyšší vrstvy TEN-T sítí. Z důvodu možnosti spolufinancování z evropských zdrojů je to pro nás spolu s novými tratěmi Praha-Brno či Přerov-Ostrava jedna z priorit,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček s tím, že to, ve které vrstvě sítě se tyto trasy nakonec ocitnou, bude předmětem dalších debat. 

Jednání se věnovalo i financování staveb rychlých spojení. Důležitou informací je to, že EK plánuje  vytvořit specifickou vrstvu pro klíčové evropské projekty strategického zájmu s požadovaným termínem dokončení k roku 2040, které by mohly být spolufinancovány z připravovaných evropských finančních nástrojů. 


„Peníze z CEFu potřebujeme především na přípravu a následné budování našich velkých strategických staveb, proto chceme mít co nejvíc projektů v core vrstvě transevropských sítí. Je důležité uvědomit si, že bez vysokorychlostní železnice mezi Prahou a Brnem se rychlé spojení mezi Berlínem, Drážďany, Prahou, Brnem, Vídní či Bratislavou a Budapeští zásadně nezlepší a toto spojení nebude hrát důležitou roli v rámci evropských železničních koridorů. A oceňuji, že si toho je Evropská komise vědoma,“ doplňuje ministr Havlíček.

ČR se přípravě VRT intenzivněji věnuje od roku 2017, kdy byl vládou schválen Program rozvoje Rychlých spojení v ČR. Vláda se tak jasně vyjádřila k podpoře tohoto systému a k ambici takový projekt v tuzemsku realizovat. Potom se v dalších letech plně rozběhly přípravy jednotlivých ramen v souladu s požadavky stavebního zákona na jednotlivé stupně. Příprava je nyní nejdále u úseku Praha-Běchovice - Poříčany a u Krušnohorského tunelu, u kterých lze očekávat, že by právě tyto stavby mohly být zahajovány jako první. Více informací o VRT v ČR naleznete zde

Skupina Škoda Transportation uspěla u zakázky za miliardu korun na servis el. jednotek pro ČD

Skupina Škoda Transportation uspěla u zakázky za miliardu korun na servis elektrických jednotek pro České dráhy

Skupina Škoda Transportation bude ve svém závodě v Šumperku zajišťovat periodické obnovy elektrických jednotek pro České dráhy. Jedná se o jednotky RegioPanter a InterPanter. Doba trvání zakázky je pět let a je ve výši bezmála jedné miliardy korun. Skupina Škoda Transportation je předním evropským výrobcem vozidel pro hromadnou dopravu a dlouhodobě také zajišťuje servis, opravy či modernizace nejen vozidel z vlastní výroby.

„Již bezmála 75 let pracujeme na tom, aby všechny vlaky našich zákazníků spolehlivě jezdily v té nejlepší kondici. Jsme velice rádi, že si nás České dráhy vybraly jako partnera pro údržbu Panterů na dalších 5 let. Vnímáme to jako velký závazek a zároveň jako dobrou zprávu dlouhodobé perspektivy a stability pro naše šikovné zaměstnance
a obchodní partnery. Velmi si vážíme důvěry Českých drah a těšíme se na další úspěšnou spolupráci,“ říká Aleš Měrka, generální ředitel společnosti Škoda Pars, která má sídlo v Šumperku.

„Jednotky RegioPanter dodané v roce 2012 mají najeto už kolem 1,5 milionu kilometrů. Abychom plnili podmínky ECM (evropský údržbový řád) i v dalších letech, tak jako u Panterů doposud, vysoutěžili jsme dodavatele pro provádění periodických obnov i v následujícím období. Každá souprava tak má zajištěný komplexní servis a vyšší stupně oprav, které se provádějí po najetí každých 900 000 kilometrů,” vysvětluje Ivan Bednárik, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

„Rámcová zakázka se týká pravidelné obnovy elektrických jednotek RegioPanter řad 440, 640, 650 a InterPanter řad 660 a 661 po dobu následujících 60 měsíců. Celkem se jedná o provedení pravidelné údržby 41 jednotek,“ doplňuje Michal Kraus, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro servis.

"Servisní služby jsou nedílnou součástí naší nabídky. Zajišťujeme tyto služby nejen pro naše produkty, ale máme bohaté zkušenosti i s produkty dalších výrobců. Aktuálně poskytujeme full servis metra v Praze, tramvají v Tampere a připravujeme se na full servis elektrických jednotek pro Jihomoravský kraj."

Petr Brzezina, Prezident skupiny Škoda Transportation.

Na pražském hlavním nádraží se otevírá prodloužený podchod

PRAHA, 24. září 2021

Správa železnic dnes otevírá, zatím v provizorním režimu, prodloužený severní podchod na největším českém osobním nádraží, díky kterému se zkrátí cesta z centra města do přilehlých městských částí. Stavební práce trvaly přibližně 16 měsíců a za 219,55 milionu korun je realizovalo sdružení firem MTS+HT CZ – Podchody hl. n., jehož společníky jsou Metrostav a HOCHTIEF CZ.

