Tlačové správy

Jak správně cestovat ukáže Karkulka nebo Bystrozraký, dopravní podniky mají novou edukační kampaň

14.10.2021

S novou kampaní „Desatero skvělého cestujícího“ se od září mohou setkat lidé využívající veřejnou dopravu v šesti českých městech. Jejím cílem je pomocí humorných komiksových obrázků s pohádkovými motivy připomenout pravidla správného chování v prostředcích veřejné dopravy. Obrázky, které se objeví přímo ve vozech, určitě zaujmou cestující mladšího věku, ale pobaví i dospělé.

Hradec Králové, Karlovy Vary, Olomouc, Pardubice, Plzeň a Ústí nad Labem. To jsou města, ve kterých si budou moci cestující veselou formou připomenout základní body z přepravního řádu. „Na vzniku nové poučné kampaně Desatero skvělého cestujícího se šestice dopravních podniků domluvila v rámci společných aktivit, které vznikají při Sdružení dopravních podniků ČR. Dopravní podniky se do společných marketingových akcí zapojují už pátým rokem, propojení nám dává smysl, protože řešíme podobné problémy a máme spoustu společných témat,“ uvedl předseda Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) Tomáš Pelikán.

V Desateru se objeví deset klasických pohádek a deset nešvarů, se kterými se můžeme při cestování v MHD setkat. Pomocí komiksu tak dopravci nabádají cestující ke správnému chování. K tomu slouží trefné komentáře hlavních postav. „Desatero ukazuje situace, kdy někteří cestující porušují přepravní podmínky, omezují nebo dokonce ohrožují ostatní cestující.  Vtipně chceme na tyto situace upozornit a připomenout například to, že velký batoh je potřeba ve voze sundat, svačinu sníst až po vystoupení nebo že není vhodné ve voze nahlas telefonovat,“ přiblížil kampaň výkonný ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem Libor Turek.

Letáky si jednotlivá města do vozů nasazují postupně, takže například v Hradci Králové nebo Olomouci už jezdí, v dalších městech se objeví v nejbližších dnech nebo týdnech.

Autorem komiksového Desatera je ilustrátor, spisovatel a scénárista Vojtěch Jurík, který tvoří pod pseudonymem Vhrsti a je autorem mnoha komiksů a knížek pro děti. V minulosti se jeho kresby objevily například v kampaních Plzeňských městských dopravních podniků nebo Dopravního podniku města Brna. 

Skupina Škoda Transportation se bude významně podílet na výrobě lokomotiv pro Tanzánii

11.10.2021

Skupina Škoda Transportation se bude významně podílet na výrobě flotily nových lokomotiv pro osobní dopravu v africké Tanzánii. Škodovka podepsala s nadnárodním koncernem Hyundai Rotem kontrakt za více než 580 milionů korun na dodávku sedmnácti sad kompletní elektrovýzbroje, které budou tvořit „srdce“ nových lokomotiv pro novou železniční linku v Tanzánii.

Nové lokomotivy se škodováckou elektrovýzbrojí budou v Tanzánii sloužit na zhruba 550 kilometrů dlouhé nové elektrické trati na lince provozované místními drahami TRC mezi přímořským přístavem Dar es Sallam a městem Makutupora. Stroje se budou muset vyrovnávat s náročnými klimatickými podmínkami a velkými rozdíly v nadmořské výšce.

Projekt pro Tanzánii je pro Škodovku technicky velmi zajímavý. „Dodávat budeme kompletní výzbroj včetně hlavních i pomocných pohonů, bateriové nabíječe, trakční motory, převodovky nebo dvojkolí. Lokomotivy budou na trase jezdit rychlostí až 160 km/h, což v místních podmínkách představuje výrazné zrychlení přepravy oproti obvyklému standardu,“ upřesňuje Karel Majer, ředitel Obchodu Škody Electric. Finální kompletace lokomotiv se bude odehrávat ve výrobním závodě Hyundai Rotem v Changwonu v Jižní Koreji, kam také budou směřovat dodávky plzeňské Škodovky.

Spolupráce na výrobě lokomotiv pro africkou zemi je jedním z řady společných projektů Škodovky a Hyundai Rotem. Plzeňská firma například pro nadnárodní koncern vyráběla kompletní výzbroj pro 80 lokomotiv pro tureckého zákazníka TCDD, nebo se podílela na dodávkách vozidel „lehkého bezpilotního metra“ LRV pro jihokorejské město Incheon. „Naše aktuální zakázka je pro nás velmi významnou referencí – dokazuje, že jsme schopni s našimi výrobky uspět v celosvětovém měřítku,“ dodává Bedřich Koukal.

CityElefanty brzy ohlásí: Wi-Fi pokryto

12.10.2021 - 11:23

Instalace Wi-Fi palubní sítě v jednotkách CityElefant se blíží k závěru. Z 82 třívozových jednotek je spuštěna už v 77 vlacích. Zbývajících pět souprav v Moravskoslezském kraji dostane Wi-Fi pokrytí do prosincového začátku nového jízdního řádu. Snadný přístup k internetu tak dostalo více než 100 tisíc cestujících denně v pražské a ostravské integrované dopravě.

„Připojení k internetu prostřednictvím Wi-Fi sítě je jednou z nejžádanějších doplňkových služeb na palubě našich vlaků, proto jsme ji ve spolupráci s objednavateli regionální dopravy v Praze, ve Středočeském a v Moravskoslezském kraji zavedli i v jednotkách CityElefant. Ty denně přepraví zhruba pětinu všech cestujících na železnici v celé České republice. Vybavení Elefantů ‚wifinou‘ tak představuje největší rozšíření této služby na české železnici,“ říká Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

„Dlouhodobě pracujeme na tom, aby cestování integrovanou dopravou bylo pro cestující co nejkomfortnější, proto jsem za rozšíření Wi-Fi v CityElefantech velmi rád a jsem přesvědčen, že to ocení i cestující ve Středočeském kraji,“ uvedl ředitel IDSK Zdeněk Šponar.

„Dvoupodlažní CityElefanty jsou vlajkovou lodí flotily příměstských vlaků v Praze a okolí. Za léta jejich provozu si je cestující velmi oblíbili pro svůj pohodlný a klimatizovaný interiér či bezbariérový nástup. Také díky těmto vlakům zájem o cestování vlakem po Praze a okolí trvale roste. Proto nyní velice vítáme další zpříjemnění každodenních cest za prací, do školy či na výlet,“ dodal ředitel ROPID Petr Tomčík 

CityElefanty obsluhují páteřní S linky Pražské integrované dopravy z hlavního města do Kolína přes Český Brod i přes Nymburk, do Milovic, Benešova u Prahy, Berouna a do Kralup nad Vltavou a dále až do Ústí nad Labem. Obsluhují také některé vlaky do Přelouče a Pardubic. V Moravskoslezském kraji jezdí na páteřních linkách z Opavy přes Ostravu do Havířova a Českého Těšína, z Ostravy přes Karvinou do Mostů u Jablunkova a na některých spojích ve směru Studénka.

V rámci projektu Wi-Fi v CityElefantech je vybaveno příslušnou technologií celkem 246 vozů a Wi-Fi v nich pokrývá 25 420 sedaček. Denně najedou patrové příměstské vlaky přes 35 000 kilometrů na území pěti krajů.   

Do pražských souprav CityElefant jsou navíc postupně doplňovány elektrické zásuvky 230 V 50 Hz pro dobíjení přenosné elektroniky cestujících. Díky tomu je nyní cesta vlakem do zaměstnání nebo do školy ještě výhodnější: Cestující v nich mohou pohodlně surfovat na internetu, pracovat nebo bavit se. Když k tomu připojíme relativně krátké dojezdové časy ve velkých aglomeracích a v jejich okolí bez ucpaných silnic a elektrický provoz bez emisí v centrech měst (www.cd.cz/vlakemEKO), pak se jedná o optimální způsob dopravy.

Rekonstrukce zlepší parametry trati pro nákladní vlaky v Děčíně

DĚČÍN, 12. října 2021

Nákladní vlaky budou už brzy využívat zrekonstruovanou trať mezi stanicemi Děčín východ a Děčín-Prostřední Žleb, která je součástí nákladního koridoru Transevropské dopravní sítě (TEN-T). Stavbu s předpokládanými celkovými investičními náklady ve výši 1 138 717 343 Kč dnes slavnostně zahájila Správa železnic. Kompletní renovací projde elektrifikovaný úsek o délce přibližně 1,4 kilometru, jeho součástí je kromě Děčínského tunelu také most přes řeku Labe. Vlaky se na zrekonstruovanou trať vrátí příští rok v listopadu, celá stavba bude dokončena v polovině roku 2023.

Významnou součástí stavby je rekonstrukce 265 metrů dlouhého mostu přes Labe. Jeho více než sto let starou ocelovou nosnou konstrukci nahradí nová, s podélnými a příčnými výztuhami a průběžným kolejovým ložem. Svým uspořádáním bude respektovat vzhled původní konstrukce, zároveň splní všechny současné normy a provozní požadavky železniční dopravy. Rychlost na mostu se zvýší ze současných 30 na 50 km/h.

V rámci stavby dojde rovněž ke kompletní sanaci Děčínského tunelu o délce 395 metrů. Provedena bude výměna železničního svršku a spodku a oprava trakčního vedení. Součástí projektu je i rekonstrukce zabezpečovacího a sdělovacího zařízení.

Snížení hlukové zátěže v okolí trati přinese kromě obnovy kolejového svršku také zřízení přibližně 700 metrů protihlukových stěn v místech, kde trať prochází městskou zástavbou.

Zhotovitelem investiční akce s názvem Optimalizace traťového úseku Děčín východ – Děčín-Prostřední Žleb je Společnost most Prostřední Žleb. Jejím správcem je STRABAG Rail, společníky DT Mostárna a STRABAG AG. Financování stavby zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury.

Drážní úřad uveřejnil výroční zprávu o bezpečnosti na české železnici za rok 2020

6.10.2021

Drážní úřad opět po roce vydal výroční zprávu o bezpečnosti na českých železnicích. I přesto, že počet
dopravců nadále stoupá, počet nehod stagnuje. Za rok 2020 obdržel Drážní úřad od Drážní inspekce
celkem 23 bezpečnostních doporučení, které využil k přijetí odpovídajících bezpečnostních opatření.
Státní dozory odhalily řadu nedostatků, které ale v převážné většině bezprostředně neohrožovaly
bezpečné provozování dráhy a drážní dopravy. Podrobnosti shrnuje výroční zpráva Drážního úřadu za
rok 2020. Zpráva je nově rozšířena a má přehlednou strukturu podle vzoru vydaného Evropskou
železniční agenturou (ERA). ERA shromažďuje veškeré výroční zprávy od národních bezpečnostních
úřadů členských zemí EU a využívá je k analýzám bezpečnosti a dalšímu plánování v evropském
železničním prostoru.

Vysoký počet dopravců, typický pro Českou republiku, se meziročně navýšil o dalších 15 subjektů na 128
provozovatelů drážní dopravy. Toto číslo samo o sobě znamená zvýšení nároků na kontrolní činnost,
kterou považujeme za preventivní opatření mající zásadní vliv na bezpečnost provozování drah a drážní
dopravy,“ zdůrazňuje Jiří Kolář, ředitel Drážního úřadu.

