Tlačové správy

VUZ obdržel evropský certifikát ECM

25.10.2021 - 12:18

Osvědčení o shodě pro funkce údržby, zkráceně ECM podle anglického označení „entity in charge of maintenance“, obdržel v polovině října Výzkumný ústav železniční, dceřiná společnost Českých drah. Jedná se o důležité osvědčení v oblasti údržby drážních vozidel, které vyžaduje IV. železniční balíček pro všechna železniční vozidla.  Nově se tak vztahuje i na lokomotivy, ucelené jednotky, osobní vozy nebo speciální vozidla a traťové stroje.

„Získání certifikátu ECM je významná a pozitivní zpráva pro naše zákazníky, kteří využívají Zkušební okruh VUZ u Velimi. Jeho získáním jednoznačně deklarujeme, že námi využívané lokomotivy a měřící vozy jsou udržovány podle jasně nastavených a certifikovaných pravidel, která odpovídají současné evropské a české legislativě v drážní dopravě. Zákazníci využívající zkušební okruh mají už teď garanci, že i po 16. červnu 2022, od kdy je certifikace povinná, zajistíme všechny činnosti a provoz naší techniky bez omezení,“ říká Martin Bělčík, předseda představenstva a generální ředitel Výzkumného ústavu železničního.

Výzkumný ústav železniční provozuje několik lokomotiv a speciálních měřících vozů, které jsou používané na Zkušebním okruhu i na železniční síti Správy železnic při přípravě vozidel na zkoušky a při samotném testování nových lokomotiv, ucelených jednotek, osobních nebo nákladních vozů a další drážní techniky a infrastruktury.

Současná evropská legislativa předepisuje všem subjektům odpovědným za údržbu zavést systém údržby známý jako ECM, který je komplexním souborem vzájemně provázaných postupů a předpisů pro údržby drážních vozidel. Celý systém údržby je nutné certifikovat. V České republice provádí certifikaci výhradně Drážní úřad. Údržba v režimu ECM má stanoveny čtyři hlavní pilíře označené jako „funkce údržby“. Jedná se o funkci řízení, rozvoj údržby, řízení údržby vozidlového parku a provádění údržby. Každá z oblastí musí být podrobně popsána v interní dokumentaci, kterou se vlastní údržba musí řídit.

Výzkumný ústav železniční, a.s.

Výzkumný Ústav Železniční, a.s., (VUZ) je společností specializovanou na poskytování odborných služeb a komplexních řešení v oblasti posuzování, certifikace a zkušebnictví železničních vozidel, železničních systémů a drážní dopravy.

VUZ poskytuje specializované služby v oblasti autorizované a akreditované činnosti i zkušebnictví železničních vozidel a jejich komponent. Zejména se jedná o posuzování interoperability – služby NoBo / DeBo, posuzování a hodnocení bezpečnosti služby AsBo a ISA, zkoušky ITCS, služby dynamického zkušebního stavu – DZS, zkoušky ETCS a další.

Našimi zákazníky jsou výrobci kolejových vozidel a komponentů pro železniční systémy a drážní dopravu, vlastníci železniční infrastruktury, provozovatelé dráhy i drážní dopravy, státní orgány a instituce, a to jak v tuzemsku, tak v zahraničí.

 

Vykolejení posunu v Plzni

25.10.2021

Dnes 25. 10. 2021 v 9.40 hodin v Plzni na hlavním nádraží projel posunový díl za návěstidlo zakazující jízdu a následně vykolejil. Při této mimořádné události nebyl nikdo zraněn. Škody byly na místě odhadnuty na 9 mil. korun (8 mil. vlak, 1 mil. trať). Drážní inspekce na místě provádí šetření příčin a okolností vzniku této mimořádné události.

Obchodné plány na rok 2022

25.10.2021

Po vynútenej dvojročnej prestávke spôsobenej covidom predstavila ZSSK CARGO 21. októbra na konferencii v Jasnej zákazníkom a partnerom svoje plány na budúci obchodný rok 2022. Boli to hektické dva roky, keď sa prepravy spoločnosti najprv prepadli na historické minimá a firma prišla o stovky zamestnancov, aby neskôr objemy prepráv poskočili na pred-covidové úrovne. Aktuálne ZSSK CARGO čelí novým výzvam – dramatickému rastu nákladov.

Po treťom štvrťroku dáva vývoj na trhu za istých predpokladov nádej na vyrovnané hospodárenie, objem prepráv tohto roku narástol takmer o 20 percent, čo je približne 5 miliónov ton. Zďaleka ale nemožno hovoriť o spokojnosti. Rast objemov bol dosiahnutý hlavne vďaka oživeniu v hutníckom sektore, jeho pokračovanie však nie je garantované.

V segmente jednotlivých vozňových zásielok spoločnosť nemodernizuje, lebo na to nemá. Svetielko na konci tunela bliká vďaka iniciatíve ministerstva dopravy ohľadne systémovej podpory JVZ po vzore Rakúska či Maďarska. Tá by mala byť prerokovaná vo vláde a následne predložená na notifikáciu EÚ. Kľúčové v tomto procese bude stanovisko ministerstva financií.

Bez podpory štátu smerujú JVZ k zániku, čo bude pre Slovenskú republiku, pre jej cestnú sieť znamenať státisíce jázd kamiónov ročne navyše  v porovnaní so súčasným stavom!

Do nákladových kalkulácií ZSSK CARGO vstupujú aktuálne parametre, ktoré nemá úplne v rukách. Ceny energií išli prudko hore a spoločnosť, tak ako ostatní dopravcovia, stále nemá dohodnuté zmluvné ceny na budúci rok. Očakáva sa, že zvýšenie ceny trakčnej elektrickej energie môže mať za následok rast ceny jednotky nákladu na prepravu o viac ako 10 percent. Kumulatívne ide o 15 až 18 miliónov eur v budúcom roku. Existujúci systém zľavy z dopravnej cesty takisto nedáva záruky, že bude trvať počas celého kalendárneho roka, dokonca ani výška zľavy nie je doteraz známa a preto prípadné zdraženie ceny dopravnej cesty  nemôže dopravca niesť na svojich pleciach.

Táto neistota nenahráva dlhodobej stratégii uzatvárať s kľúčovými zákazníkmi a na kľúčové prepravy viacročné kontrakty. Neistota pretrváva nielen na slovenskom trhu železničnej nákladnej dopravy, ale aj v okolitých štátoch. Z týchto dôvodov sa javí nelogické, aby v prípade viacročných kontraktov boli ceny so zákazníkmi na „hrane“. Alternatívne budeme musieť po vzájomnej dohode nájsť efektívny spôsob prenesenia rastu spomenutých kritických nákladových položiek -  energie, dopravná cesta, na zákazníka.

V roku 2021 sa rušne ZSSK CARGO podieľali na prepravách automotive, chémie, ropných produktov, uhlia a  dreva aj na zahraničných tratiach, pričom v mnohých prípadoch spoločnosť zabezpečovala kompletný servis na zahraničných úsekoch. Tento trend chceme rozvíjať ďalej, nakoľko nielenže vytvára potenciál pre získanie nových prepráv, ale predstavuje aj zvýšenú ochranu pre existujúce prepravy.

Zmena času a posilové vlaky na „dušičky“

25.10.2021

  • Dva nočné rýchliky 614/615 TATRAN ZEMPLÍN budú cez víkend hodinu stáť
  • Národný dopravca pred Sviatkom všetkých svätých a po ňom posilní dopravu po celom Slovensku

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upozorňuje cestujúcu verejnosť, že počas nadchádzajúceho víkendu sa letný čas (LČ) mení na stredoeurópsky čas (SEČ). V noci zo soboty (30. 10. 2021) na nedeľu (31. 10. 2021) sa hodiny o tretej hodine ráno posunú o jednu hodinu dozadu, teda na druhú hodinu.

Na tratiach na území Slovenska zmena času ovplyvní jazdu dvoch nočných diaľkových vlakov ZSSK, ktoré zostanú stáť vo vybraných železničných staniciach a v jazde budú pokračovať po hodine – už podľa SEČ.

Pôjde o tieto vlaky:

  • R 614 TATRAN ZEMPLÍN (Humenné 21:54 – Košice 23:45 – Bratislava hl.st. 5:49) s príchodom do Ružomberka o 02:05 LČ, odchod o 02:06 SEČ,
  • R 615 TATRAN ZEMPLÍN (Bratislava hl.st. 22:53 – Košice 05:01 – Humenné 06:33) s príchodom do Kraľovian o 02:07 LČ, odchod o 02:09 SEČ.