Prodloužený podchod výrazně pomůže obyvatelům Vinohrad a Žižkova i těm, kdo zde pracují nebo studují. Výrazně se jim zkrátí docházková vzdálenost nejen přímo na hlavní nádraží, ale i do centra města,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Na samotný podchod navazuje pěší trasa, která ústí do Seifertovy ulice, přímé napojení má i komerční centrum Churchill Square. Výstup z podchodu je plně bezbariérový, k dispozici je schodiště, dvojice eskalátorů a výtah.

Před osmi lety spočítala skupinka vysokoškoláků, že za jednu pracovní směnu přeběhne přes koleje asi 1200 lidí. Teď už lidé nebudou mít důvod takhle nebezpečně hazardovat. Je tady nejen funkční, ale i pohodlný podchod moderního střihu doplněný o upravené okolí,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček.

Stavební práce na prodloužení podchodu začaly vloni v květnu a zahrnovaly mimo jiné i potřebné přeložky kolejí, stávajícího kabelového kolektoru a vodovodu a úpravy kanalizace. Během stavby došlo ke změně typu zastřešení výstupu z podchodu.

Realizovaný návrh je na české železniční síti unikátní. Celá konstrukce byla provedena z pohledového betonu, v místě svítidel byl vytvořen architektonický tvar „přilbice“. Tvaru se povedlo docílit pomocí bednění vytištěného na 3D tiskárně. Samotná betonáž probíhala ze dvou směsí betonu, kdy technologové dodávající beton určovali přesný čas, kdy se použije druhá směs, aby bylo docíleno správného vzhledu konstrukce. Architekti navrhli i pobytové schody na přístupovém chodníku, kde si mohou lidé v klidu sednout a pozorovat provoz na vlakovém nádraží.

Těší nás, že se podařilo toto náročné dílo zrealizovat podle požadavků investora. Věříme, že dokončovací práce neomezí zdejší obyvatele ani cestující při využívání této dlouhá desetiletí požadované zkratky mezi důležitými centrálními městskými částmi,“ zdůraznil za zhotovitele generální ředitel Metrostavu Jaroslav Heran.

Podchod vítám a moc děkuji Správě železnic a zhotovitelům za realizaci stavby. Po mnoha letech se Praha 3, zejména pak část kolem Seifertovy ulice, VŠE a dolního Žižkova, dočká důstojného přístupu na hlavní nádraží, metro C a dále do centra města. Jsem moc rád, že se to povedlo," říká Pavel Dobeš, místostarosta městské části Praha 3.

Podchod bude plně přístupný od 24. září, v následujících týdnech budou probíhat pouze dokončovací práce zejména na úpravě okolí výstupu z podchodu. Podél části upravované areálové komunikace se dokončí oplocení a venkovní osvětlení. Nová část podchodu dostane také příslušný informační a orientační systém. Prodloužení podchodu přispěje ke zvýšení bezpečnosti a zabrání možným střetům chodců a vlaků.

Pro cestující v Praze se otevřela nová stanice na Zahradním Městě

PRAHA, 24. září 2021

Cestující mohou ode dneška využívat novou železniční stanici Praha-Zahradní Město. Slavnostního předání stavby veřejnosti se dnes, stejně jako v případě prodlouženého severního podchodu na hlavním nádraží, zúčastnili premiér Andrej Babiš a ministr dopravy Karel Havlíček. Stanice na Zahradním Městě je součástí nově vybudovaného přestupního terminálu, který výrazně zkvalitní cestování veřejnou dopravou v této části metropole.

Jsem rád, že se nám už během probíhající stavby mezi hlavním a hostivařským nádražím dařilo zlepšovat nejen komfort pro cestující, ale také pro občany přilehlých městských částí. Kromě otevření nové zastávky v Edenu k tomu přispělo i prodloužení podchodu pod vršovickým nádražím směrem na Nusle. Teď se výrazně zkvalitnila dostupnost oblasti Zahradního Města, kterou dosud obsluhovaly pouze tramvaje a autobusy,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.  

Nová stanice na Zahradním Městě se stejně jako zastávka Praha-Eden nachází na traťové přeložce, kterou Správa železnic vybudovala v rámci modernizace úseku Praha-Hostivař – Praha hl. n. Vlaky zde nyní mohou využívat kapacitnější čtyřkolejnou trať. Přínosem je rovněž zkrácení trasy o 232 metrů a traťová rychlost až 120 km/h, což se pozitivně projeví na zkrácení jízdních dob vlaků. Velká část Pražanů navíc získala lepší dostupnost vlakové dopravy než v případě původní tratě přes zastávku ve Strašnicích.