I přes omezení způsobená pandemií Covid-19 vykonal Drážní úřad v roce 2020 celkem 632 státních dozorů
se zaměřením na plnění povinností dopravců, provozovatelů a vlastníků drah. Provozně-technická sekce
v roce 2020 uskutečnila 204 dozorů zaměřených zejména na odbornou a zdravotní způsobilost osob
řídících drážní vozidla, údržbu vozidel a její provádění etně namátkových kontrol vozidel. Sekce
infrastruktury v roce 2020 vykonala 428 státních dozorů, které byly s ohledem na stálý nárůst střetů
silničních a drážních vozidel na železničních přejezdech zaměřeny především na přejezdy, a to zejména na
zajištění rozhledových poměrů.

Zjištění státních dozorů
Státní dozory odhalily časté chyby v registraci vozidel, zejména těch, která jsou registrovaná v zahraničí,
ale provozovaná v ČR. Údaje o státech, kde může být vozidlo provozováno, musí být vyznačeny přímo na
vozidle a souhlasit s údaji uvedenými v evropském registru vozidel. Toto označení však na vozidlech často
zcela chybí.

Zjištěn byl ve více případech také nevyhovující technický stav drážních vozidel či nepovolené úpravy. Byly
nalezeny odchylky skutečného stavu vozidel od zápisu v protokolu o technické kontrole vozidla.

Nedostatky shledaly také kontroly v samotných vlacích, například chybějící plomby u rukojetí záchranné
brzdy, uzamčení většího počtu nebo i všech WC ve vlaku, propadlé lhůty ročních kontrol hasicích přístrojů,
chybné značení cest k hasícím přístrojům.

Důraz je v rámci dozorové činnosti Drážního úřadu stále více kladen na kontrolu subjektů zodpovědných
za údržbu železničních vozidel (ECM). Právě ECM je tím, kdo ručí za skutečnost, že je dané vozidlo
provozováno v bezpečném a provozuschopném stavu. Platná legislativa nařizuje všem těmto subjektům
povinnou certifikaci. Systém údržby však musí být nejen vytvořen, ale také udržován a subjekty se
nastavenými postupy musí řídit. Kontroly, jichž bylo v roce 2020 vykonáno 78, ukazují, že i zde jsou patrné
nedostatky. Mimo jiné se jedná o nedodržování technologických postupů a nepoužívání předepsaných
náhradních dílů nebo nedodržování zásad pro skladování, kdy hrozí jejich poškození.

Výroční zpráva za rok 2020 je ke stažení na stránkách Drážního úřadu:
https://www.ducr.cz/cs/povinne-zverejnovane-informace/vyrocni-zpravy

Brněnský dopravní podnik pro Prahu opraví tramvaj K2 ...

Brněnský dopravní podnik pro Prahu opraví tramvaj K2, dnes ji přivezli z Bratislavy aneb příběh električky, která se přerodí v šalinu a tramvaj

8.10.2021

Dopravní podnik města Brna opraví pro Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) tramvaj Tatra K2 ev. č. 8133. DPP ji odkoupil z Bratislavy a chce ji po renovaci zařadit mezi své historické kousky. Dnes v noci tramvaj na podvalníku dorazila do brněnských ústředních dílen, kde ji čeká devítiměsíční ozdravná kůra. Během ní vůz rozloží na jednotlivé součástky, opraví, poskládají a přelakují do původních barev. V Praze by se s ní první cestující mohli svézt na konci příštího roku.

Bratislava

Příběh tramvaje s původním výrobním číslem 166578 začíná v roce 1977 v závodě ČKD Tatra Praha, odkud úplně nová putovala do Bratislavy jako zácvikové vozidlo pro nové řidiče. Zajímavostí je, že do provozu s cestujícími nebyla nikdy zařazena. Autoškolní tramvaj sloužila až do roku 2009 a letos ji bratislavský dopravní podnik odprodal DPP za 1 000 euro.  „Školení našich budoucích řidičů musíme přizpůsobovat době a vozům, které v provozu reálně řídí. Pokud cestující vozíme moderními tramvajemi, je potřeba, aby výcvik absolvovali právě v nich. Prodej jsme začali zvažovat i proto, že tramvaj K2 zůstala s výjimkou historických vozů poslední, která nebyla podrobena kompletní rekonstrukci. Potěšilo nás, že o ni projevil zájem pražský dopravní podnik, který tak doplní nabídku svých historických vozů," uvedl předseda představenstva Dopravního podniku Bratislava Martin Rybanský.

Brno

Výběrové řízení na rekonstrukci tramvaje Tatra K2 vyhrál brněnský dopravní podnik, který má s opravami vozů tohoto typu bohaté zkušenosti. „Těší nás, že můžeme být součástí návratu tramvaje do Prahy, kde byla před více než čtyřiceti lety vyrobena. Zaměstnanci našich ústředních dílen při opravách využijí své zkušenosti, které nabyli v roce 2016, kdy jsme rekonstruovali tramvaj typu K2 pro naši brněnskou sbírku retro vozů. Chceme, aby byl výsledek stoprocentní a kolegové i cestující v Praze byli spokojeni, je to pro nás velká zodpovědnost a výzva,“ řekl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Během devíti měsíců strávených v brněnských ústředních dílnách místní zaměstnanci tramvaj rozeberou na jednotlivé komponenty, provedou důkladnou kontrolu, vyvaření nebo výměnu zkorodovaných součástí. Pak dojde na upevnění vlnitého oplechování, které je pro tramvaje K2 typické a lakování do původních barev v červeno-krémových odstínech. Na závěr se vůz dočká nové kabeláže, elektrické výzbroje, pokládky podlah nebo montáže obložení interiéru, stropu a zasklení.

Pracoviště řidiče má funkčně i vizuálně odpovídat původnímu provedení, šoféři zde ale najdou i moderní prvky, které však budou citlivě skryty, aby nenarušovaly původní vzhled vozidla. „Tramvaj bude současně vybavena některými prvky nebo funkcemi dle požadavků pražského dopravního podniku nad rámec původního stavu, například antivandalskými fóliemi na oknech nebo kamerovým systémem. Před předáním do Prahy bude také nutné obrátit polaritu elektrické výzbroje,“ dodává Havránek. V Brně se na rekonstrukci bude podílet prakticky většina profesí ústředních dílen, které zaměstnávají 140 lidí. Od karosářů, přes elektrikáře až po lakýrníky nebo stolaře.

Praha

Pro tramvaj typu Tatra K2 bude uvedení do provozu s cestujícími v Praze premiérou. Dvoučlánkové tramvaje K1 a K2 v hlavním městě jezdily jen v rámci zkoušek výrobce v letech 1965–1966 v režimu bez cestujících. Kvůli členitému terénu města dal místní dopravní podnik přednost tramvajím T3 s lepšími adhezními i dynamickými vlastnostmi.

„Uvedením tramvaje K2 do provozu retro vozidel  v Praze chceme pokračovat v prezentaci nejvýznamnějších zástupců tramvají Tatra z nejúspěšnějšího historického období 50. – 60. let, které pro veřejnost charakterizuje zejména výjimečný design výtvarníka Františka Kardause. K Praze mají tyto tramvaje velmi úzký vztah – všechny zde byly navrženy, zkonstruovány i vyrobeny,“ říká člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch Jan Šurovský.

Spolupráce napříč dopravními podniky je výsledkem dlouholetého partnerství v rámci Sdružení dopravních podniků ČR. „Oprava tramvaje K2, která putuje z Bratislavy přes Brno až do Prahy, to je krásná ukázka, jak je propojení jednotlivých dopravních podniků prospěšné a důležité. Máme spoustu společných témat a můžeme si navzájem vypomáhat. Na výslednou podobu tramvaje se opravdu těším,“ uvedl předseda Sdružení dopravních podniků ČR Tomáš Pelikán.

Dopravní podnik města Brna opraví pro Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) tramvaj Tatra K2 ev. č. 8133. DPP ji odkoupil z Bratislavy a chce ji po renovaci zařadit mezi své historické kousky. Dnes v noci tramvaj na podvalníku dorazila do brněnských ústředních dílen, kde ji čeká devítiměsíční ozdravná kůra. Během ní vůz rozloží na jednotlivé součástky, opraví, poskládají a přelakují do původních barev. V Praze by se s ní první cestující mohli svézt na konci příštího roku.

Bratislava

Příběh tramvaje s původním výrobním číslem 166578 začíná v roce 1977 v závodě ČKD Tatra Praha, odkud úplně nová putovala do Bratislavy jako zácvikové vozidlo pro nové řidiče. Zajímavostí je, že do provozu s cestujícími nebyla nikdy zařazena. Autoškolní tramvaj sloužila až do roku 2009 a letos ji bratislavský dopravní podnik odprodal DPP za 1 000 euro.  „Školení našich budoucích řidičů musíme přizpůsobovat době a vozům, které v provozu reálně řídí. Pokud cestující vozíme moderními tramvajemi, je potřeba, aby výcvik absolvovali právě v nich. Prodej jsme začali zvažovat i proto, že tramvaj K2 zůstala s výjimkou historických vozů poslední, která nebyla podrobena kompletní rekonstrukci. Potěšilo nás, že o ni projevil zájem pražský dopravní podnik, který tak doplní nabídku svých historických vozů," uvedl předseda představenstva Dopravního podniku Bratislava Martin Rybanský.

Brno

Výběrové řízení na rekonstrukci tramvaje Tatra K2 vyhrál brněnský dopravní podnik, který má s opravami vozů tohoto typu bohaté zkušenosti. „Těší nás, že můžeme být součástí návratu tramvaje do Prahy, kde byla před více než čtyřiceti lety vyrobena. Zaměstnanci našich ústředních dílen při opravách využijí své zkušenosti, které nabyli v roce 2016, kdy jsme rekonstruovali tramvaj typu K2 pro naši brněnskou sbírku retro vozů. Chceme, aby byl výsledek stoprocentní a kolegové i cestující v Praze byli spokojeni, je to pro nás velká zodpovědnost a výzva,“ řekl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Během devíti měsíců strávených v brněnských ústředních dílnách místní zaměstnanci tramvaj rozeberou na jednotlivé komponenty, provedou důkladnou kontrolu, vyvaření nebo výměnu zkorodovaných součástí. Pak dojde na upevnění vlnitého oplechování, které je pro tramvaje K2 typické a lakování do původních barev v červeno-krémových odstínech. Na závěr se vůz dočká nové kabeláže, elektrické výzbroje, pokládky podlah nebo montáže obložení interiéru, stropu a zasklení.

Pracoviště řidiče má funkčně i vizuálně odpovídat původnímu provedení, šoféři zde ale najdou i moderní prvky, které však budou citlivě skryty, aby nenarušovaly původní vzhled vozidla. „Tramvaj bude současně vybavena některými prvky nebo funkcemi dle požadavků pražského dopravního podniku nad rámec původního stavu, například antivandalskými fóliemi na oknech nebo kamerovým systémem. Před předáním do Prahy bude také nutné obrátit polaritu elektrické výzbroje,“ dodává Havránek. V Brně se na rekonstrukci bude podílet prakticky většina profesí ústředních dílen, které zaměstnávají 140 lidí. Od karosářů, přes elektrikáře až po lakýrníky nebo stolaře.

Praha

Pro tramvaj typu Tatra K2 bude uvedení do provozu s cestujícími v Praze premiérou. Dvoučlánkové tramvaje K1 a K2 v hlavním městě jezdily jen v rámci zkoušek výrobce v letech 1965–1966 v režimu bez cestujících. Kvůli členitému terénu města dal místní dopravní podnik přednost tramvajím T3 s lepšími adhezními i dynamickými vlastnostmi.