Na tratiach susedných železníc budú podobne ovplyvnené jazdy nočných vlakov. Vlaky, ktoré vchádzajú na Slovensko po 03:00, pôjdu už podľa SEČ.

Z dôvodu očakávaného zvýšeného pohybu cestujúcich pri príležitosti Sviatku všetkých svätých (1. november) aj tento rok ZSSK vypraví posilové vlaky. Pridaných bude 14 vlakov (jeden regionálny expres a trinásť rýchlikov), ktoré budú vedené nasledovne:

piatok 29. 10. 2021:

  • RR 15711 ŠARIŠAN (Bratislava hl. st. 15:13 – Humenné 23:03)
  • RR 15713 TATRAN (Bratislava hl. st. 17:13 – Košice 22:58)
  • RR 15715 POVAŽAN (Bratislava hl. st. 19:21 – Žilina 21:49)

 

pondelok 1. 11. 2021:

  • RR 17610 TATRAN (Košice 13:43 – Bratislava st. 19:36)
  • RR 17612 ŠARIŠAN (Humenné 14:06 – Bratislava hl. st. 21:06)
  • RR 17715 POVAŽAN (Bratislava hl. st. 19:21 – Žilina 21:49)
  • RR 17716 POVAŽAN (Žilina 16:19 – Bratislava hl. st. 19:10)
  • RR 17718 POVAŽAN (Žilina 18:08 – Bratislava hl. st. 20:56)
  • RR 17720 POVAŽAN (Žilina 20:38 – Bratislava hl. st. 22:59)
  • REX 17728 (Prievidza 18:34 – Bratislava hl. st. 21:29)
  • RR 17764 TATRAN (Košice 17:57 – Bratislava hl. st. 23:53)
  • RR 17840 URPÍN (Banská Bystrica 15:12 – Bratislava hl. st. 19:01)
  • RR 17842 URPÍN (Banská Bystrica 17:12 – Bratislava hl. st. 21:03)
  • RR 17935 GEMERAN (Zvolen os. st. 17:13 – Košice 20:37)

 

Všetky vyššie uvedené vlaky sú vlaky posilové, zapracované v platnom cestovnom poriadku. Zároveň budú podľa technických možností jednotlivých vlakov posilnené aj niektoré pravidelné vlaky kategórie IC, Ex, R, RR a Os, u ktorých je predpoklad vyššieho záujmu cestujúcej verejnosti o cestovanie v týchto vlakoch.

Obsadenosť vlakov počas nadchádzajúceho dušičkového obdobia sa zatiaľ pohybuje na úrovni cca 20 – 30 %, čiže vo vlakoch je pre cestujúcich ešte dostatok voľných miest. Predpokladáme, že obsadenosť začne výraznejšie stúpať až v priebehu tohto týždňa, s blížiacim sa termínom Sviatku všetkých svätých.

Najviac obsadený je zatiaľ vlak IC 45 smerujúci z Viedne do Košíc, kde je v stredu 27. 10. predaných 54 % kapacity lístkov a v piatok 29. 10. 63 % lístkov. Vo vlaku R 603 (Bratislava 8:13 – Košice 14:03) je zatiaľ vo štvrtok 28. 10. predaných 54 % miest. Pomalý nárast predajnosti evidujeme aj vo vlaku IC 44 z Košíc do Viedne, kde sa celková obsadenosť pohybuje nad 30 %.

ZSSK odporúča zabezpečiť si vopred cestovný lístok a miestenku, pričom cestujúci sa môžu vyhnúť čakaniam v radoch pri pokladniciach vďaka alternatívnym predajným kanálom:

https://play.google.com/store/apps/details?id=sk.zssk.mobapp.android

https://apps.apple.com/sk/app/ideme-vlakom/id1465574367?l=sk

  • lístok do mobilu pre bezplatných cestujúcich →

https://www.zssk.sk/telefonicka-rezervacia-miesta-maxi-klasik/

 

Odrieknuté vlaky v 43. týždni od 25.10. do 29.10.2021

25.10.2021

ZSSK upozorňuje cestujúcich, že z dôvodu nedostatku rušňovodičov budú v aktuálnom týždni (25. až 29. októbra 2021) odrieknuté nasledovné vlaky:

Aktualizácia: 25.10.2021

Vlak číslo: Os 2048 (Bratislava hl. st. 13:16 – Malacky 13:53)
odrieknutý v úseku: Bratislava hl. st. – Malacky
REX 1860 (Bratislava hl. st. 13:31 – Kúty 14:26) v úseku Bratislava hl. st. – Malacky bude zastavovať ako Os 2048

Vlak číslo: Os 3047 (Malacky 14:05 – Pezinok 15:09)
odrieknutý v úseku: Malacky – Pezinok

Vlak číslo: Os 3051 (Kúty 15:38 – Pezinok 17:09)
odrieknutý v úseku: Malacky – Pezinok
náhrada: Os 3027 (Bratislava hl.st. 17:18 – Leopoldov 18:21)

Vlak číslo: REX 1866 (Pezinok 16:11 – Kúty 17:27)
odrieknutý v úseku: Pezinok – Bratislava hl. st.

Vlak číslo: Os 2054 (Bratislava hl. st. 16:16 – Malacky 16:54)
odrieknutý v úseku: Bratislava hl. st. – Malacky
REX 1866 (Pezinok 16:11 – Kúty 17:27) v úseku Bratislava hl. st. – Malacky bude zastavovať ako Os 2054

Vlak číslo: REX 1737 (Bratislava hl. st. 16:36 – Trnava 17:15)
•  odrieknutý v úseku: Bratislava hl. st. – Trnava

Aktuálna situácia sa v priebehu dňa môže zmeniť.
Ďalšie informácie a prípadné zmeny či doplnenia nájdu cestujúci ONLINE aj na tomto odkaze: https://twitter.com/zssk_mimoriadne

Za spôsobené nepríjemnosti sa ZSSK cestujúcim ospravedlňuje.

Škoda Transportation předala na Slovensku kompletní flotilu nových vlaků

22.10.2021

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) převzala dnes poslední z flotily 25 nízkopodlažních elektrických jednotek, které pro ni vyrábělo sdružení Škoda Transportation a ŽOS Trnava. Vlaky, které jsou určeny pro provoz v Žilinském, Trenčínském a Prešovském kraji, předali zástupci výrobce na slavnostním setkání ve slovenských Vrútkách. Hodnota celé zakázky je 160 milionů Euro (cca 4 miliardy korun). První dodané jednotky slouží na tratích, kde je provozuje slovenský státní dopravce, už od loňského roku.

"Těší mě, že jsme dodavatelem ekologických vlaků, které pomáhají výrazně zvyšovat komfort a bezpečnost dopravy na slovenské železnici. Vždyť právě země našich východních sousedů je pro nás dlouhodobě klíčový obchodní partner – dodáváme nejen vozidla pro tamní železnici, ale pro slovenské města i tramvaje či trolejbusy." Petr Brzezina, předseda představenstva a Prezident skupiny Škoda Transportation

“Udělali jsme vše, co bylo v našich silách, abychom nové jednotky uvedli do provozu co nejdříve a poskytli cestujícím pohodlnější služby. Dodávka moderních vlaků, které jezdí i ve světě, byla dnes úspěšně dokončena a nové jednotky představují obrovský skok v kvalitě cestování v regionu. Jsem přesvědčen, že bude zachována nejvyšší kvalita, protože jsme v rámci výběrového řízení stanovili náročná smluvní kritéria pro kontrolu kvality a dostupnosti vozidel. Už se těším na předání prvních Panterů na tratě východního Slovenska,” uvedl Roman Koreň, předseda představenstva a generální ředitel ZSSK.

Flotila nových elektrických jednotek vznikala za úzké slovensko-české spolupráce, na jejich výrobě Škoda Transportation pracovala v těsné součinnosti se společností ŽOS Trnava. “Chtěl bych vyzdvihnout zejména práci pracovních skupin vedených projektovými manažery na obou stranách, ŽOS Trnava a Škoda Transportation, kteří měli velkou zásluhu nejen na úspěšném dokončení projektu, ale také na jeho urychlení o celých osm měsíců. Díky tomu náš zákazník, společnost Železničná spoločnosť Slovensko, uvedl všechny elektrické jednotky do provozu s předstihem,” uvedl Miloš Kyselica, generální ředitel ŽOS Trnava .