Železniční stanice na Zahradním Městě je důležitá nejen jako součást železničního koridoru Hostivař – Praha hl. n., ale i jako přestupní terminál, který výrazně zkvalitní cestování integrovanou dopravou v této části metropole,“ říká ministr dopravy Havlíček a doplňuje: „Ve vytváření přestupních bodů propojujících železnici s autobusy a tramvajemi je budoucnost ekologické a pro občany komfortní veřejné dopravy.“ 

Výstavbu tzv. Koridoru Hostivař zahájila Správa železnic v květnu 2018. Kompletní rekonstrukcí prošla stanice Praha-Vršovice, která byla rozšířena o nové nástupiště č. 4. Bezbariérový přístup je zajištěn šikmými chodníky. Kromě výstavby nové stanice a zastávky je třeba zmínit rekonstrukci devíti stávajících a výstavbu jednoho nového mostního objektu. Ve stanicích Praha-Vršovice a Praha-Zahradní Město bylo současně vybudováno nové zabezpečovací zařízení. „Jako zajímavost lze uvést, že ze stavby bylo odvezeno téměř půl milionu tun materiálu, v drtivé většině zeminy a kamenné sutě. K tomu se využilo kromě 1 580 nákladních aut také 640 vlaků,“ přibližuje rozsah stavebních úprav Jiří Svoboda. 

Jsme přesvědčeni, že právě tento projekt desetiletí, nazývaný vzhledem ke čtyřkolejné trati též železniční dálnicí, přispěje ke zvýšení komfortu cestujících v dotčených částech hlavního města i sousedního Středočeského kraje. A že ji ocení nejen fanoušci fotbalové Slavie díky nové stanici Eden, ale i ekologové, protože umožní přesednout z automobilů na rychlé a bezpečné vlakové spojení mnoha lidem, kteří dojíždějí za prací do centra města,“ říká za sdružení zhotovitelů generální ředitel Metrostavu Jaroslav Heran.

Samotná stanice Praha-Zahradní Město se nachází v místě křížení s rozšířenou Průběžnou ulicí. Tvoří ji dvě ostrovní a jedno vnější nástupiště, přístup na ně zajišťují schody, výtahy a eskalátory. Ty propojují celý terminál, jehož součástí jsou i zastávky tramvají a autobusů v podjezdu. Zde mají cestující k dispozici rovněž čekárnu a odbavovací prostory.      

Celkové investiční náklady akce s názvem Optimalizace traťového úseku Praha Hostivař - Praha hl. n., II. část - Praha Hostivař - Praha hl. n. činí 5 361 916 009 Kč bez DPH. Projekt je spolufinancovaný Evropskou unií z Nástroje pro propojení Evropy (CEF). Míra podpory EU z programu CEF je 82,14 % ze způsobilých nákladů, maximální výše dotace představuje částku 110 309 931,07 eur, tedy zhruba 3 065 733 604 Kč. Národní financování zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury.

Zhotovitelem stavby je společnost MTS + SwieR + SMP – Hostivař II, kterou tvoří Metrostav (vedoucí společník), Swietelsky Rail CZ a SMP CZ.

Stavba je dnešním dnem je předána veřejnosti. V následujících měsících ještě proběhnou některé dokončovací práce, spočívající například v aktivaci technologických prvků, terénních úpravách nebo lokálních úpravách nástupišť. Ty ale již nebudou mít na cestující významnější vliv.

Vlaky RegioSpider vyjely na trať z Postoloprt do České Lípy

24.9.2021 - 9:44

Na železniční lince U11 Postoloprty – Louny – Česká Lípa nově nasazují České dráhy čtyři motorové vozy řady 841.2 Stadler RegioShuttle RS1. Tyto vozy zakoupil národní dopravce na konci loňského roku od německého dopravce SWEG. Vlaky v budoucnu projdou modernizací.

„Nové soupravy nabízejí modernější a uživatelsky příjemnější prostor a díky své nízkopodlažnosti umožňují lepší přístup cestujícím se zdravotním handicapem, s kočárky a jízdními koly. Podvozkový pojezd vozidla navíc lépe absorbuje nerovnosti kolejiště a tím zásadně zlepšuje jízdní komfort,“ popisuje náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Jiří Ješeta.

S nízkopodlažními motorovými vozy Stadler RS1 se už cestující na lince U11 setkávali v úseku z Postoloprt do Loun. Po ukončení letní výluky mezi Louny a Libochovicemi budou nyní tyto soupravy jezdit v celé délce linky z Postoloprt až do České Lípy. Provoz linky aktuálně zajistí celkem čtyři vozy řady 841.2 Stadler RS1 společně se čtyřmi soupravami řady 814 RegioNova. Vozidla prozatím zůstanou v původním laku německého dopravce. Počet jednotek Stadler RS1 na této lince by se měl postupně zvyšovat a v budoucnu by tato vozidla měla zcela nahradit zbývající RegioNovy.

Motorové vlaky řady 841.2 byly vyrobeny v roce 1997 a České dráhy je na konci loňského roku získaly od německého dopravce SWEG. „Od německého dopravce jsme zakoupili celkem 22 těchto souprav a máme v plánu jejich velkou modernizaci.  V rámci ní budou tyto vlaky vybaveny klimatizací, elektrickými zásuvkami a Wi-Fi připojením. Upraven bude audiovizuální informační systém a dojde i k přečalounění sedaček a přelakování skříní vozidel,“ uzavírá Jiří Ješeta

Kromě Ústeckého kraje by měla tato vozidla už brzy jezdit také ve Středočeském kraji na tratích z Kralup nad Vltavou do Loun a do Velvar. V průběhu roku 2023 by se pak mělo 11 souprav Stadler RS1 objevit také v Pardubickém kraji, a to například na tratích Česká Třebová – Dzbel, Choceň – Litomyšl nebo Svitavy – Žďárec u Skutče.