„Uvedením tramvaje K2 do provozu retro vozidel  v Praze chceme pokračovat v prezentaci nejvýznamnějších zástupců tramvají Tatra z nejúspěšnějšího historického období 50. – 60. let, které pro veřejnost charakterizuje zejména výjimečný design výtvarníka Františka Kardause. K Praze mají tyto tramvaje velmi úzký vztah – všechny zde byly navrženy, zkonstruovány i vyrobeny,“ říká člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch Jan Šurovský.

Spolupráce napříč dopravními podniky je výsledkem dlouholetého partnerství v rámci Sdružení dopravních podniků ČR. „Oprava tramvaje K2, která putuje z Bratislavy přes Brno až do Prahy, to je krásná ukázka, jak je propojení jednotlivých dopravních podniků prospěšné a důležité. Máme spoustu společných témat a můžeme si navzájem vypomáhat. Na výslednou podobu tramvaje se opravdu těším,“ uvedl předseda Sdružení dopravních podniků ČR Tomáš Pelikán.

Do diaľkových vlakov ZSSK smeruje najmodernejšia posila v podobe šiestich reštauračných vozňov

Najnovšia flotila nových reštauračných vozňov sa nasadí na vlaky R 6xx na trase Košice – Bratislava
Vozne s rokom výroby 1988 prechádzajú kompletnou modernizáciou interiéru aj exteriéru

BRATISLAVA  8. 10. 2021

Reštauračné služby, ktoré v diaľkových vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) prevádzkuje spoločnosť Wagon Slovakia Košice (WGS), sa tešia veľkej obľube. Štandard stravovacích služieb vo vlakoch sa opäť posúva na vyššiu úroveň a cestujúci si v priebehu roku 2022 môžu vychutnávať rôzne jedlá inšpirované svetovou gastronómiou v celkovo šiestich nových reštauračných vozňoch radu WRmz 88-90.

V súčasnosti prebieha zásadná modernizácia interiéru reštauračných vozňov, ktoré boli v prevádzke od roku 1988, za účelom zvýšenia komfortu pre cestujúcu verejnosť, ako aj pre potreby personálu kuchyne a obsluhy. Kompletná modernizácia sa týkala najmä reštauračnej časti, vybavenia kuchyne, ale aj výmeny interiérových dverí, podláh, WC bunky, opravy klimatizácie, centrálneho zdroja energie, informačného a komunikačného systému, či vodného hospodárstva. Exteriér vozňov si zachová korporátnu identitu ZSSK, čomu zodpovedá použitie farieb a línií ich rozmiestnenia. Myslelo sa aj na vizuál interiéru – vo vozňoch  sú osadené nové sedadlá, zabudované nové kuchynské spotrebiče a informačné systémy tak, aby spĺňali štandardy súčasnej doby a boli lákadlom a príjemným spestrením pre našich cestujúcich.

Modernizované reštauračné vozne budú radené do vlakov R 6xx na trati Košice – Bratislava. Prvý zo šiestich vozňov odovzdala ZSSK firma RWS Services s.r.o. do prevádzky 3. 9. 2021, ako vysúťažený dodávateľ v rámci verejného obstarávania. Následne bol 5. 9. 2021 zaradený do vlaku R 606 Tatran. Ide o najmodernejšiu posilu vo flotile „reštaurákov“ – aktuálne ZSSK radí vo vnútroštátnej preprave 7 ks WRRmeer z roku 2008, 3 ks WRReer z roku 1995 a v zálohe má 1 ks WRRm ešte z roku 1980.

Cestujúcich okrem atraktívneho dizajnu čaká ešte atraktívnejšia ponuka jedál a nápojov, ktorá bola prednedávnom obohatená o čerstvé studené šaláty, osviežujúce limonády a trendové snack menu s novými dresingami a omáčkami inšpirovanými svetovou gastronómiou. Do ponuky bolo zaradené taktiež grass-fedové mäso a ďalšie chutné vegánske jedlá. Dodávateľ cateringových služieb WGS pripravil aj špeciálne raňajkové menu a jesennú ponuku jedál, z ktorej si vyberie aj ten najnáročnejší zákazník.

Vlastníkom reštauračného vozňa je súkromná spoločnosť, ktorá v rámci verejného obstarávania z roku 2019 vyhláseného ZSSK, ponúkla najvýhodnejšie podmienky prenájmu reštauračného vozňa (s tým, že do budúcna sa ráta s prenájmom celkovo 6-tich identických vozňov). Náklady obstarania vozňa, jeho modernizácie, ako aj prevádzkovej údržby znáša výlučne vlastník vozňa a tieto náklady tak nezaťažujú rozpočet ani personálne kapacity ZSSK.

Technické parametre vozňa WRmz 88-90:
štvornápravový klimatizovaný reštauračný vozeň osobnej dopravy
určený na prevádzku vo vnútroštátnej a v medzinárodnej diaľkovej doprave na elektrifikovaných a neelektrifikovaných železničných tratiach s rozchodom 1 435 mm pri možnej maximálnej rýchlosti až do 200 km/h
spĺňa požiadavky technických špecifikácií interoperability
vnútorný priestor vozňa (mimo nástupného priestoru a WC) je členený na priestor pre cestujúcich, bar a kuchyňu
vyrobený firmou SGP Simmering v roku 1988

Prvý reštauračný vozeň na trati Bratislava – Košice je už v prevádzke. Občerstvenie v jeho modernom priestore si cez víkend môžete vychutnať v sobotňajších rýchlikoch R 604, R 611 a v nedeľňajších rýchlikoch R 600 a 607. Následne bude počas budúceho týždňa radený v týchto vlakoch:
11.10. – R 606 / R 613
12.10. – R 602 / R 609
13.10. – RR 1763 / R 604 / R 611
14.10. – R 600 / R 607
15.10. – R 606 / R 613
16.10. – R 602 / R 609
17.10. – R 604 / R 611

Kompletná modernizácia sa týkala najmä reštauračnej časti, do ktorej sa zabudovali aj nové kuchynské spotrebiče

Nové reštauračné vozne zvýšia komfort pre cestujúcu verejnosť, ako aj pre potreby personálu kuchyne a obsluhy

Vo vozňoch sú okrem nových sedadiel aj nové informačné systémy, výmenené interiérové dvere, podláhy, WC bunky, opravené klimatizácie, centrálny zdroj energie a pod.

Obľúbená pochúťka - vyprážaný syr s hranolkami je späť v menu reštauračných vozňov

V ponuke jedál reštauračných vozňov sú aj chutné vegánske jedlá

Milovníkov streetfoodu potešíme štavnatými burgrami s trhaným mäsom a z čerstvých surovín

Jednání o nádražní budově v Převýšově spějí do finále

PŘEVÝŠOV, 8. října 2021

Zástupci Správy železnic, obce Převýšov a veřejnosti pokročili v rámci jednání pracovní skupiny o nádražní budově v Převýšově do závěrečné fáze. Správa železnic prověřila různé možnosti jejího zachování a další alternativní vedení modernizované trati v okolí objektu. V současnosti tak existují tři varianty možného řešení, z nichž dvě počítají se zachováním budovy.

 „V současnosti je možný odprodej budovy obci nebo jinému subjektu za cenu stanovenou znaleckým posudkem, která dosahuje 9,3 milionu korun. Druhou možností je pronájem budovy za částku, která pokryje provozní náklady a běžnou údržbu, a umožní tak zachování objektu. Třetí možností je stále vedení trasy přes stávající nádraží,“ vysvětluje Jan Beneš, hlavní inženýr stavby ze Správy železnic.

Na posledním jednání pracovní skupiny v Převýšově došlo k dohodě, že obec projedná možnost odkupu budovy na jednání zastupitelstva a Správa železnic předloží svou představu o výši nájemného pro přízemí budovy. Varianta pronájmu budovy je cestou, jak vyjít vstříc obci, veřejnosti a především stávajícím nájemníkům, kteří obývají tamní byty. Správa železnic ale potřebuje záruku, že budova bude mít další využití. Vzhledem k tomu, že provoz vlaků by probíhal v její těsné blízkosti, je nutné najít vhodný účel, který bude dál plnit.

„Poté, co nám Správa železnic sdělí výši nájmu, dojde k dalšímu jednání na zastupitelstvu. Současně je ale potřeba připomenout, že hledání řešení nemůže ležet jenom na obci. Petici za zachování budovy podepsalo přes 1 200 lidí. Pokud by založili nové občanské sdružení, které si bude přízemí budovy dlouhodobě pronajímat a vdechne mu nový život, může to být řešením celé situace,“ věří starosta obce Převýšov Miroslav Podnecký. Zároveň dodává, že ve hře je stále i možnost zbourání výpravní budovy: „Nikdo v obci ani v jejím vedení si to nepřeje. Na druhou stranu je to pořád lepší možnost, než aby nám po pár letech zchátrala, protože obec nebude mít na její údržbu, nebo aby ji koupil soukromník a udělal v ní ubytovnu.“

Správa železnic zároveň představila další modifikace trasy v okolí Převýšova, které umožňují budovu zachovat a zároveň minimalizují nutnost snížení traťové rychlosti. Původní propad maximální rychlosti expresních vlaků kolem Převýšova z plánovaných 140 km/h přibližně na 105 km/h by vedl k jejich zdržení přibližně o půl minuty a zvýšil energetickou náročnost železniční dopravy v tomto úseku o 75 MWh ročně. Nové varianty umožňují snížit propad traťové rychlosti na 120 km/h, respektive 130 km/h v případě, že by trať vedla v těsném sousedství výpravní budovy. Reagují i na další výtky, které obec vůči původnímu návrhu měla, jako je třeba přemístění železničního přejezdu.

Modernizace železnice do Kladna začíná. SŽ vypsala tendr na zhotovitele

7.10.2021

Příprava modernizace železniční trati z centra Prahy do Kladna dospěla k dalšímu zásadnímu bodu. Správa železnic vypsala výběrové řízení na dodavatele stavebních prací pro úsek z Kladna do Kladna-Ostrovce. Zahájení stavby je plánováno v příštím roce, zahrnovat bude kompletní rekonstrukci, zdvoukolejnění a elektrifikaci celého úseku. S dokončením všech etap projektu se počítá v roce 2029.

Modernizace železnice do Kladna začíná. SŽ vypsala tendr na zhotovitele

"Mám radost, že jsme zahájili vypsáním tendru na zhotovitele železniční stavbu desetiletí - spojení Kladna a Masarykova nádraží v Praze. Trať zdvoukolejňujeme a bude to nejmodernější trať ve střední Evropě. Modernizace trati a opravy nádraží usnadní život několika tisicům lidí cestujících z Kladna a okolí do Prahy", uvedl ministr dopravy Karel Havlíček.

Pro Kladno, které je největším městem Středočeského kraje, se jedná o zásadní projekt. Nejen z něj, ale i okolních obcí dojíždí denně do Prahy více než 16 000 osob. Díky zdvoukolejnění a elektrifikaci celé trati dostanou obyvatelé Kladenska možnost cestovat moderní a ekologickou dopravou 21. století, která přinese významnou alternativu současné individuální automobilové dopravě. Podle propočtů ubude v ulicích Prahy 6 každý den 2,5 tisíce aut, které dnes slouží k dopravě z Kladna do Prahy a zpět.