 

Moderní řešení pro regionální dopravu v Evropě

Cestující na škodováckých jednotkách oceňují zejména pohodlné sezení, elektrické zásuvky, klimatizaci nebo stylové LED-osvětlení interiéru. Soupravy nabízí také přehledný informační systém s monitory, vysoce výkonnou
Wi-Fi, dostatek místa pro přepravu vozíčkářů, dětských kočárků, jízdních kol a snadný a bezbariérový nástup pro všechny cestující. „S obdobnými elektrickými jednotkami jsme úspěšní i jinde v Evropě, aktuálně probíhá výroba nové flotily pro Lotyšské dráhy a brzy zahájíme výrobu jednotek do Estonska. Pozitivní ohlasy na provoz našich nových vlaků ukazují, že jdeme správným směrem,“ uvedl Tomáš Ignačák, místopředseda představenstva skupiny Škoda Transportation.

ZSSK nasazuje jednotky například hlavně na tratě Žilina – Trenčín, Žilina – Čadca, Čadca – Zwardoń a Žilina – Liptovský Mikuláš. Nové elektrické jednotky jsou dodávány pro regionální provoz na všech elektrifikovaných tratích Slovenska pro rychlosti 160 km/h a napětí 3 kV a 25 kV. Dodávány jsou ve dvou provedeních. První s délkou 80 m a kapacitou 247 sedadel a druhé provedení dlouhé 106 m s kapacitou 343 sedadel. Každý vůz soupravy má klasické uspořádání dvou podvozků a každá elektrická jednotka má vždy tři hnací podvozky. Díky tomu mají soupravy vynikající jízdní vlastnosti na všech elektrifikovaných tratích Slovenska a umožňují spolehlivé dodržování jízdního řádu i v náročných zimních podmínkách.

V příštích letech se flotila rozroste až o 20 nových jednotek

V září navíc konsorcium firem Škoda Transportation a ŽOS Trnava podepsalo se ZSSK smlouvu na dodání dalších až 20 vlaků stejného typu. Předmětem smlouvy je dodání 9 kusů elektrických jednotek s možnou opcí na dalších 11 kusů. Prvních 9 nových čtyřvozových RegioPanterů bude jezdit v Košickém a Prešovském kraji. Flotila těchto jednotek se tak na Slovensku rozroste až na 34 a v případě uplatnění opce až na 45.

Posledný Panter je na trati a uzatvára dodávku 25 elektrických „šeliem“ z najväčšieho tendra ZSSK

22.10.2021

Dnes bola ZSSK vo Vrútkach odovzdaná posledná štvorčlánková elektrická jednotka s kapacitou 343 miest na sedenie, ktorá bola dodaná o 8 mesiacov skôr
Pantery spolu doteraz na regionálnych tratiach najazdili bezmála 1,4 milióna kilometrov
Podobné moderné vozidlá budú do konca roku 2023 môcť využívať aj cestujúci v Košickom a Prešovskom kraji

BRATISLAVA – Cestujúci v Žilinskom, Trenčianskom a Prešovskom kraji už majú k dispozícii najnovšiu „svorku“ v kompletnom počte. Dnes v rušňovom depe vo Vrútkach uskutočnila Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) tlačovú konferenciu pri príležitosti odovzdania poslednej 25. elektrickej jednotky (EJ) „Panter“ z dielne konzorcia českej ŠKODA TRANSPORTATION a slovenskej ŽOS Trnava.

Tender za 160 miliónov eur predstavuje doteraz najväčšiu investičnú zmluvu, aká kedy bola podpísaná od vzniku ZSSK v roku 2005. Nové jednotky sú jedny z najúspešnejších produktov skupiny ŠKODA TRANSPORTATION, o čom svedčí aj fakt, že okrem Slovenska a Česka jazdia aj v Litve, v Ukrajine, vo Fínsku a v dohľadnej dobe budú brázdiť trate Lotyšska či Estónska.

Takmer dvojročnú cestu postupného zavádzania jednotiek do prevádzky (prvé vozidlo sme médiám predstavili vo februári 2020) sme dnes vo Vrútkach úspešne ukončili odovzdaním posledného Pantera za účasti Ľuboša Ďuriča, riaditeľa odboru projektov dopravnej infraštruktúry Ministerstva dopravy a výstavby SR, Romana Koreňa, predsedu predstavenstva ZSSK, Petra Brzezinu, predsedu predstavenstva a prezidenta skupiny ŠKODA TRANSPORTATION a Miloša Kyselicu, generálneho riaditeľa ŽOS Trnava.

„Nové vlaky, ktoré vďaka eurofondom pribudli do regiónov, zásadne zvyšujú kvalitu cestovania. Máme ambíciu v modernizácii pokračovať, v nasledujúcich dvoch rokoch pribudnú ďalšie desiatky nových vlakov a zmodernizovaných vozňov do regiónov naprieč Slovenskom. Železnice, ako najekologickejšia forma dopravy sú jednoznačne budúcnosťou verejnej osobnej dopravy, na to, aby sa stali voľbou číslo jeden pre cestujúcich ale potrebujeme nielen moderné vlaky, no aj kvalitnú infraštruktúru”, uviedol Andrej Doležal, minister dopravy a výstavby.

„Těší mě, že jsme dodavatelem ekologických vlaků, které pomáhají výrazně zvyšovat komfort a bezpečnost dopravy na slovenské železnici. Vždyť právě země našich východních sousedů je pro nás dlouhodobě klíčový obchodní partner – dodáváme nejen vozidla pro tamní železnici, ale pro slovenské města i tramvaje či trolejbusy,“ vyjadril sa predseda predstavenstva a Prezident skupiny ŠKODA TRANSPORTATION Petr Brzezina.

„Robili sme všetko, čo bolo v našich silách, aby sme v čo najkratšom čase nasadili nové jednotky do prevádzky a tým zabezpečili cestujúcim vyšší komfort služieb. Dodávku moderných vlakov, ktoré jazdia aj vo svete, sme dnes dotiahli do úspešného konca a nové jednotky predstavujú obrovský skok vpred v kvalite cestovania v regióne. O dodržaní najvyššej kvality som presvedčený, nakoľko sme v rámci vyhláseného tendra nastavili náročné zmluvné kritériá kontroly kvality a prevádzkyschopnosti vozidiel. Už teraz sa teším na odovzdávanie prvých Panterov na trate východného Slovenska,“ hovorí Roman Koreň, predseda predstavenstva ZSSK.

Nové EJ sú nasadzované do prevádzky najmä na tratiach:
Žilina – Púchov – Trenčín,
Žilina – Čadca,
Púchov – Horní Lideč,
Čadca – Skalité – Zwardoń,
Žilina – Liptovský Mikuláš.

EJ s maximálnou rýchlosťou 160 km/h svojimi parametrami spĺňajú požiadavky TSI a predstavujú tak účelné vozidlá na úrovni 21. storočia. V prevádzke môžeme stretnúť dve verzie EJ – trojčlánkovú s dĺžkou 80 m a s kapacitou 247 miest na sedenie (13 ks) a štvorčlánkovú s dĺžkou 106 m a s kapacitou 343 miest na sedenie (12 ks).

Vedeli ste?
Pantery spolu doteraz na regionálnych tratiach najazdili viac ako 1,4 milióna kilometrov.
Najviac najazdených kilometrov má jednotka 660.002, ktorú sme prebrali 1. 12. 2020.
Priemerná prevádzkyschopnosť všetkých EJ sa pohybuje na úrovni 93,5 %.
Posledné vozidlo, ktoré sa prebralo dnes, nám výrobca dodal s predstihom 8 mesiacov.