V Gdaňsku proběhla evropská premiéra jednotky PESA654 RegioJet pro regionální spoje v Ústeckém kraji

22.09.2021, Vlaky Regiojet CZ

RegioJet investuje do nových souprav. Dnes v Gdaňsku na veletrhu TRAKO oficiálně představil nové jednotky PESA, které od příštího roku nasadí na regionální spoje provozované v Ústeckém kraji.

Největší ryze soukromý osobní železniční dopravce ve střední Evropě, RegioJet, a zástupci předního evropského výrobce železniční techniky – polské společnosti PESA Bydgoszcz SA za přítomnosti zástupců Ústeckého kraje dnes na veletrhu kolejové techniky TRAKO v polském Gdaňsku oficiálně představili první elektrickou jednotku PESA 654 RegioJet. Jednotky jsou pro dopravce RegioJet v netradiční zeleno-žluté barevné kombinaci – odpovídající zbarvení Dopravy Ústeckého kraje.

Jednotky PESA 654 RegioJet jsou dvoudílné vícesystémové elektrické soupravy, které RegioJet nasadí na regionální osobní vlaky provozované na objednávku Ústeckého kraje. Celkem RegioJet pořizuje 7 souprav; hodnota zakázky je více než půl miliardy Kč.

Aktuálně jsou zkompletovány již dvě ze sedmi souprav, dokončování dalších bude probíhat v následujících týdnech. Druhá souprava zahájí v následujících dnech proces schvalování a testovacích jízd na zkušebním okruhu VÚŽ u Velimi.

Jakmile budou zkoušky úspěšně završeny, předpokládá RegioJet postupné nasazení do provozu na linkách U1, U5, U7, U13, U16 a v rámci doplňkových výkonů v Ústeckém kraji.

Radim Jančura, majitel společnosti RegioJet, k představení nových souprav pro Ústecký kraj poznamenává: „Nasazení nových souprav PESA bude znamenat výrazný kvalitativní skok v regionální železniční dopravě v Ústeckém kraji a v České republice. Naplníme očekávání cestujících a objednatele, která vedla k vyhlášení poptávkového řízení, ve kterém RegioJet zvítězil právě s nabídkou vozidel PESA. Cestující a Ústecký kraj tak budou dostávat nejvyšší kvalitu vozového parku za nejvýhodnější cenu.“

"Jsme hrdí na to, že vlaky PESA budou v České republice jezdit u nového dopravce a na nových trasách. Jedná se o premiérové nasazení vícesystémových jednotek PESA 654 na evropských železnicích. RegioJet vyhrál výběrové řízení v Ústeckém kraji s nabídkou vozidel PESA a dosáhne dalšího úspěchu, kdy cestující ocení komfort a bezpečnost cestování v těchto jednotkách," doplnil Krzysztof Zdziarski, generální ředitel společnosti PESA Bydgoszcz SA.

S dopravcem RegioJet se cestující na krajské železnici setkávají již od prosince 2019 a nyní se mohou těšit na nové soupravy PESA, které přispějí k lepšímu pohodlí a vnímání železnice mezi cestujícími v Ústeckém kraji. Jsme rádi, že se některé regionální železniční linky dostanou na úroveň cílové kvality, kterou budeme rádi propagovat a věříme, že zvýší oblibu a vytížení tohoto nejen obrazně „zeleného“ dopravního módu. Všechny soupravy budou v zelené barvě typické pro naší krajskou regionální dopravu. Jednotky budou nasazeny výhradně na linky, kde jak předchozí dopravce, tak i dnešní provoz RegioJetu dočasným vozovým parkem, byl zajištěn motorovými vozy se vznětovými motory. Přínos životnímu prostředí je tak nesporný,“ řekl radní za Ústecký kraj pro oblast dopravy a silničního hospodářství Marek Hrabáč.

Jednotky PESA 654 RegioJet - nový komfort cestování a služby pro cestující

Pořizované jednotky PESA 654 RegioJet jsou dvoučlánkové soupravy elektrické trakce s napájením pro stejnosměrnou a střídavou trakci. Jsou tedy připraveny i na přepnutí stejnosměrné napájecí soustavy na střídavou v síti Správy železnic. Soupravy jsou plně bezbariérové - vozidlo je nízkopodlažní, výška nízké části podlahy a vstupních vestibulů je 600 mm nad temenem kolejnice. Dveře jsou vybaveny asistenčním schůdkem ve výšce 600 mm. Kapacita soupravy je 154 cestujících.

Interiér je klimatizovaný a prostor pro cestující je vybaven zásuvkami pro 230 V a vozidla jsou vybavena sítí Wi-Fi pro zákaznické připojení na internet. Ve vozidle je zajištěno WC pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace a soupravy také umožňují přepravu dětských kočárků a jízdních kol. Vozidlo je vybaveno akustickým a vizuálním informačním systémem pro hlášení zastávek a dalších dopravních informací pomocí palubního počítače. Sedadla pro cestující jsou polstrovaná s opěrkami hlavy a rukou (v případě krajních sedadel). Vozidlo je také vybaveno centrálním ovládáním dveří s výběrem strany, nástupní dveře jsou vybaveny ochranou proti sevření. Výrazné zlepšení komfortu pocítí cestující i během samotné jízdy – a to díky dvounápravovým podvozkům a kvalitnímu systému odpružení.