„Stavba zcela změní podobu železnice na území Kladna. Její součástí je i rekonstrukce výpravní budovy ve stanici Kladno, která dostane důstojnější podobu. Příprava projektu intenzivně pokračuje také pro další úseky mezi Kladnem a Prahou, aby se v roce 2029 jezdilo mezi oběma městy rychleji a zároveň pohodlněji,“ řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

 

Představuji vám připravovanou podobu stanic na trase na letiště. Prostřednictvím virtuální reality se ve videu @Spravazeleznic můžete podívat na moderní dopravní terminály Praha Masarykovo nádraží, Praha-Bubny a Praha-Veleslavín, které budou odpovídat požadavkům železnice 21. st. pic.twitter.com/NT8TFXPjyg

— Jiří Svoboda (@jirisvoboda_cz) October 7, 2021


Součástí aktuálně soutěžené etapy Kladno – Kladno-Ostrovec bude také vybudování záchytného parkoviště P+R u stanice Kladno s kapacitou téměř 300 míst, které zajistí lepší dopravní obslužnost pro celý okres. Nový železniční svršek i spodek, protihluková opatření a zejména nasazení moderních souprav budou mít za následek snížení hluku v okolí trati a větší komfort cestujících.

Součástí modernizace bude zřízení mimoúrovňových křížení, která nahradí dnešní přejezdy a napomohou plynulejší dopravě jak na silnici, tak i na kolejích. Tímto způsobem dojde i k odstranění železnice jako bariéry v území. Současně se zvýší traťová rychlost, což umožní zkrácení cestovního času. Namísto dnešních téměř 53 minut osobním vlakem bude cesta z Kladna na Masarykovo nádraží trvat méně než půl hodiny.

Stanice Kladno s moderními nástupišti i výpravní budovou

S vypsáním výběrového řízení na dodavatele stavebních prací pro úsek mezi stanicemi Kladno a Kladno-Ostrovec včetně rekonstrukce kolejiště i výpravní budovy ve stanici Kladno dospěla příprava modernizace k dalšímu zásadnímu bodu. Součástí stavby bude kompletní rekonstrukce úseku, jeho zdvoukolejnění a elektrifikace. Modernizovat se bude zhruba 5,3 kilometru železniční trati. Opraví se také budovy na městské zastávce a v Ostrovci. 

Železniční stanice Kladno bude modernizována a vzniknou zde nová nástupiště i bezbariérově přístupný podchod. Interiér budovy bude rekonstruován, což umožní vznik bezpečných a komfortních prostor pro cestující nebo více komerčních služeb. Zastávka Kladno město se posune k centru Kladna, v podstatě půjde o novou zastávku. Mimoúrovňový přístup na nástupiště bude z chodníků silničního nadjezdu, a to po schodištích a eskalátorech, bezbariérový přístup zajistí výtahy. Přímo u zastávky vnikne nový přestupní uzel na městskou dopravu. Ve stanici Kladno-Ostrovec vznikne nový podchod se schodištěm a bezbariérovým přístupem na nástupiště. Hotovo bude v roce 2024, plánované náklady jsou zastropovány částkou 4,020 miliardy Kč, která může být nejvyšší přípustnou nabídkovou cenou.  

Intenzivně se připravují také další úseky

Projekt železnice Praha – Kladno – Letiště Václava Havla je rozdělen do více úseků. Na kolejovém rozvětvení stanice Kladno naváže na aktuální etapu další, konkrétně modernizace trati Praha-Ruzyně – Kladno. Ten je momentálně ve fázi přípravy podkladů pro stavební povolení a realizovat se bude v letech 2022 až 2025. V rámci další etapy proběhne modernizace traťového úseku Praha-Veleslavín – Praha-Ruzyně. Bude vybudována nová železniční stanice Praha-Veleslavín, jejíž otevřená architektura vytvoří komfortní a přehledné prostředí pro cestující a díky víceúrovňovému řešení se stane vysoce kapacitním dopravním uzlem umožňujícím přestup z vlaků na metro a další linky pražské MHD. Projekt je nyní ve fázi přípravy potřebné dokumentace a realizovat se bude v letech 2024 až 2027.

Současnou trať mezi stanicemi Praha-Dejvice a Praha-Veleslavín nahradí v letech 2025 až 2029 tunel. Stanice Praha-Dejvice bude nově vybudována jako podzemní. Mezi Prahou-Bubny a novou zastávkou Praha-Výstaviště se plánuje realizace stavebních prací v letech 2022 až 2024. V současné době se připravuje tendr na zhotovitele. V roce 2023 začne modernizace a dostavba stanice Praha Masarykovo nádraží a potrvá přibližně tři roky. Stavba zahrnuje komplexní modernizaci stanice, rozšíření stávajícího počtu kolejí ze sedmi na devět a vybudování nového vestibulu a platformy nad kolejištěm.

Na rekonstrukci trati z centra Prahy do Kladna naváže novostavba v úseku Praha-Ruzyně – Praha-Letiště Václava Havla. Ta se bude realizovat v letech 2024 až 2029. V rámci tohoto projektu vznikne nový přestupní terminál Dlouhá Míle s kapacitním parkovištěm P+R. Samostatnou akcí bude novostavba stanice Praha-Letiště Václava Havla Praha. Ta se začne budovat v roce 2024 a dokončena bude o pět let později. Půjde o podzemní stanici a cestující se z ní dostanou přímo k oběma letištním terminálům. V roce 2026 by se mělo začít pracovat na zaokruhování železničního spojení na Letiště Praha. Kolejové propojení z letiště směrem na Jeneč umožní jeho přímé spojení s Kladnem. 

Tradiční „Zamykání točny“ v Olomouci ukončí letošní sezónu páry

7.10.2021 - 12:12

V sobotu 9. října proběhne v olomouckém depozitáři ČD Muzea tradiční akce „Zamykání točny“. Fanoušci železnice se při této příležitosti svezou historickým vlakem s parní lokomotivou Rosničkou z olomouckého hlavního nádraží do Domašova nad Bystřicí, Drahanovic nebo Olomouce-Řepčína. Muzeum s expozicí historických lokomotiv a motorových vozů bude přístupné od 9 do 17 hodin.

Zamykání točny udělá v sobotu pomyslnou tečku za letošní parní sezónou v Olomouckém kraji. Návštěvníci se při této příležitosti svezou historickým vlakem, v jehož čele pojede parní lokomotiva 464.202 Rosnička. V soupravě vlaku budou řazené vozy bývalé 3. třídy a služební vůz pro přepravu kočárků.

Připravené budou celkem tři jízdy z olomouckého hlavního nádraží: v 8:20 do Domašova nad Bystřicí a zpět, v 11:40 do Drahanovic a zpět a v 15:30 do Olomouce-Řepčína a zpět. Jízdenky budou v prodeji u personálu zvláštních vlaků před odjezdem. Cena jednosměrného jízdného bude záviset na ujeté vzdálenosti:

  • do 20 km: dospělí cestující 80 Kč / děti od 6 do 15 let 40 Kč,
  • nad 20 km: dospělí cestující 120 Kč / děti od 6 do 15 let 80 Kč.

Během sobotní akce, od 9 do 17 hodin, budou mít zájemci možnost navštívit olomoucký depozitář ČD Muzea. Ten je běžně nepřístupný a otevírá se několikrát do roka při speciálních akcích. Návštěvníci si tu prohlédnou skvosty naší železniční historie, jakými jsou například nejstarší provozuschopná parní lokomotiva na našem území Kocúr (314.303) z roku 1898, motorová lokomotiva Sergej z roku 1973, motoráček Kredenc (M 262.018) z roku 1950, elektrická Bobina (E 499.085) z roku 1958 a další zajímavé motorové lokomotivy a vozy. Součástí sbírek v depozitáři je i zmiňovaná parní lokomotiva Rosnička, která bude během sobotního „Zamykání točny“ zajišťovat speciální jízdy do okolí hanácké metropole.

Vstupné do depozitáře bude stát dospělé návštěvníky 50 Kč, děti od 6 do 15 let 25 Kč.

Umístění ČD Muzea: Při průchodu podchodem pod hlavním nádražím v Olomouci, který ústí v městské části Hodolany, je vstup do muzea po levé straně za branou depa.        

Jízdní řád zvláštního vlaku Olomouc hl.n. – Domašov n. B. a zpět

během Zamykání točny v Olomouci

(sobota 9. října 2021)

tam

stanice

Zpět

08:20

Olomouc hl.n.

10:45

08:34 – 08:35

Velká Bystřice zast.

10:34 – 10:35

08:45 – 08:46

Hlubočky zast.

10:27 – 10:28

08:49 – 08:50

Hlubočky

10:23 – 10:24

08:58 – 09:00

Hrubá Voda

10:14 – 10:15

09:15

Domašov nad Bystřicí

10:00

                  

Jízdní řád zvláštního vlaku Olomouc hl.n. – Drahanovice a zpět

během Zamykání točny v Olomouci

(sobota 9. října 2021)

tam

stanice

zpět

11:40

Olomouc hl.n.

14:00

12:18 – 12:20

Senice na Hané

13:05 – 13:10

12:25 – 12:26

Náměšť na Hané

12:59 – 13:00

12:30

Drahanovice

12:55

 

Jízdní řád zvláštního vlaku Olomouc hl.n. – Olomouc-Řepčín a zpět

během Zamykání točny v Olomouci

(sobota 9. října 2021)

tam

stanice

zpět

15:30

Olomouc hl.n.

16:30

15:39 – 15:40

Olomouc-Nová Ulice

16:19 – 16:20

15:50

Olomouc-Řepčín

16:10

 

Během akce bude parní lokomotiva oděna ve smutečním hávu. V úterý 5. října 2021 nás navždy opustil Pavel Hanzal, emeritní strojvedoucí depa Přerov, který se v rámci nostalgie na Moravě zasloužil o mnohé a až do svých posledních dní vypomáhal v olomouckém depozitáři ČD Muzea. Zde působil i jako průvodce a staral se zejména o parní stroje 314.303 a 464.202.

Mladí železničiari sprístupnia trenažér i motorovú drezínu

Tlačová správa (Košice, 5.10.2021)

Košická detská historická železnica v Košiciach si v sobotu 9. októbra pripomenie 65 rokov od dokončenia trate Dňom železničky. Pri tejto príležitosti návštevníkom predstavia veľké novinky. Na konečnej stanici Alpinka to bude jediný slovenský trenažér pre rušňovodičov umiestnený v reálnej kabíne a povozia sa na novej 10-miestnej motorovej drezine, ktorá obohatí ponuku detskej železnice o tzv. Rodinné vláčiky či mimoriadne jazdy.

              Čermeľské údolie ožije v sobotu vlakmi, ktoré sa vo väčšom počte vykrižujú vo výhybni Vpred. Prevádzka na železničke síce pokračuje až do konca novembra, no túto sobotu cestujúci naposledy ocenia častejšie odchody. Počas Dňa železničky cestujú všetci za mimoriadne jednotné cestovné 4 €. Prvý vláčik z Čermeľa odchádza už o 9: 40, ďalšie o 10:20, 11:20, 12:00, 13:40, 14:20, 15:20 a 16.00.

              Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu budú vlaky premávať bez obmedzenia, vo vlaku bude potrebný respirátor a dezinfekcia rúk. Program na Alpinke však už bude v režime OTP do 50 osôb. „Na konečnej stanici Alpinka o 12:30  verejnosti sprístupníme prvý trenažér pre rušňovodičov, ktorý je dielom našich šikovných dobrovoľníkov a mladých železničiarov. O pár minút neskôr tiež uvedieme do života novú motorovú drezinu, ktorá dokáže odviezť 10 cestujúcich,“ informuje o zaujímavej ponuke na najbližšiu sobotu Ľubomír Lehotský, riaditeľ Detskej železnice v Košiciach.