Svojím objemom takmer 160 miliónov eur (159 999 500,00 eur*) je tender, ktorý priniesol žilinskému, trenčianskemu a prešovskému regiónu spolu 25 nových elektrických jednotiek, najväčším v histórii národného dopravcu. Majoritná časť z tejto sumy je pokrytá Kohéznym fondom Európskej únie (134 598 779,38 eur*), 23 752 725,77 eur* je hradených zo štátneho rozpočtu, sumu 1 647 994,85* eur uhradila ZSSK z vlastných zdrojov.
* uvedené sumy sú bez DPH

Nízkopodlažné klimatizované jednotky s bezbariérovými nástupnými priestormi sú so širokými nástupnými dverami a s veľkopriestorovým  interiérom a majú multifunkčné oddelenie pre osoby s obmedzenou mobilitou, pre invalidné vozíky, kočíky a bicykle. Súpravy disponujú centrálnym ovládaním dverí (otváranie/zatváranie/blokovanie) a WC bunkami s uzavretými odpadovými systémami a sušičom rúk. Súčasťou jednotiek je bezpečnostný kamerový systém, akustický a vizuálny informačný systém či systém automatického počítania cestujúcich. Nechýbajú, samozrejme, zásuvky pre napájanie prenosných zariadení (notebooky a mobily) a wi-fi pripojenie na internet. Príjemný a moderný vzhľad vozidiel dopĺňa štýlové LED osvetlenie interiéru.

Pantery mieria aj na východ
Jazdu v podobných vozidlách si do konca roku 2023 budú môcť naplno vychutnať aj cestujúci východného Slovenska. Začiatkom septembra podpísal národný dopravca s konzorciom firiem ŠKODA TRANSPORTATION a ŽOS Trnava zmluvu na nákup 9 nových elektrických jednotiek s možnou opciou na ďalších 11 kusov. Nové „Pantery“ budú dodávané pre regionálnu prevádzku elektrifikovaných tratí v Košickom a Prešovskom kraji, najmä na tratiach Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Michaľany – Trebišov, resp. po elektrifikácii až po Humenné a Košice – Michaľany – Čierna nad Tisou.

Flotila najmodernejších jednotiek sa tak na Slovensku rozrastie na 34, v prípade uplatnenia opcie až na 45 kusov. Viac na → https://www.zssk.sk/aktuality/slovensky-narodny-dopravca-bude-mat-az-20-novych-panterov/.

Roman Koreň, predseda predstavenstva ZSSK, pri preberaní posledného vozidla

Drážní úřad schválil názvy čtyř nových železničních zastávek a jednu změnu názvu

21.10.2021

Síť železničních zastávek se dále zahušťuje. Celkem čtyři nové zastávky vzniknou v Pardubickém,
Jihočeském, Královéhradeckém a Ústeckém kraji. Názvy nových zastávek budou platné ode dne
jejich otevření. Drážní úřad schválil také jednu změnu názvu. Zastávka Rajnochovice ve Zlínském
kraji se nově na žádost obce přejmenuje na Podhradní Lhota. Změna bude platná od data změny
jízdního řádu, tedy od 12.12.2021.

 
NOVÉ ZASTÁVKY
 
Pardubický kraj
Název „Orel“ ponese železniční zastávka nově budovaná v úseku Chrast u Chrudimi - Slatiňany na
trati č. 238 Havlíčkův Brod – Rosice nad Labem v km 74,780 – 74,870. Název zastávky
koresponduje s názvem obce, v jejímž katastru leží.
 
Královéhradecký kraj
Na trati č. 021 Hradec Králové – Letohrad se počítá s výstavbou zastávky „Lipovka“ v km 12,901 –
12,991 v obvodu železniční stanice Solnice.
 
Jihočeský kraj
Nová železniční zastávka „Myslkovice“ vznikne na trati č. 220 České Budějovice – Benešov u Prahy
v rámci „Modernizace trati Veselí nad Lužnicí – Tábor“ v úseku Soběslav – Planá nad Lužnicí v km
67,855 – 67,945.
 
Ústecký kraj
Na trati č. 072 Ústí nad Labem – Lysá nad Labem vznikne nová zastávka „Velké Žernoseky
zastávka
“ v km 414,545 – 414,655 v úseku Sebuzín – Velké Žernoseky.  
 
ZMĚNA NÁZVU ZASTÁVKY
 
Zlínský kraj
Železniční zastávka Rajnochovice se od nového grafikonu přejmenuje na zastávku „Podhradní
Lhota
“. Zastávka leží na trati č. 303 Kojetín – Valašské Meziříčí mezi stanicemi Osíčko a Kunovice-
Loučka v km 46,800.

Modernizace koridoru zastaví na rok provoz vlaků mezi Brnem a Blanskem

ADAMOV, 21. října 2021

Slavnostním poklepem na kolejnici zahájila Správa železnic realizaci tří významných projektů mezi Brnem a Blanskem. Konkrétně se jedná o modernizaci mezistaničních úseků mezi Brnem-Maloměřicemi a Blanskem (dvě samostatné stavby) a rekonstrukci stanice Adamov, která mimo jiné dostane nová nástupiště. Stavební práce zcela zastaví od poloviny letošního prosince provoz vlaků mezi Brnem a Blanskem. První dva projekty jsou spolufinancované z úvěru od Evropské investiční banky (EIB), akce s názvem Rekonstrukce nástupišť v žst. Adamov je navržena ke spolufinancování Evropskou unií z Nástroje pro propojení Evropy (CEF 2).

Všechny tři stavby leží na hlavním železničním koridoru mezi Brnem a Prahou. „Realizace všech staveb zlepší technický stav a parametry trati, umožní zvýšit rychlost vlaků a zajistí vyšší bezpečnost a spolehlivost provozu. Cestující pak uvítají bezbariérový přístup k nástupištím v Adamově a na nově upravených zastávkách,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Kvůli rozsáhlým stavebním pracím se od poloviny prosince 2021 zastaví na rok provoz všech vlaků mezi Brnem a Blanskem. Osobní vlaky nahradí autobusy, většina dálkových spojů jezdí již od dubna mezi Brnem a Prahou přes Havlíčkův Brod. Vlaky linky R19 z Prahy budou zpravidla končit ve stanici Blansko. 

Brno-Maloměřice St. 6 – Adamov
Projekt počítá s kompletní rekonstrukcí železničního svršku a částečně i železničního spodku, výstavbou nové odbočky Svitava a potřebnými úpravami zastávek Bílovice nad Svitavou a Babice nad Svitavou. Dodavatelem stavby je Společnost MALADA, kterou tvoří firmy Subterra, STRABAG Rail a Elektrizace železnic Praha. Vysoutěžená cena je 2,4 miliardy korun bez DPH. Hotovo bude v roce 2023.

V rámci investiční akce se zrekonstruuje železniční svršek v obou kolejích mezi stanicemi Brno-Maloměřice a Adamov. Do oblouků o malých poloměrech budou použity kolejnice s větší odolností proti opotřebení. Dále dojde k obnově vybraných mostů, všech čtyř tunelů, opěrných a zárubních zdí a přilehlých skalních svahů a také k odstranění několika propadů traťové rychlosti. Přestavbou projdou železniční zastávky tak, aby splňovaly požadavky na pohyb osob s omezenou schopností pohybu a orientace. V Bílovicích nad Svitavou vznikne nový podchod pod tratí, který zkrátí přístup od parkoviště k nástupišti směr Brno. Současně se opraví přístřešky pro cestující.

Rekonstrukce nástupišť v žst. Adamov
Výstavbu dvou nových ostrovních nástupišť ve stanici Adamov, přístupných z nové lávky přes celé kolejiště, přinese investiční akce, kterou realizuje Společnost Adamov (Swietelsky Rail CZ + Elektrizace železnic Praha). Cena stavebních prací dosahuje 834 milionů korun bez DPH. Ostrovní nástupiště budou plně bezbariérová, a to díky výtahům z nově vybudované lávky. Ta bude vybavena rovněž schodišti, současně zajistí propojení na druhou stranu kolejiště do Hybešovy ulice. Rekonstrukcí projdou také odbavovací prostory pro cestující, součástí stavby je i výstavba parkoviště s kapacitou 30 vozidel. Prodloužení třetí staniční koleje pak umožní odbavení nákladních vlaků o délce 740 metrů. Stavba skončí v polovině roku 2023.

Adamov – Blansko
Poslední slavnostně zahajovaná stavba obsahuje kompletní rekonstrukci železničního svršku v celém mezistaničním úseku Adamov – Blansko, obnovu železničního spodku ve vybraných úsecích druhé traťové koleje i celkovou rekonstrukci adamovské zastávky. Sanací projde všech pět tunelů, přilehlé skalní zářezy, mosty a zdi. Stavební práce realizuje Společnost AdaBla (OHL ŽS + Firesta-Fišer, rekonstrukce, stavby + TRAMO RAIL). Vysoutěžená cena je 2,62 miliardy korun bez DPH.