Jednotky PESA 654 RegioJet mají maximální rychlost 160 km/hod a jsou také vybaveny veškerým moderním zabezpečením – včetně vlakového zabezpečovače ETCS.

Do výroby jednotek nepříznivě zasáhla pandemie Covid 19, kdy dodavatelé po určitou část roku 2020 a 2021 nemohli dodávat díky potřebné pro výrobu. Postupné zahájení provozu jednotek s cestujícími je tak v koordinaci s Ústeckým krajem naplánováno v průběhu prvního pololetí roku 2022.

IMG_6614RegioJet logo

Železniční nákladní dopravci jednali ve Špindlerově Mlýně

23.9.2021

V hotelu Harmony ve Špindlerově Mlýně se 23. září 2021 sešli zástupci železničních nákladních dopravců na 4. konferenci sdružení ŽESNAD.CZ. Konferenční sál zaplnilo více než 200 účastníků, nejen členů sdružení, ale i zajímavých hostů, včetně ministra dopravy a vicepremiéra Karla Havlíčka, zástupců Správy železnic a dalších organizací působících na železnici.

Konferenci zahájil prezident ŽESNAD.CZ pan Martin Hořínek, na něhož navázali Karel Havlíček a Martin Kolovratník, poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Další blok byl věnován zajímavému tématu vztahů na železnici a bezpečnosti. Tradičně poutavé bylo vystoupení generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody, na něhož navázal Michal Gajdoš z představenstva ŽESNAD.CZ, který železnici prezentoval jako jeden z nejbezpečnějších způsobů dopravy. Tématu se dále věnoval i náměstek ministra dopravy Jan Sechter.

Další blok zaměřený na podporu železniční nákladní dopravy zahájil Tomáš Tóth, předseda představenstva ČD Cargo. Zaměřil se mimo jiné na to, co očekáváme od železniční nákladní dopravy 21. století, jakými nástroji může dojít k modal shiftu. Neméně zajímavé bylo i vystoupení Jindřicha Kušníra, ředitele odboru O130 Ministerstva dopravy, který hovořil o možné finanční podpoře ETCS, přestavby vozidel na střídavou trakci nebo implementaci tichých brzdových špalíků. Zmínil také podporu z operačního programu zaměřenou na výstavbu terminálů nebo železničních vleček. Poslední prezentující, pan Mojmír Nejezchleb, náměstek generálního ředitele Správy železnic pro modernizaci dráhy, informoval o infrastrukturních opatřeních ke zvýšení podílu železniční nákladní dopravy.

Nové vlaky, více komfortu a rozšíření služeb, to bude jízdní řád 2022 v režii Českých drah

23.9.2021 - 12:38

České dráhy nasadí v jízdním řádu 2022 na vlaky Západní expres a Krušnohor nejmodernější soupravy InterJet, na regionální spoje z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm vyjedou patrové soupravy push-pull, dvě desítky zbrusu nových bezbariérových RegioPanterů obslouží regionální linky v Plzeňském, Středočeském a Jihočeském kraji a klimatizované vozy EC / IC nahradí v rychlících „koženky“. Více vlaků nabídne bezbariérové cestování, Wi-Fi, možnost dobíjet cestovní elektroniku. Novinkou bude rozšířená možnost dobíjení elektrických vozíků handicapovaných osob nebo elektrokol.

„S jízdním řádem 2022 nás čeká největší revoluce v kvalitě, komfortu a rozsahu nabízených služeb od nasazení Railjetů před 7 lety. Do provozu nasadíme nové vlaky v hodnotě zhruba 9 miliard korun. Velká část z nich začne jezdit od začátku nového jízdního řádu a další podle plánu nasadíme v průběhu roku 2022,“ říká Ivan Bednárik, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Největší novinkou budou moderní soupravy InterJet, jak dokládají slova Ivana Bednárika: „Po éře Pendolina a Railjetů, které v minulosti znamenaly zlomové okamžiky v komfortu a službách v dálkové dopravě, nyní přichází éra InterJetů, které jsou ještě lepší než jejich populární předchůdci. Nasadíme je na linky ‚Západní expres‘ a ‚Krušnohor‘. Poprvé v centrální Evropě budou vlaky vybaveny speciálními okny, která lépe propouští mobilní signál, aby se v nich dalo lépe telefonovat. V první třídě jsou bezdrátové nabíječky a novinkou budou i zásuvky na dobíjení elektrických vozíků a elektrokol.“

Jednotky však nebudou mít restaurační vůz, což odpovídá současnému trendu mezi objednateli zajistit provoz vlaků na kratší a střední vzdálenosti co nejefektivněji s nízkými náklady. České dráhy však v těchto spojích nabídnou drobné občerstvení přímo na místech cestujících prostřednictvím mobilního minibaru.