               Skonštruovanie motorovej dreziny podporila oblastná organizácia cestovného ruchu Visit Košice s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR. Realizáciu unikátneho rušňovodičského trenažéra podporila spoločnosť U. S. Steel Košice, s. r. o., prostredníctvom Karpatskej nadácie.

              Na záver sezóny už tradične vedenie občianskeho združenia ocení dobrovoľníkov, ktorí sa zaslúžili o chod jedinej zachovanej detskej železnice na Slovensku. „Mladých ľudí chceme neustále podporovať a motivovať k dobrovoľníctvu. Vďaka nim  sme aj v náročných podmienkach a covidových opatreniach mohli urobiť radosť štyrom desiatkam tisícov návštevníkom nielen z Košíc, ale z celého Slovenska ba i zahraničia,“ dodal Ľ. Lehotský, ktorý je hrdý na to, že v tejto sezóne pribudli noví rušňovodiči, kuriči a ďalší kvalifikovaní pracovníci z vlastných radov.

              Vďaka novým posilám je železnička schopná ponúknuť už túto jeseň nový produkt vhodný pre rodiny a menšie skupiny pod názvom Rodinný vláčik. „Pri sprísňujúcich sa obmedzeniach to bude ideálny prostriedok, ako si užiť jazdu bezpečne, iba s vlastnou rodinou či bývajúcimi v jednej domácnosti. Vďaka drezine bude oveľa dostupnejšia možnosť objednať si súkromnú jazdu a prežiť nezabudnuteľné chvíle v Čermeľskom údolí. Stačí vyplniť formulár s presným dátumom a časom a môžete povoziť celú rodinu vtedy, kedy to vyhovuje vám. Rodinný vláčik je určený pre tých, ktorí nechcú sedieť doma, ale túžia vychutnať si jeseň a zimu netradične,“ približuje Ľ. Lehotský.

              Návštevníci si počas celého Dňa železničky môžu vyskúšať simuláciu jazdy v reálnej kabíne rušňovodiča, povoziť sa na novej motorovej drezine, cyklo a pákovej drezine, či zažiť vyhliadku z ramena žeriava. V zábavnej aukcii strát a nálezov môžu zabojovať napríklad o bundy rôznych veľkostí, dioptrické okuliare či bábiky, ktoré našli dobrovoľníci vo vozňoch a ku ktorým sa doposiaľ nikto neprihlásil. Výťažok z aukcie bude použitý na ďalší rozvoj železničky. Novinkou bude aj reprezentatívny nástenný kalendár na roky 2022 – 2023 s historickými fotografiami zo života a minulosti detskej železnice.

              Organizátori po konzultácii s hygieničkami vyzývajú návštevníkov k noseniu FFP2 respirátora, rozostupom a dezinfekcii rúk. Do vlaku je možné nastúpiť bez kontroly. Kapacita areálu na Alpinke bude limitovaná na 50 osôb v režime OTP. Pred vstupom do areálu sa návštevník preukáže platným certifikátom o očkovaní, prekonaní Covid-19 alebo testom a nechá kontaktné údaje. Viac sa o programe dozviete na www.detskazeleznica.sk Kapacita vlaku nie je obmedzená, limitovaný bude iba vstup na program na stanici Alpinka.
 

První tramvaj od Škody Transportation se představila v Ostravě

7.10.2021

Nová tramvaj ze Škody Transportation pro Ostravu dorazila do svého budoucího domova, do moravskoslezské metropole.

První z 35 kusů nových tramvají Škoda 39T slavnostně představili Škoda Transportation a Dopravní podnik Ostrava (DPO) včera v noci. Cestující v Ostravě se mohou těšit na moderní, bezpečné a komfortní vozy.

Nízkopodlažní tramvaje nabídnou kapacitu 60 míst k sezení a 140 míst k stání. Novinku mezi tramvajemi v Ostravě čekají zkušební jízdy, ještě v režii výrobce, nejprve bez cestujících a následně i s nimi. Jakmile budou splněny stanovené podmínky proběhne převzetí vozu DPO do běžného provozu.

Ostravská tramvaj je nejdelší dvoučlánkovou tramvají, kterou jsme vyrobili a aplikovali jsme na ni hned několik novinek. Výrazně se zvýšila pasivní bezpečnost chodců díky nově tvarovanému čelu. Cestující ocení komfortní a moderní interiér a řidič tramvaje zase zcela nové stanoviště. To bylo navrženo pro maximální pohodlí a bezpečnost a všechny ovládací prvky má přímo po ruce. Navíc je skvělé, že si tramvaje pro Ostravu vyrobí sami Ostraváci.

Petr Brzezina, Prezident skupiny Škoda Transportation

Nové tramvaje se s výjimkou prvních dvou kusů vyráběných v Plzni budou montovat v závodě Škoda Ekova v Ostravě.

„Cestující se mají na co těšit. Naše nová tramvaj jim nabízí bezpečné, tiché a pohodlné cestování na nejvyšší možné úrovni. Kamerový systém, klimatizaci, USB nabíječky, skloněnou masku s oblými prvky navrženou tak, aby nedocházelo ke vtažení překážky pod vozidlo. Je 100% nízkopodlažní,“ uvádí generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

Škodovácká vozidla pro Ostravu jsou 100% nízkopodlažní tramvaje, vybavené USB porty a plně klimatizované, což výrazně přispěje ke komfortu cestujících. Maximální provozní rychlost činí 80 km/h. Dalšími přednostmi vozidel jsou plně otočné podvozky a nízké nápravové tlaky, které jsou šetrné ke kolejovému svršku. Rychlý nástup a výstup cestujících umožní pět dvoukřídlých dveří. Tramvaje rovněž odpovídají nejnovějším evropským normám, včetně požadavků na nehořlavost použitých materiálů, na pevnost skříní vozidel či odolnost skříně vozidla proti nárazu. Délka vozu je 26,6 metru, maximální výška se spuštěným sběračem je 3,6 metru, váha prázdného vozidla je více než 36 t, plně obsazeného pak i 56 t. Maska vozu je navržena tak, aby svými tvary připomínala nohu těžební věže a odkazovala tak na historii Ostravy.

V tuto chvíli má DPO objednáno 35 kusů zhruba za 1,7 miliardy korun. Dalších 5 kusů je v opci. Po převzetí prvního vozu do ostrého provozu budou další tramvaje Škoda 39T nasazovány v pravidelných intervalech.

Další posun v přípravě modernizace trati Praha – Kladno

KLADNO, 7. října 2021

Příprava modernizace železniční trati z centra Prahy do Kladna dospěla k dalšímu zásadnímu bodu. Správa železnic vypsala výběrové řízení na dodavatele stavebních prací pro úsek z Kladna do Kladna-Ostrovce. Zahájení stavby je plánováno v příštím roce, zahrnovat bude kompletní rekonstrukci, zdvoukolejnění a elektrifikaci celého úseku. S dokončením všech etap projektu se počítá v roce 2029.

Stavba zcela změní podobu železnice na území Kladna. Její součástí je i rekonstrukce výpravní budovy ve stanici Kladno, která dostane důstojnější podobu. Příprava projektu intenzivně pokračuje také pro další úseky mezi Kladnem a Prahou, aby se v roce 2029 jezdilo mezi oběma městy rychleji a zároveň pohodlněji,“ řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Pro Kladno, které je největším městem Středočeského kraje, se jedná o zásadní projekt. Nejen z něj, ale i okolních obcí dojíždí denně do Prahy více než 16 000 osob. Díky zdvoukolejnění a elektrifikaci celé trati dostanou obyvatelé Kladenska možnost cestovat moderní a ekologickou dopravou 21. století, která přinese významnou alternativu současné individuální automobilové dopravě. Podle propočtů ubude v ulicích Prahy 6 každý den 2,5 tisíce aut, které dnes slouží k dopravě z Kladna do Prahy a zpět.

Součástí aktuálně soutěžené etapy Kladno – Kladno-Ostrovec bude také vybudování záchytného parkoviště P+R u stanice Kladno s kapacitou téměř 300 míst, které zajistí lepší dopravní obslužnost pro celý okres. Nový železniční svršek i spodek, protihluková opatření a zejména nasazení moderních souprav budou mít za následek snížení hluku v okolí trati a větší komfort cestujících.

Součástí modernizace bude zřízení mimoúrovňových křížení, která nahradí dnešní přejezdy a napomohou plynulejší dopravě jak na silnici, tak i na kolejích. Tímto způsobem dojde i k odstranění železnice jako bariéry v území. Současně se zvýší traťová rychlost, což umožní zkrácení cestovního času. Namísto dnešních téměř 53 minut osobním vlakem bude cesta z Kladna na Masarykovo nádraží trvat méně než půl hodiny.

Stanice Kladno s moderními nástupišti i výpravní budovou
S vypsáním výběrového řízení na dodavatele stavebních prací pro úsek mezi stanicemi Kladno a Kladno-Ostrovec včetně rekonstrukce kolejiště i výpravní budovy ve stanici Kladno dospěla příprava modernizace k dalšímu zásadnímu bodu. Součástí stavby bude kompletní rekonstrukce úseku, jeho zdvoukolejnění a elektrifikace. Modernizovat se bude zhruba 5,3 kilometru železniční trati. Opraví se také budovy na městské zastávce a v Ostrovci.

Železniční stanice Kladno bude modernizována a vzniknou zde nová nástupiště i bezbariérově přístupný podchod. Interiér budovy bude rekonstruován, což umožní vznik bezpečných a komfortních prostor pro cestující nebo více komerčních služeb. Zastávka Kladno město se posune k centru Kladna, v podstatě půjde o novou zastávku. Mimoúrovňový přístup na nástupiště bude z chodníků silničního nadjezdu, a to po schodištích a eskalátorech, bezbariérový přístup zajistí výtahy. Přímo u zastávky vnikne nový přestupní uzel na městskou dopravu. Ve stanici Kladno-Ostrovec vznikne nový podchod se schodištěm a bezbariérovým přístupem na nástupiště. Hotovo bude v roce 2024, plánované náklady jsou zastropovány částkou 4,020 miliardy Kč, která může být nejvyšší přípustnou nabídkovou cenou. 

Intenzivně se připravují také další úseky
Projekt železnice Praha – Kladno – Letiště Václava Havla je rozdělen do více úseků. Na kolejovém rozvětvení stanice Kladno naváže na aktuální etapu další, konkrétně modernizace trati Praha-Ruzyně – Kladno. Ten je momentálně ve fázi přípravy podkladů pro stavební povolení a realizovat se bude v letech 2022 až 2025. V rámci další etapy proběhne modernizace traťového úseku Praha-Veleslavín – Praha-Ruzyně. Bude vybudována nová železniční stanice Praha-Veleslavín, jejíž otevřená architektura vytvoří komfortní a přehledné prostředí pro cestující a díky víceúrovňovému řešení se stane vysoce kapacitním dopravním uzlem umožňujícím přestup z vlaků na metro a další linky pražské MHD. Projekt je nyní ve fázi přípravy potřebné dokumentace a realizovat se bude v letech 2024 až 2027.

Současnou trať mezi stanicemi Praha-Dejvice a Praha-Veleslavín nahradí v letech 2025 až 2029 tunel. Stanice Praha-Dejvice bude nově vybudována jako podzemní. Mezi Prahou-Bubny a novou zastávkou Praha-Výstaviště se plánuje realizace stavebních prací v letech 2022 až 2024. V současné době se připravuje tendr na zhotovitele. V roce 2023 začne modernizace a dostavba stanice Praha Masarykovo nádraží a potrvá přibližně tři roky. Stavba zahrnuje komplexní modernizaci stanice, rozšíření stávajícího počtu kolejí ze sedmi na devět a vybudování nového vestibulu a platformy nad kolejištěm.