Největší význam pro cestující bude mít výrazná přestavba zastávky v Adamově. Stávající dvě vnější nástupiště, jež jsou situována nevstřícně, budou nahrazena novým oboustranným ostrovním nástupištěm, které bude umístěno v poloze současného nástupiště ve směru na Brno. Zkrátí se tak docházková vzdálenost cestujícím od Brna a současně to přispěje ke snadné organizaci případných výlukových opatření. Hrany nástupiště budou ve výšce 550 mm nad kolejí, délka bude 170 metrů. Bezbariérový přístup zajistí šikmý chodník.

Správa železnic a SNCF Réseau uzavřely novou smlouvu o spolupráci při přípravě VRT

PRAHA/PAŘÍŽ, 20. října 2021

Správa železnic pokračuje v úspěšné spolupráci s francouzskými státními drahami na projektu vysokorychlostních tratí (VRT). Nová smlouva se SNCF Réseau zajistí konzultace v dalších stupních přípravy na příštích 8 let.

Dosavadní spolupráce Správy železnic a společností holdingu SNCF zkrátila přípravu vysokorychlostních tratí v České republice o několik let. Hlavním důvodem je využití francouzského know-how, které vychází z více než 50letých zkušeností s projektováním a provozem vysokorychlostních železnic. Nový kontrakt, jehož čerpání nesmí přesáhnout 8,5 milionu eur, umožní pokračování a rozvoj této spolupráce. Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda považuje uzavření smlouvy za důležitý milník v přípravě: „Pokud chceme dodržet stávající harmonogram prací a zahájit výstavbu prvních úseků VRT v roce 2025, potřebujeme k tomu kvalitní odborníky, kteří mají s přípravou a provozem takových tratí zkušenosti.“ Prvními realizovanými úseky systému VRT budou podle současných plánů nové tratě na jižní Moravě, v Polabí a oblasti tzv. Moravské brány. 

Předmětem smlouvy je zajištění konzultační činnosti pro další stupně přípravy VRT. Půjde především o spolupráci v oblasti zpracování dokumentací pro územní rozhodnutí či tvorby interních předpisů Správy železnic pro provoz na VRT. Smlouva rovněž přepokládá pravidelnou komunikaci a supervizi při samotné výstavbě tratí, jejich zprovozňování, údržbě a kontrole. Zapojením expertů, kteří mají bohaté zkušenosti s návrhem a provozováním tohoto technicky vyspělého systému, bude minimalizováno riziko chyb, jejichž náprava by mohla zvýšit náklady na realizaci projektu. Zkušenosti francouzských kolegů tak není možné vlastními silami získat ani nahradit.

Spolupráce se SNCF Réseau, francouzským partnerem Správy železnic, zpřístupňuje českým odborníkům vzorová a praxí ověřená technická řešení. Podobně jako ve Francii jsou české VRT připravovány především pro osobní dopravu. Tento přístup umožňuje efektivnější kopírování terénu, což má za následek nižší počet tunelů či mostů. Tratě tak mohou být lépe začleněny do krajiny. Výhodou francouzského přístupu jsou také kolejová propojení nové a stávající železnice. Vysokorychlostní vlaky tak budou moci mezi sítěmi přejíždět a obsluhovat také oblasti, které nebudou na VRT přímo napojeny.

Aktuálne opatrenia v reštauračných vozňoch: režimy, prechod cez okresy, pravidlá stravovania

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informuje cestujúcich o aktuálnom rozsahu poskytovaných služieb a opatrení platných v reštauračných vozňoch v COVID režime:

Vstup do reštauračného vozňa je v režime „základ“, čím sa myslia všetky osoby bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, prekonanie choroby či výsledok testovania.
Sedenie zákazníkov vo vozni je obmedzené tak, že je voľný každý druhý stôl kvôli dodržiavaniu nariadenej vzdialenosti. Krížové sedenie platí aj v barovej časti vozňa.
Na konzumáciu jedla a nápojov je pre cestujúcich vyhradený čas maximálne 60 minút.
Reštauračný vozeň musí byť počas celej jazdy vlaku priechodný, teda je otvorený na prechod cestujúcich nezávisle od zóny, v ktorej sa vlak nachádza, samozrejme, s prekrytím dýchacích ciest respirátorom FFP2, či iným vhodným prekrytím.
Pri prechode vlakov cez okresy v 3. stupni ohrozenia (čierna farba) nie je potrebné opustiť priestory reštauračného vozňa.

Cestujúci majú aj naďalej možnosť zobrať si jedlo To Go, alebo si ho objednať zo svojho sedadla cez aplikáciu Najedzsavovlaku.sk a je im donesené personálom až na ich miesto.

Cestujúcich čaká v reštauračných vozňoch atraktívna ponuka jedál a nápojov, ktorá bola prednedávnom obohatená o čerstvé studené šaláty, osviežujúce limonády a trendové snack menu s novými dresingami a omáčkami inšpirovanými svetovou gastronómiou. Do ponuky bolo zaradené taktiež grass-fedové mäso a ďalšie chutné vegánske jedlá. Dodávateľ cateringových služieb, spoločnosť WAGON SLOVAKIA KOŠICE (WGS) pripravil aj špeciálne raňajkové menu a jesennú ponuku jedál, z ktorej si vyberie aj ten najnáročnejší zákazník à https://wgske.sk/restauracne-sluzby/.

Naďalej prosíme cestujúcich o dodržiavanie všetkých protipandemických opatrení vo vlakoch a pri nákupe cestovných dokladov (rúško – odstup – ruky).

 

Reštauračný vozeň so servisom spoločnosti WAGON Slovakia Košice a.s.

Na nádraží v Jedlové se otevírá první ubytovací zařízení pro veřejnost

19.10.2021

Pro zájemce se otevírá první ubytovací zařízení přímo na nádraží. Nachází se v rekonstruované výpravní budově v železniční stanici Jedlová na Děčínsku. Ta dostala svůj název podle blízké stejnojmenné hory, která leží uprostřed Lužických hor. Nádraží není běžně dostupné individuální dopravou, zato má jako železniční křižovatka kvalitní vlakové spojení s Děčínem, Rumburkem a Českou Lípou.

Nádraží v Jedlové včetně budovy zprovoznila v roce 1869 společnost České severní dráhy. Dodnes je zde silná rekreační frekvence cestujících, protože okolí stanice poskytuje mnoho příležitostí pro pěší nebo cykloturisty a v zimě pro výlety na lyžích.

Po rekonstrukci zabezpečovacího zařízení a úpravách výhybek došlo v letech 2019–2021 k opravě výpravní budovy, které byla v maximální možné míře vrácena původní podoba. V přízemí je dnes dopravní kancelář se sociální zázemím pro výpravčího, dále toalety pro cestující, vytápěná čekárna a vyhlášená restaurace.

Prázdné první patro bylo adaptováno na penzion pro veřejnost, který tvoří tři vybavené apartmány včetně kuchyňky a hygienického zařízení. V každém se pohodlně ubytuje minimálně čtyřčlenná rodina. Kontakt na provozovatele je Apartmány Jedlová (apartmany-jedlova.cz).

Ubytování v Jedlové je u Správy železnic pilotním projektem. Pokud se osvědčí, nabídneme ho i v jiných nádražních budovách, které se nachází v turisticky atraktivních oblastech a mají nevyužité prostory,“ uvedl ředitel Oblastního ředitelství Správy železnic v Ústí nad Labem Martin Kašpar.

Odrieknuté vlaky od 18.10. do 22.10.2021

18.10.2021

ZSSK upozorňuje cestujúcich, že z dôvodu nedostatku rušňovodičov budú
v aktuálnom týždni (18. až 22. októbra 2021) odrieknuté nasledovné vlaky:

Vlak číslo: Os 2048 (Bratislava hl. st. 13:16 – Malacky 13:53)
Odrieknutý v úseku: Bratislava hl. st. – Malacky
REX 1860 (Bratislava hl. st. 13:31 – Kúty 14:26) v úseku Bratislava hl. st. – Malacky bude zastavovať ako Os 2048

Vlak číslo: Os 3047 (Malacky 14:05 – Pezinok 15:09)
Odrieknutý v úseku: Malacky – Pezinok

Vlak číslo: Os 3051 (Kúty 15:38 – Pezinok 17:09)
Odrieknutý v úseku: Malacky – Pezinok
Náhrada: Os 3027 (Bratislava hl.st. 17:18 – Leopoldov 18:21)

Vlak číslo: REX 1866 (Pezinok 16:11 – Kúty 17:27)
Odrieknutý v úseku: Pezinok – Bratislava hl. st.