Koženky půjdou z kola ven

„Ve velké míře se pustíme do náhrady starších vozů, takzvaných ‚koženek‘, v obyčejných rychlících. ‚Koženky‘ zmizí z plánovaných oběhů v mnoha vlacích a nahradíme je klimatizovanými vagóny s řadou služeb, jako je Wi-Fi nebo zásuvky na dobíjení cestovatelské elektroniky. Většina našich rychlíků tak nabídne komfort vlaků EC / IC,“ doplňuje Ivan Bednárik.    

Konkrétní příklady změn vyjmenovává Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu: „Kvalitativní skok zaznamenají cestující v rychlících ‚Vltava‘ a ‚Lužnice‘ z Prahy přes Tábor do Českých Budějovic a Českých Velenic a v rychlících ‚Vysočina‘ z Prahy přes Havlíčkův Brod do Brna. Tam odstavíme nejvíce ‚koženek‘ a nahradíme je moderními vagóny. Jednotlivé komfortní vozy pak doplníme také do rychlíků ‚Hradečan‘ a ‚Krakonoš‘ z Prahy do Hradce Králové a Trutnova a do rychlíků ‚Bouzov‘ z Brna do Olomouce a Šumperka. Starší vozy pak budeme používat jako zálohu, např. při posilování dopravy nebo jako operativní náhradu.“  

Nové soupravy v regionální dopravě nabídnou Wi-Fi nebo nabíjení elektrokol

Moderní soupravy zamíří i na regionální linky. „S novým jízdním řádem a během roku 2022 nasadíme na linku Ostrava – Frenštát pod Radhoštěm nové patrové jednotky push-pull a RegioPantery zamíří na linku P2 z Klatov přes Plzeň a Rokycany do Berouna a na regionální linky v Jihočeském kraji. Díky tomu vyřadíme z každodenního provozu desítky velkoprostorových vozů z přelomu 80. a 90. let,“ doplňuje Jiří Ješeta. Nové jednotky nahradí např. vozy typu Bdtmee z bývalé NDR přezdívané „Honecker“, ale především vozy řad Bdt, Bdtee nebo vozy se služebním oddílem BDs.    

Moderní regionální soupravy nabídnou cestujícím služby na úrovni dálkových expresů. Jsou klimatizované, plně bezbariérové, vybavené zásuvkami a USB konektory pro dobíjení cestovní elektroniky a nově i výkonnými zásuvkami 230 V pro dobíjení elektrických vozíků handicapovaných cestujících a elektrokol. Soupravy push-pull na Ostravsku budou mít i speciální okna umožňující lepší průchod mobilního signálu, podobně jako InterJet.     

České dráhy budou během jízdního řádu 2022 uvádět do provozu také další modernizovaná vozidla, např. v Olomouckém kraji jde o motorové jednotky Stadler GTW, a v dalších soupravách budou rozšiřované služby, např. v motorových soupravách v Královéhradeckém kraji.

Změny ve vnitrostátní dopravě

U dálkových vlaků nedochází k významným změnám. Na všech linkách operovaných Českými drahami zůstává zachován současný rozsah provozu a jen minimálně, v rozsahu jednotlivých minut, se upravují cestovní doby a časy odjezdů a příjezdů. 

K větším změnám dochází u těchto linek:

Ex 6 Západní expres Praha – Plzeň – Cheb

Vlaky budou během jízdního řádu 2022 operované jednotkou InterJet, které budou vybaveny speciálními okny propouštějícími signál mobilních telefonů, v 1. třídě bezdrátovými nabíječkami mobilních telefonů a elektrickými zásuvkami 230 V pro nabíjení elektrických vozíků handicapovaných a elektrokol. Spoje nabídnou všechny dosavadní služby: Wi-Fi, el. zásuvky a USB konektory, přepravu osob na vozíku, kočárků a jízdních kol, dětské kino atd.   

R9 Vysočina Praha – Havlíčkův Brod – Brno

V soupravě bude zařazen větší počet klimatizovaných vozů, které byly v minulosti řazeny ve vlacích EC / IC. Půjde o oddílové a velkoprostorové vozy (Bee238, Bpee237). Rozšíří se nabídka Wi-Fi připojení a možnosti dobíjení elektroniky cestujících.   

R 10 Hradečan a Krakonoš Praha – Hradec Králové – Trutnov

Z kmenové soupravy bude vyřazen poslední vůz starší konstrukce (BDs). Souprava nabídne přepravu jízdních kol formou spoluzavazadla. 

R 12 Bouzov Brno – Olomouc – Šumperk

Do soupravy budou zařazeny klimatizované kombinované vozy 1. a 2. třídy vybavené Wi-Fi a zásuvkami pro napájení elektroniky (ABpee). Službu Wi-Fi nabídne více vozů v soupravě. V soupravě budou i nadále zařazeny také dva modernizované osobní vozy typu Bdtee. 