Na rekonstrukci trati z centra Prahy do Kladna naváže novostavba v úseku Praha-Ruzyně – Praha-Letiště Václava Havla. Ta se bude realizovat v letech 2024 až 2029. V rámci tohoto projektu vznikne nový přestupní terminál Dlouhá Míle s kapacitním parkovištěm P+R. Samostatnou akcí bude novostavba stanice Praha-Letiště Václava Havla Praha. Ta se začne budovat v roce 2024 a dokončena bude o pět let později. Půjde o podzemní stanici a cestující se z ní dostanou přímo k oběma letištním terminálům. V roce 2026 by se mělo začít pracovat na zaokruhování železničního spojení na Letiště Praha. Kolejové propojení z letiště směrem na Jeneč umožní jeho přímé spojení s Kladnem.

V Děčíně vznikne první solární elektrárna na nádražní budově

6.10.2021

Správa železnic zahájila ve stanici Děčín východ budování první fotovoltaické elektrárny na střeše nádražní budovy. Ve výběrovém řízení na dodavatele uspěla společnost Silektro. Fotovoltaickou elektrárnu nainstaluje a zprovozní za 917 648 korun, s dokončením se počítá ještě letos. Pilotní projekt prověří možnosti aplikace fotovoltaiky v českém drážním prostředí.

Záměr na využití plochy střechy k instalaci fotovoltaických panelů vznikal ve spolupráci s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava. Její Výzkumné energetické centrum zpracovalo v letech 2019–2020 projekt, který prověřoval i možnost ukládání elektrické energie do baterií a případný prodej přebytků do rozvodné sítě. Jako nejvýhodnější ale z analýz vyplynula varianta s přímou výrobou elektřiny k pokrývání okamžité spotřeby v nádražní budově.

Na střechu objektu ve stanici Děčín východ bude umístěno 60 fotovoltaických panelů s celkovou plochou přibližně 106 m2. Instalovaný špičkový výkon elektrárny bude činit 24 kW. Případné přebytky elektrické energie se budou převádět do lokální distribuční sítě Správy železnic. Pokud spotřeba v objektu v budoucnu poroste, bude možné montáží dalších panelů zvyšovat i výkon elektrárny.

Ještě před samotnou instalací součástí elektrárny bylo nutné provést statické posouzení konstrukce krovu a jeho zesílení. Ke zprovoznění nového zdroje by podle předpokladů mělo dojít do konce letošního prosince.

Pilotní projekt zároveň poslouží i k získání zkušeností s aplikací fotovoltaiky v drážním prostředí, která přináší ve srovnání s běžnými komerčními elektrárnami určité odlišnosti. Projekt se například musel vypořádat s otázkou bludných proudů na elektrifikované trati.

V Lužné u Rakovníka se setkají motorové vozy, dorazí i Slovenská strela

6.10.2021 - 15:59

Legendární motorový vůz M 290.002 Slovenská strela bude jedním z hlavních lákadel setkání motorových vozů, které se o víkendu uskuteční v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka. K vidění tu budou i další motoráky a některými z nich se budou moci návštěvníci i projet. Přichystán je také bohatý doprovodný program.

O víkendu 9. a 10. října budou mít v železničním muzeu ČD v Lužné u Rakovníka dostaveníčko motorové vozy. „Návštěvníci se mohou těšit na vozy, jako jsou Hurvínek, Komarek, Věžák, Modrý šíp nebo Stříbrný šíp. Největším lákadlem dvoudenního setkání pak bude M 290.002 Slovenská strela. Ta se široké veřejnosti představí poprvé od své renovace,“ popisuje Marek Plochý, ředitel ČD Muzea v Lužné u Rakovníka. V sobotu i v neděli vždy v 11:30 a v 14:30 se mohou návštěvníci těšit na prezentaci všech pojízdných motorových vozů na točně muzea i s odborným výkladem.

Do Muzea ČD v Lužné u Rakovníka mohou návštěvníci dorazit i speciálním vlakem, který vyjede v sobotu i v neděli z pražského hlavního nádraží v 9:09 a pojede po trase přes Prahu-Zličín, Hostivice a Kladno. Zpět z Lužné u Rakovníka se pak bude tento vlak vracet ve 14:01. Mezi Lužnou u Rakovníka a Krupou je pak naplánováno několik zvláštních jízd motorových vlaků. Návštěvníci se tak svezou vozy M 120.417 Věžák, M 124.001 Komarek, M 286.1032 Krokodýl, M 131.105 Hurvínek, M 274.044 Modrý šíp, 854.021 Hydra nebo M 152.0002 Orchestrion.

Největším lákadlem celého setkání motorových vozů bude unikátní vůz M 290.002 Slovenská strela, která je ve vlastnictví společnosti Tatra Trucks. Prohlédnout si tento nejrychlejší prvorepublikový motorový vlak, který nedávno prošel kompletní renovací, budou moci milovníci vlaků i v Praze. Na pražském hlavním nádraží, nástupišti 1A, bude k vidění v pátek 8. října v době od 11:00 do 12:30.

V Lužné bude o víkendu připraven i bohatý doprovodný program. Návštěvníci si prohlédnou historické vozy České pošty a modelovou železnici ve voze BDa, na úzkorozchodném okruhu bude jezdit parní lokomotiva, vystaven bude osobní vůz Tatra 87. Na víkendové akci budou přítomni i zástupci společnost Tatra Trucks, která se významně podílela na renovaci Slovenské strely. Návštěvníkům kopřivnická automobilka ukáže nákladní vozidlo Tatra Phoenix 8x8 a zájemcům ve svém prezentačním stánku poskytne informace o automobilce a jejích produktech. V sobotu si návštěvníci prohlédnou i historický autobus Tatra nebo hasičský vůz Tatra 148.

Podrobné informace včetně jízdních řádů a cen jízdného jsou na portálu Vlakem na výlet.

Slovenská strela – rekordman na trati Praha – Bratislava

Motorový vlak Slovenská strela byl vyroben v roce 1936 v kopřivnické Tatře pouze ve dvou kusech. Ve službách Československých státních drah nesly označení M 290.001 a M 290.002, přičemž druhý se dochoval dodnes. Tovární typové označení motorového vlaku je Tatra T 68 a do pravidelného provozu byl motorový vůz uveden 13. července 1936. S jednou zastávkou v Brně zvládla Slovenská strela přepravit své cestující nejprve za 4 hodiny a 51 minut a v roce 1938 se tato doba zkrátila na neuvěřitelné 4 hodiny a 18 minut. Tento čas byl pokořen až po dlouhých 70 letech vlakem typu SC Pendolino, který tehdy zvládl téměř 400 kilometrů dlouhou trasu za 3 hodiny a 47 minut.

Výzva pro designéry z celého světa – DPP vyhlásil mezinárodní soutěž na novou podobu vozidel lanovky

Výzva pro designéry z celého světa – DPP vyhlásil mezinárodní soutěž na novou podobu vozidel lanovky na Petřín

5.10.2021

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vyhlásil mezinárodní designérskou soutěž na novou podobu vozidel lanovky na Petřín, která je jedním z kroků projektu modernizace této nejnavštěvovanější pražské dominanty. Zájemci o účast v soutěži mohou svou žádost podat do 1. listopadu 2021. Soutěž je otevřena designérům z celého světa a DPP na ni po dohodě s HMP vyčlenil částku 1,5 mil Kč (cca 59 100 eur dle vývoje kurzu), která je určena na ceny a na náhradu výloh účastníků. Designérská soutěž bude zveřejněna včetně podkladů na profilu zadavatele DPP v Tender aréně nejpozději 8. října 2021. O vítězi rozhodne pětičlenná odborná porota. Záměrem DPP je, aby se tak stalo do konce února 2022. První cestující by se novou lanovkou mohli svézt již na konci roku 2023.

Předmětem soutěže je návrh designu dvou obdobných vozů lanové dráhy s kapacitou až 120 cestujících v každém z nich, a to jak karoserie, tak interiéru. Samotný návrh musí být nadčasovým, moderním a inovativním řešením, musí také respektovat trendy veřejné dopravy 21. století, v neposlední řadě genia loci i fakt, že se jedná o jednu z nejoblíbenějších a nejnavštěvovanějších dominant Prahy. Termín na podání žádostí o účast v soutěži a předložení portfolií svých referenčních prací mají čeští i zahraniční designéři do 1. listopadu 2021. Učinit tak lze elektronicky pouze prostřednictvím profilu zadavatele, tj. DPP, na portálu Tender arena. Veškeré informace k soutěži zájemci naleznou na webu www.dpp.cz/designerskasoutez.

O vítězi a druhém místě v této designérské soutěži rozhodne pětičlenná porota. Výsledky soutěže by mohly být známy již v únoru 2022. Porotu tvoří přední osobnosti designérské scény i veřejného života a odborníků na dopravu. Zasednou v ní například Gerhard Nüssler, člen představenstva International Design Center v Berlíně, který se od roku 1991 zabývá designem vozidel a průmyslovým designem, je držitelem několika světových i národních cen za design. Kromě něj také Jan Dědek, senior interiér designér Škoda Auto, který se podílel na nejnovějších modelech Scaly, Octavie a Enyaqu nebo Jiří Pelcl, profesor z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM) a její bývalý rektor, držitel četných světových a národních ocenění za design. Samotné návrhy budou v průběhu soutěže konzultovány s renomovanými výrobci.

Vzhledem k tomu, že se jedná o jedinečnou lanovku a nepředpokládá se její další sériová výroba, výsledkem této soutěže nebude zcela nový prototyp lanovky, ale design nových vozů vycházející z technologií výrobců na trhu. Všechny předložené návrhy, včetně prvního a druhého místa, plánuje DPP a HMP představit veřejnosti v průběhu března 2022.

„K obměně kabiny lanovky na Petřín docházelo historicky přibližně každých třicet let. Každá z generací přinesla jedinečný design a bude zajímavé sledovat nové nápady,“ komentuje vyhlášení designérské soutěžeAdam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPPa dodává: „Na světě je nemnoho dopravních prostředků, ze kterých by měl cestující tak exkluzivní výhled, jako z petřínské lanovky. Její návštěvnost převyšuje dokonce i Pražský hrad. Lanovka na Petřín je turistickou i dopravní ikonou Prahy, zaslouží si, aby dostala jedinečný a nadčasový design. Podle něj nechá DPP prostřednictvím veřejné zakázky vyrobit nové vozy, které budou moci sloužit Pražanům i návštěvníkům hlavního města dalších 30 let. Očekáváme, že chytrý design a nový interiér umožní současnou kapacitu lanovky na Petřín ještě navýšit.“

Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch vzpomíná: „Lanová dráha na Petřín je fenomén. Dobře si pamatuji, jak jsem jako malý školák chodil v místě, kde kdysi jezdila, a zbyly tam z ní jen opuštěné zbytky. S velkým nadšením jsem vítal znovuzahájení provozu v roce 1985 a jsem nedočkavý, s jakým přístupem, a především designem nás soutěžící překvapí.“

Členkou poroty je rovněž Anna Švarc, architektka metra DPP, která dohlíží na architektonické provedení v projektech modernizace stávajících stanic a má na starosti také vizuál nové linky D. Své zkušenosti sbírala například u slavné Evy Jiřičné nebo Studia Egret West v Londýně, kde přispěla ke vzniku Designového manuálu Londýnského metra. „Návrh kabiny nových vozů lanovky na Petřín by měl uživatelsky a vizuálně odpovídat 21. století,“ uvádí Anna Švarc a dodává: „Zároveň musí ctít požadavky, které řeší současná společnost v podobě především historických, ale také ekonomických a ekologických kontextů této zakázky.“

Stávající podoba zastávek, nástupišť a drážního tělesa lanovky na Petřín není předmětem této soutěže. Stejně jako samotná výroba vozů. Na tu DPP vypíše separátní veřejnou zakázku, a to dle vítězného designérského návrhu, resp. studie zpracované designérem.