Vlak číslo: Os 2054 (Bratislava hl. st. 16:16 – Malacky 16:54)
Odrieknutý v úseku: Bratislava hl. st. – Malacky
REX 1866 (Pezinok 16:11 – Kúty 17:27) v úseku Bratislava hl. st. – Malacky bude zastavovať ako Os 2054

Vlak číslo: REX 1737 (Bratislava hl. st. 16:36 – Trnava 17:15)
 Odrieknutý v úseku: Bratislava hl. st. – Trnava

Za spôsobené nepríjemnosti sa ZSSK cestujúcim ospravedlňuje.

Aktualizácia: 18.10.2021

Zapojte se do průzkumu spokojenosti s našimi vlaky, dotazník vyplníte online

Dejte nám do konce října vědět, jak byste naše služby doplnili!

Sedíte v rychlíku z Prahy do Tanvaldu. Vlak se rozjíždí, sledujete ubíhající krajinu a občas mrknete na panel, který ukazuje polohu vlaku. Díváte se do mapy, co je podél trati zajímavého, ale mapka se zobrazuje jen na několik vteřin. Možná byste chtěli, aby se zobrazovala déle. Právě jste doběhli rychlík z Rakovníka směr Kladno a Praha. Vcházíte do vlaku a nutně potřebujete na toaletu, chybí ale mýdlo pro umytí rukou. Teď máte jedinečnou šanci nám dát vědět vše, co bychom měli vědět, abychom své služby doplnili nebo ještě vylepšili.

Připravili jsme v našich vlacích průzkum spokojenosti. Mezi 18. a 31. říjnem stačí jednoduše odpovědět na několik otázek a dát nám tak svůj podnět nebo zajímavé tipy na rozšíření služeb. Zajímá nás třeba k jakým cestám naše vlaky používáte, jak jsou naši průvodčí ochotní, jestli máme podle Vás čisté vlaky nebo kde si nejčastěji kupujete jízdenku.

Abychom mohli naše služby zlepšovat, chtěli bychom od Vás slyšet třeba i to, jak se Vám sedí v našich sedačkách, jestli Vám vyhovují odjezdové časy vlaků, jejich návaznosti nebo jak vnímáte ceny jízdenek. To vše bychom rádi věděli, abychom mohli případně změnit třeba i postupy při úklidu našich vlaků, jednat o změnách odjezdových časů, návazností nebo vyladit ceny jízdenek.

Vyplnění dotazníku Vám zabere maximálně pět minut, u řady otázek nám může dát jeden až pět bodů nebo zaškrtnete připravené možnosti. Dotazník je k dispozici zde, vyplnit ho můžete na počítači i chytrém telefonu, stačí se třeba cestou v rychlíku z Liberce do Pardubic připojit k naší WIFI a věnovat nám několik minut. Další možností je načíst i QR kód s dotazníkem.

Děkujeme za Váš čas a děkujeme, že nám pomůžete naše služby vyladit. Jsme tady pro Vás!

Dva roky od poklepání základního kamene. ...

15.10.2021

Dva roky od poklepání základního kamene. Stavba největšího tramvajového tunelu v Česku navzdory komplikacím vstupuje do třetí třetiny

Covidová situace, nepřízeň počasí ani komplikované uzavírky nenarušily stavbu tramvajové trati k Univerzitnímu kampusu. Dva roky od poklepání základního kamene je nejdelší tunel pro tramvaje v Česku postavený a vyhloubený v celé své délce 619 metrů. Zasypáním tunelu a zatravněním letos skončí většina činností na povrchu, v příštím roce se bude pracovat zejména v podzemí. První tramvaje po 912 metrů dlouhé trati za 1,4 miliardy korun projedou na konci roku 2022.

„Stavba největšího tunelu pro tramvajovou dopravu v Česku se posouvá kupředu v souladu s harmonogramem, což je dobrá zpráva nejen pro budoucí cestující, ale i obyvatele Starého Lískovce. Velmi si vážím jejich shovívavosti, protože jsem si vědoma, že bydlení v blízkosti tak velké a dlouhodobé stavby je nepříjemné. Můžeme však slíbit, že v letošním roce dojde k dokončení většiny hlučných a terénních prací na povrchu a práce se v příštím roce budou více soustředit dovnitř tunelu. Z celkových nákladů 1,4 miliardy korun v letošním roce proinvestujeme přibližně půl miliardy,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Průběh stavby

„V tuto chvíli jsou téměř hotové oba portály tunelu, jak z ulice Netroufalky, tak z ulice Osové. Tunel je vyhlouben v celé své délce a za pomocí těžké techniky z něj dělníci vytěžili 170 tisíc tun zeminy. Výrazný posun nastal na obou terminálech, jak na Osové, tak na Netroufalkách. Před Fakultní nemocnicí Brno jsou připravené všechny podzemní sítě, veřejné osvětlení, točna trolejbusů, nové chodníky i přilehlé komunikace, zbývá dokončit nástupiště, zastřešení a doplnit zeleň,“ sdělil radní města Brna pro dopravu Petr Kratochvíl. V zastávce Osová během letních měsíců a dopravní uzavírky proběhla rekonstrukce původní tramvajové trati včetně položení odbočné výhybky, která je připravena na napojení nové trati.

„Na zastávce Osová aktuálně dokončujeme přístupové cesty, celkem jich zde bude osm. V každém směru na nástupiště povedou dva bezbariérové chodníky, schodiště a výtah. Další práce na stavbě se soustředí na budování zastávky s pracovním názvem Nová Jihlavská, po jejím vybetonování nyní pokračujeme zastřešováním, které by mělo být hotové do konce roku. Přímo v tunelu finišuje betonáž podlah a nad tunelem postupují terénní práce a úprava povrchu. Se zhotovitelem se podařilo vyjednat zatravnění ploch ještě letos na podzim oproti původnímu termínu v jarních měsících příštího roku,“ shrnul aktuální činnost na stavbě generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Do konce roku také místní obyvatelé mohou počítat s obnovou a zpřístupněním všech chodníků přes Mikuláškovo náměstí.

„V příštím roce se práce budou soustředit co nejvíce do podzemí. Už letos na podzim začneme pokládat koleje a poté je napojovat na uzel Osová. Hlavním úkolem pak bude oživení celého systému. V tunelu plánujeme instalovat veškeré zabezpečovací zařízení, ovládání výhybek, kamerový systém, osvětlení, informační systémy nebo požárně bezpečnostní zařízení.  To vše je třeba propojit vzdáleným ovládáním s dispečinkem správce tunelu. Po provozních zkouškách zažádáme drážní úřad o spuštění do zkušebního provozu,“ uvedl oblastní ředitel společnosti Metrostav, a.s. Zdeněk Mička.

„Covidová doba naši stavbu výrazně zasáhla, potýkali jsme s nedostatkem personálu a problémy s dodávkami materiálu. Velkou výzvou pro nás bylo i zářijové zprovoznění dopravy na dvou vzdálených místech – jak na Osové, tak na Netroufalkách. Všechny práce jsme soustředili do jednoho termínu, což bylo náročné, ale termín se podařilo splnit. Aktuálně jde vše podle harmonogramu a jsme schopni jednotlivé činnosti plánovat i na dlouhé měsíce dopředu s přesností na dny,“ řekl generální ředitel společnosti FIRESTA – Fišer, rekonstrukce, stavby a.s. Pavel Borek.

Dopravní omezení

Největší část dopravních omezení má stavba letošním létem za sebou, dopravní podnik už nepředpokládá žádné omezení provozu. Pokračuje uzavření ulice Okrouhlá a částečné uzavření parkoviště Vltavská pro účely stavby. Prozatím zůstává uzavřené Mikuláškovo náměstí včetně všech chodníků, které by ale měly být do konce roku zpřístupněny.