R 15 Krušnohor Praha – Ústí nad Labem – Karlovy Vary – Cheb

Spoje budou během jízdního řádu 2022 operované jednotkou InterJet, které budou vybavené speciálními okny propouštějícími signál mobilních telefonů, v 1. třídě bezdrátovými nabíječkami mobilních telefonů a elektrickými zásuvkami 230 V pro nabíjení elektrických vozík handicapovaných a elektrokol. Spoje nabídnou všechny dosavadní služby: Wi-Fi, el. zásuvky a USB konektory, přepravu osob na vozíku, kočárků a jízdních kol, dětské kino atd.   

R 17 Vltava Praha – České Budějovice a Lužnice Praha – České Velenice 

Vlaky nově zastaví ve stanici Praha-Zahradní Město. Kmenové soupravy budou sestaveny z klimatizovaných vozů EC / IC a budou z nich vyřazeny starší typy („koženky“). Spoje nabídnou nové služby: přepravu osob na vozíku, Wi-Fi, elektrické zásuvky 230 V pro napájení cestovní elektroniky a dětské kino. Přeprava kol bude možná formou spoluzavazadla.   

Od Kielu po Graz, od Curychu po Brest

Také nabídka mezistátních spojů Českých drah provozovaná v kooperaci se zahraničními partnery zůstává stabilní a bez významných změn. České dráhy i nadále nabídnou přímá spojení v trasách (Břeclav) – Praha – Berlín – Hamburk – Kiel, Praha – Mnichov, Cheb – Norimberk, Praha – Linec, Praha – Curych (přímý lůžkový vůz), (Děčín–) Praha – Vídeň – Graz, (Děčín –) Praha – Bratislava – Budapešť, Praha – Púchov / Žilina, Praha – Ostrava – Žilina – Košice / Humenné, Ostrava – Banská Bystrica / Zvolen, Graz – Vídeň – Břeclav – Ostrava – Katovice – Krakov – Přemyšl / Varšava – Brest / Gdaňsk – Gdyně a Praha – Ostrava – Katovice – Krakov – Přemyšl / Varšava a pojedou i letní sezónní vlaky z Bohumína do pobaltských přímořských letovisek.             

Aj východné Slovensko dostane svoje stredisko technicko-hygienickej údržby, ktoré zabezpečí čistotu

Aj východné Slovensko dostane svoje stredisko technicko-hygienickej údržby, ktoré zabezpečí čistotu vlakov pod jednou strechou

23.9.2021

BRATISLAVA Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) modernizuje nielen svoje vlaky, ale i pracoviská. Nové moderné strediská technicko-hygienickej údržby (THÚ) budú prispievať k predĺženiu životnosti nových, resp. modernizovaných železničných koľajových vozidiel.

Dnes sme v priestore Rušňového depa v Humennom podpísali Zmluvu o dielo Technicko-hygienickej údržby železničných koľajových vozidiel pre stredisko Humenné za účasti Jaroslava Kmeťa, štátneho tajomníka Ministerstva dopravy a výstavby SR, Miloša Merička, primátora mesta Humenné, Jána Sekeráka, zástupcu dodávateľskej spoločnosti Metrostav a Romana Koreňa, predsedu predstavenstva ZSSK. Prítomní zároveň poklepali základný kameň novej stavby, ktorá sa začne realizovať v najbližších týždňoch.

Nové pracovisko infraštruktúry THÚ Humenné bude vybudované v priestoroch súčasného Rušňového depa Humenné. Doteraz boli služby THÚ poskytované v rušňovom depe, pričom hygienická údržba bola sčasti realizovaná priamo na koľajiskách železničnej stanice. Po spustení spomínaných stredísk THÚ budeme čistenie sústreďovať do nových pracovísk, ktoré zaručia včasné vykonávanie potrebných činností a zároveň zvýšia komfort práce našich zamestnancov.

Stredisko THÚ je vstupenka do 21. storočia, čo sa údržby vlakov týka, pretože súčasné pracoviská nezodpovedajú potrebám nových vozidiel, ktoré boli ZSSK v ostatných rokoch obstarané. Veľkou výhodou strediska THÚ je čistenie exteriéru aj interiéru vozidiel i krátkodobá technická údržba. To všetko bude vytvorené na jednom mieste a pod jednou strechou vybudovaním novej haly prevádzkového ošetrenia súprav, rekonštrukciou haly pre umiestnenie stabilného umývača, koľají pre čistenie toaliet vo vozňoch s uzavretým systémom WC, nových rozvodov inžinierskych sietí, ako aj nevyhnutných nových technológií pre danú činnosť technickej a hygienickej údržby železničných koľajových vozidiel. V stredisku bude možné umývať vozidlá aj pri nižších teplotách.

Všetky služby moderných stredísk THÚ v súlade s ich vybavením a určením budú poskytované aj ostatným dopravcom, ktorí využívajú slovenské koľaje. Strediská teda budú mať prínos pre cestujúcich všetkých spoločností vrátane súkromných dopravcov.