Soutěžní zadání je sepsáno na základě požadavků zadavatele dle stávajících platných norem ČSN, ČSN EN a legislativních předpisů ČR a EU.

O lanové dráze na Petřín

Lanová dráha na Petřín tvoří již téměř 130 let neodmyslitelnou součást nejen pražské veřejné dopravy, ale i genia loci města. Současná lanová dráha je 3. generací tohoto dopravního prostředku na svém místě. Každá vydržela v provozu okolo 30 let, než dostala novou podobu a byla nahrazena modernějšími vozy. Stávající slouží již 35 let, a právě proto čeká na svou generační obměnu.

Jízda lanovkou na Petřín trvá 4 minuty a její 2 vozy překonávají výšku 130 m. Jedná se o pozemní lanovou dráhu s kyvadlovým provozem. Přepravu cestujících zajišťují dva vozy zavěšené na společném tažném laně, pohybující se po jednokolejové dráze s výhybkou.

Lanovka přepraví v běžném roce více jak 2 mil. cestujících za rok, což činí více jak 290 cestujících za hodinu. Od roku 1985 ji využilo již téměř 56,5 mil. lidí. Je druhou nejnavštěvovanější atrakcí
v České republice.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že primárními uživateli lanovky jsou turisté z ČR i zahraničí, je nutné podotknout, že velmi výraznou skupinou uživatelů jsou rovněž obyvatelé Strahova a studenti. Kopec Petřín je jedním z nejstrmějších v Praze a dosažení jeho vrcholku je možné individuálně autem s nájezdy mimo hlavní centrum Prahy nebo autobusy po stejné trase. Lanovka je tedy atraktivním a nejkratším spojením parku Petřínské sady, oblasti Strahova a části Břevnova s historickým centrem Prahy, Malou Stranou a řekou Vltavou. Vzhledem k výrazné topografii Prahy je lanovka hojně využívána také cyklisty. Avšak na ty se často nedostane kvůli její omezené kapacitě. V zimě bývá využívána i jako dopravní prostředek pro sáňkaře a lyžaře.

Lanovka se nachází v samém srdci Prahy, na území městské části Praha 1, je součástí pražské památkové rezervace a území plošné ochrany světového kulturního dědictví UNESCO. Spojuje jednu z nejstarších částí města s vrcholkem kopce Petřín o nadmořské výšce 237 m. V okolí horní stanice Petřín se nachází Štefánikova hvězdárna, Růžový sad a ovocné sady, zrcadlové bludiště a Petřínská rozhledna o výšce 60 m s nádherným 360° výhledem na Prahu, která byla v roce 1891 inspirována pařížskou Eiffelovkou.

Lanovou dráhu (LD) na Petřín historicky dělíme do tří životních etap:

  1. 1891 – 1920, pohon vodní převaha; délka dráhy 396,5 m; přepravní kapacita 50 osob.
  2. 1932 – 1965, elektrifikace pohonu; délka dráhy 511 m; přepravní kapacita 105 osob.
  3. 1985 – současnost, automatizace pohonu; délka dráhy 510,4 m; přepravní kapacita 100 osob.

Realizace výstavby LD započala v již v r. 1890. Hlavním důvodem vybudování lanovky byla potřeba přepravy cestujících k nově vystavěné Petřínské rozhledně. Prvotní celoroční provoz byl po čtyřech letech upraven na provoz mimo zimní měsíce, kdy vznikaly potíže se zamrzáním vody. Během první světové války byl provoz lanovky omezen. Zajišťovala například zásobování a převoz raněných vojáků do špitálu na petřínském vrchu. V důsledku poválečné ekonomické situace a nedostatku vody, zdroje pohonu, byl v r. 1920 provoz trvale ukončen.

Lanovka se znovu rozjela až v r. 1932 z důvodu zajištění dopravní obslužnosti při „Všesokolském sletu“. Byla zmodernizována, pohon elektrifikován a systém řízení již zajišťoval poloautomatický režim. Byl instalován celosvětově jedinečný bezpečnostní brzdný systém „brzdění na lano“ s vozovou klínovou brzdou a atypická Abtova výhybna pro míjení vozů. Provoz lanovky ukončilo až špatné počasí, kdy nejprve v r. 1965 se vlivem nashromážděné spodní vody vytvořila kaverna pod dráhou v oblasti výhybny a došlo k propadnutí části tratě cca o 20 cm. Prvotní příčinou byla ale nestabilita Petřína, jeho geologické poměry a narušený systém odvodu spodních vod. V přípravném období na opravu, v r. 1967, došlo vlivem nadměrných srážek k podmáčení celého petřínského svahu, nejvíce pak v oblasti Nebozízku, kde došlo k masivnímu sesuvu půdy. Tímto bylo poškozeno 80 % dráhy, včetně kolejí a provoz byl přerušen natrvalo. K zajištění celkové stability petřínského vrchu bylo v následujících letech nutné provést rozsáhlé sanace. Na myšlence obnovit provoz lanovky se průběžně pracovalo.

Hlavním impulsem pro znovu zprovoznění lanovky bylo pořádání Čs. spartakiády v r. 1985. Provoz byl zahájen v červnu téhož roku na nově vybudované dráze s repasovanými vozy moderního vzhledu. Lanovka byla zařazena do systému pražské MHD, v kterém funguje dodnes.

Budeme společně rozvíjet železniční dopravu, podepsali ministr Havlíček a hejtman Vondrák

5.10.2021

Ministerstvo dopravy, Správa železnic a Moravskoslezský kraj chtějí společně rozvíjet železniční dopravu v tomto kraji. Uzavřeli proto memorandum, které má zajistit, že investice do infrastruktury bude plně v budoucnu využita a zároveň povede k vyššímu zabezpečení jednotlivých tratí.

Budeme společně rozvíjet železniční dopravu, podepsali ministr Havlíček a hejtman Vondrák



„Chceme společně zajistit kvalitnější železniční infrastrukturu na území Moravskoslezského kraje, snahu napojit ji na okolní regiony, státy a transevropskou dopravní síť a přispět ke zlepšení podnikatelského prostředí. Mobilita je základním parametrem pro nové investiční a pracovní příležitosti,“ říká ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček.

Memorandum je souhrnem přípravy a realizace významných železničních staveb v Moravskoslezském kraji a její propojení s železniční sítí v Polsku, na Slovensku a v okolních krajích ČR. Zabývá se ale také implementací evropského zabezpečení ERTMS, zvyšováním bezpečnosti na tratích, ale také projektem vedoucím k přechodu na nízkoemisní dopravu.

„V memorandu vyjadřujeme naši vůli zachovat na jednotlivých tratích objednávku kraje, pokud bude nadále podporována státem na základě platné smlouvy o zajištění stabilního financování regionální železniční dopravy. Ministerstvu dopravy i Správě železnic budeme také poskytovat součinnost při jednání s městy, obyvateli, vlastníky pozemků, kterých se dotknou investice, jako je například příprava a stavba vysokorychlostních tratí,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Účelem podepsaného memoranda je zájem všech tří stran vytvářet perspektivní dopravní systém s výrazným podílem kolejové dopravy, a tím zlepšovat kvalitu dopravní obsluhy na území Moravskoslezského kraje s důrazem na její hospodárnost, bezpečnost a šetrnost k životnímu prostředí.

„Pro nás je klíčové vědět, že investice do jednotlivých tratí mají smysl, stát i kraj s nimi do budoucna počítá a bude na jednotlivých tratích objednávat dopravu. Zároveň budeme v následujících letech modernizovat klíčový železniční uzel v Ostravě a připravovat na území Moravskoslezkého kraje první stavby, které  budou zapojené do systému vysokorychlostních tratí,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Důležitými záměry je příprava a realizace výstavby železničních staveb na území Moravskoslezského kraje v návaznosti na železniční síť v sousedním Polsku, Slovensku a v okolních krajích. A to ve snaze řešit jejich potenciální elektrizaci, modernizaci nebo zvyšování kapacity za předpokladu prokázání jejich ekonomické rentability, územní průchodnosti a zajištění dostatečného objemu finančních zdrojů na jejich realizaci s ohledem na státem celonárodně stanovené priority.

Memorandum se týká například těchto investičních akcí na tratích:

  • Ostrava-Kunčice – Frýdek-Místek – Frenštát pod Radhoštěm město/Ostravice – Valašské Meziříčí
  • Opava východ – Krnov – (Bruntál)
  • Ostrava Svinov – Opava východ
  • Ostrava-Svinov – Havířov – Český Těšín
  • Zapojení terminálu kombinované dopravy Mošnov
  • Modernizace železničního uzlu Ostrava
  • Modernizace Sedlnice – Štramberk
  • Realizace ramene RS1 na území Moravskoslezského kraje v rámci systému VRT/Rychlých spojení
  • Projekty konverze trakčního napájecího systému železnic v ČR z 3 kV DC na 25 kV AC
  • Projekty implementace evropského vlakového zabezpečení ERTMS včetně naplňování koncepce zvyšování bezpečnosti na tratích se zjednodušením řízení drážní dopravy
  • Projekty vedoucí k přechodu na nízkoemisní dopravu a naplňování cílů Zelené dohody pro Evropu

Na trati Bratislava – Dunajská Streda – Komárno realizuje ŽSR od začiatku októbra výluky ...

Na trati Bratislava – Dunajská Streda – Komárno realizuje ŽSR od začiatku októbra výluky, ktoré spôsobia meškanie vlakov

06. 10. 2021

  • Dočasné výlukové práce ŽSR, manažéra infraštruktúry, sa týkajú výrubu vegetácie, opráv výhybiek, či mostov
  • Vo vybraných úsekoch cestujúcich odvezie náhradná autobusová doprava

 

BRATISLAVA  – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informuje cestujúcich, že od začiatku mesiaca október spustil správca železničnej infraštruktúry, Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), rozsiahlejšiu výlukovú činnosť (resp. sériu viacerých výluk) na trati Bratislava – Dunajská Streda – Komárno, ktorá by mala trvať do konca októbra. V rámci mesačnej výluky sú realizované údržbové práce tratí, výrub vegetácie pozdĺž železničnej trati, opravy výhybiek, mostov, a podobne.

Výluky realizuje správca infraštruktúry spravidla v časoch mimo dopravnej špičky, no aj napriek tomu sa táto činnosť výraznejšie dotkne osobnej železničnej dopravy. Na uvedenej jednokoľajnej trati má za následok dočasné obmedzenia traťových rýchlostí vlakov, čo spôsobuje meškanie vlakov. Na niektorých úsekoch tratí dôjde kvôli jednotlivým prácam k vylúčeniu celých úsekov tratí z prevádzky, v dôsledku čoho je zavádzaná náhradná autobusová doprava (NAD).