Zahájení provozu

Tramvajová trať bude uvedena do provozu na konci roku 2022. Dopravní podnik města Brna počítá s tím, že jej zahájí nové obousměrné tramvaje Škoda ForCity Smart 34, které dodá výrobce Škoda Transportation. DPMB uzavřel smlouvu na dodání až 40 kusů těchto moderních, nízkopodlažních a klimatizovaných vozů, prvních pět by mělo do Brna dorazit právě do konce roku 2022.

Náklady na stavbu 912 metrů dlouhé tramvajové trati činí 1,4 mld. Kč, přičemž se Dopravnímu podniku města Brna podařilo získat dotaci z evropských fondů ve výši 85 procent, tj. 1,157 mld. Kč.  Samotný tunel měří 602 metrů. Nová tramvajová trať výrazně ulehčí přepravu zhruba 40 tisícům cestujících, kteří denně míří do oblasti FN Brno a Masarykovy univerzity. Novou trať budou obsluhovat tramvaje linky 8, které trasu z Hlavního nádraží na konečnou urazí za pouhých 15 minut.

Rozšiřujeme možnosti nákupu jízdenek, koupit si ji nově můžete v naší aplikaci

Stahujte už teď z AppStore a Google play!

Rozšiřujeme možnosti, jak si můžete koupit jízdenky na naše vlaky nebo Arriva Expresy z Teplic do Prahy a mezi Olomoucí a Brnem. Nově si můžete lístek i s místenkou koupit kromě kamenných poboček, jízdenkového přístroje a našeho webu rychle a pohodlně doslova z celého světa – ze svého mobilu pomocí naší aplikace ARRIVA CZ. Stáhnout si ji můžete z AppStore a Google play.

Až si aplikaci nainstalujete a přihlásíte se do vašeho profilu, budete si moci rychle vybírat spoje a kupovat lístky. Za nákup jízdenky zaplatíte jednoduše kartou přímo v telefonu a pak už jen nastoupíte na palubu a jedete do cíle Vaší cesty. 

Kromě rychlého nákupu jízdenek nabízí naše aplikace třeba seznam oblíbených tras a stanic a nechybí ani přehled historie Vašich nákupů. Díky aplikaci vybraný spoj nezmeškáte, půl hodiny před odjezdem Vás upozorníme na jeho odjezd. V aplikaci můžete také sledovat v reálném čase a v mapě polohu vašeho vlaku a připraveny jsou pro Vás i informace o případných změnách na trase kvůli výlukám, uzavírkám a dalším mimořádnostem, které se, bohužel, cestování nevyhýbají.

Ať Vám naše aplikace dobře slouží!

Vyměněno bylo již více než 650 licencí strojvedoucích

15. říjen 2021

V září skončila platnost prvním licencím strojvedoucích, které byly vydány před deseti lety. Do dnešního
dne bylo vyměněno již více než 650 licencí, jimž byla prodloužena platnost na dalších deset let. O
prodloužení platnosti licence musí strojvedoucí požádat Drážní úřad. Žádostí dorazilo celkem více než
950, do konce října se tak počítá s výměnou dalších asi 300 licencí. Někteří strojvedoucí bohužel
nechávají předložení žádosti na poslední chvíli a může se tak stát, že nebudou moci řídit drážní vozidlo
až do vydání nové licence.


Do konce roku by mělo být vyměněno celkem zhruba 1300 licencí strojvedoucích. Někteří žadatelé i přes
opakovaná upozornění předkládají žádosti pouze s několikadenním předstihem. Drážní úřad se snaží
vyřizovat žádosti v co nejkratším termínu, standardní doba vyřízení je však 30 dnů.


„Strojvedoucím, kteří podcení termín podání žádosti, hrozí, že nebudou mít platnou licenci a nebudou moci
vykonávat činnost řízení drážního vozidla. Včera jsme například obdrželi žádost o výměnu licence, jejíž
aktuální platnost končí 17.10.2021. Doporučujeme, aby žadatelé předkládali žádosti alespoň
s dvouměsíčním předstihem, “ říká Jiří Kolář, ředitel Drážního úřadu.


„Setkáváme se s požadavkem strojvedoucích na vystavení potvrzení, že byla žádost podána a že mohou
nadále vykonávat svou činnost. Takové potvrzení však lze vydat až v případě, že je žádost vyřízena a
podklady pro tisk kartičky nové licence jsou odeslány na Státní tiskárnu cenin,“ říká Radek Šafránek, ředitel
provozně-technické sekce Drážního úřadu.


Licenci strojvedoucího lze prodloužit pouze v případě, že žadatel splňuje podmínky § 46 a § 46d zákona o
dráhách. K žádosti je nutné doložit kopii poslední licence a kopii dokladu o zdravotní způsobilosti.
Detailní postup prodloužení platnosti upravuje metodický pokyn. Tento materiál s názvem „Metodický
pokyn 3/2021 pro získání všeobecné odborné způsobilosti, pro vydání a prodloužení licence
strojvedoucího“ včetně všech příloh je uveřejněn na webových stránkách Drážního úřadu.
Aktuální počet všech vydaných platných licencí strojvedoucích v České republice je 10 509.

Veškeré materiály jsou k dispozici na webových stránkách:
https://www.ducr.cz/cs/potrebuji-si-vyridit/sekce-provozne-technicka/rizeni-draznich-vozidel

Zámorské uhlie putuje naprieč Poľskom až na východ Slovenska

14.10.2021

Používanie uhlia na vykurovanie domácností a výrobu elektriny odchádza v Európe do zabudnutia. Prepravy uhlia po železnici však nie. Čierne uhlie je esenciálnou komoditou pre mnohé produkty ťažkého priemyslu; bez neho by nevznikli komponenty potrebné na výrobu áut, domácich spotrebičov, mobilných telefónov, na stavbu budov a mnoho iných vecí našej dennej spotreby. ZSSK CARGO, vďaka pravidelným vlakom nakladaným na pobreží Baltského mora, zabezpečuje prísun uhlia nielen pre potreby Slovenska, ale aj na ďalšiu distribúciu do celého sveta.

Napriek obavám z dopadu koronakrízy na priemyselné objednávky, sa negatívne predpovede nenaplnili. Po odznení prvých vĺn pandémie sa prudko zdvihol dopyt po stavebných materiáloch: od dreva, po polystyrén a cement. Súčasťou nárastu dopytu a následne aj rastu cien bola pochopiteľne oceľ, ktorej výrobnou baštou na Slovensku sú už tradične Košice. K tomu, aby výroba dokázala pokryť dopyt, je potrebný stabilný prísun surovín. V oceliarstve je to predovšetkým železná ruda, ktorá prichádza z Ukrajiny a Ruska. Následne je to vápenec, dopravovaný do Košíc z neďalekého Gemera. A v neposlednom rade je to uhlie, ktoré je potrebné na výrobu koksu. Tieto tri základné suroviny udržujú všetky železiarne v pohybe.

Útlm z Ostravska – uhlie zo zámoria

V minulosti boli prepravné toky nastavené ideálne: vozne ložené železnou rudou smerovali z východnej Európy aj do železiarní na Ostravsku. To zas ťažilo z vlastných bohatých zásob čierneho uhlia a tak sa rovnaké vozne využili na vozbu uhlia opačným smerom – do Košíc. Ale ani tento ideálny logistický cyklus netrval večne. S útlmom ťažby v OKD bolo potrebné inak zabezpečiť prísun viac než milión  ton uhlia do železiarní v metropole východu.

Riešením sa ukázal byť dovoz uhlia zo zámoria. Čierne uhlie dnes využívané vo vysokých peciach v Košiciach má svoj pôvod v takých exotických destináciách, ako je Juhoafrická republika, Kanada, či Mozambik. Svoju cestu po planéte absolvuje vyťažené uhlie v obrích námorných lodiach, ktoré putujú Atlantickým oceánom. Na ich palube sa s každou plavbou vezie 70 až 100 tisíc ton uhlia. Po tom, čo lode prejdú popri pobreží Dánska a prielivom Øresund, oddeľujúcim túto krajinu od Švédska, vplávajú do Baltského mora. Tu ich čaká posledných štyristo kilometrov plavby, kým zakotvia pri jednom z dvoch poľských prístavov ležiacich len 20 kilometrov od seba – Gdynia a Gdansk. Bližšie to už loďou k vnútrozemiu Európy nejde a tak prichádza na rad železnica.