Pre vybudovanie kompletného a funkčného pracoviska THÚ v Humennom je potrebné realizovať výstavbu, resp. rekonštrukciu nasledovných objektov a prevádzkových súborov:

  • vybudovanie koľaje pre technickú údržbu vozňov s prehliadkovým kanálom v osi koľaje dl.354 m (koľ. č. 201) vybavená rozvodmi potrebných médií a stojanmi pre vyprázdňovanie fekálnych kontajnerov vozidiel s vákuovým WC, umiestnenými medzi koľ. č. 201 a 202b, koľaj bude prestrešená,
  • vybudovanie koľaje pre hygienickú údržbu vozňov – fekálna koľaj (koľ. č. 202b) so zbernou vaňou dĺžky 136 m, vybavenú bočným vyvýšeným manipulačným chodníkom, rozvodmi potrebných médií a stojanmi pre vyprázdňovanie kontajnerov vákuových WC umiestnenými medzi koľ. č. 201 a 202b, koľaj bude prestrešená,
  • vybudovanie novej haly prevádzkového ošetrenia (HPOS) pre dieselmotorové jednotky (DMJ) dĺžky cca 90,5 x 18,7 m s dvoma koľajami č. 212, 213, so zníženou podlahou s prehliadkovým kanálom, s technologickým zariadením pre vyväzovanie podvozkov a manipuláciu s nimi (mostový žeriav, zdviháky), s rozvodmi potrebných médií a šachtou s vývodom pre vyprázdňovanie fekálnych kontajnerov, v hale bude vykonávaná aj dezinfekcia fekálnych nádrží DMJ,
  • vybudovanie stabilného halového umývača umiestneného v existujúcej hale mytia (hala H2), ktorá bude rekonštruovaná, s jednou koľajou (koľ. č. 207) a posunovacím zariadením pre obojsmerný pohyb umývanej súpravy (maximálna dĺžka súpravy – 123 m),
  • rekonštrukcia haly opráv vozňov (H1) s odvesením s dvoma koľajami (koľ. č. 209, 211),
  • rekonštrukcia haly prevádzkového ošetrenia motorových hnacích dráhových vozidiel (HDV) a motorových vozidiel (MV) s dvoma koľajami (koľ. č. 204, 206),
  • rekonštrukcia štyroch odstavných koľají č. 204a, 205, 206a prechádzajúcich cez existujúcu halu H3 a koľ. č. 214 vedľa HPOS DMJ s rozvodom potrebných médií,
  • rekonštrukcia ostatných koľají – spojovacie koľ. č. 202, 210, vzťažná koľaj č. 202a.

 

Na Slovensku budú v najbližšej dobe vybudované tri moderné strediská THÚ, a to okrem Humenného aj vo Zvolene a Nových Zámkoch. Od projektu si ZSSK sľubuje zvýšenie kvality vykonávania čistenia, údržby, technických kontrol a menších opráv vlakových súprav za lepších podmienok ako v súčasnosti.

 

O projekte

THÚ Humenné

Predpokladané finančné náklady na výstavbu strediska THÚ v Humennom sú vo výške 30 mil. eur bez DPH. Hlavnú časť pokryjú prostriedky z eurofondov v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, zvyšok pôjde zo štátneho rozpočtu a z vlastných zdrojov ZSSK, konkrétne:

  • Európsky fond regionálneho rozvoja: 22,8 mil. eur,
  • ŠR SR: 4,0 mil. eur,
  • ZSSK: 1,7 mil. eur.

Začiatok výstavby predpokladáme v septembri 2021 a trvanie výstavby odhadujeme na 18 mesiacov, tzn. predpoklad začatia užívania nového strediska THÚ v Humennom je v priebehu roka 2023 (marec – apríl 2023).

 

THÚ Nové Zámky

Predpokladané finančné náklady na výstavbu strediska THÚ v Nových Zámkoch sú vo výške 41,8 mil. eur bez DPH. Hlavnú časť pokryjú prostriedky z eurofondov v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, zvyšok pôjde zo štátneho rozpočtu a z vlastných zdrojov ZSSK, konkrétne:

  • Európsky fond regionálneho rozvoja: 33,6 mil. eur,
  • ŠR SR: 5,9 mil. eur,
  • ZSSK: 2,3 mil. eur.

Začiatok výstavby predpokladáme v septembri 2021 a trvanie výstavby odhadujeme na 20 mesiacov, tzn. predpoklad začatia užívania nového strediska THÚ v Nových Zámkoch je v priebehu roka 2023 (máj – jún 2023).

 

THÚ Zvolen

Predpokladané finančné náklady na výstavbu strediska THÚ vo Zvolene sú vo výške 34 mil. eur bez DPH. Hlavnú časť pokryjú prostriedky z eurofondov v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, zvyšok pôjde zo štátneho rozpočtu a z vlastných zdrojov ZSSK, konkrétne:

  • Európsky fond regionálneho rozvoja: 27,3 mil. eur,
  • ŠR SR: 4,8 mil. eur,
  • ZSSK: 2,0 mil. eur.

Začiatok výstavby predpokladáme v septembri 2021 a trvanie výstavby odhadujeme na 20 mesiacov, tzn. predpoklad začatia užívania nového strediska THÚ vo Zvolene je v priebehu roka 2023 (máj – jún 2023).

Vo vyššie uvedených celkových sumách nie sú zahrnuté náklady na služby stavebného dozoru, v súčasnosti na uvedenú službu prebieha proces verejného obstarávania (VO).