 

Plánované práce budú prebiehať v týchto termínoch:

prehľad výluk na trati 131 (BA – KN) na október s NAD:

 

  1. oprava a údržba mosta (4 dni):
  • Veľký Meder – Dolný Štál: 9. – 10. októbra (dvojdňová nepretržitá výluka), NAD
  • Dolný Štál – Dunajská Streda: 23. – 24. októbra (dvojdňová nepretržitá výluka), NAD

 

  1. výrub porastu (17 dní):
  • Orechová Potôň – Lehnice: 27. a 28. októbra v čase 10:20 – 13:50, NAD
  • Dunajská Streda – Orechová Potôň: 25. a 26. októbra v čase 10:30 – 13:50, NAD
  • Dolný Štál – Dunajská Streda: 22.októbra v čase 09:20 – 13:00, NAD
  • Veľký Meder – Dolný Štál: 11. a 12. októbra v čase 09:00 – 13:10, NAD
  • Zemianska Olča – Veľký Meder:  6., 7., 8. a 13. októbra v čase 08:30 – 13:30, NAD
  • Zlatná na Ostrove – Zemianska Olča: 14., 15. a 21. októbra v čase 08:20 – 13:10, NAD
  • Komárno – Zlatná na Ostrove: 18., 19. a 20. októbra v čase 08:30 – 13:00, NAD

 

  1. zváranie (1 deň):
  • Lehnice – Kvetoslavov: 16. októbra v čase 10:20 – 14:10, NAD

 

Všetky aktuálne informácie s podrobným zoznamom konkrétnych vlakov a NAD na budúci týždeň sú pre našich cestujúcich dostupné na výveskách vo vestibuloch železničných staníc, na výveskách vo vlakoch, aj na webe ZSSK. Nakoľko sa informácie budú postupne aktualizovať, odporúčame ich sledovať na → https://www.zssk.sk/vyluky/.

 

Cestujúcim sa ospravedlňujeme za vzniknuté nepríjemnosti.

Rychlík Vysočina v lepší kvalitě, ministerstvo dopravy vypsalo soutěž na linku R9

5.10.2021

Nové rychlíkové soupravy, klimatizace, wi-fi připojení k internetu a výrazné zlepšení spojení do Jihlavy. Takové parametry mají od prosince 2025 splňovat vlaky linky R9 mířící na Vysočinu. Ministerstvo dopravy vypsalo první ze série standardních nabídkových řízení, jejichž smyslem je zlepšit kvalitu v rychlíkové dopravě a postupně otevřít trh veřejných služeb.

Rychlík Vysočina v lepší kvalitě, ministerstvo dopravy vypsalo soutěž na linku R9

„Nové rychlíky s maximální rychlostí alespoň 200 km/h už mají být připravené a schopné využít do budoucna část vysokorychlostní trasy mezi Prahou a Kolínem. Vlaky mají mít alespoň jedny dveře z každé strany, které umožní nízkopodlažní nástup pro maminky s kočáry nebo starší cestující. Nemá chybět ani bezdrátový internet, zesílený mobilní signál a prodej občerstvení ve vlaku,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

Provozní koncept linky R9 bude zároveň upraven tak, že každých 120 minut pojede přímý vlak Praha – Havlíčkův Brod – Brno a každých 120 minut přímý vlak Praha – Havlíčkův Brod – Jihlava. V opačném směru bude symetrické řešení. Tím dojde k výraznému zlepšení spojení do Jihlavy. Zároveň dojde ke zpravidelnění nabídky linky R9 a jejímu navázání na dopravní koncept kraje Vysočina, se kterým bylo vedení vlaků projednáno.

Ministerstvo dopravy předpokládá, že smlouva s vítězem nabídkového řízení bude uzavřena na dobu 15 let. Takto dlouhá doba je odůvodněna tím, že dojde k pořízení vozidel, která mají velmi dlouhou odpisovou dobu. Smlouva stanoví požadavek na převod vozidel na dalšího dopravce. Nabídková dokumentace počítá se zahájením provozu s nově vysoutěženým dopravcem od prosince 2025.

Ve vlaku bude povinnost uznávat Systém jednotného tarifu (tj. jízdní doklady One Ticket), mezinárodní jízdní doklady podle tarifu TCV a jízdní doklady územně příslušných regionálních integrovaných dopravních systémů, kterých linka R9 projíždí na své trase několik. Vlak musí být podle smlouvy vybaven průvodčím, který zajistí prodej jízdenek i přímo ve vlaku a podá cestujícím informace o spojení v rámci České republiky.

„Zkušenosti s postupnou liberalizací železniční dopravy ukazují, že je výhodná nejen pro objednatele, tedy stát nebo kraje, ale i pro cestující. Díky novým smlouvám, které byly uzavírány na základě porovnávání nabídek více dopravců, se ušetřilo již přes 300 milionů korun. Soukromí dopravci doposud získali celkem sedm linek, České dráhy nadále zajištují drtivou většinu linek dálkové dopravy,“ uzavírá ministr dopravy.

K liberalizaci železniční dopravy zavazuje evropské právo, tzv. IV. železniční balíček. Smlouvy po roce 2023 musí být podle něj uzavírány primárně na základě nabídkových řízení a po roce 2033 musí všechny linky provozovat vítězové řádných tendrů. Cílem ministerstva je železniční trh uvolňovat postupně.

Informácia o nehodách a mimoriadnostiach od 30. 08. do 4. 10. 2021

05.10.2021

V tomto období evidujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) desať zrážok vlaku s osobou, z toho osem smrteľných, dve zrážky vlaku s cyklistom a taktiež šesť zrážok vlaku s motorovým vozidlom, z ktorých bola jedna smrteľná.

Dňa 30. augusta na priecestí s jedinečným identifikačným číslom (JIČ) SP0848 v úseku Palárikovo – Šurany došlo k zrážke vlaku s motorovým vozidlom, následkom čoho došlo k usmrteniu vodiča motorového vozidla. Dňa 1. septembra pri jazde osobného vlaku v úseku Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice došlo k zrážke vlaku s motorovým vozidlom na priecestí s JIČ SP1931. Udalosť sa zaobišla bez škody na železničnej infraštruktúre. Dňa 3. septembra vlak na priecestí s JIČ SP2410 v Bošanoch narazil do motorového vozidla. V Šuranoch 4. septembra počas jazdy osobného vlaku došlo na výhybke č. 1 k jeho vykoľajeniu desiatimi nápravami. K zraneniu osôb nedošlo. Dňa 7. septembra počas jazdy vlaku v úseku Lednické Rovne – Nemšová došlo na priecestí s JIČ SP2336 k zrážke s motorovým vozidlom. Udalosť sa zaobišla bez zranenia účastníkov a bez poškodenia železničnej infraštruktúry. Dňa 9. septembra osobný vlak v Michaľanoch na priecestí s JIČ SP1310 zrazil a zranil osobu – cyklistu. Osoba bola odvezená rýchlou záchrannou službou na ošetrenie. Toho istého dňa počas jazdy osobného vlaku v úseku zast. Raková – Čadca došlo na priecestí s JIČ SP0030 k zrážke s motorovým vozidlom. Udalosť sa zaobišla bez zranenia jej účastníkov. Dňa 11. septembra počas jazdy vlaku v úseku Spišská Nová Ves – Vydrník došlo na priecestí s JIČ SP0130 k zrážke s nákladným motorovým vozidlom. K zraneniu cestujúcich, vlakového personálu a vodiča motorového vozidla nedošlo. Dňa 21. septembra na priecestí s JIČ SP2243 v úseku Malacky – Veľké Leváre narazil cyklista do súpravy prechádzajúceho vlaku. Cyklista bol odvezený rýchlou záchrannou službou na ošetrenie. V budove ŽST Košice bolo 24. septembra operačným dôstojníkom Policajného zboru v Košiciach výpravcovi oznámené nahlásenie nástražného výbušného systému. Prevádzka v ŽST Košice bola na hodinu prerušená. Po vykonaní vizuálnej kontroly budovy príslušníkmi polície sa zistilo, že sa jednalo o poplašnú správu. Páchateľ bol zistený a zadržaný. Dňa 25. septembra došlo v úseku Sereď – Siladice k vykoľajeniu 11 vozňov nákladného vlaku a následnému poškodeniu železničnej infraštruktúry.

Železnice Slovenskej republiky vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti aj viac ako kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne.

Železnice Slovenskej republiky ako manažér infraštruktúry opakovane apelujú na všetkých vodičov, chodcov, cyklistov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčili, či môžu bezpečne prejsť cez železničné priecestie. Na železničných priecestiach označených dopravnou značkou “Stoj, daj prednosť v jazde!“ je vodič povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať, musí dbať však na to, aby vozidlo nezasahovalo do priechodného prierezu koľaje, kde by mohlo byť zachytené prechádzajúcim vlakom. Tieto ustanovenia sa samozrejme vzťahujú aj na chodcov a cyklistov.

V prípade uviaznutia vozidla na železničnom priecestí je potrebné zavolať Integrovaný záchranný systém (IZS) na telefónne číslo 112 a nahlásiť JIČ, umiestnené na zadnej strane výstražníkov alebo dopravného zničenia. Operátori IZS následne vykonajú opatrenia na varovanie rušňovodiča koľajového vozidla.

Ak dôjde k zastaveniu vozidla na priecestí, spustí sa svetelná výstraha a zatvoria sa závory, je potrebné spustené závory bez zaváhania preraziť, pretože za krátku chvíľu vojde na priecestie vlak alebo iné koľajové vozidlo, ktorého hmotnosť býva niekoľko stoviek ton, brzdná dráha stovky metrov a ktorého rušňovodič nemá v drvivej väčšine prípadov žiadnu šancu pred prekážkou zastaviť.

ŽSR evidujú aj prípady vandalizmu a preto opätovne upozorňujú aj na nebezpečné dôsledky vandalizmu, a teda aj úmyselného poškodzovania majetku. Vandali si neuvedomujú, že svojím konaním ohrozujú nielen plynulú prevádzku osobnej a nákladnej dopravy, ale hazardujú aj s ľudskými životmi. ŽSR preto prosia verejnosť, aby bola všímavá k dianiu na železnici, aby pri zistení podozrivého konania či pohybu cudzích osôb na železnici či v blízkosti majetku ŽSR kontaktovala políciu a eliminovala trestnú činnosť.

Dňa 3. septembra rušňovodič osobného vlaku v úseku Senec – Bernolákovo ohlásil deti kladúce konáre na koľaj. Dňa 4. septembra rušňovodič vlaku v úseku Odb. Močiar nahlásil deti hádžuce kamene do vlaku. Dňa 12. septembra počas odchodu osobného vlaku zo zastávky Huncovce v úseku Kežmarok – Studený Potok hádzali neznáme osoby kamene do odchádzajúceho vlaku, následkom čoho došlo k poškodeniu okna rušňa. Dňa 15. septembra rušňovodič vlaku nahlásil deti kladúce kamene na koľajnice na zastávke Štrba. Dňa 20. septembra rušňovodič osobného vlaku v úseku Výh. Nivy oznámil maloleté osoby pri koľaji, ktoré hádzali kamene smerom k vlaku. Dňa 23. septembra rušňovodič vlaku v úseku Diviaky – Príbovce Rakovo nahlásil hodený cudzí predmet do rušňa neznámou osobou. Dňa 24. septembra rušňovodič osobného vlaku v Krompachoch nahlásil kamene položené na výhybke. Dňa 3. októbra rušňovodič vlaku v úseku Kvetoslavov – Nové Košariská nahlásil, že na koľajnicových pásoch sú naukladané kamene.