Sedemdesiat ton v jedinej lyžici

Naši partneri v prístavoch sa následne postarajú o vykládku desiatky tisícov ton uhlia, jeho uloženie/uskladnenie a bezpečné naloženie do železničných vozňov. Nejde pritom o jednoduchý proces, keďže aj samotného čierneho uhlia je 7 – 8 druhov a kupujúci robia pri nakládke priebežné objednávky a odvolávky na aktuálne potrebné druhy.

Lode sa vykladajú pomocou žeriavov, ktorých drapák na jeden krát zoberie až 70 ton, čiže váhu približne troch kamiónov naraz. Po vyložení na kopy je čierne uhlie poprášené bielou práškovou celulózou, aby nedochádzalo k rozfúkaniu čierneho prachu do okolia v husto obývanej oblasti takzvaného Trojmestia (Gdansk, Sopot, Gdynia). Pri vykládke lodí pritom musia spoločnosti, ako je napríklad HES Gdynia Bulk Terminal, dbať aj na to, že pokiaľ v prístave kotví jedna z výletných lodí plaviacich sa po Baltskom mori, vykládka uhlia v tom čase nemôže prebiehať – taká je dohoda s mestom. Neskôr je uhlie prevážané na sklady, kde na kopách leží 50 – 80 tisíc ton uhlia pripraveného na nakládku do železničných vagónov. Vozne radu Eas sú v Gdansku (alebo Gdyni) naložené a pri dvoch koľajových váhach je ich hmotnosť a rozloženie nákladu prípadne upravené menším drapákovým nakladačom. Súpravy sú následne skompletizované a odovzdané v stanici, kde štafetu preberá ZSSK CARGO.

Inter Cargo v tandeme so  ZSSK CARGO

Fungovanie na poľskom trhu zabezpečuje ZSSK CARGO prostredníctvom spoločnosti Inter Cargo, spoločne vlastnenej cez BULK TRANSSHIPMENT SLOVAKIA (BTS). Inter Cargo má ako dopravca za úlohu koordináciu pohybu vlakov po území Poľska: tie sú vedené rušňami radu 183 (celkovo 22 kusov), alebo jednou zo štyroch dvojičiek, rušňov radu 131. Je potrebné zladiť celý dodávateľský reťazec, ktorý je neustále v pohybe, tak, aby oceliarne nezostali bez uhlia a na nábreží v poľských prístavoch sa, naopak, uhlie nehromadilo.

Naprieč Poľskom, cez Plaveč, aj Čadcu

Výhodou tejto spolupráce je vozba po celú cestu naprieč Poľskom – a ideálne aj Slovenskom – s jediným rušňom na čele celej súpravy. Tú tvorí 33 – 40 vozňov, v závislosti, či sa do čela uceleného vlaku s uhlím postaví rušeň radu 183, alebo 131. Rušne 183 prejdú 600 kilometrovú trasu Poľskom, aby ich na hraniciach vystriedala jedna z „dvojičiek“. Naopak, dvojičky dokážu zvládnuť celý úsek vo vlastnej réžii.

Trasovanie sa odohráva obomi prechodovými stanicami na severe Slovenska – Plaveč, aj Čadca. Kysucký prechod je viac priepustný a dvojkoľajný, no kratšia trasa je tá, ktorá vedie cez Šariš. V oboch prípadoch však pri slovenských hraniciach „narazia“ rušne na sklonovo náročný terén. Aj preto sú vlaky, ktoré sú vedené cez prechodovú stanicu Plaveč, delené v poľskej stanici Nowy Sącz na 2 – 3 časti, ktoré rušne „vytiahnu“ na slovenské územie po častiach.

Viac než 50 vlakov s uhlím mesačne

Každý jeden vlak váži takmer dvetisíc ton a mesačne ich v priemere putuje z poľských prístavov do Hanisky pri Košiciach 52. To sú v prepočte takmer dva vlaky denne, vrátane víkendov. Košické vysoké pece pritom zhltnú viac uhlia než týchto milión ton, ktoré prichádzajú z pobrežia Baltiku. Z poľskej šachty v Slawkowe neďaleko Katowíc pravidelne vyráža ďalších 32 vozňových súprav. A ani OKD neutlmilo ťažbu úplne a tak pravidelne jazdia aj súpravy, zložené paritne z vozňov ČD Cargo a ZSSK CARGO, aj z Ostravska.

Európa postupne smeruje k uhlíkovej neutrálnosti. Významne to ovplyvnilo vozby teplárenského hnedého uhlia. To, okrem dnes už výrazne nižšej vozby z českého Nového Sedla do teplárne v Žiline, sa z dominantnej komodity stalo marginálnou. No koks a čierne uhlie tu stále sú, keďže narastajúci dopyt po oceli vyžaduje, aby sa tok uhlia, aj ten z baltských prístavov na východné Slovensko, nezastavil.

Fotosoutěž ČD Cargo 2021 má svého výherce

15.10.2021

Téměř 150 fotografů zaslalo své fotografie do letošního ročníku fotosoutěže ČD Cargo. Celkem nám tak do e-mailové schránky dorazilo téměř 800 snímků. A je nutné dodat, že rok od roku se kvalita zaslaných fotografií zvyšuje a porota tak v letošním roce stála před velmi těžkým úkolem.

První místo patří Antonínu Růžičkovi s fotografií odklonového „nákladu“ při průjezdu železniční stanicí Pilníkov.

Druhé místo obsadil Peter Káčer, který vyfotografoval „kocoura“ 742.170 při obsluze vlečky pískovny ve Střelči.

Třetí příčka patří Marcelu Baltiarovi, který svůj snímek nazval: „Ranná hmla veští slnečný jesenný deň na Kysuciach a eso 363.026 vezie vlak ČD Cargo Slovakia cez Ochodnicu“.

Na čtvrtém místě se umístil Tomáš Bartoš se zimní fotografií manipulačního vlaku ČD Cargo u Radomyšle.

Snímek Davida Galka představuje lokomotivu 742.007 ve slušivém nátěru s „manipulákem“ vyjíždějícím z Brumovského tunelu.

S ohledem na velký počet jsme se rozhodli ještě dalších pět soutěžících fotografů odměnit alespoň malými drobnostmi.

Děkujeme všem stálým i novým soutěžícím za účast a budeme se těšit na další ročník této tradiční soutěže. Ještě jednou díky.

Z České Lípy vyrazí parní lokomotivy

14.10.2021 - 13:14

Parní lokomotivy 434.2186 Čtyřkolák a 475.179 Šlechtična budou hlavní lákadla sobotní akce, která se uskuteční v České Lípě. Návštěvníci se mohou projet z českolipského hlavního nádraží do Blíževedel, Mimoně, Doks a Nového Boru. Zvláštní vlaky vyjedou i do místního železničního depa, kde bude připraven bohatý program.

Sobota 16. října bude velkým dnem pro všechny milovníky vlaků a vláčků. V České Lípě se totiž uskuteční den, který bude patřit železnici. Hlavním lákadlem budou projížďky dvěma parníky lokomotivami. Jednou z nich je 434.2186 Čtyřkolák z roku 1917, tou druhou pak 475.179 Šlechtična z roku 1948. Z českolipského hlavního nádraží vyjedou tyto vlaky do Blíževedel, Mimoně, Doks a Nového Boru. Jízdenky se budou prodávat přímo ve vlacích a zpáteční jízdné vyjde na 180 korun.

Každou půl hodinu od 9:15 do 16:45 budou mezi českolipským nádražím a lokomotivovým depem zdarma jezdit speciální vlaky. V depu bude pro návštěvníky připraven den otevřených dveří s pestrým programem. Připravena je výstava historických kolejových vozidel nebo přehlídka velocipedů a motocyklů Minimusea Achilles.

Další program:

  • 9:00 – 15:00 – dětská kreativní dílnička DDM Libertin s motivem vlaků a lokomotiv
  • 10:00 – taneční skupina Adelline, DDM Libertin při ZŠ Partyzánská
  • 11:00 – vystoupení kapely Fiddler farm band
  • 12:00 – beseda ve vagónu s Marianem Polakovičem, Karlem Šlaisem a dalšími pamětníky
  • 13:00 – taneční skupina Tutti Frutti, DDM Libertin
  • 14:00 – vystoupení kapely Fiddler farm band
  • 16:00 – vystoupení kapely Lithium – Škola rocku

Další informace o akci včetně jízdních řádů a cen jízdného jsou na portálu Vlakem na výlet.